Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
Bancho

#1001 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bancho »

@Ozone da li su tvoji inicijali SA? Sto posto sam siguran da si to ti, pogotovo nakon onih prica o cetniku koji je vertikalno ispucao tromblon ili o onomo sto je pored kreveta drzao minobacac.
Nastavi brate da pises, jer znam da imas dosta interesantnih prica iz tog perioda tvog zivota. Npr. prica kako si zavrsio u vremenskoj prognozi RTRS tj. srne ako se dobro sjecam.

Sto se tice teme, moja majka (od starog mama) tetka i mali rodjak su bili na grbavici do 93 kod sopinga. Majku je u ruku. tj dlan pogodio nas snajperista i ostala je bez jednog prsta, tako da je tacna prica da su i nasi djelovali po grbavici tj. po civilima. Ali, kada se uzme u obzir koliko je civila poginulo od snajpera sa grbavice, tesko se moglo ocekivati od nasih boraca da sjede mirno i glume neke humaniste i moraliste. Zao mi je ove dvije djevojcice sto su ubijen na grbavici (bez obzira ko su im bili ocevi) ali koliko je djevojcica i djecaka poginulo na nasoj strani. Jbg treba biti realan...
MacBeth

#1002 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by MacBeth »

Procitao sam citavu temu i fakat svaka vam cast na izdvojenom vremenu za opisivanje licnih iskustvava i ostalih desavanja na Grbavici.
Meni u ovoj cijeloj prici malo smeta jedna stvar i to je nesto sto moram reci (i tu se potpuno slazem sa @Bancho). Cini mi se da u pokusaju "integracije" raznih ljudi (naravno sa raznih ratnih strana) u temu i u pokusaju stvaranja ambijenta da se svako osjeca ugodno i interpretira na svoj nacin razna desavanja, ponekad izgubi slika realnog karakter rata. Koliko god ljudske sudbine bile isprepletane/nesretne, koliko god se neko slucajno/nevoljno/nasilno nasao na ovoj ili onog strani, fakt je da se nad ovim gradom izvrsila svirepa agresija, urbicid! To je ono sto se nikada ne smije izgubiti iz vida. E na tom temelju trebaju pocivati sve nase price, diskusije i razmjene misljenja, iskustava. Jednostavno smatran da je to neki minimum ispod kojeg se ne smije ici i svako ko mi to pocne relativizirati ili cak negirati, nema vise sta sa mnom da prica. Toliko! ;-)

Sada moj skromni doprinos... (zaista skromni). :-D
Bio sam nedavno kod tetke u posjeti, ona zivi u Shopingu, a tu je zivjela i prije rata. I onako pred sami odlazak (negdje oko 22h) nabaci se tema "Grbavica u ratu". I ja tek tada (sto je veoma tuzno) saznam da su oni (dakle ona i njen muz sa dvoje male djece) negdje u drugoj polovini maja '92-ge u jednoj "blic-akciji" autom "preletili" sa Grbavice na Hrasno. Kaze tetak da sigurno nikada u zivotu nije vozio tako brzo kao tada! :D I opise on meni fino tu rutu kojom je on isao, naravno nije pored stadiona nego ispod Palme itd., i ja onda (naravno i pod dojmom ove teme koju citam danima :-D ) fino sjednem u auto i u povratku kuci fino "podebljam" jos jednom tu njegovu famoznu rutu :D Ne znam zasto mi je to trebalo, eto cisto "onako" mi doslo...
PM72

#1003 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Pošto sam ja bio na Trgu baš u doba kad ti je tetak pravio tu "blic - akciju",moram ti napisati da ,što se nas na Trgu ticalo,nikakav problem nije bio prelezak sa Grbavice na našu stranu.Desetine ljudi je svakodnevno bježalo sa Grbavice i maltene plakalo od sreće kad su nas vidjeli sa ljiljanima na rukavima ili kapama.Bilo je prelazaka i sa autom i to putanjom oko Palme pa prema Miljacki jer su na mostu bili ježevi.Tad sam prvi put u životu vidio hrvatski pasoš kad je jedna porodica prebjegla sa Grbavice i pokazali nam pasoše a ja se nasmijao kao da smo bili graničari na Šentilju a u stvari tako je i bilo jer bi prije živ stigao u Vankuver nego na Vraca.To je trajalo do početka juna a onda je sve stalo i više niko nije niti prelazio niti bježao.Samo još jednom iza tog datuma smo vidjeli prelazak sa autom (i to zeleni Reno 4) u kojem su bili neki stariji bolesni ljudi a dopuštenje za prelazak dobijen je sa više distance.Auto je išlo dogovorenom maršrutom i to ulicom Braće Ribar pa oko Palme i onda na Grbavicu.Vjerovatno su to bili roditelji nekog guzonje sa srpske strane čim su bile tolike intervencije da niko metka ne opali.To je bilo u sred dana i sjećam se da je bilo pravo vruće a mi napeti k'o prdež,čekamo nailazak vozila kao neko čudo neviđeno.
Sancho_de_Sancho

#1004 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Sancho_de_Sancho »

Woody wrote:@karanana
daj malo vise podataka o rusu
Poznavao sam taj lik od prije rata. Zivio je negdje u Triglavskoj ili Milinkladskoj (Hrasno). Klasicna prica - odrastanje u bijedi i disfunkcionalnoj porodici. Imao je nekakvih problema sa rastom, pa iako je bio stariji od mene nikada me nije nadrastao, nije imao vise od 1.6m. Ukratko, lik je bio zesce lud. Nikada nisi mogao pretpostaviti njegove reakcije. Mogu samo zamisliti u sta se pretvorio 92-e :-) Poslije rata ga je zaklao zet (ili sestric, nisam siguran). Oslobodio svijet zesce budale

Evo ga na slici, krajnji desno:
Image
:lol: :lol: ma nije to taj Rus na kojeg ti misliš, taj o kojem govoriš je bio obična budala i klošar za vrijeme rata, živio je (njegovi i dalje žive) pored picerije Ragazzi u Hrasnom na tranzitu, u ratu nije bio niko i nista, krao je humanitarnu pomoć i preprodavao je, nemogu da vjerujem da se tako priča o Rusu :D pa cijela ga moja familija zna od starog, daidže itd. ista raja ista mahala itd. mladji sin mu je danas obični narkoman u Hrasnom a zaklao ga je sestric jer mu je povalio trebu :D uglavnom to je to a priče tipa "mogu zamisliti u sta se pretvorio 92.-e je smiješna evo i stari mi se smije bas i kaze da je najveca ludost koju je uradio za vrijeme rata ta sto je pred kraj 1992. negdje na Hrasnom brdu četnicima ukrao pun kedi hrane :D
Macaglu

#1005 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Macaglu »

PM72 wrote:moj stari se prepao jer je bio clan sds-a, imao je pusku koja mu je data 91e god,islo se u lukavicu na neke obuke sastanke imao pusku automatsku sa drvenim kundakom i gdje ista ostala sakrivena u nasoj zgradi, kako je od njegovog sina nasao kokarde i noz i jednu crnu bombu,stari mi je govorio vise puta zale se komandiri na mene,da se ne zajebavam jer ja u uniformi s puskom,vodio sam neke sa mnom na liniju kad treba nesto da uzmem kad nisam na duznosti,

Ma bravo.On je dobar za ovaj sajt jer je kao registrovan i "smiren" a ja,koji sam bio dobrovoljac i muški odratovao za ovaj narod,grad i državu ne valjam jer sam "brzoplet" i palim se ko hepo kockica.Trebamo ga žaliti što je dobio batine i on i njegov otac radi ratnih aferima,niko nikog na Alipašinom ili u poslijeratnoj Grbavici nije tukao bez razloga.Sve ima svoje kako i zašto.Sačekajte još koji post ,kad nam napiše kako je nekom morao držati noge dok su ga klali ili silovali...

Aferim!
Vidis kako si lijepo sve to napisao ,sastavio si sve onako kako tebi odgovara,
Drzao noge nisam nikome Ali jesam prisustvovao mucenju jednog srbina,93e otvorila se kafana u zgradi drvorijeke,Gdje bila drvorijeka bio je stab Ali par ulaza prema misu bila je jedna mala kafana ,kafic tako nesto,sjedili unutra vojska I kazu dodje covjek u civilu I sjedi as njima I pije ,onako kroz pricu Kaze on njima kako je maloprije preplivao miljacku I presao na grbavicu,ovi se malo uozbiljise I zatrazise Licnu kartu ,covjek srbin sa c.vile,dovedose ga u stab I ispitivanje da se sve provjeri da bi ga slali dalje gdje treba ,na njegovu nesrecu ulazi jedan komandir koji je sa c.vile I prepozna tog lika ,taj lik se na pocetku rata prijavio u TO i bili su komsije,kada je ovaj komandir na pocetku bio na barikadama I nosio oruzje ovaj ga je hapsio I pretresao mu stan,tada su mu nasli dvije bombe,bio je prebijan itd.pita ga sve odakle je koje mu je ime sve zna a nije gledao njegova dokumenta,taj isti komandir pozove preko veze jednog vojnika koji je bio sa njim kada ih je ovaj hapsio,naravno sve je to postalo interesantno pa se okupilo jos par njih,
Tukli su ga pa jedno dobra 3-4 sata,morao je da jede cikove od cigareta,rezali su ga nozevima,razbijali pepeljare od glavu,popnu se na sto I skacu mu na glavu onako u vojnickim cizmama,udaranje puskom,pistoljem,
Taj covjek je ostao nenormalan ,zavrsio je da se mokri u gace ,imao je raznorazne posljedice,Mislim da je umro,bilo je dosta frke oko toga
PM72

#1006 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

E sad zamisli šta su radili nesrbima.Znaš ti dosta toga samo čuvaš u sebi.Ne vjerujem ti ni kad bi golom guzicom sjeo na užarenu peć.
jalijas74

#1007 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jalijas74 »

Image

pratim
gurabija78

#1008 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by gurabija78 »

steta sto je ovako interesantna tema zamrla...
skroman doprinos i osvjezenje od mene:

http://www.vreme.rs/cms/view.php?id=1066445
Bancho

#1009 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bancho »

gurabija78 wrote:steta sto je ovako interesantna tema zamrla...
skroman doprinos i osvjezenje od mene:

http://www.vreme.rs/cms/view.php?id=1066445
Veliki covjek i glumac :thumbup:
nOrMaLaC

#1010 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by nOrMaLaC »

Pozdrav forumaši!
Pratim dugo ovu temu i čitam vaša iskustva, ali imam jedno pitanje koje me interesuje!
Grbavica Vraca i Kovačići pripadaju Novom Sarajevu?
Znam da postoji novoformirana opština Istočno Novo Sarajevo.
Može li mi neko ukratko ispričati nešto o njoj ako nije problem? :)

Da li Lukavica pripada toj opštini i ono najvažnije što me interesuje,
da li vi uopšte imate ikakav kontakt i da li poznajete ljude sa druge strane entiteta, jer vjerujem
da je sve to prije rata pripadalo teritoriji Sarajeva?
:)
poznanik

#1011 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by poznanik »

nOrMaLaC wrote:Pozdrav forumaši!
Pratim dugo ovu temu i čitam vaša iskustva, ali imam jedno pitanje koje me interesuje!
Grbavica Vraca i Kovačići pripadaju Novom Sarajevu?
Znam da postoji novoformirana opština Istočno Novo Sarajevo.

Da li Lukavica pripada toj opštini i ono najvažnije što me interesuje,
da li vi uopšte imate ikakav kontakt i da li poznajete ljude sa druge strane entiteta, jer vjerujem
da je sve to prije rata pripadalo teritoriji Sarajeva?
:)
Otvori novu temu, odgovori na tvoja pitanja ne bi bili iz okvira postojeće.
nOrMaLaC

#1012 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by nOrMaLaC »

Radije ne bih. Ljudi otvaraju svakakve nepotrebne teme. Da ja otvorim 1 temu sa jednim pitanjem i odgovorom
Mislim stvarno nije pametno... :-)

Ukoliko izlazi iz okvira teme ne morate odgovoriti... :)
Bancho

#1013 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bancho »

nOrMaLaC wrote: Grbavica Vraca i Kovačići pripadaju Novom Sarajevu?
Da, opstini Novo Sarajevo.
nOrMaLaC wrote:Znam da postoji novoformirana opština Istočno Novo Sarajevo.
gdje god se okrenes cirilica i fine “gradske” face :-D
nOrMaLaC wrote:Da li Lukavica pripada toj opštini

Da
nOrMaLaC wrote:da li vi uopšte imate ikakav kontakt i da li poznajete ljude sa druge strane entiteta,

Da
nOrMaLaC wrote:jer vjerujem da je sve to prije rata pripadalo teritoriji Sarajeva? :)
Ne sve, samo urbani dio mjesnih zajednica koje su danas u sastavu INS.
PeppermintSA

#1014 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PeppermintSA »

Evo da i ja dam svoj mali doprinos ovoj, moram priznati, jako zanimljivoj temi.

Naime, moji su kupili stan na Vracama u Septembru 90'. Nekadašnja Petrovačka ulica, sada se zove čini mi se Avde Smailovića, ili tako nešto. Stari mi dugo godina radio vani, inače smo s Bjelava, ali u dogovoru sa starom, odluči uzeti stan na Vracama. Jebiga, mahalska posla, došlo se do neke love i bježite iz Mahale :D Inače, u toj ulici su sve bile nove zgrade, fol elitno, ekskluzivno naselje za, uglavnom vojna lica.

Živio sam gore otprilike 2 i po godine, ali iskreno sam samo gore spavao - probudim se ujutro i ravno u grad, u mahalu sve do kasno naveče i tek onda kući. Ipak, imao sam neke raje gore: Mide, Dejo, Čenta, Savan itd. Savana sam znao još s Bjelava jer je bio Crnogorac - čini mi se iz Bečića kraj Budve, i baš se fur'o na crnogorstvo. Vazda visio kod studentskog gore u mahali da se šlepa crnogorskim studentima. Inače bio slina. Uglavnom, on će navodno kasnije postati Četo i po.

Uglavnom, da se vratim priči. Meni je stari dolazio u SA dvaput godišnji, dok bi ostatak vremena bio vani gdje je radio. Idemo sad skok u vremenu do 92'. Doš'o stari i mi zajedno išli da gledamo novogodišnji turnir u malom fudbalu. Cijelo vrijeme k'o papagaj ponavlja kako je nekakva atmosfera čudna, niko nasmijan, sve mračno. Ja konto baljezga, meni valjda normala jer sam bio tu konstantno. Uglavnom, nakon tekme čekamo taksi i ulazimo u taksi - ja na zadnje sjedište, stari pored taksiste. I sad neka priča, vamo tamo - standardna šuplja, kad u po frke taksista pita starog: ''A kako se ti zoveš?'', stari odgovora Igor. Ja ono gledam, ne kontam koji mu kurac, kad odčepi taksista: ''E nemaju muslimani pojma šta ih čeka...oni se našli zajebavati s nama bla bla'' ja zinuo :shock: Došli kući, stari ne progovara.

Uglavnom, prošlo par dana i ja sa starim(jebiga, dođe na kratko pa cijelo vrijeme provodio s njim) do granapa po nekakav zeleniš i paradajz - nana došla u posjetu i pravila sataraš :lol: kad susretnemo Baltu - starin jaran koji je isto živio na Vracama. Brate moj, vamo tamo, pijan k'o majka, haj na piće vamo tamo. Elem, odemo mi kod njega u stan. Zgrada do naše. Imao ženu Snježu, lijepa k'o lutka a fina do bola. Kad bi me god vidjela dala bi mi love da uzmem cigare, znajući da moji ne znaju da pušim :lol: dobro se sjećam da sam se ložio na nju tada :skoljka: Elem, Snježa izvadi nekakvu krompirušu, zajebancija, priča, Balta nas obojicu grli, ljubi, dernja se...ja kontam budala, veseljko...a stari nekako čudno gleda. Isto božiji žbir, sve valjda konto. Uglavnom, odemo mi kući, ja nanini prepričam anegdotu s ''ludim baltom'', iskreno ni ne znajući frajerovu nacionalnost jer se kod mene u kući nikad nije o tome pričalo. Ja tek neke 90' skon'to da sam bošnjak :D

Uglavnom, da skratim. Nije prošlo desetak dana, stari ulazi u sobu i govori - vraćate se na Bjelave. Stara neće, jesi normalan? koji ti je kurac? šta ti je? standardna spika jer je sve bilo k'o grom iz vedra neba. Moram priznati, meni bilo drago jer sam ionako po vazdan bio gore. Stara ipak neće, i to je prvi put bio da sam čuo starog da vrisne i zaprijeti. On se za nekoliko dana otišao nazad vani da radi, a mi nazad na Bjelave i tamo smo dočekali prve granate i početak svega.

Elem, haj prošlo sve, reintegracija, mi gore da vidimo stan - sve spaljeno, pokradeno...katastrofa..I sretnemo komšinicu Ružicu - jakoooo fina žena, prava gospođa, udovica(muž joj umro čini mi se 4 dana nakon našeg doseljenja pa je stara svaki dan išla da vidi kako je i tako se sprijateljile). Uglavnom, teta Ružica ispriča kako je nakon prvog pucnja Balta došao na naša vrata i lupao, tražeći starog. Ona izletila da vidi šta je i pitala šta treba, a Balta odgovorio: ''Tražim onog baliju da ga objesim za primjer drugima''. Inače, znamo i ime i prezime lika što je cijeli stan pokrao, a da se razumijemo, sve je bilo deluks, i šleperom prenio sve za Bijeljinu.

eto, to je moj mali doprinos ovoj temi
team87

#1015 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by team87 »

a
Last edited by team87 on 23/04/2018 13:47, edited 1 time in total.
karanana

#1016 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

naso sarajmen novi izvor slika i ozivio teme.

svaka cast!
karanana

#1017 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

jeli istina da je ovaj amer/kanadjanin sto je stalno bio pored vojvode slavka, ustvari bio nekakav agent, da li cia-e ili tako nesto?

a ja opet kao da sam ga negdje gledo mnogo godina poslije rata, i dalje prica isto, tako da ta agent prica meni ne pije vodu.
Last edited by karanana on 12/09/2012 13:16, edited 1 time in total.
Macaglu

#1018 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Macaglu »

Sarajmen wrote:Juni 1995
Image

Uploaded with ImageShack.us
Odakle ti sve ove slike ,ne razumijem,znaci bio si na grbavici za vrijeme rata i vjerovatno mobilisan od strane vrs,kako drugacije bi neko dozvolio da slikas okolo a da nista niko ne sumnja
karanana

#1019 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

smajli sa rukom koja se udara po celu
bilic

#1020 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by bilic »

Sarajmen wrote:Fzalazio u ''okupiranu teritoriju'' , to smo zvali upadima koji su imali za cilj ,vezanje snaga neprijatelja na tom dijelu ratišta , dok se stvarni udar odvijao na sasvim drugom pravcu... :wink:
:lol: nismo baš toliko bili organizovani . hahhaa :bih:
karanana

#1021 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

ne znam da se ulazilo u ovaj ruralni dio grbavice
agent_zero

#1022 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

I naravno očiti primjeri korištenja civilnih objekata u vojne svrhe, i to još u dubini teritorije (lik u stanu iza šopinga i lik sa paspom na vracama).
karanana

#1023 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

pa dobro, obje strane su bile po stanovima i slicno.

nije mi jasno gdje ovaj sa krova cilja? na svoju teritoriju?
agent_zero

#1024 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

Nije baš to isto kad si u civilnom objektu na liniji i u civilnom objektu u dubini teritorije.

A taj sa paspom gleda njihovu teritoriju prema vrhu Vraca i Hrasnom brdu. Možda čak i Igman i Bjelašnicu razgledava :lol:
Eborg

#1025 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Eborg »

karanana wrote:jeli istina da je ovaj amer/kanadjanin sto je stalno bio pored vojvode slavka, ustvari bio nekakav agent, da li cia-e ili tako nesto?

a ja opet kao da sam ga negdje gledo mnogo godina poslije rata, i dalje prica isto, tako da ta agent prica meni ne pije vodu.
Mislim da je on i dan-danas u New Jerseyu ili gdje već tako da mi da priča malo nategnuto zvuči.
Post Reply