Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post Reply
žuta

#1001 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by žuta »

HAJD SAD OBJASNI ŠTO KUPUJEMO STRUJU
popajic

#1002 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by popajic »

kasparaov wrote: da li je tim ljudima neko kriv sto nije ganjo skolu?pa radi za minimalac,ja ne poznajem nikog obrazovanog sa 500 km
:-)
Znaci, lova do krova za svakoga ko je ganjO skolu :-)
Ja poznajem masu jednu totalno neobrazovanih , a debelo uhljebljenih ...gdje ti zivis :roll:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1003 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:prvo lice mnozine - drustvo... sto ukljucuje i mene, i tebe i sve penzionere... sta predlazes da mi kao drustvo uradimo kako bi pomogli ljudima koji prezivljavaju sa 500km i kako da sve to finansiramo?
Onda nemoj u stilu udbinog strogog isljednika pitati, kako si to ti doprinijeo povećanju. sam si sebe stavio tamo.

Alfons Kauders wrote:a na osnovu cega zakljucujes da povecanje cijene struje nije realno? da li je stara cijena struje realna, kada je elektroprivreda pravila 100,000km gubitka dnevno? kako su se npr. u zadnje dvije godine kretale cijene ostalih energenata? cijena rada? koji su troskovi konsolidacije u rudnicima? itd... sta trebamo? prestati koristiti naftu na povrsinskim kopovima? smanjiti rudarima plate? ne placati im doprinose? ne ulagati u novu opremu, taman da ih usput vise gine pa da im ne placamo plate, kako bi raja placala fenig manje kad gleda sapunice?

ja sam care iz tuzle, mogu ti do sutra pricati o rudarima, uglju i struji... i o greskama nove i stare vlasti...
Poskupljenje struje je najgori udar na standard stanovništva, jer podrazumjeva val poskupljenja poslije. Cijena rada? Previsoka za ono što (ne)rade.
Dalje, svaka socijaldemokracija u svijetu po svojoj definiciji štiti socijalno najugroženije kategorije. Zato je ovo "subvencioniranje" smiješno i zamazivanje očiju. Ali, mi smo u svemu iznimka valjda, od cijelog dunjaluka. Pa i u tumačenju socijalističke ideje. Ovdje se nešto raspravlja ljevica , desnica, a nemamo uopće razlike kad je punjenje i pražnjenje proračuna u pitanju. Ispadoše najdesniji oni koji plaču nad penzionerima i nezapolenima.
A u analizu troškovnog elementa, nisam ulazila.
Alfons Kauders

#1004 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote: Onda nemoj u stilu udbinog strogog isljednika pitati, kako si to ti doprinijeo povećanju. sam si sebe stavio tamo.
ej to... sam kazes?
Da ih ne izlažete novim poskupljenjima svih vrsta koji su neminovni nakon poskupljenja struje, na primjer.
ako ti slucajno sa daljine gledas kako mi koji ovdje zivimo "izlazemo" neke penzionere poskupljenjima, pa pises u tom licu, onda ok... ali onda ne vidim zasto te to uopste zanima... i zasto izuzimas te penzionere i ljude sa niskim primanjima iz moje generalizacije - velika vecina njih je glasala i za ovu i za proslu vlast...

Alfons Kauders wrote:a na osnovu cega zakljucujes da povecanje cijene struje nije realno? da li je stara cijena struje realna, kada je elektroprivreda pravila 100,000km gubitka dnevno? kako su se npr. u zadnje dvije godine kretale cijene ostalih energenata? cijena rada? koji su troskovi konsolidacije u rudnicima? itd... sta trebamo? prestati koristiti naftu na povrsinskim kopovima? smanjiti rudarima plate? ne placati im doprinose? ne ulagati u novu opremu, taman da ih usput vise gine pa da im ne placamo plate, kako bi raja placala fenig manje kad gleda sapunice?

ja sam care iz tuzle, mogu ti do sutra pricati o rudarima, uglju i struji... i o greskama nove i stare vlasti...
Poskupljenje struje je najgori udar na standard stanovništva, jer podrazumjeva val poskupljenja poslije. Cijena rada? Previsoka za ono što (ne)rade.
Dalje, svaka socijaldemokracija u svijetu po svojoj definiciji štiti socijalno najugroženije kategorije. Zato je ovo "subvencioniranje" smiješno i zamazivanje očiju. Ali, mi smo u svemu iznimka valjda, od cijelog dunjaluka. Pa i u tumačenju socijalističke ideje. Ovdje se nešto raspravlja ljevica , desnica, a nemamo uopće razlike kad je punjenje i pražnjenje proračuna u pitanju. Ispadoše najdesniji oni koji plaču nad penzionerima i nezapolenima.
A u analizu troškovnog elementa, nisam ulazila.
poskupljenje struje jeste udar na standard stanovnistva... :D ko to uopste spori? zato se fino obrati heci i jerlagicu koji su napravili gubitak i podnijeli zahtjev za poskupljenje... :D sto se tice vala poskupljenja, koliko bi on mogao biti po tvom strucnom misljenju? 1%, 1.5% ili 2% na potrosacku korpu za cetveroclanu porodicu?

a mislis da je cijena rada previsoka, a? :D puno rudaru milja maraka sto svaki dan stavlja glavu u torbu? pa jos ima i sindikat, i godisnji odmor, sram da ga bude... i ti se nadjes dijeliti lekcije o socijalistickim idejama tuzlaku iz rudarske porodice... mislim sta reci, nenadjebivo... :lol:

hm, u analizu troskova nisi ulazila... pa si mrtva hladna zakljucila da rast cijena nije realan... krasno... jos mi samo reci da si ekonomista, slag na tortu... :-)

hajde fino za pocetak daj neki konkretan prijedlog... kako bi to mogli finansirati vece subvencije i kako bi mogli odrzati nize cijene struje, kada sve sirovine i troskovi rastu... mozda da tim rudarima damo po pet stoja? rudarskim izinjerima i inzinjerima elektrotehnike po devet stoja, ili milju ako se bas pokazu na poslu? ili mozda da zavalimo privredu s jos kojim nametom?

ok se protiviti poskupljenjima, govoriti kako su te subvencije preniske, ali sta je po tebi bolja alternativa... konkretno, sta i pomocu kojih para?
Alfons Kauders

#1005 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

žuta wrote:HAJD SAD OBJASNI ŠTO KUPUJEMO STRUJU
hajd sad ugasi caps lock
KatarinaKosaca

#1006 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:poskupljenje struje jeste udar na standard stanovnistva... :D ko to uopste spori? zato se fino obrati heci i jerlagicu koji su napravili gubitak i podnijeli zahtjev za poskupljenje... :D sto se tice vala poskupljenja, koliko bi on mogao biti po tvom strucnom misljenju? 1%, 1.5% ili 2% na potrosacku korpu za cetveroclanu porodicu?

a mislis da je cijena rada previsoka, a? :D puno rudaru milja maraka sto svaki dan stavlja glavu u torbu? pa jos ima i sindikat, i godisnji odmor, sram da ga bude... i ti se nadjes dijeliti lekcije o socijalistickim idejama tuzlaku iz rudarske porodice... mislim sta reci, nenadjebivo... :lol:

hm, u analizu troskova nisi ulazila... pa si mrtva hladna zakljucila da rast cijena nije realan... krasno... jos mi samo reci da si ekonomista, slag na tortu... :-)

hajde fino za pocetak daj neki konkretan prijedlog... kako bi to mogli finansirati vece subvencije i kako bi mogli odrzati nize cijene struje, kada sve sirovine i troskovi rastu... mozda da tim rudarima damo po pet stoja? rudarskim izinjerima i inzinjerima elektrotehnike po devet stoja, ili milju ako se bas pokazu na poslu? ili mozda da zavalimo privredu s jos kojim nametom?

ok se protiviti poskupljenjima, govoriti kako su te subvencije preniske, ali sta je po tebi bolja alternativa... konkretno, sta i pomocu kojih para?
Za ovo podvučeno daj moj citat. Kako ga nema, ostaje tvoja podvala.
Dalje, po meni je bolja alternativa (a o tome sam puno pisala na podforumu ekonomija i turizam , pa možeš pregledati), da se administracija (koja i nije primljenja preko natječaja, ako jeste, dajte mi link konkursa Elektroprivrede unazad 5 godina ili 7), otpusti. Kao što čovjek u privatnoj firmi dobije otkaz kao višak i to je najnormalnija stvar. To što ti prizivaš da je radi rudara, to je demagogija. Dalje, da bi se ti ljudi zaposlili ponovo na makronivou stvarati uvjete za poduzetništvo, stimulanse za privatnike u smislu zapošljavanja, fiskalne olakšice itd.
Evo, sad ćemo i u cijenu troškova ako hoćeš. Cijena koštanja sastoji se od sirovina+radna snaga+ osnovna sredstva (prijenos, popularno amortizacija. Marxova th radne vrijednosti koju niti jedan građanski ekonomista nikada nije pobio. Ako ne možeš sniziti na dva, možeš na radnoj snazi. Seljak ako ne može izdržavati kravu ili je proda ili je zakolje. Ali, ne, ovdje se na terećenju građana čuvaju zaštićeni. I nemoj mi samo reći da su to jadni rudari, jer na njih nisam ni mislila niti spomenula niti u jednom momentu.
Alfons Kauders

#1007 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:poskupljenje struje jeste udar na standard stanovnistva... :D ko to uopste spori? zato se fino obrati heci i jerlagicu koji su napravili gubitak i podnijeli zahtjev za poskupljenje... :D sto se tice vala poskupljenja, koliko bi on mogao biti po tvom strucnom misljenju? 1%, 1.5% ili 2% na potrosacku korpu za cetveroclanu porodicu?

Za ovo podvučeno daj moj citat. Kako ga nema, ostaje tvoja podvala.
Dalje, po meni je bolja alternativa (a o tome sam puno pisala na podforumu ekonomija i turizam , pa možeš pregledati), da se administracija (koja i nije primljenja preko natječaja, ako jeste, dajte mi link konkursa Elektroprivrede unazad 5 godina ili 7), otpusti. Kao što čovjek u privatnoj firmi dobije otkaz kao višak i to je najnormalnija stvar. To što ti prizivaš da je radi rudara, to je demagogija. Dalje, da bi se ti ljudi zaposlili ponovo na makronivou stvarati uvjete za poduzetništvo, stimulanse za privatnike u smislu zapošljavanja, fiskalne olakšice itd.
Evo, sad ćemo i u cijenu troškova ako hoćeš. Cijena koštanja sastoji se od sirovina+radna snaga+ osnovna sredstva (prijenos, popularno amortizacija. Marxova th radne vrijednosti koju niti jedan građanski ekonomista nikada nije pobio. Ako ne možeš sniziti na dva, možeš na radnoj snazi. Seljak ako ne može izdržavati kravu ili je proda ili je zakolje. Ali, ne, ovdje se na terećenju građana čuvaju zaštićeni. I nemoj mi samo reći da su to jadni rudari, jer na njih nisam ni mislila niti spomenula niti u jednom momentu.
sto se tice "podvale", rekla si da je rast (necega) nerealan, valjda si mislila na penzije... onda mozemo govoriti o nesporazumu, a ne podvali

sto se tice svega ostalog, nimalo me ne zanimaju tvoje ekonomske ideje i pogled na svijet... zanimaju me konkretne mjere koje je vlast trebala poduzeti kako bi sve tebi bilo po volji...

floskule ostavi za neku drugu temu, moja pitanja su vrlo jednostavna i konkretna:

- sta je nova vlast trebala uraditi da ne dodje do poskupljenja

- sta je trebala uraditi po pitanju subvencija

- kako finansirati te mjere

nista me drugo ne zanima, kratko i jasno...
StupskaBitanga

#1008 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by StupskaBitanga »

Intervju Nermin Nikšić
Rezultati rada Vlade FBiH
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u intervjuu za Agenciju ONASA govori o rezultatima rada Federalne vlade u prvih sto dana, rebalansu federalnog budžeta, imenovanju novih članova uprava i čelnika kompanija u kojima Vlada ima većinsko vlasništvo, reviziji korisnika boračko-invalidske zaštite i izradi socijalnog paketa za kategorije društva koje su najviše pogođene poskupljenjem struje

Rezultati rada Vlade FBiH Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u intervjuu za Agenciju ONASA govori o rezultatima rada Federalne vlade u prvih sto dana, rebalansu federalnog budžeta, imenovanju novih članova uprava i čelnika kompanija u kojima Vlada ima većinsko vlasništvo, reviziji korisnika boračko-invalidske zaštite i izradi socijalnog paketa za kategorije društva koje su najviše pogođene poskupljenjem struje.

ONASA: Nedavno je Vlada Federacije BiH obilježila prvih sto dana rada. Koliko je za to vrijeme ispunila strateških ciljeva iz Programa rada i da li ste zadovoljni postignutim rezultatima?

NIKŠIĆ: Kada govorimo o strateškim ciljevima, želim istaći da smo pokazali zavidan nivo jedinstva koji smo i najavljivali. Vidljivo je da su članovi Vlade, kad su pristali biti dio platforme, uistinu i ozbiljno pristupili realizaciji stavki iz tog dokumenta. Naročito želim izdvojiti uspjeh da smo izbjegli famozno preglasavanje i ponašanje koje često zna prouzrokovati opasna nepovjerenja unutar Vlade Federacije, pa smo tako sve odluke donijeli jednoglasno. Naročito sam zadovoljan činjenicom da smo održali fiskalnu stabilnost, a kroz budžetske uštede uspjeli osigurati novac za isplatu duga prema demobilisanim borcima, te dodatna sredstva za isplatu invalidnina i naknada nosiocima najviših ratnih priznanja. Osim onoga što je navedeno kao prioritet u prvih stotinu dana, svi ministri i ja sa njima, radili smo, te i dalje radimo na rješavanju brojnih problema i poteškoća koji su se u međuvremenu pojavili i koji nisu mogli biti predviđeni u planu za ovaj period. Uvijek je moglo i mora biti urađeno više i mislim da smo se svi mi u Vladi, kao tim, tek zagrijali za utakmice koje nas čekaju.

ONASA: Nakon što je donesena odluka o poskupljenju električne energije, obećali ste donošenje socijalnog paketa kako najugroženije kategorije društva ne bi snosile teret povećanja cijena. Da li je ovaj program donesen, šta on predviđa i na koji način građani mogu ostvariti subvencije?

NIKŠIĆ: Rad na pripremi socijalnog paketa privodi se kraju. Vlada je najavila da će subvencije najugroženijim krenuti od prvog računa na kojem će biti iskazana nova tarifa i to će biti ispoštovano. Izvjesno je da će socijalnim paketom biti obuhvaćeni svi penzioneri sa najnižom penzijom, u skladu sa Zakonom o PIO/MIO Federacije BiH, te osobe koje primaju socijalnu pomoć. Novac za isplatu ove subvencije biće osiguran iz dobiti Elektroprivede BiH i to dijela koji pripada Vladi.
Želim naglasiti da će osnovni kriterij za dobijanje subvencije biti potrošnja. Svi koji budu trošili ispod 268 kilovat sati mjesečno i nalaze se u pomenutim kategorijama, imaće pravo na subvenciju. Ovim želimo podstaći i uštedu trošenja električne energije, jer bi u tom slučaju višak struje Elektroprivreda mogla prodavati na tržištu i tako postići dodatni prihod. Vlada će, svakako, pratiti realizaciju ovog socijalnog paketa, kako bi, ako bude potrebe, mogla intervenirati i u ovaj program uključiti i druge kategorije stanovništva koje uistinu zaslužuju pomoć.

ONASA: Vlada je utvrdila rebalans budžeta i uputila ga u parlamentarnu proceduru. Da li je Vlada uspjela postići budžetske uštede i da li je pronađena alternativa za sredstva MMF-a?

NIKŠIĆ: Izvjesno je kako neće biti nove tranše iz stand-by aranžmana s MMF-om. Uvjereni smo da ćemo ovu godinu uspješno završiti, bez posebnih turbulencija i zastoja i ispoštovati sve prihodovne stavke iz budžeta. Kroz raznorazne uštede u budžetu, na kojima već intenzivno i učinkovito radimo, možda ćemo uspjeti i više novca ostaviti u federalnoj kasi, nego što smo i zamišljali u startu. Normalno, što više budemo štedjeli, lakše će nam biti i u sljedećoj godini. Garantiram da ćemo se prema svim budžetskim korisnicima odnositi korektno i pošteno i prema svima ćemo imati senzibilan odnos. Jednostavno, držaćemo se obećanja koje smo na početku mandata i dali, a to znači da će teret uštede podnositi prvo Vlada i naše službe, zatim parlamentarci, javna administracija i tako redom.
Što se tiče alternative za novac MMF-a, osim ušteda kojim namjeravamo pokriti dobar dio nedostajućih sredstava, tu je i novac od dividende javnih preduzeća BH Telecoma i Elektroprivrede HZHB. Također, Ministarstvo finansija planira krenuti sa emitiranjem trezorskih zapisa u vrijednosti od 90 miliona KM, čime namjeravamo aktivirati dio novca kojeg komercijalne banke drže na računima jer im nedostaje kvalitetnih projekata koje mogu finansirati. Vjerujem da ćemo tako uspjeti zatvoriti prihodovnu stranu budžeta, što će naravno garantirati i isplatu svih stavki predviđenih rebalansom koji je upućen u parlamentarnu proceduru.

ONASA: Od javnih preduzeća je zatraženo da Vladi dostave podatke o deponiranim sredstvima kod komercijalnih banaka. Jeste li dobili odgovore i jeste li ograničili rokove do kada bi to trebalo biti učinjeno?

NIKŠIĆ: Ti podaci su dostavljeni, ne samo od javnih preduzeća već i federalnih institucija, agencija i direkcija. Vlada je razmatrala pristigle materijale i planiramo nastaviti diskusiju o tome. U međuvremenu, dat je nalog Finansijskoj policiji Federacije BiH da izvrši kontrolu depozita svih javnih preduzeća, uključujući ugovore i uvjete pod kojima su njihova finansijska sredstva deponovana u bankama.

ONASA: Po kojim kriterijima se vrši izbor i imenovanje novih članova uprava i čelnika kompanija u kojima Vlada Federacije BiH ima većinsko vlasništvo? U kojim kompanijama Vlada planira uskoro izvršiti smjene članova uprave?

NIKŠIĆ: Svaka vlada upravlja kapitalom i vlasnik je kompanija od značaja za državu i, naravno, odgovara za njihovo poslovanje. Mi smo do sada pokazali opredjeljenje da se prema javnim sredstvima unutar Vlade odnosimo krajnje odgovorno. Ključni kriteriji za imenovanja na bilo koju poziciju su stručnost i spremnost da se provodi politika koju je zacrtala Vlada. Želim biti sasvim jasan. Niko ko je imenovan od Vlade, nema neograničeno povjerenje. Rad svih novih direktora i članova Uprave biće detaljno praćen i kontroliran. Rezultati tog rada biće jedino mjerilo za odluku Vlade o daljnjoj podršci svim novoimenovanim čelnicima državnih kompanija.

ONASA: Revizija korisnika boračko-invalidske zaštite je u toku. Kakvi su rezultati do sada postignuti i postoji li politička volja da ovaj proces bude uspješno okončan?

NIKŠIĆ: Dosadašnji rezultati u postupku revizije puno su veći nego za cijeli period prije dolaska ove Vlade Federacije BiH i resornog ministra Zukana Heleza. To je proces koji traje i koji će biti doveden do kraja. Vlada je odlučna u tome i politička volja za završetak ovog procesa nikada nije bila jača. Ministar Helez ima podršku Vlade u svemu što radi, kako bi ovaj proces učinio efikasnijim i učinkovitijim. Svi oni koji nelegalno koriste razne naknade moraju biti eliminirani kako bi oni koji istinski zaslužuju te naknade bili sigurni da njihovo pravo neće biti ugroženo.

ONASA: Prema nekim informacijama, revizijom je utvrđeno da i među visokim zvaničnicima ima onih koji uživaju prava koja im ne pripadaju. Možete li nam kazati nešto konkretnije o ovome?

NIKŠIĆ: Iskreno, ne znam za takav slučaj, ali, bez obzira, ako se utvrdi da zaista ima takvih, oni će prvi biti izvedeni iz prava. Još jedna stvar je možda bitna tu, vjerovatno se radi o visokim 'vojnim zvaničnicima' koji su na određeni način, uz dva svjedoka, uvedeni u pravo kao komandanti ratnih jedinica. Možda je u javnosti prošlo nezapaženo da je Vlada preuzela na sebe teret da bude ta koja će donositi konačnu odluku u vezi sa revizijom. Šta to znači? Neko koordinaciono tijelo će uraditi reviziju, ali neće donositi odluku, nego će to proslijediti Vladi iz prostog razloga što uvijek u takvim slučajevima bude situacija da se sumnja u određene članove komisije. Vlada će, dakle, donijeti konačne odluke o legalnim ili nelegalnim korisnicima.

ONASA: Prijevremeno umirovljeni časnici HVO-a, njih 250, nezadovoljni su zbog činjenice da njihove kolege istog čina iz Armije RBiH imaju znatno veće mirovine. Da li se Vlada počela baviti pitanjem izjednačavanja koeficijenata?

NIKŠIĆ: Nastojaćemo da ukinemo ovu diskriminaciju. Oba doma Parlamenta Federacije BiH, kao i Vlada, donijeli su odluku o tome da napravimo reviziju ne samo ovih penzija, nego i svih povlaštenih, u smislu njihovih iznosa i opravdanosti, jer budžet ne može podnijeti taj teret.
(Onasa
KatarinaKosaca

#1009 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

Alfons Kauders wrote:

sto se tice "podvale", rekla si da je rast (necega) nerealan, valjda si mislila na penzije... onda mozemo govoriti o nesporazumu, a ne podvali
Kad nema citata, onda je nesporazum, ok, neka bude tako.
Alfons Kauders wrote:
sto se tice svega ostalog, nimalo me ne zanimaju tvoje ekonomske ideje i pogled na svijet... zanimaju me konkretne mjere koje je vlast trebala poduzeti kako bi sve tebi bilo po volji...
Zašto si onda ulazio u raspravu i postavio jedno 7-8 pitanja?
Alfons Kauders wrote: floskule ostavi za neku drugu temu, moja pitanja su vrlo jednostavna i konkretna:

Već sam napisala. Smanjiti obim radne snage u Elektroprivredi. Kako je jasno da se ne može vršiti redukcija na proizvodnim radnicima, jer je tražnja za istim obimom proizvodnje ostala, dakle, logistiku. Već sam odgovorila na ovo pitanja, ali ti, kad nemaš argumenta, preskačeš
Alfons Kauders wrote:- sta je trebala uraditi po pitanju subvencija
Ja uporno govorim da uopće nije trebala da poskupi struju. Neka štedi na sebi, a ne preko drugih. Opet se vraćam na njihovu masno plaćanu administraciju, sa čijom bi redukcijom smanjila cijenu koštanja. To je nova vlada mogla da uradi. Nije Hećo ostavio u amanet da se ne može
Ali, hajde, kako subvencionirati. Sv3e penzionere koji imaju penziju manju od 800KM.
Alfons Kauders wrote:- kako finansirati te mjere
Od para koje ćeš uštedjeti, tako što ćeš državnoj administraciji smaniti plaće za 10%. Eto, bez socijalnih nemira i ugroženosti bankarskog sektora .

Alfons Kauders wrote:nista me drugo ne zanima, kratko i jasno...
NI ovo te neće zanimati, ali hajd :D
Alfons Kauders

#1010 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:

Kad nema citata, onda je nesporazum, ok, neka bude tako.
Alfons Kauders wrote:
Zašto si onda ulazio u raspravu i postavio jedno 7-8 pitanja?
Alfons Kauders wrote: floskule ostavi za neku drugu temu, moja pitanja su vrlo jednostavna i konkretna:

Već sam napisala. Smanjiti obim radne snage u Elektroprivredi. Kako je jasno da se ne može vršiti redukcija na proizvodnim radnicima, jer je tražnja za istim obimom proizvodnje ostala, dakle, logistiku. Već sam odgovorila na ovo pitanja, ali ti, kad nemaš argumenta, preskačeš
Alfons Kauders wrote:- sta je trebala uraditi po pitanju subvencija
Ja uporno govorim da uopće nije trebala da poskupi struju. Neka štedi na sebi, a ne preko drugih. Opet se vraćam na njihovu masno plaćanu administraciju, sa čijom bi redukcijom smanjila cijenu koštanja. To je nova vlada mogla da uradi. Nije Hećo ostavio u amanet da se ne može
Ali, hajde, kako subvencionirati. Sv3e penzionere koji imaju penziju manju od 800KM.
Alfons Kauders wrote:- kako finansirati te mjere
Od para koje ćeš uštedjeti, tako što ćeš državnoj administraciji smaniti plaće za 10%. Eto, bez socijalnih nemira i ugroženosti bankarskog sektora .

Alfons Kauders wrote:nista me drugo ne zanima, kratko i jasno...
NI ovo te neće zanimati, ali hajd :D
sprovodjenje "mjera" koje si nabrojala u djelo bi trajalo par kvartala... a ako mislis da bi otpustanje stotinjak lezihljebovica u EP pokrilo preko trideset miliona gubitka i amortiziralo rast cijena svih energenata i radne snage, onda se grdno varas... mjesta za ustede ima, ali tu mozda govorimo o par miliona, ni blizu dovoljno, ni blizu...

e sad, mi ovdje govorimo o EP, a ne o smanjenju troskova administracije i potrosnje u javnom sektoru - govorimo o jednom preduzecu i jednom proizvodu... ako mislis da vlast treba finansirati gubitase kresanjem plata i dijeljenjem otkaza drugdje to je druga stvar, ali se opet radi o presipanju iz supljeg u prazno... mozda sutra trebaju parama obasipati telecom da minuta razgovora bude jeftinija? ili tjerati krivaju da pravi jeftiniju stolariju o trosku poreskih obveznika? mozda bi mogli intervenisati i na trzistu nafte kada skoce cijene... i tako unedogled...

ti posmatras privredni sistem kao da je sedamdeset i neka... nema vise tih vremena - ok je provesti reorganizaciju u EP i skresati troskove, ali prebacivati im lovu ustedjenu na reformi administracije ili nekim drugim mjerama stednje kako bi drzali nerealno niske cijene struje bi bilo suludo...
KatarinaKosaca

#1011 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

sad, mi ovdje govorimo o EP, a ne o smanjenju troskova administracije i potrosnje u javnom sektoru - govorimo o jednom preduzecu i jednom proizvodu... ako mislis da vlast treba finansirati gubitase kresanjem plata i dijeljenjem otkaza drugdje to je druga stvar, ali se opet radi o presipanju iz supljeg u prazno...
Daj, ba ne izmišljaj. Prvo pitaš od kojih para pokriti subvencije, ja ti kažem od kojih para, onda kažeš da ne treba ići dalje, nego samo o Elektroprivredi :D
Manipuliraš, izvrćeš, podmećeš... to ti je stil forumanja. Postaviš pitanja konkretno, dobiješ konkretan odgovor, i onda kažeš to je šupljiranje :lol: :lol: Šibicarski pristup.
Ne gledam privredni sistem kao da je 1970, nego baš gledam šta i kako se radi u Španiji, na primjer.
jefferson

#1012 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by jefferson »

KatarinaKosaca wrote:
sad, mi ovdje govorimo o EP, a ne o smanjenju troskova administracije i potrosnje u javnom sektoru - govorimo o jednom preduzecu i jednom proizvodu... ako mislis da vlast treba finansirati gubitase kresanjem plata i dijeljenjem otkaza drugdje to je druga stvar, ali se opet radi o presipanju iz supljeg u prazno...
Daj, ba ne izmišljaj. Prvo pitaš od kojih para pokriti subvencije, ja ti kažem od kojih para, onda kažeš da ne treba ići dalje, nego samo o Elektroprivredi :D
Manipuliraš, izvrćeš, podmećeš... to ti je stil forumanja. Postaviš pitanja konkretno, dobiješ konkretan odgovor, i onda kažeš to je šupljiranje :lol: :lol: Šibicarski pristup.
Ne gledam privredni sistem kao da je 1970, nego baš gledam šta i kako se radi u Španiji, na primjer.
Bas drzava za uzor. 21% nezaposlenost, preko 40% mladih nezaposleno. Drzava sve subvencionira da bi kupila socijalni mir!
KatarinaKosaca

#1013 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

jefferson wrote:Bas drzava za uzor. 21% nezaposlenost, preko 40% mladih nezaposleno. Drzava sve subvencionira da bi kupila socijalni mir!
Za BiH je uzor ;-) . Država subvencionira odavno, ne sad kad Zapatero zna da će izgubiti iduće izbore. Ali, da bi subvencionirala državnim službenicima su davno zamrznute plate.
jefferson

#1014 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by jefferson »

KatarinaKosaca wrote:
jefferson wrote:Bas drzava za uzor. 21% nezaposlenost, preko 40% mladih nezaposleno. Drzava sve subvencionira da bi kupila socijalni mir!
Za BiH je uzor ;-) . Država subvencionira odavno, ne sad kad Zapatero zna da će izgubiti iduće izbore. Ali, da bi subvencionirala državnim službenicima su davno zamrznute plate.
Drzava kao vlasnik EP-a ima pravo raspolagati njihovim profitom.
Ja konkretno mislim da se sve treba privatizirati, osim elektroprenosa, poste i sl. preduzeca koja su od nacionalne sigurnosti. Kada drzava postane cisti kolektor poreza onda ce morati da se uozbilji. Sve dok je drzava vlasnik profitabilnih preduzeca ima pravo prebacivati pare gdje hoce, iako bi bilo bolje da ih ulozi u jebeni auto put.
Medjutim, konkretno Spanija se zaduzila upravo gradeci ogromnu infrastrukturu koja im realno ne treba u tolikoj mjeri, nesto slicno kao i Japan, da bi se podstakao ekonomski razvoj. Medjutim, dugorocno ogromno ulaganje u ogromnu infrastrukturu nije isplativo (ako ekonomski razvoj to ne moze da prati). ono sto Vlada FBiH treba da uradi je izgraditi osnovnu infrastrukturu od para EP, BHT i sl (Vc i sl) ali prvenstveno omoguciti bolju poslovnu klimu ne kroz zamrzavanje plata, nego kroz rezanje administracije. Mi nikad necemo biti razvijeni sve dok je glavna aktivnost malog poduzetnika borba sa inspekcijama ili placanje ogromnih doprinosa.
KatarinaKosaca

#1015 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

jefferson wrote:Drzava kao vlasnik EP-a ima pravo raspolagati njihovim profitom.
Ja konkretno mislim da se sve treba privatizirati, osim elektroprenosa, poste i sl. preduzeca koja su od nacionalne sigurnosti. Kada drzava postane cisti kolektor poreza onda ce morati da se uozbilji. Sve dok je drzava vlasnik profitabilnih preduzeca ima pravo prebacivati pare gdje hoce, iako bi bilo bolje da ih ulozi u jebeni auto put.
Medjutim, konkretno Spanija se zaduzila upravo gradeci ogromnu infrastrukturu koja im realno ne treba u tolikoj mjeri, nesto slicno kao i Japan, da bi se podstakao ekonomski razvoj. Medjutim, dugorocno ogromno ulaganje u ogromnu infrastrukturu nije isplativo (ako ekonomski razvoj to ne moze da prati). ono sto Vlada FBiH treba da uradi je izgraditi osnovnu infrastrukturu od para EP, BHT i sl (Vc i sl) ali prvenstveno omoguciti bolju poslovnu klimu ne kroz zamrzavanje plata, nego kroz rezanje administracije. Mi nikad necemo biti razvijeni sve dok je glavna aktivnost malog poduzetnika borba sa inspekcijama ili placanje ogromnih doprinosa.
Nije Špsnija upala u krizu radi infrastrukture, ali nećemo sad o tome (infrastrukturu su uveliko napravili kao tad najsiromašnija zemlja EU, a i te kako im treba, jer je turizam glavna industrija, jednostavno su bili direktna i najdirektnija posljedica svjetske recesije, da ne odem off, neću dalje), a sa ostalim što si napisao se slažem. Prvi put da se sa tobom u nečem slažem.
jefferson

#1016 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by jefferson »

KatarinaKosaca wrote:
jefferson wrote:Drzava kao vlasnik EP-a ima pravo raspolagati njihovim profitom.
Nije Špsnija upala u krizu radi infrastrukture, ali nećemo sad o tome (infrastrukturu su uveliko napravili kao tad najsiromašnija zemlja EU, a i te kako im treba, jer je turizam glavna industrija, jednostavno su bili direktna i najdirektnija posljedica svjetske recesije, da ne odem off, neću dalje), a sa ostalim što si napisao se slažem. Prvi put da se sa tobom u nečem slažem.
Pa pazi, Spanija jeste upravo upala u problem zbog infrastrukture i trzista nekretnina. Oni su bili u krizi i prije krize 2008 godine, ali turizam je omogucavao nesmetano placanje pristiglih rata i kamata na dugove.
Ono sto hocu reci, da infrastruktura mora pratiti razvoj ekonomije. Ako nema dovoljno infrastrukture (kao sto je slucaj u BiH sada) onda ekonomija trpi. Ako se pretjera (Spanija, HR, Japan) onda dolazi do problema zaduzenosti.
Ono sto FBiH treba da uradi je da iskoristio dio profita javnih preduzeca (BHT, EP, itd) i ulozi u njihov nesmetan razvoj, ali dio ulozii u Vc, zeljeznicu i sl, sto ce omoguciti jaci privredni razvoj.
Ali sve to mogu baciti niz vodu ako ne smanje administraciju (ne zamrzavanje, nego otpustanje viska radnika), proces prilikom registracije firmi, doprinose i uopste okruzenje u kojem posluju preduzeca, bila to mala ili velika.
Kada u ovoj drzavi ili u FBiH budemo mogli registrovati preduzece za 6 sati, mozda jednom mjesecno (ali samo mozda) voditi bitku sa inspekcijom (a da pri tom inspekcija se postavi kao da zeli da pomogne a ne da zatvori poduzetnika), placamo doprinose 35-40%, e tad ce procvjetati BiH. Sve dok je svrha drzave da je dovoljna sama sebi, a da su poduzetnici tu da je odrzavaju u zivotu, necemo biti nikad razvijeni.
KatarinaKosaca

#1017 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

Nemoj@ jefferson ovdje o tome, odosmo u off. Otvori temu, ako hoćeš, o tome možemo koliko hoćeš
jefferson

#1018 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by jefferson »

KatarinaKosaca wrote:Nemoj@ jefferson ovdje o tome, odosmo u off. Otvori temu, ako hoćeš, o tome možemo koliko hoćeš
Ma oK, smao kazem sta Vlada treba da uradi. Ali s obzirom da niti jedan ljigavac iz bilo koje stranke nema hrabrosti da to uradi, i dalje ce presipati iz supljeg u prazno i pricati o ustedama.
Alfons Kauders

#1019 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
ma ko se to nama ljuti? :D

ja sam te pitao "kojim parama" bas zato da mi pocnes pricati bajke... i nisi iznevjerila :D "treba smanjiti administraciju, treba skresati plate" itd itd itd... tipicna suplja koju prosipa nasa kvazi-ljevica i nevladin sektor... :D

samo zaboravljas neke stvari... koja je onda svrha svega toga? presipanje iz supljeg u prazno, ispada da sad trebamo budzetskim sredstvima odrzavati nerealno nisku cijenu struje (a cijena jeste nerealno niska ako uporedimo okruzenje)... zasto onda vlast isto ne bi radila za telekome, naftne distributere i ostale? smijesno... mozemo isto tako prebaciti npr. dio dobiti telecoma da odrzavamo cijenu struje, samo sto ce cijena telefonije skociti... sve su to budzetske pare, ne pita racun da li su rezultat dobiti telecoma, poreskih prihoda ili otpustanja 100 trutova u ministarstvima, isto ti dodje, sve su na istom racunu... figurativno govoreci...

javnu potrosnju treba smanjiti i usmjeriti na produktivne stvari, povoljne razvojne kredite, subvencije u poljoprivredi, kvalitetnije obrazovanje i osposobljavanje mase nezaposlenih... a ti bi lovu koja se ustedi reformama pravosudja opet potrosila na totalno neproduktivnu i skupu kontrolu cijena... elektroprivredu treba dovesti u red i skresati troskove gdje god je moguce, a moguce je... ja bi to jako jednostavno uradio - skresao bi im svima plate 5% i zamrznuo ukupni iznos koji se trosi na plate dok se ne nadoknadi gubitak iz prosle godine... onda je na njima, sto se mene tice neka zaposle jos duplo vise ljudi pa neka imaju prosjek od nekih 800 markica... ili neka sami sutaju nesposobne kako bi im plate ostale iste ili vece... sta mislis na sta bi se oni odlucili? i sta mislis da li bi sljedece godine imali dobiti? :D

inace spanija ti je bas bajan primjer, al vidim vec je to neko primjetio... :D
seln

#1020 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by seln »

KatarinaKosaca wrote:Nemoj@ jefferson ovdje o tome, odosmo u off. Otvori temu, ako hoćeš, o tome možemo koliko hoćeš
A ovaj off od dvije-tri stranice, sta cemo s tim?
žuta

#1021 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by žuta »

jedno mi nije jasno hajd ulete u firme sve skinu postave svoje ljude i počnu smanjivat plate gdje tu logika porez koji se plaća sa svim pi mio itd je 69% kad smanji platu smanji prihod državi i šta su dobili još veću sirotinju a da barem lovu od smanjenja ulože u privredu jok ulažu u firme koje propadaju u firme gdje se može ..........
Alfons Kauders

#1022 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

žuta wrote:jedno mi nije jasno hajd ulete u firme sve skinu postave svoje ljude i počnu smanjivat plate gdje tu logika porez koji se plaća sa svim pi mio itd je 69% kad smanji platu smanji prihod državi i šta su dobili još veću sirotinju a da barem lovu od smanjenja ulože u privredu jok ulažu u firme koje propadaju u firme gdje se može ..........
"ulete" u firme u drzavnom vlasnistvu i javna preduzeca... :D nece meni u firmu doci i mijenjati ljude... :D

i da, skidaju plate... i neka... :D dosta je svaka shusha na budzetskoj sisi imala duplo vecu platu od raje u privredi... :D ako im se ne svidja, bujrum neka idu raditi kod privatnika ko i ostali svijet, ha ja... :D
žuta

#1023 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by žuta »

podržavam to kod firmi koje su na buđetu a šta je sa firmama se same finansiraju ,isplačuju plate na vrijeme razvijaju se i dođe idiot i sve to sjebe malo je tih firmi al ih ima
Alfons Kauders

#1024 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

žuta wrote:podržavam to kod firmi koje su na buđetu a šta je sa firmama se same finansiraju ,isplačuju plate na vrijeme razvijaju se i dođe idiot i sve to sjebe malo je tih firmi al ih ima
nije budjet nego budzet... i nisu firme "na budzetu" vec su u vecinskom drzavnom vlasnistvu, velika razlika...

nema se firma sta "finansirati", nije bioloska zbirka ili muzej... :D firma posluje, a na vlasniku kapitala je da vidi da li je zadovoljan poslovnim rezultatima pa da po potrebi mijenja menadzment i krese plate... :D

u biti, o kojoj firmi se radi? iznesi fino podatke, ko je dosao, kad, i sta je sjebo... novinara na forumu ne fali, prica ce zacas osvanuti u avazu ili oslobodnjenju, ovisno od toga kojoj struji godi :D

i ne isplačuju vec isplaćuju...
žuta

#1025 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by žuta »

sori lektore nadam se da ti u tvojoj firmi plačaju penziono i nema veze dali firma posluje dobro ili ne i kakve rezultate daje bitna je lova a o kojoj je firmi rijeć prati novine sljedeće sedmice pa prati kako se uništava firma nego
Post Reply