Sarajevska zicara?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Kad ce radovi na zicari poceti?

2011
14
5%
2012
18
6%
2013
8
3%
2014
6
2%
2015
46
16%
nikad
197
68%

Total votes: 289

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1001 Re: Sarajevska zicara?

Post by Truba »

Matijevic_Vlado wrote:
Radar71 wrote:Da li neko zna širinu vrata na kabinama?
Ako imas preko 100kg ne mozes uci, tako da ti sirina nije ni bitna.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

možda sam nihilista ali meni ova žičara niš ne predstavlja

mislim u moru sivila ova jedna svijeća niš ne znači :D
nije sad da ne treba raditi na boljitku ali statistike pokazuju da je već kasno :D
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#1002 Re: Sarajevska zicara?

Post by Matijevic_Vlado »

Pa ona nije ni obnovljena zbog nas i turista sa zapada. Da je zbog nas sigurno bi je i prije obnovili. Drago mi je, neka su je obnovili al eto necu reci zbog koga su.

Ti mislis da te nece vagati prije ulazu u kabinu? Pa svugdje u svijetu vagaju.
Banksy

#1003 Re: Sarajevska zicara?

Post by Banksy »

johntra wrote:
zato što neću da ukivam u zvijezde one koje su nas doveli da po svijetu molimo da nam neko da pare da obnovimo žičaru...
Pa SDP je imao vlast u Gradu cijelih 12 godina. Što je oni ne napraviše, našim parama? Što se čekalo na SDA i donaciju? :mrgreen:
muha_sa

#1004 Re: Sarajevska zicara?

Post by muha_sa »

sa draganom držeci se za ruke neJma šaMse da uNIdjete :lol: hocu rijet da je širina tamaM da jedno po jeNNo uNIlazi :D
zateznistub

#1005 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

Vrata su činimo se dvokrilna, tako da moze... vjerovatno! Valjda su vodili računa i o tome...
shake69

#1006 Re: Sarajevska zicara?

Post by shake69 »

zateznistub wrote:
Vrata su činimo se dvokrilna, tako da moze... vjerovatno! Valjda su vodili računa i o tome...
Posto ti sigurno nisi badava zatezni stub, de ziv bio reci mi raja s Hrvatina i Bistrika se pita jesu li ono stubovi zicare nageti i koliko stepeni? Znam da ih ima takvih u ski centrima u Austriji ali se pitam zasto su ovdje takvi, da li se moralo jer je tada opterecenje puno vece na stub nego u prirodnom uspravnom polozaju.
Radar71

#1007 Re: Sarajevska zicara?

Post by Radar71 »

muha_sa wrote:
sa draganom držeci se za ruke neJma šaMse da uNIdjete :lol: hocu rijet da je širina tamaM da jedno po jeNNo uNIlazi :D
:D
zateznistub wrote:
nadam se :D
zateznistub

#1008 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

shake69 wrote:
zateznistub wrote:
Posto ti sigurno nisi badava zatezni stub, de ziv bio reci mi raja s Hrvatina i Bistrika se pita jesu li ono stubovi zicare nageti i koliko stepeni? Znam da ih ima takvih u ski centrima u Austriji ali se pitam zasto su ovdje takvi, da li se moralo jer je tada opterecenje puno vece na stub nego u prirodnom uspravnom polozaju.
Stubovi koji se koriste za kosi transport moraju pratiti konfiguraciju terena. S tim da imaju oni, jel', zatezni imaju i oni nosivi... :)
Koliko stepeni, ne znam! Ne vidjeh projektnu
zateznistub

#1009 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

Radar71 wrote: Vrata su činimo se dvokrilna, tako da moze... vjerovatno! Valjda su vodili računa i o tome...
nadam se :D[/quote]
Valjda je Bošnjo vodio računa!
drndalo

#1010 Re: Sarajevska zicara?

Post by drndalo »

shake69 wrote:
zateznistub wrote:
Statika na masinstvu kaze da nije tako, bar ne uvijek... Ima nesto i u medju-uglovima...
zateznistub

#1011 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

drndalo wrote: Statika na masinstvu kaze da nije tako, bar ne uvijek... Ima nesto i u medju-uglovima...
Upravo tako, bar ne uvijek! Đavo je u detaljima, nego, Iskra li iko statički, ova stubove?
drndalo

#1012 Re: Sarajevska zicara?

Post by drndalo »

zateznistub wrote:
drndalo wrote: Statika na masinstvu kaze da nije tako, bar ne uvijek... Ima nesto i u medju-uglovima...
Upravo tako, bar ne uvijek! Đavo je u detaljima, nego, Iskra li iko statički, ova stubove?
:?
zateznistub

#1013 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

drndalo wrote:
zateznistub wrote:
Ma zeza tastatura, napišem jedno izbaci drugo.
Ispita li iko statički ove stubove.
Tesla Edison

#1014 Re: Sarajevska zicara?

Post by Tesla Edison »

Kakva je zaštita žičare u smislu krađe? Ako ostane ovako kako jeste, za godinu dana je neće ni biti jer pola stubova će se preki noći isjeći u sekundarne sirovine pogotivo na dijelu gdje je šuma i nema žive duše. Ovo pitam iz razloga što na željeznici svako malo se nešto ukrade. Prije par godina su ukrali dio kontaktne mreže kod Visokog koja je čak bila pod napononom od 10KV. Poslije rata većina kabina žičare je bilo garažirano i neoštećeno, stubovi su bili tu čak je i jedna sajla (lijeva kada se gleda iz pravca grada) bila na stubovima netaknuta od polazne pa sve do dolazne stanice. Za par godina nije bilo apsolutno ničega, čak su i armaturu iz temelja stubova povadili.
Ovdje treba pod hitno postaviti videnadzor na svaki stub jer bojim se da od đilkoša neće ni otvorenje dočekati.
zateznistub

#1015 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

TESLA_EDISON wrote:Kakva je zaštita žičare u smislu krađe? Ako ostane ovako kako jeste, za godinu dana je neće ni biti jer pola stubova će se preki noći isjeći u sekundarne sirovine pogotivo na dijelu gdje je šuma i nema žive duše. Ovo pitam iz razloga što na željeznici svako malo se nešto ukrade. Prije par godina su ukrali dio kontaktne mreže kod Visokog koja je čak bila pod napononom od 10KV. Poslije rata većina kabina žičare je bilo garažirano i neoštećeno, stubovi su bili tu čak je i jedna sajla (lijeva kada se gleda iz pravca grada) bila na stubovima netaknuta od polazne pa sve do dolazne stanice. Za par godina nije bilo apsolutno ničega, čak su i armaturu iz temelja stubova povadili.
Ovdje treba pod hitno postaviti videnadzor na svaki stub jer bojim se da od đilkoša neće ni otvorenje dočekati.
Ne pretjeruj. Rešetkasta konstrukcija se može skidati element po element, kako misliš da sijeku cjevasti a da čitava trasa ne čučne?
shake69

#1016 Re: Sarajevska zicara?

Post by shake69 »

TESLA_EDISON wrote:Kakva je zaštita žičare u smislu krađe? Ako ostane ovako kako jeste, za godinu dana je neće ni biti jer pola stubova će se preki noći isjeći u sekundarne sirovine pogotivo na dijelu gdje je šuma i nema žive duše. Ovo pitam iz razloga što na željeznici svako malo se nešto ukrade. Prije par godina su ukrali dio kontaktne mreže kod Visokog koja je čak bila pod napononom od 10KV. Poslije rata većina kabina žičare je bilo garažirano i neoštećeno, stubovi su bili tu čak je i jedna sajla (lijeva kada se gleda iz pravca grada) bila na stubovima netaknuta od polazne pa sve do dolazne stanice. Za par godina nije bilo apsolutno ničega, čak su i armaturu iz temelja stubova povadili.
:lol: :lol:
Valjda ce znati zastititi imovinu s toliko zaposlenih.
drndalo

#1017 Re: Sarajevska zicara?

Post by drndalo »

zateznistub wrote:
drndalo wrote:
zateznistub wrote: Upravo tako, bar ne uvijek! Đavo je u detaljima, nego, Iskra li iko statički, ova stubove?
Ma zeza tastatura, napišem jedno izbaci drugo.
Ispita li iko statički ove stubove.
Prije ce biti da te zeza auto-correct...

Nadam se da je Leitner to racunao, jer sumnjam da bi bas isporucili svoju opremu i ime kaljali sa necim sto sami nisu potvrdili...
zateznistub

#1018 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

Ma ja, auto correct,
Ta firma nema ispitu stanicu koja je to mogla ispitati. Jer svaka konstrukcija mora biti i ispitana na određene uslove u eksploataciji. Živo me zanima gdje, jer u sarajevu nisu! A znam neke koje rade za nju a na ovom su projektu.
made_in_sarajevo

#1019 Re: Sarajevska zicara?

Post by made_in_sarajevo »

sta se brinete, nece ona nidje :mrgreen:
drndalo

#1020 Re: Sarajevska zicara?

Post by drndalo »

zateznistub wrote:Ma ja, auto correct,
Ta firma nema ispitu stanicu koja je to mogla ispitati. Jer svaka konstrukcija mora biti i ispitana na određene uslove u eksploataciji. Živo me zanima gdje, jer u sarajevu nisu! A znam neke koje rade za nju a na ovom su projektu.
Ko nema ? Leitner, proizvodjac ? Pa ko ima ako oni nemaju...? Ovo im je vjerovatno jedna od 27 montiranih ove godine... Nisu Neimar(i)... :mrgreen:
zateznistub

#1021 Re: Sarajevska zicara?

Post by zateznistub »

drndalo wrote:
Ko nema ? Leitner, proizvodjac ? Pa ko ima ako oni nemaju...? Ovo im je vjerovatno jedna od 27 montiranih ove godine... Nisu Neimar(i)... :mrgreen:
Gdje im je locirana ispitna Stanica? 4 sve skupa su u Europi.
drndalo

#1022 Re: Sarajevska zicara?

Post by drndalo »

zateznistub wrote:
drndalo wrote:
Gdje im je locirana ispitna Stanica? 4 sve skupa su u Europi.
Pravo da ti kazem, nemam pojma, ali su ozbiljna firma, pa s te strane ne brinem puno... Ako nemaju svoju, onda su je testirali u nekoj od te 4 postojece... Sumnjam da bi se zbog nas zajebavali sa svojim dugo sticanim imenom...

A da im prodamo ispitnu stanicu Dalekovoda na A.polju ? :mrgreen:
Thorgerson

#1023 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

mayab wrote:Na Bjelasnici jednokratna karta za zičaru do vrha planine 7 KM, a nisu kabine.... samo kažem! :mrgreen:
Mislim, ne znam jel se zezas, ali...to su kruske i jabuke. Isto kao i poredjenje sa Dubrovnikom.

Zicara na Bjelasnici radi koliko? Max 4 mjeseca godisnje da vozi. I to puni kapacitet ima samo vikendom. Dakle, broj skijasa koji preveze ja mislim da je smijesan u usporedbi koliko ce putnika prevesti Trebevicka zicara.

Poredjenje s Dubrovnikom isto tako nema smisla. U Dubrovnik kao sto znamo, vecinom ljetuju ljudi sa malo dubljim dzepom. A sam Du nema puno stanovnika (ja mislim 10-ak puta manje nego Sarajevo). Ta zicara je prvenstveno namijenjena turistima (jel, logicno ne bi imalo smisla praviti visemilionsku zicaru za 50k stanovnika).

Znaci ostala im je mogucnost da imaju smijesno nisku cijenu karti, koja bi bila prihvatljiva domacima i koji bi se mozda koji put odvezli gore-doel i to bi im dosadilo, jer kao sto neko napisa, gore nema nista. Skupa kafa, lijep pogled i to je to. Nit imas gdje prosetati, nista (na Trebevicu barem mozes fino prosetati, ima i nekog sadrzaja i nadati se da ce ga biti jos vise).

I imali su drugu mogucnost, da zapapre karte vodeci se logikom da svakako budje dolaze i da im je svejedno hoce li dati jos eurica za jedn voznju i nezaboravan pogled kad su vec tu. I to su i uradili.

S druge strane, Sarajevo koje je u kotlini i koje nema park - Trebevic je oaza, to su pluca. Sarajevo nema toliki broj turista da bi se zicara mogla osloniti samo na njih. Puknuti cijenu pa i 10 KM je previse. Za tri osobe to je 30 KM. Sta mislite? Koliko ce porodica redovno onda koristiti tu Zicaru? Otice jednom i vise nikad. Za 30 KM mozes upaliti auto i provesti i gozbiti se citav dan na Trebevicu. Dakle, automatski si se orijentisao na turiste. A da li njih ima dovoljno da "odrzavaju" zicaru, to neka sami skontaju. Ja mislim da nema.
Thorgerson

#1024 Re: Sarajevska zicara?

Post by Thorgerson »

johntra wrote:da, atomska je pala, pa ništa nije ostalo... :lol:
i sviđa mi se kako si minimizirao ovo na Ravnoj, kao da je neko pravio bebi lift, a ne žičaru sa gondolama..šta, gore nema strmina, nema brda, nema kamena i krša da se kopaju temelji za stubove?
sam si sebi odgovorio na čemu cijelo vrijeme insistiram i pričam, a to je pitanje dozvola koje su se promptno desile kad je Skaka znao da će zajahati na gradonačelničko mjesto...jer, sve ovo je moglo biti završeno i kad je čovjek došao i dao pare 2009. godine, ali GRAS, ovo onio, zemlja, ma teško ba rušiti kuće na trasi, ko će to...čekalo se dok to bude SDA išlo u prilog...i šta će sad biti okosnica predizborne kampanje SDA u Kantonu, to misliš da žičara neće biti? onda si fakat naivan...
ne pljujem ja ništa, samo ne volim da me neko sad ubjeđuje kako je ovo neko došao i upalio svjetlo...tako baš se ovo trude neki predstaviti, ko da je Sarajevo prije 1992. bila samo vukojebina i došla SDA i napravila nam sve živo...
evo jedna zastavica, da ne ispadne da nisam patriJota... :bih:
Vec sam jednom pisao ta zicara na Palama se gradi od 2010. godine. Mislim kazem ti ovo jer su mnogi ubijedjeni da je nikla preko noci.

Druga stvar, planirana je da ide skroz do Jahorine, ali nemaju vise love - Fali im 10-15 miliona koje niko nema. Tako da si sada dobio zicaru od 10 miliona KM koja vozi na jedno manje skijaliste. I pitanje je koliko ce biti odrziva. Jer to je skupa igracka.

Ova Trebevicka je prilikom studije izdovljivosti bila na granici, a sad zamisli kakva je odrzisvost te da kazem polu-zicare prema Jahorini.
Mislim, super je taj projekat, uopste ne umanjujem znacaj istog, to je odlicna stvar ali kazem ti bez pune trase Pale - Jahorina, ja ne vidim kako ta zicara moze opstati. Valjda ubrzo nadju i finansiranje za ostatak do Jahorine.
spree

#1025 Re: Sarajevska zicara?

Post by spree »

Edin H. wrote:
spree wrote:porediti dubrovacku i nasu zicaru nema nikakvog smisla. zicaru u dubrovniku iskljucivo koriste turisti koji se naslikavaju odozgo ili eventualno voze quad po onoj pustari iza. nasa zicara bi prvenstveno trebala biti za ljude koji zive tu, kako bi otisli da udahnu svjezeg zraka. nemamo ni blizu toliko turista, niti oni odozgo mogu slikati zidine, ali ima dosta ljudi koji bi svakodnevno voljeli otici na trebevic na kafu, setnjicu i tako to. ako stave iznad 5KM povratnu kartu nesto sumnjam da ce biti rentabilna, posebno nakon par mjeseci.
A kako bi dijasporu udario po dzepu na taj nacin? :P
ma to iz zasjede kad vec dodju na trebevic :D . ionako se to vec desavalo par puta :oops:
Post Reply