Kviz "Književnost"
Moderator: Chloe
-
funeral blues
#1001 Re: Kviz "Književnost"
nema me 5 min. a već se gomila pitanja izredala
drago mi je vidjeti da je kviz živnuo 
- SinjaD
#1002 Re: Kviz "Književnost"
Pa izgleda da vikendom raja slabo sjeda za komp. Sto je razumljivo. Ni ja ga ne palimfuneral blues wrote:nema me 5 min. a već se gomila pitanja izredaladrago mi je vidjeti da je kviz živnuo
Zato cemo sad da nadoknadimo
- sadmire
#1003 Re: Kviz "Književnost"
Ko to sad zabusava, ha? Haj'mo ljudi, gdje je sljedece pitanje, vec me hvata apstinencijalna kriza!?SinjaD wrote:Pa izgleda da vikendom raja slabo sjeda za komp. Sto je razumljivo. Ni ja ga ne palimfuneral blues wrote:nema me 5 min. a već se gomila pitanja izredaladrago mi je vidjeti da je kviz živnuo
![]()
Zato cemo sad da nadoknadimo
-
EliasVeskot
#1004 Re: Kviz "Književnost"
Kad već zabušavate...
Američka spisateljica, živjela u Kini. Jedan naslov njenog romana jako aktelan ovih dana.
Američka spisateljica, živjela u Kini. Jedan naslov njenog romana jako aktelan ovih dana.
Last edited by EliasVeskot on 14/03/2011 12:47, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#1005 Re: Kviz "Književnost"
Pearl Buck?
-
EliasVeskot
#1006 Re: Kviz "Književnost"
Da, btw Veliki talas je bila školska lektira, a Dobra zemlja joj je donijela Pulicerovu nagradu.Bloo wrote:Perl Buck?
- Bloo
- Globalna šefica
#1007 Re: Kviz "Književnost"
engleski pisac romana, eseja i knjizevni kriticar, uglavnom pisao o dehumanizirajucih efektima modernizacije i industrijalizacije
poznat i po romanu o jednoj teti koja je jako voljela oslobađajući seks sa jednim seljakom
poznat i po romanu o jednoj teti koja je jako voljela oslobađajući seks sa jednim seljakom
- Sookie McSue
#1008 Re: Kviz "Književnost"
Bloo wrote:engleski pisac romana, eseja i knjizevni kriticar, uglavnom pisao o dehumanizirajucih efektima modernizacije i industrijalizacije
D. H. Lawrence? I Ljubavnik Lady Chatterley?
kupila sam je ljetos na onom sajmiću u parku pred Ekonomijom. Tačnije, kupila sam knjigu Ljubavnik Ledi Četerli
- Bloo
- Globalna šefica
#1009 Re: Kviz "Književnost"
Sookie McSue wrote:Bloo wrote:engleski pisac romana, eseja i knjizevni kriticar, uglavnom pisao o dehumanizirajucih efektima modernizacije i industrijalizacije
D. H. Lawrence? I Ljubavnik Lady Chatterley?
kupila sam je ljetos na onom sajmiću u parku pred Ekonomijom. Tačnije, kupila sam knjigu Ljubavnik Ledi Četerli
- sadmire
#1011 Re: Kviz "Književnost"
jest vala Sookie, davno su ti istekla ona 24 sata samonametnutog izgnanstva!?funeral blues wrote:a pitanje?
- Sookie McSue
#1012 Re: Kviz "Književnost"
ne znam je li ikad tema bila dječija književnost, ali ja ću postaviti pitanje:
kako se zove britanska spisateljica koja je tokom života napisala preko 800 djela, među kojima najveći broj romana za djecu? Njen najpoznatiji rad je serija priča sa likovima koji stalno upadaju u neke avanture, a koja je u više navrata i ekranizirana - ta serija išla je i u sklopu emisije Satričići
kako se zove britanska spisateljica koja je tokom života napisala preko 800 djela, među kojima najveći broj romana za djecu? Njen najpoznatiji rad je serija priča sa likovima koji stalno upadaju u neke avanture, a koja je u više navrata i ekranizirana - ta serija išla je i u sklopu emisije Satričići
- SinjaD
#1013 Re: Kviz "Književnost"
Voš voš Bling blingSookie McSue wrote:ne znam je li ikad tema bila dječija književnost, ali ja ću postaviti pitanje:
Je li serija o 5 prijatelja??
- sadmire
#1015 Re: Kviz "Književnost"
800 djela!? Jel to moguce il je neka greska?Sookie McSue wrote:ne znam je li ikad tema bila dječija književnost, ali ja ću postaviti pitanje:
- Sookie McSue
#1016 Re: Kviz "Književnost"
jeste, Pet prijatelja i Enid Blyton
ovako mi zvoni mobitel
800 djela - sumnjam da je greška, jer je čitav život samo pisala, ali opet, treba uzeti u obzir da su neka od njih i slikovničice tipa Noddy i tako to
Last edited by Sookie McSue on 14/03/2011 14:02, edited 1 time in total.
- SinjaD
#1017 Re: Kviz "Književnost"
Ako je Enid Blyton u pitanju onda nije greška.sadmire wrote:800 djela!? Jel to moguce il je neka greska?Sookie McSue wrote:ne znam je li ikad tema bila dječija književnost, ali ja ću postaviti pitanje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Enid_Blyton
Ja se sjećam serije, ali nisam znala ime spisateljice.
-
funeral blues
#1018 Re: Kviz "Književnost"
Evo ja ću jedno lagano, dok neko drugi smisli pitanje
ko je na slici?
ko je na slici?- SinjaD
#1019 Re: Kviz "Književnost"
čika Prustfuneral blues wrote:Evo ja ću jedno lagano, dok neko drugi smisli pitanje![]()
ko je na slici?
- SinjaD
#1021 Re: Kviz "Književnost"
Jedan grad u Africi biva zahvaćen epidemijom, smrtonosnom bolešću. Grad se zatvara, izoluje, niko ne može izaći iz njega, niti uću u grad. Neki ipak uspiju pobjeći. Mi čitamo o sudbini onih koji ostaju u gradu i bore se za opstanak.
Djelo, pisac?
edit: pisac je Francuz, nobelovac.
Djelo, pisac?
edit: pisac je Francuz, nobelovac.
- sadmire
#1022 Re: Kviz "Književnost"
Camus-Kuga!SinjaD wrote:Jedan grad u Africi biva zahvaćen epidemijom, smrtonosnom bolešću. Grad se zatvara, izoluje, niko ne može izaći iz njega, niti uću u grad. Neki ipak uspiju pobjeći. Mi čitamo o sudbini onih koji ostaju u gradu i bore se za opstanak.
Djelo, pisac?
Moj omiljeni egzistencijalist a njegov Stranac je jedna od meni najboljih knjiga!
- SinjaD
#1023 Re: Kviz "Književnost"
Jessadmire wrote:Camus-Kuga!SinjaD wrote:Jedan grad u Africi biva zahvaćen epidemijom, smrtonosnom bolešću. Grad se zatvara, izoluje, niko ne može izaći iz njega, niti uću u grad. Neki ipak uspiju pobjeći. Mi čitamo o sudbini onih koji ostaju u gradu i bore se za opstanak.
Djelo, pisac?
Moj omiljeni egzistencijalist a njegov Stranac je jedna od meni najboljih knjiga!
- sadmire
#1024 Re: Kviz "Književnost"
Novo pitanje, lagano je
Knjiga americkog pisca koja govori o izgubljenosti generacija i potrazi sa vlastitim identitetom! Ubica Dzona Lenona je nosio sa sobom prilikom ubistva!
Ime pisca i naziv djela?
Knjiga americkog pisca koja govori o izgubljenosti generacija i potrazi sa vlastitim identitetom! Ubica Dzona Lenona je nosio sa sobom prilikom ubistva!
Ime pisca i naziv djela?
- SinjaD
#1025 Re: Kviz "Književnost"
Lovac u žitu - JD Salinđersadmire wrote:Novo pitanje, lagano je
Ime pisca i naziv djela?