POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Locked
ultima_palabra

#1001 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by ultima_palabra »

cyprus wrote:
1gorstak wrote:To nije tajna i tako ce ostati dok jedna od strana ne pobjedi...
A dokle će postojat mišljenje da postoji strana koja će pobjedit :-) :-) Da bi neka strana u BiH probjedila, ona druga prethodno mora ili biološki nestati ili se drastično umanjiti... :-)

NIJE RJEŠENJE U KONFRONTACIJI!!! NIJE! NIJE! NIJE!
To je govorio i Chamberlain 1938. i Izetbegović 1991... fašizmu se može popuštati neko vrijeme, na kraju je konflikt neizbježan.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1002 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by PipiDugaDevetka »

Bodkin wrote: pa stani sad, nije mi nesto jasno. ako treba da ide tamo i da objasnjava, jel to znaci da je ovdje uzalud pricati? ni mi ne vjerujemo da konfrotacija nie rjesenje?
Dvije negacije daju jednu afirmaciju!?
:shock: :? :-)
cyprus

#1003 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by cyprus »

vee-jay wrote:
cyprus wrote:
A dokle će postojat mišljenje da postoji strana koja će pobjedit :-) :-) Da bi neka strana u BiH probjedila, ona druga prethodno mora ili biološki nestati ili se drastično umanjiti... :-)

A sta jeste rjesenje?
Dijalog, razumjevanje, konsenzus, konstruktivnost, kompromis, dogovor... i svi ostali termini sa kojima se šegačimo :)
cindrlimindrli

#1004 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by cindrlimindrli »

vee-jay wrote:A sta jeste rjesenje?
Image
:evil:
seln

#1005 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by seln »

cyprus wrote:
vee-jay wrote:
cyprus wrote:

A sta jeste rjesenje?
Dijalog, razumjevanje, konsenzus, konstruktivnost, kompromis, dogovor... i svi ostali termini sa kojima se šegačimo :)
Opet kazem, idi na poskok i manjaca forume, pa to njima reci.
Tesko je voditi dijalog sa nekim ko polazi od premise "sto sam oteo, to je moje". Tesko je postici kompromis sa nekim ko hoce raspad Bosne. Kakav god kompromis postignes, bice los za BiH.
Tesko je razgovarati konstruktivno i traziti kompromise sa ljudima kojima u njihovom bantustanu niko ne smije protivrijeciti.
Kad-tad stignes do "point of no return".
cyprus

#1006 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by cyprus »

Evo atmosfere sa hercegbosanskog foruma na moju tvrdnju:
još jedan koji zna u čemu nije rješenje, takvih ima kao u priči, ima li netko tko može reći u čemu je rješenje, ali onako realno, održivo, da ne spominjem konsenzus, jer onda ćemo shvatiti da nema rješenja...
cyprus wrote:Rješenje je dogovor i razumjevanje :)
kao, otprilike.......
dogovor da im se prepuuste hrvatske pozicije u vlasti i razumjevanje kad nam oni biraju Komšiće "Hrvate".

To je ta sa-x logika.
jano mi je to, nego reko da li ima nekih svježih ideja, recimo da dodo prepusti koju poziciju i slično.....
Nego ba seln, daj mi taj link za manjaču, ja ga ne mogu nać...
kv99

#1007 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by kv99 »

General Mark wrote:
kv99 wrote:Vidim da se niko ne javlja pa da probam opet : može li neko od ovih legitimnih koji toliko kukaju da navede koja su to prava koja su pogažena ? Da li je šutnja znak da je laž da su prava pogažena ili se čekaju konsultacije sa poglavnikom miloradom :lol:
Zašto se HDZ-u predbacuje suradnja s Dodikom kad su SDP i SDA htjeli surađivati s Dodikom pa ovaj nije htio?
Saradnja je jedno ali gurati se poglavniku miloradu u pakšu da samo one bijele čarapice vire je skroz drugo ali to nije sada tema.
Pitao sam par puta do sada o pogaženim pravima ali vidim da nema odgovora pa mogu jedino da zaključim da je to laž. Znaci nema gaženja prava jer to nisu prava vec samo želje. I za ispunjavanje želja mogu da preporučim da se ide u lov na zlatnu ribicu ili traženje čarobne lampe ali sa tim Bosnjaci nemaju ništa pa ne kontam što se toliko kuka i čeka da im oni ispune njihove želje .
I drago mi je da se pokazalo da je ono oko tzv prava samo laž pa se nadam da če se prestati kukati i moliti jer kako je bijedno šta je ostalo od onolike bahatosti sa kojom se prije pravio " treci/samouprava /eb " ili kako se zvao onaj isprdak koji se želi :lol:
1gorstak

#1008 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by 1gorstak »

cyprus wrote:
Kada kazem "strana", ne mislim niti na jedan od naroda, nego na suprotstavljene politicke opcije. Za "pobjedu", bilo bi potrebno dobiti podrsku trecine prisutnih poslanika iz manjeg entiteta, a tu ce se trecinu dobiti, prije ili kasnije. Ekonomska devastacija koja posebno pogadja manji entitet, ce dovesti do stvaranja opozicije velikosrpstvu i jacanja svijesti da prazan stomak ipak nije cijena koju su svi spremni platiti. Dakle to je cilj politickog Sarajeva, doci do podrske trecine poslanika koji u drzavni parlament dolaze iz manjeg entiteta. Cilj koji je ispred velikosrba (natjerati Sarajevo da se pomiri sa rezultatima nasilja) je puno teze postici, posebno sada kada imamo ojacanu SDP.
Velikosrbe se u Crnoj Gori moralo preglasati (konfrontacija), na Kosovu im se moralo nametnuti rjesenje (konfrontacija), u Hrvatskoj ih se moralo vojno slomiti (tragicna konfrontacija), pa me interesuje na osnovu cega bi mi u BiH trebali traziti zajednicku rijec sa tom politickom opcijom ? Svugdje je morala biti porazena, zasto u BiH mora biti uvazavana ?
popajic

#1009 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by popajic »

cyprus wrote:

Uvijek sam govorio da su antifasisti trebali sa Hitlerom pregovarati i pregovarati - do zadnjeg zivog antifasiste :oops:
Vidim , brkaju se ovdje stvari.
Dvije strane , dva politicka koncepta se NE odnose na citave narode nego na percepciju BIH kao jedinstvene drzave i onu drugu koja zagovara njenu podjelu ( citaj unistenje). Dvije totalno oprecne vizije .
Zato uvijek pitam kako zagovaraci pregovora i kompromisa i po ovom pitanju to vide u praksi !?
Malo citava , a malo podijeljena :?
nellington

#1010 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by nellington »

popajic wrote:Uvijek sam govorio da su antifasisti trebali sa Hitlerom pregovarati i pregovarati - do zadnjeg zivog antifasiste :oops:
1945. se i pregovaralo u Švicarskoj... Dulles je znao šta radi, ali ga zeznuše :D
vee-jay

#1011 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by vee-jay »

cyprus wrote:
vee-jay wrote:
cyprus wrote: quote="1gorstak"
To nije tajna i tako ce ostati dok jedna od strana ne pobjedi...
/quote

A sta jeste rjesenje?
Pa naravno, i ja sam za: "Dijalog nema alternativu". Samo sta ako na drugoj strani neko kaze: "Il' ce biti kako ja kazem, il' nece nikako"?
seln

#1012 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by seln »

cyprus wrote:Evo atmosfere sa hercegbosanskog foruma na moju tvrdnju:
još jedan koji zna u čemu nije rješenje, takvih ima kao u priči, ima li netko tko može reći u čemu je rješenje, ali onako realno, održivo, da ne spominjem konsenzus, jer onda ćemo shvatiti da nema rješenja...
cyprus wrote:Rješenje je dogovor i razumjevanje :)
kao, otprilike.......
dogovor da im se prepuuste hrvatske pozicije u vlasti i razumjevanje kad nam oni biraju Komšiće "Hrvate".

To je ta sa-x logika.
jano mi je to, nego reko da li ima nekih svježih ideja, recimo da dodo prepusti koju poziciju i slično.....
Kao sto vidis, oni nece dijalog. Dakle, red je da mi (kao malobrojniji, a osim toga smo izvrsili i agresiju) prvi popustimo i upitamo ih sta su radi.
Nego ba seln, daj mi taj link za manjaču, ja ga ne mogu nać...
manjaca, keraterm, potocari...googlaj malo, jebo ga ti...
vec ces naci neki forum sa tipovima uvijek spremnim za kompromis. :wink:

Ma, volim ja vas sve, pristalice pregovora. Podsjecate me na komsiju, koji nas je '92 zvao na pregovore i kao svoju opciju ponudio da predamo oruzje.
Znam ja da ste dobronamjerni, samo ja moram da se civilizujem i priviknem na tu dobronamjernost.
tbv

#1013 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by tbv »

1gorstak wrote:Bolji polozaj Hrvata u BiH treba traziti kroz saradnju sa Sarajevom a na stetu Dodika i velikosrpskog faktora. HDZ moze pomoci Sarajevu protiv Dodika i to naplatiti stvaranjem institucionalnih mehanizama zastite od preglasavanja. HDZ kroz konfrontaciju sa Sarajevom samo steti hrvatskom narodu.
slaba kalkulacija, i HDZ i platforma idu na ruku Dodiku i vs. faktoru, jer dok se oni bore za futelje i hrvatsko pitanje Dodik grabi sve sto je vaznije od futelje, naprimjer brisanje clana 48 u popisu st. koje je uslovio Dodik, a bez kojeg ce se legalizovati etnicko ciscenje RS, a preobrazaj gradjanske stranke u Bosnjacku stranku, podsjeca na islamizaciju ARBiH... vs. politika zadaje shamar iza shamara probosanskim politicarima, koji su zbog zujanja u ushima postali dezorjentisani i zabijaju autogolove...
1gorstak

#1014 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by 1gorstak »

tbv wrote:
1gorstak wrote:Bolji polozaj Hrvata u BiH treba traziti kroz saradnju sa Sarajevom a na stetu Dodika i velikosrpskog faktora. HDZ moze pomoci Sarajevu protiv Dodika i to naplatiti stvaranjem institucionalnih mehanizama zastite od preglasavanja. HDZ kroz konfrontaciju sa Sarajevom samo steti hrvatskom narodu.
slaba kalkulacija, i HDZ i platforma idu na ruku Dodiku i vs. faktoru, jer dok se oni bore za futelje i hrvatsko pitanje Dodik grabi sve sto je vaznije od futelje, naprimjer brisanje clana 48 u popisu st. koje je uslovio Dodik, a bez kojeg ce se legalizovati etnicko ciscenje RS, a preobrazaj gradjanske stranke u Bosnjacku stranku, podsjeca na islamizaciju ARBiH... vs. politika zadaje shamar iza shamara probosanskim politicarima, koji su zbog zujanja u ushima postali dezorjentisani i zabijaju autogolove...
1. Dodik grabi fotelje ? Sta je ugrabio ? Dobio je 3 ministarstva medju kojim nije MVP. I da, dobio je RAK koji opet nece funkcionisati kako to Dodik kaze, nije to d.j.l pa da direktor kojeg Dodik postavi gasi i zatvara medije kako pozeli. Mislim da je iz ove raspodjele fotelja Dodik izasao prilicno slab

2. brisanje clana 48. To jeste problem i za ovo krivim prvenstveno izdajnika Tihica koji je prvi odustao od ovog, te tako oslabio pregovaracku poziciju SDP-a. To nije opravdanje za SDP jer su trebali ostati dosljedni, ali cisto da se zna ko je glavni krivac za ovo

3. preobrazaj SDP-a u bosnjacku stranku ? Ne vidim kako, upravo su oni kojima je smetala ova ofanziva SDP-a tvrdili da je SDP bosnjacka stranka i da ne treba traziti bilo kakav utjecaj nad hrvatskom kvotom. Mozda je HDZ (na drzavnom nivou) dobio previse, o tom se moze diskutovati, ali to je sada sporedna stvar. Ono sto je bitno jeste to da se natjeralo HDZ da prihvati SDP kao (i) hrvatsku stranku. Jako vazan razvoj situacije i nezamislivo samo godinu dana ranije.
Gandalf

#1015 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Gandalf »

Efraim Zuroff: Zabraniti služenje mise Anti Paveliću

Direktor Centra "Simon Wiesenthal" Efraim Zuroff pozvao je hrvatske vlasti da u budućnosti zabrane služenja mise u pomen ustaškog vođe Ante Pavelića, ističući da je to "uvreda za sjećanje na njegove brojne žrtve i izrugivanje posljedicama stravičnih ustaških zločina".

Efraim Zuroff je apelovao na crkvene vlasti da sankcionišu sveštenike koji pristaju da služe misu za Pavelića, vođu zločinačke ustaške NDH.

"Ova ceremonija, koju su crkvene vlasti ranije zaustavljale zbog protesta Centra "Simon Wiesenthal" i drugih institucija, sramota je za katoličku crkvu. Nepojmljivo je da se misa za Antu Pavelića održava u zemlji koja bi uskoro trebala da postane članica EU", rekao je Zuroff, prenose hrvatski mediji.

Krajem decembra u dva najveća grada u Hrvatskoj - Zagrebu i Splitu, služena je misa za Pavelića. U bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici, u Zagrebu misu su služili jezuiti Vjekoslav Lasić i Stanislav Kos, a u splitskoj crkvi Svetog Josipa na Mertojaku Vjenceslav Kujundžić, navode hrvatski mediji.

"Svećenike koji su održavali misu treba izbaciti iz svećeničkog reda jer su potpunom ruglu izvrgli sve kršćanske vrijednosti", poručio je Zuroff.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
vidiš ti tih europejaca što problem prave oko mise za "heroje" :-)
zato predlažem da se osnuje treći entitet, pa da se u nekoj crkvi u šuškovom selu ili u nekoj ulici tipa mile budaka služi misa za "heroja", kad već ne može u matici, a spomen na njegovo "herojsko" djelo utkati u svaki dnevnik na Hrvatskom kanalu :oops: :-)
tbv

#1016 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by tbv »

1gorstak wrote:
tbv wrote:
1. Dodik grabi fotelje ? Sta je ugrabio ? Dobio je 3 ministarstva medju kojim nije MVP. I da, dobio je RAK koji opet nece funkcionisati kako to Dodik kaze, nije to d.j.l pa da direktor kojeg Dodik postavi gasi i zatvara medije kako pozeli. Mislim da je iz ove raspodjele fotelja Dodik izasao prilicno slab

2. brisanje clana 48. To jeste problem i za ovo krivim prvenstveno izdajnika Tihica koji je prvi odustao od ovog, te tako oslabio pregovaracku poziciju SDP-a. To nije opravdanje za SDP jer su trebali ostati dosljedni, ali cisto da se zna ko je glavni krivac za ovo

3. preobrazaj SDP-a u bosnjacku stranku ? Ne vidim kako, upravo su oni kojima je smetala ova ofanziva SDP-a tvrdili da je SDP bosnjacka stranka i da ne treba traziti bilo kakav utjecaj nad hrvatskom kvotom. Mozda je HDZ (na drzavnom nivou) dobio previse, o tom se moze diskutovati, ali to je sada sporedna stvar. Ono sto je bitno jeste to da se natjeralo HDZ da prihvati SDP kao (i) hrvatsku stranku. Jako vazan razvoj situacije i nezamislivo samo godinu dana ranije.
ma ja, u pravu si, - MIRNA BOSNA, a i SRPSKA!
palermo

#1017 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by palermo »

Političar wrote: Fora i jeste pronaći kompromis između takve dvije vizije.Neki oblik konfederacije u kome bi status manjina bio reciprocno osiguran jeste jedna od ideja o kojoj valja razmisliti.
:D

I koji bi recimo u tom tvom prijedlogu bio interes Bošnjaka.? Onako, da makar razmisle o tome. Zašto bi oni trebali da pristanu da budu institucionalna manjina u dijelovima BiH ? Neki dobar razloga, ako imaš ?
Josip321

#1018 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Josip321 »

Vi stvarno živite u iluzijama i pod prevelikim utjecajem FTV-a.
Vi stvarno mislite da Hrvati iz BH sanjaju o nekoj velikoj Hrvatskoj i da im je glavni grad Zagreb???????

Treba biti realan. Hrvati su svjesni političke situacije, zaju gdje im je glavni grad. Ne znači to da im je nešto posebno simpatičan. Ali tu činjenicu nikako ne osporavaju. Znaju da moraju živjeti u državi gje je sve barem podjeleno sa tri. Svjesni su da ne mogu imati sve. Ali u Bošnjaka nedostaje realnosti. A to je da se Hrvati osjećaju u svojoj državi ugroženo.
Vi stvarno mislite da će odnjeti taj dio, kada bi dobili treći. Ja sam siguran i okladio bih se u sve što imam da Hrvati, kada bi dobili treći, ne bi nikakvu separaciju spominjali ni pokušavali. Pa realno, gdje je najveći povratak u BH?? I to daleko najveći??? Pa na područijima koja je kontrolirao HVO. Isto tako, realno je da možda taj povratak nije svima odmah dobro legao u početku povratka. Ali taj povratak je najrealniji. Rama, Stolac, Čapljina, Ljubuški, S. Bosna, Livno i Tomislav nisu ni odlazili čini mi se.

Slažem se sa boldiranim. Ne da treba protiv toga projekta raditi nego protiv svakog veliko projekta. Ali ne treba raditi protiv Srba. Samo protiv velikosrpskog projekta. A realno, samo u drugom obliku (prilagođenom), on postoji. Samo toga nisu svjesni mnogi.
Ali realno je da se bez njih i njihovoga entiteta sada ne može pa popeli se mi na glavu, svejedno je. Jer kada se došlo i stalo pred BL 1995. tada je i zacementirana RS. Drugačija BH i drugačiji odnosi bi bili u državi da je tada neprijatelj poražen. Vojno poražen. Mislim da bi u tome slučaju BH bila pravednija. Ali sada je kasno pa pjevali mi borbene ili ne.
I realno je da nema povratka u RS. Lako je biti patriota iza tipkovnice sa SA-x u Sarajevu. Realnost je nešto drugo. Pravi patriote su oni koji su se vratili u Prijedor, Bosansku Posavinu, Podrinje, ...
vivaldi

#1019 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by vivaldi »

vee-jay wrote:Pa naravno, i ja sam za: "Dijalog nema alternativu". Samo sta ako na drugoj strani neko kaze: "Il' ce biti kako ja kazem, il' nece nikako"?
Situacija u BiH je takva kakva jeste. Ne da nije uobicajena i normalna vec je uzasno komplexna. Ovo pitanje koje si ti postavio nije nista neobicno, samo sto ne mislim da se moze vezati za samo jednu stranu, ali bez obzira na to, to jeste nesto sto se desava s vremena na vrijeme. Medjutim, sta mozes protiv toga? Ne mozes nista efikasno i produktivno. Ignorisati ne mozes (ustvari mozes samo nista time ne dobijas), niti se mozes pomiriti s tim. Opet se svodi na dijalog i kompromis. A po meni je upravo to ono sto se desilo neki dan kod Vijeca ministara. Realan presjek stanja. Uopste ne sumnjam da je bolje sto ga imamo ovakvo kakvo je nego da nemamo nikako.

3. oktobra navece je bilo savrseno jasno da se nacionalna pitanja ne mogu rijesiti niti ce vjerovatno moci jos dugi niz godina. Tu treba naci neki model koegzistnecije, ali bez dodatnih raspirivanja strasti.

isti princip je trebalo primjeniti i na federalnom nivou. SDP je znao da mora sa nacionalnim strankama i pravi uzasan zajeb jer bira samo jednu, a hrvate popunjava sa beznacajanim i bezutjecajnim strankama. Medjutim sta se time dobilo? Nista!!!!!!!! hdz varalice zamjenile lijanove varalice, hdz ustase zamjenile hsp ustase.

Sta se izgubilo? Izgubilo se vrijeme, kasnio budzet, kasnile kantonalne vlade, strasti izmedju bosnjaka i hrvata dovedene do usijanja, covic se zblizio s dodikom, otezan rad vlade...Serija losih stvari.

Ah da, zaboravio sam u pluseve dodati da je hdz izgubio exluzivitet nad hrvatskim mjestima. Sjajan potez, ali ublehaski, jer ne znam sta se time dobilo u stvarnosti osim nekih imaginarnih pobjeda na licnom nivou.

SDP je trebao insistirati na prodaji oba telekoma. To je jedino sto je pametno mogao uraditi prilikom stvaranja koalicije. Prodati cak i za manje pare, pokrenuti javne radove, autoput i neprofitne stanove, zaposliti gradjevinski sektor da prezivi dok recesija ne prodje. To bi bilo bar nesto konkretno i pametno. Ovako nastavljamo obarati negativne rekorde u nezaposlenosti, u rekordno malim tj nikakvim investicvijama, sve poskupljuje, rezu se plate, projektuje se budzet sa deficitom, sve neka revoliconarna rjesenja i napredak. A nacionalna pitanja i dalje ostaju nerijesena.
Gandalf

#1020 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by Gandalf »

DEFENDER MAJORIZIRANIH

Image
rahmanjin

#1021 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by rahmanjin »

vivaldi wrote:
vee-jay wrote:Pa naravno, i ja sam za: "Dijalog nema alternativu". Samo sta ako na drugoj strani neko kaze: "Il' ce biti kako ja kazem, il' nece nikako"?
Situacija u BiH je takva kakva jeste. Ne da nije uobicajena i normalna vec je uzasno komplexna. Ovo pitanje koje si ti postavio nije nista neobicno, samo sto ne mislim da se moze vezati za samo jednu stranu, ali bez obzira na to, to jeste nesto sto se desava s vremena na vrijeme. Medjutim, sta mozes protiv toga? Ne mozes nista efikasno i produktivno. Ignorisati ne mozes (ustvari mozes samo nista time ne dobijas), niti se mozes pomiriti s tim. Opet se svodi na dijalog i kompromis. A po meni je upravo to ono sto se desilo neki dan kod Vijeca ministara. Realan presjek stanja. Uopste ne sumnjam da je bolje sto ga imamo ovakvo kakvo je nego da nemamo nikako.

3. oktobra navece je bilo savrseno jasno da se nacionalna pitanja ne mogu rijesiti niti ce vjerovatno moci jos dugi niz godina. Tu treba naci neki model koegzistnecije, ali bez dodatnih raspirivanja strasti.

isti princip je trebalo primjeniti i na federalnom nivou. SDP je znao da mora sa nacionalnim strankama i pravi uzasan zajeb jer bira samo jednu, a hrvate popunjava sa beznacajanim i bezutjecajnim strankama. Medjutim sta se time dobilo? Nista!!!!!!!! hdz varalice zamjenile lijanove varalice, hdz ustase zamjenile hsp ustase.

Sta se izgubilo? Izgubilo se vrijeme, kasnio budzet, kasnile kantonalne vlade, strasti izmedju bosnjaka i hrvata dovedene do usijanja, covic se zblizio s dodikom, otezan rad vlade...Serija losih stvari.

Ah da, zaboravio sam u pluseve dodati da je hdz izgubio exluzivitet nad hrvatskim mjestima. Sjajan potez, ali ublehaski, jer ne znam sta se time dobilo u stvarnosti osim nekih imaginarnih pobjeda na licnom nivou.

SDP je trebao insistirati na prodaji oba telekoma. To je jedino sto je pametno mogao uraditi prilikom stvaranja koalicije. Prodati cak i za manje pare, pokrenuti javne radove, autoput i neprofitne stanove, zaposliti gradjevinski sektor da prezivi dok recesija ne prodje. To bi bilo bar nesto konkretno i pametno. Ovako nastavljamo obarati negativne rekorde u nezaposlenosti, u rekordno malim tj nikakvim investicvijama, sve poskupljuje, rezu se plate, projektuje se budzet sa deficitom, sve neka revoliconarna rjesenja i napredak. A nacionalna pitanja i dalje ostaju nerijesena.
Prodaja telekoma bi bio najgori moguci potez ( ovdje isto mislim i na elektroprivrede, i vodu, sumu... ) Primjer da je prodato moze ti biti RS i Crna Gora. Sta su uradili s tim parama? Poceli izgradnju autpouteva? Javni radovi? Samo su te pare otisle da zacepe budzete i u dzepove pojedinaca i nista vise. Svako ko hoce da zadrzi imalo suvereniteta i ko zeli da ima kakvu takvu privredu i popunjavanje budzeta, da moze da sam diktira i razvoj i cijene najbitnijih grana privrede nece nikada prodati te firme. Zasto ih ne proda NJemacka, Francuska.... E onda oni potegnu pitanje "vitalnog nacionalnog interesa". Zasto Nijemci nisu prodali DT ( njemacki telekom ) Rusima za duplu cijenu realne vrijednosti? Zasto Francuzi nisu prodali zeljezaru Mitalu? Oni to propagiraju samo u drugim zemljama gdje se oni mogu dokopati tih potencijala ali njihovo ne smijes ni pogledati.
E sad drugi je problem kod nas kako se upravlja tim firmama. Ali najgori potez bi bio prodaja.
jasko_ba

#1022 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by jasko_ba »

ultima_palabra wrote:
cyprus wrote:
To je govorio i Chamberlain 1938. i Izetbegović 1991... fašizmu se može popuštati neko vrijeme, na kraju je konflikt neizbježan.
:thumbup: a ove ublehaske fore cyprusa, hecimovica i slicnih - da je tako, drzava bi se davno raspala :x
palermo

#1023 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by palermo »

Političar wrote:
palermo wrote:
Političar wrote: Fora i jeste pronaći kompromis između takve dvije vizije.Neki oblik konfederacije u kome bi status manjina bio reciprocno osiguran jeste jedna od ideja o kojoj valja razmisliti.
:D

I koji bi recimo u tom tvom prijedlogu bio interes Bošnjaka.? Onako, da makar razmisle o tome. Zašto bi oni trebali da pristanu da budu institucionalna manjina u dijelovima BiH ? Neki dobar razloga, ako imaš ?
Valjda je interes svakog naroda pa i bošnjačkog da živi u državi čija vlada je fokusirana na ekonomiju i pitanja na koja su fokusirane i vlade sretnih zemalja.U konkretnom slučaju,Bošnjaci bi imali isto što i druga dva naroda.Svako je negdje manjina.Da li se i formalno zove manjinom ili ne nije toliko važno.Važna su individualna i kolektivna prava kao i ambijenet u kome se ta prava ostvaraju.
Pa ako su individualna i kolektivna prava zaštićena Ustavom, zašto nam treba konfederacija? Zar sve to ne možemo u državi Bosni i Hercegovini bez entiteta,sa jasnom politikom zaštite nacionalnih interesa, bez skupe administracije, fokusirani na ekonomiju, sretni što živimo u svojoj domovini. Šta to čudesno nosi konfederacija a da nema država BiH bez entiteta ?
palermo

#1024 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by palermo »

Josip321 wrote:

Vi stvarno mislite da Hrvati iz BH sanjaju o nekoj velikoj Hrvatskoj i da im je glavni grad Zagreb???????Treba biti realan. Hrvati su svjesni političke situacije, zaju gdje im je glavni grad. Ne znači to da im je nešto posebno simpatičan. Ali tu činjenicu nikako ne osporavaju. Znaju da moraju živjeti u državi gje je sve barem podjeleno sa tri. Svjesni su da ne mogu imati sve. Ali u Bošnjaka nedostaje realnosti. A to je da se Hrvati osjećaju u svojoj državi ugroženo.
...
pa eto, Josipe kad si realan, znam da ti neče biti teško nacrtati granice tog trećeg entiteta. Ne moraš ni crtati ako ti ne ide od ruke, možeš opisati šta bi to ušlo u treći entitet. Čisto da vidimo tu realnost.
zavrzlama

#1025 Re: POLITIČKI STATUS HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI

Post by zavrzlama »

palermo wrote:
Josip321 wrote:

Vi stvarno mislite da Hrvati iz BH sanjaju o nekoj velikoj Hrvatskoj i da im je glavni grad Zagreb???????Treba biti realan. Hrvati su svjesni političke situacije, zaju gdje im je glavni grad. Ne znači to da im je nešto posebno simpatičan. Ali tu činjenicu nikako ne osporavaju. Znaju da moraju živjeti u državi gje je sve barem podjeleno sa tri. Svjesni su da ne mogu imati sve. Ali u Bošnjaka nedostaje realnosti. A to je da se Hrvati osjećaju u svojoj državi ugroženo.
...
pa eto, Josipe kad si realan, znam da ti neče biti teško nacrtati granice tog trećeg entiteta. Ne moraš ni crtati ako ti ne ide od ruke, možeš opisati šta bi to ušlo u treći entitet. Čisto da vidimo tu realnost.
ma nacrtao bi on..ali se boji svojih ,a ne bosnjaka i srba....kad god nekom ko se zalaze za treci entitet kazes da nacrta kartu tog entiteta,ostane bez rijeci....jer je sam svjestan da bi imao vise zamjerki kod onih hrvata koji nebi bili u tom entitetu...slicna stvar kad nekog veliksorbina upitas kako misli sprovest secesiju rs-a od BIH :wink:
Locked