Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
JanuaryJones

#10026 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

safran wrote:Da nije Aida Đulepa? Njen pregled sam preplakala.
Nije ona al jes jedna njena učenica.

Doktore zašto ginekolozi ne koriste neke lubrikatore pri pregledu?
Margita81

#10027 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Margita81 »

Kad smo vec kod neugodnih pregleda da vas pitam: jel ok to sto sam usla evo u 7i mj trudnoce a jos nijednom nisam imala vag.pregled.?
Svaki put preko stomaka, detaljno sve ali eto..pitam se...
Nalaze radila 2x dosad i preglede imala svakih 6 sedmica.
safran

#10028 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Margita81 wrote:Kad smo vec kod neugodnih pregleda da vas pitam: jel ok to sto sam usla evo u 7i mj trudnoce a jos nijednom nisam imala vag.pregled.?
Sve OK, i ja u obje trudnoće do 40. sedmice nisam imala ni jedan vaginalni pregled. Trudnoće bile b.o. od početka do kraja.
Margita81

#10029 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Margita81 »

safran wrote:
Margita81 wrote:Kad smo vec kod neugodnih pregleda da vas pitam: jel ok to sto sam usla evo u 7i mj trudnoce a jos nijednom nisam imala vag.pregled.?
Sve OK, i ja u obje trudnoće do 40. sedmice nisam imala ni jedan vaginalni pregled. Trudnoće bile b.o. od početka do kraja.
Super lakse mi je hehe, hvala na odg :))
CherryLips

#10030 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by CherryLips »

Mada sam grozno iskustvo imala i sa dr Asoticem,pregledao me kad sam prvi put prokrvarila u 6 sedmici trudnoće. Svakako bila isprepadana,ona knedla od suspregnutih suza mi stoji u grlu a dr ne da je grub i osoran bio,već sam mislila da ću nakon tog pregleda definitivno bebu izgubiti. I kad su na kraju balade iz mene suze gruhnule,pogleda me podsmjesljivo i kaze Boga ti,kako se ti misliš poroditi? :roll:
murof

#10031 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by murof »

hvala svima na informacijama,
ovo izgleda sve bude kao kole srece, nekome neki dr. bude super, drugom opet skroz los... steta pa nema neke konzistencije...
elem, sretno svima
Ma.Le.Na

#10032 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

Pitanje za doktora
Skoro 2 mjeseca od poroda, sinoc dobijem tako jake kontrakcije...nesto kao kad sam bila 4-5 prstiju otvorena
Jako bolno..
Trajalo je oko pola sata mislim
Da li je to normalno, mislila sam da se maternica do sada vec vratila..
dona868

#10033 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dona868 »

I ja imam pitanje za dr. Sta znaci ako je bebi pupcanik ispred glave? Dr mi nije rekao da li obmotana oko vrata, naredni pregled je za 2 sedmice pa cu pitati vise detalja, a sad je dr prokomentarisao da ce se vjerovatno pomjeriti i zato me narucio za 2 sedmice, da prati. Inace sam 32-a sedmica
julisiz es grant

#10034 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

JanuaryJones wrote:

Ne znam za druge, ali kako se u većinu pregleda kreće sa idejom da bi se mogao uzeti Papa bris, ako ne bude upale ili krvarenja, lubrikant bi mi se pomiješao sa uzetim uzorkom i pravio smetnju pri gledanju nalaza.
Malo mlake vode na spekulum+sve ono što sam prethodno naveo, čini čuda.
julisiz es grant

#10035 Re: Trudnjače i porodilje online

Ma.Le.Na wrote:Pitanje za doktora
Skoro 2 mjeseca od poroda, sinoc dobijem tako jake kontrakcije...nesto kao kad sam bila 4-5 prstiju otvorena
Jako bolno..
Materica se do sada vratila na svoju prirodnu veličinu. E sad, kao i svaki mišić, i ona se nekad zna "zgrčiti" bez vidljivog razloga. Ako dojiš bebu, to je čak i očekivano da se desi. Ako ne dojiš, a to se bude ponavljalo, odi ginekologu svakako. Mislim da za sada nemaš razloga da brineš.
julisiz es grant

#10036 Re: Trudnjače i porodilje online

dona868 wrote:I ja imam pitanje za dr. Sta znaci ako je bebi pupcanik ispred glave? Dr mi nije rekao da li obmotana oko vrata, naredni pregled je za 2 sedmice pa cu pitati vise detalja, a sad je dr prokomentarisao da ce se vjerovatno pomjeriti i zato me narucio za 2 sedmice, da prati. Inace sam 32-a sedmica
Znači da te doktor za sada prepada bez potrebe. To bi imalo nekog značaja da si ti u terminu, pa da očekuješ svaki čas porod, pa da strahujemo da će pupčanik ispasti u toku poroda. A i tada bi se vjerovatno pomjerio u stranu pri ulasku bebe u karlicu. Jasno ti je da se beba stalno pomjera, pa se tako i pupčanik do naredne kontrole može 100x zamotati oko nje i odmotati. Zato ja to nikada ni ne gledam, osim što u 9. mjesecu provjerim da li je oko vrata. Ako nije, kažem ženi da nije ZA SADA, ali da se može omotati do početka poroda i u samom porodu. Ako jeste, kažem da jeste, ali da se do poroda može odmotati, a ako i ne onda NE MORA imati nikakav uticaj na porod. Mislim, trudnoća je za ženu, pogotovo prvorodku, puna nepoznanica i nema potrebe dodatno stvarati joj strah kad za to objektivno nema razloga.
Ma.Le.Na

#10037 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

julisiz es grant wrote:
Ma.Le.Na wrote:Pitanje za doktora
Jako bolno..
Materica se do sada vratila na svoju prirodnu veličinu. E sad, kao i svaki mišić, i ona se nekad zna "zgrčiti" bez vidljivog razloga. Ako dojiš bebu, to je čak i očekivano da se desi. Ako ne dojiš, a to se bude ponavljalo, odi ginekologu svakako. Mislim da za sada nemaš razloga da brineš.
Dojim
Hvala na odgovoru :thumbup:
JanuaryJones

#10038 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote:
JanuaryJones wrote:

Ne znam za druge, ali kako se u većinu pregleda kreće sa idejom da bi se mogao uzeti Papa bris, ako ne bude upale ili krvarenja, lubrikant bi mi se pomiješao sa uzetim uzorkom i pravio smetnju pri gledanju nalaza.
Malo mlake vode na spekulum+sve ono što sam prethodno naveo, čini čuda.
Evo konkretno pred porod, rutinski pregled pred CR. Veoma neugodan na suhu rodnicu a ne uzima se bris. Lubrikant bi pomogao koliko toliko.
julisiz es grant

#10039 Re: Trudnjače i porodilje online

Da, misliš na akušerski pregled (prstima, a ne u spekulima). U OBS su koristili neki gel, oni to zovu hibitan, sami to prave. Postoji i krema od povidona (joda), koja ujedno i "podmazuje" i dezinfikuje ruku prije ulaska u vaginu. Zašto svugdje to ne koriste? Vjerovatno zbog troškova (a na GAK-u možda nisu ni čuli za to).
JanuaryJones

#10040 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

julisiz es grant wrote:Da, misliš na akušerski pregled (prstima, a ne u spekulima). U OBS su koristili neki gel, oni to zovu hibitan, sami to prave. Postoji i krema od povidona (joda), koja ujedno i "podmazuje" i dezinfikuje ruku prije ulaska u vaginu. Zašto svugdje to ne koriste? Vjerovatno zbog troškova (a na GAK-u možda nisu ni čuli za to).
E ne koriste u OBSu. Na suho rade akušerske preglede i postporođajne preglede. Dozlaboga neugodno.
julisiz es grant

#10041 Re: Trudnjače i porodilje online

E onda se i to promijenilo.
Još se mnogo stvari promijenilo tamo u zadnje dvije godine, ali ne nabolje. Iskreno mi je žao, slab sam na njih, s razlogom, priznajem.
manekenka u penziji

#10042 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Bas se i ja sjetih svoje scene na tom postporodajnom pregledu kada sam doktoru zabila sve nokte u njegovu ruku koja mi je bila bliza za dograbiti :lol:
Mogu samo reci da ni njemu nije bilo ugodno :lol:

A zasto se pregledava i anus? Radi hemoroida?
julisiz es grant

#10043 Re: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:Bas se i ja sjetih svoje scene na tom postporodajnom pregledu kada sam doktoru zabila sve nokte u njegovu ruku koja mi je bila bliza za dograbiti :lol:
Mogu samo reci da ni njemu nije bilo ugodno :lol:

A zasto se pregledava i anus? Radi hemoroida?
Da se provjeri da se nije prošlo iglom u debelo crijevo prilikom šivanja. Ako se napipa konac, onda jeste.
manekenka u penziji

#10044 Re: Trudnjače i porodilje online

Sada mi je jasnije. Hvala na odgovoru.

Kada ste vec tu, da upitam jos nesto pa ako imate vremena da mi odgovorite.
Na zadnjem pregledu koji je bio prije neke 2 sedmice je ustanovljeno da imam upalu. Dobila sam neopenotran, pancef i lactogin. Lactogin jos koristim.
Imala sam i ona povremena krvarenja izmedu menzesa i nakon odnosa. Uradena kolposkopija, uocene neke kvrzice koje uzrokuju krvarenje.
Papa test je uredan sa nekim manjim promjenama.

Krvarenje nakon odnosa je prestalo ali i dalje je prisutna bol u toku odnosa. Treba li me to brinuti? Da li je upala uopce sanirana?
julisiz es grant

#10045 Re: Trudnjače i porodilje online

manekenka u penziji wrote:Sada mi je jasnije. Hvala na odgovoru.

Kada ste vec tu, da upitam jos nesto pa ako imate vremena da mi odgovorite.
Na zadnjem pregledu koji je bio prije neke 2 sedmice je ustanovljeno da imam upalu. Dobila sam neopenotran, pancef i lactogin. Lactogin jos koristim.
Imala sam i ona povremena krvarenja izmedu menzesa i nakon odnosa. Uradena kolposkopija, uocene neke kvrzice koje uzrokuju krvarenje.
Papa test je uredan sa nekim manjim promjenama.

Krvarenje nakon odnosa je prestalo ali i dalje je prisutna bol u toku odnosa. Treba li me to brinuti? Da li je upala uopce sanirana?
Bezbroj je mogućih uzroka bola prilikom odnosa. Prvi je upala, a da li je ona sanirana terapijom to ne mogu reći ovako napamet. Drugi su priraslice na genitalnim organima (unutra) nakon neke eventualne upale jajnika koja nije ni morala biti dijagnosticirana, jer često prođu sa nekim neodređenim bolovima ispod stomaka, pa se žena i ne javi ljekaru, ili zbog operacija prethodnih ili zbog endometrioze.
Treba imati na umu da i nakon epiziotomije može ostati bol pri kontaktu jako dugo vremena, jer ipak je na njenom mjestu sada ožiljno tkivo, neelastično, pa samim tim i sklono bolu ako se na njega primijenjuje pritisak. I nekritično ušivanje epiziotomije može napraviti problem, da se suzi ulaz u vaginu, što odnos čini težim i bolnijim. Dakle, razni razlozi mogu biti.
manekenka u penziji

#10046 Re: Trudnjače i porodilje online

Doktore, hvala vam puno!
DiA 2005

#10047 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by DiA 2005 »

Pitanje za doktora, mozda glupo ali moram provjeriti:
4,5 mjeseca od poroda nateceno lijevo stopalo, cijeli zglob i ide prema prstima. Takodjer blago boli na tom mjestu i u visini koljena sa unutrasnje strane. Je li moguce da je neka posljedica trudnoce/poroda ili ..?. Tokom trudnoce su mi noge bile strasno natecene ali je proslo regularno poslije poroda.
Hvala unaprijed.
dona868

#10048 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dona868 »

julisiz es grant wrote:
dona868 wrote:I ja imam pitanje za dr. Sta znaci ako je bebi pupcanik ispred glave? Dr mi nije rekao da li obmotana oko vrata, naredni pregled je za 2 sedmice pa cu pitati vise detalja, a sad je dr prokomentarisao da ce se vjerovatno pomjeriti i zato me narucio za 2 sedmice, da prati. Inace sam 32-a sedmica
Znači da te doktor za sada prepada bez potrebe. To bi imalo nekog značaja da si ti u terminu, pa da očekuješ svaki čas porod, pa da strahujemo da će pupčanik ispasti u toku poroda. A i tada bi se vjerovatno pomjerio u stranu pri ulasku bebe u karlicu. Jasno ti je da se beba stalno pomjera, pa se tako i pupčanik do naredne kontrole može 100x zamotati oko nje i odmotati. Zato ja to nikada ni ne gledam, osim što u 9. mjesecu provjerim da li je oko vrata. Ako nije, kažem ženi da nije ZA SADA, ali da se može omotati do početka poroda i u samom porodu. Ako jeste, kažem da jeste, ali da se do poroda može odmotati, a ako i ne onda NE MORA imati nikakav uticaj na porod. Mislim, trudnoća je za ženu, pogotovo prvorodku, puna nepoznanica i nema potrebe dodatno stvarati joj strah kad za to objektivno nema razloga.
OK, hvala na odgovoru :)
julisiz es grant

#10049 Re: Trudnjače i porodilje online

DiA 2005 wrote:Pitanje za doktora, mozda glupo ali moram provjeriti:
4,5 mjeseca od poroda nateceno lijevo stopalo, cijeli zglob i ide prema prstima. Takodjer blago boli na tom mjestu i u visini koljena sa unutrasnje strane. Je li moguce da je neka posljedica trudnoce/poroda ili ..?. Tokom trudnoce su mi noge bile strasno natecene ali je proslo regularno poslije poroda.
Hvala unaprijed.
Da li je sve vrijeme od poroda tako ? Nezahvalno je ovako napamet govoriti, ali obzirom na dužinu vremena od poroda, ne vjerujem da je s tim povezano.
DiA 2005

#10050 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by DiA 2005 »

julisiz es grant wrote:
DiA 2005 wrote:Pitanje za doktora, mozda glupo ali moram provjeriti:
Hvala unaprijed.
Da li je sve vrijeme od poroda tako ? Nezahvalno je ovako napamet govoriti, ali obzirom na dužinu vremena od poroda, ne vjerujem da je s tim povezano.
Hvala puno na odgovoru.
Nije kontinuirano od poroda, otok se pojavio u posljednjih 5 dana.
Post Reply