TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
diablobih

#10001 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

zlo zlo wrote:
diablobih wrote:
zlo zlo wrote: da se razumijemo, tcl nije ništa bolji od vivaxa, voxa itd. to su svi isti televizori, samo nalijepljena druga etiketa za trgovce, sve isti kinez :lol:
Nije tacno.
nego da jeste, sve dijelove ono proizvode a onda recimo vivax sastave u hr, i kažu domaće :lol: :lol: moš misliti nema od smrti tita visoke tehnologije na ovim prostorima. Samo sastavljanje tuđeg.

A sve te marke proizvedu 3 najveća kineza :lol: :lol:
Nisu svi kinezi nekvalitetni, tako ni TCL nije u rangu nekih voxova. TCL je sami vrh brandova i jednostavno se ne moze svrstavati u taj kos.
zlo zlo

#10002 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zlo zlo »

nitko ne kaže da su nekvalitetni, nego kažem da isto dobar dio ovih prisvojenih robnih marki oni proizvode dijelove koje onda sastavljaju u Europi, tako se i pobili na tržište unije u startu.

Sad o kvaliteti samih dijelova, to ima razno, ima i pod tim markama boljih i lošijih televizija. i različitih cijena istih, koji svakako su jeftiniji od nekih zvučnih imena koje možda imaju iste dijelove u tv-u ali plaćaš imena.

Tv kad kupuješ najbitnije je naći detaljne specifikacije i usporediti s ostalim izborima, ovisi što ti je najbitnije kod tv-a po tome se vodit.
diablobih

#10003 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

Koliko ja znam ne prave oni za ostale, ali mozda grijesim. Da prave bili bi i ti drugi dobri :D

Nego, evo lista ko koga posjeduje:
http://en.tab-tv.com/?p=14940

Ja cekam kraj septembra da vidim OnePlus TV i gdje ce se moci kupiti.
CooK

#10004 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

SanskiBiser wrote:
CooK wrote: Prvo, tokom praznicne sezone cijene nikada nisu rasle nego uvijek opadaju. Cak je to period u godini kada se moze najvise ustediti, pogotovo na elektronici. Generalno je taj RU7172 malo losiji od MU6172. Razlika nije ogromna ali postoji. Procesor u RU modelima jeste novi ali je u MU modelima malo bolji(jaci) mada je to sve otprilike isto i odziv je slican. BT slusalice ce bez problema raditi na RU modelima i za to nema sta da brines a jedino na cemu nece raditi su NU7000 i NU7100 serije jer one nemaju nikako bluetooth za razliku od RU, MU, KU, itd modela koji ga imaju. Tako da ako ti treba bluetooth onda prva dva modela koja si iznad naveo otpadaju.
Prijatelja sam nagovorio da uzme RU7172 50 incha, i poredio sam sa MU6172 kad sam mu radio kalibraciju slike, primjetno slabije mi onako na oko kontrast izgleda na RU ali na RU mi grey uniformity bolje izgleda i to znatno bolje, efekat prljavog ekrana je bas ono skoro pa neprimjetan dok kod MU bode oci. Inace HDR i 4k sadrzaj i gaming sa PC i konzola na oba mi podjednako "lose" izgleda ali na MU seriji HDR mi bolje izgleda barem dok sam cackao po Netflix i gledali smo Punishera zadnju sezonu 4k HDR a nisam mogao podesiti sliku da bude kao kod mene na MU6172. Inace u rukovanju neke razlike u brzini i odzivu nisam primjetio u odnosu na MU...
To je to, i ja sam stekao takav utisak poredeci konkretno 50-incne modele MU6172 i RU7172. Znaci 50MU6172 je bolji TV jer generalno ima bolju sliku i smart One Remote ali i losiji gray uniformity(DSE) pa ce npr fudbal izgledati bolje na 50RU7172. Sto se tice brzine rada, kao sto sam iznad napisao, slicno je i kod jednog i kod drugog i jedan bi otvorio brze jednu aplikaciju(npr EON) a sporije neku drugu(npr HBO GO) dok bi drugi brze otvorio HBO GO a sporije EON.
CooK

#10005 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

brazzo19 wrote:
CooK wrote:
brazzo19 wrote:Pitanje jedno ako moze? :D Treba mi jedan manji tv za djecije sobe maximalno do 32" ( ne mogu zbog zida veci)  dosta sam cuo o brandu TCL da su dobri a i android su :D sony i philips su dosta skuplji a nemam potrebe za tako skupim tv.om u djecijoj sobi koji ce fakticki biti 3.i tv u kuci pa me zanima sta vi mislite o ovom modelu je li dobar ili imate li nesto preporuciti da 32".

TCL TV ANDROID 32" 32ES560 - 5 godina garancija (349 KM)
https://www.olx.ba/r/34846082/865177
Za 350KM bolji TV sa duzom garancijom neces naci.
Hvala puno, cekao sam tvoj "amin" pa da kupim :D
P.S Inace ovaj TCL nije los tv vidim dosta ih raja hvale a dali su dosta i na reklamu :D ( Neymar ih reklamira, a isto vidim da su sponzori na SP u kosarci) koje je tvoje misljenje o njima? Kontam da su bolji od Tesle, VOX.a, Vivaxa, Grundinga, Beka, Telefunkena i ostalih brendova?
Nije los TCL uopste i u niskoj pa i srednjoj klasi televizora nisu nista losiji od poznatih brendova tipa Samsung, Sony, LG itd. Oni imaju filozofiju slicnu kao sto ima i Xiaomi za mobitele a to je da nude isti kvalitet kao poznati brendovi ali po nizim cijenama. Kod nas su jos povisoke marze na njih pa im ta filozofija jos nije zazivjela na nasem trzistu ali vidim da im polako opadaju cijene i da dolazi to na svoje.
CooK

#10006 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

majstor.yoda wrote:Hvala CooK. Malo sam danas u radnji gledao, čini mi se da je čak bobu brže šaltanje kroz aplikacije. A skontao sam da mi je RU opcija bolja, iako nešto malo skuplja, od NU modela. Onaj MU mi je fino legao. Kontam, ne bih trebao da imam neki problem sa RU. Čak je i VA panel, pa bi trebalo da je bolji kontrast, odnosno bolji ugođaj u mraku.

Šteta što nema onaj smart daljinski, ali čega nema, bez toga se mora :)

Nemam puno iskustva sa novijim Sony televizorima.. Ima li nešto u tom cjenovnom rangu, da je bolja opcija?

Treba sad dočekati praznike i sniženja. Još ako bude kakvih dodatnih popusta, tipa za UniCredit ili RB kartice, da se još koja marka uštedi... :D

Da ne postavljam zaseban upit, televizori.ba su pouzdani? Vidio sam da su ovih dana imali ponudu po stotinjak maraka jeftiniju u odnosu na domod, mobilmediju i slično.

Hvala svima na pomoći
Neces imati problema sa RU modelima a sto se tice smart daljinskog, jbg, sto kazes, cega nema bez toga se moze a i mora. :)
Nemas bas dobrih Sony televizora u tom rangu i oni su uglavnom skuplji u srednoj klasi od Samsunga.
Televizori.ba je pouzdan sajt ali ako vec kupujes preko web shopa onda ti je bolji izbor ekupi.ba pogotovo zato sto cesto imaju popust od 10-15% na karticno placanje karticama Unicredit, RB, NLB, itd banaka ili na Visa, Mastercard, itd kartice svake banke.
CooK

#10007 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

°u° wrote:Još uvijek stoje na polici u prodavnici u Tuzli. Ovo je slikano prošle zime, krajem prošle godine. Ko ne vjeruje neka ode u bivšu rk Čelik, pojma nemam kako se sad zove ta prodavnica. Obratiti pažnju na cijene :mrgreen:

https://ibb.co/k21zNxq
https://ibb.co/RSjpjzG
Ovi televizori imaju veoma dobru sliku i perfektan motion i steta sto je CRT tehnologija izumrla.
CooK

#10008 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

zlo zlo wrote:
brazzo19 wrote:Hvala puno, cekao sam tvoj "amin" pa da kupim :D
P.S Inace ovaj TCL nije los tv vidim dosta ih raja hvale a dali su dosta i na reklamu :D ( Neymar ih reklamira, a isto vidim da su sponzori na SP u kosarci) koje je tvoje misljenje o njima? Kontam da su bolji od Tesle, VOX.a, Vivaxa, Grundinga, Beka, Telefunkena i ostalih brendova?
da se razumijemo, tcl nije ništa bolji od vivaxa, voxa itd. to su svi isti televizori, samo nalijepljena druga etiketa za trgovce, sve isti kinez :lol:
Ne lupetaj gluposti. TCL ima svoje proizvodne pogone, LCD plantove i odredjeni standard(kontrolu kvaliteta) dok su Vivax televizori kineski noname televizori najnize kvalitete i proizvode se bez ikakve kontrole a onda im se u Hrvatskoj samo dodaje taj brend Vivax.
Vox televizori uopste nisu kineski nego turski i proizvode se turskoj fabrici Vestel(istina, cesto od kineskih dijelova niske kvalitete ali koristi Vestel i svoje dijelove).
TCL je pojam za Vivaxe, Foxove, Tesle, Voxove, Elite, itd i u niskoj i srednjoj klasi televizora u 90% slucajeva kvalitetom uopste ne kaskaju za poznatim brendovima. Kod visoke klase televizora je druga prica i tu vec ne mogu parirati poznatim brendovima mada onaj ko ima novac da kupi televizor visoke klase on nece ni gledati TCL televizore.
Fazon je sto se danas skoro sve proizvodi u Kini i reci da sve kinesko ne valja je apsurdno jer kao sto postoji veliki broj smeca koje dolazi iz Kine tako postoji i veliki broj kvalitetnih kineskih proizvoda i proizvoda kompanija koje dolaze iz drugih drzava ali imaju fabrike u Kini.
Last edited by CooK on 16/09/2019 21:17, edited 1 time in total.
zlo zlo

#10009 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zlo zlo »

ti ne lupetaj gluposti i ako odgovaraš barem pročitaj na sto odgovaraš :razz: Nitko nije rekao da nema svoje pogone, baš dapače.
oni kao i svaka druga velika kineska firma ogroman dio i televizije i ostale opreme prodaje pod raznim markama kao i u dijelovima.

Nema multinacionalne kineske firme koja to ne radi, pogotovo na eu tržištu. I to najviše rade najveći.. zato i jesu veliki.

I nisam rekla da vivax rade oni, vivax radi drugi kinez, isto ogromna firma. 3-4 najveća kineza rade skoro sve te marke.
CooK

#10010 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

zlo zlo wrote:ti ne lupetaj gluposti i ako odgovaraš barem pročitaj na sto odgovaraš :razz: Nitko nije rekao da nema svoje pogone, baš dapače.
oni kao i svaka druga velika kineska firma ogroman dio i televizije i ostale opreme prodaje pod raznim markama kao i u dijelovima.

Nema multinacionalne kineske firme koja to ne radi, pogotovo na eu tržištu. I to najviše rade najveći.. zato i jesu veliki.

I nisam rekla da vivax rade oni, vivax radi drugi kinez, isto ogromna firma. 3-4 najveća kineza rade skoro sve te marke.
Lako je laprdati nego de ti to podupri cinjenicama i fino napisi pod kojim jos markama se prodaju TCL televizori.
I ako Vixax radi ogromna firma onda mora da su poznati pa fino napisi i njihovo ime i prosvijetli nas o ti presvijetla poznavateljice svega i svacega. :lol:
zlo zlo

#10011 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by zlo zlo »

neka si ti poznavatelj ičega :skoljka: potkrijepi ti da ne rade dijelove za sklapanje, da ne rade ne bi ih ni bilo na karti, svi rade, pa i samsung radi dijelove za druge, te panele, te ovo-ono. To ne govorim od televizijama samo, nego općenito o tehnici.

Nema ti danas ono radim samo sebi..svi se bore za svoj dio kolača na sve načine.
CooK

#10012 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

majstor.yoda wrote:@diablobih hvala ti. uzet cu ih u obzir.

vezano za TCL, koliko mi je poznato, oni su treći najveći proizvođač tv uređaja u svijetu, poklopili su Ameriku, čak su tamo čini mi se drugi. Pored toga, ta kompanija je uzela Alcatel, BlackBerry i slično, definitivno nisu Vivax, Elit, Bira... :D

Tacno je sve sto si naveo samo eto da se malo vise potrude i probiju na nasem trzistu.
gidra

#10013 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by gidra »

Drugi najveći proizvođač na svijetu...

avaks

#10014 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by avaks »

Nedavno sam gledao bas taj video i kontam da zalijepim na temu...
Mada svi znaju koristiti google i wiki a suludo je u isti kos stavljati TCL i Vox i Vivax...
CooK

#10015 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

zlo zlo wrote:neka si ti poznavatelj ičega :skoljka: potkrijepi ti da ne rade dijelove za sklapanje, da ne rade ne bi ih ni bilo na karti, svi rade, pa i samsung radi dijelove za druge, te panele, te ovo-ono. To ne govorim od televizijama samo, nego općenito o tehnici.

Nema ti danas ono radim samo sebi..svi se bore za svoj dio kolača na sve načine.
Jahhh samo ti na pitanje odgovaraj kontra pitanjem, jbt kao da se sa djetetom raspravljam. Naravno da rade dijelove i za druge ali ti si napisala da se komplet TCL televizori prodaju pod drugim brendovima odnosno da su konkretno TCL, Vivax i Vox isti televizori ili da te tacno citiram, ovo si napisala: "da se razumijemo, tcl nije ništa bolji od vivaxa, voxa itd. to su svi isti televizori, samo nalijepljena druga etiketa za trgovce, sve isti kinez". To je apsolutno netacno.
Ja sam poznavatelj samo odredjenih stvari i ne petljam se u ono sto ne znam a gledajuci tvoj profil na forumu cini se da ti svasta nesto znas pa sam mislio da ces napisati neke cinjenice pa da vidim kako znas to sto znas ali izgleda da ti imas neka ukazanja ili da ti dolaze informacije u glavu dok spavas. :lol: :D
I ne znam zasto se uopste raspravljam sa osobom koja tvrdi da su TCL i Vivax isto, hajd' vozdra.
karabajaze
Grijem se na: TP Termoflux 16kw

#10016 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by karabajaze »

Je li ovo dobar izbor za kablovsku TV za njene HD kanale. Kod nas je 1260 KM
https://www.ekupi.hr/SAMSUNG-LED-TV-65N ... 46711.aspx
hopi

#10017 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by hopi »

elem, tražim tv, nisam do sada niti puno gledao na tv-u, uglavnom na monitoru od pc, tako da sam malo ispao iz fazona pa imam par pitanja ali vidim da e može naći prilično finijeh uređaja. 40 do 43 inča, preko ne bi nekako preveliko izgleda. Također smart, 4k ne mora, ali eto može se naći za ove pare pa valjda nije višak. A para recimo oko 600KM. TV bi se uglavnom koristio za digitalnu (tj konkretno eon paket sa telemaha), film (uglavnom sa torenta skidam, nisam ni ja jednom od ovih stremaing servisa), konzolu nemam tj imam ih nekoliko ali nisu ni hd, nebitno.
par primjera šta mi se čini ok

https://www.ekupi.ba/LG-LED-televizor-4 ... 06996.aspx
https://www.ekupi.ba/PHILIPS-LED-TV-43P ... 80602.aspx
https://www.ekupi.ba/TCL-LED-televizor- ... 09688.aspx

tvi su tu negdje koliko vidim manje više slični, 5 godina garancije, s tim da ovaj tlc ima još jeftiniji nego ovdje ali nebitno.
1. smart tv jesam koristio do sada, međutim nisam ga imao pa nisam sve opcije i mogućnosti probao. Ima li neke razlike u OS-u kod ova 3 proizvođača, je li neki bolji, nudi više opcija, lakši za korsititi i slično. Jer recimo ima različitih info na netu, negdje piše da ovaj tlc koristi android, negdje roku, valjda razlika od tržišta, lg ima svoje itd.
2. ko je ovlašteni serviser za tlc, nisam našao
3. je li svejedno gdje kupim, hoću li dobiti garanciju 5 godina (npr. pitam za univerzalno jer znamo kakvi su sa garancijama za mobitele)
bilo koji savjet šta odabrati, pripaziti itd je dobro došao
diablobih

#10018 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

TCL od ova tri.

Ne uzimaj u univerzalno.
Rugafet

#10019 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Rugafet »

TCL Boga mi ovamo u Amerikama odlično kotira ali baš. Cijena prava sitnica
majstor.yoda

#10020 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by majstor.yoda »

CooK wrote:
SanskiBiser wrote:
CooK wrote: Prvo, tokom praznicne sezone cijene nikada nisu rasle nego uvijek opadaju. Cak je to period u godini kada se moze najvise ustediti, pogotovo na elektronici. Generalno je taj RU7172 malo losiji od MU6172. Razlika nije ogromna ali postoji. Procesor u RU modelima jeste novi ali je u MU modelima malo bolji(jaci) mada je to sve otprilike isto i odziv je slican. BT slusalice ce bez problema raditi na RU modelima i za to nema sta da brines a jedino na cemu nece raditi su NU7000 i NU7100 serije jer one nemaju nikako bluetooth za razliku od RU, MU, KU, itd modela koji ga imaju. Tako da ako ti treba bluetooth onda prva dva modela koja si iznad naveo otpadaju.
Prijatelja sam nagovorio da uzme RU7172 50 incha, i poredio sam sa MU6172 kad sam mu radio kalibraciju slike, primjetno slabije mi onako na oko kontrast izgleda na RU ali na RU mi grey uniformity bolje izgleda i to znatno bolje, efekat prljavog ekrana je bas ono skoro pa neprimjetan dok kod MU bode oci. Inace HDR i 4k sadrzaj i gaming sa PC i konzola na oba mi podjednako "lose" izgleda ali na MU seriji HDR mi bolje izgleda barem dok sam cackao po Netflix i gledali smo Punishera zadnju sezonu 4k HDR a nisam mogao podesiti sliku da bude kao kod mene na MU6172. Inace u rukovanju neke razlike u brzini i odzivu nisam primjetio u odnosu na MU...
To je to, i ja sam stekao takav utisak poredeci konkretno 50-incne modele MU6172 i RU7172. Znaci 50MU6172 je bolji TV jer generalno ima bolju sliku i smart One Remote ali i losiji gray uniformity(DSE) pa ce npr fudbal izgledati bolje na 50RU7172. Sto se tice brzine rada, kao sto sam iznad napisao, slicno je i kod jednog i kod drugog i jedan bi otvorio brze jednu aplikaciju(npr EON) a sporije neku drugu(npr HBO GO) dok bi drugi brze otvorio HBO GO a sporije EON.
Vezano za poređenje, 50mu je va, 55 je ips panel. Da li onda isto ostaje, da je mu slikom bolji od ru, pošto prelazim sa ips na va?

Da ne citiram više puta, pogledat ću i ekupi. Nego mi je sad na televizori.ba ispala najpovoljnija ponuda za ru, 1.069km. Kod ostalih je uvijek nešto viša. Pa rekoh na vrijeme pitam, da opet ne pitam kad dođe vrijeme kupovine. Svakako te platforme nemaju ništa sa garancijom,, samo prodaju uređaje?

Vezano za TCL i naše tržište, ove godine sam u Barceloni na MWC-u razgovarao sa likom iz TCL-a, kaže da svakako planiraju veće učešće. Mada zasad najviše idu preko Alcatela.. A mislim da je mali problem što različite firme uvoze različite proizvode. Problem je što mi je bila ludnica tih dana, užasno bučno kad sam pričao s likom, a mislima bio u nekim drugim stvarima. Čega sam se najviše sjećao jeste njihovog foldable telefona, da će biti jeftiniji od konkurencije jer ga sami prave i generalno, xda im je prednost što za sve imaju svoju proizvodnju, pa i panela. Ako imaš konkretno pitanje, mogu se raspitati. Imam kontakt u marketingu za Alcatel, ali vjerujem da mogu dobiti koju informaciju. Bar o nekim grubim planovima.
Pedrosa

#10021 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Pedrosa »

Pozdrav molim savjet koji kupiti tv od 55" na njemu ce se gledati najvise sport i filmovi u obzir dolazi Sony ili Samsung do 1500km?
MTV

#10022 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Ne znam za Sony ali kod Samsunga bi mogao proslogodisnji mode 55"Nu7402 za 1499 KM

Ili ovogodisnji losiji model od ovog iznad 55"RU7172 za 1159 KM.
Pedrosa

#10023 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Pedrosa »

55NU7402 imam u Tehnomaxu za 1299km
Zanima me jos sta je bolja opcija navedeni tv ili Sony X7005 XE7005 XF7596 ?
Lost_Found

#10024 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Lost_Found »

https://www.sancta-domenica.ba/led-tv-s ... 2-uhd.aspx

u sancta domenica u bbi 55ru8002 za 1449 km, bolji tv za ove pare nema

https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/ru8000
CooK

#10025 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

karabajaze wrote:Je li ovo dobar izbor za kablovsku TV za njene HD kanale. Kod nas je 1260 KM
https://www.ekupi.hr/SAMSUNG-LED-TV-65N ... 46711.aspx
Ne bih ti ja savjetovao 65-incni TV za gledanje kablovske bez obzira sto ces gledati HD kanale jer na kablovskoj HD kanali imaju samo HD rezoluciju a bitrate im je maksimalno smanjen a jos su i interlaced pa to ne izgleda bas dobro. Jedino ako gledas TV sa udaljenosti od 5-6 metara onda idi na 65" za gledanje kablovske a u suprotnom mislim da je 55" neki maksimum za kablovsku mada i to zavisi od udaljenosti gledanja.
Post Reply