Ja imam ugradjen taj sistem centralnog grijanja sa TermoBlock Vaillant od 18kW. Ako koga nesto interesuje neka pita.zastita wrote:Pa ako su rijesenja dobra za mene pare nisu velika frka...mislim u granicama normale,draze mi je sada ulozit a mjesecno manje davat.poozzketronsd1 wrote:Kolega, koliko ti možeš uložiti para u startu. Ima rješenja dobrih ali treba i parazastita wrote:PITANJE:
EloBLOCK 9kw - Vaillant
Znači trenutno sam u fazi uvodzenja grijanja u kuci 60m2 koja je renovirana.Ukratko kuca stara 50 godina,sve uradzeno estih sa podnom izolacijom cjevi kroz pod do radiatora, na pojedinim djelovima kod plocica ima i podnog grijanja stolarija drvena nova, izolacija kuce stiropor 10 cm.
Znaci covjek koji mi je montirao cjevi za grijanje nagovorio me da idem sa ovim Vailantovim strujni kotao 9kw. Naime ja sam naišao na par problema.
Pvi je taj da nemam trofaznu struju u kuci,haj rekoše mi da ovaj bojler ima opciju kopčanja na monofaznu struju,al mi isto rekose da moram imati precnik kabla za napajanje bojlera 3 x 10 mm2,a ja imam 4 x 6 mm2 glavni napojni kabal za kucu od dva sprata.A elektricar mi provuko kabal za bojler 5x2,5mm2
Znaci interesuje me Vaše mišljenje.
Kakva je potrošnja ovakvog bojlera,koliko je isplativ?![]()
Ne znam ja kad skontam imam tri opcije.Provuci nove kablove od štendera do sata i do osiguraca i ako je to dosta skupa ivensticija,druga je uvesti trogaznu struju mislim da bi me pokrili 1500km,i treca sve prepravit i preci na plin znaci novi set,cjevi do kupatila i sl.![]()
Bojler od 9kW moze ici na monofaznu struju.
Najveci racun prije 2 zime je bio 300 KM. Prosli mjesec 200 KM, stan od 85m2. Prema tome...