Raiffeisen banka - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dinooh

#1001 Re: Raiffeisen banka

Post by dinooh »

rekla-kazala wrote:Ja sam nekad davno otvorio štednu knjižicu u unicredit banci. Kod otvaranja mi naplatiše knjižicu 10 KM. Nije mi bilo drago ali eto prećutao sam. U toku godine nešto štedio, ostavljao, podizao i na kraju godine mi pripisa neku smiješnu cifru kamate. Pitam šta je ovo? Kaže, na avista štednju kamata 0,2%. Istog sam trena podigao sve do feninga i zatvorio štednju.
Treba 5000 KM držati na avista štednji godinu dana da bi otpatio 10 KM investiranih u knjižicu. :twisted: :twisted: :twisted:
Za mene oduvjek najbolja Intesa, tu ljude znam i znaju me. Meni nema boljih.
i sta je tu cudno. Kao sto rece avista stednja. Ko ne rizikuje ne moze ni dobiti vise.
mahalaš

#1002 Re: Raiffeisen banka

Post by mahalaš »

eeeeeee wrote:Raiffeisen banka nam je priredila jos jedno "iznenadjenje" pored nepostojanja besplatnog telefona pa za svako pitanje moram trositi svoje pare, cak i u slucaju problema s karticom i sl...

Naime od 1.10 uvode naknadu od 2KM za sve racune - a vista, za stedne, ziro racune pa cak i na djeciju stednju

Fuj
Mozda da pocnes citati ono sto pise :-)

Uvodi se naknada na avista racune (stedne). Ko ima bilo koji oroceni depozit (kao sto je i rafa zirafa) oslobodjen je placanja ove naknade. Takodjer, svi klijenti koji imaju bilo koji paket racuna su takodjer oslobodjeni ove naknade.

Sljedeci put procitaj, pa onda neke bombasticne komentare izbacuj :sax:
rekla-kazala

#1003 Re: Raiffeisen banka

Post by rekla-kazala »

dinooh wrote:
rekla-kazala wrote:Ja sam nekad davno otvorio štednu knjižicu u unicredit banci. Kod otvaranja mi naplatiše knjižicu 10 KM. Nije mi bilo drago ali eto prećutao sam. U toku godine nešto štedio, ostavljao, podizao i na kraju godine mi pripisa neku smiješnu cifru kamate. Pitam šta je ovo? Kaže, na avista štednju kamata 0,2%. Istog sam trena podigao sve do feninga i zatvorio štednju.
Treba 5000 KM držati na avista štednji godinu dana da bi otpatio 10 KM investiranih u knjižicu. :twisted: :twisted: :twisted:
i sta je tu cudno. Kao sto rece avista stednja. Ko ne rizikuje ne moze ni dobiti vise.
Tebi je to OK,
ako mi naplatiš usranu knjižicu, a nigdje mi je više nikad nisu naplatili a bio sam klijent još sedam ili osam banaka, onda bi ta avista štednja mogla biti sa boljom kamatom jer je kod drugih u to vrijeme bila 0,5 pa i 0,7 %. Naravno bez plaćanja knjižice.
dinooh

#1004 Re: Raiffeisen banka

Post by dinooh »

rekla-kazala wrote:
dinooh wrote:
Tebi je to OK,
ako mi naplatiš usranu knjižicu, a nigdje mi je više nikad nisu naplatili a bio sam klijent još sedam ili osam banaka, onda bi ta avista štednja mogla biti sa boljom kamatom jer je kod drugih u to vrijeme bila 0,5 pa i 0,7 %. Naravno bez plaćanja knjižice.
Kamata je Ok s obzirom na avista stednju. A to sto je niza od ostalih banaka ne znaci da je ova losija nego da ima viska depozita, da joj vise novca nije potrebno i da ima takav imidz i dobro poslovanje da nije duzna dati vecu kamatu od manje sigurnih banaka. Zato kada ulazemo na stednju ne treba letiti bankama koje nude vece kamate samo na osnovu toga. Ako je prevelika razlika u odnosu na konkurenciju, tu nesto smrdi. A pogledaj izvjesce CBBiH i vidjet ces da je prosjecna oko 0,2% u posljednje 2 godine
dinooh

#1005 Re: Raiffeisen banka

Post by dinooh »

U Europi pa i samoj ECB imaju i negtivne kamatne stope na depozite. Zato smo mi i u dobroj situaciji da nam daju pozitivne kamatne stope. Ako hoces vise zaraditi a da mozes podici novac svaki dan, probaj sa otvorenim investicijskim fondovima trzista novca. Npr Raiffeisen cash ili Lilium Cash kod nas
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1006 Re: Raiffeisen banka

Post by Truba »

ovo je čini se došlo sa zapada i kod nas
da se raja tjera da neš obrće s lovom ili barem da oročavaju
ili ulažu u investicione fondove
Dr.medicine

#1007 Re: Raiffeisen banka

Post by Dr.medicine »

dinooh wrote:U Europi pa i samoj ECB imaju i negtivne kamatne stope na depozite. Zato smo mi i u dobroj situaciji da nam daju pozitivne kamatne stope. Ako hoces vise zaraditi a da mozes podici novac svaki dan, probaj sa otvorenim investicijskim fondovima trzista novca. Npr Raiffeisen cash ili Lilium Cash kod nas
negativna kamata????????
WTF. čuvas lovu jos ti pripise negativnu kamatu. jel ovo predskazanje sudnjeg dana jbt :lol:
rekla-kazala

#1008 Re: Raiffeisen banka

Post by rekla-kazala »

dinooh wrote:
Kamata je Ok s obzirom na avista stednju. A to sto je niza od ostalih banaka ne znaci da je ova losija nego da ima viska depozita, da joj vise novca nije potrebno i da ima takav imidz i dobro poslovanje da nije duzna dati vecu kamatu od manje sigurnih banaka. Zato kada ulazemo na stednju ne treba letiti bankama koje nude vece kamate samo na osnovu toga. Ako je prevelika razlika u odnosu na konkurenciju, tu nesto smrdi. A pogledaj izvjesce CBBiH i vidjet ces da je prosjecna oko 0,2% u posljednje 2 godine
Pročitaj podebljano, radi se o 2004. ili 2005. godini i sa tadašnjom inflacijom to je bilo premalo.
Dalje nema tu šta da smrdi ako je Banka članica agencije za osiguranje depozita. Osim ako ne ulažeš iznose veće od osiguranih 35.000 KM
dinooh

#1009 Re: Raiffeisen banka

Post by dinooh »

Ima da smrdi iako je clanica Agencije. Danas je granica 50.000KM, ja mislim da su povecali. Naravno da bi i agencija zapala u probleme sa isplatama depozita kad bi banka propala. Ko zna kad bi se to naplatilo. Zato ne treba samo na kamatu gledat kada hocemo stediti nego i gdje stedimo. Ja bi uvijek ulagao u onu sa nizom kamatom ali i pozitivnim rezultatom na kraju par godina nego na onu sa vecom kamatom i minusom na kraju godine.
rekla-kazala

#1010 Re: Raiffeisen banka

Post by rekla-kazala »

dinooh wrote:Ima da smrdi iako je clanica Agencije. Danas je granica 50.000KM, ja mislim da su povecali. Naravno da bi i agencija zapala u probleme sa isplatama depozita kad bi banka propala. Ko zna kad bi se to naplatilo. Zato ne treba samo na kamatu gledat kada hocemo stediti nego i gdje stedimo. Ja bi uvijek ulagao u onu sa nizom kamatom ali i pozitivnim rezultatom na kraju par godina nego na onu sa vecom kamatom i minusom na kraju godine.
Ti svoje pa svoje, ne misliš da se ne smije desiti da isplata depozita, posebno osiguranih ne smije biti dovedena u pitanje jer bi za 7 dana svi pohrlili u banke podići svoje depozite. Pa bi od onih 7 milijardi u banci ostalo možda ni trećina.
dinooh

#1011 Re: Raiffeisen banka

Post by dinooh »

rekla-kazala wrote:
dinooh wrote:Ima da smrdi iako je clanica Agencije. Danas je granica 50.000KM, ja mislim da su povecali. Naravno da bi i agencija zapala u probleme sa isplatama depozita kad bi banka propala. Ko zna kad bi se to naplatilo. Zato ne treba samo na kamatu gledat kada hocemo stediti nego i gdje stedimo. Ja bi uvijek ulagao u onu sa nizom kamatom ali i pozitivnim rezultatom na kraju par godina nego na onu sa vecom kamatom i minusom na kraju godine.
Ti svoje pa svoje, ne misliš da se ne smije desiti da isplata depozita, posebno osiguranih ne smije biti dovedena u pitanje jer bi za 7 dana svi pohrlili u banke podići svoje depozite. Pa bi od onih 7 milijardi u banci ostalo možda ni trećina.
Ako neka banka zapadne u ozbiljne probleme, svi ce iz te banke povlaciti depozite. A ta banka sigurno nema toliko novca da ih isplati. Tada uskace Agencija. Ali to se nece odraziti samo na tu banku nego i na ostale jer pojedinac prati krdo i boji se bez obzira sto nije u opasnosti. Tada nece ni Agencija moci isplatiti toliki novac tako brzo.
Opet kazem, ja licno nikad ne bi isao u banku koja daje 5% na orocene depozite ako ostale daju 3%. Iako je iznos manji od 50.000.
Neka svako odluci kako ce sa svojim novcem...
dinooh

#1012 Re: Raiffeisen banka

Post by dinooh »

Dr.medicine wrote:
dinooh wrote:U Europi pa i samoj ECB imaju i negtivne kamatne stope na depozite. Zato smo mi i u dobroj situaciji da nam daju pozitivne kamatne stope. Ako hoces vise zaraditi a da mozes podici novac svaki dan, probaj sa otvorenim investicijskim fondovima trzista novca. Npr Raiffeisen cash ili Lilium Cash kod nas
negativna kamata????????
WTF. čuvas lovu jos ti pripise negativnu kamatu. jel ovo predskazanje sudnjeg dana jbt :lol:
da, postoji negativna kamata. ECB je vec odavno koristi i ne da ostalim bankana da drze kod nje vise od obavezne rezerve. Tjera ih prakticki da ulazu pare u kredite i ostalu aktivu jer inace gube. Ne samo negativnu kamatu nego i inflacija pojede
dinooh

#1013 Re: Raiffeisen banka

Post by dinooh »

Black swan wrote:ovo je čini se došlo sa zapada i kod nas
da se raja tjera da neš obrće s lovom ili barem da oročavaju
ili ulažu u investicione fondove
i treba doci. Samo se slabo u nas zna o fondovima, kada usporedimo sa svijetom. Banke ne znaju sta ce od depozita i zato daju niske kamate. Ne smiju davati kredite jer je i ovako visoka stopa nekvalitetnih kredita.
eeeeeee

#1014 Re: Raiffeisen banka

Post by eeeeeee »

mahalaš wrote:
eeeeeee wrote:Raiffeisen banka nam je priredila jos jedno "iznenadjenje" pored nepostojanja besplatnog telefona pa za svako pitanje moram trositi svoje pare, cak i u slucaju problema s karticom i sl...

Naime od 1.10 uvode naknadu od 2KM za sve racune - a vista, za stedne, ziro racune pa cak i na djeciju stednju

Fuj
Mozda da pocnes citati ono sto pise :-)

Uvodi se naknada na avista racune (stedne). Ko ima bilo koji oroceni depozit (kao sto je i rafa zirafa) oslobodjen je placanja ove naknade. Takodjer, svi klijenti koji imaju bilo koji paket racuna su takodjer oslobodjeni ove naknade.

Sljedeci put procitaj, pa onda neke bombasticne komentare izbacuj :sax:
ma ti mi reci dobro znam o cemu pricam i sta pricam, bolje bi tebi bilo da procitas sta sam napisao

i jos jednom svaka stednja pa i djecija stednja ne mora biti orocena i u tom slucaju ce ti naplatiti naknadu...
onaj ko nece da oroci sredstva i jednostavno mu ziro racun sluzi za trenutnu pohranu novca ili povremeno primanje novca na isti, kao i transakciju istog od sada ce morati placati naknadu sto ne da je sramotno nego ne znam kako bi ga nazvao...

znaci imas 100KM koje si ostavio na ziro racunu ili povremeno primio, oni ce te derati do u nedogled jer ko ti je kriv, a vjerovatno ako i nemas nista uvaljivace te u minus pa kada ga budes zatvarao fino ce ti reci uplati odredjenu sumu...

fakticki ovim izjednacavaju tekuci i ziro racun sto je smjesno, al valja popljackat malo im od kamata i raznih izmisljenih taksi i uslova kada dizete kredite...

i procitaj moje postove jos jednom pa pametuj nesto
Saka

#1015 Re: Raiffeisen banka

Post by Saka »

Jel iko zatvarao a-vista štedni račun (žuta knjižica) u zadnje vrijeme? Dal naplaćuju išta zatvaranje? Ili da pustim da jednostavno sami zatvore pošto nemam ništa na računu?

Ovo je jedini račun koji sam ostavio kod njih nakon što sam 4 računa i 2 internet bankarstva davno zatvorio.

Ne bih da idem tamo i čekam u redu da zatvorim račun, još ako naplaćuju to mogu zaboraviti. A opet ne bih da mi zaračunavaju 2 KM mjesečno ako ga ne zatvorim. Znam da ne mogu bez aneksa ugovora ali šta znaš s budalama, poslaće još na sud pa se ganjaj s njima.
Drinski

#1016 Re: Raiffeisen banka

Post by Drinski »

Kada sam vidio da ova banka ne plaća kamatu na avista štednju, meni je odmah bilo jasno o čemu se radi. Nisam lud da se sa njima natežem.
Truba

#1017 Re: Raiffeisen banka

Post by Truba »

čitam ovo pismo što sam dobio
imam žutu knjižicu sa nula eura

šta da radim
channel10

#1018 Re: Raiffeisen banka

Post by channel10 »

Black swan wrote:čitam ovo pismo što sam dobio
imam žutu knjižicu sa nula eura

šta da radim
Pa sta pise u pismu :) ? Imam i ja onu plastificiranu, ali u KM-ovima i niJEsam nista dobio.
Truba

#1019 Re: Raiffeisen banka

Post by Truba »

iskreno ne da mi se ponovo čitati njihov pravno ekonomski žargon niš nisam skonto
odmah znam da će me zajebati...
uglavnom ako ne odem za 60 dana ugasit će se račun... a morat ću podići lovu koje nema
mene samo brine oće li mi poslije 1.10. uzimat po 2 marke pa da imam negativno
onda na to kamatu :D
znate kako to hoda

i nešto nisam potpisao kako treba :D 2003.
ma to je garant svima isto poslano
eeeeeee

#1020 Re: Raiffeisen banka

Post by eeeeeee »

Black swan wrote:iskreno ne da mi se ponovo čitati njihov pravno ekonomski žargon niš nisam skonto
odmah znam da će me zajebati...
uglavnom ako ne odem za 60 dana ugasit će se račun... a morat ću podići lovu koje nema
mene samo brine oće li mi poslije 1.10. uzimat po 2 marke pa da imam negativno
onda na to kamatu :D
znate kako to hoda

i nešto nisam potpisao kako treba :D 2003.
ma to je garant svima isto poslano
Fino ti pise da moras otici i zatvoriti racun, sto znaci ako ne odes i ne zatvoris po ovom sto su poslali svaki mjesec ce ti obracunavati 2KM i onda jednog finog i lijepog suncanog dana kad se to po fino nakupi onda ces da padnes za otadjbinu sto ga nisi zatvorio :lol: :lol: :lol:
Raigor Stonehoof

#1021 Re: Raiffeisen banka

Post by Raigor Stonehoof »

Ne mogu ti poceti naplacivati ako ne potpises ugovor da pristajes na to, tako je i u zakonu, tako pise i na tom papiru. Ako ne odes, zatvorice ti racun i ukrasti sta god para imas na njemu :)
eeeeeee

#1022 Re: Raiffeisen banka

Post by eeeeeee »

Raigor Stonehoof wrote:Ne mogu ti poceti naplacivati ako ne potpises ugovor da pristajes na to, tako je i u zakonu, tako pise i na tom papiru. Ako ne odes, zatvorice ti racun i ukrasti sta god para imas na njemu :)
:lol: :lol: :lol:

Znaci ukrasce ti svu tvoju vlastitu ušteđevinu to po zakonu mogu???
De popusti nas šuplje priče sve ga ti...
Raigor Stonehoof

#1023 Re: Raiffeisen banka

znaci obavjestili su te da moras doci, potpisati ugovor, u suprotnom se racun zatvara, i upozorili te da u tom slucaju moras podici sva sredstva koja su trenutno na tom racunu.

pa ti ostavi svoje pare iza zadatog roka, i nadaj se da ce tu biti zauvijek :)

a svoj potcjenjivacki stav ostavi za kuce.
eeeeeee

#1024 Re: Raiffeisen banka

Post by eeeeeee »

Raigor Stonehoof wrote:znaci obavjestili su te da moras doci, potpisati ugovor, u suprotnom se racun zatvara, i upozorili te da u tom slucaju moras podici sva sredstva koja su trenutno na tom racunu.

pa ti ostavi svoje pare iza zadatog roka, i nadaj se da ce tu biti zauvijek :)

a svoj potcjenjivacki stav ostavi za kuce.
Nije potcjenjivacki nego te molim da mi odgovoriš po kojem ti zakonu mogu uzeti pare.

Na osnovu njihovog obavještenja jel???
Raigor Stonehoof

#1025 Re: Raiffeisen banka

hajde jos jednom procitaj moj post gdje ja spominjem zakon, pa se vrati
Post Reply