Nemoj me zajebavatitorcida wrote:
hm, izvini prika...priznajem da sam uletio kao padobranac i očito odveo priču u drugom smjeru...-posipam se pepelom![]()
-nego...ako smijem pitati...u čemu je onda problem sa probosanskim ideolozima?
i dalje svatko pila po svome šablonu bez ikakvog respekta..ista meta-isto odstojanje...?
mojne mi samo reći da priželjkuješ radnu temperaturu na većem broju obrtaja ili je riječ o nečem sasvim drugom?
Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
-
palermo
#1001 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
-
fc.velež-religija
#1002 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
...Tako bi se Hercegovačko-neretvanskom pripojio Hercegbosanski i Zapadnohercegovački, a Sarajevski kanton bi se ujedinio s Bosansko-podrinjskim, Zeničko-dobojskim i Srednjobosanskim kantonom...
I eto ga,radovi na stolnom se nastavljaju.
Bošnjaci Hercegovine aj zdrao,Hrvati Bosne aj zdrao.
I jedni i drugi će predstavljati 10-15% u svojim kantonima i shodno tome biće manjina,nešto kao romska populacija.
Bošnjaci Hercegovci trebaju da se zahvale Sarajevu na bezrezervnoj podršci koja traje desetljećima.
I jedni i drugi će predstavljati 10-15% u svojim kantonima i shodno tome biće manjina,nešto kao romska populacija.
Bošnjaci Hercegovci trebaju da se zahvale Sarajevu na bezrezervnoj podršci koja traje desetljećima.
-
palermo
#1003 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
A ima li link toga o čemu vi pričate ? Ili barem da kažete ko je to izjavio.fc.velež-religija wrote:...Tako bi se Hercegovačko-neretvanskom pripojio Hercegbosanski i Zapadnohercegovački, a Sarajevski kanton bi se ujedinio s Bosansko-podrinjskim, Zeničko-dobojskim i Srednjobosanskim kantonom...
-
fc.velež-religija
#1004 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Evo ti cijeli tekst
Dnevni list: Sprema se ukidanje pet kantona u Federaciji BiH
Fena
Neminovna je reorganizacija Federacije BiH i ona će se izvesti postupno. Trenutačno se pomno analizira shema po kojoj bi u prvoj fazi reorganizacije FBiH bilo ukinuto pet od ukupno deset kantona koliko ih ima u Federaciji BiH, piše danas "Dnevni list".
Prema toj shemi, ostalo bi pet kantona. Tako bi se Hercegovačko-neretvanskom pripojio Hercegbosanski i Zapadnohercegovački, a Sarajevski kanton bi se ujedinio s Bosansko-podrinjskim, Zeničko-dobojskim i Srednjobosanskim kantonom.
Unsko-sanski, Posavski i Tuzlanski kantoni ostali bi u sadašnjem obliku i izgledu.
Kako piše list, druga faza podrazumijeva potpuno ukidanje kantona i uvođenje dviju razina vlasti u Federaciji BiH - entitetske i općinske.
Ovo podrazumijeva i izmjenu Ustava BiH.
Za sada političke stranke se ne žele o ovom javno izjašnjavati s obzirom na to da se još radi o "grubim radovima".
Jedino Tomo Vidović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kaže da "nakon ukidanja kantona treba na red doći ukidanje entiteta i stvaranje države koja će moći postati članica Europske unije".
Federalni premijer Nermin Nikšić izveo je računicu po kojoj bi ukidanjem kantona, računajući i plaćanje obveza koje imaju, Federaciji BiH ostalo 500 milijuna KM i taj bi novac odmah mogao biti plasiran u gospodastvo.
Sadašnja struktura FBiH s deset kantona, uspostavljena Washingtonskim sporazumom iz 1994. godine je neprirodna, komplicirana i preskupa. Za plaće i naknade u cijeloj federalnoj administraciji godišnje se se potroši 1,5 milijardi KM, piše Dnevni list.
Zahtjevi za ukidanje kantona nisu novi, a prvi je prije nekoliko godina uputio Jasmin Imamović, načelnik Tuzle.
Prema dosadašnjim istraživanjima javnog mnijenja oko 80 posto građana je za hitno i bezuvjetno ukidanje svih deset kantona.
Fena
Neminovna je reorganizacija Federacije BiH i ona će se izvesti postupno. Trenutačno se pomno analizira shema po kojoj bi u prvoj fazi reorganizacije FBiH bilo ukinuto pet od ukupno deset kantona koliko ih ima u Federaciji BiH, piše danas "Dnevni list".
Prema toj shemi, ostalo bi pet kantona. Tako bi se Hercegovačko-neretvanskom pripojio Hercegbosanski i Zapadnohercegovački, a Sarajevski kanton bi se ujedinio s Bosansko-podrinjskim, Zeničko-dobojskim i Srednjobosanskim kantonom.
Unsko-sanski, Posavski i Tuzlanski kantoni ostali bi u sadašnjem obliku i izgledu.
Kako piše list, druga faza podrazumijeva potpuno ukidanje kantona i uvođenje dviju razina vlasti u Federaciji BiH - entitetske i općinske.
Za sada političke stranke se ne žele o ovom javno izjašnjavati s obzirom na to da se još radi o "grubim radovima".
Jedino Tomo Vidović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kaže da "nakon ukidanja kantona treba na red doći ukidanje entiteta i stvaranje države koja će moći postati članica Europske unije".
Federalni premijer Nermin Nikšić izveo je računicu po kojoj bi ukidanjem kantona, računajući i plaćanje obveza koje imaju, Federaciji BiH ostalo 500 milijuna KM i taj bi novac odmah mogao biti plasiran u gospodastvo.
Sadašnja struktura FBiH s deset kantona, uspostavljena Washingtonskim sporazumom iz 1994. godine je neprirodna, komplicirana i preskupa. Za plaće i naknade u cijeloj federalnoj administraciji godišnje se se potroši 1,5 milijardi KM, piše Dnevni list.
Zahtjevi za ukidanje kantona nisu novi, a prvi je prije nekoliko godina uputio Jasmin Imamović, načelnik Tuzle.
Prema dosadašnjim istraživanjima javnog mnijenja oko 80 posto građana je za hitno i bezuvjetno ukidanje svih deset kantona.
- Skijaš
#1005 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
to je odgovor na ideju stvaranja Trećeg pod krinkom "ušteda".fc.velež-religija wrote:Prema dosadašnjim istraživanjima javnog mnijenja oko 80 posto građana je za hitno i bezuvjetno ukidanje svih deset kantona.
- torcida
#1006 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
hehe ma aje ako ništa drugo onda smo u istom paketu, barem su ''dosljedni'' što se tiče nas južnjakapalermo wrote:
Nemoj me zajebavatine mogu ja ponovno pisati, otprilike sam rekao već sve.....mislim o Mostaru, mostarskim Bošnjacima....odnosu prema njima političkog Sarajeva.....
- torcida
#1007 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
ukidanje k/ž pozdravljam jer nas administracija ubija u zdrav mozak....sad...koji ukinuti i kojem pripojiti je tema za diskusiju...mada pošten da budem....ne vjerujem dnevnom listu i kad darove donosi
- heckler
#1008 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Mrsko mi izvlaciti dosadasnju listu "ekzluzivnih" vijesti o ustavnim promjenama iz Dnevnog lista.
vidovita dzamila ima 10 puta bolji koeficijent pogodaka od njih.
Od ovih silnih "ukidaca" kantona jos niko nikad se nije udostojio ni jednu jedinu analizu ustede da napravi kamoli sta drugo. Eto koliko su ozbiljni. To sto bi umjesto 100 ministara bilo 50 nije nikakva usteda kad sva popratna svita budzetskih parazita ostaje ista.
Nema parcijalnih ustavnih promjena. Ili sve ili nista. A ovim pricama mogu samo uveseljavati "legitimne" dok im zapadna eranija dize komercijalni kredit da plate isplati a vlast u livnu nece do sljedecih izbora formirati
Od ovih silnih "ukidaca" kantona jos niko nikad se nije udostojio ni jednu jedinu analizu ustede da napravi kamoli sta drugo. Eto koliko su ozbiljni. To sto bi umjesto 100 ministara bilo 50 nije nikakva usteda kad sva popratna svita budzetskih parazita ostaje ista.
Nema parcijalnih ustavnih promjena. Ili sve ili nista. A ovim pricama mogu samo uveseljavati "legitimne" dok im zapadna eranija dize komercijalni kredit da plate isplati a vlast u livnu nece do sljedecih izbora formirati
- webby-x
- Skijaš
#1010 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Sjećaš li se ijedne priče iz djetinjstva ? Ili neke pjesmice tipa ono "sagnula se mala seja" ? Nešto s porukom kako je lijepo, kako je dobro biti čovjek ? Sjećaš se one priče o dječaku koji je sa vršnjacima radio kao nadničar, jeo samo šljive i hljeb jer je tako štedio za liječenje majke a ostali nisu znali pa ga zbog te ishrane zajebavali ? Ili one o dječaku koji je do nesvjestice ručno okretao ringišpil jer mu je gazda rekao da će se i on moći provozati jedan krug ? A on bez oba roditelja, nema ko da spriječi tu brutalnu eksploataciju djeteta. Nas se moj @webby od malih nogu uči da budemo plemeniti, da insistiramo na pravdi i da se zadnjim atomima snage borimo za slabije od nas. I što je jako važno, da postoje slabiji od nas. Otvori oči jeb'o ga led, pogledaj u lice čovjeku koji zbog ovih zajebancija s podjelama jedva sastavlja kraj s krajem, koji zbog ovih vještačkih antagonizama leži budan satima nakon što djeca zaspu jer ne zna šta i kako sutra, kojeg se dovelo u bezizlaznu situaciju a samo zato što je nekom bitno da održava ovaj stepen polarizacije i na njoj se bogati. Djevojčici iz gorepomenute pjesmice je žao lista, kod nas se po ljudima piša a mi ništa. Budimo ljudi @webby, budimo ljudiwebby-x wrote:
- Skijaš
#1011 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Samo ako će dio toga biti i Trebinje. To apsolutno podržavam, čitava Hercegovina jedan kanton. Problem je u tom što neki to ne smiju ni pomenuti Dodiku nego još žive u vremenu od prije 20 godina kad je Sarajevo bilo pomnoženo s nulom i kad se sve moglo na štetu Sarajeva. Nadam se da ti nisi jedan od takvih.-x- wrote:hercegovačke kantone svakako treba ujediniti.
to je uvijek bila jedna prirodna regija s mostarom kao glavnim gradom.
p.s. Livno nije dio te "prirodne regije", kao ni Drvar ili Bosansko Grahovo
-
BL 1987
#1012 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Valjda se i Trebinjci nesto pitaju ?Skijaš wrote:Samo ako će dio toga biti i Trebinje.
-
Canton
#1013 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Podrzavam.fc.velež-religija wrote:Evo ti cijeli tekst
Fena
Nakon ovoga treba kantonizirati RS i ukinuti entitete
-
Canton
#1014 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Zasto bi dio toga bilo Trebinje? Trebinje treba biti dio kantona koji bi sacinjavali Trebinje, Bileca, Gacko, Nevesinje, Berkovici, Gacko, Foca i Kalinovik i Ljubinje.Skijaš wrote:
Samo ako će dio toga biti i Trebinje. To apsolutno podržavam, čitava Hercegovina jedan kanton. Problem je u tom što neki to ne smiju ni pomenuti Dodiku nego još žive u vremenu od prije 20 godina kad je Sarajevo bilo pomnoženo s nulom i kad se sve moglo na štetu Sarajeva. Nadam se da ti nisi jedan od takvih.
p.s. Livno nije dio te "prirodne regije", kao ni Drvar ili Bosansko GrahovoNe mislim da bi se tvoj prijedlog svidio HDZ-ovcima
-
BL 1987
#1015 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Canton
Ne slazem se, kantoniziranje entiteta se pokazalo lose u FBiH.
Mada mislim da je to ipak pitanje za gradjane RS ali hvala na sugestiji.
-
Canton
#1016 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Po cemu se pokazalo lose?BL 1987 wrote:Canton
Samo po jednoj stvari a to je sto u Federaciji postoje 4 nivoa vlasti, da postoje 3 opstinski, kantolalni i drzavni bilo bo bolje. Evo nije tema, nadam se da mi moderatori nece zamjeriti ali moram pitati sta je to centralizovani entitet RS
donio dobroga istocnom dijelu istog? Svi novci idu u Banja Luku i Banja Luka rasporedjuje gdje ce sta ici... zato zapadni dio RSa napreduje koliko-toliko dok se istocni nikako ne razvija.
-
BL 1987
#1017 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ne znam zaista, ne zivim u istocnom dijelu.
Moraces pitati nekog ko zivi tamo.
- vivaldi
#1018 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
istocni dio rs-a, jedan dio zapadne hercegovine i brcko dobili su puno vise nego sto im pripada.Canton wrote:Svi novci idu u Banja Luku i Banja Luka rasporedjuje gdje ce sta ici... zato zapadni dio RSa napreduje koliko-toliko dok se istocni nikako ne razvija.
-
Canton
#1019 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Cega? Svi direktni i indirektni porezi idu u Banja Luku. Da se razumijemo i u Federaciji je raspodjela sredstava nepostena ali manje sredine koliko-toliko imaju nezavistan odnos od Sarajeva.vivaldi wrote:istocni dio rs-a, jedan dio zapadne hercegovine i brcko dobili su puno vise nego sto im pripada.Canton wrote:Svi novci idu u Banja Luku i Banja Luka rasporedjuje gdje ce sta ici... zato zapadni dio RSa napreduje koliko-toliko dok se istocni nikako ne razvija.
-
Canton
#1020 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Pa vidim da ne znas. Mozda si zato i protiv jer ti ovakvo stanje odgovara. Kada nam jednog dana te stvari budu prioritet a ne viski kvazi nacionalni interesi mozda i dodjemo do boljeg uredjenja i boljeg zivjljenja u ovoj drzavi.BL 1987 wrote:Ne znam zaista, ne zivim u istocnom dijelu.
-
BL 1987
#1021 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ne znam sta da ti kazem. Ljudi su samosvjesna bica i svako iz svojih razloga glasa za ovog ili onog. Dodik iz nekih razloga jako dobro prolazi u istocnom dijelu RS i dozvoli da ti ljudi znaju zasto je to tako. Ja im se ne mjesam u razloge a uostalom to nema nikakve veze sa temom.Canton wrote:Pa vidim da ne znas. Mozda si zato i protiv jer ti ovakvo stanje odgovara. Kada nam jednog dana te stvari budu prioritet a ne viski kvazi nacionalni interesi mozda i dodjemo do boljeg uredjenja i boljeg zivjljenja u ovoj drzavi.BL 1987 wrote:Ne znam zaista, ne zivim u istocnom dijelu.
- vivaldi
#1022 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Mislim da nisi upucen. Na Jahorinu je ulozeno 30 miliona KM, u probijanje cemernog kod Foce je ulozeno 70 miliona, u Foci imas par fakulteta, a na shity palama imas cijeli univerzitet i sve se to placa iz entietskog budzeta. U trebinju je sjediste eleketroprivrede, radili su i ono fatnicko polje...Canton wrote:Cega? Svi direktni i indirektni porezi idu u Banja Luku. Da se razumijemo i u Federaciji je raspodjela sredstava nepostena ali manje sredine koliko-toliko imaju nezavistan odnos od Sarajeva.vivaldi wrote:istocni dio rs-a, jedan dio zapadne hercegovine i brcko dobili su puno vise nego sto im pripada.Canton wrote:Svi novci idu u Banja Luku i Banja Luka rasporedjuje gdje ce sta ici... zato zapadni dio RSa napreduje koliko-toliko dok se istocni nikako ne razvija.
Koliko drzavnih institucija imas u prijedoru, doboju, modrici, na na kraju krajeva u banjaluci, a koliko imas u lukavici? Cijelo istocno sarajevo parazitira na racun banjaluke jer srbi iz lukavice i pala popunjavaju bar dvije trecine od ukupne srpske kvote u drzavnim institucijama (a radi se hiljadama radnih mjesta). Dobili su 15 miliona za put preko trvdimica, dobili neku lovu za dvorane..
Samo kukaju, jer hoce da od livade/lukavice prestignu banjaluku.
-
Canton
#1023 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Lukavica i dio oko Sarajeva je njima strateski zato tu grade i naseljavaju. Ja sam prvenstveno mislio na dio od Foce prema Trebinju pa ako hoces i od Pala prema Zvorniku. Cinjenica je da se tu najlosije zivi i da im se opet novcima i politikom upravlja iz Banja Luke.vivaldi wrote: Mislim da nisi upucen. Na Jahorinu je ulozeno 30 miliona KM, u probijanje cemernog kod Foce je ulozeno 70 miliona, u Foci imas par fakulteta, a na shity palama imas cijeli univerzitet i sve se to placa iz entietskog budzeta. U trebinju je sjediste eleketroprivrede, radili su i ono fatnicko polje...
Koliko drzavnih institucija imas u prijedoru, doboju, modrici, na na kraju krajeva u banjaluci, a koliko imas u lukavici? Cijelo istocno sarajevo parazitira na racun banjaluke jer srbi iz lukavice i pala popunjavaju bar dvije trecine od ukupne srpske kvote u drzavnim institucijama (a radi se hiljadama radnih mjesta). Dobili su 15 miliona za put preko trvdimica, dobili neku lovu za dvorane..
Da se razumijemo ja sam za princip 3 nivoa vlasti i neka srednji nivo bude zaduzen za direktne poreze. I to je to.
- Skijaš
#1024 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
može ali da ovo bude drugi nivo vlastiCanton wrote:Da se razumijemo ja sam za princip 3 nivoa vlasti i neka srednji nivo bude zaduzen za direktne poreze. I to je to.
http://www.mhrr.gov.ba/images/KartaRegionalniCentri.jpg
- vivaldi
#1025 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Canton wrote:Lukavica i dio oko Sarajeva je njima strateski zato tu grade i naseljavaju. Ja sam prvenstveno mislio na dio od Foce prema Trebinju pa ako hoces i od Pala prema Zvorniku. Cinjenica je da se tu najlosije zivi i da im se opet novcima i politikom upravlja iz Banja Luke.vivaldi wrote: Mislim da nisi upucen. Na Jahorinu je ulozeno 30 miliona KM, u probijanje cemernog kod Foce je ulozeno 70 miliona, u Foci imas par fakulteta, a na shity palama imas cijeli univerzitet i sve se to placa iz entietskog budzeta. U trebinju je sjediste eleketroprivrede, radili su i ono fatnicko polje...
Da se razumijemo ja sam za princip 3 nivoa vlasti i neka srednji nivo bude zaduzen za direktne poreze. I to je to.
Taj dio koji spominjes je bio rupa i poslije 45 godina titine industrijalizacije. To da ozivis trebaju ti milijarde kojih niko nema niti ce ih ikada biti. Propale firme nisu ozivljene ni u istocnom ni u zapadnom dijelu.