Mc Donalds u Sarajevu?!
- Jack Be Nimble
#1001 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
ljudi se najavili davnih dana
Bosnia braced for Big Mac invasion
MCDONALD'S PLANS 20 restaurants in Bosnia, in another sign that the divided country's fragile peace is continuing to hold and a normality is returning to the former Balkan killing fields.
The Bosnian government said representatives of the US fast-food giant met the Prime Minister, Edhem Bicakcic, and colleagues to finalise plans. The capital, Sarajevo, would have three of the restaurants, but no time frame was given.
Post-war Bosnia consists of two entities, a Muslim-Croat federation and a Serbian republic, but it is not clear whether McDonald's plan restaurants in Serb territory.
Bosnia braced for Big Mac invasion
MCDONALD'S PLANS 20 restaurants in Bosnia, in another sign that the divided country's fragile peace is continuing to hold and a normality is returning to the former Balkan killing fields.
The Bosnian government said representatives of the US fast-food giant met the Prime Minister, Edhem Bicakcic, and colleagues to finalise plans. The capital, Sarajevo, would have three of the restaurants, but no time frame was given.
Post-war Bosnia consists of two entities, a Muslim-Croat federation and a Serbian republic, but it is not clear whether McDonald's plan restaurants in Serb territory.
-
ig78sa
#1002 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
Vjerovatno ce doci kao i svaki put do sada sto je dosao;)Tranquilizer wrote:Možda konta da ce preprodajom zaraditi neku parushin wrote:Btw, evo jedna friska informacija. Domena mcdonalds.ba je zauzeta (kupio je neki lik iz cazina), tako da ce morati ici na neku drugu varijantu.![]()
nego šta bi na kraju jel ima MCD ili nema
- Hunkar
- simonese
#1005 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
nekad sam negdje sa nekom ekipom sjedio i prica neka oko McDchuchumbamayumbe wrote:Iko, išta?!chuchumbamayumbe wrote:Zna li neko ko pokreće biznis sa McD u BiH?!?!
cuo sam da traze 5 milioncica vlastitog kapitala,prostor u strogom centru SA sa podrumom(skladiste za robu)
-
cranberries
#1006 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
Minialni iznos kapitala potreban za dobijanje fransize je: 170 000 KM u bilo kojoj zemlji
- Tranquilizer
#1007 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
Eh ja cuo provjerene info (naravno sada ce ih se javiti gomila i reci nema ništa od toga ali) da ipak ostaju lokacije Napredak i kod Oslobodjenja, kako sam ja cuo jedan lokalni arhitekt je dobio ta dva prostora da uredi i poceo je sa radom....eto toliko
pa živi bili pa vidjeli 
- M_e_m_o
#1008 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
Ja sam čuo da je u pitanju ovaj dingospo:chuchumbamayumbe wrote:Iko, išta?!chuchumbamayumbe wrote:Zna li neko ko pokreće biznis sa McD u BiH?!?!
http://www.san.ba/index.php?id=8692
Da li je istina ili ne, ostavljam cijenjenim forumašima da istraže.
- chuchumbamayumbe
#1009 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
Čisto sumnjam...U BiH bi ovakvu franšizu mogao dobiti samo neko ko ispunjava uslove koje traži McD koorporacija...jedan od tih uslova je i posjedovanje zdravog biznisa u branši, iskustvo na tržištu (između svega ostalog)...ovo bi mogao da odradi VF, Mercator i slični koji posjeduju restoranske biznise.M_e_m_o wrote:Ja sam čuo da je u pitanju ovaj dingospo:chuchumbamayumbe wrote:Iko, išta?!chuchumbamayumbe wrote:Zna li neko ko pokreće biznis sa McD u BiH?!?!
http://www.san.ba/index.php?id=8692
Da li je istina ili ne, ostavljam cijenjenim forumašima da istraže.
-
manki
#1010 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
A Bosnia Hoteli?chuchumbamayumbe wrote:Čisto sumnjam...U BiH bi ovakvu franšizu mogao dobiti samo neko ko ispunjava uslove koje traži McD koorporacija...jedan od tih uslova je i posjedovanje zdravog biznisa u branši, iskustvo na tržištu (između svega ostalog)...ovo bi mogao da odradi VF, Mercator i slični koji posjeduju restoranske biznise.
-
sarajevsko_pivo
#1011 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
Vise mi nista nije jasno...Tranquilizer wrote:Eh ja cuo provjerene info (naravno sada ce ih se javiti gomila i reci nema ništa od toga ali) da ipak ostaju lokacije Napredak i kod Oslobodjenja, kako sam ja cuo jedan lokalni arhitekt je dobio ta dva prostora da uredi i poceo je sa radom....eto tolikopa živi bili pa vidjeli
- BegA_
#1012 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
Takodjersarajevsko_pivo wrote:Vise mi nista nije jasno...Tranquilizer wrote:Eh ja cuo provjerene info (naravno sada ce ih se javiti gomila i reci nema ništa od toga ali) da ipak ostaju lokacije Napredak i kod Oslobodjenja, kako sam ja cuo jedan lokalni arhitekt je dobio ta dva prostora da uredi i poceo je sa radom....eto tolikopa živi bili pa vidjeli
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#1013 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
oni rade ko izabacivaciDinoZe wrote:SKAFISKAFNJAK wrote:informacija iz prve ruke
drugar moj nedim iz osnovne skole za kojeg sam mislio da je u afganistanu je u beogradu. danas se cuo s njim. kaze da je na obuci, treba mcdonalds da se otvori u sarajevu. veli frajer obuka ful teska, mor´o im je priloziti papire sa zavrsenom medicinskom skolom srednjom da bi uopste mog´o doci na obuku. kaze obuka se vrsi istovremeno u 10 razlicitih zemalja pa ce selektovati one najbolje. nema slobodnog vremena. poslije posla se ide na kurseve njemackog, engleskog i spanskog. posto on ima certifikat iz goethe instituta on ide umjesto njemackog na kurseve francuskog i talijanskog da bi mogo biti neka visa funkcija jer je u srednjoj is´o jos na sekciju civitas. kaze plate su astronomske. satnica 1,5 km za obicne smrtnike a za njeg ce biti pod uslovom da ga prime 1, 65 km. eto toliko za prvo javljanje, nestalo mu kredita na telefonu pa kaze da cemo se cuti opet pa cu vam ja prenijeti informacije. dakle, nista se ne brinite, otvara se.
Sta ce ovi sto sto znaju samo jedan jedan strani jezik, oni ce zaradzivati 0,50KM po satu. Samo neznamo jeli ta plata bruto ili neto, ako je bruto onda ce moci nagurati na jedno 150KM. Ubiti ce se od para. Neka je i njima svanulo.
- chuchumbamayumbe
#1014 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
Oni mi nisu pali na pamet...i ovaj Shiddi efendija moguće da je u igri...lud bi bio kada sa svojim kapitalom ne bi pokrenuo nešto takvo u BiH.manki wrote:A Bosnia Hoteli?chuchumbamayumbe wrote:Čisto sumnjam...U BiH bi ovakvu franšizu mogao dobiti samo neko ko ispunjava uslove koje traži McD koorporacija...jedan od tih uslova je i posjedovanje zdravog biznisa u branši, iskustvo na tržištu (između svega ostalog)...ovo bi mogao da odradi VF, Mercator i slični koji posjeduju restoranske biznise.
-
vryzas
#1015 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
SKAFISKAFNJAK wrote:informacija iz prve ruke
drugar moj nedim iz osnovne skole za kojeg sam mislio da je u afganistanu je u beogradu. danas se cuo s njim. kaze da je na obuci, treba mcdonalds da se otvori u sarajevu. veli frajer obuka ful teska, mor´o im je priloziti papire sa zavrsenom medicinskom skolom srednjom da bi uopste mog´o doci na obuku. kaze obuka se vrsi istovremeno u 10 razlicitih zemalja pa ce selektovati one najbolje. nema slobodnog vremena. poslije posla se ide na kurseve njemackog, engleskog i spanskog. posto on ima certifikat iz goethe instituta on ide umjesto njemackog na kurseve francuskog i talijanskog da bi mogo biti neka visa funkcija jer je u srednjoj is´o jos na sekciju civitas. kaze plate su astronomske. satnica 1,5 km za obicne smrtnike a za njeg ce biti pod uslovom da ga prime 1, 65 km. eto toliko za prvo javljanje, nestalo mu kredita na telefonu pa kaze da cemo se cuti opet pa cu vam ja prenijeti informacije. dakle, nista se ne brinite, otvara se.
OPLAKAH
-
ig78sa
#1016 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... franchises
125 Bosnia and Herzegovina Coming Mid 2011 Sarajevo 2 (source: 2011)

- Tranquilizer
#1017 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
** No links ** | HRONIKA
KONAČNO U SARAJEVU: Slavni McDonalds uskoro na dvije lokacije u glavnom gradu BiH?!
Srijeda | 09.03.2011.
U Sarajevu se konačno otvara restoran brze hrane McDonalds i to, odmah na početku, sa dvije poslovnice. Kao što je praksa u svim metropolama gdje je prisutan ovaj brend, McDonalds će biti prisutan i u centru i na periferiji Sarajeva
Kada je centralna radnja u pitanju, ona će biti smještena u zgradi Napretka u Titovoj ulici u strogom centru grada, kako se već pisalo
Druga radnja će biti otvorena u Nedžarićima u blizini zgrade Oslobođenja. Ono što će posebno obradovati vozače koji vole McDonalds je informacija da se u Nedžarićima otvara McDrive, objekat u kojem se, pored redovne usluge, proizvodi mogu kupiti i bez izlaska iz automobila.
Da je otvaranje McDonaldsa u Sarajevu došlo do završne faze govori i podatak da su budući radnici ovog lanca brze prehrane već nekoliko mjeseci na obuci u Beogradu.
Ovaj ugostiteljski objekt trebao bi se nalaziti u prostorima gdje je sada kino "Imperijal", dakle u središnjem dijelu Palače, a u McDonald`s bi se ulazilo izravno s glavne sarajevske ulice.
Podsjetimo, u Sarajevu je spomenuto društvo 1913. godine sagradilo impresivni Zakladni dom, popularno nazvan Napretkova palača. Na pročelju zgrade ističe se hrvatski grb i natpis NAPREDAK. Smatra se da je to jedna od najljepših sarajevskih građevina nastalih za vrijeme austrougarske vladavine. Komunističke vlasti, koje su nakon Drugog svjetskog rata zabranile djelovanje Napretka, oduzele su društvu pravo na upravljanje zgradom, no nakon obnove rada Napretka 1990. godine, postupno je vraćena i imovina društva.
No, tržišne zakonitosti izgleda da tjeraju i upravu ove preko 100 godina stare hrvatske institucije na prilagodbu modernom kapitalizmu - pa u tom kontekstu treba tumačiti i pregovore s predstavnicima američke kompanije. Detalje o modelu ustupanja prostora nismo uspjeli doznati, uostalom, ni samo vođenje pregovora još nije službeno potvrđeno. Nagađa se da bi Napretku ustupanje prostora za McDonald`s trebalo donijeti značajan prihod.
Inače, u Napretkovoj palači nalazi se i caffe slastičarna "Imperijal", koja je jedno vrijeme bila kultno okupljalište Sarajlija, no u zadnje vrijeme je prilično oronula, nakon što su je iz različitih razloga napustili neki vrhunski ugostiteljski profesionalci.
Kada je riječ o McDonalds`u, ovaj globalni lanac brze hrane do sada u Sarajevu nije imao svoj restoran, a jedan od razloga je i navodno protivljenje ćevabdžija i buregdžija - malih poduzetnika koji se bave proizvodnjom lokalne vrlo popularne verzije brze hrane, a kojima bi dolazak McDonaldsa mogao umanjiti obujam poslovanja. Zbog toga je i izabrana lokacija izvan sarajevske općine Stari Grad gdje se nalazi najveći broj ćevabdžija i buregdžija.
(** No links **/Dnevnik.ba/MOJPortal.ba)
http://www.** No links **.ba/hronika/slavni-mcdon ... -gradu-bih
KONAČNO U SARAJEVU: Slavni McDonalds uskoro na dvije lokacije u glavnom gradu BiH?!
Srijeda | 09.03.2011.
U Sarajevu se konačno otvara restoran brze hrane McDonalds i to, odmah na početku, sa dvije poslovnice. Kao što je praksa u svim metropolama gdje je prisutan ovaj brend, McDonalds će biti prisutan i u centru i na periferiji Sarajeva
Kada je centralna radnja u pitanju, ona će biti smještena u zgradi Napretka u Titovoj ulici u strogom centru grada, kako se već pisalo
Druga radnja će biti otvorena u Nedžarićima u blizini zgrade Oslobođenja. Ono što će posebno obradovati vozače koji vole McDonalds je informacija da se u Nedžarićima otvara McDrive, objekat u kojem se, pored redovne usluge, proizvodi mogu kupiti i bez izlaska iz automobila.
Da je otvaranje McDonaldsa u Sarajevu došlo do završne faze govori i podatak da su budući radnici ovog lanca brze prehrane već nekoliko mjeseci na obuci u Beogradu.
Ovaj ugostiteljski objekt trebao bi se nalaziti u prostorima gdje je sada kino "Imperijal", dakle u središnjem dijelu Palače, a u McDonald`s bi se ulazilo izravno s glavne sarajevske ulice.
Podsjetimo, u Sarajevu je spomenuto društvo 1913. godine sagradilo impresivni Zakladni dom, popularno nazvan Napretkova palača. Na pročelju zgrade ističe se hrvatski grb i natpis NAPREDAK. Smatra se da je to jedna od najljepših sarajevskih građevina nastalih za vrijeme austrougarske vladavine. Komunističke vlasti, koje su nakon Drugog svjetskog rata zabranile djelovanje Napretka, oduzele su društvu pravo na upravljanje zgradom, no nakon obnove rada Napretka 1990. godine, postupno je vraćena i imovina društva.
No, tržišne zakonitosti izgleda da tjeraju i upravu ove preko 100 godina stare hrvatske institucije na prilagodbu modernom kapitalizmu - pa u tom kontekstu treba tumačiti i pregovore s predstavnicima američke kompanije. Detalje o modelu ustupanja prostora nismo uspjeli doznati, uostalom, ni samo vođenje pregovora još nije službeno potvrđeno. Nagađa se da bi Napretku ustupanje prostora za McDonald`s trebalo donijeti značajan prihod.
Inače, u Napretkovoj palači nalazi se i caffe slastičarna "Imperijal", koja je jedno vrijeme bila kultno okupljalište Sarajlija, no u zadnje vrijeme je prilično oronula, nakon što su je iz različitih razloga napustili neki vrhunski ugostiteljski profesionalci.
Kada je riječ o McDonalds`u, ovaj globalni lanac brze hrane do sada u Sarajevu nije imao svoj restoran, a jedan od razloga je i navodno protivljenje ćevabdžija i buregdžija - malih poduzetnika koji se bave proizvodnjom lokalne vrlo popularne verzije brze hrane, a kojima bi dolazak McDonaldsa mogao umanjiti obujam poslovanja. Zbog toga je i izabrana lokacija izvan sarajevske općine Stari Grad gdje se nalazi najveći broj ćevabdžija i buregdžija.
(** No links **/Dnevnik.ba/MOJPortal.ba)
http://www.** No links **.ba/hronika/slavni-mcdon ... -gradu-bih
- BegA_
#1018 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
Sve isti tekstovi. Isto sranje, samo drugo pakovanje 
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#1019 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
pa jel mcd ili nijeBegA_ wrote:Sve isti tekstovi. Isto sranje, samo drugo pakovanje
u njega je sve isto i na Sjevarnom i na Juznom polu
pa tako i sranje
-
halo_ba
#1020 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
Ekskluzivno!!!!!!
10000% provjerena informacija!!
Na ovoj temi se uglavnom laprda bezze.
10000% provjerena informacija!!
Na ovoj temi se uglavnom laprda bezze.
- Jack Be Nimble
#1021 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
Ja pitao ove iz McDonaldsa i oni mi rekli da nisu u poziciju da ista kazu, ali da imam strpljenja i nade jer ko zna jednog dana ce mozda McDonalds doci u moju community.
Ako djeca sarajeva ne mogu imati deda mraza, onda im je samo McDonald ostao kao sansa da imaju fino i veselo djetinstvo.

Ako djeca sarajeva ne mogu imati deda mraza, onda im je samo McDonald ostao kao sansa da imaju fino i veselo djetinstvo.

- respo
#1022 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
source sax forum member nedimig78sa wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... franchises
izvor sax forum clan nosmoke
- Edin H.
#1023 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
Da li je Nedim vec napravio listu i hoce li pozvati sve forumase na otvaranje ili samo privilegovane?
- smoki_choko
#1024 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
samo blizu familiju. uz VIP ulaznice 
-
krusty
#1025 Re: 21 jula prvi Mc Donalds u Sarajevu!
jedaneska wrote:Nekad se išlo na suljpa u ovaj restauranti sjećam se da sam se pitao na kojem li je jeziku napisano ono EXPRES, ali nikad nisam skont'o, možda neko od vas zna...
upravo tu se otvara McDonalds, radovi su vec poceli