Kviz "Književnost"

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
funeral blues

#1001 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

nema me 5 min. a već se gomila pitanja izredala :D drago mi je vidjeti da je kviz živnuo :thumbup:
SinjaD

#1002 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

funeral blues wrote:nema me 5 min. a već se gomila pitanja izredala :D drago mi je vidjeti da je kviz živnuo :thumbup:
Pa izgleda da vikendom raja slabo sjeda za komp. Sto je razumljivo. Ni ja ga ne palim :-D
Zato cemo sad da nadoknadimo :-D
sadmire

#1003 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

SinjaD wrote:
funeral blues wrote:nema me 5 min. a već se gomila pitanja izredala :D drago mi je vidjeti da je kviz živnuo :thumbup:
Pa izgleda da vikendom raja slabo sjeda za komp. Sto je razumljivo. Ni ja ga ne palim :-D
Zato cemo sad da nadoknadimo :-D
Ko to sad zabusava, ha? Haj'mo ljudi, gdje je sljedece pitanje, vec me hvata apstinencijalna kriza!?
EliasVeskot

#1004 Re: Kviz "Književnost"

Post by EliasVeskot »

Kad već zabušavate...
Američka spisateljica, živjela u Kini. Jedan naslov njenog romana jako aktelan ovih dana.
Last edited by EliasVeskot on 14/03/2011 12:47, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#1005 Re: Kviz "Književnost"

Post by Bloo »

Pearl Buck?
EliasVeskot

#1006 Re: Kviz "Književnost"

Post by EliasVeskot »

Bloo wrote:Perl Buck?
Da, btw Veliki talas je bila školska lektira, a Dobra zemlja joj je donijela Pulicerovu nagradu.
Bloo
Globalna šefica

#1007 Re: Kviz "Književnost"

Post by Bloo »

engleski pisac romana, eseja i knjizevni kriticar, uglavnom pisao o dehumanizirajucih efektima modernizacije i industrijalizacije

poznat i po romanu o jednoj teti koja je jako voljela oslobađajući seks sa jednim seljakom :D
Sookie McSue

#1008 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

Bloo wrote:engleski pisac romana, eseja i knjizevni kriticar, uglavnom pisao o dehumanizirajucih efektima modernizacije i industrijalizacije

poznat i po romanu o jednoj teti koja je jako voljela oslobađajući seks sa jednim seljakom :D

D. H. Lawrence? I Ljubavnik Lady Chatterley? :)

kupila sam je ljetos na onom sajmiću u parku pred Ekonomijom. Tačnije, kupila sam knjigu Ljubavnik Ledi Četerli :D
Bloo
Globalna šefica

#1009 Re: Kviz "Književnost"

Post by Bloo »

Sookie McSue wrote:
Bloo wrote:engleski pisac romana, eseja i knjizevni kriticar, uglavnom pisao o dehumanizirajucih efektima modernizacije i industrijalizacije

D. H. Lawrence? I Ljubavnik Lady Chatterley? :)

kupila sam je ljetos na onom sajmiću u parku pred Ekonomijom. Tačnije, kupila sam knjigu Ljubavnik Ledi Četerli :D
:thumbup:
funeral blues

#1010 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

a pitanje? :-D
sadmire

#1011 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

funeral blues wrote:a pitanje? :-D
jest vala Sookie, davno su ti istekla ona 24 sata samonametnutog izgnanstva!?
Sookie McSue

#1012 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

ne znam je li ikad tema bila dječija književnost, ali ja ću postaviti pitanje:

kako se zove britanska spisateljica koja je tokom života napisala preko 800 djela, među kojima najveći broj romana za djecu? Njen najpoznatiji rad je serija priča sa likovima koji stalno upadaju u neke avanture, a koja je u više navrata i ekranizirana - ta serija išla je i u sklopu emisije Satričići :)
SinjaD

#1013 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

Sookie McSue wrote:ne znam je li ikad tema bila dječija književnost, ali ja ću postaviti pitanje:

kako se zove britanska spisateljica koja je tokom života napisala preko 800 djela, među kojima najveći broj romana za djecu? Njen najpoznatiji rad je serija priča sa likovima koji stalno upadaju u neke avanture, a koja je u više navrata i ekranizirana - ta serija išla je i u sklopu emisije Satričići :)
Voš voš Bling bling :D

Je li serija o 5 prijatelja??
funeral blues

#1014 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

Enid Blyton?
sadmire

#1015 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

Sookie McSue wrote:ne znam je li ikad tema bila dječija književnost, ali ja ću postaviti pitanje:

800 djela!? Jel to moguce il je neka greska?
Sookie McSue

#1016 Re: Kviz "Književnost"

Post by Sookie McSue »

jeste, Pet prijatelja i Enid Blyton
ovako mi zvoni mobitel :)
800 djela - sumnjam da je greška, jer je čitav život samo pisala, ali opet, treba uzeti u obzir da su neka od njih i slikovničice tipa Noddy i tako to
Last edited by Sookie McSue on 14/03/2011 14:02, edited 1 time in total.
SinjaD

#1017 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

sadmire wrote:

800 djela!? Jel to moguce il je neka greska?
Ako je Enid Blyton u pitanju onda nije greška.
http://en.wikipedia.org/wiki/Enid_Blyton

Ja se sjećam serije, ali nisam znala ime spisateljice.
funeral blues

#1018 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

Evo ja ću jedno lagano, dok neko drugi smisli pitanje :)

Image ko je na slici?
SinjaD

#1019 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

funeral blues wrote:Evo ja ću jedno lagano, dok neko drugi smisli pitanje :)

Image ko je na slici?
čika Prust :-D
funeral blues

#1020 Re: Kviz "Književnost"

Post by funeral blues »

aha :-D
SinjaD

#1021 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

Jedan grad u Africi biva zahvaćen epidemijom, smrtonosnom bolešću. Grad se zatvara, izoluje, niko ne može izaći iz njega, niti uću u grad. Neki ipak uspiju pobjeći. Mi čitamo o sudbini onih koji ostaju u gradu i bore se za opstanak.

Djelo, pisac?

edit: pisac je Francuz, nobelovac.
sadmire

#1022 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

SinjaD wrote:Jedan grad u Africi biva zahvaćen epidemijom, smrtonosnom bolešću. Grad se zatvara, izoluje, niko ne može izaći iz njega, niti uću u grad. Neki ipak uspiju pobjeći. Mi čitamo o sudbini onih koji ostaju u gradu i bore se za opstanak.

Djelo, pisac?
Camus-Kuga!
Moj omiljeni egzistencijalist a njegov Stranac je jedna od meni najboljih knjiga!
SinjaD

#1023 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

sadmire wrote:
SinjaD wrote:Jedan grad u Africi biva zahvaćen epidemijom, smrtonosnom bolešću. Grad se zatvara, izoluje, niko ne može izaći iz njega, niti uću u grad. Neki ipak uspiju pobjeći. Mi čitamo o sudbini onih koji ostaju u gradu i bore se za opstanak.

Djelo, pisac?
Camus-Kuga!
Moj omiljeni egzistencijalist a njegov Stranac je jedna od meni najboljih knjiga!
Jes :thumbup:
sadmire

#1024 Re: Kviz "Književnost"

Post by sadmire »

Novo pitanje, lagano je

Knjiga americkog pisca koja govori o izgubljenosti generacija i potrazi sa vlastitim identitetom! Ubica Dzona Lenona je nosio sa sobom prilikom ubistva!

Ime pisca i naziv djela?
SinjaD

#1025 Re: Kviz "Književnost"

Post by SinjaD »

sadmire wrote:Novo pitanje, lagano je

Knjiga americkog pisca koja govori o izgubljenosti generacija i potrazi sa vlastitim identitetom! Ubica Dzona Lenona je nosio sa sobom prilikom ubistva!

Ime pisca i naziv djela?
Lovac u žitu - JD Salinđer
Post Reply