Daleko ides buraz. NG jeste Nijaz Gracic i sada mi mozemo ovdje raspravljati koje je boje vuk, ali to jeste njegov nick vec dugi niz godina.jeza u ledja wrote:O kakvom bezgranicnom vjerovanju Dodiku pises???hz__semir wrote:Pa kako si onda bezgranicno vjerovao Dodiku, kad je na FTV-u izjavio da on nema nikakve veze sa odbijanjem Statuta? Zar samo davanje intervjua ne implicira nepouzdanost informacija koje krmak iz Laktaša iznosi, a samim tim i nesigurnost u sve ono što se njih tiče?
Kakve to veze sa ovim ima? Nije u pitanju laganje, vec nepouzdanost informacija koja dolazi od anonimnog korisnika internet foruma.
Komitet za normalizaciju
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- GandalfSivi
#1001 Re: Komitet za normalizaciju
- jeza u ledja
#1002 Re: Komitet za normalizaciju
Ne razumijem u cemu idem daleko?GandalfSivi wrote:Daleko ides buraz. NG jeste Nijaz Gracic i sada mi mozemo ovdje raspravljati koje je boje vuk, ali to jeste njegov nick vec dugi niz godina.jeza u ledja wrote:O kakvom bezgranicnom vjerovanju Dodiku pises???hz__semir wrote:Pa kako si onda bezgranicno vjerovao Dodiku, kad je na FTV-u izjavio da on nema nikakve veze sa odbijanjem Statuta? Zar samo davanje intervjua ne implicira nepouzdanost informacija koje krmak iz Laktaša iznosi, a samim tim i nesigurnost u sve ono što se njih tiče?
Kakve to veze sa ovim ima? Nije u pitanju laganje, vec nepouzdanost informacija koja dolazi od anonimnog korisnika internet foruma.
Jesam li poceo od neceg sto je blizu, pa nastavio dalje?
Samo govorim da su nickovi na raznoraznim forumima nepouzdani izvori informacija, a u svjetlu nedavnih potpuno oprecnih izjava u medijima koje su dolazile od NG. Prvo je za neku shlj novinu navodno izjavio da nece glasati za novi statut, onda je neko ovdje prenio njegovu izjavu da hoce, i onda se sad opet pojavljuje clanak u kome opet izjavljuje da statut ne valja kurcu. Jel tako ili nije?
I sta je sad tu cudno da covjek vise ne zna kome da vjeruje?
- Edin H.
#1003 Re: Komitet za normalizaciju
Tako je, ali uz jednu opasku.jeza u ledja wrote: Ne razumijem u cemu idem daleko?
Jesam li poceo od neceg sto je blizu, pa nastavio dalje?![]()
![]()
Samo govorim da su nickovi na raznoraznim forumima nepouzdani izvori informacija, a u svjetlu nedavnih potpuno oprecnih izjava u medijima koje su dolazile od NG. Prvo je za neku shlj novinu navodno izjavio da nece glasati za novi statut, onda je neko ovdje prenio njegovu izjavu da hoce, i onda se sad opet pojavljuje clanak u kome opet izjavljuje da statut ne valja kurcu. Jel tako ili nije?
I sta je sad tu cudno da covjek vise ne zna kome da vjeruje?
Posto sam ja clanak iz Sana nasao sa jednim danom zakasnjenja, a forum je naravno brzi od pisanih novina, moguce je da je on dao izjavu za San u isto vrijeme kada se pojavila i prva izjava, te nakon toga dao demant koji je semir postavio.
- jeza u ledja
#1004 Re: Komitet za normalizaciju
Ne bih rekao, jer je navodno u ovom drugom clanku izgovorio dosta novih gluposti koje nismo culi u prvom. Dalje, u novom clanku nigdje nije eksplicitno rekao da nece glasati za statut, sto je rekao u prvom, a demantovao na internetu.
No u svakom slucaju, ako je bar djelic od ovog najnovijeg sranja u Sanu on izgovorio - ispostavilo bi se da je gad kakvog nisam ni sanjao.
No u svakom slucaju, ako je bar djelic od ovog najnovijeg sranja u Sanu on izgovorio - ispostavilo bi se da je gad kakvog nisam ni sanjao.
- Edin H.
#1005 Re: Komitet za normalizaciju
Faruk Hadžibegić o situaciji u bh. fudbalu: Smeta mi euforija, nije sve završeno
Ispada da je posao sa ukidanjem suspenzije gotov, ali je ostao najvažniji korak - usvajanje Statuta
Prošlosedmični sastanak članova Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH sa predsjednicima FIFA-e i UEFA-e Sepom Blaterom (Sepp Blatter) i Mišelom Platinijem (Michel) probudio je dosta optimizma u uspješno rješavanje problematike s usvajanjem novog Statuta Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.
FIFA i UEFA prihvatile su primjedbe FSRS i kantonalnih saveza koji su do sada bili protiv novog Statuta, a u javnosti su odmah počele najave historijske sjednice Skupštine NSBiH 26. maja i momentalnog ukidanja suspenzije Saveza.
Hoćeš ili nećeš
No, ambasador Komiteta Faruk Hadžibegić, koji je prisustvovao sastancima s Blaterom i Platinijem, upozorava da ukidanje suspenzije još nije gotova stvar.
- Jako mi smeta euforija koja se stvorila nakon sastanka u Cirihu. Blater i Platini istakli su da su veoma zadovoljni našim angažmanom i željom da normaliziramo situaciju, ali mi je žao što su se te pohvale odmah pretvorile u euforiju. Ispada da je ovim sastankom sve završeno, ali nije. Zaboravlja se jedan detalj - šta sad?
Za odbijanje podizanja ruke za Statut delegati su imali alibi, jer im je nešto smetalo u njegovom tekstu. Sada prepreka nema, FIFA i UEFA su prihvatile promjedbe, a to, realno, niko u Bosni i Hercegovini nije očekivao. Došli smo u situaciju "hoćeš ili nećeš". Ako Statut ne bude izglasan, onda više nemamo nikakvog džokera - kaže Hadžibegić.
Sportski umiremo
Ipak, naš stručnjak istakao je kako je optimist.
- Vjerujem u razum naših ljudi. Ako se 26. maja ne usvoji Statut, mi sportski umiremo, a ako ga izglasamo, otvara nam se velika perspektiva, ne samo za klubove, reprezentacije i omladinske pogone nego i u vidu ekonomskog razvoja, jer FIFA i UEFA pripremaju još dosta projekata. Ako izglasamo Statut, i mi ćemo biti njihov dio - tvrdi Hadžibegić.
Sportski duh predstavnika FSKS
Nije sve moglo proći baš onako kako treba. Odmah nakon sastanka u Cirihu, pojedini predstavnici Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo objavili su da neće glasati za modificirani Statut.
- Ne vidim razlog da se bilo ko buni, jer je glas za Statut u interesu svih. Ja vjerujem u sportski duh, a mislim da su Jusuf Pušina, Nijaz Gracić i Suad Džindo osobe kod kojih on nije upitan - završio je Hadžibegić.
Do sutra odluka o Arlu
Hadžibegić još ne zna hoće li ostati na klupi Arla. Ekipa iz Avinjona sigurno ispada iz francuske prve lige, ali naš stručnjak ne vidi u tome smetnju za ostanak na klupi. Hadžibegiću smetaju neke druge stvari.
- Predsjednik mi je ponudio novi ugovor na tri godine. Predloženo je smanjivanje plaće, ali nije stvar u parama nego u tome da ja više ne želim raditi u ovakvim uvjetima i na ovakav način. Evo, već su doveli trojicu igrača, a ja ne znam ni kako se zovu niti ih je ljekar pregledao.
Druga liga mi ne smeta, ja sam zadovoljan čovjek i volim raditi, ali ne mogu od "spačeka" praviti "ferrarija". Dobro igramo, ali ekipa je potrošena i nije homogena. Zato sam rekao da ću razmisliti do utorka - kaže Hadžibegić
(Avaz)
Ispada da je posao sa ukidanjem suspenzije gotov, ali je ostao najvažniji korak - usvajanje Statuta
Prošlosedmični sastanak članova Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH sa predsjednicima FIFA-e i UEFA-e Sepom Blaterom (Sepp Blatter) i Mišelom Platinijem (Michel) probudio je dosta optimizma u uspješno rješavanje problematike s usvajanjem novog Statuta Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.
FIFA i UEFA prihvatile su primjedbe FSRS i kantonalnih saveza koji su do sada bili protiv novog Statuta, a u javnosti su odmah počele najave historijske sjednice Skupštine NSBiH 26. maja i momentalnog ukidanja suspenzije Saveza.
Hoćeš ili nećeš
No, ambasador Komiteta Faruk Hadžibegić, koji je prisustvovao sastancima s Blaterom i Platinijem, upozorava da ukidanje suspenzije još nije gotova stvar.
- Jako mi smeta euforija koja se stvorila nakon sastanka u Cirihu. Blater i Platini istakli su da su veoma zadovoljni našim angažmanom i željom da normaliziramo situaciju, ali mi je žao što su se te pohvale odmah pretvorile u euforiju. Ispada da je ovim sastankom sve završeno, ali nije. Zaboravlja se jedan detalj - šta sad?
Za odbijanje podizanja ruke za Statut delegati su imali alibi, jer im je nešto smetalo u njegovom tekstu. Sada prepreka nema, FIFA i UEFA su prihvatile promjedbe, a to, realno, niko u Bosni i Hercegovini nije očekivao. Došli smo u situaciju "hoćeš ili nećeš". Ako Statut ne bude izglasan, onda više nemamo nikakvog džokera - kaže Hadžibegić.
Sportski umiremo
Ipak, naš stručnjak istakao je kako je optimist.
- Vjerujem u razum naših ljudi. Ako se 26. maja ne usvoji Statut, mi sportski umiremo, a ako ga izglasamo, otvara nam se velika perspektiva, ne samo za klubove, reprezentacije i omladinske pogone nego i u vidu ekonomskog razvoja, jer FIFA i UEFA pripremaju još dosta projekata. Ako izglasamo Statut, i mi ćemo biti njihov dio - tvrdi Hadžibegić.
Sportski duh predstavnika FSKS
Nije sve moglo proći baš onako kako treba. Odmah nakon sastanka u Cirihu, pojedini predstavnici Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo objavili su da neće glasati za modificirani Statut.
- Ne vidim razlog da se bilo ko buni, jer je glas za Statut u interesu svih. Ja vjerujem u sportski duh, a mislim da su Jusuf Pušina, Nijaz Gracić i Suad Džindo osobe kod kojih on nije upitan - završio je Hadžibegić.
Do sutra odluka o Arlu
Hadžibegić još ne zna hoće li ostati na klupi Arla. Ekipa iz Avinjona sigurno ispada iz francuske prve lige, ali naš stručnjak ne vidi u tome smetnju za ostanak na klupi. Hadžibegiću smetaju neke druge stvari.
- Predsjednik mi je ponudio novi ugovor na tri godine. Predloženo je smanjivanje plaće, ali nije stvar u parama nego u tome da ja više ne želim raditi u ovakvim uvjetima i na ovakav način. Evo, već su doveli trojicu igrača, a ja ne znam ni kako se zovu niti ih je ljekar pregledao.
Druga liga mi ne smeta, ja sam zadovoljan čovjek i volim raditi, ali ne mogu od "spačeka" praviti "ferrarija". Dobro igramo, ali ekipa je potrošena i nije homogena. Zato sam rekao da ću razmisliti do utorka - kaže Hadžibegić
(Avaz)
- Impavidus
#1006 Re: Komitet za normalizaciju
Nek se više vjeruje izjavi Gracića za najpouzdanije novine zvane "san", nego onome što je napisao pod nickom ng za koji je dokazano više puta da on piše.
- Obuca9
#1007 Re: Komitet za normalizaciju
Pa kad lično napraviš nekome account, onda je teško pričati o nekoj anonimnosti. Toliko od mene, a ti i dalje vjeruj SAN-u i njegovim "provjerenim" informacijama, nije ih bilo puno u zadnjih 5 godina koje su se pokazale apsolutno netačnim, samo 200-njak.jeza u ledja wrote:O kakvom bezgranicnom vjerovanju Dodiku pises???hz__semir wrote:Pa kako si onda bezgranicno vjerovao Dodiku, kad je na FTV-u izjavio da on nema nikakve veze sa odbijanjem Statuta? Zar samo davanje intervjua ne implicira nepouzdanost informacija koje krmak iz Laktaša iznosi, a samim tim i nesigurnost u sve ono što se njih tiče?
- jeza u ledja
#1008 Re: Komitet za normalizaciju
Jel to znaci da ti imas "licno" pristup njegovom accountu?hz__semir wrote:Pa kad lično napraviš nekome account, onda je teško pričati o nekoj anonimnosti. Toliko od mene, a ti i dalje vjeruj SAN-u i njegovim "provjerenim" informacijama, nije ih bilo puno u zadnjih 5 godina koje su se pokazale apsolutno netačnim, samo 200-njak.jeza u ledja wrote:O kakvom bezgranicnom vjerovanju Dodiku pises???hz__semir wrote:Pa kako si onda bezgranicno vjerovao Dodiku, kad je na FTV-u izjavio da on nema nikakve veze sa odbijanjem Statuta? Zar samo davanje intervjua ne implicira nepouzdanost informacija koje krmak iz Laktaša iznosi, a samim tim i nesigurnost u sve ono što se njih tiče?
Nego, reci ti njemu da on "licno" demantuje cijeli ovaj intervju u Sanu pa ce cijeli problem biti rijesen.
- Obuca9
#1009 Re: Komitet za normalizaciju
Nemam ja licno pristup njegovom accountu, ali licno znam da niko osim njega ne koristi isti, ako te zanima kako tacno znam, javi se na PM.
-
Area_51
#1010 Re: Komitet za normalizaciju
Naravno da NSBiH nije parlament, pa bas zato onda ne bi trebalo da ima entitetskih ili etnickih glasanja.
Sta je stvarni problem, odnosi se na to da bazu saveza ne cine klubovi nego kantonalni savezi i entitetski savezi, sto nema nigdje na svijetu. Svagdje je osnova saveza klub, dok kod nas u nasoj zalosnoj zemlji, pod teorijom realiteta dolaze nam kantonalni/zupanijski i entitetski savezi. Problem broj jedan.
Ovdje se zaboravlja da se predvidja donosenje odluka 3/4 vecinom, sto se u pravnoj nauci zove kvalificirana velicina, u odnosu na prostu vecinu koja je ona klasicna natpolovicna ili 50% + 1 gas. Zamislite tijelo koje ima 15 ljudi, a za donosenje odluka treba 12 ruku ZA. Pa onda, recimo, ne dodje ih trojica na sastanak, sto znaci od preostalih 12, svih 12 mora biti ZA, da bi se odluka donijela. Cijeli svijet odluke donosi prostom natpolovicnom vecinom, a kod nas kvalificiranom 3/4 vecinom, jer je to navodni realitet i zastita vitalnog nacionalnog interesa. Problem broj dva.
Neko kaze, preglasavanje i vitalni nacionani interes, pa njihova zastita. To vam izgleda ovako, kao onda kad cujete da nemate igraca Srba u reprezentaciji, pa se trazi vjestacki da se oni ubace da bi se kao zastitio vitalni nacionalni interes, a sto ti igraci ne znaju igrati lopte, to kao fol nema veze. Ne postoji fenomen vitalnog nacionalnog intetesa u sportu, jer se radi o nevladinom sektoru i on kao takav ne slijedi nigdje uredjenje drzave, vec se prilagodjava i organizira prema potreba sporta. Problem broj tri.
Placajuci ova tri problema, plus kusur od nesto manjih problema, kupili smo stvar da savez ima jednog predsjednika. Moje je zakljucak, preskupo. Zato mislim, kako Komitet za normalizaciju nije uradio dobar posao.
Ako sam dotakao necije emocije povodom Ivice Osima, iskreno se izvinjavam, nije mi to bila namjera, ali on nije dobro odradio posao plus svi ostali clanovi komiteta. Bolje je rijesenje bio prethodni nepromijenjeni FIFA i UEFA statut u kojem bi bazu cinili predstavnici klubova iz Premijer lige i drugih entitetskih liga. Bar zato, sto bi tada kao predstavnik Zelje, Osim mogao biti kandidat za predsjednika. Ovako, kazem vam, spremite se za novog Colakovica, Dominikovica ili Ceku.
Sta je stvarni problem, odnosi se na to da bazu saveza ne cine klubovi nego kantonalni savezi i entitetski savezi, sto nema nigdje na svijetu. Svagdje je osnova saveza klub, dok kod nas u nasoj zalosnoj zemlji, pod teorijom realiteta dolaze nam kantonalni/zupanijski i entitetski savezi. Problem broj jedan.
Ovdje se zaboravlja da se predvidja donosenje odluka 3/4 vecinom, sto se u pravnoj nauci zove kvalificirana velicina, u odnosu na prostu vecinu koja je ona klasicna natpolovicna ili 50% + 1 gas. Zamislite tijelo koje ima 15 ljudi, a za donosenje odluka treba 12 ruku ZA. Pa onda, recimo, ne dodje ih trojica na sastanak, sto znaci od preostalih 12, svih 12 mora biti ZA, da bi se odluka donijela. Cijeli svijet odluke donosi prostom natpolovicnom vecinom, a kod nas kvalificiranom 3/4 vecinom, jer je to navodni realitet i zastita vitalnog nacionalnog interesa. Problem broj dva.
Neko kaze, preglasavanje i vitalni nacionani interes, pa njihova zastita. To vam izgleda ovako, kao onda kad cujete da nemate igraca Srba u reprezentaciji, pa se trazi vjestacki da se oni ubace da bi se kao zastitio vitalni nacionalni interes, a sto ti igraci ne znaju igrati lopte, to kao fol nema veze. Ne postoji fenomen vitalnog nacionalnog intetesa u sportu, jer se radi o nevladinom sektoru i on kao takav ne slijedi nigdje uredjenje drzave, vec se prilagodjava i organizira prema potreba sporta. Problem broj tri.
Placajuci ova tri problema, plus kusur od nesto manjih problema, kupili smo stvar da savez ima jednog predsjednika. Moje je zakljucak, preskupo. Zato mislim, kako Komitet za normalizaciju nije uradio dobar posao.
Ako sam dotakao necije emocije povodom Ivice Osima, iskreno se izvinjavam, nije mi to bila namjera, ali on nije dobro odradio posao plus svi ostali clanovi komiteta. Bolje je rijesenje bio prethodni nepromijenjeni FIFA i UEFA statut u kojem bi bazu cinili predstavnici klubova iz Premijer lige i drugih entitetskih liga. Bar zato, sto bi tada kao predstavnik Zelje, Osim mogao biti kandidat za predsjednika. Ovako, kazem vam, spremite se za novog Colakovica, Dominikovica ili Ceku.
- ultima_palabra
#1011 Re: Komitet za normalizaciju
Dvije ispravke... mislim da dosta saveza slijedi ovaj princip regionalnih/područnih saveza. Druga priča je to što u svim zemljama postoje udruženja ligaša koja rukovode ligaškim takmičenjima, a savez je tu kao supervizor... to je promjena koju bi trebalo ubaciti što prije.Area_51 wrote:Naravno da NSBiH nije parlament, pa bas zato onda ne bi trebalo da ima entitetskih ili etnickih glasanja.
Drugo, nismo kupili to da savez ima jednog predsjednika, većini je to apsolutno nebitno. Kupili smo članstvo u UEFI, i nastavak takmičenja reprezentacije i klubova.
-
Area_51
#1012 Re: Komitet za normalizaciju
Mislis ono kada slavimo ucesce klubova u pretkolima evropskih takmicenja, a gdje nas oni velikom vecinom brukaju. Mozda mislis i na reprezentaciju kojoj vazda fali ono »jos samo malo« da se kvalificira na veliko takmicenje. Kazem ti, preskupo.
Radije bih ovdje da smo potrosili nesto vise vremena pod suspenzijom, rastjerali raznu gamad iz saveza koja nije lopte sutnula, ukljucujuci Pusinu, Dzindu, Gracica, Colakovica, Dominikovica, Ceku, Tigra, Bevandu i slicne, pa napravili savez kako treba sa legendama na celu. Ovako, radi par tekmi reprezenticije i presmijesne euforije sto ce Zeljo ili Sarajevo otici na Kipar, da igraju mec protiv strasnog i u Evropi »renomiranog« kiparskog, islandskog, sanmarninskog, azerbejdzanskog, maleteskog kluba za koji nikad nismo culi, placamo svi mi zajedno preveliku cijenu. Nekad je spas u strpljenju i predanosti, a ne u zurbi.
Svi koji zure prema tim takmicenjima, nekako vidim kao advokate presmijesnih navodnih menadzera, Redzepagica, Jasarija i slicnih, kojima ce zapravo biznis propasti ako nastavi se sa suspenzijom, pa daj bilo kakav savez da imaju gdje provoditi svoje piljarske poslove.
Radije bih ovdje da smo potrosili nesto vise vremena pod suspenzijom, rastjerali raznu gamad iz saveza koja nije lopte sutnula, ukljucujuci Pusinu, Dzindu, Gracica, Colakovica, Dominikovica, Ceku, Tigra, Bevandu i slicne, pa napravili savez kako treba sa legendama na celu. Ovako, radi par tekmi reprezenticije i presmijesne euforije sto ce Zeljo ili Sarajevo otici na Kipar, da igraju mec protiv strasnog i u Evropi »renomiranog« kiparskog, islandskog, sanmarninskog, azerbejdzanskog, maleteskog kluba za koji nikad nismo culi, placamo svi mi zajedno preveliku cijenu. Nekad je spas u strpljenju i predanosti, a ne u zurbi.
Svi koji zure prema tim takmicenjima, nekako vidim kao advokate presmijesnih navodnih menadzera, Redzepagica, Jasarija i slicnih, kojima ce zapravo biznis propasti ako nastavi se sa suspenzijom, pa daj bilo kakav savez da imaju gdje provoditi svoje piljarske poslove.
- ultima_palabra
#1013 Re: Komitet za normalizaciju
Evo ja bih sad potpisao suspenziju da neko garantuje da ćemo napraviti normalan savez za 2-3, pa i 4-5 godina... ali takve garancije nema i ne može biti. Prije će biti da bi pod suspenzijom ostali ovi hahari, a da bi svi normalni fudbalski radnici digli ruke i počeli se baviti drugim poslovima.Area_51 wrote:Mislis ono kada slavimo ucesce klubova u pretkolima evropskih takmicenja, a gdje nas oni velikom vecinom brukaju. Mozda mislis i na reprezentaciju kojoj vazda fali ono »jos samo malo« da se kvalificira na veliko takmicenje. Kazem ti, preskupo.
-
upaljac01
#1014 Re: Komitet za normalizaciju
ja stvarno ne kontam, imas li neku garanciju da bi poslije 3 godine bilo bolje? imas li neko iskustvo iz proslosti da te tjera na takvo razmisljanje? drug zivis u Bosni... ako suspenzija ostane moze trajat 5 godina i da se nista ne promjeni...Area_51 wrote:Mislis ono kada slavimo ucesce klubova u pretkolima evropskih takmicenja, a gdje nas oni velikom vecinom brukaju. Mozda mislis i na reprezentaciju kojoj vazda fali ono »jos samo malo« da se kvalificira na veliko takmicenje. Kazem ti, preskupo.
-
El_comadante
#1015 Re: Komitet za normalizaciju
razmišlanje ovde na forumu je otprilike dobro je ukinuče se suspenzija igrat če repreznetacija i klubovi u europu. to je uredu. međutim šta poslije. gdje če biti Osim i ostali recimo u decembru ili februaru slijedeče godine? onda da li če slijedeči saziv skupštine napraviti kvalitetniej takmičenje da i mi dočekamo da naš klub igra grupe Europa lige. jer ipak je tamo igrao predstavnk Moldavija a naš nije nikda, stvarno sramota. a ovo što su stavili da treba 3/4 da se svaka odluka je u najmanju ruku glupa ili smješna jer znači svako može kočiti bilo koji "zakon" npr. smanjenje klubova u PL. i nevidim da je komitet nešto mnogo uradio i postiga. kažem nisu mnogo ali jesu nešto i uradili.
-
upaljac01
#1016 Re: Komitet za normalizaciju
znas li ti kad te suspenduju i kad ti propadnu dvije generacije, kad sva ova djeca sto bi igrala za nas uzmu svicarsko, njemacko itd drzavljanstvo, kad kreces opet od 0 u rangu san marina koluko treba da se oporavis i dodjes recimo do ovog nivoa? najmanje 10 godina, a opet nemas nikakvu garanciju da bi se ovi dogovorili u sljedecih 5 godina i to je to... prosta racunica... sa dsruge strane ko ne vidi pomak onda je suvisno pricat...El_comadante wrote:razmišlanje ovde na forumu je otprilike dobro je ukinuče se suspenzija igrat če repreznetacija i klubovi u europu. to je uredu. međutim šta poslije. gdje če biti Osim i ostali recimo u decembru ili februaru slijedeče godine? onda da li če slijedeči saziv skupštine napraviti kvalitetniej takmičenje da i mi dočekamo da naš klub igra grupe Europa lige. jer ipak je tamo igrao predstavnk Moldavija a naš nije nikda, stvarno sramota. a ovo što su stavili da treba 3/4 da se svaka odluka je u najmanju ruku glupa ili smješna jer znači svako može kočiti bilo koji "zakon" npr. smanjenje klubova u PL. i nevidim da je komitet nešto mnogo uradio i postiga. kažem nisu mnogo ali jesu nešto i uradili.
-
Dialer
#1017 Re: Komitet za normalizaciju
Svakako se nema garancija da ce u ovoj jadnoj zemlji ikad ista biti bolje.
-
bosnovizija
#1018 Re: Komitet za normalizaciju
Puna podrška Komitetu za normalizaciju
Piše: O. Škundrić
Utorak, 17.05.11. 16:48.
Danas je u Sarajevu održana sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj je prisustvovao i predsjednik Komiteta za normalizaciju Ivica Osim.
Na sjednici Izvršnog odbora NS FBiH, kojoj su u jednom dijelu prisustvovali Ivan Osim predsjednik Komiteta za normalizaciju i Jasmin Baković generalni sekretar N/FS BiH, doneseni su sljedeći zaključci:
"Ivica Osim predsjednik Komiteta i Jasmin Baković generalni sekretar upoznali su članove IO NS FBiH sa dosadašnjim aktivnostima Komiteta, ishodom sastanka sa predsjednikom FIFA-e i UEFA-e u Cirihu i prihvaćenim amandmanima na statut od strane FIFA-e i UEFA-e. IO NS FBiH odao je priznanje Komitetu na poduzetim aktivnostima u proteklom periodu. IO NS FBiH ohrabren je prihvatanjem određenih amandmana od strane FIFA-e/UEFA-e i očekuje da će delegati Skupštine NS/FS BiH usvojiti novi statut NS/FS BiH kako bi prestala suspenzija", navodi se u saopštenju iz NSFBiH.
Izvor. SportSport.ba
Piše: O. Škundrić
Utorak, 17.05.11. 16:48.
Danas je u Sarajevu održana sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj je prisustvovao i predsjednik Komiteta za normalizaciju Ivica Osim.
Na sjednici Izvršnog odbora NS FBiH, kojoj su u jednom dijelu prisustvovali Ivan Osim predsjednik Komiteta za normalizaciju i Jasmin Baković generalni sekretar N/FS BiH, doneseni su sljedeći zaključci:
"Ivica Osim predsjednik Komiteta i Jasmin Baković generalni sekretar upoznali su članove IO NS FBiH sa dosadašnjim aktivnostima Komiteta, ishodom sastanka sa predsjednikom FIFA-e i UEFA-e u Cirihu i prihvaćenim amandmanima na statut od strane FIFA-e i UEFA-e. IO NS FBiH odao je priznanje Komitetu na poduzetim aktivnostima u proteklom periodu. IO NS FBiH ohrabren je prihvatanjem određenih amandmana od strane FIFA-e/UEFA-e i očekuje da će delegati Skupštine NS/FS BiH usvojiti novi statut NS/FS BiH kako bi prestala suspenzija", navodi se u saopštenju iz NSFBiH.
Izvor. SportSport.ba
-
bosnovizija
#1019 Re: Komitet za normalizaciju
Rodoljub Petković o amandmanima na Statut
"Kohezija, a ne razdvajanje"
Piše: M. Dautbegović
Utorak, 17.05.11. 13:45.
U Fudbalskom savezu Republike Srpske smatraju kako su predloženi i usvojeni amandmani dobra stvar za bh. fudbal i da ne bi smjeli biti kamen spoticanja.
Delegati Skupštine Nogometnog/Fudbalskpog saveza Bosne i Hercegovine ispred Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo Nijaz Gracić i Suad Džindo prošle su sedmice u razgovorima za SportSport.ba izjavili kako neće glasati za statut nakon što su UEFA i FIFA usvojile amandmane koje su predložili Fudbalski savez Republike Srpske i predstavnici hrvatskog korpusa.
"Nama je satisfakcija i svima bi to trebalo da bude, jer su predstavnici UEFA i FIFA, odnosno njihovi predsjednici Michel Platini i Sepp Blatter prihvatili argumentovane zahtjeve za određenim amandmanima, koji idu u korist svima", kaže generalni sekretar FSRS Rodoljub Petković, koji smatra da je reakcija Gracića i Džinde bila uzrokovana pogrešnim tumačenjem.
"Tumačenje je bilo neadekvatno ili je jednostavno nastao problem u kominikaciji. Ne mogu da shvatima zašto bi nekome smetalo tročetvrtinsko glasanje, jer prilikom takvog glasanja ne postoji mogućnost da se izabere neko kome tu nije mjesto. Ovi amadmani pridonose na koheziji, a ne razdvajanju".
"Nijaza Gracića posebno poštujem i cijenim, pogotovo nakon njegovih izjava na Skupštini koje su za cilj imale da se stvori ambijent povjerenja i zato mislim da je sve ovo uzrok neinformisanosti. Vidite, prilikom tročetvrtinskog glasanja u Skupštini ne može se donijeti ni jedna odluka bez saglasnosti delegata iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Primjera radi, ako su za neku odluku bošnjački i srpski delegati, za njeno usvajanje potrebna su još tri glasa iz županija i obrnuto. Niko nikog u tom slučaju ne može majorizovati i nije u redu da dvije strane mogu trećoj birati čovjeka", mišljenja je Petković.
Petković je istakao kako je Fudbalski savez Republike Srpske predložio još neke amandmane, koji imaju za cilj napredak bh. fudbala, a ne njegovo uništenje.
"Mi smo predložili jedan amandman, koji je usvojen, a on se odnosi na to da onaj ko napusti sjednicu i povari kvorum bude odmah eliminisan iz tijela Saveza. Zaista, nama problem nije bio jedan predsjednik, već način biranja, jer nećemo svakoga u Savezu. Potpuno je nevažno ko će biti prvi predsjednik. Vjerujem da bi Ivica Osim bio možda i najbolje riješenje, ukoliko se on odluči za to zbog zdravstvenih problema. Iz mnogo razloga on bi bio pravi izbor", dodao je Petković.
Izvor. SportSport.ba
"Kohezija, a ne razdvajanje"
Piše: M. Dautbegović
Utorak, 17.05.11. 13:45.
U Fudbalskom savezu Republike Srpske smatraju kako su predloženi i usvojeni amandmani dobra stvar za bh. fudbal i da ne bi smjeli biti kamen spoticanja.
Delegati Skupštine Nogometnog/Fudbalskpog saveza Bosne i Hercegovine ispred Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo Nijaz Gracić i Suad Džindo prošle su sedmice u razgovorima za SportSport.ba izjavili kako neće glasati za statut nakon što su UEFA i FIFA usvojile amandmane koje su predložili Fudbalski savez Republike Srpske i predstavnici hrvatskog korpusa.
"Nama je satisfakcija i svima bi to trebalo da bude, jer su predstavnici UEFA i FIFA, odnosno njihovi predsjednici Michel Platini i Sepp Blatter prihvatili argumentovane zahtjeve za određenim amandmanima, koji idu u korist svima", kaže generalni sekretar FSRS Rodoljub Petković, koji smatra da je reakcija Gracića i Džinde bila uzrokovana pogrešnim tumačenjem.
"Tumačenje je bilo neadekvatno ili je jednostavno nastao problem u kominikaciji. Ne mogu da shvatima zašto bi nekome smetalo tročetvrtinsko glasanje, jer prilikom takvog glasanja ne postoji mogućnost da se izabere neko kome tu nije mjesto. Ovi amadmani pridonose na koheziji, a ne razdvajanju".
"Nijaza Gracića posebno poštujem i cijenim, pogotovo nakon njegovih izjava na Skupštini koje su za cilj imale da se stvori ambijent povjerenja i zato mislim da je sve ovo uzrok neinformisanosti. Vidite, prilikom tročetvrtinskog glasanja u Skupštini ne može se donijeti ni jedna odluka bez saglasnosti delegata iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Primjera radi, ako su za neku odluku bošnjački i srpski delegati, za njeno usvajanje potrebna su još tri glasa iz županija i obrnuto. Niko nikog u tom slučaju ne može majorizovati i nije u redu da dvije strane mogu trećoj birati čovjeka", mišljenja je Petković.
Petković je istakao kako je Fudbalski savez Republike Srpske predložio još neke amandmane, koji imaju za cilj napredak bh. fudbala, a ne njegovo uništenje.
"Mi smo predložili jedan amandman, koji je usvojen, a on se odnosi na to da onaj ko napusti sjednicu i povari kvorum bude odmah eliminisan iz tijela Saveza. Zaista, nama problem nije bio jedan predsjednik, već način biranja, jer nećemo svakoga u Savezu. Potpuno je nevažno ko će biti prvi predsjednik. Vjerujem da bi Ivica Osim bio možda i najbolje riješenje, ukoliko se on odluči za to zbog zdravstvenih problema. Iz mnogo razloga on bi bio pravi izbor", dodao je Petković.
Izvor. SportSport.ba
- Edin H.
#1020 Re: Komitet za normalizaciju
Opasno se Osim bori za fotelju, evo izgleda da je i ovoga Petkovica platio 
-
El_comadante
#1021 Re: Komitet za normalizaciju
tačno uradili su dobar posao ali pitam šta poslije? hoče li išta uraditi da se popravi posao? kažeš opet čemo krenuti iz ranga san marina, to je tačno ali i kakve sada imamo koristi što smo od san marina u večem rangu kada opet nečemo igrati EP niti grupe bilo kojeg takmičenja. ako več nečemo igrati onda mi je svejedno bila suspenzija ili ne kada naših nema nigdje. to je poenta.upaljac01 wrote:znas li ti kad te suspenduju i kad ti propadnu dvije generacije, kad sva ova djeca sto bi igrala za nas uzmu svicarsko, njemacko itd drzavljanstvo, kad kreces opet od 0 u rangu san marina koluko treba da se oporavis i dodjes recimo do ovog nivoa? najmanje 10 godina, a opet nemas nikakvu garanciju da bi se ovi dogovorili u sljedecih 5 godina i to je to... prosta racunica... sa dsruge strane ko ne vidi pomak onda je suvisno pricat...El_comadante wrote:razmišlanje ovde na forumu je otprilike dobro je ukinuče se suspenzija igrat če repreznetacija i klubovi u europu. to je uredu. međutim šta poslije. gdje če biti Osim i ostali recimo u decembru ili februaru slijedeče godine? onda da li če slijedeči saziv skupštine napraviti kvalitetniej takmičenje da i mi dočekamo da naš klub igra grupe Europa lige. jer ipak je tamo igrao predstavnk Moldavija a naš nije nikda, stvarno sramota. a ovo što su stavili da treba 3/4 da se svaka odluka je u najmanju ruku glupa ili smješna jer znači svako može kočiti bilo koji "zakon" npr. smanjenje klubova u PL. i nevidim da je komitet nešto mnogo uradio i postiga. kažem nisu mnogo ali jesu nešto i uradili.
-
Corola
#1022 Re: Komitet za normalizaciju
Kakva drzava takav i savez.
Kratko i jasno.
Kratko i jasno.
-
Stari
#1023 Re: Komitet za normalizaciju
El_comadante wrote:tačno uradili su dobar posao ali pitam šta poslije? hoče li išta uraditi da se popravi posao? kažeš opet čemo krenuti iz ranga san marina, to je tačno ali i kakve sada imamo koristi što smo od san marina u večem rangu kada opet nečemo igrati EP niti grupe bilo kojeg takmičenja. ako več nečemo igrati onda mi je svejedno bila suspenzija ili ne kada naših nema nigdje. to je poenta.upaljac01 wrote:znas li ti kad te suspenduju i kad ti propadnu dvije generacije, kad sva ova djeca sto bi igrala za nas uzmu svicarsko, njemacko itd drzavljanstvo, kad kreces opet od 0 u rangu san marina koluko treba da se oporavis i dodjes recimo do ovog nivoa? najmanje 10 godina, a opet nemas nikakvu garanciju da bi se ovi dogovorili u sljedecih 5 godina i to je to... prosta racunica... sa dsruge strane ko ne vidi pomak onda je suvisno pricat...El_comadante wrote:razmišlanje ovde na forumu je otprilike dobro je ukinuče se suspenzija igrat če repreznetacija i klubovi u europu. to je uredu. međutim šta poslije. gdje če biti Osim i ostali recimo u decembru ili februaru slijedeče godine? onda da li če slijedeči saziv skupštine napraviti kvalitetniej takmičenje da i mi dočekamo da naš klub igra grupe Europa lige. jer ipak je tamo igrao predstavnk Moldavija a naš nije nikda, stvarno sramota. a ovo što su stavili da treba 3/4 da se svaka odluka je u najmanju ruku glupa ili smješna jer znači svako može kočiti bilo koji "zakon" npr. smanjenje klubova u PL. i nevidim da je komitet nešto mnogo uradio i postiga. kažem nisu mnogo ali jesu nešto i uradili.
Poenta... Sustina...Bit....Srz ....ne znam sta je to u ovom slucaju.
Ako napravis jedan...., ali ono bas iskren pokusaj..... da spoznas bit postojanja reprezentacija San Marina, Lichtensteina, Farskih ostrva, Andore , Malte .... i to gledano sa aspekta onih koji za te reprezentacije navijaju, s njima se identifikuju ...za njih zive ...
Oni ocito nikad nece otici na EP ... pa ipak postoje...ljudi ih vole ... takmice se prema svojim mogucnostima ...
Ja kao sto rekoh ne znam na koju si sustinu ...na koju si poentu mislio ... ali znam da si poentu postojanja jedne drzavne reprezentacije u nogometnu ....(djelomicno ili potpuno ) ...ipak promasio.
-
El_comadante
#1024 Re: Komitet za normalizaciju
@stari
poenta je to da mi smatramo da trebamo igrati na EP ili SP i u gurpama LP ili EL. a realno imamo kvalitet za to. dakle glavna kočnica razvoja fudbala i ovih rezultata je savez. e to ja kažem o tome pričam. a ovo 3/4 večina za bilo koju odluku je velika kočnica tome.
poenta je to da mi smatramo da trebamo igrati na EP ili SP i u gurpama LP ili EL. a realno imamo kvalitet za to. dakle glavna kočnica razvoja fudbala i ovih rezultata je savez. e to ja kažem o tome pričam. a ovo 3/4 večina za bilo koju odluku je velika kočnica tome.
-
Stari
#1025 Re: Komitet za normalizaciju
Izostanak sportskih rezultata zadovoljavajucih za sve zainteresovane ...ne moze i nece biti valjan argument u korist hipoteze o potrebi prestanka postojanja reprezentacije- jer toboze rezultati koje mi (kvalitetom) zasluzujemo nisu dostignuti.
Da pojednostavim ....Gadno je kad reprezentacija zijani ... jos gadnije kad zijani od nekih levata... ali to na neki nacin koristiti kao adut u raspravi o eventualnom prestanku njenog postojanja ... je ipak najgadnije.
Reprezentacija mora postojati i igrati ...taman da prima petardu od Lichtensteina na svom terenu ( a dace bog pa takvih horora ipak necemo gledati)... taman da decki iz Andore i San Marina sa njima igraju "trike" .... ipak je mora biti .... i to da igra na terenu a ne u nasim snovima ...
Da ne tonem dublje u ovu kvazifilozofsku konstrukciju (tanak sam u filozofiji - dokumentovano) ... Dok reprezentacija postoji postojace i vjerovatnoca (a i kakav-takav nacin ) da ce se igra poboljsati (tako mu to nekako dodje i kod ovih "malih" reprezentacija).... Poboljsati igru nepostojece reprezentacije - je mozda moguce - ali je meni nedokucivo.
Da pojednostavim ....Gadno je kad reprezentacija zijani ... jos gadnije kad zijani od nekih levata... ali to na neki nacin koristiti kao adut u raspravi o eventualnom prestanku njenog postojanja ... je ipak najgadnije.
Reprezentacija mora postojati i igrati ...taman da prima petardu od Lichtensteina na svom terenu ( a dace bog pa takvih horora ipak necemo gledati)... taman da decki iz Andore i San Marina sa njima igraju "trike" .... ipak je mora biti .... i to da igra na terenu a ne u nasim snovima ...
Da ne tonem dublje u ovu kvazifilozofsku konstrukciju (tanak sam u filozofiji - dokumentovano) ... Dok reprezentacija postoji postojace i vjerovatnoca (a i kakav-takav nacin ) da ce se igra poboljsati (tako mu to nekako dodje i kod ovih "malih" reprezentacija).... Poboljsati igru nepostojece reprezentacije - je mozda moguce - ali je meni nedokucivo.