GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drndalo

#1001 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by drndalo »

susc_ovjek wrote: jedan zahtjev je i obnova voznog parka, da bi se ti lijepo mogo vozit ... i nabava djelova... da bi ti lijepo mogo da imas redovne linije... i jos da pare idu u budzet, a ne familiji Cengic.
Obnova voznog parka koji je bio obnovljen NOVIM POKLONJENIM AUTOBUSIMA ???? Pa dje su vam ??? Izrezali ih u staro zeljezo kakvom "rodji", nakon "neperspektivnosti za odrzavanje"...

Saznanja o kriminalu familije Cengic, i bivse/sadasnje uprave jedva ocekuju u Tuzilastvu, pa im ih proslijedite... Ja da sta znam o tome, s merakom bi ih cink'o...
suncica24

#1002 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by suncica24 »

susc_ovjek wrote:Gade mi se neki sugradjani koji gledaju samo svoj je8eni interes tipa "daj da se ja odvezem od A do B", a boli me cosak sto najmanje 1000 od 1400 zaposlenih u tamo nekom GRAS-u vlada koju sam ja (ili gradjani gada) biro muze i zahebaje na svaki moguci i nemoguci nacin godinma..
Otkud toliko zaposlenih?
Kako su zaposleni toliki ljudi? Konkurs? Postoji li uopste potreba za tolikim brojem uposlenih?
Oko 17-18 MILIONA ide na plate ljudi koji su visak, a koji su dosli korupcijom preko stele. Eto, taman za doprinose.
Sto se s njima ne obracunate?
Sto tu nema solidarnosti?
Jok, nego, mi treba da se solidarisemo s vama, da uzjasete dok ne klonemo.
Alhemicarkaa

#1003 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Alhemicarkaa »

susc_ovjek wrote:
Hos da i ja sad pricam na tvom nivou... Ako ti se ne svidja prevoz, jednostavno ne kupuj kartu i trazi alternativni. Gras nije ljudsko pravo koje ti je zagarantovano bilo kakvom konvencijom. Svidja - uzmi, ne svijda - nemoj.
Naravno da ne rasmiljam ovako... ali kad neko uzme filozofirat... onda hajde da filozofriamo. Znaci, radnici su iskoristeni i prevareni, bore se na sve nacine da dodju do svoji prava... i svog zaradjenog novca, izmedju ostalog.. jedan zahtjev je i obnova voznog parka, da bi se ti lijepo mogo vozit ... i nabava djelova... da bi ti lijepo mogo da imas redovne linije... i jos da pare idu u budzet, a ne familiji Cengic.
Znaci, ukljuci malo mozak...
Pa možemo i na tom nivou, i tebi ako se ne sviđa posao u Grasu ostavi, ima ih hiljade na birou koji će objeručke prihvatiti, ako ti se sviđa uzmi i ne maltretirajte ostale građane (mene direktor ne pita što sam zakasnila, samo mi odreže od plate, kako bi se vi osjecali da ja blokiram grad i ometem u dolasku na posao zato što nikad nisam dobila regres, a tebi lijepo tvoj šef samo odreže od plate?, d ne uplicem još i pricu o penzionerima i bolesnim koji se trebaju prebaciti do bolnice da uzmu terapiju :x )
susc_ovjek

#1004 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by susc_ovjek »

Adriatic wrote:Gledaj GRAS-ovih trolova što nas ubjeđuju da ne vjerujemo svojim očima.
Shta li ti vidis svojim ocima, da mi je znat...
alica.k

#1005 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by alica.k »

http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/110928115

nea nastave sutra u skolama i fakultetima UNSA
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#1006 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Velkoski »

super :D
samo gost

#1007 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by samo gost »

@susc_ovjek: nego ne reče ti kako to da primate platu (eto, osim augustosvske) a ne plaća vam se zdravstveno?
vjesticanametli

#1008 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vjesticanametli »

:D opet se vi s njima natezete.............njih treba jos jednom nategnut kad pute skalameriju na ulicu..........polomit i zdravoooooooooo :lol: nix bus nix karta

eh blago djeci
@alica je li ovo vazi za sve skole u SA Kartonu
susc_ovjek

#1009 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by susc_ovjek »

Alhemicarkaa wrote:
susc_ovjek wrote:
Hos da i ja sad pricam na tvom nivou... Ako ti se ne svidja prevoz, jednostavno ne kupuj kartu i trazi alternativni. Gras nije ljudsko pravo koje ti je zagarantovano bilo kakvom konvencijom. Svidja - uzmi, ne svijda - nemoj.
Naravno da ne rasmiljam ovako... ali kad neko uzme filozofirat... onda hajde da filozofriamo. Znaci, radnici su iskoristeni i prevareni, bore se na sve nacine da dodju do svoji prava... i svog zaradjenog novca, izmedju ostalog.. jedan zahtjev je i obnova voznog parka, da bi se ti lijepo mogo vozit ... i nabava djelova... da bi ti lijepo mogo da imas redovne linije... i jos da pare idu u budzet, a ne familiji Cengic.
Pa možemo i na tom nivou, i tebi ako se ne sviđa posao u Grasu ostavi, ima ih hiljade na birou koji će objeručke prihvatiti, ako ti se sviđa uzmi i ne maltretirajte ostale građane (mene direktor ne pita što sam zakasnila, samo mi odreže od plate, kako bi se vi osjecali da ja blokiram grad i ometem u dolasku na posao zato što nikad nisam dobila regres, a tebi lijepo tvoj šef samo odreže od plate?, d ne uplicem još i pricu o penzionerima i bolesnim koji se trebaju prebaciti do bolnice da uzmu terapiju :x )

A boli te briga za one koji su uplacivali godinama socijalno, a sad im ne daju terapiju. Boli te cosak za njih? Ovi tvoji ce vec nekako doci do apoteke... a sta je sa onima koji NE MOGU dobit nikako tu terapiju? Ne interesuje te jel?
Hoces da se kladimo u da nikad nisam i ne radim u grasu i da niko od familije mi ne radi u grasu. Smijes li? :)
alica.k

#1010 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by alica.k »

vjesticanametli wrote::D opet se vi s njima natezete.............njih treba jos jednom nategnut kad pute skalameriju na ulicu..........polomit i zdravoooooooooo :lol: nix bus nix karta

eh blago djeci
@alica je li ovo vazi za sve skole u SA Kartonu
da, i ja sam pitala zbog sestre :) u KS je
vjesticanametli

#1011 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

eno na pijaci texa rasprodaja
sarafi po 15 KM :lol:
suncica24

#1012 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by suncica24 »

Alhemicarkaa wrote:
susc_ovjek wrote:
Plus alhemicarko sto ti nemas mogucnost da biras.
Imas GRASov tramvaj, trolu ili bus. Ako neces nista od toga... tabanaj. Ili biciklom. Ili plati taxi.
Nema biranja.

Dajte da biramo, pa da vidimo cija ce do kad gorjeti.
Alhemicarkaa

#1013 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Alhemicarkaa »

susc_ovjek wrote:
Alhemicarkaa wrote:
susc_ovjek wrote:

A boli te briga za one koji su uplacivali godinama socijalno, a sad im ne daju terapiju. Boli te cosak za njih? Ovi tvoji ce vec nekako doci do apoteke... a sta je sa onima koji NE MOGU dobit nikako tu terapiju? Ne interesuje te jel?
Hoces da se kladimo u da nikad nisam i ne radim u grasu i da niko od familije mi ne radi u grasu. Smijes li? :)
Izvini a gdje sam to rekla da me boli briga? Ja samo kažem da to što je jednoj osobi uskraceno pravo (ako je? kako su dobijali platu ako im nisu placali zdravstveno?) ta osoba nema pravo uskratiti to isto pravo drugoj osobi, ni krivoj ni dužnoj, vec pravac pred krivca (Vladu) i štrajkuj!
Ma ja, nek crkne komšiji krava kad je i meni, svaka cast!
mrtva kokoš

#1014 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mrtva kokoš »

vjesticanametli wrote:eno na pijaci texa rasprodaja
je l` dodju matice ili je to posebno :lol: :lol: :lol:
Akibh

#1015 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Akibh »

susc_ovjek wrote: Hos da i ja sad pricam na tvom nivou... Ako ti se ne svidja prevoz, jednostavno ne kupuj kartu i trazi alternativni. Gras nije ljudsko pravo koje ti je zagarantovano bilo kakvom konvencijom. Svidja - uzmi, ne svijda - nemoj.
Sigurno niko nece pasti na ovo, suplja...
Radnici GRAS-a su (vecina njih) iskoristavali i varali preduzece koje je vlasnistvo gradjana, znaci iskoristavali i varali gradjane od kojih i dobijaju platu:
- Godinama kradu gorivo u ogromnim kolicinama
- Godinama kradu rezervne dijelove u ogromnim kolicinama
- Godinama kradu motorno ulje u ogromnim kolicinama
- Plate su previsoke, ja npr. regres nisam dobio nikada u zivotu, topli obrok mi je 6 KM,...
- Ima vas duplo vise nego je potrebno
Ukljuci malo mozak, sa lopovima i kriminalcima unutar vase firme se morate obracunati na sve nacine
samo gost

#1016 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by samo gost »

suncica24 wrote:
Alhemicarkaa wrote:
Plus alhemicarko sto ti nemas mogucnost da biras.
Imas GRASov tramvaj, trolu ili bus. Ako neces nista od toga... tabanaj. Ili biciklom. Ili plati taxi.
Nema biranja.

Dajte da biramo, pa da vidimo cija ce do kad gorjeti.
:thumbup: :thumbup:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1017 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by hrasno38 »

susc_ovjek wrote:
hrasno38 wrote:
susc_ovjek wrote:GRAS je javno komunalno preduzece. I treba tako da ostane. O kakvoj vi konkurenciji pricate...

Problem ogoman postoji, al ne rjesava se privatizacijom. Nego drugim normalnim odgovornosti i kaznjavaja. Ako je jednom radilo kako treba, ako u vecini evrope radi na takav nacin kako je i kod nas radilo... sta onda izmisljamo toplu vodu.
Zna se ko postavlja menadzment i upravu, on je i odgovoran za sve sto se desava.. i onaj koji je postavlja i ona (uprava) koja je dovela do ovog stanja.

Uvodjenje konkurencije GRAS-u je isto sto i uvodjenje konkurencije rudarima i rudnicima. Isto tako, pljuvanje po radnicima GRAS-a, je isto sto i pljuvanje po rudarima koji rade, a uprava kade i namjerno unistava firmu.
Konkurencija u prevozu postoji u svakoj drzavi u Evropi i nigdje nema da putnike prevozi samo drzavna firma. Konkurencija je i dovela do toga da je prevoz svugdje a samo ne kod nas na nekom nivou XXI vijeka. Sta nekoga boli cim cu ja da se vozim. Centrotrans ima autobuse boli glava a GRAS ima autobuse i tramvaje u kojima kad pada kisa moras drzati kisobran. E pa ja necu da drzim kisobran pa makar platio i marku vise. Nisu gradjani krivi sto u GRASU ima 500 radnika viska i sto to ne moze da plati niko, ni gradjani ni vlada. GRAS je unistio Bimo Jusufranic ali posto je zaposlio svu svoju blizu i dalju familiju u GRASU niko ga i ne spominje. I sad ja treba da suze ronim.
Ma nemoj, u svakoj? Hajd molim te naborji mi te SVE drzave u europi, ili ti gradove... u kojima je gradski saobracaj privatizovan i/ili ima konkurenciju.. hajd da cujem.
Nije sramota ne znati ali ne koristiti internet da bi se neke stvari provjerile to je vec sramota. Kreni od Beograda pa onda idi redom Evropom pa ces naci odgovor na pitanje. Pomoci cu ti recimo otidji do Berlina.
admir_adoo

#1018 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by admir_adoo »

šime.sparina wrote:
a podloske i to posebno :-)
vjesticanametli

#1019 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

šime.sparina wrote:
ma s maticama rasprodaja.............hajmo jer vako jeftino a roba bez falinke nece biti vise nikad :mrgreen:
Adriatic

#1020 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Adriatic »

susc_ovjek wrote:
Adriatic wrote:Gledaj GRAS-ovih trolova što nas ubjeđuju da ne vjerujemo svojim očima.
Vidim jednu gomilu neradnika, preskupo plaćenih našim parama, koji terorišu cijeli grad zarad svog lopovluka.
LieToMe

#1021 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by LieToMe »

http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/110928115

obustavljena nastava u skolama i fakultetima do daljnjeg

edit:ne upratih da je neko vec ranije stavio :skoljka:
Last edited by LieToMe on 28/09/2011 16:17, edited 1 time in total.
vjesticanametli

#1022 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

admir_adoo wrote:
šime.sparina wrote:
a podloske i to posebno :-)
Image

vidi guzve
Stojadin

#1023 Re: Pitanje o GRASU

Post by Stojadin »

suncica24 wrote:1) Ne napadaju se svi radnici, ali je realnost da firma ima viska nekih 1000 radnika (ako je brojka uposlenih 2000 kao sto je "sindikat" jucer izjavio, a ako je brojka uposlenih 1500, sto je "sindikat" izjavio danas, onda je i visak radnika nesto manji).
Sada uzmi eto primanja iz 2008, navedena u revizorskom izvjestaju, koja su bila oko 850KM (znaci, NE UZIMAMO da su ona od tog preioda porasla!!! a jesu!). 850 x 1000 = 85 000 mjesecno. Plus topli obrok od 12KM po danu (uzmimo da mjesec ima 23 radna dana) jeste oko 280KM x 1000 = 28 000. Ukupmo 113 000KM mjesecno. Puta 12mj. 13 560 000KM godisnje se utrosi "onako". Da ne kazem da se oduzima od drugih uposlenih u samom GRASu, te od drugih korisnika budzetskih sredstava.
13 560 000KM!!! Za 2008. godinu.
A sad je 2011 i plate su povecane jos najmanje dvjema prilikama (mislim da je neko iz vlade, ako ne i sam premijer rekao da one iznose oko 1000KM ove godine).
Razumijem ja to sve, al jesu radnici krivi sto su višak, il je uprava grasa kriva sto je zaposlila toliko "nepotrebnih" radnika :? Nece valjda sami dat otkaz, znaju da vjerovatno nece posla nac. Kod nas je stopa nezaposlonosti 30%.. Samo je veća u Makedoniji i Pakistanu (gdje je 31%) i u Zimbabveju (tu je 97%), i jos nekoliko malih drzavica (3-4) gdje je isto 30%-33%

Ne kontam, nece valjda ljudi doc "e ja sam višak dajem otkaz" :cry:

leet wrote:jel' to radis u grasu stojadine ? :mrgreen:
da :roll:

Not My Idea wrote:e, posto ja imam 2 pitanja o GRASu odo otvorit temu
A jebiga, vidio ima 10 tema, pa reko haj sta fali i ja da jednu :D

IDEA wrote:1) isplata augustovske plate - pa baš im i ne kasni puno !!! Neka se jave oni koji još junsku nisu dobili. Naravne ne kažem da je u redu ali da je za blokiranje grada, sigurno nije
2) doprinosi - koliko znam ne daju u banci prebaciti pare ako nemaš na računu sredstava za doprinose koje isti dan moraš platiti-zakonska odredba Kako su dobijali do augusta platu a nisu im plaćeni doprinosi?
3) regres - Po Kolektivnom ugovoru isplaćuje se samo ako si predhodnu godinu poslovao pozitivno a Gras to definitivno nije Ponovo neka se jave radnici drugih firmi koje posluju s gubitkom a kome je isplaćen regres. Gras to može jer se ne trudi da zarađuje, ima budale građane koji plaćaju njihove gubitke
4) Nabavka sredstava za rad - a sada treba citirati post o otuđenjma iz firme tih istih sredstava od strane radnika a onda vlada odnosno svi mi preko poreza i dr. plaćajmo duplo. Ili loš menadžment koji uzima platu, pravi još veće gubitke anda mi građani ponovo preko poreza nadoknađujemo nečiju nesposobnost.
5) Revizori - prije nekog vremena u jednom krugu oko grada ulaz na svo četvoro vrata tramvaja kontroliše osam (8) revizora i to na svakoj drugoj stanici. Baš me zanima kolika je opravdanost primanja tolikog broja revizora, sigurno ih je 50 (zaposlene bliže rodbine) viška koje ponovo mi plaćamo
6) Neka se jave svi koji su ikada vidjeli da revizor traži kartu od malo "jačeg" muškarca, samo maltretiraju starce i djevojke Ovih par slučajeva napada me iznenadilo, ili su neke "žgolje" imale oružje ili ...
Ma gledaj, slazem se ja sa vecinom tog sto si napisala.. Jesu zajebali cijeli grad ovih dana, ali dobro, jebiga, hoce plate. Nisu dobro isplanirali ovo, što jest jest. Ali fakat nema potrebe za toliko pljuvanja po njima.. Jeste, mogli su to bolje rijesit, al nisu, jebiga.

I ovo sto svi spominjete kao preko veze su se zaposlili, i to.. Pa jebote, nisu valjda i za to krivi. Ako je nezaposlen neko i eto posreci mu se i "preko štele" dobije posao u GRASu, normala da ce prihvatit. Valjda je uprava kriva sto primaju preko stele, a ne radnici sto su prihvatili. I naravno, to sto su uzeli duplo vise radnika nego sto je potrebno.
IDEA

#1024 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by IDEA »

Adriatic wrote:
susc_ovjek wrote:
Vidim jednu gomilu neradnika, preskupo plaćenih našim parama, koji terorišu cijeli grad zarad svog lopovluka.
:thumbup: Potpisujem!
susc_ovjek

#1025 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by susc_ovjek »

Adriatic wrote:
susc_ovjek wrote:
Sigurno mehanicar Hamo, koji posteno godinama radi, treba da se bori sa tim... a nikako uprava i vlasnik preduzeca, koje je inace i tvoje (ako si iz KS).
Post Reply