suncica24 wrote:1) Ne napadaju se svi radnici, ali je realnost da firma ima viska nekih 1000 radnika (ako je brojka uposlenih 2000 kao sto je "sindikat" jucer izjavio, a ako je brojka uposlenih 1500, sto je "sindikat" izjavio danas, onda je i visak radnika nesto manji).
Sada uzmi eto primanja iz 2008, navedena u revizorskom izvjestaju, koja su bila oko 850KM (znaci, NE UZIMAMO da su ona od tog preioda porasla!!! a jesu!). 850 x 1000 = 85 000 mjesecno. Plus topli obrok od 12KM po danu (uzmimo da mjesec ima 23 radna dana) jeste oko 280KM x 1000 = 28 000. Ukupmo 113 000KM mjesecno. Puta 12mj. 13 560 000KM godisnje se utrosi "onako". Da ne kazem da se oduzima od drugih uposlenih u samom GRASu, te od drugih korisnika budzetskih sredstava.
13 560 000KM!!! Za 2008. godinu.
A sad je 2011 i plate su povecane jos najmanje dvjema prilikama (mislim da je neko iz vlade, ako ne i sam premijer rekao da one iznose oko 1000KM ove godine).
Razumijem ja to sve, al jesu radnici krivi sto su višak, il je uprava grasa kriva sto je zaposlila toliko "nepotrebnih" radnika

Nece valjda sami dat otkaz, znaju da vjerovatno nece posla nac. Kod nas je stopa nezaposlonosti 30%.. Samo je veća u Makedoniji i Pakistanu (gdje je 31%) i u Zimbabveju (tu je 97%), i jos nekoliko malih drzavica (3-4) gdje je isto 30%-33%
Ne kontam, nece valjda ljudi doc "e ja sam višak dajem otkaz"
leet wrote:jel' to radis u grasu stojadine ?

da
Not My Idea wrote:e, posto ja imam 2 pitanja o GRASu odo otvorit temu
A jebiga, vidio ima 10 tema, pa reko haj sta fali i ja da jednu
IDEA wrote:1) isplata augustovske plate - pa baš im i ne kasni puno !!! Neka se jave oni koji još junsku nisu dobili. Naravne ne kažem da je u redu ali da je za blokiranje grada, sigurno nije
2) doprinosi - koliko znam ne daju u banci prebaciti pare ako nemaš na računu sredstava za doprinose koje isti dan moraš platiti-zakonska odredba Kako su dobijali do augusta platu a nisu im plaćeni doprinosi?
3) regres - Po Kolektivnom ugovoru isplaćuje se samo ako si predhodnu godinu poslovao pozitivno a Gras to definitivno nije Ponovo neka se jave radnici drugih firmi koje posluju s gubitkom a kome je isplaćen regres. Gras to može jer se ne trudi da zarađuje, ima budale građane koji plaćaju njihove gubitke
4) Nabavka sredstava za rad - a sada treba citirati post o otuđenjma iz firme tih istih sredstava od strane radnika a onda vlada odnosno svi mi preko poreza i dr. plaćajmo duplo. Ili loš menadžment koji uzima platu, pravi još veće gubitke anda mi građani ponovo preko poreza nadoknađujemo nečiju nesposobnost.
5) Revizori - prije nekog vremena u jednom krugu oko grada ulaz na svo četvoro vrata tramvaja kontroliše osam (8) revizora i to na svakoj drugoj stanici. Baš me zanima kolika je opravdanost primanja tolikog broja revizora, sigurno ih je 50 (zaposlene bliže rodbine) viška koje ponovo mi plaćamo
6) Neka se jave svi koji su ikada vidjeli da revizor traži kartu od malo "jačeg" muškarca, samo maltretiraju starce i djevojke Ovih par slučajeva napada me iznenadilo, ili su neke "žgolje" imale oružje ili ...
Ma gledaj, slazem se ja sa vecinom tog sto si napisala.. Jesu zajebali cijeli grad ovih dana, ali dobro, jebiga, hoce plate. Nisu dobro isplanirali ovo, što jest jest. Ali fakat nema potrebe za toliko pljuvanja po njima.. Jeste, mogli su to bolje rijesit, al nisu, jebiga.
I ovo sto svi spominjete kao preko veze su se zaposlili, i to.. Pa jebote, nisu valjda i za to krivi. Ako je nezaposlen neko i eto posreci mu se i "preko štele" dobije posao u GRASu, normala da ce prihvatit. Valjda je uprava kriva sto primaju preko stele, a ne radnici sto su prihvatili. I naravno, to sto su uzeli duplo vise radnika nego sto je potrebno.