mayab wrote:Na Bjelasnici jednokratna karta za zičaru do vrha planine 7 KM, a nisu kabine.... samo kažem!

Mislim, ne znam jel se zezas, ali...to su kruske i jabuke. Isto kao i poredjenje sa Dubrovnikom.
Zicara na Bjelasnici radi koliko? Max 4 mjeseca godisnje da vozi. I to puni kapacitet ima samo vikendom. Dakle, broj skijasa koji preveze ja mislim da je smijesan u usporedbi koliko ce putnika prevesti Trebevicka zicara.
Poredjenje s Dubrovnikom isto tako nema smisla. U Dubrovnik kao sto znamo, vecinom ljetuju ljudi sa malo dubljim dzepom. A sam Du nema puno stanovnika (ja mislim 10-ak puta manje nego Sarajevo). Ta zicara je prvenstveno namijenjena turistima (jel, logicno ne bi imalo smisla praviti visemilionsku zicaru za 50k stanovnika).
Znaci ostala im je mogucnost da imaju smijesno nisku cijenu karti, koja bi bila prihvatljiva domacima i koji bi se mozda koji put odvezli gore-doel i to bi im dosadilo, jer kao sto neko napisa, gore nema nista. Skupa kafa, lijep pogled i to je to. Nit imas gdje prosetati, nista (na Trebevicu barem mozes fino prosetati, ima i nekog sadrzaja i nadati se da ce ga biti jos vise).
I imali su drugu mogucnost, da zapapre karte vodeci se logikom da svakako budje dolaze i da im je svejedno hoce li dati jos eurica za jedn voznju i nezaboravan pogled kad su vec tu. I to su i uradili.
S druge strane, Sarajevo koje je u kotlini i koje nema park - Trebevic je oaza, to su pluca. Sarajevo nema toliki broj turista da bi se zicara mogla osloniti samo na njih. Puknuti cijenu pa i 10 KM je previse. Za tri osobe to je 30 KM. Sta mislite? Koliko ce porodica redovno onda koristiti tu Zicaru? Otice jednom i vise nikad. Za 30 KM mozes upaliti auto i provesti i gozbiti se citav dan na Trebevicu. Dakle, automatski si se orijentisao na turiste. A da li njih ima dovoljno da "odrzavaju" zicaru, to neka sami skontaju. Ja mislim da nema.