Alfa Romeo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
probook

#1001 Re: Alfa Romeo

Post by probook »

Prosjecna potrosnja ce mu izaci oko 7 litara vjerovatno, a dizela oko 5. Jebote nece 99,9% vremena voziti u prvoj kreni - stani. Bice valjda malo i manje guzve ovo ono.
SAID5

#1002 Re: Alfa Romeo

Post by SAID5 »

:roll:

sigurno je bolji benzinac svaki
530i

#1003 Re: Alfa Romeo

Post by 530i »

Koja polovina benzinaca u klasi je bolja da se za ove može reći da su prosječni?
Ridjobrki

#1004 Re: Alfa Romeo

Post by Ridjobrki »

Ja ne kontam koji je to razlog da bi neko pri čistoj svijesti uzimao benzinsku 147-cu kraj živog 1.9 JTD :-D

A prosječna potrošnja će na kraju u svakom slučaju ovisiti o njegovom načinu vožnje. Ovaj benzinac po gradu nema teorije da uzima manje od 10 litara, ja dizelaša ne mogu spustiti ispod 8.
Frutek

#1005 Re: Alfa Romeo

Post by Frutek »

530i wrote:Koja polovina benzinaca u klasi je bolja da se za ove može reći da su prosječni?
Slazem se za ovu opasku. Vozio sam atmosferce VW-a, katastrofa, od zvuka, odziva gasa pa na dalje. Govorim o malo starijim motorima. Ova Alfa ima prelijep zvuk, sasvim solidno ide, jedini problem ostaje ta potrošnja. Doduše, 1.4 benzin od 75 ks je uzimao 8-9l u gradu (sa 4 čovjeka je jedva išao uz malo jače brdo), tako da je za očekivat da 1.6 uzima nešto više od toga...
Walther

#1006 Re: Alfa Romeo

Post by Walther »

Ridjobrki wrote:Ja ne kontam koji je to razlog da bi neko pri čistoj svijesti uzimao benzinsku 147-cu kraj živog 1.9 JTD :-D

A prosječna potrošnja će na kraju u svakom slučaju ovisiti o njegovom načinu vožnje. Ovaj benzinac po gradu nema teorije da uzima manje od 10 litara, ja dizelaša ne mogu spustiti ispod 8.
zato sto normalnih 147 jtd gotovo pa nema ili su jako skupe... a razjahana moze biti konkretan trosak :roll:

u principu se slazem da je bolji izbor ali kod kupovini auta u istom stanju
Walther

#1007 Re: Alfa Romeo

Post by Walther »

Frutek wrote:Ne mogu da vjerujem da bi jedan manji atmosferac toliko trošio?! Zar je moguće?! Odrzavanje me toliko ne brine (barem zasad), al potrošnja da, jer će auto većinom biti za grada. Je li ima i dalje ovlašteni servis za Alfu u Sarajevu (nešto nisam u toku)?!
koji atmosferac iste snage i u istim uslovim trosi manje? ;-) ako mislis da ces se po gradu vozati sa 1.6 benzincom na 4l, zao mi je al neces :mrgreen:
Frutek

#1008 Re: Alfa Romeo

Post by Frutek »

Walther wrote:
Ridjobrki wrote:Ja ne kontam koji je to razlog da bi neko pri čistoj svijesti uzimao benzinsku 147-cu kraj živog 1.9 JTD :-D

zato sto normalnih 147 jtd gotovo pa nema ili su jako skupe... a razjahana moze biti konkretan trosak :roll:

Upravo tako. Naći JTD sa dobrom opremom i normalnom kilomtrazom je jack pot, nemoguća misija. Pa neću kupovat uništeno auto samo zato što je JTD motor. I nisam očekivao 4l potrošnju, ali sam se malo iznenadio za 12l. To je sa današnjim cijenama goriva značajan trošak i bitan faktor kod kupovine auta koje će se većinom vozat po gradu.
ranger

#1009 Re: Alfa Romeo

Post by ranger »

Frutek wrote:
Walther wrote:

Upravo tako. Naći JTD sa dobrom opremom i normalnom kilomtrazom je jack pot, nemoguća misija. Pa neću kupovat uništeno auto samo zato što je JTD motor. I nisam očekivao 4l potrošnju, ali sam se malo iznenadio za 12l. To je sa današnjim cijenama goriva značajan trošak i bitan faktor kod kupovine auta koje će se većinom vozat po gradu.
prije par mjeseci kupljena u jednoj auto kuci u Sa, 147JTD 115ks 2005 godina facelift.. rasklecan joj trap al JTD motor ko bombona (da kucnem u drvo) ide ko zmaj, nigdje nista ne curi... cijena 7.500 hiljada...
SAID5

#1010 Re: Alfa Romeo

Post by SAID5 »

530i wrote:Koja polovina benzinaca u klasi je bolja da se za ove može reći da su prosječni?
Pocevsi od tvog avatara pa dalje,

Skupa twin spark zajebancija, osjetljive komponente, i iznadprosijecna potrosnja za litar dva :)

Pametnom dosta

Sent from my iPhone using Tapatalk
citroen xm

#1011 Re: Alfa Romeo

Post by citroen xm »

Čuj ko će kupiti benzinca pored JTD. Ima nas koji volimo benzince i kojima turbo dizel nije svetinja. A uostalom, Alfi više i priliči benzinac.

:mobilizator:
Ridjobrki

#1012 Re: Alfa Romeo

Post by Ridjobrki »

U BiH se do 6.000 KM može naći jako dobar 1.9 jtd, znam iz iskustva.

A ko god voli benzince halal mu ih, al' brate nek ne očekuje nisku potrošnju. :)
Qler

#1013 Re: Alfa Romeo

Post by Qler »

Nekim ljudima ne mozes dokazati da neces dizela :) haman te proglase heretikom kad kazes da trazis benzinca :)
SAID5

#1014 Re: Alfa Romeo

Post by SAID5 »

Ridjobrki wrote:U BiH se do 6.000 KM može naći jako dobar 1.9 jtd, znam iz iskustva.

A ko god voli benzince halal mu ih, al' brate nek ne očekuje nisku potrošnju. :)
Za 6mozda, ali ispod nemoguce.

Nije mi to jasno kod velike vecine vozaca alfi, kao da namjerno unistavaju auto zanemarujuci odrzavanje. 80% alfi su grobovi od auta...

Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#1015 Re: Alfa Romeo

Post by Romeo 80 »

SAID5 wrote:
Ridjobrki wrote:U BiH se do 6.000 KM može naći jako dobar 1.9 jtd, znam iz iskustva.

Za 6mozda, ali ispod nemoguce.

Nije mi to jasno kod velike vecine vozaca alfi, kao da namjerno unistavaju auto zanemarujuci odrzavanje. 80% alfi su grobovi od auta...

I sam vozim Alfu i sa ovom kontatacijom se moram složiti! Većina polovnih Alfi je u grozom stanju zbog katastrofalno lošeg održavanja. Onda krenu priče o nekvalitetnim materijalima, a pametnjaković nije ni ulje promijenio u 50000 km. Kad sam kupio svoje auto i kad je došlo vrijeme da provjerim svjećice, majstor a i ja s njim kad nismo u nesvijest pali u kakvom su stanju. Bukvalno komadići keramike otpadaju kad ih je izvadio! :D

Neka moja teorija je da budući da Alfe nekako privlače mlađu raju koja generalno nema para ni za goriva (a polovne Alfe su jeftine), ti ljudi naravno ne održavaju auto kako bog zapovijeda, a voze ih kao da su na stazi. Onda sjedne jedno lagano poliranje i "bacanje na pik" sa pričom kako nikad hauba nije dignuta (što fakat i jeste istina)! :mrgreen: :run:
530i

#1016 Re: Alfa Romeo

Post by 530i »

SAID5 wrote:
Pocevsi od tvog avatara pa dalje,

Skupa twin spark zajebancija, osjetljive komponente, i iznadprosijecna potrosnja za litar dva :)

Pametnom dosta

Ne znam na šta misliš kada kažeš moj avatar, ali ako misliš na 530i BMW, složit ćeš se da to nije ista klasa motora.

Hoću da kažem, da potrošnja jeste u vrhu klase, ima i onih koji manje troše, ali sve u svemu, alfini benzinski motori spadaju u vrh klase po svojim karakteristikama i napisati da su oni prosječni je naprosto netačno. Ko može da finansira potrošnju i održavanje - samo naprijed...
Walther

#1017 Re: Alfa Romeo

Post by Walther »

Frutek wrote:
Walther wrote:

Nije potrosnja 12l, prosjek je negdje 7.5l na tom autu, naravno da u urban ciklu trosi vise kao i svaki drugi auto...
jtd ispod 200.000km za normalnu cijenu nema.
Paul F.

#1018 Alfa Romeo

Post by Paul F. »

Qler wrote:Nekim ljudima ne mozes dokazati da neces dizela :) haman te proglase heretikom kad kazes da trazis benzinca :)
Ja ne znam čemu služi dizel. Da je litar duplo jeftiniji nego benzin pa bi se moglo reći ušteda. A najjače mi je kad neko kupi skupo auto sa dizel motorom. Koja kontradikcija. Skupo auto znači da imaš para a motor dizel da ih zapravo i nemaš pa je onda najbolje da ga i ne pališ da niko ne skonta.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1019 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Gluplji post odavno ne procitah,a bilo je odlicnih kandidata.
:-)
Paul F.

#1020 Re: Alfa Romeo

Post by Paul F. »

Ti garant dizel voziš a ni ti ne znaš zašto.
Sa mojim postom se ne slažeš a opet ne znaš zašto.
Opovrgao bi ga ali ne znaš kako pa je onda najlakše napisati to što si napisao.
Last edited by Paul F. on 07/09/2014 12:17, edited 1 time in total.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1021 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Ja vozim na zrak.
Glupa ti je prica. Poznajem ljude koji imaju firme sa 100 uposlenika,okrecu milione. Imaju vile po Sarajevu i na moru. Apartmane na Vlasicu i zamisli voze dizele jer nemaju para.
Grohotom se smijem :lol:
Paul F.

#1022 Re: Alfa Romeo

Post by Paul F. »

Znam to sve. I zašto voze dizele ?
Paul F.

#1023 Re: Alfa Romeo

Post by Paul F. »

Đe ba zapelo ?
Paul F.

#1024 Re: Alfa Romeo

Post by Paul F. »

mali_milojica, ima jedna divna izreka koja kaže: što više znam to više znam da ništa ne znam. Ti toliko malo znaš da nemaš blage veze koliko ne znaš. Ne razumiješ moj post pa se usuđuješ napisati da je glup. Sad si i ti uvidio da ne znaš o čemu pričaš i treba da mi budeš zahvalan na ovoj lekciji.
romeomoraprezivjeti

#1025 Re: Alfa Romeo

Post by romeomoraprezivjeti »

Stvarno pises gluposti.;-)
Post Reply