Dešavanja u Srbiji
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#10026 Re: Desavanja u Srbiji
Ivo andric je posto Srbin u Gracu 1923/24. Posto nije bio Srbin i nije imao zavrsen fakultet izbacen je iz diplomatije iako je vec bio vicekonzul u Gracu. I Andruc je iskoristio jednu priliku koju su tad davali austrijeki universiteti: izradi disteracije se moglo pristupiti iako nisi imao zavrsen fakuletet. To je bila stela za aristokraciju i diplomatijau da dobiju titule. Koristeci diplomatske kanele i veze sa Vatikanom, jer je i tamo jedno vrijeme radio u diplomaciji, a bio je blizak i sa travnickim franjevcima koji su mu gotovo spasili zivot(tubetskoloza) kad ga je austro-ugarska prognala u Gucu Goru pored Travnika..I Andric je odbranio disertaciju..na temu duhovnog zivota bosne pod turcima, vrlo diskutabilnog kvaliteta jer jer je tema trebala biti iz istoruije i filozofije a Andric se fokusirao na literaturu, jer je tu bio vec potkova. Disertacija je prosla i trebalo mu je jos samo da se prekrsti sto je on i uradio.
Da ga nisu izbacili sa posla i ucjenili I Andric nikad ne bi postao Srbin..
-
Bikonja
#10027 Re: Desavanja u Srbiji
Udji u moje poruke, procitaj sta sam pisao o fudbalu kad ste izgubili od Francuza, to je moj odnos prema Bosancima, kad se budes uzdigao na taj nivo odnosa prema komsijama, onda se javi...do tad, ne zanimaju me ove tvoje prozivke...nokia6170 wrote:Pametan covjek bio...steta sto s pocetka devedesetih hrvatski Srbi i bh Srbi nisu bili pametni i rezonovali kao Tesla da se ponose svojim domovinama-Hrvatskom i BosnomBikonja wrote: Teslu spomenuo nisam, to se obrati kikiju, i kao sto to foliras, tako i ovo ostalo, drago mi je da sam pre nego sto sam video tvoj post napisao da je ponosan i na hrvatsku domovinu...
Dalje ne pisemo..
Hajd malo po Albancima opali...nisi odavno
-
Bikonja
#10028 Re: Desavanja u Srbiji
Covek bio u Mladoj Bosni 10 godina pre togaToto wrote:Ivo andric je posto Srbin u Gracu 1923/24. Posto nije bio Srbin i nije imao zavrsen fakultet izbacen je iz diplomatije iako je vec bio vicekonzul u Gracu. I Andruc je iskoristio jednu priliku koju su tad davali austrijeki universiteti: izradi disteracije se moglo pristupiti iako nisi imao zavrsen fakuletet. To je bila stela za aristokraciju i diplomatijau da dobiju titule. Koristeci diplomatske kanele i veze sa Vatikanom, jer je i tamo jedno vrijeme radio u diplomaciji, a bio je blizak i sa travnickim franjevcima koji su mu gotovo spasili zivot(tubetskoloza) kad ga je austro-ugarska prognala u Gucu Goru pored Travnika..I Andric je odbranio disertaciju..na temu duhovnog zivota bosne pod turcima, vrlo diskutabilnog kvaliteta jer jer je tema trebala biti iz istoruije i filozofije a Andric se fokusirao na literaturu, jer je tu bio vec potkova. Disertacija je prosla i trebalo mu je jos samo da se prekrsti sto je on i uradio.
Jel i Mesa bio los djak i ucenjen?!
Drugaciji je tad bio odnos ljudi iz Bosne prema Srbiji nego sto je danas...
-
Bikonja
#10029 Re: Desavanja u Srbiji
Smesno je poredjenje...nihoniho wrote:pa u komparaciji nnovijom balkanskom iistorijom , treci rajh bi bila srbija, a ,npr poljska, bi bila bih.Bikonja wrote: A Zuka je Cercil znaci
s tim sto ovaj put fasizam nije pobijedjen nego lokalizovan i nagradjen s pola susjedne drzave.
Zuka treba prvo da skine odoru muftije, pa da ga za pocetak uvrstimo u politicare, a da se poredi sa Cercilom u bilo kom smislu je parodija...
- kiky
#10030 Re: Desavanja u Srbiji
a ćaća mu bio pravoslavni sveštenik i mali nidžo kršten u srpskoj pravoslavnoj crkvi što znači da je srbin.
ajd kiky ne lupaj ko maksim po diviziji.[/quote]
ne kažem da nije bio pravoslavac ( ako je bio ) al je rođen u hrvatskoj, a nereče mi bikonja kad su mu roditelji doselili iz srbiju u hrvatsku ... znači hrvat pravoslavac ...
( to je jedina istina, ostalo dodajite, heklajte i šminkajte po čejfu
)
usput, nijemaca imaš katolika i protestana ... čak i budista pa su opet švabe ...
ajd kiky ne lupaj ko maksim po diviziji.[/quote]
ne kažem da nije bio pravoslavac ( ako je bio ) al je rođen u hrvatskoj, a nereče mi bikonja kad su mu roditelji doselili iz srbiju u hrvatsku ... znači hrvat pravoslavac ...
( to je jedina istina, ostalo dodajite, heklajte i šminkajte po čejfu
usput, nijemaca imaš katolika i protestana ... čak i budista pa su opet švabe ...
-
nihoniho
#10031 Re: Desavanja u Srbiji
poslacemo mi @bikonju u westminsterski sud da mu stari saveznici ocitaju lekciju iz revizionizma, relativizacije i jeftine manipulacije.
-
Bikonja
#10032 Re: Desavanja u Srbiji
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=458929
Evo malo za promenu ovih teskih tema...
Odzacar rules
Evo malo za promenu ovih teskih tema...
Odzacar rules
-
Bikonja
#10033 Re: Desavanja u Srbiji
Imas onda i Srba muslimana i Srba katolika...kiky wrote:
( to je jedina istina, ostalo dodajite, heklajte i šminkajte po čejfu)
Kiky, pa zar i ti sine Brute se navuce na seseljevu "ideologiju srpskog nacionalizma"...a, hebena knjiga, ispira mozak u svim pravcima
- felipe kajetano
#10034 Re: Desavanja u Srbiji
HaVeru moj dobri, preduslov za friziranje istorije je da istu posjedujeskiky wrote: kao i bezbroj drugih istorijskih činjenica koje ste izfrizirali i dalje ih frizirate za vlastitu upotrebu ...
Srbi su na Balkanu imali bolji pol poziŠn od ostalih jer su se prvi i oslobodili tudjina, ucesce na strani pobjednika u WW1 za razliku od ostalih naroda na ovom prostoru, svakom po zasluzi
@nokia
Sta velis, trebali su prihvatiti Suska aka Nelsona Mendelu
Evo blizi se i parada, besplatan cirkus, jos malo pa nestalo

-
Normalan.ba
#10035 Re: Desavanja u Srbiji
Nego,jesil namazo guzu za večeras ?felipe kajetano wrote:HaVeru moj dobri, preduslov za friziranje istorije je da istu posjedujeskiky wrote: kao i bezbroj drugih istorijskih činjenica koje ste izfrizirali i dalje ih frizirate za vlastitu upotrebu ...
, nista neobicno, svaki narod na svijetu to radi i radice dalje.
Srbi su na Balkanu imali bolji pol poziŠn od ostalih jer su se prvi i oslobodili tudjina, ucesce na strani pobjednika u WW1 za razliku od ostalih naroda na ovom prostoru, svakom po zasluzi
@nokia
Sta velis, trebali su prihvatiti Suska aka Nelsona Mendelu, ustase i bandite iz emigracije koji su preko noci postajali ministri?Cini mi se da si bash mlad.....tada su perspektive bile sasvim drugacije.
Evo blizi se i parada, besplatan cirkus, jos malo pa nestalo![]()
-
nihoniho
#10036 Re: Desavanja u Srbiji
pa im sve to dade pravo da sruse i izbrisu sve sto nije srpsko tamo gdje im se pruzila prilika, je li ?felipe kajetano wrote:) , nista neobicno, svaki narod na svijetu to radi i radice dalje.
@nokia
Sta velis, trebali su prihvatiti Suska aka Nelsona Mendelu, ustase i bandite iz emigracije koji su preko noci postajali ministri?Cini mi se da si bash mlad.....tada su perspektive bile sasvim drugacije.
- kiky
#10037 Re: Desavanja u Srbiji
nemam ja njemu šta da pričam, a stobom sam izgleda krenuo u diskudiju ...Bikonja wrote:Lika je u Hrvatskoj, tada pod upravom AU monarhije...kiky wrote:
u kojoj zemlji je lika ...
jel on rođen u lici ...
kad su mu roditelji preselili iz srbije u liku i iz kojeg srbijanskog velegrada ...
( vjerovatno samo na privremeni rad jer je lika tada bila razvijena ko njemačka ) ...
bio sam i ja u trstu, čak više puta, jesam li talijan ... ( o begišu da nepričam ) ...
naravno da nije mogao da razvija, ne na blaknu, nego, konkretno, u lici, a kamoli ne u srbiji ...
a lako je i objasnit zašto ...
vuk karađić je srbin i on je vaš 100% tu nema dileme, al tesla i ostali nabrojani koje svojatate onako bezobzirno ...
oni su vaši al samo u srbiji i samo u vašim školama ...
kao i bezbroj drugih istorijskih činjenica koje ste izfrizirali i dalje ih frizirate za vlastitu upotrebu ...
Ne znam gde je problem, Srbi su bezali od Turaka, naseljavali te granicne krajeve, ali nisu zaboravili ko su i sta su, njegov otac je bio pravoslavni svestenik, sam je rekao da je ponosan na srpsko poreklo i hrvatsku domovinu, ali i ovo:
•„Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.“ (Nikola Tesla u vreme posete Beogradu 1892. godine).
•„Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu.“ (Nikola Tesla, 2. juna 1892. godine u govoru studentima Velike škole u Beogradu).
Nemoj meni nista da pricas, idi popricaj sa njim ko je i sta je bio, mada...malo si mozda zakasnio
a ti mi osta dužan za informaciju kad su se njegovi doselili u liku il su, nedaj bože, tam rođeni ...
činjenice su činjenice, a ti ih tumači kako ti se sviđa ... ( to vam je inače nacionalni hobi ) ...
čovjek je radio što je volio i bio što je bio, odakle je bio i umro gdje je umro ...
znam sigurno da je podržavao narodnooslobodilački i antifašistički pokret i izražavao simpatije prema jugoslaviji ...
a pošto čovjeka nema mogu konačno da obznanim da je navijao za želju i redovno jeo bureke na baščaršiji, a zadnje riječi su mu bile: čuvajte mi bosnu ...
nemam nikakav citat pri ruci jer je tema pala iznenada ...
-
Bikonja
#10038 Re: Desavanja u Srbiji
Kakav strip, Somborac je carfelipe kajetano wrote:HaVeru moj dobri, preduslov za friziranje istorije je da istu posjedujeskiky wrote: kao i bezbroj drugih istorijskih činjenica koje ste izfrizirali i dalje ih frizirate za vlastitu upotrebu ...
, nista neobicno, svaki narod na svijetu to radi i radice dalje.
@nokia
Evo blizi se i parada, besplatan cirkus, jos malo pa nestalo![]()
Primio ga Tadic kad je Zuka trazio 100 milki za karikaturu, pa posle toga napravio strip gde je sam sebe podjebavao da se prodao Boti za slatkise
- felipe kajetano
#10039 Re: Desavanja u Srbiji
vazelin nosim samo na čmarakanu, ipak smo braca, pa da ne boliNormalan.ba wrote:
Nego,jesil namazo guzu za večeras ?
-
Bikonja
#10040 Re: Desavanja u Srbiji
Tesla je tolika velicina da je realno nebitno odakle je, to sluzi za ove nase lokalne price, on je to odavno prerastao, ali kad vec potezes tu trulu zvaku, onda procitaj one citate sto sam postavio.kiky wrote:
nemam ja njemu šta da pričam, a stobom sam izgleda krenuo u diskudiju ...
a ti mi osta dužan za informaciju kad su se njegovi doselili u liku il su, nedaj bože, tam rođeni ...![]()
činjenice su činjenice, a ti ih tumači kako ti se sviđa ... ( to vam je inače nacionalni hobi ) ...![]()
čovjek je radio što je volio i bio što je bio, odakle je bio i umro gdje je umro ...
znam sigurno da je podržavao narodnooslobodilački i antifašistički pokret i izražavao simpatije prema jugoslaviji ...
a pošto čovjeka nema mogu konačno da obznanim da je navijao za želju i redovno jeo bureke na baščaršiji, a zadnje riječi su mu bile: čuvajte mi bosnu ...
nemam nikakav citat pri ruci jer je tema pala iznenada ...
Najsmesnije mi je kad sam video u igrici Red Alert, jednoj od najpopularniji strateskih igara u svoje vreme, fazon hladni rat, i Rusi imaju "Tesla Coil", neku przionicu, kad se priblizis toj spravi odmah zagorish
-
Normalan.ba
#10041 Re: Desavanja u Srbiji
"Kad si bio dete malo..."felipe kajetano wrote:vazelin nosim samo na čmarakanu, ipak smo braca, pa da ne boliNormalan.ba wrote:
- felipe kajetano
#10042 Re: Desavanja u Srbiji
Ma kralj, ranije sam "Blic" kao i sve novine citao od poslednje stranice, od kada se strip pojavio od prveBikonja wrote: Kakav strip, Somborac je car![]()
Primio ga Tadic kad je Zuka trazio 100 milki za karikaturu, pa posle toga napravio strip gde je sam sebe podjebavao da se prodao Boti za slatkise
Bota mi je najbolji
- felipe kajetano
#10043 Re: Desavanja u Srbiji
mojne tih nasilnickih, komsijskihNormalan.ba wrote:"Kad si bio dete malo..."felipe kajetano wrote:vazelin nosim samo na čmarakanu, ipak smo braca, pa da ne boliNormalan.ba wrote:
-
Bikonja
#10044 Re: Desavanja u Srbiji
Jak je i Mirko ko kelnerfelipe kajetano wrote:Ma kralj, ranije sam "Blic" kao i sve novine citao od poslednje stranice, od kada se strip pojavio od prveBikonja wrote: Kakav strip, Somborac je car![]()
Primio ga Tadic kad je Zuka trazio 100 milki za karikaturu, pa posle toga napravio strip gde je sam sebe podjebavao da se prodao Boti za slatkise![]()
Bota mi je najbolji, a stas trebao je znati da su "Zuke" osjetljive na karikature
Felipe, nisam znao da si Grobar, da ne bude danas ladan tush u istocnoj Ukrajni, znas da su tamo jake pristalice Janukovica, pa kad oni guze kao da te guze Rusi, sto je ipak bratska ljubav
- kiky
#10045 Re: Desavanja u Srbiji
naravno da ima srba muslima i srba katolika ...Bikonja wrote:Imas onda i Srba muslimana i Srba katolika...kiky wrote:
( to je jedina istina, ostalo dodajite, heklajte i šminkajte po čejfu)
Kiky, pa zar i ti sine Brute se navuce na seseljevu "ideologiju srpskog nacionalizma"...a, hebena knjiga, ispira mozak u svim pravcima
u srbiji žive i mnogi narodi kao što su bošnjaci i mađari ( nekad bilo i albanaca al dobro im bilo pa nestadoše osim oko preševa ) i srbija je jedna lijepa i civilizovana zemlja koja to poštuje i cijeni ...
kao što i bosanaca ima pravoslavaca, katolika, a poslije turske i muslimana ...
u bosni je bilo lijepo dok vi niste krenuli u nacional-politički inžinjering sa stvaranjem kraljevine shs ...
( tako su se i tesla i andrić i meša odjednom probudili ko srbi ...
- felipe kajetano
#10046 Re: Desavanja u Srbiji
ma ajd da je Janukovic, vec bolan Ahmetov..kuŠ veceg belajaBikonja wrote:
Jak je i Mirko ko kelner![]()
Felipe, nisam znao da si Grobar, da ne bude danas ladan tush u istocnoj Ukrajni, znas da su tamo jake pristalice Janukovica, pa kad oni guze kao da te guze Rusi, sto je ipak bratska ljubav
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#10047 Re: Desavanja u Srbiji
Ne znama za Mesu, eto ti ga pa masi sa njim.Bikonja wrote:Covek bio u Mladoj Bosni 10 godina pre togaToto wrote:Ivo andric je posto Srbin u Gracu 1923/24. Posto nije bio Srbin i nije imao zavrsen fakultet izbacen je iz diplomatije iako je vec bio vicekonzul u Gracu. I Andruc je iskoristio jednu priliku koju su tad davali austrijeki universiteti: izradi disteracije se moglo pristupiti iako nisi imao zavrsen fakuletet. To je bila stela za aristokraciju i diplomatijau da dobiju titule. Koristeci diplomatske kanele i veze sa Vatikanom, jer je i tamo jedno vrijeme radio u diplomaciji, a bio je blizak i sa travnickim franjevcima koji su mu gotovo spasili zivot(tubetskoloza) kad ga je austro-ugarska prognala u Gucu Goru pored Travnika..I Andric je odbranio disertaciju..na temu duhovnog zivota bosne pod turcima, vrlo diskutabilnog kvaliteta jer jer je tema trebala biti iz istoruije i filozofije a Andric se fokusirao na literaturu, jer je tu bio vec potkova. Disertacija je prosla i trebalo mu je jos samo da se prekrsti sto je on i uradio.
Da ga nisu izbacili sa posla i ucjenili I Andric nikad ne bi postao Srbin..![]()
Jel i Mesa bio los djak i ucenjen?!
Drugaciji je tad bio odnos ljudi iz Bosne prema Srbiji nego sto je danas...
Ivo Andric nije zavrsio faks zato sto je bio los djak, nego iz jako mnogo drugih razloga: od siromastvo i nedostatka stipendija, politickog rada, bolseti (tuberkoloze), ratovi u europi.
A i disertacija mu je ocjenjena losom jer je imao samo par mjeseci da je uradi, radi vracanja na posao jer su mu Srbi postavili kratke rokove misleci da ce ga se kutarisat. Tako da je on los Srbin i los doktor samo sto su to Srbi trazili
A sto se Mlada Bosna nije zvala Mlada Srbija??Covek bio u Mladoj Bosni 10 godina pre toga![]()
Kad je Izbio prvi svjetski rat Andric je kao Hrvat posao u Bosnu da se marise, nije iso u Srbiju. Valjada ti to govori o Andricu a i o Mladoj Bosni.
Last edited by Toto on 15/09/2010 15:31, edited 2 times in total.
-
Bikonja
#10048 Re: Desavanja u Srbiji
Gadan je Balkan, sto kaze ciganka detetu na plazi "ne idi u duboku vodu, ce te pojedu morske stra'ote"kiky wrote: naravno da ima srba muslima i srba katolika ...
u srbiji žive i mnogi narodi kao što su bošnjaci i mađari ( nekad bilo i albanaca al dobro im bilo pa nestadoše osim oko preševa ) i srbija je jedna lijepa i civilizovana zemlja koja to poštuje i cijeni ...
kao što i bosanaca ima pravoslavaca, katolika, a poslije turske i muslimana ...
u bosni je bilo lijepo dok vi niste krenuli u nacional-politički inžinjering sa stvaranjem kraljevine shs ...
( tako su se i tesla i andrić i meša odjednom probudili ko srbi ...) ..
![]()
Kile, reci mi dokle ste vi stigli sa gay paradom, jel ima inicijativa... nemoj da zaostajete u evropskim trendovima
- kiky
#10049 Re: Desavanja u Srbiji
HaVeru moj dobri, preduslov za friziranje istorije je da istu posjedujesfelipe kajetano wrote:kiky wrote: kao i bezbroj drugih istorijskih činjenica koje ste izfrizirali i dalje ih frizirate za vlastitu upotrebu ...
svaki narod ima svoju istoriju ...
poštovanje iste je stvar prije svega kučnog odgoja pa nadalje ...
a friziranje istorije je stvar načina i ciljeva upotrebe iste ...
hvala bogu, pa bosna nema ništa stim ...
-
Bikonja
#10050 Re: Desavanja u Srbiji
Mlada Bosna je bila ispostava Crne Ruke, ekstremno nacionalistickog pokreta na celu sa Apisom, koji je ubio zadnje Obrenovice...Toto wrote:
A sto se Mlada Bosna nije zvala Mlada Srbija??
Kad je Izbio prvi svjetski rat Andric je kao Hrvat posao u Bosnu da se marise, nije iso u Srbiju. Valjada ti to govori o Andricu a i o Mladoj Bosni.
Licno sam video priznanicu za kupljen pistolj koji je dat Principu, a kupljen je od Apisa.
On jeste tad bio deo vlasti, ali mislim da je atentat izveden mimo znanja Karadjordjevica, koji nisu bili voljni da posle Balkanskih ratova ulaze u sukob sa Austrijom.
Da zakljucim, Mlada Bosna je preko Crne Ruke zelela da okonca austrijsku okupaciju i prisajedini Bosnu Srbiji...Andric je bio njen aktivista, i zato mi ne stima ova prica da je postao Srbin tek 10 godina kasnije, on je od starta bio ponesen tom idejom, kasnije je to mutiralo u jugoslovenskom pravcu, ali samo kao drugacijem vidu srpske dominacije... mutan je to tip bio, svasta mu ima u biografiji, ali sve je to nevazno u poredjenju sa dobijanjem Nobelove nagrade...