Jbg, "Bosnom behar.." se pjeva 15-16 godina i pocela se pjevati u Sarajevu, u glavnom gradu glamoura, mode i centru svijeta. Dakle, nije je poceo pjevati papak iz Njemacke iz kojeg selo i miris balege nikad nije izaslo.
Da se razumijemo, 95% clanova BHF-a smatra ovu pjesmu odronom, ne pjeva nam se nikako jer je fakat depresivna do jaja medjutim i nama ponestane fantazije i volje kada deres grlo i dlanove a ljudi oko tebe te gledaju kao da si vanzemaljac. Eh onda da bi odmorili dobro nam dodje "Bosnom behar.." jer taj melos zna i papak iz Njemacke i modni guru sa Bistrika, dakle ta nas pjesma ujedinjuje.
U St. Gallenu sam prije tekme gledao ove nase "novogodisnje jelke" nakicene sa po pet salova, zastava, dva dresa, kapom i u trenerci sa oznakama BiH i RBiH kako deru glasove uz svasta nesto pa i uz tekbir zaliven pivom. Jbg, znas kako ce se ta prica vec zavrsiti, znas da ce taj isti na tekmi sutiti i cekati svoju priliku da dozivi trenutak slave kada opsuje sudiji majku ili Neymaru frizuru te da ce ostatak tekme da presuti ili u najboljem slucaju da doceka jos jednu priliku da zablista na navijackom nebu kada damo gol ili kad krene "Bosnom behar.."
Znam da je mnogo onih koji misle da smo mi u sustini dva razlicita svijeta, vi u BiH i mi ovamo u "dijaspori". Medjutim, osim "Bosnom behar.." barem jos jedno nam je zajednicko a to su ove "novogodisnje jelke" kojih ima, koliko u St Gallenu toliko i u Zenici, dakle biti krkan nije nista sto je simptomaticno samo za dijasporu nego za sve nas iz BiH pa tako i za vas sto se smatrate malo boljim od ostalih.
70% ruralnih sredina u BiH 1989. nije zanemarljiva cifra. S obzirom na to, dobro je da se ista i pjeva, mogli smo svi zavijati ko vukovi..