Ukrajina

Post Reply
Havatar

#10051 Re: Ukrajina

Post by Havatar »

Tatars Nogais who had moved into the area during the Golden Horde conquest. The eastern part of this territory was an integral part of the Zaporozhian Sich, which had been settled and ruled by the Ruthenian/Ukrainian Cossacks since the 15th century.
cyprus

#10052 Re: Ukrajina

Post by cyprus »

flexibila wrote:Dali su Otomani bili staraosjedioci na tom prostoru ili su ga okupirali..
Vidis tu se pitanje postavlja ciju i koju istoriju pisemo i pricamo...Pitanje za tebe je "prije Otomana ko je zivio na tim prostorima" :thumbup:
Priča o starosjediocima i autohtonim narodima za neko područje je vazda bila interesantna i nadasve vrlo relevantna :mrgreen: Oči zabole koliko je relevantna...

Odgovor u slučaju Ukrajine bi bilo: starosjedioci su Sarmati, ako ne računamo plemena koja su oni otjerali odatle :mrgreen:
flexibila

#10053 Re: Ukrajina

Post by flexibila »

Havatar wrote:
Tatars Nogais who had moved into the area during the Golden Horde conquest. The eastern part of this territory was an integral part of the Zaporozhian Sich, which had been settled and ruled by the Ruthenian/Ukrainian Cossacks since the 15th century.
Znaci monogo prije nego sto su Osmanlije dosle na to podrucje....

Pozeljno je pruciti istoriju Kozaka :thumbup:
Napredujes....
flexibila

#10054 Re: Ukrajina

Post by flexibila »

cyprus wrote:
flexibila wrote:Dali su Otomani bili staraosjedioci na tom prostoru ili su ga okupirali..
Vidis tu se pitanje postavlja ciju i koju istoriju pisemo i pricamo...Pitanje za tebe je "prije Otomana ko je zivio na tim prostorima" :thumbup:
Priča o starosjediocima i autohtonim narodima za neko područje je vazda bila interesantna i nadasve vrlo relevantna :mrgreen: Oči zabole koliko je relevantna...

Odgovor u slučaju Ukrajine bi bilo: starosjedioci su Sarmati, ako ne računamo plemena koja su oni otjerali odatle :mrgreen:
Kopirati i podebljano a ne samo moj post, jer se vadi iz konteksa.....Nesto me podsjeca na ove preko Drine i njihovo tumacenje istorije, da smo mi Bosnjaci poturceni srbi :-) ..............
cyprus

#10055 Re: Ukrajina

Post by cyprus »

flexibila wrote:
cyprus wrote:

Kopirati i podebljano a ne samo moj post, jer se vadi iz konteksa.....Nesto me podsjeca na ove preko Drine i njihovo tumacenje istorije, da smo mi Bosnjaci poturceni srbi :-) ..............
Pa nisam mislio samo na tvoj post... Nego na generalnu raspravu o tome ''ko je došo prvi'' :mrgreen: Za koju ponavljam da je praaavo relevantna :mrgreen:
Havatar

#10056 Re: Ukrajina

Post by Havatar »

Seamus wrote:Ukrajinski identitet a posebno ukrajinski jezik slican je u poltickom smislu katalonskom jeziku. pitajte bilo koga iz Barselone da li se tamo pricao katalonski jezik recimo 1984. Niko tada nije znao katalonski jezik osim mozda par entuzijasta. jezik je bio prakticno izumro i svi su govorili samo spanski. zaista je nevazno da li je to bio rezultat sistematskog spaniziranja katalonije ili je katalonski kao nebitan jezik nestao samim tim sto je spanski jedan najpopularnijih svjetskih jezika - bitno je jedino to da je obnovljen sistematskom nacionalistickom katalonskom politikom koja je silovala u zdrav mozak sve nadolazece generacije kako je to njihov identitet i kako je bitno nauciti taj jezik, pa su ga morali svi uciti u skoli dok ga konacno nisu naucili i dok, na silu taj jezik nije postao dovoljno popularan da je polovini stanovnistva to sada - drugi jezik.

Sad su napravili razdor u drzavi i imas slucaj gdje se podizu zidovi i manipulise sa ljudima tamo gdje to uopste nije bil potrebno. Jugoslavija je tako mogla da bude drzava jugoslovena koji pricaju jugoslovenski jezik, ali nekome je bilo u interesu soliti pamet debilima kako su toboze bitni neki partikularni identiteti... Ista stvar sa Ukrajinom. Potpuno suvisan jezik je skoro nestao dok neka nacionalisticka gamad nije dosla da ga obnavlja i sere kako je neko nekad rusificiram. vrlo bitno...
Od XIX vijeka u carskoj Rusiji je počela žestoka rusifikacija i progon, prije svega ukrajinskog jezika.
Ukrajinski jezik je bio zabranjen a u Donjeckoj oblasti ni dan danas ne možeš da dobiješ dozvolu da otvoriš školu na ukrajinskom jeziku. Komunisti su čak radili i reformu jezika da bi približili ruski i ukrajinski, eto toliko su slični. Ukrajincima su od Rusa bliži i Belorusi i Slovaci pa i Poljaci. Sto se tiče Katalonije i toga što nije bilo mnogo ljudi koji su pričali katalonski to je bilo zbog toga sto je vršena asimilacija ljudi i pokušaj potpunog brisanja katalonskog identiteta i nema nikakve veze sa nekom popularnošcu španskog jezika (u španskim kolonjama koji su donijeli španski kolonizatori) i sada to predstavljati kao nesto normalno a vraćanje katalonskog identiteta pokušavati prikazati kao silovanje u zdrav mozak je cinizam i vrlo je bitno da li nekome smeta svaka kultura koja nije ista kao njegova i želi da je uništi . Takvo ponašanje je donijelo i mržnju u Jugoslaviji i Ukrajini i kao sto su se ponašali srpski nacionalisti sad se ponašaju ruski.
Kaligula I

#10057 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

jefferson wrote:Ok, SAD nisu ispostovale itd, itd. To je kao kada Bakir izetbegovic kaze: ove demonstracije su orkestrirane iz centara moci izvan BiH. To je demagogija. Recimo nek sve sto si ti navo, je 100% tacno!
De odgovori, sto je Rusija bolja za prosjecnog Ukrajinca nego neoliberalizam? Kako ce se Ruski zagrljaj pozitivno odraziti na kupovnu moc/standard zivota/kvalitet zivota prosjecnog Ukrajinca?
Filozofiras previse, uopste ne uzimajuci u obzir da isto kao sto SAD nemaju pravo da se mjesaju u unutrasnje poslove Ukrajine, to pravo nema ni Rusija.
Ali, oni to mogu.
Stoga eto, de nam objasni (kao i ostale kolege forumasi) sto je za prosjecnog Ukrajinca bolja Rusija nego Zapad?
…Sami Ukrajinci najbolje znaju što im odgovara…ovi orijentirani proruski znaju zašto su uz Ruse, kao i oni orijentirani proamerički znaju zašto su za Amere... ...nije ni moje ni tvoje da odlučujemo u ime njih i njihovog izbora …najbolje bi bilo da se njima samima prepusti da odluče o svojoj sudbini...ali to ne dozvoljavaju Ameri, koji su u 'razvaljivanje' Ukrajine uložili već 5. milijardi dolara...zašto?...zbog PROFITA KRUPNOG KAPITALA...to samo intelektualni slijepci ni uočavaju…

…Dalje…
United States overthrow of Guatemalan Government, 1907-1933
United States Intervention in Greek Election, 1947-1949
Operation PBFORTUNE, Guatemala, 1952
Operation Ajax, US overthrow of Iranian Government, 1953
Korean War, 1950 - 1953
Operation PBSUCCESS, Guatemala, 1954
Operation Blue Bat, Lebanon, 1958
United States Intervention at Panama Canal, 1958
Bay of Pigs Invasion, Cuba, 1961
United States Intervention at Panama Canal, 1964
United States Overthrow of Chilean Government, 1964
Operation Powerpack, Dominican Republic, 1965 - 1966
Cambodian Civil War, 1969 - 1970
Vietnam War, 1962 - 1973
United States Occupation of Laos, 1962 - 1973
Turkish invasion of Cyprus, 1974
Operation Eagle Claw, Iran hostage crisis, 1980
First Gulf of Sidra Incident, Libya, 1981
Occupation of Beirut, Lebanon, 1982-1984
Invasion of Grenada, Grenada, 1983-1984
Operation El Dorado Canyon, Libya, 1986
Iran-Iraq War, 1987 - 1989
Second Gulf of Sidra Incident, Libya, 1989
Contra War, El Salvador, 1981-1990
Operation Just Cause, Panama 1989 - 1990
Persian Gulf War, Iraq, 1991
Operation Desert Shield, 1991
Operation Desert Storm, 1991
Operation Provide Relief, 1992
Somali Civil War, 1992 - 1994
Operation Restore Hope, 1992 - 1994
Bosnian Conflict, 1994 - 1995
Yugoslav wars, 1994 - 1999
Kosovo Conflict, 1997 - 1999
War on Terrorism, 2001 - present
Operation Enduring Freedom - Afghanistan 2001 - present
Operation Enduring Freedom - Philippines 2002 - present
Operation Enduring Freedom - Horn of Africa 2002 - present
Operation Iraqi Freedom, 2003 - present
Waziristan War, 2004 - present
War in Somalia, 2006 - present
Operation Iraqi Freedom - Trans Sahara 2007 - present
Još dodaj Libija Sirija Egipat ...

…neke od ovih ratova i ratića neoliberalizam, oličen u SAD, je vodio do ’91. da bi urušio jedinog preostalog ideološkog protivnika, a to je KOMUNIZAM…od devedeset prve pa na ovamo, neoliberalizam vodi drugu bitku, a to je KAKO OSMISLITI SMISAO SVOGA POSTOJANJA…bez toga on sam sebe jede i nestaje…npr kao ćelija raka…a pošto vidim da se slabo snalaziš u ovim vodama preporučujem ti knjigu Karla Poppera “Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji”…

…ja sam već u nekom od prethodnih postova rekao da ja ovaj ukrajinski sukob ne vidim kao primarno ‘američko-ruski’ nego kao primarno ‘ideološko konceptualni’…odnosno povijest je htjela da Ameri i Rusi budu glavni nositelji dviju suprotstavljenih ideja…Ameri unipolarne ,a Rusi multipolarne…unipolarna ili globalna koncepcija označavaju projekt totalne religijske, ekonomske i političke prevlasti, dok multipolarna ili antiglobalna koncepcija označava zadržavanje i jačanje razlika na principu multipolarnosti civilizacijskih matrica...

...međutim, većina se vas Amerofila pali na Ameriku i mrzi Rusiju, iz čisto balkanskih razloga, a zapravo je to ono ‘drvo’ od kojega ne vidite šumu…
Kaligula I

#10058 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

Challenger__ wrote:ts,ts,ts... :-) Bože sačuvaj.

:lol:

______

Odjava, definitivno.
...e, stvarno, svašta na ovom forumu...volio bih znati da li je to smišljena strategija, da suprotnu stranu izbace iz kolotečine, ili je to posljedica nemoći?...
Graf_Spee

#10059 Re: Ukrajina

Post by Graf_Spee »

najbolji animirani klip za prikazivanje necijeg "prava" za teritorij, gdje prestaje svaka diskusija :-D
cyprus

#10060 Re: Ukrajina

Post by cyprus »

Graf_Spee wrote:

najbolji animirani klip za prikazivanje necijeg "prava" za teritorij, gdje prestaje svaka diskusija :-D
Tu sam pjesmu ranije postavljo na drugu temu i baš razmišljah da je sad stavim i ovdje :mrgreen:
Challenger__

#10061 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Kaligula I wrote: ...e, stvarno, svašta na ovom forumu...volio bih znati da li je to smišljena strategija, da suprotnu stranu izbace iz kolotečine, ili je to posljedica nemoći?...
Izostanak kognitivne i bihevioralne komponente stava i svođenje istog na jednu, emotivnu dimenziju. A onda kada emocija, dakle jednodimenzionalno ništa umisli da je neko oberšejtan, svaka priča je deplasirana.
Havatar

#10062 Re: Ukrajina

Post by Havatar »

Kaze osoba koju demantuje tekst sa linka koji je sam postavio.
Challenger__

#10063 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Havatar wrote:Kaze osoba koju demantuje tekst sa linka koji je sam postavio.
Koji link? Da Rusi ubijaju Cigane? To si "dokazao"?
Challenger__

#10064 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Vrijedi ponoviti: Muhamed Filipović: Rusija
U prošlom komentaru o najnovijoj svjetskoj krizi sam govorio o problemu Gruzije, odnosno o pokušaju Sjedinjenih Američkih Država da institucije, koje su navodno namijenjene obrani Amerike i zapadnog svijeta od moguće agresije, koristi kao sredstvo proširivanja svog geostrateškog utjecaja i širenja zone u kojoj zapadne sile na čelu s Amerikom donose sve strateške odluke.Može biti da su takav stav i pretjerana briga za sigurnost zapadnog svijeta bili opravdani dok je postojao komunizam, koji je barem programski ako ne i praktički, imao strateški cilj da dovede pobjede komunizma u cijelom svijetu. Ali, ta je briga uveliko smanjena i postala je gotovo sasvim izlišna u situaciji kad je komunizam kao svjetski sistem i sila pao i kad je najveći broj bivših zemalja komunizma, posebno u Europi, doživio ili doživljava tranziciju u kapitalističke zemlje, a bivši Sovjetski Savez se čak dobrovoljno razišao i transformirao u Rusku Federaciju i niz samostalnih zemalja ili zemalja koje imaju određene ugovorne veze s Rusijom, ali više nisu sastavni dio ruske države niti su dio svjetskog sistema komunizma, koji i ne postoji, a što ni Rusija nije još od 1990. godine..Interesantno je primijetiti da je u vrijeme kad je u carskoj Rusiji došlo do revolucije i kad je nastala komunistička vlada i kad se ta vlada, uprkos snažnoj oružanoj intervenciji zapadnih sila i kontrarevoluciji, ipak održala, nastao tzv. Cordone Sanitaire oko komunističke Rusije, a taj je imao zadatak da spriječi širenje te države i njenog utjecaja u ostatak Europe. Međutim, ništa manje nije interesantno da se takav Cordone ali sada Militaire stvara opet i to ne više oko komunističke nego tranzicijske Rusije, koja postaje isto onoliko demokratska koliko je to svaka druga postkomunistička država u istočnoj Europi, ali koja ne može da postane istovremeno i pion u rukama onih koji vode zapadnu politiku, kao što se to događa sa drugim bivšim komunističkim zemljama.Rusija je suviše velika i moćna za nešto tako. Tu, u odnosu prema Rusiji, nešto smrdi, rekli bi naši stari, tj. nešto s logikom postupanja u odnosima prema njoj nije u redu. Ako je komunizam bio glavni protivnik i opasnost za zapadni kapitalistički svijet, kako to da to postaje i postkomunistička Rusija, koja se, kako vidimo i znamo, veoma radikalno odrekla svog komunističkog nasljeđa. Stvar je mnogo dublja i ne može se i ne da se svoditi na odnos kapitalizam – komunizam. Pretvarajući nekada obrambeni savez NATO, koji je imao funkciju da štiti Zapad od penetracije komunizma, u sasvim očigledan ofenzivni vojni i politički savez, zapadni svijet sada preuzima ulogu onog faktora u svjetskoj politici koji ugrožava nastalo postkomunističko stanje.

To se može vidjeti ne samo u slučaju odnosa prema Rusiji nego i u mnogim drugim slučajevima, kao što su ratovi u Arapskom zalivu i na drugim mjestima ili u jednostranim odlukama Zapada, koje ignoriraju postojeća međunarodnopravna stanja, gdje se zapadne sile javljaju kao nosioci političkih, diplomatskih, ekonomskih, pravnih i oružanih intervencija, naravno, pokrivenih ideološkim i političkim plaštevima o ugroženosti Zapada i ljudskih sloboda, kao da one na Zapadu cvjetaju, ali u stvari s jasnim strateškim ciljevima opkoljavanja jedinih sila u svijetu koje su u stanju da se efikasno odupiru sve izraženijoj težnji vodećih zapadnih sila da cijelom svijetu nametnu svoju dominaciju, svoj način mišljenja, svoju kulturu i svoju ideologiju.To je smisao europskih i sjevernoatlantskih integracija, kako se taj proces naziva kod nas, a to je ono čemu teže i naši politički polupismeni i u većini slučajeva korumpirani političari, i on se sastoji u stvaranju jedne homogene političke, ekonomske i vojno-strateške sfere, koja će se prostirati sjeverno od polutara i obuhvatati sve zemlje i narode do granica – Rusije i Kine.

Ova strategija ima dalekosežne ciljeve i implikacije po stanje odnosa u svijetu. Ona je, nema nikakve sumnje, uperena prvenstveno protiv Rusije, budući da Rusija u Europi nema adekvatnog kontraparta, dok je ona samo posredno uperena i protiv Kine. Kina, naime, ima historijske kontraparte i u bilo kom slučaju da iskaže tendencije proširivanja svog utjecaja upućena je ka Himalajima i Hindukušu na jednoj, indokineskim narodima na drugoj, Japanu na trećoj i Rusiji, Mongoliji i srednjoj Aziji na četvrtoj strani.

Nijedan od tih pravaca djelovanja ne donosi neke velike strateške pomake, ali može donijeti velike probleme za Kinu zbog mogućnosti sukoba sa cijelim islamskim svijetom i mnogoljudnom Indijom. Zbog toga se Kina može izuzeti iz ovih strategijskih računica i pažnja koncentrirati na Rusiju.Rusija je najviše ranjiva iz Azije. Svi napadi na Rusiju iz Europe su obavezno završili katastrofama zavojevača, ali iz Azije nisu (Tatari su godinama vladali Rusijom). Međutim, azijski prostori su u ovom momentu teško dostupni za bilo kakvo uspješno djelovanje koje bi imalo antiruski karakter. Sibir je velika ruska baza koja sadrži neograničene mogućnosti, a to je postao još u XVI vijeku, od vremena kada je Jermak Timofejević ušao u Sibir i uveo carsku vlast na tim neograničenim prostorima. Rusija je postupala u Sibiru sasvim suprotno od načina kako je postupala Amerika u odnosu na svoj Divlji zapad. Originalni narodi nisu istrijebljeni nego su i oni i njihove kulture i jezici, kao i kulture i jezici ostalih azijskih naroda – Tibetanaca, mnogih azijskih i srednjeazijskih naroda i grupa plemena, uvedeni u prostore nauke, kulture, pa onda i civlizacije.

Rusija nije dopustila da civilizovanje uništi originalnu kulturu, jezike i život tih ljudi, kako se to događa u svim zemljama kolonijalizma ili u Americi, pa da ih onda izučava kao mrtve muzejske eksponate. Institut za Vosotokovedenije Carskog univerziteta u Petrovgradu, taj najveći i najsjajniji institut koji je svjetska nauka imala za proučavanje istočnih naroda, njihovih jezika i kultura, bio je središte koje je uvelo sve te narode u prostore kulture i omogućilo im da ostanu ono što su bili. Kad danas slušam kako mnogi polovično učeni sveznadari govore s nipodaštavanjem o ruskoj nauci i kulturi hvatam se za glavu. Bio sam u Rusiji i izučavao sam tamošnje prilike. Bio sam u srednjoj Aziji, naravno ne kao špijun MI6 (kao Deakin) ili neke druge obavještajne agencije, nego kao samostalni naučnik koji je proučavao duhovne i kulturne veze mog naroda i naroda tog velikog područja, u stvari kolijevke jedne vrste u islamu veoma bitne duhovnosti, i tamo sam imao prilike da vidim i čujem o stanju stvari i da razgovaram s mnogim ljudima.Kad sam u drevnom Samarkandu, koji pamti i Aleksandra Velikog, posjetio čuveni arheološki resort Šahizindan, tj. brdo na kojem se nalazi niz veličanstvenih mauzoleja (turbeta) velikih vladara tog svijeta, posebno Gur-Emira ili Timurlenka (Tamerlan), susreo sam se slučajno sa glavnim muftijom cijele srednje Azije. Bio je to relativno mlad čovjek, veoma lijepog i dostojanstvenog izgleda i još ljepše odjeće.

S njim sam imao dug razgovor o prilikama u kojima žive muslimani srednje Azije pod ruskom i potom sovjetskom upravom. Taj mi je čovjek savršeno plastično ocrtao ulogu Rusa i Sovjeta u njihovoj novijoj historiji. Rusi su u taj prostor došli 1861. godine. Tada mi je kazao: "Mi smo se borili sa Sovjetima za Veliki Turkmenistan, ali smo tu bitku izgubili jer je taj cilj sama historija odbacila. Ruse i Sovjete smo prihvatili jer smo morali, a zatim smo shvatili da pod njima možemo dobiti svoje nacionalne države (Uzbekistan, Kazahstan, Tadžikistan, Turkmenistan, Kirgistan) i sačuvati svoje narodne kulture, a one su toliko impregnirane islamom da je i islam, kako vidite, preživio u ovim krajevima kao dio priznatih narodnih kultura. Sami nikada ne bismo postigli ovakav industrijski, prosvjetni, naučni i kulturni razvoj da nismo prihvatili Ruse ili da su nam umjesto njih došli Englezi, kao u Indiji, Iraku ili Persiji.Sada imamo države, industriju, nauku i moderne naučne i školske institucije, pozorišta, opere, balete i muzičke akademije i samo čekamo vrijeme, a znamo da će ono doći, kada ćemo dobiti i državnu neovisnost. Da to nismo prihvatili bili bismo i ostali u onom položaju u kojem se nalaze ostali muslimani u Aziji i Africi, tj. u položaju kolonijalnih naroda i krajnjeg siromaštva." Taj čovjek mi je ne samo otkrio tajnu azijatskog mišljenja i strpljenja, za koje sam i sam imao razumijevanje jer i kod nas u Bosni je sabur najvažnija osobina ljudskog odnosa prema događanjima života, nego mi je ukazao na moguće puteve kojima će ići budući razvoj.

Sve se dogodilo kako mi je on kazao daleke 1975. godine u Samarkandu u džamiji posvećenoj jednom članu časne familije božjeg poslanika a. s. koji je u taj kraj donio islam.Upravo je, u strateškom smislu, ova zona ona jedina preko koje je moguće, pored Europe, direktno ući u zonu strateških, ekonomskih i vitalnih interesa Rusije, a to se sada događa. Dolazi se iz Europe – Poljska, Češka i druge zemlje, preko Kavkaza – Gruzija, preko srednje Azije – preko Avganistana i Irana. Upravo to je razlog zbog kojeg je Iran toliko intenzivno u fokusu interesa i napada zapadnih zemalja. Nije atomsko oružje Ahmadinedžada bitno, nego meki trbuh Rusije preko iranskog Azerbejdžana i Kaspijskog jezera.

Dakle, niti je istina, niti je interes, niti su razlozi ikada samo na jednoj strani u odnosima dva elementa neke situacije i svako ko želi da bude objektivan posmatrač i ocjenjuje stvari po argumentima, a ne simpatijama i pukim interesima, mora uzimati u obzir sve argumente i sve strane stvari. Kod nas, u atmosferi iznuđenog prozapadnjaštva, nije nikakvo čudo da se o Rusiji misli loše i pogrešno. Zaboravlja se, međutim, da Rusiju od toga glava neće zaboljeti, ali neke od nas može.
August 22, 2008

- IZVOR
Havatar

#10065 Re: Ukrajina

Post by Havatar »

Ovaj link :
Havatar wrote:
Challenger__ wrote: Image

Na današnjem jugoistoku Ukrajine su živjeli Rusi (i drugi narodi) u oblasti koja se zvala - Novorusija. Nju je Lenjin priključio Ukrajini.

Novorussia za početnike
When it was taken from the Ottomans, the region was sparsely populated and home to several ethnic groups, of which the most numerous were Romanians and Ruthenians (Ukrainians
Novorossiya changed during the beginning of the 19th century due to the intensive movement of colonists of various nationalities, who rapidly created towns, villages and agricultural colonies in the area
a sto se tice Roma u Slavjansku i svim drugim gradovima su tretirani bas onako kako ti tretiras Obamu na forumu
Challenger__

#10066 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

- Ne može to tako. Do ovog linka si kriminalizovao komunizam, a sada kriminalizuješ carsku Rusiju, jer si, pretpostavljam, po prvi put čuo da je Ukrajina nastala u ovim granicama u komunizmu. Prvo nauči osnovne činjenice o nekoj temi, pa tek onda polemiši.

_________

Hajde, upoznaj forum sa tim stradanjem Roma, mani se toga "vjeruj mi na riječ". Daj izvore, dokaze, činjenice.
Challenger__

#10067 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Još jednom: Muhamed Filipović: Rusija
U prošlom komentaru o najnovijoj svjetskoj krizi sam govorio o problemu Gruzije, odnosno o pokušaju Sjedinjenih Američkih Država da institucije, koje su navodno namijenjene obrani Amerike i zapadnog svijeta od moguće agresije, koristi kao sredstvo proširivanja svog geostrateškog utjecaja i širenja zone u kojoj zapadne sile na čelu s Amerikom donose sve strateške odluke.Može biti da su takav stav i pretjerana briga za sigurnost zapadnog svijeta bili opravdani dok je postojao komunizam, koji je barem programski ako ne i praktički, imao strateški cilj da dovede pobjede komunizma u cijelom svijetu. Ali, ta je briga uveliko smanjena i postala je gotovo sasvim izlišna u situaciji kad je komunizam kao svjetski sistem i sila pao i kad je najveći broj bivših zemalja komunizma, posebno u Europi, doživio ili doživljava tranziciju u kapitalističke zemlje, a bivši Sovjetski Savez se čak dobrovoljno razišao i transformirao u Rusku Federaciju i niz samostalnih zemalja ili zemalja koje imaju određene ugovorne veze s Rusijom, ali više nisu sastavni dio ruske države niti su dio svjetskog sistema komunizma, koji i ne postoji, a što ni Rusija nije još od 1990. godine..Interesantno je primijetiti da je u vrijeme kad je u carskoj Rusiji došlo do revolucije i kad je nastala komunistička vlada i kad se ta vlada, uprkos snažnoj oružanoj intervenciji zapadnih sila i kontrarevoluciji, ipak održala, nastao tzv. Cordone Sanitaire oko komunističke Rusije, a taj je imao zadatak da spriječi širenje te države i njenog utjecaja u ostatak Europe. Međutim, ništa manje nije interesantno da se takav Cordone ali sada Militaire stvara opet i to ne više oko komunističke nego tranzicijske Rusije, koja postaje isto onoliko demokratska koliko je to svaka druga postkomunistička država u istočnoj Europi, ali koja ne može da postane istovremeno i pion u rukama onih koji vode zapadnu politiku, kao što se to događa sa drugim bivšim komunističkim zemljama.Rusija je suviše velika i moćna za nešto tako. Tu, u odnosu prema Rusiji, nešto smrdi, rekli bi naši stari, tj. nešto s logikom postupanja u odnosima prema njoj nije u redu. Ako je komunizam bio glavni protivnik i opasnost za zapadni kapitalistički svijet, kako to da to postaje i postkomunistička Rusija, koja se, kako vidimo i znamo, veoma radikalno odrekla svog komunističkog nasljeđa. Stvar je mnogo dublja i ne može se i ne da se svoditi na odnos kapitalizam – komunizam. Pretvarajući nekada obrambeni savez NATO, koji je imao funkciju da štiti Zapad od penetracije komunizma, u sasvim očigledan ofenzivni vojni i politički savez, zapadni svijet sada preuzima ulogu onog faktora u svjetskoj politici koji ugrožava nastalo postkomunističko stanje.

To se može vidjeti ne samo u slučaju odnosa prema Rusiji nego i u mnogim drugim slučajevima, kao što su ratovi u Arapskom zalivu i na drugim mjestima ili u jednostranim odlukama Zapada, koje ignoriraju postojeća međunarodnopravna stanja, gdje se zapadne sile javljaju kao nosioci političkih, diplomatskih, ekonomskih, pravnih i oružanih intervencija, naravno, pokrivenih ideološkim i političkim plaštevima o ugroženosti Zapada i ljudskih sloboda, kao da one na Zapadu cvjetaju, ali u stvari s jasnim strateškim ciljevima opkoljavanja jedinih sila u svijetu koje su u stanju da se efikasno odupiru sve izraženijoj težnji vodećih zapadnih sila da cijelom svijetu nametnu svoju dominaciju, svoj način mišljenja, svoju kulturu i svoju ideologiju.To je smisao europskih i sjevernoatlantskih integracija, kako se taj proces naziva kod nas, a to je ono čemu teže i naši politički polupismeni i u većini slučajeva korumpirani političari, i on se sastoji u stvaranju jedne homogene političke, ekonomske i vojno-strateške sfere, koja će se prostirati sjeverno od polutara i obuhvatati sve zemlje i narode do granica – Rusije i Kine.

Ova strategija ima dalekosežne ciljeve i implikacije po stanje odnosa u svijetu. Ona je, nema nikakve sumnje, uperena prvenstveno protiv Rusije, budući da Rusija u Europi nema adekvatnog kontraparta, dok je ona samo posredno uperena i protiv Kine. Kina, naime, ima historijske kontraparte i u bilo kom slučaju da iskaže tendencije proširivanja svog utjecaja upućena je ka Himalajima i Hindukušu na jednoj, indokineskim narodima na drugoj, Japanu na trećoj i Rusiji, Mongoliji i srednjoj Aziji na četvrtoj strani.

Nijedan od tih pravaca djelovanja ne donosi neke velike strateške pomake, ali može donijeti velike probleme za Kinu zbog mogućnosti sukoba sa cijelim islamskim svijetom i mnogoljudnom Indijom. Zbog toga se Kina može izuzeti iz ovih strategijskih računica i pažnja koncentrirati na Rusiju.Rusija je najviše ranjiva iz Azije. Svi napadi na Rusiju iz Europe su obavezno završili katastrofama zavojevača, ali iz Azije nisu (Tatari su godinama vladali Rusijom). Međutim, azijski prostori su u ovom momentu teško dostupni za bilo kakvo uspješno djelovanje koje bi imalo antiruski karakter. Sibir je velika ruska baza koja sadrži neograničene mogućnosti, a to je postao još u XVI vijeku, od vremena kada je Jermak Timofejević ušao u Sibir i uveo carsku vlast na tim neograničenim prostorima. Rusija je postupala u Sibiru sasvim suprotno od načina kako je postupala Amerika u odnosu na svoj Divlji zapad. Originalni narodi nisu istrijebljeni nego su i oni i njihove kulture i jezici, kao i kulture i jezici ostalih azijskih naroda – Tibetanaca, mnogih azijskih i srednjeazijskih naroda i grupa plemena, uvedeni u prostore nauke, kulture, pa onda i civlizacije.

Rusija nije dopustila da civilizovanje uništi originalnu kulturu, jezike i život tih ljudi, kako se to događa u svim zemljama kolonijalizma ili u Americi, pa da ih onda izučava kao mrtve muzejske eksponate. Institut za Vosotokovedenije Carskog univerziteta u Petrovgradu, taj najveći i najsjajniji institut koji je svjetska nauka imala za proučavanje istočnih naroda, njihovih jezika i kultura, bio je središte koje je uvelo sve te narode u prostore kulture i omogućilo im da ostanu ono što su bili. Kad danas slušam kako mnogi polovično učeni sveznadari govore s nipodaštavanjem o ruskoj nauci i kulturi hvatam se za glavu. Bio sam u Rusiji i izučavao sam tamošnje prilike. Bio sam u srednjoj Aziji, naravno ne kao špijun MI6 (kao Deakin) ili neke druge obavještajne agencije, nego kao samostalni naučnik koji je proučavao duhovne i kulturne veze mog naroda i naroda tog velikog područja, u stvari kolijevke jedne vrste u islamu veoma bitne duhovnosti, i tamo sam imao prilike da vidim i čujem o stanju stvari i da razgovaram s mnogim ljudima.Kad sam u drevnom Samarkandu, koji pamti i Aleksandra Velikog, posjetio čuveni arheološki resort Šahizindan, tj. brdo na kojem se nalazi niz veličanstvenih mauzoleja (turbeta) velikih vladara tog svijeta, posebno Gur-Emira ili Timurlenka (Tamerlan), susreo sam se slučajno sa glavnim muftijom cijele srednje Azije. Bio je to relativno mlad čovjek, veoma lijepog i dostojanstvenog izgleda i još ljepše odjeće.

S njim sam imao dug razgovor o prilikama u kojima žive muslimani srednje Azije pod ruskom i potom sovjetskom upravom. Taj mi je čovjek savršeno plastično ocrtao ulogu Rusa i Sovjeta u njihovoj novijoj historiji. Rusi su u taj prostor došli 1861. godine. Tada mi je kazao: "Mi smo se borili sa Sovjetima za Veliki Turkmenistan, ali smo tu bitku izgubili jer je taj cilj sama historija odbacila. Ruse i Sovjete smo prihvatili jer smo morali, a zatim smo shvatili da pod njima možemo dobiti svoje nacionalne države (Uzbekistan, Kazahstan, Tadžikistan, Turkmenistan, Kirgistan) i sačuvati svoje narodne kulture, a one su toliko impregnirane islamom da je i islam, kako vidite, preživio u ovim krajevima kao dio priznatih narodnih kultura. Sami nikada ne bismo postigli ovakav industrijski, prosvjetni, naučni i kulturni razvoj da nismo prihvatili Ruse ili da su nam umjesto njih došli Englezi, kao u Indiji, Iraku ili Persiji.Sada imamo države, industriju, nauku i moderne naučne i školske institucije, pozorišta, opere, balete i muzičke akademije i samo čekamo vrijeme, a znamo da će ono doći, kada ćemo dobiti i državnu neovisnost. Da to nismo prihvatili bili bismo i ostali u onom položaju u kojem se nalaze ostali muslimani u Aziji i Africi, tj. u položaju kolonijalnih naroda i krajnjeg siromaštva." Taj čovjek mi je ne samo otkrio tajnu azijatskog mišljenja i strpljenja, za koje sam i sam imao razumijevanje jer i kod nas u Bosni je sabur najvažnija osobina ljudskog odnosa prema događanjima života, nego mi je ukazao na moguće puteve kojima će ići budući razvoj.

Sve se dogodilo kako mi je on kazao daleke 1975. godine u Samarkandu u džamiji posvećenoj jednom članu časne familije božjeg poslanika a. s. koji je u taj kraj donio islam.Upravo je, u strateškom smislu, ova zona ona jedina preko koje je moguće, pored Europe, direktno ući u zonu strateških, ekonomskih i vitalnih interesa Rusije, a to se sada događa. Dolazi se iz Europe – Poljska, Češka i druge zemlje, preko Kavkaza – Gruzija, preko srednje Azije – preko Avganistana i Irana. Upravo to je razlog zbog kojeg je Iran toliko intenzivno u fokusu interesa i napada zapadnih zemalja. Nije atomsko oružje Ahmadinedžada bitno, nego meki trbuh Rusije preko iranskog Azerbejdžana i Kaspijskog jezera.

Dakle, niti je istina, niti je interes, niti su razlozi ikada samo na jednoj strani u odnosima dva elementa neke situacije i svako ko želi da bude objektivan posmatrač i ocjenjuje stvari po argumentima, a ne simpatijama i pukim interesima, mora uzimati u obzir sve argumente i sve strane stvari. Kod nas, u atmosferi iznuđenog prozapadnjaštva, nije nikakvo čudo da se o Rusiji misli loše i pogrešno. Zaboravlja se, međutim, da Rusiju od toga glava neće zaboljeti, ali neke od nas može.
August 22, 2008

- IZVOR
Havatar

#10068 Re: Ukrajina

Post by Havatar »

Challenger__ wrote:- Ne može to tako. Do ovog linka si kriminalizovao komunizam, a sada kriminalizuješ carsku Rusiju, jer si, pretpostavljam, po prvi put čuo da je Ukrajina nastala u ovim granicama u komunizmu. Prvo nauči osnovne činjenice o nekoj temi, pa tek onda polemiši.

_________

Hajde, upoznaj forum sa tim stradanjem Roma, mani se toga "vjeruj mi na riječ". Daj izvore, dokaze, činjenice.
Nisam kriminalizovao ni jedne ni druge nego pokazivao odnos Rusije prema Ukrajini i da se to ne mijenja ni u komunizmu niti u Putinovij Rusiji. Sto se tice Roma : https://twitter.com/ngumenyuk/status/457502430507597824
Challenger__

#10069 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Pa vidiš li, jadan ne bio šta piše lik ispod: " I thought I would let you know that some Russian media are spreading misinformation about this story".

Očigledno da se optužuju snage vlade, kao što su pokrali hranu seljaka u okolini Slsavjanska. Ovo nema blage veze s mozgom, niti se pouzdano zna koje napravio štetu.
Havatar

#10070 Re: Ukrajina

Post by Havatar »

Challenger__

#10071 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Klasični rat dezinformacijama gdje nema ama baš nikakvog dokaza ni da li se desilo, niti ko je počinilac. Da se razumijemo, ne pravdam ja nikog, samo su mi smiješni stereotipi zasnovani na emotivnoj komponenti stava. Ili, "iznuđenom prozapadnom i antiruskom stavu" o kojem piše akademik Filipović.

Ni manje, ni više.
Challenger__

#10072 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Ovo je već nešto ozbiljnije, bez obzira ko su stvarni počinioci. Jasno oslikava stanje u zemlji i divljanje naoružanih bandi. Jedno bezakonja koje egzistira širom zemlje, čije žrtve su građani Ukrajine.

S kraja na kraj zemlje, a ne samo Romi.
Challenger__

#10073 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

p.s.

Objektivni_navijač je koju stranicu iza postavio video u kome seljaci tvrde da su ih ukrajinski rezervisti pokrali, uzevši im hranu, lijekove itd.

- Ama, stvar je jasna. Neodgovorni potezi samozvane "vlade" u Kijevu doveli so do ove situacije u kojoj je nastupila potpuna anarhija. Ne stvara se država premlaćivanjem policajaca, tužilaca, urednika, građana... Tako se devastiraju državni organi i država u cjelini.

Čitamo se.
General War

#10074 Re: Ukrajina

Post by General War »

Challenger__ wrote:p.s.

Objektivni_navijač je koju stranicu iza postavio video u kome seljaci tvrde da su ih ukrajinski rezervisti pokrali, uzevši im hranu, lijekove itd.

- Ama, stvar je jasna. Neodgovorni potezi samozvane "vlade" u Kijevu doveli so do ove situacije u kojoj je nastupila potpuna anarhija. Ne stvara se država premlaćivanjem policajaca, tužilaca, urednika, građana... Tako se devastiraju državni organi i država u cjelini.

Čitamo se.
Ali se zato pokusava prikazati nekakva vjestacka imeprija na drugoj strani (a do prije neku godinu ceceni naoruzani do zuba udju u Moskovsku baletnu salu putujuci hiljadu kilometara naoruzani do zuba, otimaju bolnice i sela sirom rusije pored nepobjedive te ruske armije od koje danas samo poslije nekoliko godina svi drhte...jasta)...anarhija u jednoj drzavi koja nije ni po cemu ugorzila drugu drzavu, nije razlog za okupaciju i ruski etnocki inzenjering...i Hitleru, Milosevicu je to polazilo za rukom godinama, dok nije sve krenulo naopako.
General War

#10075 Re: Ukrajina

Post by General War »

Seamus wrote:
General War wrote:
Challenger__ wrote:p.s.

Čitamo se.
Ali se zato pokusava prikazati nekakva vjestacka imeprija na drugoj strani (a do prije neku godinu ceceni naoruzani do zuba udju u Moskovsku baletnu salu putujuci hiljadu kilometara naoruzani do zuba, otimaju bolnice i sela sirom rusije pored nepobjedive te ruske armije od koje danas samo poslije nekoliko godina svi drhte...jasta)...anarhija u jednoj drzavi koja nije ni po cemu ugorzila drugu drzavu, nije razlog za okupaciju i ruski etnocki inzenjering...i Hitleru, Milosevicu je to polazilo za rukom godinama, dok nije sve krenulo naopako.
ma nemoj? a talibani na vlasti u afganistanu su razlog za invaziju afganistana? ili na primjer, nepostojec oruzje za masovno unistenje u iraku je razlog za invaziju iraka?

pogledaj malo na karti gdje je amerika a gdje afganistan i irak, pa onda uporedi gdje je ukrajina u odnosu na rusiju - šta je bliže?

i lazes za etnicki inzinjering.
Naravno da lazem, 9/11 se nije desio, Bin Laden nije bio u avganistanu niti je napadao amerikance, a avganistanci su zivili za to vrijeme prosperitetno i zadovoljno, i naravno nemojmo zaboraviti da ce amerika maznuti provinciju Zabul, kao i sto su maznuli Anbar provinciju u Iraku s obzirom da je tu najvise bilo americke vojske stacionirano :mrgreen:
To sto Irak nije imao hemijskog oruzja pitaj Kurde, Isto sto mozes pitat kako to Iran nije imao Miraze u ratnom vazduhoplovstvu a sad ih ima kao sto Asad ne zna sta ce sa hemijskim oruzjem ili oni iz al nusre...pa se medjusobno tuse.
I boli Ukrajinca briga za takve isprazne teze kao sto navodis...njemu je njegova briga najbliza.

PA sto se ne nadje nijedan drugi teritorij sa drugacijom etnickom manjinom da trazi pomoc od rusije od ukrajinskih "nacista" :run:
Post Reply