Skretanje prema uzbrdici prema današnjem SOS selu, snimano vjerovatno iz neke zgrade sa Dobrinje V...Dozer wrote:Ma dosta.
Nakon ovoga smo svi zbrisali u staru Germaniju
@Repetitor
Ne mogu nikako da se orjetnisem i skontam koji je ovo dio na snimku...
Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
- shalla
#1001 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
- Dozer
#1002 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@djes_ba
Da, sad sam skontao. Ma mlati ovaj s kamerom na sve strane ba, pa nikako da pohvatam.
U tom vozilu nisam bio. Ni lud, nakon BOV-a po aerodromskom, iako ne znam sta sam radio u njemu ni tada. Frka, trka, upadaj...ja upadnem u njega i - nigdje veze. Provozali se, primili kamaru metaka (i one u staklo), sreca ne bi zolje ili ose ni s jedne strane, PAM s njega odero malo po njima, vratili se nazad, i to je to. Tek onda sam mogao nesto i raditi, a iz BOV ni na koji nacin
@Juzna_strana
Da, Hasim je stvarno znao voziti onu skalameriju...a poginuo je totalno bez veze. Sjedio u bazi, padne 120-ka, jedan jedini geler, i to od po' kile, uleti kroz plafonski prozor, rikosetira od pod i potrefi njega na stolici... Zla sreca, @ebi ga...
@Woody
Sunce?
Da, sad sam skontao. Ma mlati ovaj s kamerom na sve strane ba, pa nikako da pohvatam.
U tom vozilu nisam bio. Ni lud, nakon BOV-a po aerodromskom, iako ne znam sta sam radio u njemu ni tada. Frka, trka, upadaj...ja upadnem u njega i - nigdje veze. Provozali se, primili kamaru metaka (i one u staklo), sreca ne bi zolje ili ose ni s jedne strane, PAM s njega odero malo po njima, vratili se nazad, i to je to. Tek onda sam mogao nesto i raditi, a iz BOV ni na koji nacin
@Juzna_strana
Da, Hasim je stvarno znao voziti onu skalameriju...a poginuo je totalno bez veze. Sjedio u bazi, padne 120-ka, jedan jedini geler, i to od po' kile, uleti kroz plafonski prozor, rikosetira od pod i potrefi njega na stolici... Zla sreca, @ebi ga...
@Woody
Sunce?
Last edited by Dozer on 04/07/2012 16:29, edited 1 time in total.
-
juzna_strana
#1003 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Bio je bas dobar covjek,hrabar i sposoban. Poput Dzevlana koji je takodje bezveze izgubio zivot..Dozer wrote:@djes_ba
U tom vozilu nisam bio. Ni lud, nakon BOV-a po aerodromskom, iako ne znam sta sam radio u njemu ni tada. Frka, trka, upadaj...ja upadnem u njega i - nigdje veze. Provozali se, primili kamaru metaka (i one u staklo), sreca ne bi zolje ili ose ni s jedne strane, PAM nas s njega odero malo po njima, vrati se nazad, i to je to. Tek onda sam mogao nesto i raditi, a iz BOV ni na koji nacin
@Juzna_strana
@Woody
Sunce?
Nadam se da su na boljem mjestu,zasluzili su.
Woody vjerovatno misli na nekadasnji granap sunce u D2,iza ledja danasnje Unicredit banke.
- shalla
#1004 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Nadam se da ne postavlja neko provokativno pitanje jer Dobrinjci znaju šta se pričalo za Sunce (tj šta se priča da je bilo u samom objektu)...juzna_strana wrote:Bio je bas dobar covjek,hrabar i sposoban. Poput Dzevlana koji je takodje bezveze izgubio zivot..Dozer wrote:@djes_ba
U tom vozilu nisam bio. Ni lud, nakon BOV-a po aerodromskom, iako ne znam sta sam radio u njemu ni tada. Frka, trka, upadaj...ja upadnem u njega i - nigdje veze. Provozali se, primili kamaru metaka (i one u staklo), sreca ne bi zolje ili ose ni s jedne strane, PAM nas s njega odero malo po njima, vrati se nazad, i to je to. Tek onda sam mogao nesto i raditi, a iz BOV ni na koji nacin
@Juzna_strana
@Woody
Sunce?
Nadam se da su na boljem mjestu,zasluzili su.
Woody vjerovatno misli na nekadasnji granap sunce u D2,iza ledja danasnje Unicredit banke.
- Dozer
#1005 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Nije mi poznat objekat, bar ne po tom nazivu. A i ja nisam Dobrinjac, kao sto i nisam bas pretjerano jalas'o po naselju, imao sam preca posla po linijama 
Jel' to mozda onaj Kruskin "zatvor"?
Jel' to mozda onaj Kruskin "zatvor"?
- smurf
#1006 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Sunce je zatvor, prenapuhane price bla bla bla Znaju "strucnjaci" sta je tamo bilo, ja nisam jedan od njih.
Sto se tice video klipa, vec smo ga na temi obradili, pokusaj izvlacenja rahmetli Pliska, momka iz MGV-a.
Sto se tice video klipa, vec smo ga na temi obradili, pokusaj izvlacenja rahmetli Pliska, momka iz MGV-a.
- shalla
#1007 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Upravo to ali su te priče niđe vezesmurf wrote:Sunce je zatvor, prenapuhane price bla bla bla Znaju "strucnjaci" sta je tamo bilo, ja nisam jedan od njih.
- Repetitor
#1008 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Reče ti neko već za onaj klip,D5Dozer wrote:@djes_ba
@Juzna_strana
@Woody
Sunce?
Nego ček ba,sad se sjetih nešto,jesi li ti bio slučajno u onoj ekipi koja se sa BOV-om zaglavila u Aerodromskom? Mislim u bukvalnom smislu zaglavila kad je BOV propao na onom zemljanom putu u rupu,pukla cijev od vode bla bla???
- Repetitor
#1009 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Rekose ti vec,prenapuhana srpska propaganda o ''zloglasnom'' zatvoru...Woody wrote:Pošto nisam sa Dobrinje,
Molim @Dozera i ostale da pojasne šta je to bilo u "SUNCU"
Hvala
- Repetitor
#1010 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Meni je rekao da ga je ovaj iz tenka pogodio granatom i ubio.I da se desilo na Ilidzanskom ratistu i veoma moguce da je prica o istom slucaju. Kazu kad su kasnije dosli do tijela poginulog,nasli su oko vrata mu nesto kao hamajliju u kojoj je pisalo ''da mu metak ne moze nauditi''...juzna_strana wrote:Slicnu pricu sam cuo od prijatelja,njemu je ispricao covjek koji je u agresorskim snagama sudjelovao u napadu na Otes. Ovaj put je bila rijec o nasem covjeku s papovkom koji se kretao prema tenku i pucao,a ovaj lik u tenkuRepetitor wrote:Bilo je povremeno finog oklopa u Dobrinji. Dolazio je T-55 juli/avgust 1992-ge,kada je vraćan dio Aerodromskog naselja, pomogao u zauzimanju par zgrada i opet se vrnuo nedje u grad. Onaj BOV je bio standardni. Kasnije su bila 2 BVP-a,ustvari jedan stalan,drugi povremeno ali bili su tu.U dvici bili stacionirani u prolazu zelene zgrade. I bila ona samohodka u C-5, koja je dejstvovala u onoj akciji sto je Dozer spominjao.
Ovaj ste klip svi vjerovatno gledali ali eto tice se Dobrinje pa nek stoji ovdje:
http://www.youtube.com/watch?v=oI3pvBlg ... re=mh_lolz
Usput receno,evo ja prije 15 minuta bukvalno bio sa jednim likom,u ratu bio na Ilidzi. Prica on u tenku,neki nas puca na njega iz puske.Kaze ja gledam hoce li se skloniti,on i dalje puca na mene...Uzvratim,i desilo se sto se desilo.
On to prica,a meni u glavi prolaze misli o mnogim herojima koji su na taj nacin dali svoje zivote,isli srcem na tenk...
kontao sta da radi. Nije ispricao sta se na kraju desilo..
Eh sad kako je on meni to ispricao danas,pricam i ja vama.Ogradjujem se od svake vjerodostojnosti priče...
-
juzna_strana
#1011 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Nedavno mi je to pricao prijatelj koji zivi na Mojmilu a radi na Dobrinji.Repetitor wrote:Meni je rekao da ga je ovaj iz tenka pogodio granatom i ubio.I da se desilo na Ilidzanskom ratistu i veoma moguce da je prica o istom slucaju. Kazu kad su kasnije dosli do tijela poginulog,nasli su oko vrata mu nesto kao hamajliju u kojoj je pisalo ''da mu metak ne moze nauditi''...juzna_strana wrote:Slicnu pricu sam cuo od prijatelja,njemu je ispricao covjek koji je u agresorskim snagama sudjelovao u napadu na Otes. Ovaj put je bila rijec o nasem covjeku s papovkom koji se kretao prema tenku i pucao,a ovaj lik u tenkuRepetitor wrote:Bilo je povremeno finog oklopa u Dobrinji. Dolazio je T-55 juli/avgust 1992-ge,kada je vraćan dio Aerodromskog naselja, pomogao u zauzimanju par zgrada i opet se vrnuo nedje u grad. Onaj BOV je bio standardni. Kasnije su bila 2 BVP-a,ustvari jedan stalan,drugi povremeno ali bili su tu.U dvici bili stacionirani u prolazu zelene zgrade. I bila ona samohodka u C-5, koja je dejstvovala u onoj akciji sto je Dozer spominjao.
Ovaj ste klip svi vjerovatno gledali ali eto tice se Dobrinje pa nek stoji ovdje:
Usput receno,evo ja prije 15 minuta bukvalno bio sa jednim likom,u ratu bio na Ilidzi. Prica on u tenku,neki nas puca na njega iz puske.Kaze ja gledam hoce li se skloniti,on i dalje puca na mene...Uzvratim,i desilo se sto se desilo.
On to prica,a meni u glavi prolaze misli o mnogim herojima koji su na taj nacin dali svoje zivote,isli srcem na tenk...
Eh sad kako je on meni to ispricao danas,pricam i ja vama.Ogradjujem se od svake vjerodostojnosti priče...
Radi se o njegovom skolskom drugu kojeg je sreo negdje u gradu pa mu je to ovaj ispricao.
Na Otesu se desilo,pri samom njegovom padu,decembra 92-e.
Vjerovatno nije suplja,svasta se u ratu desavalo pa je i to moguce..
-
Bosanac27
#1012 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ko je dosao do tijela poginulog,nasi ili njihovi?Repetitor wrote:Meni je rekao da ga je ovaj iz tenka pogodio granatom i ubio.I da se desilo na Ilidzanskom ratistu i veoma moguce da je prica o istom slucaju. Kazu kad su kasnije dosli do tijela poginulog,nasli su oko vrata mu nesto kao hamajliju u kojoj je pisalo ''da mu metak ne moze nauditi''...juzna_strana wrote:Slicnu pricu sam cuo od prijatelja,njemu je ispricao covjek koji je u agresorskim snagama sudjelovao u napadu na Otes. Ovaj put je bila rijec o nasem covjeku s papovkom koji se kretao prema tenku i pucao,a ovaj lik u tenkuRepetitor wrote:Bilo je povremeno finog oklopa u Dobrinji. Dolazio je T-55 juli/avgust 1992-ge,kada je vraćan dio Aerodromskog naselja, pomogao u zauzimanju par zgrada i opet se vrnuo nedje u grad. Onaj BOV je bio standardni. Kasnije su bila 2 BVP-a,ustvari jedan stalan,drugi povremeno ali bili su tu.U dvici bili stacionirani u prolazu zelene zgrade. I bila ona samohodka u C-5, koja je dejstvovala u onoj akciji sto je Dozer spominjao.
- Repetitor
#1013 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Njihovi navodno
- Dozer
#1014 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
@Repetitor
Ne, nisam bio u tom BOV-u koji se zaglavio. Iskreno, ne znam da se nas BOV ikad zaglavio na aerodromskom. Mada, svasta je moguce, nisam bio stalno dole. Valjalo je opsluziti i sve ostale linije po gradu, od Stupa, Dogloda, Azica, pa do Skupstine
Ne, nisam bio u tom BOV-u koji se zaglavio. Iskreno, ne znam da se nas BOV ikad zaglavio na aerodromskom. Mada, svasta je moguce, nisam bio stalno dole. Valjalo je opsluziti i sve ostale linije po gradu, od Stupa, Dogloda, Azica, pa do Skupstine
- Repetitor
#1015 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Mozes li se slucajno sjetiti perioda kad ste sa tim BOV-om bili dole? Jel o 92-goj pričamo,juli avgust? Kad je i rahmetli Srna sa svojim dole bio?Dozer wrote:@Repetitor
-
obelix1
#1016 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
tenk se nije zaglavio u rovu, nego se sa podzida nageo na kuću tako da su mu obadvije gusjenice ostale u zraku i da K.A. je vozača tog tenka nalupao pištoljem po glavi. i to je bilo u ljeto 92 akcija kad je vraćen dio aerodromskog naselja.RedBull wrote:Nije se zaglavio BOV nego je bio tenk koji je greskom vozaca upao u rov i zaglavio se,to je bilo kad se radila akcija vracanja aer.naselja,ljeto 92,tada je radi tog akcija propala a K.A. "poludio",zna to dobro vozac tenka,poz.
- Repetitor
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#1018 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Hvala svima na odgovorima, otprilike hvatam konce:
@shalla:
@sumrf:
@Repetitor:
Njegov komentar je bio: "...ma jebaji ga, trebalo im materijala za razmjenu..."
I da, @Dozer, hvala na odgovoru
@shalla:
Jeste, provokativno je pitanje, jer sam se u ovom dijelu Sarajeva naslušao svakakvih priča o tom "Suncu", od ljudi koji su se izvukli dovde (opština centar, da ne misle zlonamjerni da sam bio anamo kod njih). Ako je priča "...niđe veze", znaš li ti ikakvu vezu?Nadam se da ne postavlja neko provokativno pitanje jer Dobrinjci znaju šta se pričalo za Sunce (tj šta se priča da je bilo u samom objektu)...
@sumrf:
Nisam ni mislio na tebe, htio sam da mi se jave "stručnjaci"Sunce je zatvor, prenapuhane price bla bla bla Znaju "strucnjaci" sta je tamo bilo, ja nisam jedan od njih.
@Repetitor:
Hmmm, nije baš bila srpska propaganda, već sam je čuo od dobrinjskih Bošnjaka. Kao u stilu: "...kod nas kad god bi koja granata pobile ljude, mi sve Srbe sa Dobrinje pohvatamo, pa u Sunce da ih ispitamo ko je dojavio..." Ovo je provjereno na liku (Srbinu) koji je uhapšen nakon masakra na stadionu (Bajramski malonogometni turnir), uhapšen, "ispitivan", nuđeno mu da ga razmjene, a lik je bio oženjen Bošnjakinjom s kojom je imao djecu na Dobrinji. Naravno odbio je, i vratio se u svoju jedinicu ARBiH.Rekose ti vec,prenapuhana srpska propaganda o ''zloglasnom'' zatvoru...
I da, @Dozer, hvala na odgovoru
-
obelix1
#1019 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Da nactao si sve kako treba ali koliko ja znam BOV plavi policijski nije silazio u naselje nego je pucao ulicom ispred 12ke
a tenk se zaglavio u c5
- agent_zero
#1020 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Pa jel sačuvan na kraju taj tenk? Nije valjda zjanio zbog tog?obelix1 wrote:tenk se nije zaglavio u rovu, nego se sa podzida nageo na kuću tako da su mu obadvije gusjenice ostale u zraku i da K.A. je vozača tog tenka nalupao pištoljem po glavi. i to je bilo u ljeto 92 akcija kad je vraćen dio aerodromskog naselja.RedBull wrote:Nije se zaglavio BOV nego je bio tenk koji je greskom vozaca upao u rov i zaglavio se,to je bilo kad se radila akcija vracanja aer.naselja,ljeto 92,tada je radi tog akcija propala a K.A. "poludio",zna to dobro vozac tenka,poz.
-
obelix1
#1021 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
jeste, došla tenk dizalica i izvukla ga odatleagent_zero wrote:Pa jel sačuvan na kraju taj tenk? Nije valjda zjanio zbog tog?obelix1 wrote:tenk se nije zaglavio u rovu, nego se sa podzida nageo na kuću tako da su mu obadvije gusjenice ostale u zraku i da K.A. je vozača tog tenka nalupao pištoljem po glavi. i to je bilo u ljeto 92 akcija kad je vraćen dio aerodromskog naselja.RedBull wrote:Nije se zaglavio BOV nego je bio tenk koji je greskom vozaca upao u rov i zaglavio se,to je bilo kad se radila akcija vracanja aer.naselja,ljeto 92,tada je radi tog akcija propala a K.A. "poludio",zna to dobro vozac tenka,poz.
- karanana
#1022 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
sjecam se snimaka sa jednim tenkom sa nasim grbom cini mi se u onom jarku pored ceste izmedju aerodroma i aerodromskog naselja. zadnji dio tenka prema jarku a cijev uperena u nebo. vjerovatno to nije isti slucaj jer ovo gore opisano je bas unutar naselja a ne na glavnoj cesti.
ima li iko generalne podatke o nasem oklopu unutar grada? sta smo imali, zarobili, izgubili....? vidimo onih par policijskih plavih transportera cesto na snimkama. vjerovatno je najvise dobijeno iseljenjem marsalke i mozda se nesto uspjelo izvuci sa mojmila jeli? drzalo se u tunelu na ciglanama jelde?
ima li iko generalne podatke o nasem oklopu unutar grada? sta smo imali, zarobili, izgubili....? vidimo onih par policijskih plavih transportera cesto na snimkama. vjerovatno je najvise dobijeno iseljenjem marsalke i mozda se nesto uspjelo izvuci sa mojmila jeli? drzalo se u tunelu na ciglanama jelde?
-
farexicus
#1023 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Moj si vršnjak, možda se i znamo, živio sam blizu, i sad sam tu nedaleko, ista škola.Bancho wrote:Evo da se i ja upisem na ovu temu tj. da ostavim neki pisani trag ratnog vremena kojeg sam prozivio na Dobrinji.
Citajuci ovu temu ponovo sam se sjetio nekih stvari koje sam dozivio i prozivio, a koje sam zaboravio ili sam mislio da sam zaboravio.
Kada je poceo rat imao sam 11 godina, isao u osnovnu Dusan Pajic Dasic (sad Osman Nuri Hadzic ili kako smo je mi zvali Osman GA Nuri Hadzica potrefilo se i da se jednom jaranu stara zvala Nura
pa je trpio zajebanciju i dan i noc), zivio u ulici koja se tada zvala Vahide Maglajlic (poslije rata su nekoliko ulica spojili u jednu i sad se zove Trga djeca dobrinje) na Dobrinji 3B. To je ulica uz Lukavicku cestu i koja gleda direktno na brdo Mojmilo.
Nikad necu zaboraviti, nekoliko mjeseci prije nego ce se bas ono zarokati momacki, nekoliko nas je pozvao nas tadasnji prijatelj Drazen Kusmuk da nam kao nesto pokaze. Mi ono u neznaju ko djeca, haj da vidimo sta hoce i dok smo izlazili iz lifta skoci hajvan sa plafona sa necim u ruci (tada su bili popularne Nindja kornjace pa ga je valjda malo ponjelo). Elem, mi ga gledamo a kod njega u ruci prava cetnicka kama. Sjecam se ko dan danas, velika ostrica sa bijelom drskom, kaze od starog mu.
Ista ta familija Kusmuk je, kada su vec pocela granatiranja na samo pocetku rata, svaku noc isla u Lukavicu da prespava, jer su znali da navece slijedi granatiranje i ujutru se normlano vracali. Tako da smo u ulici svi znali kad familija Kusmuk ode u Lukavicu mi u podrume, jer znamo sta slijedi. Sve dok jedan dan nisu otisli i naikad se vise nisu vratili.
Nikad necu zaboraviti, kada je JNA zauzela vodovod, ko fol neke vjezbe. Ja sam sa svog balkona direktno gledao u vodovod tj. vidio sam skoro citavo brdo Mojmilo tj. dio od Kelijevog restorana/kuce pa do vodovoda.
Nikad necu zaboraviti, kada je masa ljudi napustala Dobrinju preko brda Mojmilo, a svi su prolazili kroz moju ulicu.
Relacija Emaila Zole - mali zeleni most - pa preko ili pored atomskog sklonista - pa kroz moju ulicu - preko lukavicke ceste - pa preko brda. Naravno, nisu svi isli tom relacijom ali meni je nekako ostalo u glavi da je bas tako bilo. Nikad necu zaboraviti lice svoje stare koja se tad bas prepala, jer svi odose a mi ostadosmo. Stara je bila za varijantu da idemo ali stari nije zelio.
Nikad necu zaboraviti, kada je restoran Keli gorio. Koji je to plamen bio![]()
Nikad necu zaboraviti, kada sam prvi put vidio mrtvog covjeka. Radni vod je kopao rov koji je isao prema ulazu u atomsko skloniste. Pala je granata kod slasticarne KUP i ubila covjeka. Rekose mrtav covjek, ja ko djete poletio da vidim i.......vidio. Ne znam zasto ali me to tad nije sokiralo ali mi se urezalo u sjecanje.
Nikad necu zaboraviti, mislim da je neko ovdje vec spominjao onako usput, ali bila je to akcija (za koju su i stare nane znale prije nego sto je i pocela) da se napadne Dobrinja 4 kada je dosta nasih ranjeno i bilo je nekoliko poginulih. Nasi su usli u prvi red zgrada ili bolje reci da su ih srbi pustili da udju i onda ih zasuli bombama. Bilo bi dobro ako ima neko ko je ucetvovao u toj akciji da opise sta se stvarno desilo. Ja se sjecam da sam to jutro izaso iz podruma i onako provirio kroz vrata od haustora i vidio da je vani neka frka traka, svi nesto zure, uplakana lica ma neka histerija u vraziju mater.
Nikad necu zaboraviti, kada sam odlucio da pretrcim preko ulici gdje je rokao snajper. Ko poznaje D3B to je onaj dio tj. ulaz u atomsko skloniste sa strane D4. Po mojoj procjeni daljina je neka od njihovih linija bila mozda 200 do 300 metara vazdusne linije, mozda i vise, mozda i manje ne znam. Da bih presao na drugu stranu, odnosno dosao u svoju ulicu morao sam ici skroz okolo, a vala taj dan mi se nesto nije dalo. Bio je snijeg, bio sam mokar, bio mi je pun qurac svega i jos sad da idem okolo e nece moci. Pretrcao ziv i zdrav, ali je srce lupalo ko ludo.
Nikad necu zaboraviti, zvuk i detonaciju granate hebem joj mater dok sam ziv.
Nikad necu zaboraviti, kako sam gledao kada granate padaju po brdu Mojmilu, kao i kad su sami sebe granatirali na vodovodu. Prvo se cuje ispaljenje, pa zatim se vidi (udar) zemlja kako leti u zrak, pa tek onda detonacija.
Nikad necu zaboraviti, jednu grupu vojnika koja se furala na Nindze kornjace. Vozali su bijeli stojadin koji je sav bio isaran crtanim likovima. Vjerovatno se i oni danas stide tog perioda svog zivota.
Nikad necu zaboraviti, kada sam morao da idem po vodu. E tu im patnju nikad necu oprostiti. Prvo smo sipali u ulici Grada Bakua (ne znam kako ali su imali u podrumu vode), pa onda na pumpama i na kraju smo isli u Dobrinju 5 (isto podrum varijanta).
Nikad necu zaboraviti, bajramski turnir 1993gdje sam izgubio najboljeg druga, sa kojim sam pola minute prije toga pricao. Momak pored kojeg je pala jedna od granata, e ta me scena sokirala
.
Nikad necu zaboraviti, pala je granat, izlazim na balkon i vidim prijatelja koji lezi mrtav. Prilazi njegova stara uzima ga u ruke, place, kuka i kako ga je podigla samo krv poce da curi iz njegovih ledja. Ja stojim, gledam i ne mogu da vjerujem.
Nikad necu zaboraviti, kostur vojnika na vodovodu. Neko je napisao da su uspjeli da se svi izviku sa vodovoda, e pa nisu. Kada sam se popeo na vodovod vidio sam jedan kostur vojnika u SMB uniformi.
Nikad necu zaboraviti, zimske sportove na Mojmilu. Spustanje u kadi sa zavrsnicom kod komsije u basti, gdje nam je hebao sve po spisku. Spustanje na haubi od stojadina...e to je ludilo![]()
Nikad necu zaboraviti...mnogo toga.
I ja sam dobro poznavao Dražena Kusmuka, prvi put sam kod njega vidio kokardu. Gdje li je sada? Šta sada misli? Ne znam zašto, ali sjetio sam ga se puno puta. Poginuo nam je zajednički prijatelj, moj najbolji, i brat mu zajedno sa njim.
Podsjetio si me na kosture na Mojmilu, vjerovatno mislimo na iste, ispod Vodovoda prema Dobrinji 5, gdje su bili oni uništeni transporteri, pokupi li ono iko ikad, nekom su te kosti sigurno značile puno?
Ne mogu više... teško je sve ovo. Nekad mi je žao što nisam bio nekoliko godina stariji, a nekad opet što moji nisu drugačije razmišljali pa da danas imam njemački pasoš.
-
farexicus
#1024 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ne radi se o samoj Dobrinji ali na potezu od mostića kod Interexa na Stupu prema ulazu na pijacu, sa desne strane gledajući od mostića, bilo je ja mislim 3 naša uništerna oklopnjaka, pali valjda u akciji koju je vodio rahmetli Talijan. Ko zna nešto više o ovome?karanana wrote: ima li iko generalne podatke o nasem oklopu unutar grada? sta smo imali, zarobili, izgubili....?
-
farexicus
#1025 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Znam da je sa rahmetli Nedžadom Ibrišimovićem bila neka šala na taj fazon na Fivi, maznuli mu bic, on pobjesnio.Bancho wrote:Da li se neko slucajno sjeca snimka (snimao je FIVA) kada su kao napravili skivenu kameru i jednom su liku sakrili biciklo i rekli su mu da je kao ukraden (a svi znamo sta je biciklo znacilo u ratu). Lik se uspanicio, te zovi barikadu (u Dobrinji 5) te ubicu ga i na kraju kad su mu rekli da je zajebancija lik i dalje nije vjerovao. Onako dobra zajebancija, znam da sam umirao od smjeha kada sam gledao. Snimano je kod dobrinjske (ratne) gimnazije.