Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
crnoplavo

#10026 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by crnoplavo »

O'zone wrote:Banja Luka, Lukavac, Zavidovići, Žepče, Tuzla čini mi se trpe najviše.

izdrzite gradovi heroji!
vatrogasac wrote:
TVTK ne funkcioniše.
nije neka gledana tv, ali ipak zalosno, mislim za te ljude koji rade i naravno gledaoce, koji prate tu tv
:thumbup:
Zovem se Zelena

#10027 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Zovem se Zelena »

O'zone wrote:Banja Luka, Lukavac, Zavidovići, Žepče, Tuzla čini mi se trpe najviše.
Lukavac je već od juče poplavljen, haman gore nego u maju. Gledala sam sinoć neki snimak Jale, strašno!

Reče mi teta koja ima neku rodbinu u Doboju da Bosna opasno buja, opet su u strahu...
lua

#10028 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by lua »

Hvala KvaziExpert, da javljam ovamo! :thumbup:
zastavnik22

#10029 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by zastavnik22 »

dezurni_ucenik wrote:
lua wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Sramota za tu istu vlast ,za koju ce u oktobru bekani opet dati svoj glas.
Nek bekani glasaju za koga hoće. Mene više brine što opet populacija čiji glas vrijedi koliko i glas tih bekana, neće uopće izaći da glasa. Ti su meni gori. Jesu.

A ko mi je to druga opcija? Nasa Stranka jel :lol:
Bolje i to nego kriminalna opcija sda-sdp.Treba ih kazniti u oktobru.
Logovan

#10030 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Logovan »

Image
:roll: :(
crnoplavo

#10031 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by crnoplavo »

lua wrote:U Maglaju još metar, do metar i pol i rijeka Bosna će se izliti u grad. U Banjaluci vodostaj Vrbasa raste..

:roll:
lua wrote: Ima li nekih novosti oko prohodnosti puteva?
svi putevi su prohodni, neki otezano, na nekima se saobracaj odvija jednom trakom, ali se ipak odvija, zvao sam BIHAMK, apeluju na strpljenje i OPREZ kod vozaca, ovo nije vrijeme da se orgija sa bijesnim autima po mokrim autoputevima, oprezna voznja cuva glavu! Ipak ko god moze najbolje je da se ne upuuje na put, ako nije bas hitno.

lua wrote: Imam danas porodicu koja putuje
gdje ce po ovoj kisi? mislim nek idu, svako zna svoje
dezurni_ucenik

#10032 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by dezurni_ucenik »

[/quote]Bolje i to nego kriminalna opcija sda-sdp.Treba ih kazniti u oktobru.[/quote]

Koga kazniti?Gdje ti zivis covjece?Jes ti svjestan SDA opet uzima sve?
lua

#10033 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by lua »

Vraćaju se kući u Sa. Govorila sam i ja da je bolje da ne dolaze, ali ne možeš ti to objasniti nikome. Vidjet ćemo šta će biti.
sheilak

#10034 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by sheilak »

hey, zna li iko kakva je situacija na putevima ka i oko banja luke?
vauvau

#10035 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by vauvau »

upravo se cuo sa kolegama u maglaju, nije tako kriticno, nije bosna toliko blizu obale
lua

#10036 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by lua »

sheilak wrote:hey, zna li iko kakva je situacija na putevima ka i oko banja luke?
http://bihamk.ba/index.php?option=com_c ... Itemid=111

evo ti stanje na putevima, ne znam kad su ažurirali. Nazovi 1282 i upitaj dežurnog operatera kakvo je tačno stanje.
sheilak

#10037 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by sheilak »

hvala.

nadam se da se do sutra sit. nece pogorsati.
O'zone
Globalni moderator

#10038 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Bosna u Doboju 310 cm, sinoć bila 290 cm. motre konstantno vodostaj
alchak.ba

#10039 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by alchak.ba »

opet uzas :(
Cholina_Lokica

#10040 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Cholina_Lokica »

O'zone wrote:Bosna u Doboju 310 cm, sinoć bila 290 cm. motre konstantno vodostaj
Koliki treba biti da se izlije?
lua

#10041 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by lua »

Zbog poplavljenog kolovoza potpuno je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu M-4 Tuzla-Doboj (Donja Orahovica) i regionalnim putevima R-474 Doboj-Prnjavor preko Stanara, R-462 Gradačac-Ormanica, R-460 Gračanica-Srebrenik i R-461 Gračanica-Ormanica. Saobraćaj je obustavljen i na regionalnim putevima Žepče-Zavidovići (Orahovica), Doboj-Maglaj-Zavidovići (podvožnjak B.Ploča i kod Bočinje), kao i Zavidovići-Ribnica. Na dionici magistralnog puta M-1.8 Tuzla-Srebrenik u mjestu Drenik obustavljen je saobraćaj za putnička vozila.

... evo copy paste, ako neko uleti, da vidi. sretno svima uglavnom. :(
rekla-kazala

#10042 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by rekla-kazala »

U maju je još rečeno da će padavine takve pa i jače biti češća pojava i šta uradiše agencije i institucije ? Ništa !! Nisu uklonili ni nanose na ušćima potoka i rijeka u rijeku Bosnu a kamoli da su uredili i proširili korita. :twisted: :twisted: :twisted:
O'zone
Globalni moderator

#10043 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

na području grada Banja Luka proglašena je vanredna situacija.
U Gračanici evakuirano više od 200 domaćinstava: Gore je nego u maju
U Žepču alarmantna situacija, poplavljeni mnogobrojni objekti, klizišta prijete

Građani Žepča i mještani okolnih naselja su se ponovo su se našli u nemilosti prirode. Nakon obilnih padavina, pokrenuta su klizišta a mnogobrojne kuće su pod vodom.
Foto: Daniel J. Merton/Klix.ba
Na ulazu u Željezno Polje, u jednoj prodavnici, ostale su zarobljene dvije radnice dok mnogi mještani ovog naselja ne mogu izaći iz svojih kuća.

"Situacija je vrlo loša. Dobro je to što nema dojava da su ranija klizišta ponovo aktivna, ali imamo velikih problema sa poplavama. Ulaz u Čole i Željezno Polje je zatvoren, prekinuta ja magistralna cesta kojom se saobraćaj odvija usporeno, prekinuta je regionalna cesta Žepče - Zavidovići u mjesnoj zajednici Orahovica, poplavljene su kuće u naselju Bistrica i mnogim drugim naseljima", kaže za Klix.ba Zoran Martinović iz Civilne zaštite Općine Žepče.

Na jednoj dionici prema Zenici, radnici Doboj puteva pokušavaju očistiti put kako bi se saobraćaj, koliko-toliko, normalizovao.

U pomoć im pristižu i mašine Federalne civilne zaštite kako bi se odblokirao put prema Željeznom Polju i Čolama.

Kako su nam rekli, načelnik Općine Žepče Mato Zovko prekinuo je godišnji odmor i stigao sa mora kako bi bio sa svojim sugrađanima i koordinisao akcijama.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#10044 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Velkoski »

Media Servis @MediaServis1 · 46m
BiH: Lukavac je paraliziran, na stotine objekata je poplavljeno, a u toku je evakuacija nekoliko desetina domaćinstava
DaffyDuck

#10045 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by DaffyDuck »

sheilak wrote:hey, zna li iko kakva je situacija na putevima ka i oko banja luke?
Ja sam se za vikend vratila iz BL i vec tada situacija nije bila sjajna sto se tice puta preko Vlasica. Ima jako puno odrona, a nekoliko dana prije taj put je cak bio i zatvoren.
Kad se spusta kroz onu sumu od Memica prema Karanovcu ima isto odron ceste, kao i odron na cest, a vidi se da je i odozgo zemlja polako krenula sa onih stijena i da je pitanje vremena kad ce sve ono krenut...
vatrogasac

#10046 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by vatrogasac »

crnoplavo wrote:
vatrogasac wrote:
TVTK ne funkcioniše.
nije neka gledana tv, ali ipak zalosno, mislim za te ljude koji rade i naravno gledaoce, koji prate tu tv
:thumbup:
Kada su prošle poplave bile nije prestajala sa radom. Sada eto....
sheilak

#10047 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by sheilak »

DaffyDuck wrote:
Ja sam se za vikend vratila iz BL i vec tada situacija nije bila sjajna sto se tice puta preko Vlasica. Ima jako puno odrona, a nekoliko dana prije taj put je cak bio i zatvoren.
Kad se spusta kroz onu sumu od Memica prema Karanovcu ima isto odron ceste, kao i odron na cest, a vidi se da je i odozgo zemlja polako krenula sa onih stijena i da je pitanje vremena kad ce sve ono krenut...
hvala. da ostane ovako, moglo bi se i proci. mene samo brine da ce i dalje padati, kao sto i hoce, i da ce se situacija pogorsati.
O'zone
Globalni moderator

#10048 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Nije optimistično ali je realno
Meteorolog koji je prognozirao majske poplave: Bez opuštanja, cijela jesen će biti kišovita

06. august 2014. u 12:57

Prije manje od tri mjeseca banjalučki meteorolog Igor Kovačić, bio je prava zvijezda. U to vrijeme mediji su pisali kako je upravo on uputio upozorenje na nadolezeću opasnost, obilne padavine i moguće poplave. U to vrijeme Igor je naglašavao kako nema mjesta opuštanju jer bi novu opasnost mogao donijeti porast temperature.

Razgovarala: Elma Behram,

"Prve najave loših vremenskih prilika bile su potaknute ranijim prognozama još iz mjeseca marta i aprila. Mi smo i u to vrijeme sarađivali sa Civilnom zaštitom, a da li se bolje ili lošije moglo reagovati ja ne bih govorio. Istina je da se ovaj događaj nije mogao spriječiti, samo ublažiti. Kiše su bile toliko obilne da su premašile tromjesečne količine padavina u određenom prostoru. Sve to govori o neuobičajenim, ekstremnim pojava za naše područje", izjavio je za Radiosarajevo.ba meteorolog Kovačić.

Na pitanje da li se moglo prognozirati ovako kišovito ljeto Igor kaže:

"Svi modeli su davali prognozu da će biti padavine biti iznad prosjeka, da ljeto neće donijeti ekstrenmne temperature. Iskreno govoreći dugoročne prognoze ne mogu dati detalje o ovim količinama padavina. Jednostavno sa ovim padavima prevaziđeno je i naše iskustvo".
Razlozi

Iako svi traže odgovore u klimatskim promjenama, trenutne vremenske prilike traže širu analizu na čemu rade mnogi naučni krugovi u svijetu, kaže Kovačić, naglašavajući kako naši meteorlozi nemaju kapacitete za pravo naučno objašnjenje ovakve situacije.

"Uzrok trenutnim vremenskih prilika je u ogromnom broju formiranja ciklona iznad naših područja što nije uobičajeno. Ranije su ovi sistemi brzo odmicali na istok, međutim tokom cijele ove godine područje visokog pristika se dugo zadržavalo na istoku iznad Rusije i taj sistem je blokirao odlazak ovih koji su kod nas dolazili i njihovo regenerisanje. Zašto se to događalo, pokazat će istraživanja.

Drugi uzrok je kaže Kovačić povećana aktivnost El Ninja koji uvjetuje jače zagrijavanje okeana. Također razlog ovakvog vremena su visoke temperature u prethodnim mjesecima globalno za cijelu zemlju.

"To nije u našem području, ali zemlja je velika, tako da određeni dijelovi kontinenata i okeana su imali visoke temperature koje su dovele do dodatnog isparavanja i stvaranja velike količine vode. Sve su to razlozi da su naša područja, ali i šire obuhvaćeni ovim poremećajima".

Podsjetimo nakon majskih poplava Kovačić je i dalje upozoravao. Tada je za medije u BiH te susjednoj Srbiji izjavio kako će u mjestima koja su pogođena velikim poplavama, uslijed povećane temperature, doći do nadprosječnih isparavanja, što će uticati na pojavu lokalnih pljuskova.

"Za jednog sinoptičara koji gleda cijelu situaciju jasno je da kod nas pravo ljeto donose stabilni anticikloni koji se prepriječe u centralnim dijelovima Sredozemlja i donose topao vazduh iz Afrike, ovaj put jednostavno takvih prognoza nije bilo. Znali smo da će ljeto biti varljivo. Očekivali smo u drugoj polovini augusta da će biti stabilnije, ali čini se da će tako biti samo uz more, a za kopno ćemo tek vidjeti, jer ostaje i dalje mogućnost prodora pljuskova".

Iako se u posljednje vrijeme znalo čuti ili pročitati kako se ljeto samo pomjerilo te da ćemo pravo sunce imati tek sa dolaskom jeseni, Igor nam daje potpuno drukčije informacije.
Ljetne temperature

"Dugoročne prognoze za šest mjeseci govore nam da će i jesen biti itekako kišovita. A budući da se sve ovo dešavalo tokom godine trebamo biti oprezni.

Premda trenutne vremenske prilike više liče na jesen, temperature su ipak ljetne, što dodatno otežava situaciju jer ljudi na našim prostorima nisu na to navikli. Sada nam je takva situacija da u centralnom dijelu dana imamo vlagu preko 50 posto, a temperature znaju biti i do 30 stepeni, što stvara neprijatan osjećaj, jer čovjek jednostavno nije navikao na takvu klimu".

Jedini mjesec za koji se u ovom trenutku meteorolozi prognoziraju toplije i suhlje vrijeme je decembar. No treba imati na umu da je riječ o dugoročnim prognozama koje nisu uvijek pouzdane te se nerijetko se dešava da nemaju svoju svrhu.
lua

#10049 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by lua »

Image

Evo ga, Maglaj prije sat vremena.
O'zone
Globalni moderator

#10050 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Jedna žrtva u Loznici-stariji čovjek se utiopio u prizemlju kuće.

Jedan nestanak u Banja Luci
Bujica odnijela automobil sa kolovoza, prijavljen nestanak vozača

Policija je danas u ulici Koste Jarića u Banjoj Luci pronašla automobil Mercedes 190 bez vozača kojeg je bujica odnijela sa kolovoza, rekla je Srni portparol Centra javne bezbjednosti Banja Luka Marija Markanović.
Bujica odnijela automobil sa kolovoza, prijavljen nestanak vozača

Foto: ATV
Markanović je navela da je uviđajem konstatovano da se u vozilu ne nalazi vozač, a utvrđuju se i okolnosti pod kojim se vozilo našlo na ovom području grada.

Ona je rekla da je policiji danas prijavljen nestanak jedne muške osobe.

Srna nezvanično saznaje da je riječ o Goranu Simiću (29) iz Banje Luke koji je upravljao pronađenim Mercedesom.
Post Reply