Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
jasko__
#10026 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zna li ko odgovara li štopa od Passat B6 na Jettu Mk5??
Imao sam manji udes pa mi treba zamjena jedne štope ali na otpadima ima vrlo malo Jetta..pa rekao da.ganjam od Passata?!!
Imao sam manji udes pa mi treba zamjena jedne štope ali na otpadima ima vrlo malo Jetta..pa rekao da.ganjam od Passata?!!
- amar1994
#10027 Re: Pitamo Mehanicare ?
nejasko__ wrote:Zna li ko odgovara li štopa od Passat B6 na Jettu Mk5??
-
jasko__
#10028 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni nekako izgledaju identičnoamar1994 wrote:nejasko__ wrote:Zna li ko odgovara li štopa od Passat B6 na Jettu Mk5??
-
adis204
#10029 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima li iko neki komentar?adis204 wrote:Zna li ko šta je ovom mjenjaču? Imam istu situaciju na Kia Ceedu. Dešava se zapinjanje, nešto poskoči iz prve u drugu (na početku videa). Poslije ne zapinje, što je takođe identično kod mene. Naročito dodje do izrazaja u servisu, gdje mi kazu da da je sve ok ustvari. Nervira u pm.
- Paulaner
#10030 Re: Pitamo Mehanicare ?
Evo da sebe citiram,uzrok skripe na zadnjem trapu pronadjen.Uradio sam sve isto kao ovaj momak na sljedecem videu i vise se nista apsolutno ne cuje.Naravno sad ide zamjena ovog lezajaPaulaner wrote:Sta vi mislite sta skripi ovdje,ja mislim da je selen jer sam i prosle godine imao isti problem sa druge strane,ali me zbunjuje sad da kad se podvucem najjace skripi ovdje gdje feder nalijeze na vilicu![]()
-
Kataklinger
#10031 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pozdrav,
Prijatelj ima problem s autom pa da ovdje podijelim. Nedavno je kupio Focusa 2006. godište, 2.0 TDCi. Pri kupovini auto pregledano od strane lokalnog majstora, sve uredno. Dijagnostika rekla da nema grešaka. Prije nego što ćemo na put od +1000km provozamo po Sarajevu, auto vrlo živahno i bijesno na gasu. Naspemo pun rezervoar na EP Stup i krenemo u smjeru Trnova. Na onim krivinama uzbrdo, poslije skretanja za Bjelašnicu auto iznenada izgubi snagu, treća/četvrta neće preko 40km/h, a zatim poče da "duca" i to baš jako. Skrenemo mi na jedno od onih proširenja i pozove on tog svog majstora. Kaže lik provjerite za svaki slučaj da nije slučajno nasut benzin (kakav benzin, sumnjam da bi izdržo ovih 20ak kilometara od Stupa na benzinu jer je bio skroz prazan kad smo sipali). Odmorimo ga tu 20ak minuta, upali on, baci nekoliko "turaža" - nema nikakvog dima na auspuhu. Krenemo dalje i sve ok s autom, čupa uzbrdo ko lud a nas 4orica + upaljena klima + natovaren. I tako mi prođemo skoro čitavu Crnu Goru bez problema, s tim da se u međuvremenu upalila žuta lampica (vjerovatno ona za "Check engine"). Kad lik govori da mu se to palilo i kući kad je kupio auto ali da nije bilo apsolutno nikakvih problema, dijagnostika čista a i pregled "majstora", sve ok. Pred kraj Crne Gore i cca sahatak kroz Albaniju opet ista stvar samo ovaj put smo imali probleme naizmjenično, ili samo izgubi snagu ili izgubi snagu i počne isto tako da "duca". Ugasimo auto, odmorimo malo i krenemo dalje, sve ok. Zadnjih 500km puta prošlo bez ijednog jedinog problema. Samo se ponekad palila ta žuta lampica, ali ponavljam bez ikakvih problema.
Pri povratku s puta identična situacija, par puta gubio snagu (4/5/6 brzina, ne ide preko 80-90 km/h a obrtaji skaču preko 2300rpm a u normalnom stanju bi ti obrtaji na toj brzini trebali biti ispod 2000rpm). Dešavalo nam se nekoliko puta i da zaduca na sekund dva i prestane ili da duca kontinualno dok ne stanemo i odmorimo. Cca zadnjih 500km do Sarajeva nije pravio problem i uredno smo se vratili.
Kad se prvi put desilo na polasku i sipanju punog rezervoara na EP Stup, kontali smo da je do goriva, možda mu nije sjelo ili šta već ali eto na ovolikom putu u oba smjera smo sipali i u Albaniji i Grčkoj i problem se i dalje povremeno javljao kao što sam opisao.
Kontam da majstor nije uradio dijagnostiku dok je auto upaljen i u vožnji, pa mu je nešto promaklo. Ali nije mi jasno, to auto je bilo ok 10ak dana nakon kupovine pa sve do našeg polaska na put.
Auto će svakako ići na pregled, ali da pitam unaprijed. Može li neko po ovim simptomima kazati otprilike kakav seks čeka prijatelja s autom? Koji su potencijalni uzroci i mogući kvarovi? Unaprijed hvala.
Prijatelj ima problem s autom pa da ovdje podijelim. Nedavno je kupio Focusa 2006. godište, 2.0 TDCi. Pri kupovini auto pregledano od strane lokalnog majstora, sve uredno. Dijagnostika rekla da nema grešaka. Prije nego što ćemo na put od +1000km provozamo po Sarajevu, auto vrlo živahno i bijesno na gasu. Naspemo pun rezervoar na EP Stup i krenemo u smjeru Trnova. Na onim krivinama uzbrdo, poslije skretanja za Bjelašnicu auto iznenada izgubi snagu, treća/četvrta neće preko 40km/h, a zatim poče da "duca" i to baš jako. Skrenemo mi na jedno od onih proširenja i pozove on tog svog majstora. Kaže lik provjerite za svaki slučaj da nije slučajno nasut benzin (kakav benzin, sumnjam da bi izdržo ovih 20ak kilometara od Stupa na benzinu jer je bio skroz prazan kad smo sipali). Odmorimo ga tu 20ak minuta, upali on, baci nekoliko "turaža" - nema nikakvog dima na auspuhu. Krenemo dalje i sve ok s autom, čupa uzbrdo ko lud a nas 4orica + upaljena klima + natovaren. I tako mi prođemo skoro čitavu Crnu Goru bez problema, s tim da se u međuvremenu upalila žuta lampica (vjerovatno ona za "Check engine"). Kad lik govori da mu se to palilo i kući kad je kupio auto ali da nije bilo apsolutno nikakvih problema, dijagnostika čista a i pregled "majstora", sve ok. Pred kraj Crne Gore i cca sahatak kroz Albaniju opet ista stvar samo ovaj put smo imali probleme naizmjenično, ili samo izgubi snagu ili izgubi snagu i počne isto tako da "duca". Ugasimo auto, odmorimo malo i krenemo dalje, sve ok. Zadnjih 500km puta prošlo bez ijednog jedinog problema. Samo se ponekad palila ta žuta lampica, ali ponavljam bez ikakvih problema.
Pri povratku s puta identična situacija, par puta gubio snagu (4/5/6 brzina, ne ide preko 80-90 km/h a obrtaji skaču preko 2300rpm a u normalnom stanju bi ti obrtaji na toj brzini trebali biti ispod 2000rpm). Dešavalo nam se nekoliko puta i da zaduca na sekund dva i prestane ili da duca kontinualno dok ne stanemo i odmorimo. Cca zadnjih 500km do Sarajeva nije pravio problem i uredno smo se vratili.
Kad se prvi put desilo na polasku i sipanju punog rezervoara na EP Stup, kontali smo da je do goriva, možda mu nije sjelo ili šta već ali eto na ovolikom putu u oba smjera smo sipali i u Albaniji i Grčkoj i problem se i dalje povremeno javljao kao što sam opisao.
Kontam da majstor nije uradio dijagnostiku dok je auto upaljen i u vožnji, pa mu je nešto promaklo. Ali nije mi jasno, to auto je bilo ok 10ak dana nakon kupovine pa sve do našeg polaska na put.
Auto će svakako ići na pregled, ali da pitam unaprijed. Može li neko po ovim simptomima kazati otprilike kakav seks čeka prijatelja s autom? Koji su potencijalni uzroci i mogući kvarovi? Unaprijed hvala.
- Namce
#10032 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vozim isto auto sa istim motorom. Ja bih posumnjao na EGR da je začepljen ili da su dizne loše pa auto baca u safe mode.
-
hladan.preminger
#10033 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sam imao iste simptome na passati 1.9tdi (98.) i bio je otisao neki elektro ventil koji stoji naprijed kod ventilatora. Metalna kutijica 5x2cm sa ulazom i izlazom. 80km je bio taj ventil. Auto ide do 120 i kad ga preko natjeras samo izgubi snagu i nece preko 80. Ugasis i upalis on se normslno ponasa dom god ne predjes 120 km/h.Kataklinger wrote:Pozdrav,
- skafiskafsnjak
#10034 Re: Pitamo Mehanicare ?
gdje klimu punite? Gledam na ekupon, neki servis "fast" 20km..
-
LikeLike
#10035 Re: Pitamo Mehanicare ?
https://autoservistim.olx.ba/skafiskafsnjak wrote:gdje klimu punite? Gledam na ekupon, neki servis "fast" 20km..
Ja punim kod njih, 30KM sa dezinfekcijom. Prezadovoljan sam
-
NediM17
#10036 Re: Pitamo Mehanicare ?
Klima se ne puni. Eventualno jednom u 5 godina se dopuni.
- skafiskafsnjak
#10037 Re: Pitamo Mehanicare ?
A sta se radi onda ? De objasni.NediM17 wrote:Klima se ne puni. Eventualno jednom u 5 godina se dopuni.
Ja vala u 2-3 godine odem, da urade nesto ...ne znam sta je kad nije punjenje. I vala hladi mi puno bolje...
-
NediM17
#10038 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne radi se nista.
Mom autu je bas danas 7. rodjendan, nikad klimu pipnuo nisam, a kondenz se hvata s vanjske strane sofersajbe, ledi.
Mom autu je bas danas 7. rodjendan, nikad klimu pipnuo nisam, a kondenz se hvata s vanjske strane sofersajbe, ledi.
-
LikeLike
#10039 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne pravi se pametanNediM17 wrote:Klima se ne puni. Eventualno jednom u 5 godina se dopuni.
Last edited by LikeLike on 06/08/2017 11:56, edited 1 time in total.
- skafiskafsnjak
#10041 Re: Pitamo Mehanicare ?
E jbg druze sada...ne znam koliko je palis. Meni je non stop upaljena, makar se vozio par minuta u autu. Hladi ona meni i sada... ali puno jace hladi kad "napunim" ili sta vec.NediM17 wrote:Ne radi se nista.
Svake 2 ili 3 godine to uradim... mozda ima veze sto je autu 13 godina
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#10042 Re: Pitamo Mehanicare ?
Haj ga znaj koliko kvalitetan freon stavljaju, cim traje 2-3 godine?'skafiskafsnjak wrote:E jbg druze sada...ne znam koliko je palis. Meni je non stop upaljena, makar se vozio par minuta u autu. Hladi ona meni i sada... ali puno jace hladi kad "napunim" ili sta vec.NediM17 wrote:Ne radi se nista.
Svake 2 ili 3 godine to uradim... mozda ima veze sto je autu 13 godina
- skafiskafsnjak
#10043 Re: Pitamo Mehanicare ?
A sta znam... puse ona i dalje, nisam rekao da ne pusi/hladi nikako
Ali osjetna razlika kad "napunim" ahhaha
-
LikeLike
#10044 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kod mene isto radila klima i reda radi sam napunio, ali osjetio sam odmah da bolje hladiskafiskafsnjak wrote:A sta znam... puse ona i dalje, nisam rekao da ne pusi/hladi nikako![]()
- amar1994
#10045 Re: Pitamo Mehanicare ?
Inzinjer Andy kaze:
The problem may be one of three things (that I can think of at present):
There may be a small leak which means the A/C system has to work harder to achieve the desired temperature when in cooling mode, hence why the 'Eco' mode light and console display isn't illuminated/shown;
The control system for A/C system and/or Eco mode is faulty so its always on 'full'. This may include faulty temperature sensors, wiring, physical controls of the A/C and ventilation components or some part of the computer-controlled system (hardware or software);
A fault with the display - less likely given the light and the LCD screen are both affected.
Not sure what would be the most likely cause, and difficult to track down, even at the dealership. I would caution against getting a re-gas unless absolutely necessary (if you can't get any cooling or it doesn't cool enough). The reasoning behind this is that the wonderful EU, in its infinite wisdom, has decreed that all cars from now onwards shall be filled (new or regassed) with the refrigerant gas R1234a, which was supposed to be more resistant to leakages (less escaping into the atmosphere and polluting/causing global warming), but in reality is less resistant to leakages. Even though legal refrigerant gases such as R410a and R134a are available to replace the same in our cars, I think they aren't allowed, its only in the construction industry that they are. If you do go (at some point) for a re-gas, check with the dealership/garage what can be offered - if you can (legally) get the direct replacement using the original gas, my advice is to do so.
Sometimes the lack of usage of an A/C system, especially in winter months, can lead to the oils in the pipework drying up (they are circulated when the system operates to keep the components in good nick) which can lead to reductions in system performance and even failures. As other have said, if you have climate controlled A/C, leave it on all year and just adjust the desired temperature to suit the time of year for your comfort level, leaving it on auto mode as much as possible.
Also, in winter, once a month (preferably once a week) run the A/C on full cold (min. temp possible, e.g. 16degC) after the car internal temperature has reached its normal level (say 20-21degC) for about 5 mins, to circulate the oils when its in cooling mode; similarly in summer, do the same for the heating function on its highest temperature setting (29degC), which should kill off most of the bacteria that can grow on the inside of the air ducts in wamer, humid conditions and cause that damp, musty smell and is a contributory factory in respiratory problems. Doing so can be a bit of a phaff and uncomfortable, but is worth it if it means your car's A/C system lasts as long as the rest of the car.
- Daryl Dixon
#10046 Re: Pitamo Mehanicare ?
r410a se koristi kod punjenja inverter i drugih kućnih klima uredjaja 
-
hladan.preminger
#10047 Re: Pitamo Mehanicare ?
Treba mi pomoć od poznavaoca
Ovo
https://www.olx.ba/artikal/26354866/200 ... -91000-km/
ili ovo
https://www.olx.ba/artikal/26362407/200 ... m-kao-nov/
Cijena mazde je oko 8.5k.
Ovo
ili ovo
- amar1994
#10048 Re: Pitamo Mehanicare ?
joj ne znam majke mi , auris je jaci i manje je presao ali je dosta manji autohladan.preminger wrote:Treba mi pomoć od poznavaoca![]()
Ovo
ili ovo
http://arhiva.vidiauto.com/03testovi/index.php?id=18073
http://arhiva.vidiauto.com/03testovi/index.php?id=8230
Last edited by amar1994 on 08/08/2017 14:12, edited 1 time in total.
-
hladan.preminger
#10049 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala puno.amar1994 wrote: joj ne znam majke mi , auris je jaci i manje je presao ali je dosta manji auto, ova opet ima guzicu i velik gepek al ti je slabija dosta od toyote , mazda bolje izgleda , pogotovo unutra
. Oba cini mi se imaju lanac , nisu govna od auta to da odma znas , neces fulat ni sa jednim , blaga prednost aurisu takodje za kvalitetu i debljinu laka
![]()
- amar1994
#10050 Re: Pitamo Mehanicare ?
evo okacio sam i testovehladan.preminger wrote:Hvala puno.amar1994 wrote: joj ne znam majke mi , auris je jaci i manje je presao ali je dosta manji auto, ova opet ima guzicu i velik gepek al ti je slabija dosta od toyote , mazda bolje izgleda , pogotovo unutra
. Oba cini mi se imaju lanac , nisu govna od auta to da odma znas , neces fulat ni sa jednim , blaga prednost aurisu takodje za kvalitetu i debljinu laka
![]()
uglavnom da posten budem , zajebo sam se sto nisam uzeo mazdinog benzinca , umjesto psa dizela , manje bi se sekirao