Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Joj, odgovorio bih ti, ali nisam ti ja bas kompetentan
Uglavnom, sve zavisi na kojoj si strani tako i odgovor na tvoje pitanje.
Ma ova tema, tacnije diskusija od petka navece, izaziva bol u zeluccu. Pise se tonom koji je prikladan fudbalskim temama i to na forumu drzave u kojoj su topovi utihnuli prije jedva dvije decenije.
Malo ko je spomenuo obicnog covjeka, koji zeli da radi i zivi od svog rada, kakvih nas je vecina. A ti prvi najebu, ti prvi plate ceh, kao i nasi roditelji 92.
Prosto mi je to neshvatljivo, kako ljudi ne kontaju ili ne zele da skontaju da je sve ovo borba elita, kojima je obican covjek marva za jahanje.
Nije tesko zakluciti da ne mirisem Erdogana.
Medjutim itekako mirisem pravo ljudi da izaberu svog predsjednika i pravo da ih se ne ubija kao zeceve.
Ako je na njegov poziv (o cemu opet imam izuzetno negativno misljenje) izasla masa golorukih ljudi i jurisala na duge cijevi, to valjda dovoljno govori.
Imam pravo na svoje misljenje, da smatram da je izbor Erdogana greska, ali turski narod je jedini bitan u ovoj prici.
Joj, odgovorio bih ti, ali nisam ti ja bas kompetentan
Uglavnom, sve zavisi na kojoj si strani tako i odgovor na tvoje pitanje.
Ma ova tema, tacnije diskusija od petka navece, izaziva bol u zeluccu. Pise se tonom koji je prikladan fudbalskim temama i to na forumu drzave u kojoj su topovi utihnuli prije jedva dvije decenije.
Malo ko je spomenuo obicnog covjeka, koji zeli da radi i zivi od svog rada, kakvih nas je vecina. A ti prvi najebu, ti prvi plate ceh, kao i nasi roditelji 92.
Prosto mi je to neshvatljivo, kako ljudi ne kontaju ili ne zele da skontaju da je sve ovo borba elita, kojima je obican covjek marva za jahanje.
Nije tesko zakluciti da ne mirisem Erdogana.
Medjutim itekako mirisem pravo ljudi da izaberu svog predsjednika i pravo da ih se ne ubija kao zeceve.
Ako je na njegov poziv (o cemu opet imam izuzetno negativno misljenje) izasla masa golorukih ljudi i jurisala na duge cijevi, to valjda dovoljno govori.
Imam pravo na svoje misljenje, da smatram da je izbor Erdogana greska, ali turski narod je jedini bitan u ovoj prici.
To je uvijek bilo - obicni covjek je kolateralna steta za borbu elitista.
Zato su mi ironicno smijesne price o patriotizmu, a ono izgine obicni svijet, izgaze ih tenkovi, fasuje neki obicni vojnik zbog toga, a mocnici nastavljaju dalje.
Tako i kod nas, umjesto da smo nova Svica, da zivimo ko lordovi, mi se radujemo kad nam je plata milja i kad je redovna
Nema te ko lanjskog snijega, ne pamtim gdje sam vidio tvoj komentar na nekoj temi
Na godisnjem sam
Nista, zanima me samo objektivnost u arsinima. Pamtim neke od nickova koji sad pisu panegirike Erdoganu, kako su o Titovim metodama pisali da su zlocinacke
Isti metod, Erdogan koristi da dodatno pozicionira sebe i da pokaze da je glavni baja. Mutan lik do daske, imam osjecaj da ce na kraju postati jos jedan od duge plejade diktatora.
Tomahawk11 wrote:Samo 3 milje se upecalo na uzbunu?
Vojni udar 80.te izvela je jedna tenkovska jedinica iz kasarne Sindzan u Ankari bez ispaljenog metka...
ono u petak je za dosadasnje udare bila krkachina sirih razmjera...samo su se okolnosti s druge strane promjenile
glavnokomandujuci turske armije je 10 sati prije izlaska zandarmerije i blokade mostova ,sto opet oznacava zvanican pocetak puca,kidnapovan i prisiljavan da potpise proglas o "vojnom preuzimanju vlasti"
Komandant kasarne u Istanbulu u.kojoj su smjesteni turski komandosi ubio je brigadnog generala koji je dosao da preuzme kasarnu oko 18h...a taj general je trebao voditi brze udare komandosima na terenu
i sve to se desavalo dok su cnn-ovi prenosili da erdogan ceka azil u njemackoj ili je vec u teheranu...
forum je zato cool stvar...procitas sve postove od prve informacije da je na sceni puc pa ces da vidis jasnu matricu i slijed dogadaja
pa.prva izjava johna kerry-ija je bila da US administtacija nema nikakve informacije o pucu i da poziva,pazi sad, obe strane na razum i mir...tek se nekad oko jedan sat navecer pocela davati.podrska demokratski izabranoj vlasti
80. Godine kad je americki.predsjednik Nixom menscini nazvao generala Kenana Evrena koji je izveo puc da ga pita sta se desilo ovaj mu je odgovorio :ne brini se pobjedili su dobri momci"
Gdje si ovo procitao za komandose i brigadnog generala, zanima me?
Piše: Željko Cvijanović
Otporom turskog naroda vojnom udaru svet je možda izbegao globalni sukob. A Srbija?
Erdogan je preživeo vojni udar. Iako turski lider, po definiciji i sam po sebi, teško da može biti dobra vest za bilo koga, njegovo preživljavanje sjajan je događaj, i na globalnom, i na balkanskom, i na srpskom nivou. Dobra vest izgleda ovako: sultan će do jutra sve pučiste nabiti na kolac, i, jači nego ikad, uveren da je ovo za njega rasplet iz snova, mnogo bolji nego da vojnog udara nije ni bilo, proglasiće se za Alahovog mlađeg brata.
Kako bi onda izgledala loša vest. Tako što bi vojska – koju svet uglavnom predstavlja kao nosioca turskog sekularizma i evropejstva iako se ona mnogo češće i uverljivije pojavljuje kao glavni nosilac turskog atlantizma – zbacila sultana. Već ujutro bi se pojavilo desetak turskih generala sa rejbankama na glavi, sve pitomci sa Vest pointa, objavljujući da zemlju vraćaju sekularizmu, Kemal-paši i demokratiji.
Oko podneva bi se odnekud pojavio Davutoglu, iz Amerike bi doleteo Gulen, a odmah zatim i podrška Obame sa rečima da očekuje kako će nemili događaji vratiti Tursku u porodicu demokratskih naroda.
Već do ponedeljka i generali sa rejbankama i Ahmet-beg bili bi obema nogama u Siriji, u utorak bi ponovo oborili ruski avion ili štagod, u sredu bi Rusi oborili sve tursko što može da se odlepi dva metra od zemlje, u četvrtak bi se iz penzije vratio general Bridlov i već sledeći petak bio bi crn za veći deo sveta.
VELIKI PORAZ ZAPADNOG SVETA
Ovako, rekavši da se Turskom ne može vladati izvan zemlje i da zemlju neće „predati okupatoru“, Erdogan je pokazao da se neće libiti da imenuje ne samo izvršioce već i nalogodavce udara. Sredstvo za njegovo rušenje – vojska – najprozapadnija snaga u turskom društvu i serija spinovanih informacija iz večeri tokom udara o tome kako je Erdogan pobegao iz zemlje – čime je trebalo demotivisati njegove pristalice – nedvosmisleno upiru prst put Zapada.
Naravno, ne bilo kojeg Zapada, budući da je Angela Merkel, iako Erdogana simpatiše koliko i migrenu, na vest o rušenju sultana verovatno već videla dva miliona izbeglica koje preko balkanske rute grabe ka Nemačkoj. Samo je Amerika, naravno, imala logistiku, snagu i uticaj za taj udar i, naravno, veliku ukalkulisanu korist, neuporedivu sa bilo čijom drugom.
Ako je to tačno, neuspeh vojnog udara drugi je veliki poraz zapadnog sveta u nizu, ni mesec dana posle sloma na Bregzitu. Ako je poraz u Velikoj Britaniji bilo udarac u prapostojbini Imperije, krah istanbulskih generala udarac je u srcu njene vojne moći, budući da je turska armija najvažniji faktor NATO posle američke vojske.
Istovremeno, to je veliki dobitak za sile poput Rusije i Kine, koje nemaju potrebu da se svojim partnerima mešaju u unutrašnje odnose, još manje da suzbijaju Erdoganovu gotovo manijakalnu želju za samostalnošću Turske.
Otuda, teško da neposredan motiv udara može da bude bilo šta drugo osim nastojanja da se spreči približavanje Ankare i Moskve, koje je, sudeći prema brzini kojom se odvija, verovatno pripremano mnogo duže i temeljnije nego što izgleda, najmanje od odlaska Davutoglua u prvoj nedelji maja.
ZAŠTO SRBIJA DRŽI PALČEVE ERDOGANU
Ako je Erdoganovo približavanje Rusiji bilo motiv udara i ako taj udar, kako izgleda, nije uspeo, reklo bi se dakle da ništa više ne stoji na putu njegovog daljeg približavanja Rusiji, a ni na putu njegovog daljeg distanciranja od Zapada, kome je u Siriji Erdogan dao mnogo manje nego što je bilo zahtevano i mnogo više nego što je sam želeo i mogao da podnese.
Istovremeno, nastavak približavanja Moskvi može da dovede do kompromisa i koordinacije Turske i Rusije u Siriji, ka čemu je Erdogan već napravio prve korake.
Da je uspeo vojni udar u Turskoj, bila bi to najlošija moguća vest i za Srbiju, bez obzira na to što između Beograda i Ankare ne postoji ni minimum razumevanja za političke prilike na Balkanu. Da je pao Erdogan, lider jedne prilično moćne zemlje, pitanje je da li bi vlast u Beogradu, koja se nalazi pod sličnim pritiskom kao i on – da napusti saradnju sa Rusijom – mogla ičemu da se nada.
Patkica bi preko noći narasla do neslućenih visina, svi ovi koji noćas po društvenim mrežama plaču zbog toga što je Erdogan na ulicama Istanbula i Ankare pobedio demokratiju imali bi neslućen vetar u jedrima; rečju sve bi bilo mnogo drugačije, mnogo rđavije.
Pre nekoliko meseci izvanredni Siniša Ljepojević napisao je na stranicama Novog Standarda da je vojni udar možda jedini način da Turska razreši svoju duboku unutrašnju krizu. Danas se može reći da isti potencijal ima i neuspeli državni udar.
Jer, pobeđujući na izborima u serijama, Erdogan je dobijao legitimitet za svoju ideju Turske. Ali šta je to u odnosu na neuspeli državni udar, gde je pobedio na krilima hrabrog narodnog otpora vojci, i posle čega doslovno može šta hoće.
Taman za toliko zapadne agenture i mediji mogu manje nego što su mogle pre petka uveče. Posle kraha sa Ankarom, i sam Beograd je teže osvojiva tvrđava nego što je bio dan pre. I to je možda najvažniji odjek turskih događaja, koji će se veoma brzo osetiti u Srbiji.
detroit-mercy wrote:
Isti metod, Erdogan koristi da dodatno pozicionira sebe i da pokaze da je glavni baja. Mutan lik do daske, imam osjecaj da ce na kraju postati jos jedan od duge plejade diktatora.
Meni vi pojedinci fkt niste jasni.
Dakle, Erdogan je na vlast dosao tako sto je turcin usao u kabinu i zaokruzio njegovo ime. Nije ga niko natjerao na to. Da stvar bude gora covjek pobijedi vecinom. Dakle, nije osvojio 17% glasova kao kod nas SDA ili da mu je namjesteno predsjednicko mjesto kako to rade amerikanci. Ne. Covjek je jasno i glasno dobio vecinu glasova.
Sta je problem? Ko si sad ti, ja ili neki peti deseti koji je udaljen od tog turcina 10.000+ kilometara da ti bolje od njega znas sta je za njega najbolje? Vidio ti na CNN-u. Procitao u novinama.
Neki spominju pa i Milosevic je dobijao glasove. Da, jeste. Ali je Milosevic za nekoliko godina zemlju odveo u propast i rat. Erdogan je preporodio prvo Istanbul kao gradonacelnik, a zatim i Tursku kao premijer. Eto. Tu je razlika a istovremeno i nebuloza tog poredjenja.
Da je Erdogan htio postati diktator, pa pobogu valjda sam prije 10 godina uradio ovo sto su ove budale, preuzeo zemlju oruzjem i pokazao ko je glavni. Jok, Erdogan se jebavao i osnovao stranku da bi za 20 godina mijenjajuci zakone i ustav postao diktator. Uostalom, Turska je specificna zemlja i toj zemlji i treba cvrsta ruka.
A jos mi je smijesnije kad se spominje to da hoce da prosiri predsjecnicke ovlasti. I tu se uvijek nadje jedna Amerika da ona nekome soli pamet. Jos pazi ovo i NATO zabrinut jer hoce da vrate smrtnu kaznu. Pa u Americi nikad nije ni ukinuta jebote zivot. Dakle, amerikanci mogu sta hoce, drzat smrtnu kaznu, drzat jedan guantanamo gdje zatvaraju ko god im se ne svidja, legalizovati droge, al kad neko drugi to uradi - eh, ne moze to tako.
Last edited by Thorgerson on 18/07/2016 16:03, edited 1 time in total.
Matzan wrote:Može li neko objasniti zbog čega hapšenje ovolikog broja sudija, policije i ostalih dužnosnika kad znamo da je puč pokušao izvesti samo dio vojske?
detroit-mercy wrote:
Dakle, Erdogan je na vlast dosao tako sto je turcin usao u kabinu i zaokruzio njegovo ime. Nije ga niko natjerao na to. Da stvar bude gora covjek pobijedi vecinom. Dakle, nije osvojio 17% glasova kao kod nas SDA ili da mu je namjesteno predsjednicko mjesto kako to rade amerikanci. Ne. Covjek je jasno i glasno dobio vecinu glasova.
Sta je problem? Ko si sad ti, ja ili neki peti deseti koji je udaljen od tog turcina 10.000+ kilometara da ti bolje od njega znas sta je za njega najbolje? Vidio ti na CNN-u. Procitao u novinama.
Neki spominju pa i Milosevic je dobijao glasove. Da, jeste. Ali je Milosevic za nekoliko godina zemlju odveo u propast i rat. Erdogan je preporodio prvo Istanbul kao gradonacelnik, a zatim i Tursku kao premijer. Eto. Tu je razlika a istovremeno i nebuloza tog poredjenja.
Da je Erdogan htio postati diktator, pa pobogu valjda sam prije 10 godina uradio ovo sto su ove budale, preuzeo zemlju oruzjem i pokazao ko je glavni. Jok, Erdogan se jebavao i osnovao stranku da bi za 20 godina mijenjajuci zakone i ustav postao diktator. Uostalom, Turska je specificna zemlja i toj zemlji i treba cvrsta ruka.
A jos mi je smijesnije kad se spominje to da hoce da prosiri predsjecnicke ovlasti. I tu se uvijek nadje jedna Amerika da ona nekome soli pamet. Jos pazi ovo i NATO zabrinut jer hoce da vrate smrtnu kaznu. Pa u Americi nikad nije ni ukinuta jebote zivot. Dakle, amerikanci mogu sta hoce, drzat smrtnu kaznu, drzat jedan guantanamo gdje zatvaraju ko god im se ne svidja, legalizovati droge, al kad neko drugi to uradi - eh, ne moze to tako.
Tako to biva kad se s đavolom sniva,
S Amerima biva, i Izraelom štima.
Sad Bog tevbu prima
Al' taksirata puno ima
Ko drugom jamu kopa...
Sam u nju pada...
pogotovu ako mu note Amerika i Izrael sklada!!!
detroit-mercy wrote:
drug cini mi se da mnogi demokratiju shvataju u stilu, 'demokratija je kada svako moze da kaze ono sto JA mislim'