Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#1001 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by detroit-mercy »

madner wrote:
stakasa wrote: Znas ti to bolje od mene, sto me jebes u zdrav mozak. Ne zanima ga koliku ce mu platu davat ali mu je postavio okvire - profit za 2014 izmedu 250 i 320 miliona eura. Ako Skoda cetri godine zaredom ne moze dobacit preko 48 a tokari dolaze na poso u E klasi jasta ce vec prebacit proizvodnju u Rumuniji. Ima upravni odbor i tu se pita covjek iz VW-a
Pa to je SEAT. Prije par godina su imali problem da odpuste 300 ljudi. Ne ide to bas tako lako, niti kada ide tako lako uvijek ima uspjeha.

Nokia je otisla u Rumuniju pa pala na nos, ima nesto i u kvaliteti.
Ne samo kvalitet, postoji hejbe mjera kojima se dostize i prestize kvalitet. Jednostavno imas pravi proces na mjestu i pod kontrolom, ti ces imati i kvalitet. Postoji jedna druga stvar, koja se zove supply chain i localization. Dzaba ti fabrika u jeftinoj zemlji ako sve opet moras dovesti u tu zemlju. Sve ono sto dobijes na cijeni rada gubis na troskovima transporta i mase drugih stvari koje lokalne firme ne mogu da postignu :mrgreen: . Kompleksna je to prica, ja je zivim svaki dan na poslu :mrgreen: .
madner

#1002 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by madner »

Tada bas i nije bilo alternative za nezavisne zemlje. Svedska nije slucajno pravila Grippene.

Da se nije racunalo na pad IB je jasno.
detroit-mercy

#1003 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by detroit-mercy »

Ali Kemal wrote:
detroit-mercy wrote:Sta ti mislis, da li je za jednu zemlju velicine Juge dobro da ima Soko :mrgreen: , odnosno da pravi podmornice, tenkove, lokomotive, kamione, avione, ovo, ono i sta jos ne :mrgreen: i u svemu tome biti ne bas tako dobar. Ili je bolje fokusirati se na par industrija gdje imas komparativne prednosti i tu se gurati sa najboljim :mrgreen: .
I jos jednom, ne poredite nas sa Kinom ili USA ili Njemackom jer mi nemamo prije svega tolike ljudske resurse :skoljka:
Pazi sa normalnom privatizacijom bi se to iskristalizalo.
U to vrijeme je to bilo dobro naravno. Odnosi u svijetu su bili takvi da smo mogli tusiti svoju robu Istoku i Nesvrstanim.
Nestankom istocnog bloka bi se trebalo prilagoditi, pa ako su to mogli Cesi i Poljaci, sto ne bi i mi.
Dobar polozaj, dobri preduslovi, nova trzista i slicno.
Ovako kad prosto unistis sve proizvodne pogone ne mozes da ocekujes nista. Npr u Famosu u kojem je radilo na hiljade radnika sada ne radi niko, ali da je ostalo sve netaknuto, ne bi radilo sada 5000, ali bi radilo makar 1000 radnika, i tako u svakoj unistenoj firmi pa ti vidi.
Nesto bi se desavalo, otvarale nove mogucnosti, dolazili novi investitori itd, sada nema tog pocetnog jezgra, a i kadar je kud koji mili moji.
A sta ti nazivas normalnom privatizacijom. Ono sto je Markovic pokusao, podijeliom radnicima dionice i sad smo privatna firma :mrgreen:
Za unistavanje si 100%, makar da je ono sto je ostalo nakon rata bilo dovedeno u kakvo takvo stanje pa privatizovano bilo bi opet bolje nego ono sto je uradjeno nakon rata. Ali, bivsi kadrovnici nisu znali bolje :mrgreen: .
stakasa

#1004 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by stakasa »

madner wrote:Tada bas i nije bilo alternative za nezavisne zemlje. Svedska nije slucajno pravila Grippene.

Da ali u bogatoj Svedskoj se znaju izbori dobiti ili izgubiti na tom pitanju, polarizovano skroz, a u Jugi konsenzus - hocemo li, jasta cemo :D , tovari
Stoner

#1005 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Stoner »

Ali Kemal wrote:
Stoner wrote:I zasto je uopste se upustala u medjunarodnu trgovinu pored ogromnog deficita ako joj ne treba tudji novac?
Kakvo je ovo pitanje? Koja se to normalna drzava, pa i nenormalne :D , ne upusta u medjunarodnu trgovinu i ne sluzi kreditima itd itd?
Fakat ne znam sta hoces da kazes?

Inace svaka tvrdnja ovdje protiv SFRJ ekonomije bi trebala da se potkrijepi tvrdnjom i cinjenicom da je sada to sto se kritikuje bolje nego u SFRJ. jel tako :oops:

Najveci ekonomski promasaj u SFRJ je bila stambena politika. To je mozda i bio najveci uzrok onog divljanja, uzimanja imovine, stanova, preduzeca i svega ostalog, jer nije bilo jasno definisano cije je sta.
Pa ti si gore lijepo napisao da je Juga bila nezavisna od stranog novca.
Pa svakakve se drzave ne upustaju u medjunarodnu trgovinu, zavisno od politike i komparativnih i apsolutnih prednosti. A kamara ih je tezilo autarhicnoj ekonomiji, po principu sami sebi dovoljni.

Najveci promasaj Yu ekonomske politike je bilo konstantno stampanje i emisija novca, sve da se ne bi zaduzivali kod stranih kreditora i da bi se isplatile plate i doprinosi cime se kupovao socijalni mir a novac je gubio vrijednost iz godine u godinu i to je jednostavno previse nestabilno trziste da bi se na njemu vodile normalne privredne aktivnosti i pravili dugorocni planovi.
Ali Kemal

#1006 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Ali Kemal »

Stoner wrote:Pa ti si gore lijepo napisao da je Juga bila nezavisna od stranog novca.
Bilo bi lijepo kada bi citirao gdje sam to rekao da je Juga bila nezavisna od stranog novca?
Stoner wrote:Najveci promasaj Yu ekonomske politike je bilo konstantno stampanje i emisija novca, sve da se ne bi zaduzivali kod stranih kreditora i da bi se isplatile plate i doprinosi cime se kupovao socijalni mir a novac je gubio vrijednost iz godine u godinu
Ne bih se slozio, jer to rade sve drzave svijeta ukljucujuci i SAD. Ne postoji drzave gdje novac ne gubi vrijednost.
Promasaja je naravno bilo koliko hoces, ali se ne slazem da je bilo toliko lose da se moralo unistiti, sto je stav pojedinaca na ovoj temi, tj da obezvrijede sve sto se radilo u SFRJ.
Stoner wrote:i to je jednostavno previse nestabilno trziste da bi se na njemu vodile normalne privredne aktivnosti i pravili dugorocni planovi.
Ne kontam? Sad je valjda stabilno?
drndalo

#1007 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by drndalo »

Ali Kemal wrote:
detroit-mercy wrote:Sta ti mislis, da li je za jednu zemlju velicine Juge dobro da ima Soko :mrgreen: , odnosno da pravi podmornice, tenkove, lokomotive, kamione, avione, ovo, ono i sta jos ne :mrgreen: i u svemu tome biti ne bas tako dobar. Ili je bolje fokusirati se na par industrija gdje imas komparativne prednosti i tu se gurati sa najboljim :mrgreen: .
I jos jednom, ne poredite nas sa Kinom ili USA ili Njemackom jer mi nemamo prije svega tolike ljudske resurse :skoljka:
U to vrijeme je to bilo dobro naravno. Odnosi u svijetu su bili takvi da smo mogli tusiti svoju robu Istoku i Nesvrstanim.
Nestankom istocnog bloka bi se trebalo prilagoditi, pa ako su to mogli Cesi i Poljaci, sto ne bi i mi.
Kad spomenusmo bas Soko, zna li iko da je Soko isporucivao pozicije i neke sklopove i za Airbus ? Godinu-dvije pred rat su stigli i do kompletnih vrata/prozora za evakuaciju (onih na krilima) za njih... Neko ce reci nije kakva pljacka, a ja kazem kakvi smo inace, to je bilo nesto jako dobro... Bilo...
stakasa

#1008 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by stakasa »

Vi koji baratate ciframa, moze li malo o inflaciji osamdesetih, danas milion, sutra milijarda, svak ziv sverca markama
madner

#1009 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by madner »

stakasa wrote:
madner wrote:Tada bas i nije bilo alternative za nezavisne zemlje. Svedska nije slucajno pravila Grippene.

Da ali u bogatoj Svedskoj se znaju izbori dobiti ili izgubiti na tom pitanju, polarizovano skroz, a u Jugi konsenzus - hocemo li, jasta cemo :D , tovari
Nije bio konsensus, nego su nas prvo Ameri pa Rusi pa opet Ameri ispreskakali. Rusi su htjeli da budemo bar jednu generaciju iza njih, ali moze i dvije. Ameri su pak uslovljavali pomoc sa politickim ustupcima.

Nije ko danas, da ti Rusi prodaju najbolje sta imaju dok sami voze starije.
stakasa

#1010 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by stakasa »

drndalo wrote:
Ali Kemal wrote:
Kad spomenusmo bas Soko, zna li iko da je Soko isporucivao pozicije i neke sklopove i za Airbus ? Godinu-dvije pred rat su stigli i do kompletnih vrata/prozora za evakuaciju (onih na krilima) za njih... Neko ce reci nije kakva pljacka, a ja kazem kakvi smo inace, to je bilo nesto jako dobro... Bilo...
Jeste isporucivo je Soko vrata Airbusu, bilo je tu jos djelova (zakrilca i sl) drugim velikim kompanijama, niko to ne spori. Soko je prije svega imao vrhunsku opremu a i dio inzinjera je bio dobar. Bas sam neku vece bio s jednim inzinjerom koji je na tome radio. A jos cu ti rec i da su se mlinovi pokazali kao vrhunski, i dan danas drze cjenu :D
Ali Kemal

#1011 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Ali Kemal »

stakasa wrote:Vi koji baratate ciframa, moze li malo o inflaciji osamdesetih, danas milion, sutra milijarda, svak ziv sverca markama
Inflacija je dostigla vrhunac cini mi se tokom 1989 i bila je oko 20% mjesecno. Sjecam su se da tako nekako mijenjale cijene u Famosu. Plate su se povecale takodje svakog mjeseca i inflacije se pratila tako da je to u markama bilo uvijek priblizno isto.
Ja sam tada poceo da radim i nisam bio zabrinut ni najmanje za buducnost (kakva greska :lol: )
Devize su se prodavale na crno 10% iznad zvanicnog kursa.
Onda je dosla vlada Ante Markovica i to se rijesilo. Dinar je postao konvertibilan, kao sto je sada KM, devize su se mogle kupiti u banci, monetarna politika se stabilizovala.
Jos neko pitanje :D
Last edited by Ali Kemal on 02/10/2014 17:07, edited 1 time in total.
supercali

#1012 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

do danas soko bi mozda i krila isporucivao ili bi cak bili dio airbusa
stakasa

#1013 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by stakasa »

supercali wrote:do danas soko bi mozda i krila isporucivao ili bi cak bili dio airbusa
Vjerovatno bi bio dio Airbusa ili nekog drugog velikog. Radilo bi 1200 radnika, to sve bi se prodalo za malu lovu u odnosu na ono sto je ulozeno
supercali

#1014 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

to ne znamo
moze biti i da bi bili giganti pa bi bilo emirates narucili 200 aviona sokola pored airbusa i boeinga
pa onda u svijetu se prica o big 3 soko airbus i boeing
drndalo

#1015 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by drndalo »

stakasa wrote:
drndalo wrote:
Ali Kemal wrote: U to vrijeme je to bilo dobro naravno. Odnosi u svijetu su bili takvi da smo mogli tusiti svoju robu Istoku i Nesvrstanim.
Jeste isporucivo je Soko vrata Airbusu, bilo je tu jos djelova (zakrilca i sl) drugim velikim kompanijama, niko to ne spori. Soko je prije svega imao vrhunsku opremu a i dio inzinjera je bio dobar. Bas sam neku vece bio s jednim inzinjerom koji je na tome radio. A jos cu ti rec i da su se mlinovi pokazali kao vrhunski, i dan danas drze cjenu :D
Mislim da jos imam jedan takav mlin kod stare kuci... Mada nisam na njemu nista samljeo od proslog milenija...

Nisam ja neko ko dize ona vremena u nebesa, cak sam u ta doba bio prilicna crna-ovca kada sam diskutovao sa profesoricom Marksizma, i nisam zelio da me prime u Partiju... Ali se upalim kada mi sadasnji "strucnjaci" po difoltu/direktivi pljuju sve sto je bilo tada kao lose, a sad je valjda sve dobro... Kao sto rekoh, ljudi su sposobni i najbolje stvari pokvariti, a svi smo samo ljudi... I sada i tada...

Zbog takvih treba napisati da je ponesto dovoljno dobro radjeno i za "truli" zapad, a onaj ko zna kako tamo stvari hodaju, posebno u doba kada kada je SFRJ mogla biti "ni tamo-ni vamo", zna da je taj proizvod morao biti iste kvalitete ali jeftiniji, ili kvalitetniji da bi se tamo redovno prodavao... To sto se nije radilo o robi cija je upotreba za siroke narodne mase, pa nismo pravili iAuto, ili iTV, ne znaci da sa zapadom nije bilo "masnih" poslova... Bilo ih je itekako...

Kad smo vec kod masnih poslova, znamo li da je vecina gradjevinskih poslova u Iraku u stvari bila dobivena kao pod-ugovaracka od strane amera ??? Tipa dobiju oni praviti hotel za xxx mil. $, i onda ga ustupe nama za xxx-30% mil. $... Pokupe kajmak promecuci papire, a i nama dobro jer se nekoliko hiljada radnika i firmi opari u $$$ umjesto u dinarima...
jefferson

#1016 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by jefferson »

Ne mogu ja vas ovdje pohvatat, ubi ovaj kapitalizam :D
detroit-mercy

#1017 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by detroit-mercy »

supercali wrote:to ne znamo
moze biti i da bi bili giganti pa bi bilo emirates narucili 200 aviona sokola pored airbusa i boeinga
Bi al u kurcu :mrgreen: , pogledaj koliko drzava stoji iza Airbusa :mrgreen: , hebote jedna Njemacka ili Francuska nije bila u stanju da sama pravi putnicke avione a pravila bi jedna ekonomski mala drzava. Te stvari si ni Kina ne moze priustiti. Razlog nase propasti je upravo u tome da mislimo da sve mozemo :mrgreen: . Malo ozbiljnosti, znas koja je cijena takvih kapitalnih promasaja, jedna Zeljava i jedna bunker kod Konjica nasu ekonomiju zavale u crno da se ne mozes izvaditi :mrgreen: .
Kod nas je vazda bilo da se "bez kurca ne ide u svatove", to sto smo mi misli da mozemo je druga stvar :skoljka: .
supercali

#1018 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by supercali »

detroit-mercy wrote:
supercali wrote:to ne znamo
Bi al u kurcu :mrgreen: , pogledaj koliko drzava stoji iza Airbusa :mrgreen: , hebote jedna Njemacka ili Francuska nije bila u stanju da sama pravi putnicke avione a pravila bi jedna ekonomski mala drzava. Te stvari si ni Kina ne moze priustiti. Razlog nase propasti je upravo u tome da mislimo da sve mozemo :mrgreen: . Malo ozbiljnosti, znas koja je cijena takvih kapitalnih promasaja, jedna Zeljava i jedna bunker kod Konjica nasu ekonomiju zavale u crno da se ne mozes izvaditi :mrgreen: .
Kod nas je vazda bilo da se "bez kurca ne ide u svatove", to sto smo mi misli da mozemo je druga stvar :skoljka: .
pa znam da ne bi
al prica roknuli bi je isto za kurac jer ne zna niko sta bi bilo
detroit-mercy

#1019 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by detroit-mercy »

Ali Kemal wrote:
stakasa wrote:Vi koji baratate ciframa, moze li malo o inflaciji osamdesetih, danas milion, sutra milijarda, svak ziv sverca markama
Inflacija je dostigla vrhunac cini mi se tokom 1989 i bila je oko 20% mjesecno. Sjecam su se da tako nekako mijenjale cijene u Famosu. Plate su se povecale takodje svakog mjeseca i inflacije se pratila tako da je to u markama bilo uvijek priblizno isto.
Ja sam tada poceo da radim i nisam bio zabrinut ni najmanje za buducnost (kakva greska :lol: )
Onda je dosla vlada Ante Markovica i to se rijesilo. Dinar je postao konvertibilan, kao sto je sada KM, devize su se mogle kupiti u banci, monetarna politika se stabilizovala.
Koliko dugo :mrgreen: , znam da su se nedugo zatim opet po coskovima poceli pojavljivati oni sto mijenjaju devize :mrgreen: i opet je kurs na crno bio visi od zvanicnog :mrgreen: .
prog321

#1020 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by prog321 »

Ali Kemal wrote:
:lol: :lol:
Placem od smijeha.

Inflacija je dostizala i preko 200%, a plata je neznatno mjenjata.
Ljudi su isli svercovati na crno jer se nije isplatilo ici na posao.
Ali Kemal

#1021 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Ali Kemal »

detroit-mercy wrote:
Ali Kemal wrote:
Koliko dugo :mrgreen: , znam da su se nedugo zatim opet po coskovima poceli pojavljivati oni sto mijenjaju devize :mrgreen: i opet je kurs na crno bio visi od zvanicnog :mrgreen: .
Sve dok nije izabrana nova demokraCka vlast :lol:
Ali Kemal

#1022 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by Ali Kemal »

prog321 wrote:
Ali Kemal wrote:
Placem od smijeha.

Kaze se mijenjana, a ne mjenjata :oops:
nosara

#1023 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by nosara »

Ali Kemal wrote:
prog321 wrote:
Ali Kemal wrote: Inflacija je dostigla vrhunac cini mi se tokom 1989 i bila je oko 20% mjesecno. Sjecam su se da tako nekako mijenjale cijene u Famosu. Plate su se povecale takodje svakog mjeseca i inflacije se pratila tako da je to u markama bilo uvijek priblizno isto.
Placem od smijeha.

Kaze se mijenjana, a ne mjenjata :oops:
Nepismen, ali progresivan... :lol:
prog321

#1024 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by prog321 »

U mom selu se kaze -kako hoces. :D
nosara

#1025 Re: Podzemni aerodrom Željava - Čudo bivše države!

Post by nosara »

stakasa wrote:Ovde se cesto spominje Soko Mostar kao vrhunac Yu privrede. Sto i jeste. Po masinama, opremi. Avioindustriju ili imas ili nemas. Bolje bi bilo da nismo imali. Ali eto jesmo. E sad u tom Sokolu su se pravili djelovi za avione, helikoptere, rashladne uredaje i najvise od svega - mlinovi za kafu. Dobra oprema, dobri majstori a trziste stabilno. I to je dotle islo da su ovi malo poduzetniji imali svoja bicikla unutar fabrike da ne bi gubili vrijeme. Presa ovde, tokarski stroj tamo, freza vamo, kaljenje skroz na drugom djelu. Trebalo je to stic. I onda udes u krug Sokola a oko tebe spartaju raja na Ponijima :D
Hajmo malo primjera ove vrste, sta ste se stisli
TAT... Nema dalje i bolje... Prime pripravnika i daju mu stan... Ako nece, degenek... SOKO je nula naspram Energoinvesta i njegovih 11 instituta i 55000 zaposlenih (sa kooperantima) sirom svijeta...

U vrijeme pauze za dorucak u krugu E - Stup vise bijelih mantila nego u klinickom centru Ljubljana... I tako dalje...

Apstrakcija za ove onesvijestene i "nezavisne" demokratske jade...
Post Reply