Jos bih gore da se ispravim sto sam napisao ranije jer sam se sinoc probudio u neko doba noci i jednostavno mi nadoslo da mi racunica nije tacna
Elem, u ovom slucaju udio maslaca u ukupnoj tezini dodje negdje oko 4,347%. Ako se ovaj postotak ubaci u navedenu tezinu kroasana koju si spomenuo gore (70g) onda izadje da bi u tom kroasanu trebalo da bude ravno 3g maslaca sto cijenom dodje malo manje od 0,05 KM (5 pfeninga). Ako kazem da se u prosjecnom kroasanu ne osjeti maslac u tom intezitetu onda mozemo zakljuciti da je udio maslaca i manji od 3g po kroasanu od 70g, a time je i manji trosak.
Poenta: prosjecna pekara ne bi sigurno propala ako bi margarin zamijenila maslacem, a da pri tome zadrzi cijenu peciva. Nije sva racunica u cijeni konacnog proizvoda. Bitno je i koliko se dnevno proda. Ako je proizvod bolji/ukusniji zbog toga sto su zamijenili margarin sa maslacem, logicno je da ce imati i vise prodanih peciva dnevno cime se svakako ta razlika u "gubitku" smanjuje.
Recimo prosle godine nekad svratim u pekaru "Izvor" i kupim neke somune za rostilj. Kada sam sjeo u auto odmah sam se pokajao. Somuni su bili neki tvrdi, okoreni i bilo mi je odmah jasno kao pekaru amateru da im zapravo recept nije dobar. To je bio zadnji put da sam kod njih kupio somune. S druge strane vjerovatno je veliki broj ljudi koji uopce ne zna, a pogotovo ne osjeti razliku izmedju margarina i maslaca.
Onda vjerovatno i prosjecne pekare kontaju zasto ubacivati kvalitetnije namirnice ako vecina klijentele ne osjeti razliku, a pfening po pfening ustede × broj prodanih peciva se moze fino nabrati na dnevnoj osnovi.