...A 14 000 uhapseno koji su znali da je puc ali otisli na stadion da navijaju a ne da se pridruze pucistimaAleksoMKD wrote:Ili je toliko bilo pod komandom oficira koji su planirali puc.Tomahawk11 wrote:Samo 3 milje se upecalo na uzbunu?
Republika Turska
- General War
#10026 Re: Republika Turska
- kamen spoticanja
#10027 Re: Republika Turska
Kako novinar AA doznaje, prvi sati pokušaja udara u štabu Generalštaba Turske bili su vrlo stresni.
Zarobljenim generalima stavljen je povez na oči, a zavezane su im i ruke. Nakon toga su izvjesno vrijeme bili zatvoreni u sobi u Generalštabu. Tokom pokušaja državnog udara vojnici pučisti su pokušali natjerati Akara da potpiše proglas o udaru. Akaru, koji se suprostavio tome, prijetili su oružjem, a podvrgnut je i mučenju. Akara i drugog načelnika Generalštaba Yasara Gulera pučisti su helikopterom, koji je sletio u štab Generalštaba, prevezli do 4. Vazduhoplovne baze. Gulera je oteo jedan od njegovih bliskih saradnika.
Zapovjednika zračnih snaga Turske Abidina Unala i nekoliko oficira s visokim činom pučisti su oteli sa svadbe.
Pored njih oteti su i njihovi bliski saradnici. I Unala je oteo jedan od njegovih bliskih saradnika, za kojeg je naknadno utvrđeno da je taj dan imao slobodan dan.
Zapovjednika žandarmerije Galipa Mendija pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY oteli su na ulazu u rezidenciju. U njegovoj otmici učestvovao je jedan od njemu bliskih oficira.
Brigadir general Semih Terzi, zajedno s ostalim pučistima došao je u Odjel za specijalne snage u Generalštabu Turske. Došlo je do sukoba između pučista i drugih vojnika. Potpukovnik komandanta specijalnih snaga Zekaija Aksakallija Omer Halisdemir usmrtio je pučistu brigadnog generala Semiha Terzija, na što su pučisti koji su se našli u blizini Terzija usmrtili Aksakallijevog potpukovnika.
Predsjednik Odjela za borbu protiv terorizma policijske uprave Turske Turgut Arslan u trenutku pokušaja državnog udara pozvan je u štab Direkcije za žandarmeriju u Ankari. Tu su ga pučisti zarobili. Arslanu je pucano u glavu, ali je preživio. Poginuo je njegov tjelohranitelj
Zarobljenim generalima stavljen je povez na oči, a zavezane su im i ruke. Nakon toga su izvjesno vrijeme bili zatvoreni u sobi u Generalštabu. Tokom pokušaja državnog udara vojnici pučisti su pokušali natjerati Akara da potpiše proglas o udaru. Akaru, koji se suprostavio tome, prijetili su oružjem, a podvrgnut je i mučenju. Akara i drugog načelnika Generalštaba Yasara Gulera pučisti su helikopterom, koji je sletio u štab Generalštaba, prevezli do 4. Vazduhoplovne baze. Gulera je oteo jedan od njegovih bliskih saradnika.
Zapovjednika zračnih snaga Turske Abidina Unala i nekoliko oficira s visokim činom pučisti su oteli sa svadbe.
Pored njih oteti su i njihovi bliski saradnici. I Unala je oteo jedan od njegovih bliskih saradnika, za kojeg je naknadno utvrđeno da je taj dan imao slobodan dan.
Zapovjednika žandarmerije Galipa Mendija pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY oteli su na ulazu u rezidenciju. U njegovoj otmici učestvovao je jedan od njemu bliskih oficira.
Brigadir general Semih Terzi, zajedno s ostalim pučistima došao je u Odjel za specijalne snage u Generalštabu Turske. Došlo je do sukoba između pučista i drugih vojnika. Potpukovnik komandanta specijalnih snaga Zekaija Aksakallija Omer Halisdemir usmrtio je pučistu brigadnog generala Semiha Terzija, na što su pučisti koji su se našli u blizini Terzija usmrtili Aksakallijevog potpukovnika.
Predsjednik Odjela za borbu protiv terorizma policijske uprave Turske Turgut Arslan u trenutku pokušaja državnog udara pozvan je u štab Direkcije za žandarmeriju u Ankari. Tu su ga pučisti zarobili. Arslanu je pucano u glavu, ali je preživio. Poginuo je njegov tjelohranitelj
-
detroit-mercy
#10028 Re: Republika Turska
Je sam li ja igdje tvrdio da je Erdogan dosao na vlast na nelegitiman nacin. Samo konstatujem da su velike vjerovatnoce da se se pretvoriti u diktatora, jer sve pokazuje da ne kani bas tako brzo otici sa vlasti, odnosno da sve radi da sebi osigura sto duzi ostanak na vlasti. A argumenti o dobijenim izborima je posebna tema.Thorgerson wrote:Meni vi pojedinci fkt niste jasni.detroit-mercy wrote: Isti metod, Erdogan koristi da dodatno pozicionira sebe i da pokaze da je glavni baja. Mutan lik do daske, imam osjecaj da ce na kraju postati jos jedan od duge plejade diktatora.
Dakle, Erdogan je na vlast dosao tako sto je turcin usao u kabinu i zaokruzio njegovo ime. Nije ga niko natjerao na to. Da stvar bude gora covjek pobijedi vecinom. Dakle, nije osvojio 17% glasova kao kod nas SDA ili da mu je namjesteno predsjednicko mjesto kako to rade amerikanci. Ne. Covjek je jasno i glasno dobio vecinu glasova.
Sta je problem? Ko si sad ti, ja ili neki peti deseti koji je udaljen od tog turcina 10.000+ kilometara da ti bolje od njega znas sta je za njega najbolje? Vidio ti na CNN-u. Procitao u novinama.
Neki spominju pa i Milosevic je dobijao glasove. Da, jeste. Ali je Milosevic za nekoliko godina zemlju odveo u propast i rat. Erdogan je preporodio prvo Istanbul kao gradonacelnik, a zatim i Tursku kao premijer. Eto. Tu je razlika a istovremeno i nebuloza tog poredjenja.
Da je Erdogan htio postati diktator, pa pobogu valjda sam prije 10 godina uradio ovo sto su ove budale, preuzeo zemlju oruzjem i pokazao ko je glavni. Jok, Erdogan se jebavao i osnovao stranku da bi za 20 godina mijenjajuci zakone i ustav postao diktator. Uostalom, Turska je specificna zemlja i toj zemlji i treba cvrsta ruka.
A jos mi je smijesnije kad se spominje to da hoce da prosiri predsjecnicke ovlasti. I tu se uvijek nadje jedna Amerika da ona nekome soli pamet. Jos pazi ovo i NATO zabrinut jer hoce da vrate smrtnu kaznu. Pa u Americi nikad nije ni ukinuta jebote zivot. Dakle, amerikanci mogu sta hoce, drzat smrtnu kaznu, drzat jedan guantanamo gdje zatvaraju ko god im se ne svidja, legalizovati droge, al kad neko drugi to uradi - eh, ne moze to tako.
I zbog cega meni spocitavas sta radi Amerika, to ja kreiram americku politiku
- kamen spoticanja
#10029 Re: Republika Turska
Predsjednik MHP devlet bahceli izjavio danas da ocekuje da vladajuci AKP u drzavnimparlament uputi prijedlog zakona i.promjene ustava za uvodjenje smrtne kazne za nacionalnu.izdaju
- General War
#10030 Re: Republika Turska
zeina wrote:Sloboda je kada izadjes na izbore i izaberes svoga vodju, Erdogan je izbran voljom naroda, isti taj narod je stao uz njega za vrijeme pokusaja drzavnog udara, hvala dovidjenja prijatnoLincoln-Burrows wrote:Doći će vrijeme tražiti će Turci slobodu a slobode biti neće.
-
jastuk1
#10031 Re: Republika Turska
Aha, sve novopečeni kvazi Gulenovci izviru ko glive poslije obilne ljetne kiše.japin_mutapi wrote:šta je ovih gulenovaca, čovječe pa nikada ne bih rekao
A što je najsmješnije i apsurdno i Gulen i AKP ustvari iste supranacionalističke ciljeve imaju. he he he he he
Nego, meni se čini da je ovaj režirani puč ustvari za cilj imao nasilno preuzimanje turskih privrednih konglomerata koji su još uvijek i u narednim godinama će biti jako profitabilni. Ono kreiraj krizu, folovi, golovi, da bi izdejstvovao prinudnu nacionalizaciju tih konglomerata i dao ključeve u ruke liderima - onima koji bi vodili zemlju da je puč "uspio" te da su smijenili aktuelni establišment.
A ne mislim da bi se puno toga promijenilo u pragmatičnoj politici Turske ni sa tim novim establishmentom da je puč uspio. Samo bi krupni vlasnički kapital promijenio ruke.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#10032 Re: Republika Turska
Ko ce razjebati Tursku?
Naoruzani Kurdi?

Pogotovo poslije ovoga sto se desilo zadnjih par dana. Narod se grupisao,drze se jedni drugih. Sad su nalozeni maksimalno. A svakako su slozni i bez rata.
Turci cine 90% stanovnistva.
Gdje su muslimani skoro u 100% broju.
Zemlju od 100 miliona ljudi ne moze niko napasti,razvaliti,pobjediti. Ni Amerika.
Sta se desilo sa Irakom,Sirijom ili Afganistanom? Vece podjele u zemlji nego u Turskoj,pa opet ne mogu da rat privedu kraju vec 15 godina. Niti ce ga privesti.
Sankcije mogu,otezati zivot mogu,ali neka sila,ma nema sanse.
Pa Iran je 40 godina pod nekim sankcijama,kost u grlu Americi pa sta bi.
Jos Turaka ima vise sirom svijeta,pa o jadu bi sviju zabavili.
Ovo govorim i sa Erdoganom i bez njega.
Pa 1000 godina su na geostrateskom polozaju,pa im niko nista ne moze. Svoji su.
E sad za 20-30-50 godina sta ce biti,nisam vidovit,ali ne vjerujem da ce se stanje bitnije mjenjati.
Naoruzani Kurdi?
Pogotovo poslije ovoga sto se desilo zadnjih par dana. Narod se grupisao,drze se jedni drugih. Sad su nalozeni maksimalno. A svakako su slozni i bez rata.
Turci cine 90% stanovnistva.
Gdje su muslimani skoro u 100% broju.
Zemlju od 100 miliona ljudi ne moze niko napasti,razvaliti,pobjediti. Ni Amerika.
Sta se desilo sa Irakom,Sirijom ili Afganistanom? Vece podjele u zemlji nego u Turskoj,pa opet ne mogu da rat privedu kraju vec 15 godina. Niti ce ga privesti.
Sankcije mogu,otezati zivot mogu,ali neka sila,ma nema sanse.
Pa Iran je 40 godina pod nekim sankcijama,kost u grlu Americi pa sta bi.
Jos Turaka ima vise sirom svijeta,pa o jadu bi sviju zabavili.
Ovo govorim i sa Erdoganom i bez njega.
Pa 1000 godina su na geostrateskom polozaju,pa im niko nista ne moze. Svoji su.
E sad za 20-30-50 godina sta ce biti,nisam vidovit,ali ne vjerujem da ce se stanje bitnije mjenjati.
Last edited by mali_milojica on 18/07/2016 17:10, edited 2 times in total.
- mO k3
#10033 Re: Republika Turska
Još neki nisu preboljeli sa puč nije uspjeo
- Lincoln-Burrows
#10034 Re: Republika Turska
Ima ih ovdje na forumu većih Turčina od samih Turaka iz Turske.
Brane Erdu kao da im je babo rođeni bio on kriv ili u pravu.
-
jastuk1
#10035 Re: Republika Turska
AKP će na to da im zapjeva: Ne, ne, ne, ne, večeras ne idem u klubove. (Armina Smajlović - Ti bi sve)kamen spoticanja wrote:Predsjednik MHP devlet bahceli izjavio danas da ocekuje da vladajuci AKP u drzavnimparlament uputi prijedlog zakona i.promjene ustava za uvodjenje smrtne kazne za nacionalnu.izdaju
MHP baš ono romantičarski grlom u jagode, pa na tanak led. Ovaj MHP negdje na romantičarskom nivou MB-a u Egiptu.
Sad ide AKP-ov kontaprc na taj kontraprc. Nema šanse za takvu kaznu. Isto ko što AKP-u ustvari ni ne odgovara da se Gulen ono kao izruči.
-
kakavdanakneiskustvu
#10036 Re: Republika Turska
Lincoln-Burrows wrote:Ima ih ovdje na forumu većih Turčina od samih Turaka iz Turske.
- General War
#10037 Re: Republika Turska
Bez da aludiram ista, sami prosudite samo nevjerovatna slicnost ako nista drugo.

-
zrakomlat
#10038 Re: Republika Turska
jefferson wrote:Mazohisticka potreba da se bude sluga nekome.Janjicar wrote:Sve mislim u drugoj drzavi zivimGeneral War wrote:...........
Nemoj tako, Turska je Majka a USA su za sve kriveUdjem na FB onaj pise Turskaaa, izdrzi Erdogan, drugi pise Srbijoooo, treci Lipa Naša
Stranac sam u svojoj zemlji.
U stvarnosti: pokusaj da se odgovornost prebaci sa sopstvenih pleca na tudja, i zivi od danas do sutra dok drugi brigu brine.
- General War
#10039 Re: Republika Turska
zrakomlat wrote:jefferson wrote:Mazohisticka potreba da se bude sluga nekome.Janjicar wrote: Sve mislim u drugoj drzavi zivimUdjem na FB onaj pise Turskaaa, izdrzi Erdogan, drugi pise Srbijoooo, treci Lipa Naša
Stranac sam u svojoj zemlji.
U stvarnosti: pokusaj da se odgovornost prebaci sa sopstvenih pleca na tudja, i zivi od danas do sutra dok drugi brigu brine.da, da, nazalost.

- von_admir
#10040 Re: Republika Turska
Krenula je cistka spiskovi vec unaprijed otkucani,ali na tome se nece izgleda zavrsiti.Svi komandanti jedinica smjenjeni i vecine policije
.Zabrana izlaska svim turskim gradjanima iz zemlje.Njihovi obavjestajci upali u Incirlik vojnu bazu da traze dokaze umjesanosti US u puc
itd
Ovo nije jos gotovo tek je pocelo ali na dobro nece izaci.
On top of this, at least 20 news websites have been blocked in #Turkey since the failed coup.
- 30 provincial governors
- 47 district governors
- 8777 Interior Ministry staff (incl. police)
- 2745 judges
- 3000+ soldiers
- 103 generals and admirals
Ovo nije jos gotovo tek je pocelo ali na dobro nece izaci.
On top of this, at least 20 news websites have been blocked in #Turkey since the failed coup.
- 30 provincial governors
- 47 district governors
- 8777 Interior Ministry staff (incl. police)
- 2745 judges
- 3000+ soldiers
- 103 generals and admirals
-
zrakomlat
#10041 Re: Republika Turska
Ovdje izgleda većina gotivi Ali-pašu RizvanbegovićaHerr Flick wrote:Na današnji dan 18. jula 1831. desila se bitka na Kosovu izmedju Bošnjaka i Osmanlijske vojske.
To je bila velika pobjeda pokreta za autonomiju Bosne pod vodjstvom Husein-kapetana Gradaščevića, poznatog kao Zmaj od Bosne.
- mO k3
#10042 Re: Republika Turska
NegoLincoln-Burrows wrote:Ima ih ovdje na forumu većih Turčina od samih Turaka iz Turske.
-
Saul Alvarez
#10043 Re: Republika Turska
I vojvoda Seseljuga cestitao sultanu i njegovim podanicima na uspjesnom razbijanju puca.
https://twitter.com/predsednikSRS?ref_src=twsrc%5EtfwTурци су успели да се отарасе војне тортуре и погубног Ататурковог политичког наслеђа. Турски народ је показао аутентичну душу и угушио пуч
-
zrakomlat
#10045 Re: Republika Turska
ma šta kažešZvizdac81 wrote:***ka gulenovska! Cetnik i šija!zrakomlat wrote:Ovdje izgleda većina gotivi Ali-pašu RizvanbegovićaHerr Flick wrote:Na današnji dan 18. jula 1831. desila se bitka na Kosovu izmedju Bošnjaka i Osmanlijske vojske.
To je bila velika pobjeda pokreta za autonomiju Bosne pod vodjstvom Husein-kapetana Gradaščevića, poznatog kao Zmaj od Bosne.[/b]

-
detroit-mercy
#10046 Re: Republika Turska
Hoces reci da smo mi TurcimO k3 wrote:NegoLincoln-Burrows wrote:Ima ih ovdje na forumu većih Turčina od samih Turaka iz Turske.
Brane Erdu kao da im je babo rođeni bio on kriv ili u pravu.nisu ništa ni naše komšije Srbi i Hrvati bolji i oni žele da budu veći Hrvati od Hrvata iz hrvatske , tako i Srbi hoće da budu veći Srbijanci od samih Srbijanca
- Gojeni H
#10047 Re: Republika Turska
black wrote:
... cini mi se da mnogi demokratiju shvataju u stilu, 'demokratija je kada svako moze da kaze ono sto JA mislim'
Dobar, dobar
- mO k3
#10048 Re: Republika Turska
Ništa je neću sa kažemdetroit-mercy wrote:Hoces reci da smo mi TurcimO k3 wrote:NegoLincoln-Burrows wrote:Ima ih ovdje na forumu većih Turčina od samih Turaka iz Turske.
Brane Erdu kao da im je babo rođeni bio on kriv ili u pravu.nisu ništa ni naše komšije Srbi i Hrvati bolji i oni žele da budu veći Hrvati od Hrvata iz hrvatske , tako i Srbi hoće da budu veći Srbijanci od samih Srbijanca
vidi se da je bivsi reis dobro odradio posao
.
Zapravo misliš sta hoćeš ....
-
Drvenija87
#10049 Re: Republika Turska
Lincoln-Burrows wrote:Ima ih ovdje na forumu većih Turčina od samih Turaka iz Turske.
KAKVI SMO MI TO TURCI: Selam alejk, veliki predsjedniče!
Mi biramo ljude kojima je bitnije kako se Erdoan nosi s problemima od činjenice da penzioneri još nisu dobili junsku penziju

FOTO: haberler
Piše: Avdo Avdić
Turska je naša majka. Erdoan je naš otac. Mi nismo Bošnjaci. Mi smo Turci. Uskoro će naš glavni grad biti Ankara, a Izet-begovići će postati samo namjesnici velikog sultana u bosanskom sandžaku. Ako mislite da griješim – zagooglajte. Ili potržite na youtube. Dok nam još dopuštaju da Internet koristimo.
„Svako ima oca i ima majku. Naša majka je Turska“, objašnjavao je prije deceniju okupljenim Bošnjacima Mustafa efendija Cerić, tada još uvijek reisu-l-ulema.
„Selam alejk, veliki predsjedniče“, pozdravljao je prije dvije godine predsjednik naše države predsjednika Turske.
Bakir Izetbegović je bio u Visokom, a veliki predsjednik u Konji. Dok su turske zastave bile u zraku, predsjednik naše države je govorio da „Erdoan nosi našu zastavu“. Svi smo mi dakle jedno.
„ Jedinstvena nacija - to znači da su Turci, Bošnjaci, Armenci, 79 miliona nas, jedna nacija“, obrazložio je u subotu veliki predsjednik Erdoan.
Eto, to smo mi. Turci. Mada bi u ovom slučaju, zbog boljeg i tačnijeg opisa, bilo nužno uvođenje nove palatalizacije kojom bi se T ispred U pretvorilo u K. Ništa drugo i ne možemo biti.
EVO ZAŠTO...
Mi biramo ljude kojima je bitnije kako se Erdoan nosi s problemima od činjenice da penzioneri još nisu dobili junsku penziju.
Mi biramo ljude kojima nije mrsko raditi ni subotom kako bi pružili podršku Erdoanu, ali im je za ovaj narod koji ih plaća tokom ramazana mrsko otputovati do Brisela.
Šta smo drugo, kada nas se više okupi u dva ujutro kod Sebilja na Čaršiji u znak podrške Erdoanu, nego što nas se skupi na protestu majki koje mjesecima nisu dobile naknade za porodilje?
Kakvi smo to ljudi kada se ovdje dijelimo na Gulenovce i Erdoanovce, a ne na gladne i site?
Zašto nam je bitnije šta osjeća turski narod od onoga što osjećamo mi? Zašto prigovaramo Dodiku da voli Srbiju, a istovremeno obožavamo Tursku?
Negodujemo što je Čovićeva kibla u Zagrebu, a mi se iz Sarajeva okrećemo ka Bosforu.
Zašto uopće dokazujemo koliko je Bošnjaka, ako prešućujemo Erdoanovu rečenicu da smo Turci?
Zar se uopće isplati boriti za maternji, bosanski jezik ako je naša majka Turska?
Zašto uopće išta učimo o Huseinu Gradaščeviću kada su naši heroji oni koji su ga izdali (rizvanbegovići i čengići)?
Zašto je poginulo 100 hiljada ljudi za Bosnu i Hercegovinu, ako je ovo Turska?
TENISERI PUČISTI
I na kraju, zaista je vrijeme da građani blokiraju Teniski savez BiH. Pučisti Damir Džumhur, Tomo Brkić i Mirza Bašić porazili su Tursku. Za 5-6 sati 3:1. Srušili su autoritet Marsela Ilhana i turske nacije. Ponizili su velikog predsjednika. SIPA bi hitno trebala preispitati da li je trener Amer Delić dobio naredbe direktno iz Pensilvanije. Izetbegović i Zvizdić bi morali održati vanredne konferencije za podobne medije. Tužilaštvo BiH mora reagirati i uhapsiti sudiju Srđana Svjetlanovića. Pred njegovim su očima pučisti teniseri izvršili državni udar u Bihaću. Moraju tužioci reagirati i pokazati, kao na primjeru Radončić, da oni koji žele „deerdoanizaciju“ ne smiju biti na slobodi.
(zurnal.info)
- General War
#10050 Re: Republika Turska
List of Turkey armed forces units that lost their commanders in Turkey Coup Attemp

Mislim da je prilicno umjesno pitanje - dali je puc neuspio?...puc je uspio ali na drugoj strani.

Mislim da je prilicno umjesno pitanje - dali je puc neuspio?...puc je uspio ali na drugoj strani.