neon-x wrote: ↑19/03/2022 14:25
"Bosnjacko-hrvatski dogovor" koji podrazumijeva novi "legitimni" IZ hrvatskoj i otkocivanje blokada na putu ka euroatlantskim integracijama proBiH strani direktno gura Amerika i sam Blinken. Nije valjda i on Zeljanin zagondzija ili srpski zet. Jednostavno to je nova americka vizija za BiH, a ko im je dosapnuo i ponudio je druga stvar.
Bosnjacka i probosanska politika je zabavljenja krcmljenem javnih dobara tek malo digla glavu iz pijeska prije godinu dana i shvatila sta se sprema i kakvi su scenariji sve moguci. Drzavom se niko nije bavio tako da imamo to sto imamo. Trazice se na kraju neki kompromis kojim nece ni hrvatske stranke biti potpuno zadovoljne ali ce proBiH biti nezadovoljnije. E sada jesmo li mi spremni reci ne Americi i kakvu to bajnu alternativnu viziju imamo za buducnost i cime cemo je provoditi je pitanje.
Amerika ovdje direktno dogovara stvari sa Hrvatskom i u nizu osiguraca Zapad nas kopca preko Hrvatske. Od Srbije ce se traziti da ne talasa a za uzvrat ce nastaviti dobivati ekonomske benefite. Ocito se nema povjerenja u gradjansku koja bi mogla postati dominantno muslimanska i tesko da cemo gradjansku ikada docekati s lijevu stranu zeljezne zavjese. Vizija Zapada za BiH je da Bosnjaci budu euroatlantsko cvijece a bosanski Srbi prva rusofilska tampon zona do Srbije.
Tako nekako, mada cisto sumnjam da iko misli da bi Covic otkocio blokade, makar i dobio sve sto trazi.
@Novak20 je rasista i ksenofob, sam je to potvrdio jucer na ovoj temi, svojim rijecima. Ali iskreno, nije on taj koji je u zabludi ovdje. Naravno da Ameri sve znaju, ali opet Blinken, Chollet pricaju s Plenkovicem o izbornom zakonu, a Americki izaslanici (Palmer do neki dan, Escobar) signaliziraju da podrzavaju HDZ izborni. Jedino pozitivno po nas je (pomalo iznenadjujuca) izjava Murphya da se ne mora napraviti nikakav dogovor. Sve upucuje na to da je ovo sto si ti naveo vizija SAD-a.
Vrijeme je da se oslobodimo iluzija da su ovi izaslanici neki odmetnici i zaostaci prosle administracije. Ovo sto gledamo je zvanicna politika SAD-a i MZ, koja se provodi kroz Zagreb i Beograd. Jeste jednim dijelom produkt lobiranja, naravno, ali nije samo u tome stvar. MZ jednostavno ne dijeli nasu viziju gradjanske BiH, a mi nista nismo uradili u zadnjih 25 godina da im tu viziju priblizimo. Nista od ovoga, naravno, ne znaci da se treba pristati na apartheid, to se jednostavno ne smije uraditi. Ali treba da znamo koliko je sati i treba da se ponasamo u skladu s tim.