Opsada turista

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1001 Re: Opsada turista

Post by PipiDugaDevetka »

Mr.Penguin wrote:Image
Smiješno, vlast je uspjela prisiliti Sarajevo-x da promijeni ime, a ne može oduzeti pravo korištenje riječi Sarajevo u jednoj kompaniji. Fakat, Betmen treba da ode i prepusti vlast mladjim (iz iste opcije).
dresdener78

#1002 Re: Opsada turista

Post by dresdener78 »

Pošto imam određena iskustva kao povremeni turista u Sarajevu, rado bi ovdje spomenuo neke stvari, vrline i mane Sarajeva odnosno turizma u Sarajevu:

POZITIVNO: :thumbup:
- izuzetno zanimljiv grad sa neponovljivom atmosferom - čovjek se u SA osjeća brzo "kao kući", grad nije prevelik i pun anonimnih faca gdje čovjek ima depresiju zbog količine ljudi.
- puno zanimljivih zgrada i historijskih spomenika koji su većinom u jako dobrom ili barem prihvatljivom stanju.
- preukusna hrana i opušteni, srdačni ljudi (nisu tako nafurani ili paranoidni kao što jesu mnogi u zapadnjačkim metropolama).
- cijene pristupačne i za turiste recimo iz srednje Evrope, koji baš ne mogu izdvojiti 10 € za svaku glupost.
- blizina prekrasne prirode, zapanjujuča prirodna sredina oko Sarajeva (uopće ima Bosna nevjerovatno prirodno bogatstvo).

NEGATIVNO :twisted:
- katastrofalna infrastruktura koja jedva omogućava da idete na izlet dalje od Sarajeva (van glavnih turističkih magneta) bez vlastitog automobila. Vozova u suštini nema, autobusi voze samo na profitabilnim pravcima. Katastrofalne usluge GRAS-a, ja sam stručnjak po pitanju javnog prijevoza no nekad ni meni nije sasvim jasno gdje i kako hoću putovati, kamoli turista bez poznavanja bosanskog i sistema gradskog saobraćaja u Sarajevu). I čini mi se, da će jednog dana nestati i GRAS i tramvaji i sve drugo i turisti će biti primorani koristiti samo skupe taxi usluge ili vlastite noge jer neki privatni kombi bez sistema i bez stabilnih linija neće biti ništa civilizirano. A nešto slično se desilo prije nekoliko godina i meni: http://www.slobodnaevropa.org/content/b ... 79115.html
- mišljenje nekih građana da svaki strani posjetilac "smrdi od love" i tako ima nepoštenih sitnih lopova (vozači taxi, prodavci, konobari)... moja iskustva su recimo 60 % poštenih / 40 % nepoštenih).
- nula poznavanje stranih jezika od strane mnogih radnika na šalterima, blagajnama itd. - zbog toga sam ja morao da naučim vaš, ali uživam :bih:
- nevjerovatna količina otpada i smeća gdje god oko pogleda u svakoj rijeci, jezeru, na njivama, pored planinarskih staza, uz to psi lutalice i ciganski agresivni prosjaci u gradu.

Napokon, za mene lično je finalni utjecaj Sarajeva kao mjesta za odmor JAKO POZITIVAN, i rado se vraćam u SA i rado tamo boravim.
AdnanPehlivanović

#1003 Re: Opsada turista

Post by AdnanPehlivanović »

Otkad je 3€=5KM
Mr.Penguin

#1004 Re: Opsada turista

Post by Mr.Penguin »

AdnanPehlivanović wrote:
Otkad je 3€=5KM
Nisam ja pravio samo sam postavio, ali trebali su staviti da je 8€=16KM a 3€=6KM
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1005 Re: Opsada turista

IS YOUR SARAJEVO TOURIST GUIDE LICENSED?!

Image
PipiDugaDevetka

#1006 Re: Opsada turista

Majerling u Sarajevu:

Image

Rudolf je imao viziju Evropske unije, šteta što se ubio jer mu je trebi neko uradio kiretažu veoma loše, pa je iskrvarila u njegovom naručju.
sheiitan 666

#1007 Re: Opsada turista

Post by sheiitan 666 »

Da li mi moze neko preporuciti neko prenociste, ne mora biti nista posebno, samo da je cisto i da ima WC i kupatilo, a da nije daleko od Ferhadije, Bascarsije, i to? Onako, da se moze pjeske stici za desetak minuta a ne mora ostati duze od cetiri dana. Zelim doci s troje ljudi krajem oktobra. Hvala unaprijed.

Neki sajt, nesto..
holowey

#1008 Re: Opsada turista

Post by holowey »

franci wrote:Da li mi moze neko preporuciti neko prenociste, ne mora biti nista posebno, samo da je cisto i da ima WC i kupatilo, a da nije daleko od Ferhadije, Bascarsije, i to? Onako, da se moze pjeske stici za desetak minuta a ne mora ostati duze od cetiri dana. Zelim doci s troje ljudi krajem oktobra. Hvala unaprijed.

Neki sajt, nesto..
svojim prijateljima sam preporucio hostel posillipo na bascarsiji
http://www.hostelworld.com/hosteldetail ... ajevo/7122
i bili su zadovoljni smjestajem i cijenom... cini mi se da je bilo 40km za dvokrevetnu ili tako nesto... nakon toga su dolazili jos dva puta u sarajevo i oba puta su radili rezervacije u ovom hostelu tako da zakljucujem da je pristojno mjesto...
galamdzinica

#1009 Re: Opsada turista

Post by galamdzinica »

franci wrote:Da li mi moze neko preporuciti neko prenociste, ne mora biti nista posebno, samo da je cisto i da ima WC i kupatilo, a da nije daleko od Ferhadije, Bascarsije, i to? Onako, da se moze pjeske stici za desetak minuta a ne mora ostati duze od cetiri dana. Zelim doci s troje ljudi krajem oktobra. Hvala unaprijed.

Neki sajt, nesto..
Nije reklama majke mi :)

Toplo preporučujem HCC Hostel, bila sam u studentskoj organizaciji i stalno smo tokom naših razmjena studente vodili tamo. U centru grada, kod Katedrale. Jedino ne znam do koje cijene ste voljni ići, u poređenju sa drugim hostelima oni su možda malo skuplji za naše uslove, čini mi se 17€ noć. Ali osoblje i sam taj prostor, koliko se računa vodi o zadovoljstvu gostiju, do čistoće, ljubaznosti... čista petica :thumbup:
Coppertone

#1010 Re: Opsada turista

Post by Coppertone »

Neki sajt, nesto..
http://sobe.ba/
PipiDugaDevetka

#1011 Re: Opsada turista

Image
Prvi pravi licencirani turistički vodič u Bosni i Hercegovini-Husein Pašalić. Vjerovatno njemački jezik.
sheiitan 666

#1012 Re: Opsada turista

Post by sheiitan 666 »

Hvala lijepa. Taman da bookmarkenujem.
juzna_strana

#1013 Re: Opsada turista

Post by juzna_strana »

Drago mi je da ima turista,posebno mi je drago da obilaze ratni tunel.
Ono sto ne mogu da shvatim i sto me ljuti je da vlasti nisu u stanju napraviti pristojan parking
za barem pet autobusa i mjesto za okretanje istih ? Prostora ima k'o u prici,samo treba dobre volje.
Ja ne znam ko je odgovoran za to ali je velika sramota. To bi trebalo nekako pokrenuti da se napravi.
I naravno staviti vise putokaza i objasnjenja kako doci do tunela. Kako s Ilidze tako i s Dobrinje.
sheiitan 666

#1014 Re: Opsada turista

Post by sheiitan 666 »

galamdzinica wrote:

Neki sajt, nesto..
Nije reklama majke mi :)

Toplo preporučujem HCC Hostel, bila sam u studentskoj organizaciji i stalno smo tokom naših razmjena studente vodili tamo. U centru grada, kod Katedrale. Jedino ne znam do koje cijene ste voljni ići, u poređenju sa drugim hostelima oni su možda malo skuplji za naše uslove, čini mi se 17€ noć. Ali osoblje i sam taj prostor, koliko se računa vodi o zadovoljstvu gostiju, do čistoće, ljubaznosti... čista petica :thumbup:
Ma ono, sasvim je ok 30 do 40 eura za dvokrevetnu. Mislim da bi se za to trebalo dobiti nesto a da nije rupcaga.

Hvala i tebi.
PipiDugaDevetka

#1015 Re: Opsada turista

Policijskoj Stanici Stari grad - Sarajevo
Logavina:

Prijavljujem da sam primjetio da nema više ogromnih metalnih rešetkastih vrata na ulazu u nedavno obnovljenu Bijelu tabiju.

Još u srijedu 19. 09. 2012. kada sam sa turistima tamo bio, bila su tu.

Moguće je da je ranije neko prijavio nestanak, ali eto, da potvrdim makar.

@PipiDugaDevetka, turistički vodič,

[email protected]
Otkriveni kradljivci tako što su ponovo došli na lice mjesta krađe da dovrše posao, pa im teški dijelovi preostale ograde pali na neke od njih. Povrijeđeni. Morali zvati HMP i policiju. Nema ih nešto u medijimaa. Ne znam zašto, valjda sitnica krasti metalnu ogradu tek renovirane turističke atrakcije.
Last edited by PipiDugaDevetka on 29/09/2012 22:03, edited 1 time in total.
Coppertone

#1016 Re: Opsada turista

Post by Coppertone »

franci wrote:Ma ono, sasvim je ok 30 do 40 eura za dvokrevetnu. Mislim da bi se za to trebalo dobiti nesto a da nije rupcaga.

Hvala i tebi.
Prije neke 2 godine sam se raspitivao za par lokacija, za 80KM=40€ se moze dobiti nocenje s doruckom u nekom mini hotelu 2-3*/prenocistu.
PipiDugaDevetka

#1017 Re: Opsada turista

dresdener78 wrote:Pošto imam određena iskustva kao povremeni turista u Sarajevu, rado bi ovdje spomenuo neke stvari, vrline i mane Sarajeva odnosno turizma u Sarajevu:

POZITIVNO: :thumbup:
- izuzetno zanimljiv grad sa neponovljivom atmosferom - čovjek se u SA osjeća brzo "kao kući", grad nije prevelik i pun anonimnih faca gdje čovjek ima depresiju zbog količine ljudi.
- puno zanimljivih zgrada i historijskih spomenika koji su većinom u jako dobrom ili barem prihvatljivom stanju.

- preukusna hrana i opušteni, srdačni ljudi (nisu tako nafurani ili paranoidni kao što jesu mnogi u zapadnjačkim metropolama).

- cijene pristupačne i za turiste recimo iz srednje Evrope, koji baš ne mogu izdvojiti 10 € za svaku glupost.
- blizina prekrasne prirode, zapanjujuča prirodna sredina oko Sarajeva (uopće ima Bosna nevjerovatno prirodno bogatstvo).

NEGATIVNO :twisted:
- katastrofalna infrastruktura koja jedva omogućava da idete na izlet dalje od Sarajeva (van glavnih turističkih magneta) bez vlastitog automobila. Vozova u suštini nema, autobusi voze samo na profitabilnim pravcima. Katastrofalne usluge GRAS-a, ja sam stručnjak po pitanju javnog prijevoza no nekad ni meni nije sasvim jasno gdje i kako hoću putovati, kamoli turista bez poznavanja bosanskog i sistema gradskog saobraćaja u Sarajevu). I čini mi se, da će jednog dana nestati i GRAS i tramvaji i sve drugo i turisti će biti primorani koristiti samo skupe taxi usluge ili vlastite noge jer neki privatni kombi bez sistema i bez stabilnih linija neće biti ništa civilizirano. A nešto slično se desilo prije nekoliko godina i meni: http://www.slobodnaevropa.org/content/b ... 79115.html
- mišljenje nekih građana da svaki strani posjetilac "smrdi od love" i tako ima nepoštenih sitnih lopova (vozači taxi, prodavci, konobari)... moja iskustva su recimo 60 % poštenih / 40 % nepoštenih).
- nula poznavanje stranih jezika od strane mnogih radnika na šalterima, blagajnama itd.
- zbog toga sam ja morao da naučim vaš, ali uživam :bih:
- nevjerovatna količina otpada i smeća gdje god oko pogleda u svakoj rijeci, jezeru, na njivama, pored planinarskih staza, uz to psi lutalice i ciganski agresivni prosjaci u gradu.

Napokon, za mene lično je finalni utjecaj Sarajeva kao mjesta za odmor JAKO POZITIVAN, i rado se vraćam u SA i rado tamo boravim.
U Sarajevu nikada nisi sam! Fantastično pišeš bosanski!
Mr.Penguin

#1018 Re: Opsada turista

Post by Mr.Penguin »

:-) :D
PipiDugaDevetka

#1019 Re: Opsada turista

Otkriveni kradljivci teške metalne ograde na Bijeloj tabiji tako što su ponovo došli na lice mjesta krađe da dovrše posao, pa im teški dijelovi preostale ograde pali na neke od njih. Povrijeđeni. Morali zvati HMP i policiju.

Nema ih nešto u medijima. Ne znam zašto, valjda sitnica krasti metalnu ogradu tek renovirane turističke atrakcije.
Edin H.

#1020 Re: Opsada turista

Post by Edin H. »

Mr.Penguin wrote:
AdnanPehlivanović wrote:
Otkad je 3€=5KM
Nisam ja pravio samo sam postavio, ali trebali su staviti da je 8€=16KM a 3€=6KM
Pa nije 1 euro = 1.95 KM
poznanik

#1021 Re: Opsada turista

Post by poznanik »

Lijepa si k'o Bosna

"Gika, učinio sam najveću grešku u životu, ali zahvaljujući tome shvatio sam koliko mi značiš. Shvatio sam da ću moći voljeti samo tebe. Ako mi oprostiš, svaku minutu tvoje patnje pretvorit ću u sretne sate, svaku tvoju suzu u more radosti. Možeš li mi oprostiti, Gika?

Ukoliko mi oprostiš, želim da znaš da ću te oženiti i da ćeš biti majka moje djece. Želim ti izgraditi jednu malu kuću u Gorkiju ili gdje god ti želiš. Još uvijek ti želim pokazati Bosnu koja je predivna poput tebe. Znam da je ova ideja suluda, ali vjerujem da je ovo najmudrija odluka u mom životu. Znam da još nije kasno. Vjerujem u istinsku ljubav i u čuda. Želiš li i ti vjerovati, Gika?"

Image

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/mladi ... /121004182
Ako mu oprosti, neka od BiH turističkih agencija treba dovesti ovaj mladi par u Bosnu na vlastiti trošak, na period po njihovoj želji.
mekaba

#1022 Re: Opsada turista

Post by mekaba »

poznanik wrote:
Lijepa si k'o Bosna

"Gika, učinio sam najveću grešku u životu, ali zahvaljujući tome shvatio sam koliko mi značiš. Shvatio sam da ću moći voljeti samo tebe. Ako mi oprostiš, svaku minutu tvoje patnje pretvorit ću u sretne sate, svaku tvoju suzu u more radosti. Možeš li mi oprostiti, Gika?

Ukoliko mi oprostiš, želim da znaš da ću te oženiti i da ćeš biti majka moje djece. Želim ti izgraditi jednu malu kuću u Gorkiju ili gdje god ti želiš. Još uvijek ti želim pokazati Bosnu koja je predivna poput tebe. Znam da je ova ideja suluda, ali vjerujem da je ovo najmudrija odluka u mom životu. Znam da još nije kasno. Vjerujem u istinsku ljubav i u čuda. Želiš li i ti vjerovati, Gika?"

Image

Ma oprosti ce mu 100% samo da se Bosne docepa :bih: :bih: :bih: :lol:

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/mladi ... /121004182
Ako mu oprosti, neka od BiH turističkih agencija treba dovesti ovaj mladi par u Bosnu na vlastiti trošak, na period po njihovoj želji.
PipiDugaDevetka

#1023 Re: Opsada turista

Nije mu oprostila, ljadro!
:(
daxon

#1024 Re: Opsada turista

Post by daxon »

Trebao se "protegnuti" malo više, makar do Španije ili Italije, možda bi mu i oprostila, ovako... :run:
Coppertone

#1025 Re: Opsada turista

Post by Coppertone »

PipiDugaDevetka wrote:Nije mu oprostila, ljadro!
:(
ma ko je.... :) madjar odi 'vamo nacemo ti kakvu zamjensku. :wink:
Post Reply