Možda stenogram sadrži neku grešku ali prema ovom kojeg sam ja našao dva zastupnika NS su glasala za ministre iz SBB-a. G. Kojović piše aktivno pa može da reaguje.convict wrote:Tada je glasao za smjenu ministara SDA, ali ne i za imenovanje SBB (ne znam sad da li protiv ili suzdržan).Ricken wrote:U službenom stenogramu sa te sjednice, stoji da su oba člana NS podržali smjenu ministara iz SDA.Innovation wrote:Nije bio suzdrzan, glasao je za. Bio je protiv nelegalno sazvane sjednice SKS.
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- Ricken
#10026 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Last edited by Ricken on 23/09/2012 12:03, edited 1 time in total.
- Petit_Beurre
#10027 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Po čemu? Argumentuj molim teetovidis wrote:
Stav Nase stranke u kantonalnom parlamentu je kukavicki i nedorastao situaciji.
-
rahmanjin
#10028 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ja, i...Alfons Kauders wrote:Svako ima pravo na svoje misljenje, mada fakat ne vidim sta se ovdje ima zamjerati.-LIBERO- wrote:Dobro Vjeciti, uvijek imas jednu od opcija, koji su iz "moralnih razloga", diglu ruke i popunili taj magicni broj 18. Recimo kao SDU, Backovic, Hanka, Mehmedic Besim, Cardzic damir & CO.
NS je ispala kriva, crna tacka cijele te price, jer su bili suzdrzani i detaljno obrazlozili tu njihovu suzdrzanost. A taj stav, i prema SDP i SBB-u i prema SDA& CO. podrzava 99,9% NS glasaca i simpatizera (i ne samo oni), tako da je Pedja, fakticki, samo ispostovao stav svoje baze.![]()
Niko te, niti bilo koga drugoga, ne prisiljava da budes dio ove "price". Toliko tih moralnih i casnih, nadasve principijelnih
, opcija u kantonu ima da je to za pozeliti
![]()
p.s Nista na licnoj osnovi, cisto da slucajno ne pomislis to.
Doduse nesto i nemam neko visoko misljenje o politickim pricama s foruma u zadnje vrijeme.
Ovdje dvije godine citamo mazohisticke traktate protiv SDP-a, koji je trebao ostati u opoziciji dok ne dobije natpolovicnu vecinu. Citali smo prije izbora bajke o NS, koja je haman trebala dobiti 20% glasova a dobila deset puta manje, pa tu je i ona sacica SDU-ovaca, koji dvije godine pljuvase SDP radi koalicije sa SDA, pa sad oborise SDP vladu s istim likovima. Tu jos treba dodati i antiprotivne buntovnike bez razloga i pobornike teorija zavjera kojima je odavno adresa trebala biti Nedjo Zec...
Sve to ujedno objasnjava sto mi se 99% postova u zadnje vrijeme svodi iskljucivo na zajebanciju.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#10029 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Meni nikada nisu bili jasni oni koji samo po nekom "osjećaju" glasaju iako nemaju pojma ni koga biraju ni zašto biraju ni zašto ne rade, ni zašto su im djeca gladna ,ni koje tu te postavio, ni kako ih je postavio...ništa oni ne znaju ali eto sve znaju jer ponešto čuju u granapu , ponešto u mejtefu a ponekad nije loše glasati ni zbog mahale pa još kad se počnu pominjati silna braća od Rijeke do Džakarte onda sve postaje jasno. Zna se. Sve se zna i još više se zna ko je kriv i ko će gdje.Ricken wrote:
Nikada mi nisu bili jasni ovi suzdržani.
Govoriti o zlim namjerama nove većine, a zaboraviti na identične namjere kojima je bila vođena ona većina s kojom ste smjenivali ministre neradnike, kočničare reformi i blagostanja je prilična doza neukusa. I zaborava, vlastita politikanstva. Ovo nije stav, nego isprika skupštinskim kolegama. A isprika bi najprimjerenija bila građanima Sarajeva, nezaboravite oni Vas plačaju. Razloge ste sami naveli.
Ma koga briga.
Nešto su mi jasniji oni koji žele živjeti i djelovati građanski i djelovati građanski. Na žalost do sada je samo klasična ljevica nudila građanski format a bila i ozbiljna (živjela NS
I šta se tamo dobije? Zeleni karton. Kakav? Zeleni. Ni žuti ni crveni nego zeleni prvo malo svijetao pa malo taman ali nije važno bitno je da crveno-zelena daje crveno-zelenu. Crvena je tu u svakom slučaju.
Glasači - ko vas hebe...kakva prIncIpijelnost ma dajte...koalicija sa grobarima (prošlim i budućim) ove zemlje...ma nemojte molim Vas....ISPRIKA eventualna bilo kom GRAĐANINU (zbilja mrzim ovu riječ) ove zemlje...haha..dobar vic ali ono predobar vic...REFORME..ma dajte pa i tramvaj broj 3 ostaje 3 jer mi GARANTIRAMO sva prethodna uništavanja GRAS-a...mi to VERIFIKUJEMO..zašto..pa eto..boli Vas neka stvar ne izvinjavamo se nikome....niti ispričavamo..nas NE PLAĆAJU građani kantona..ni zelene (nije važna nijansa - ko šiša formu važna je suština) doduše ne plaćaju ali KO VAS PITA ZA TO?..već 20 godina vas niko ništa ne pita, utuvite to u svoje glave jer ima da SLUŽITE..i onda se na to pojavi neka mlada ekipa koja eto želi nešto POKUŠATI učiniti i treba se ISPRIČAVATI (pa koje licemjerje ???) nekome (pazi KOLEGAMA) jer ima stav ( o ovome pasus ispod i Vama i Kojoviću) koji je ipak NEZAVISAN i šta..odmah izvinjenje ? Kome..Rickenu možda?..sramota
Ne zanima me mnogo koje Ricken "opcije" , no ako je "zelene" tim još gore po njega(po njegovu ličnost , nakon 20 godina on još-zelen
Naša Stranka je trebala jasno glasati ZA smjenu kantonalne vlade. I to ne samo Kojović već i "opravdano odsutni" (navodnici nisu zbog sumnje u opravdanost već samo zbog citata-kako volim sarkazam) Tanović .Moje mišljenje je apsolutno irelevantno ali ste trebali BITI JASNO ZA SMJENU vlade premijera Musić Fikreta zbog pet miliona razloga.
No takav potez bi se protumačio kao podrška onima koje ne želim ni imenovati koliko su mi uništili život a to je mnogo veće ZLO od onoga što je jasan NEGATIVAN stav ka Musiću & Co.
Stoga Kojoviću - vama mnogo , mnogo sreće u ovom "cirkusu" , pajaci su vukovi...veliki vukovi koji boju mijenjaju mjesečno...a neki i do podne i popodne ...
Neka vas ne obeshrabre "Rickeni"....
Naša Stranka
Last edited by sabina1 on 23/09/2012 02:00, edited 3 times in total.
-
drug profi
#10030 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
+1tvsabina wrote: Naša Stranka jje trebala jasno glasati ZA smjenu kantonalne vlade. I to ne samo Kojović već i "opravdano odsutni" (navodnici nisu zbog sumnje u opravdanost većsamo zbog citata) Tanović .To nikako ne treba biti relevantno ali ste trebali BITI JASNO ZA SMJENU vlade premijera Musić Fikreta zbog pet miliona razloga.
No takav potez bi se protumačio kao podrška onima koje ne želim ni imenovati koliko su mi uništili život a to je mnogo veće ZLO od onoga što je jasan NEGATIVAN stav ka Musiću & Co.
-
Pedja Kojovic
#10031 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Dobro jutro svima.
Dakle...
p.k.
Dakle...
p.k.
-
Pedja Kojovic
#10032 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
kamen spoticanja
O koalicionim mogucnostima i o uslovima pod kojima bi smo pristali biti dio izvrsne vlasti sam zaista pisao mnogo na ovom forumu prije desetak strana.
Generalno, mi ne vjerujemo u efikasnost koalicija stranaka koje su ideoloski nekompatibilne.
p.k.
O koalicionim mogucnostima i o uslovima pod kojima bi smo pristali biti dio izvrsne vlasti sam zaista pisao mnogo na ovom forumu prije desetak strana.
Generalno, mi ne vjerujemo u efikasnost koalicija stranaka koje su ideoloski nekompatibilne.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#10033 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
veljaca
U ovom konkretnom slucaju, glasanje o nepovjerenju Vladi glas protiv, suzdrzan ili izlazak iz sale(sa i bez vadjenja kartice iz uredjaja za glasanje) bi imale isti efekat. Za donosenje odluke o nepovjerenju Vlade jedino je bilo bitno
da u sali sjedi 18 onih koji ce glasati, za.
p.k.
U ovom konkretnom slucaju, glasanje o nepovjerenju Vladi glas protiv, suzdrzan ili izlazak iz sale(sa i bez vadjenja kartice iz uredjaja za glasanje) bi imale isti efekat. Za donosenje odluke o nepovjerenju Vlade jedino je bilo bitno
da u sali sjedi 18 onih koji ce glasati, za.
p.k.
- muha_sa
#10034 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja Kojovic wrote:kamen spoticanja
p.k.
dobro jutro.
-
Pedja Kojovic
#10035 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Innovation
U pravu ste. Na pitanje da li smatramo da je sjednica na kojoj su smjenjeni ministri SDA zakazana mimo pravila Poslovnika smo glasali protiv - dakle, smatramo smo da je zakazana mimo Poslovnika.
Skupstina vecina je odlukom potvrdila valjanost te sjednice, nastavila s radom i presla na sljedecu tacku dnevnog reda, odnosno smjenu. Na pitanje da li smo za smjenu ministara SDA glasali smo za.
Zakon predvidja da se oni koji smatraju da je sjednica sazvana protivno Poslovniku obrate sudu i SDA je, koliko sam shvatio Dinu K., podnio tuzbu. (Posljednja informacija koju imam je da namjeravaju ici na Ustavni sud FBiH).
Na sljedecoj sjednici, na kojoj se glasalo o izboru novih ministara, smo glasali za jer smo smatrali da KS treba imati Vladu u punom sastavu - ministri SDA su prestali dolaziti na posao i prije smjene. O tome kakav je SBB i kakvi su ministri izabrani pitanja trebate uputiti onome ko ih je izabrao za svog koalicionog partnera.
p.k.
U pravu ste. Na pitanje da li smatramo da je sjednica na kojoj su smjenjeni ministri SDA zakazana mimo pravila Poslovnika smo glasali protiv - dakle, smatramo smo da je zakazana mimo Poslovnika.
Skupstina vecina je odlukom potvrdila valjanost te sjednice, nastavila s radom i presla na sljedecu tacku dnevnog reda, odnosno smjenu. Na pitanje da li smo za smjenu ministara SDA glasali smo za.
Zakon predvidja da se oni koji smatraju da je sjednica sazvana protivno Poslovniku obrate sudu i SDA je, koliko sam shvatio Dinu K., podnio tuzbu. (Posljednja informacija koju imam je da namjeravaju ici na Ustavni sud FBiH).
Na sljedecoj sjednici, na kojoj se glasalo o izboru novih ministara, smo glasali za jer smo smatrali da KS treba imati Vladu u punom sastavu - ministri SDA su prestali dolaziti na posao i prije smjene. O tome kakav je SBB i kakvi su ministri izabrani pitanja trebate uputiti onome ko ih je izabrao za svog koalicionog partnera.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#10036 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
O svakoj sjednici, i KS i Doma naroda, ja napisem i objavim blog u kome su nasi stavovi, kao i argumenti zbog kojih smo glasali kako smo glasali, detaljno objasnjeni.(Plus jos neki komentari o onome sto se dogadjalo itd.)
Na primjer...
Hitna sjednica SKS - "hokejaska izmjena"
Autor: Pedja Kojovic dana Mon, 04/06/2012 - 15:36
Na pocetku danasnje, hitne, sjednice SKS, poslanik SDA, Dino Konakovic, je, pozivajuci se na Poslovnik Skupstine osporio legalnost njenog odrzavanja. Odluku o hitnoj sjednici KS moze donijeti kolegij Skupstine, kaze poslovnik. Kolegij se jeste sastao po tom pitanju, u petak, ali nije glasao i nije donio odluku o drzavanju hitne sjednice SKS. Zasto? Pa vjerovatno zbog toga jer je SDP procjenio da njihov zahtjev nece dobiti potrebnu podrsku. Sjednica je uprkos ovom pravno-formalnom nedostatku sazvana.
Javio sam se za rijec samo kako bih ukazao na apsurdnu situaciju da SDA - stranka koja snosi najvecu odgovornost za pljacku koja se u ovoj zemlji nesmetano odvija od njihovog dolaska na vlast - sada insistira na postovanju slova Poslovnika. Ipak. Pravno gledano Konakovic je, po mom misljenju, u ovom konkretnom slucaju, bio u pravu.
Tesko je bilo odluciti se u ovom slucaju kako glasati.
S jedne strane, i o tome sam govorio, nesumnjivo je, barem Nsoj stranci, da je (vitalni?) interes gradjana da se hokejaska izmjena koalicionih partnera napravi brzo, kako bi Vlada mogla funkcionisati. Jedina stvar koja je gora od lose Vlade je bezvlasce.
S druge strane, vlast koja je spremna na pravno nasilje podriva sopstveni legitimitet i otvara mogucnost da se ovakvi presedani prave i onda kada to nije, kao sto je u ovom slucaju, nesumnjivi interes gradjana.
Smatrao sam da je SDP morao postovati Poslovnik i pronaci pravni osnov za danasnju hitnu sjednicu, ili barem pokusati doci do odluke Kolegija, a tek onda, ukoliko clanovi Koelgija iz reda SDA budu opstruirali proces njihovog izlaska iz vlasti, uraditi ono sto su uradili danas.
Zbog toga smo u odlucivanju o legalnosti danasnje sjednice ostali suzdrzani.
Kada je nakon toga na red dosla odluka o smjenjivanju ministara iz SDA glasali smo - i mozgom i srcem - za.
Smatramo, i to sam rekao, da je ovo bila prilika za jednu siru rekonstrukciju Vlade koja bi ukljucila i one SDP-ove ministre koji za dvije godine nisu uradili koliko su mogli.
SDA je uzrok problema sa kojima se danasnja vlast suocava i ne moze, po nasem misljenju biti dio rjesenja, rekao sam jednoj novinarki koja me je na prvoj sjednici SKS, prije skoro 16 mjeseci, pitala sta mislim o "crveno-zelenoj koaliciji".
Odlazak SDA iz vlasti je, po meni, vrlo znacajan politicki dogadjaj za BiH, ukoliko (nakon slucaja Komsic i HDZ) bude shvacen kao ulazak naseg politickog zivota u jednu novu, demokraticniju fazu, u kojoj svi politicki subjekti shvataju da
nema eksluzivnih politickih zastupnika etnickih zajednica i da vlast formira onaj ko u parlamentu, ili u skupstini, moze sakupiti 51% glasova.
O novom partneru SDP-a mi smo se vec mnogo puta izjasnili. SBB je ideoloski pozicionirana kao bosnjacka etnicka stranka, a nas odnos prema takvim strankama je odavno poznat. SBB je za nas samo modernija verzija SDA; udruzeni politicki poduhvat; politicki proizvod koji ne proizilazi iz poltiickih uvjerenja njegovih osnivaca nego je napravljen na osnovu marketinskog istrazivanja. To naravno otvara mogucnost da promjenom, ili njihovom percepcijom te promjene, raspolozenja na politickom trzistu, a u cilju osvajanja ili ostajanja na vlasti i ova stranka napravi ideoloski zaokret kakav je, recimo, napravio, Dodik. (Da ne govorim o tome kako ova vrsta retorika pokazuje kakvo je njihovo misljenje o zrelosti BiH gradjana.Ciklicno podizu medjuetnicke tenzije pred izbore i ne nude nikakve druge programe i rjesenja za ekonomsko socijalne probleme, pa onda kada glasaci izaberu od onoga sto im je ponudjeno kazu, eto vidis da ih zanima samo etnicko pitanje).
Nasa stranka je iz principijelnih razloga odbila ucesce u vlasti nove koalicije.
Incident Pudaric - Pecanac
Sve sto je poslanik Pecanac govorio u prvih osam minuta svog izlaganja spada u kampanju za lokalne izbore, ali je sasvim u okviru njegovih poslanickih prava. Sa mnogim njegovim tvrdnjama koje je iznio bi se cak i slozio. Promovirao je svoju stranku do same granice pristojnosti ali ju je nazalost u 10-tom minutu presao i umjesto da nastavi analiticki, kao do tada, odjezdio u "urlajuci, zapjenjeni, populizam".(On je svojevremeno trazio da Vlada odlukom zaustavi poskupljenje svih komunalnih usluga - danas je Vladi prigovorao sto je povukla "hrabru odluku o poskupljenju vode"). (?).
Podpredsjednik Pudaric je izgubio zivce.
Na kantonalnoj Skupstini?
Zbog Pecanca?
Zbog rijeci koje je izgovorio poslanik koji na to ima pravo i koji nije licno vrijedjao nikoga?
Zaista je krajne vrijeme za nove ljude u politici, za novu vrstu politicke kulture i javnog dijaloga, za ljude koji cast i povjerenje koju su im gradjani ukazali na izborima uzvracaju redovnim dolaskom i pripremom za sjednice, za ljude koji patriotizmom smatraju i nepricanje na telefon za vrijeme sjednice i stalni boravak u hodnicima, carsijsko dobacivanje i pusenje elektricnih cigara…Za ljude koji znaju razliku izmedju "save" i "save as".
p.k.
Na primjer...
Hitna sjednica SKS - "hokejaska izmjena"
Autor: Pedja Kojovic dana Mon, 04/06/2012 - 15:36
Na pocetku danasnje, hitne, sjednice SKS, poslanik SDA, Dino Konakovic, je, pozivajuci se na Poslovnik Skupstine osporio legalnost njenog odrzavanja. Odluku o hitnoj sjednici KS moze donijeti kolegij Skupstine, kaze poslovnik. Kolegij se jeste sastao po tom pitanju, u petak, ali nije glasao i nije donio odluku o drzavanju hitne sjednice SKS. Zasto? Pa vjerovatno zbog toga jer je SDP procjenio da njihov zahtjev nece dobiti potrebnu podrsku. Sjednica je uprkos ovom pravno-formalnom nedostatku sazvana.
Javio sam se za rijec samo kako bih ukazao na apsurdnu situaciju da SDA - stranka koja snosi najvecu odgovornost za pljacku koja se u ovoj zemlji nesmetano odvija od njihovog dolaska na vlast - sada insistira na postovanju slova Poslovnika. Ipak. Pravno gledano Konakovic je, po mom misljenju, u ovom konkretnom slucaju, bio u pravu.
Tesko je bilo odluciti se u ovom slucaju kako glasati.
S jedne strane, i o tome sam govorio, nesumnjivo je, barem Nsoj stranci, da je (vitalni?) interes gradjana da se hokejaska izmjena koalicionih partnera napravi brzo, kako bi Vlada mogla funkcionisati. Jedina stvar koja je gora od lose Vlade je bezvlasce.
S druge strane, vlast koja je spremna na pravno nasilje podriva sopstveni legitimitet i otvara mogucnost da se ovakvi presedani prave i onda kada to nije, kao sto je u ovom slucaju, nesumnjivi interes gradjana.
Smatrao sam da je SDP morao postovati Poslovnik i pronaci pravni osnov za danasnju hitnu sjednicu, ili barem pokusati doci do odluke Kolegija, a tek onda, ukoliko clanovi Koelgija iz reda SDA budu opstruirali proces njihovog izlaska iz vlasti, uraditi ono sto su uradili danas.
Zbog toga smo u odlucivanju o legalnosti danasnje sjednice ostali suzdrzani.
Kada je nakon toga na red dosla odluka o smjenjivanju ministara iz SDA glasali smo - i mozgom i srcem - za.
Smatramo, i to sam rekao, da je ovo bila prilika za jednu siru rekonstrukciju Vlade koja bi ukljucila i one SDP-ove ministre koji za dvije godine nisu uradili koliko su mogli.
SDA je uzrok problema sa kojima se danasnja vlast suocava i ne moze, po nasem misljenju biti dio rjesenja, rekao sam jednoj novinarki koja me je na prvoj sjednici SKS, prije skoro 16 mjeseci, pitala sta mislim o "crveno-zelenoj koaliciji".
Odlazak SDA iz vlasti je, po meni, vrlo znacajan politicki dogadjaj za BiH, ukoliko (nakon slucaja Komsic i HDZ) bude shvacen kao ulazak naseg politickog zivota u jednu novu, demokraticniju fazu, u kojoj svi politicki subjekti shvataju da
nema eksluzivnih politickih zastupnika etnickih zajednica i da vlast formira onaj ko u parlamentu, ili u skupstini, moze sakupiti 51% glasova.
O novom partneru SDP-a mi smo se vec mnogo puta izjasnili. SBB je ideoloski pozicionirana kao bosnjacka etnicka stranka, a nas odnos prema takvim strankama je odavno poznat. SBB je za nas samo modernija verzija SDA; udruzeni politicki poduhvat; politicki proizvod koji ne proizilazi iz poltiickih uvjerenja njegovih osnivaca nego je napravljen na osnovu marketinskog istrazivanja. To naravno otvara mogucnost da promjenom, ili njihovom percepcijom te promjene, raspolozenja na politickom trzistu, a u cilju osvajanja ili ostajanja na vlasti i ova stranka napravi ideoloski zaokret kakav je, recimo, napravio, Dodik. (Da ne govorim o tome kako ova vrsta retorika pokazuje kakvo je njihovo misljenje o zrelosti BiH gradjana.Ciklicno podizu medjuetnicke tenzije pred izbore i ne nude nikakve druge programe i rjesenja za ekonomsko socijalne probleme, pa onda kada glasaci izaberu od onoga sto im je ponudjeno kazu, eto vidis da ih zanima samo etnicko pitanje).
Nasa stranka je iz principijelnih razloga odbila ucesce u vlasti nove koalicije.
Incident Pudaric - Pecanac
Sve sto je poslanik Pecanac govorio u prvih osam minuta svog izlaganja spada u kampanju za lokalne izbore, ali je sasvim u okviru njegovih poslanickih prava. Sa mnogim njegovim tvrdnjama koje je iznio bi se cak i slozio. Promovirao je svoju stranku do same granice pristojnosti ali ju je nazalost u 10-tom minutu presao i umjesto da nastavi analiticki, kao do tada, odjezdio u "urlajuci, zapjenjeni, populizam".(On je svojevremeno trazio da Vlada odlukom zaustavi poskupljenje svih komunalnih usluga - danas je Vladi prigovorao sto je povukla "hrabru odluku o poskupljenju vode"). (?).
Podpredsjednik Pudaric je izgubio zivce.
Na kantonalnoj Skupstini?
Zbog Pecanca?
Zbog rijeci koje je izgovorio poslanik koji na to ima pravo i koji nije licno vrijedjao nikoga?
Zaista je krajne vrijeme za nove ljude u politici, za novu vrstu politicke kulture i javnog dijaloga, za ljude koji cast i povjerenje koju su im gradjani ukazali na izborima uzvracaju redovnim dolaskom i pripremom za sjednice, za ljude koji patriotizmom smatraju i nepricanje na telefon za vrijeme sjednice i stalni boravak u hodnicima, carsijsko dobacivanje i pusenje elektricnih cigara…Za ljude koji znaju razliku izmedju "save" i "save as".
p.k.
-
etovidis
#10037 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Situacija na svakom nivou (pa i kantonalnom) u drzavi je u zadnje dvije godine, zbog Lagumdzije i njegovih trabanata, tako losa da se tu ne moze zakopavati glava u pijesak.Petit_Beurre wrote:Po čemu? Argumentuj molim teetovidis wrote:
Stav Nase stranke u kantonalnom parlamentu je kukavicki i nedorastao situaciji.
- Ricken
#10038 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ako je već bitno, a nebi smjelo biti, nisam ni zelen, nisam ni crven, a ni narandžast, neznam imali još neka stranačka boja od koje bih se trebao ograditi, nego sam građanin Sarajeva u čiji budžet uplačujem godišnje toliko da se mogu nahraniti minimalno 2 ili 3 skupštinska delegata. Ako delegat nemože odgovoriti na jednostavno pitanje da li podržava ili ne podržava rad vlade, koju je birao na osnovu programa, i koja mu redovno podnosi izvještaj, nego kaže VEZE NEMAM, što je stav suzdražnog, nakon pune 2 godine vladanja te vlade, onda je to nerad skupštinskog delegata, ili politikanstvo, na račun budžeta. Rickenu bi bilo ok da je NS glasala i podržala vladu. Rickenu bi bilo ok i da NS nije podržala vladu, ali Rickenu nije ok odgovor "Buraz veze nemam". Očigledno da se određeni skupštinski delegati zezaju na račun budžetskih obveznika 2 godine i da nemaju stav o radu vlade, koja ih redovno izvještava. I onda izdaju neki stav (meni više liči na pamflet), zaboravljajući neke principe kojih su se držali prije 3 mejseca, po kojem je odgovor nemam pojma, ustvari odgovor u interesu građana Sarajeva. Ma nemoj. Gdje su bili interesi građana Sarajeva kad su se identične stvari događale prije 3 mjeseca?tvsabina wrote:Meni nikada nisu bili jasni oni koji samo po nekom "osjećaju" glasaju iako nemaju pojma ni koga biraju ni zašto biraju ni zašto ne rade, ni zašto su im djeca gladna ,ni koje tu te postavio, ni kako ih je postavio...ništa oni ne znaju ali eto sve znaju jer ponešto čuju u granapu , ponešto u mejtefu a ponekad nije loše glasati ni zbog mahale pa još kad se počnu pominjati silna braća od Rijeke do Džakarte onda sve postaje jasno. Zna se. Sve se zna i još više se zna ko je kriv i ko će gdje.Ricken wrote:
Nikada mi nisu bili jasni ovi suzdržani.
Govoriti o zlim namjerama nove većine, a zaboraviti na identične namjere kojima je bila vođena ona većina s kojom ste smjenivali ministre neradnike, kočničare reformi i blagostanja je prilična doza neukusa. I zaborava, vlastita politikanstva. Ovo nije stav, nego isprika skupštinskim kolegama. A isprika bi najprimjerenija bila građanima Sarajeva, nezaboravite oni Vas plačaju. Razloge ste sami naveli.
Ma koga briga.
Nešto su mi jasniji oni koji žele živjeti i djelovati građanski i djelovati građanski. Na žalost do sada je samo klasična ljevica nudila građanski format a bila i ozbiljna (živjela NS) pa se moralo tamo. U Poltbiro, u CK.
I šta se tamo dobije? Zeleni karton. Kakav? Zeleni. Ni žuti ni crveni nego zeleni prvo malo svijetao pa malo taman ali nije važno bitno je da crveno-zelena daje crveno-zelenu. Crvena je tu u svakom slučaju.
Glasači - ko vas hebe...kakva prIncIpijelnost ma dajte...koalicija sa grobarima (prošlim i budućim) ove zemlje...ma nemojte molim Vas....ISPRIKA eventualna bilo kom GRAĐANINU (zbilja mrzim ovu riječ) ove zemlje...haha..dobar vic ali ono predobar vic...REFORME..ma dajte pa i tramvaj broj 3 ostaje 3 jer mi GARANTIRAMO sva prethodna uništavanja GRAS-a...mi to VERIFIKUJEMO..zašto..pa eto..boli Vas neka stvar ne izvinjavamo se nikome....niti ispričavamo..nas NE PLAĆAJU građani kantona..ni zelene (nije važna nijansa - ko šiša formu važna je suština) doduše ne plaćaju ali KO VAS PITA ZA TO?..već 20 godina vas niko ništa ne pita, utuvite to u svoje glave jer ima da SLUŽITE..i onda se na to pojavi neka mlada ekipa koja eto želi nešto POKUŠATI učiniti i treba se ISPRIČAVATI (pa koje licemjerje ???) nekome (pazi KOLEGAMA) jer ima stav ( o ovome pasus ispod i Vama i Kojoviću) koji je ipak NEZAVISAN i šta..odmah izvinjenje ? Kome..Rickenu možda?..sramota
Ne zanima me mnogo koje Ricken "opcije" , no ako je "zelene" tim još gore po njega(po njegovu ličnost , nakon 20 godina on još-zelen, ali to je apsolutno njegova privatna stvar) a sa takvima uopšte ne želim komunicirati o politici i o Bosni i Hercegovini jer su uspjeli nemoguće...uspjeli su mi uništiti PONOS koji sam imala jer sam Bosanka , Bošnjakinja i patriotkinja...sa zelenim NE ŽELIM ni zamišljenu komunikaciju a sa Rickenom sam "razgovarala" samo ako je crven..a ne bi bilo loše da se svi oni koji bitišu od 1990 poprilično zacrvene....neka malo odu na pijacu....
Naša Stranka je trebala jasno glasati ZA smjenu kantonalne vlade. I to ne samo Kojović već i "opravdano odsutni" (navodnici nisu zbog sumnje u opravdanost već samo zbog citata-kako volim sarkazam) Tanović .Moje mišljenje je apsolutno irelevantno ali ste trebali BITI JASNO ZA SMJENU vlade premijera Musić Fikreta zbog pet miliona razloga.
Stoga Kojoviću - vama mnogo , mnogo sreće u ovom "cirkusu" , pajaci su vukovi...veliki vukovi koji boju mijenjaju mjesečno...a neki i do podne i popodne ...
Neka vas ne obeshrabre "Rickeni"....
Naša Stranka
Ja samo smatram da svaki delgat skupštine KS mora imati jasan stav o radu vlade koju je izabrao i koja ga izvještava. To je jedini pošten stav prema budžetskim korisnicima.
Da li si se, kao očigledno član NS (što je jako lijepo, ali i subjektivno u cijeloj priči), zapitala kako građanin Sarajeva ovakvoj opciji može dati glas, bez interesnog povezivanja (što ti očiglendo jesi)? Opciji pod radnim nazivom "veze nemam".
- madner
#10039 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Malo si preostar, ako se pikaju samo glasovi za smjenu, onda je suzdrzanost takodje stav.
NS ima problem da se diferencira od SDP-a, jer zeli pokupiti glasove razocaranih. Ono sto razocarani ne shvataju jeste da ni rad vlade KS nije crno bijeli, da je SDP pokusao i nesto napraviti.
Tako da biti suzdrzan predstavlja kompromis izmedju misljenja o radu vlade i misljenja baze.
NS ima problem da se diferencira od SDP-a, jer zeli pokupiti glasove razocaranih. Ono sto razocarani ne shvataju jeste da ni rad vlade KS nije crno bijeli, da je SDP pokusao i nesto napraviti.
Tako da biti suzdrzan predstavlja kompromis izmedju misljenja o radu vlade i misljenja baze.
-
rahmanjin
#10040 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ma jadni SDP svi hoce hoce njihove glasace a oni radili dobro. NS je za razliku od SDP-a jasno i glasno rekla da nece sa SDA u koalciju i to je jedan od razloga zasto su bili suzdrzani, a ne samo da otmu glasace jadnom SDP-u, koji je bio spreman da koalira i sa crnim vragom.madner wrote:Malo si preostar, ako se pikaju samo glasovi za smjenu, onda je suzdrzanost takodje stav.
- Ricken
#10041 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kao građanina me nezanima baza, razočarani, članovi, diferenciranost od SDP-a i slično. Na kraju na funkcije delegata su birani individulano.madner wrote:Malo si preostar, ako se pikaju samo glasovi za smjenu, onda je suzdrzanost takodje stav.
Pa me fakat konkretno u pravnom i svakom drugom smislu, kao građanina zanima kakav je to stav o radu vlade, suzdržan stav.
Jasno mi je da suzdržan stav u političkom životu može biti stav onih subjekata koji nisu dorasli da procjene za šta glasaju i efekte i jedne i druge strane. Ali ovdje nije o tome riječ.
Last edited by Ricken on 23/09/2012 12:14, edited 1 time in total.
- madner
#10042 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pa stav im je bio da vlada nije za smjenu.
- Ricken
#10043 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Aha to je znači biti suzdržan. Ok to nisam znao. Što onda nisu bili protiv?madner wrote:Pa stav im je bio da vlada nije za smjenu.
- madner
#10044 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Zbog diferenciranja.
Sto se tice glasanja na isto dodje.
- Ricken
#10045 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Drugim riječima politikanstvo.madner wrote:Zbog diferenciranja.
- madner
#10046 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ne vidim problem, u skladu je sa programom stranke.
- Ricken
#10047 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Sad si gotov kad te Sabina zaskočimadner wrote:Ne vidim problem, u skladu je sa programom stranke.
-
miki.ba
#10048 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Da li je bio odgovor na pitanje o koaliciji sa SDP- om, tacnije da li ce koalirati sa SDP- om?
Nisam ja postavio pitanje ali me zanima odgovor, hvala.
Nisam ja postavio pitanje ali me zanima odgovor, hvala.
-
Pedja Kojovic
#10049 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Juce su me zvali iz redakcije D.Avaza i zamolili da odgovorim na par pitanja.
Kako se, izgleda, u clanku o padu Vlade KS nije naslo prostora za stavove Nase stranke, a "da se ne baci", objavljujem ih ovdje.
Poštovani gospodine Kojević,
Sinoć ste bili suzdržani prilikom glasanja i rekli ste da je SDA izazvala haos i blokadu na svim nivoima vlasti. Možete li nam to opširnije prokomentarisati. I kakvo je vaše mišljenje o ponašanju poslanika na sjednici sinoć. Za narod je onako ponašanje nedopustivo.
Nacin na koji je pred Skupstinu postavljeno pitanje i mehanizam glasanja nam je omogucio da precizno definisemo principijelnu poziciju Nase stranke u ovom okrsaju bivsih politickih "supruznika". Pritiskom na dugme suzdrzan ja sam glasao protiv smjene SDP-SBB Vlade, ali i izrazio svoje nezadovoljstvo spram nekih njihovih poteza.
Strategija koju SDA od momenta raskidanja koalicije sa SDP-om implementira je potpuna blokada rada drzavnih organa, stvaranje pravnog i politickog haosa i proizvodnja iluzije u javnosti da vlast bez njih u foteljama ne moze funkcionisati. Novu skupstinsku vecinu u KS sada, barem do kasno prosle noci, cine SDA, SBiH, SDU, BOSS, NsRZ i nekoliko samostalnih zastupnika. Ne postoji niti ideoloska niti programska platforma, koja ih povezuje tako da je vise nego ocigledno da se radi o najbanalnijem udruzenom poduhvatu za zauzimanje vlasti. O skupu interesa beskorisnih ljudi, kao sto to veliki pjesnik Johny kaze.
Pa vidite to sto se sinoc desilo je za mene nekultura, bahatost, pravi futavizam, a za Poslovnik i njegov eticki kodeks prekrsaj za koji im je predsjedavajuca Malic morala izreci sankcije. Dakle, u sali najviseg zakonodavnog tijela Kantona Sarajevo, u toku trajanje jedne vrlo vazne sjednice, u momentu dok general Karavelic govori o tome sta je sve ucinjeno i sta se sve planira uciniti za populaciju bivsih boraca, i porodice onih koji su poginuli braneci ovu zemlju jedan veliki dio poslanika dijeli i jede kifle, burek, sokove i grickalice iako su sa jednosatne pauze dosli samo par sati ranije. Meni licno je to samo bila potvrda da srz ovog sukoba nije samo u cinjenici da se radi o ljudima koji pripadaju drugim politickim opcijama i imaju drugaciju viziju o tome kako ova zemlja treba da izgleda u buducnosti, nego da postoje razlike i u moralnom i civilizacijskom smislu.
p.k.
Kako se, izgleda, u clanku o padu Vlade KS nije naslo prostora za stavove Nase stranke, a "da se ne baci", objavljujem ih ovdje.
Poštovani gospodine Kojević,
Sinoć ste bili suzdržani prilikom glasanja i rekli ste da je SDA izazvala haos i blokadu na svim nivoima vlasti. Možete li nam to opširnije prokomentarisati. I kakvo je vaše mišljenje o ponašanju poslanika na sjednici sinoć. Za narod je onako ponašanje nedopustivo.
Nacin na koji je pred Skupstinu postavljeno pitanje i mehanizam glasanja nam je omogucio da precizno definisemo principijelnu poziciju Nase stranke u ovom okrsaju bivsih politickih "supruznika". Pritiskom na dugme suzdrzan ja sam glasao protiv smjene SDP-SBB Vlade, ali i izrazio svoje nezadovoljstvo spram nekih njihovih poteza.
Strategija koju SDA od momenta raskidanja koalicije sa SDP-om implementira je potpuna blokada rada drzavnih organa, stvaranje pravnog i politickog haosa i proizvodnja iluzije u javnosti da vlast bez njih u foteljama ne moze funkcionisati. Novu skupstinsku vecinu u KS sada, barem do kasno prosle noci, cine SDA, SBiH, SDU, BOSS, NsRZ i nekoliko samostalnih zastupnika. Ne postoji niti ideoloska niti programska platforma, koja ih povezuje tako da je vise nego ocigledno da se radi o najbanalnijem udruzenom poduhvatu za zauzimanje vlasti. O skupu interesa beskorisnih ljudi, kao sto to veliki pjesnik Johny kaze.
Pa vidite to sto se sinoc desilo je za mene nekultura, bahatost, pravi futavizam, a za Poslovnik i njegov eticki kodeks prekrsaj za koji im je predsjedavajuca Malic morala izreci sankcije. Dakle, u sali najviseg zakonodavnog tijela Kantona Sarajevo, u toku trajanje jedne vrlo vazne sjednice, u momentu dok general Karavelic govori o tome sta je sve ucinjeno i sta se sve planira uciniti za populaciju bivsih boraca, i porodice onih koji su poginuli braneci ovu zemlju jedan veliki dio poslanika dijeli i jede kifle, burek, sokove i grickalice iako su sa jednosatne pauze dosli samo par sati ranije. Meni licno je to samo bila potvrda da srz ovog sukoba nije samo u cinjenici da se radi o ljudima koji pripadaju drugim politickim opcijama i imaju drugaciju viziju o tome kako ova zemlja treba da izgleda u buducnosti, nego da postoje razlike i u moralnom i civilizacijskom smislu.
p.k.
- Opetja033
#10050 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Zar vas vas "uzviseni" moralno-civilizacijski kompas nije usmjerio ka reagovanju na ovaj brutalno-primitivni i vrlo niski potez majke revizioniste i negatora genocida u Srebrenici:
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/10391 ... cilja.html
Zasto ste tada sutjeli? Cak su i clanovi SDP-a ustali protiv ovog nezamislivo niskog udarca i politikanstva u svom najgorem obliku. Zasto tada niste pricali o civilizacijskim razlikama? Sta je gore? I kao sto sam rekao: naravno da se razlikujemo moralno-civilizacijski. Cak sta vise, cini mi se da smo na razlicitim moralno-civilizacijskim nivoima. Dakle, jednostavno pitanje: zasto ste tada sutjeli i da li mislite da je Konakovicev potez gori od ovoga sto je majka negatora genocida u Srebrenici i Dodikovog lobiste uradila?
Usput, molio bih te da mi navedes barem nekoliko srednjih ili vecih privrednika u Sarajevu koji su clanovi ili simpatizeri Vase Stranke. Nije bas da ste uspjeli razbiti stereotip da se radi o stranci koja okuplja budzetske parazite koji u zivotu nisu imali postenog radnog dana i koji citav zivot sisaju drzavnu sisu.
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/10391 ... cilja.html
Zasto ste tada sutjeli? Cak su i clanovi SDP-a ustali protiv ovog nezamislivo niskog udarca i politikanstva u svom najgorem obliku. Zasto tada niste pricali o civilizacijskim razlikama? Sta je gore? I kao sto sam rekao: naravno da se razlikujemo moralno-civilizacijski. Cak sta vise, cini mi se da smo na razlicitim moralno-civilizacijskim nivoima. Dakle, jednostavno pitanje: zasto ste tada sutjeli i da li mislite da je Konakovicev potez gori od ovoga sto je majka negatora genocida u Srebrenici i Dodikovog lobiste uradila?
Usput, molio bih te da mi navedes barem nekoliko srednjih ili vecih privrednika u Sarajevu koji su clanovi ili simpatizeri Vase Stranke. Nije bas da ste uspjeli razbiti stereotip da se radi o stranci koja okuplja budzetske parazite koji u zivotu nisu imali postenog radnog dana i koji citav zivot sisaju drzavnu sisu.