Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#10001 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Mlogo je, kume, 10% :mrgreen:
tlr

#10002 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by tlr »

Zadnji neiskreni ateist sa naših prostora je nestao početkom '90-tih. U tom vremenu su isti masovno prebjegli u neiskrene vjernike.
Zašto, pa zato jer se ovdje instalirao društveno-politički sistem u kojem vjernici imaju niz pogodnosti, a kakvi su rezultati - mozemo se uvjeriti čim otvorimo prozor i pogledamo na gradove, sela i cijelu zemlju.

Sretno vam sa njima ... Što se ateista tiče, slobodno zadržite Hanu.
Last edited by tlr on 20/12/2017 10:37, edited 1 time in total.
arzuhal

#10003 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

TLR wrote:Zadnji neiskreni ateist sa naših prostora je nestao početkom '90-tih. U tom vremenu su isti masovno prebjegli u neiskrene vjernike.
Zašto, pa zato jer se ovdje instalirao društveno-politički sistem u kojem vjernici imaju niz pogodnosti, a kakvi su rezultati - mozemo se uvjeriti čim otvorimo prozor.

Sretno vam sa njima ... i zadržite Hanu :)
Sretno nam. Oni su naša najveća poveznica :kiss: :mrgreen:
tlr

#10004 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by tlr »

Vjerovatno najveća greška prethodnog sistema je bilo proglašavanje ateizama kao društveno poželjnog (državna religija je bila ateizam :lol:). U tom vremenu su religije bile proglašene za neprijatelje društva i države.

Da nije bilo te greške, ja mislim da bi sve danas bilo drugačije (i bolje).
arzuhal

#10005 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

TLR wrote:Vjerovatno najveća greška prethodnog sistema je da proglašavanje ateizama kao društveno poželjan, a religije kao neprijatelja društva.

Da nije bilo tako kako je bilo, ja mislim da bi sve danas bilo drugačije (i bolje).
Slažem se.
Smrcak15

#10006 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote: Allah kaze:
2:245. Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati? - A Allah uskraćuje i obilno daje, i Njemu ćete se povratiti.
Jaro moj dragi, nigdje ni u jednoj vjeri se ne kaže moraš dati... ali ako si vjernik, stisni pa ne daj. :D
Znam da je u islamu uobičajeno dati 10 posto. Tako i kod adventista. I nigdje to bog nije direktno spomenuo ili tražio, jer da budemo pošteni, bog sa novcem ne bi trebao da ima bilo šta. Kojeg će šejtana zemaljske vrijednosti svemogućem!
Ali, eto, trebaju mu. Vazda. I nikad dosta.
Jaro moj dragi, nigdje ni u jednoj vjeri se ne kaže moraš dati... ali ako si vjernik, stisni pa ne daj. :D
moras u islamu
Znam da je u islamu uobičajeno dati 10 posto.
nije tacno, nego ono sto se mora dati jeste 2.5% od imetka koje pregodini.

znaci ako pregodini 100km na racunu, treba se dati 2.5 km na tu sumu.
bog sa novcem ne bi trebao da ima bilo šta. Kojeg će šejtana zemaljske vrijednosti svemogućem!
pa Bogu ne treba novac, on kad trazi on trazi da se od viska udjeljuje potrebnima/siromasima, netreba Bogu nista, on samo trazi da se od viska pomazu siromasi.

Sta je problem tu de mi reci??
Zejnep

#10007 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Zejnep »

Šta znači "pregodini"? :eh:
tlr

#10008 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by tlr »

arzuhal wrote:
TLR wrote:Vjerovatno najveća greška prethodnog sistema je da proglašavanje ateizama kao društveno poželjan, a religije kao neprijatelja društva.

Da nije bilo tako kako je bilo, ja mislim da bi sve danas bilo drugačije (i bolje).
Slažem se.
Slažem se i ja.
Ovi neiskreni (patriote i vjernici) imaju divnu priliku da zabiju posljednji ekser u kovčeg državi Bosni i svim njenim dijelovima (entitetima, kantonima, općinama) i religijama u BiH.
Nisam vjernik, a nisam ni patriota (jebe mi se za tročlano predsjedništvo i sve institucije sistema, policijske i vatrogasne brigade ..., ali zato volim Bosanke :D i Bosance, a našim prirodnim ljepotama (čudima) bih se mogao čuditi mjesecima). Iako sam kontra postojećeg sistema, nije mi drago što je vrlo izvjesno da je ovom sistemu istekao rok trajanja i da nas očekuje šou program.

Cijenu totalnog raspada ovog društva neće platiti (samo) neiskreni, nego svi. Neiskreni će se relativno dobro izvući. Oni će prvi iskočiti iz voza ... oni će biti ti koji će pokrenuti neku novu tranziciju i progon jučerašnjih kolega/ideja.
Last edited by tlr on 20/12/2017 11:06, edited 2 times in total.
Smrcak15

#10009 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Zejnep wrote:Šta znači "pregodini"? :eh:
da bude 1 godinu u tvom posjedu.
John Cleese

#10010 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by John Cleese »

TLR wrote:Vjerovatno najveća greška prethodnog sistema je bilo proglašavanje ateizama kao društveno poželjnog (državna religija je bila ateizam :lol:). U tom vremenu su religije bile proglašene za neprijatelje društva i države.

Pa nije bilo bas tako :D

Da je religija bila proglasena za neprijatelja drustva i drzave, bila bi zabranjena, a nije bila zabranjena.
Nije bila ni pozeljna, ali je bila tolerirana.
A ateizam je, prosto, neodvojiv od tada dominantne ideologije, pa je stoga i bio pozeljan.

Ne vjerujem da je gore navedeno imalo presudni utjecaj na plovnost inherentnu raznim, pa tako i ljudskim fekalijama.
tlr

#10011 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by tlr »

Sve ateiste i drage prijatelje vjernike (goste na temi) pozivam da prisustvuju podcast hutbi.
U ovoj hutbi Efendija Sam Harris će progovoriti koju o stvarnosti, slobodnoj volji i kauzalnosti. :D
tlr

#10012 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by tlr »

John Cleese wrote:
TLR wrote:Vjerovatno najveća greška prethodnog sistema je bilo proglašavanje ateizama kao društveno poželjnog (državna religija je bila ateizam :lol:). U tom vremenu su religije bile proglašene za neprijatelje društva i države.

Pa nije bilo bas tako :D

Da je religija bila proglasena za neprijatelja drustva i drzave, bila bi zabranjena, a nije bila zabranjena.
Nije bila ni pozeljna, ali je bila tolerirana.
A ateizam je, prosto, neodvojiv od tada dominantne ideologije, pa je stoga i bio pozeljan.

Ne vjerujem da je gore navedeno imalo presudni utjecaj na plovnost inherentnu raznim, pa tako i ljudskim fekalijama.
Ne znam šta bih ti rekao... u prethodnom društvu je vjerniku bilo realno teže, ne puno ... malo. Nisi mogao izbugiti život, niti posao zbog pripadnosti nekoj od vjerskih zajednica. Sva prava - poput onih na liječenje, socijalnu zaštitu, besplatno školovanje - uživali su i vjernici, jednako kao ateisti. No, realno je da je vjernik teže ili nikako mogao dobiti posao za neke pozicije.
Vjernici nisu bili oficiri, direktori poneko, a političar niko.

Ta neugodnost je bila cijena koju su "iskreni" vjernici morali platiti, a očito su je rado i bez problema platili... Nije taj sistem vjernike stavljao pred streljački zid, kako bi postali "ateisti", samo dao malu pogodnost ... gotovo ništa, nulicu ...

Evo fotografije ekstremnog primjera "iskrenih", a koji su iskoristili pogodnosti svih sistema, a svojim nedjelima kreirali stvarnost ovdašnjeg svijeta.
Image

Ta mrvica pogodnosti za koju su se "iskreni" "izborili" je mjera njihovog ljudskog integriteta.

I da ponovim, isto je i danas kad su prelivode u pitanju...

Ono što nije isto je da nema posla ni za kog (osim za vjernu rodbinu :mrgreen: ), nema sveoubuhvatne zdravstvene i socijalne zaštite, nema kvalitetnog školstva, nema proizvodnje, ne postoji nikakav društveni konsenzus u vezi budućnosti, nemamo ni plana ni programa.

BiH je balvan koji je tesan u Dejtonu, a danas se nekontrolisano valja dolinom divlje rijeke Bosne. Na balvanu su utočište našle otrovne žabe, pacovi i druga opskurna bića, ali i puno finog i pametnog svijeta.

... Niko na svijetu ne zna gdje i kako će na koncu završiti ovaj naš balvan, zajedno sa svojim žiteljima.
Hakiz

#10013 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

TLR wrote:... Niko na svijetu ne zna gdje i kako će na koncu završiti ovaj naš balvan, zajedno sa svojim žiteljima.
Možda zvuči nevjerovatno, ali meni BIH podijeljena na dva entiteta itd liči na eksperiment koji je napravljen sa preciznim ciljem. Da se vidi može li se takav princip primijeniti na rješavanje pitanja Palestine i Izraela.
arzuhal

#10014 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Hakiz wrote:
TLR wrote:... Niko na svijetu ne zna gdje i kako će na koncu završiti ovaj naš balvan, zajedno sa svojim žiteljima.
Možda zvuči nevjerovatno, ali meni BIH podijeljena na dva entiteta itd liči na eksperiment koji je napravljen sa preciznim ciljem. Da se vidi može li se takav princip primijeniti na rješavanje pitanja Palestine i Izraela.
Ne samo da zvuči nevjerovatno...Mislim, moguće je da smo mi ovako napravljeni i zbog nekog eksperimenta, ali zasigurno ne zbog Izraela (teritorije Zapadne obale i enklava Gaze se ne računaju ni u šta, iako ih se gordo još uvijek naziva Palestinom)...
HardcoreMX

#10015 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

neiskreni ateista ima istu konotaciju kao i neiskreni vjernik..
aurora313

#10016 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote: ...nije tacno, nego ono sto se mora dati jeste 2.5% od imetka koje pregodini.
pa Bogu ne treba novac, on kad trazi on trazi da se od viska udjeljuje potrebnima/siromasima, netreba Bogu nista, on samo trazi da se od viska pomazu siromasi.
Vidim da 10 % nije tačno. Ali nije bog napisao 2.5 % nego je to po ustanovljeno od drugih. Jer bog je navodno rekao:
2:245. Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati?
Nigdje ne vidim da je spomenuo dati siromašnim ali ne bih da cjepidlačim oko ovoga.
Bloo
Globalna šefica

#10017 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

HardcoreMX wrote:neiskreni ateista ima istu konotaciju kao i neiskreni vjernik..
JA lično, prvi put čujem za neiskreni ateista.

Šta je to?
Neko ko tvrdi da je ateista, a u dubini duše malkice vjeruje?

Lažni ateista - neko ko tvrdi da je ateista da bi imao koristi?

I am confused
aurora313

#10018 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by aurora313 »

Hakiz wrote:
Meni je gore ovo danas pratiti da se ide na tri entiteta ili teritorije. Na žalost, ovo vjerski i nacionalno prolazi, i dogodiće se kad-tad. Ipak se nadam, dogovorom.
Smrcak15

#10019 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote: ...nije tacno, nego ono sto se mora dati jeste 2.5% od imetka koje pregodini.
Vidim da 10 % nije tačno. Ali nije bog napisao 2.5 % nego je to po ustanovljeno od drugih. Jer bog je navodno rekao:
2:245. Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati?
Nigdje ne vidim da je spomenuo dati siromašnim ali ne bih da cjepidlačim oko ovoga.
57:18 Uistinu! Oni koji daju sadaku/milostinju i koje daju sadaku/milostinju i uzajmljuju Allahu zajam lijep, udvostručiće im, a imaće oni nagradu plemenitu.

17:26.Daj bližnjem svome pravo njegovo, i siromahu, i putniku, ali ne rasipaj mnogo,
27.jer su rasipnici braća šejtanova, a šejtan je Gospodaru svome nezahvalan

76:7. Oni su zavjet ispunjavali plašeći se Dana čija će kob svuda prisutna biti,
8. i hranu su davali – mada su je i sami željeli – siromahu i siročetu i sužnju.
HardcoreMX

#10020 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

Bloo wrote:
HardcoreMX wrote:neiskreni ateista ima istu konotaciju kao i neiskreni vjernik..

Šta je to?

I am confused
dazed and confused... ;-)
:mrgreen:
arzuhal

#10021 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by arzuhal »

Bloo wrote:

Šta je to?

I am confused
Ma goni šuplju, de založi malo:

Image
beni-bu-man

#10022 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

arzuhal wrote: Ma goni šuplju, de založi malo:

Image
poce i ti arzo ko edo s klopom :thumbup:
HardcoreMX

#10023 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by HardcoreMX »

pade burek na niske grane...
beni-bu-man

#10024 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

HardcoreMX wrote:pade burek na niske grane...
fali jogurt
Bloo
Globalna šefica

#10025 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

beni-bu-man wrote: poce i ti arzo ko edo s klopom :thumbup:
svi vole edu :D i ateisti i vjernici i lazni i pravi
Post Reply