Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- 4m3l
#1001 Re: Pitamo Mehanicare ?
Na sta obratiti paznju prilikom kupovine automobila koji je dugo stajao, nije koristen 1 do 2 godine, ne znam tacno...
Ono sto znam jeste da je bio jako dobro odrzavan dok je vozeno i da je bio u dobrom stanju.
Da li je stajanje moglo negativno uticati i kako ?
Ono sto znam jeste da je bio jako dobro odrzavan dok je vozeno i da je bio u dobrom stanju.
Da li je stajanje moglo negativno uticati i kako ?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#1002 Re: Pitamo Mehanicare ?
gume i gumeni dijelovi,hladnjak i rashladna tekucina,moguce da su zablokirale kocnice.provjeriti da li motor okrece prije startanja anlaserom.
-
esso_sa
#1003 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ko ti je ovo vratio kilometrazu ? (prve 2 greske usmjeravaju na tol33t wrote:Imam problem sa ABS-om, uvijek se aktivira kad hocu da stanem, trese se i pravi zvukove- nije ugodno dosadilo vise.... (vraca kocnicu pravi zvukove)
ne bi trebao da se aktivira u normalnim uslovima kocenja, znaci nije naglo kocenje.
zamijenjeni diskovi i pakne, skenirano auto sa VCDSom nema gresaka na ABS-u modulu ali ima na Enginu 01
da li ovaj 17948 - Vehicle Speed Signal - P1540 - 35-00 - Signal too High- code moze biti problem, sto se aktivira ABS ? ( http://www.gerritspeek.nl/vag-com_dtc-17948.html)Code: Select all
Chassis Type: 1J - VW Golf/Bora IV Scan: 01 02 03 08 15 16 17 19 22 29 35 36 37 39 46 47 55 56 57 75 76 ------------------------------------------------------------------------------- Address 01: Engine Labels: 038-906-019-AJM.lbl Part No: 038 906 019 CJ Component: 1,9l R4 EDC 0000SG 1086 Coding: 00002 Shop #: WSC 01317 VCID: 61C3D420EB52B56 3 Faults Found: 18058 - Powertrain Data Bus P1650 - 35-10 - Missing Message from Instrument Cluster - Intermittent 17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer P1570 - 35-10 - - Intermittent 17948 - Vehicle Speed Signal P1540 - 35-00 - Signal too High Readiness: 0 0 X X X
misterija
Sto se tice signala sa senzora brzine, moze biti uzrok tvojih problema sa ABS-om. Signal sa senzora brzine ide i na ABS modul. Prvo provjeri konektor na senzoru i stanje instalacije, ocisti malo sve, obrisi greske i vidi hoce li se greska vratiti. Ako se ponovo vrati, zamjeni senzor.
Senzor je na mjenjacu, sa zadnje strane, na dijelu kucista u kojem je smjesten diferencijal. Crne je boje (kao i konektor na njemu)
-
Kataklinger
#1004 Re: Pitamo Mehanicare ?
Golf 6, greška na dijagnostici je bila nešto u smislu "pogrešno kodiran procesor", greška zabilježena na 99 980km na satu a auto danas imalo 100 060km na satu. 2012. godine na servisu imao oko 60k na satu, a zadnji servis 2013. godine ali tad nije zabilježena kilometraža. WTF? Da se razumijemo, nisam pazario, nego samo provjeravao u servisu. Haman je neko nešto čačkao nedavno? Svakako mi sumnjivo, jer je 2009. godište a ova kilometraža. Mada je unutra i odozdo očuvan tip top, nema nigdje tragova . Izbacio još nekoliko grešaka ali je sve bilo SPORADIČNO (neke lampice, motor u retrovizoru, ali samo onaj za preklapanje, te nešto oko serva). Šta mu ga ovo znači? Čuo sam mišljenje majstora, ali želim i vaše mišljenje, ako se neko razumije. Parking senzori naprijed/nazad (fabrički) nisu radili, pokušavao sam gasit/palit jer ima dugme unutra ali ništa. Takođe, ASR dugme nije reagovalo, a radilo je u vožnji na klizavoj cesti.
+ još jedno pitanje, može li se ovaj motor za preklapanje retrovizora zamijenit, ili se mora čitav retrovizor?
+ još jedno pitanje, može li se ovaj motor za preklapanje retrovizora zamijenit, ili se mora čitav retrovizor?
Last edited by Kataklinger on 28/01/2015 21:20, edited 1 time in total.
-
Kataklinger
#1005 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako neko slučajno ima VW dijagnostiku, mogu mu poslat VIN.
- sparky
#1006 Re: Pitamo Mehanicare ?
01044 - Control Module Incorrectly Coded. to obicno bude ako je mjenjana tabla. javice se vec neko ko se razumije u to. 
-
NediM17
#1007 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ukratko, bjezi od tog auta.
-
Kataklinger
#1008 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije bilo na engleskom već bosanskom, a i ja ne vidjeh baš najbolje. Uglavnom u nazivu greške su bile riječi {procesor, kodiranje, pogrešno}.sparky wrote:01044 - Control Module Incorrectly Coded. to obicno bude ako je mjenjana tabla. javice se vec neko ko se razumije u to.
-
esso_sa
#1009 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vracana kilometraza i to amaterski lose... Nije syncao novo "stanje" sa ostalim modulima u autu... Bjezi od tog auta. Inace, na novijim autima se kilometraza ne moze vratiti onako preko OBD porta nego se mora skinuti instrument tabla, odlemiti EEPROM, "flashovati" novi podaci i onda opet zalemiti EEPROM nazad na tablu. Samo ovo prckanje i lemljenje po tabli moze otvoriti jos dosta drugih problema...Kataklinger wrote:Nije bilo na engleskom već bosanskom, a i ja ne vidjeh baš najbolje. Uglavnom u nazivu greške su bile riječi {procesor, kodiranje, pogrešno}.sparky wrote:01044 - Control Module Incorrectly Coded. to obicno bude ako je mjenjana tabla. javice se vec neko ko se razumije u to.
Tako sam i ja imao jedan slucaj, auto presao 140k, zakacim ga na dijagnostiku, stoji logirano par gresaka koje su se desile 3 godine prije, na 190+ hiljada km...
-
Dzontra_Volta
#1010 Re: Pitamo Mehanicare ?
Postavio sam i na temi o Meganu, ali možda je ovdje bolje mjesto za moj problem:
Neki dan sam gledao jednog Megana III iz 2011. g., bilo mi čudno što ga još nije otišao, jer mu cijena nije bila loša, a ni kilometraža (manje od 70.000).
Problem je što je servisna knjižica izgubljena (bar tako kaže), a pokazao mi je kopije računa izdatih od Bunje (nekad ovlašteni servis, ali od 2013. godine izgubio licencu). Na jednom od računa je stajalo da je mijenjan zupčasti remen, dihtung glave motora, vodena pumpa i svašta još nešto - iznos preko 2500 KM (i ove radove je izvodio Bunjo nekad sredinom 2014. godine - kad već nije bio ovlašteni servis). Na moje pitanje šta je bilo, kaže da je remen "preskočio" u vožnji.
E sad, stanje motora se može provjeriti u nekom drugom ovlaštenom servisu, ali moje pitanje je: da li se u taj motor čovjek više može pouzdati? Da li je sve to odrađeno kako treba, odnosno može li se desiti da dijagnostika sada ne pokaže ništa, a da se vremenom počnu dešavati kuršlusi? Iako je plaćeno 2500 KM za popravku, ne znam može li se pouzdati u servis koji je, iz raznoraznih razloga, izgubio licencu.
Ako se ko razumije u ovo, volio bih da mi da odgovor? Da znam da li da zaboravim na to auto ili ipak vrijedi da se pogleda.
Neki dan sam gledao jednog Megana III iz 2011. g., bilo mi čudno što ga još nije otišao, jer mu cijena nije bila loša, a ni kilometraža (manje od 70.000).
Problem je što je servisna knjižica izgubljena (bar tako kaže), a pokazao mi je kopije računa izdatih od Bunje (nekad ovlašteni servis, ali od 2013. godine izgubio licencu). Na jednom od računa je stajalo da je mijenjan zupčasti remen, dihtung glave motora, vodena pumpa i svašta još nešto - iznos preko 2500 KM (i ove radove je izvodio Bunjo nekad sredinom 2014. godine - kad već nije bio ovlašteni servis). Na moje pitanje šta je bilo, kaže da je remen "preskočio" u vožnji.
E sad, stanje motora se može provjeriti u nekom drugom ovlaštenom servisu, ali moje pitanje je: da li se u taj motor čovjek više može pouzdati? Da li je sve to odrađeno kako treba, odnosno može li se desiti da dijagnostika sada ne pokaže ništa, a da se vremenom počnu dešavati kuršlusi? Iako je plaćeno 2500 KM za popravku, ne znam može li se pouzdati u servis koji je, iz raznoraznih razloga, izgubio licencu.
Ako se ko razumije u ovo, volio bih da mi da odgovor? Da znam da li da zaboravim na to auto ili ipak vrijedi da se pogleda.
- ranger
#1011 Re: Pitamo Mehanicare ?
jebi ga ako je kvalitetno urađeno onda ne bi trebalo bit problema...Dzontra_Volta wrote:Postavio sam i na temi o Meganu, ali možda je ovdje bolje mjesto za moj problem:
a realno, preskocio remen i samo dihtung glave radio? nisam mehanicar al cisto sumnjam... kad preskoci remen motor izadje iz faze i sudare se klipovi sa ventilima gdje dolazi do krivljenja jednih ili drugih ili oboje... prije ce bit da ga je neko pregrijao pa se glava iskrivila, i onda reparacija radjena i ponovo montirana uz novi dihtung. i sve to na 70.000 (pod uslovom da je prava kilometraza) sumnjivo do bola...
nek ti neko od strucnih ljudi kaze al meni tu nesto smrdi pravo... sta je radjeno tom autu pa da mu se desi havarija a nije ni pola radnog vijeka odradilo?
-
Dzontra_Volta
#1012 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma nije samo dihtung glave radio, svašta nešto je rađeno, samo se ne sjećam šta je sve pisalo na računu - šta se sve može uraditi za 2500 KM. Meni je nelogično da remen pukne, a da nije prešao ni 70000 km. A to preskakanje remena se može desiti ako je vozač recimo vozio u 5. brzini, pa naglo prebacio u treću, šta ja znam...ranger wrote:jebi ga ako je kvalitetno urađeno onda ne bi trebalo bit problema...Dzontra_Volta wrote:Postavio sam i na temi o Meganu, ali možda je ovdje bolje mjesto za moj problem:
a realno, preskocio remen i samo dihtung glave radio? nisam mehanicar al cisto sumnjam... kad preskoci remen motor izadje iz faze i sudare se klipovi sa ventilima gdje dolazi do krivljenja jednih ili drugih ili oboje... prije ce bit da ga je neko pregrijao pa se glava iskrivila, i onda reparacija radjena i ponovo montirana uz novi dihtung. i sve to na 70.000 (pod uslovom da je prava kilometraza) sumnjivo do bola...
nek ti neko od strucnih ljudi kaze al meni tu nesto smrdi pravo... sta je radjeno tom autu pa da mu se desi havarija a nije ni pola radnog vijeka odradilo?
-
esso_sa
#1013 Re: Pitamo Mehanicare ?
Radjeni ventili vjerovatno. Znam jer je meni jednom (tudji) Renault preskocio u voznji i slupao ventile... I moze puci dosta prije intervala (kilometraze) za zamjenu. Ovaj sto je meni pukao je imao 60 000 na satu. Popravka je bila otprilike oko 2500 KM sa originalnim dijelovima...Dzontra_Volta wrote: Ma nije samo dihtung glave radio, svašta nešto je rađeno, samo se ne sjećam šta je sve pisalo na računu - šta se sve može uraditi za 2500 KM. Meni je nelogično da remen pukne, a da nije prešao ni 70000 km. A to preskakanje remena se može desiti ako je vozač recimo vozio u 5. brzini, pa naglo prebacio u treću, šta ja znam...
Remen se mijenja ili na predvidjenu kilometrazu, ili na starost (obicno do 5 godina), zavisno sta prije dodje. Taj je vjerovatno vozio 7-8 godina i remen mu pukao od starosti a ne zbog predjene kilometraze. Dosta raje zanemaruje vremensko ogranicenje, svi misle da mogu voziti i 10 godina ako treba, dok ne nabiju kilometrazu za zamjenu remena...
Eh sad, da li je popravljeno kako treba ili je sklepano, to je rizik koji preuzimas u slucaju da kupis taj auto
-
Dzontra_Volta
#1014 Re: Pitamo Mehanicare ?
Auto je 2011. godište, tako da sigurno nije do starosti (u vrijeme izdavanja računa je imao malo više od 3 godine). Ma da ga je Bunjo radio kad je bio ovlašten, znao bih da su išli originalni dijelovi i mogao bih jednostavno otići do njega da upitam šta je rađeno ili je li nešto zaboravljeno. A ovako nisam siguran da li da vjerujem u njihovo poštenje.esso_sa wrote:Radjeni ventili vjerovatno. Znam jer je meni jednom (tudji) Renault preskocio u voznji i slupao ventile... I moze puci dosta prije intervala (kilometraze) za zamjenu. Ovaj sto je meni pukao je imao 60 000 na satu. Popravka je bila otprilike oko 2500 KM sa originalnim dijelovima...Dzontra_Volta wrote: Ma nije samo dihtung glave radio, svašta nešto je rađeno, samo se ne sjećam šta je sve pisalo na računu - šta se sve može uraditi za 2500 KM. Meni je nelogično da remen pukne, a da nije prešao ni 70000 km. A to preskakanje remena se može desiti ako je vozač recimo vozio u 5. brzini, pa naglo prebacio u treću, šta ja znam...
Remen se mijenja ili na predvidjenu kilometrazu, ili na starost (obicno do 5 godina), zavisno sta prije dodje. Taj je vjerovatno vozio 7-8 godina i remen mu pukao od starosti a ne zbog predjene kilometraze. Dosta raje zanemaruje vremensko ogranicenje, svi misle da mogu voziti i 10 godina ako treba, dok ne nabiju kilometrazu za zamjenu remena...
Eh sad, da li je popravljeno kako treba ili je sklepano, to je rizik koji preuzimas u slucaju da kupis taj auto
-
esso_sa
#1015 Re: Pitamo Mehanicare ?
Onda je mozda presao vise nego sto pise na satu pa pukao remen. Kasnije popravili i vratili kilometrazu... To je sljedeca logika koja meni pada na pamet. A mozda je bio i neki drugi mehanicki kvar pa pukao remen. Tipa nesto podletilo pod remen, zaribala vodena pumpa... Ko ce ga znat'
- johntra
#1016 Re: Pitamo Mehanicare ?
mislim da je Bunjo, u navedenom periodu, kad je rađena ta opravka, bio ovlašteni Renault serviser...isto kao što je i sada ovlašteni prodavač i serviser...
-
Dzontra_Volta
#1017 Re: Pitamo Mehanicare ?
Otkud to da je on i sada ovlašteni prodavač i serviser Renault vozila? Na web stranici mu zadnji update za Renault i Dacia vozila iz 2013. godine, kad je otprilike i izgubio licencu. A i prodavač sam mi je rekao da ne može dobiti duplikat servisne knjižice jer Bunjo nije više ovlašteni zastupnik. Sad sam zbunjen.johntra wrote:mislim da je Bunjo, u navedenom periodu, kad je rađena ta opravka, bio ovlašteni Renault serviser...isto kao što je i sada ovlašteni prodavač i serviser...
- basicm
#1018 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne zaboravite one poplavljene Renaulte koje su imali tamo, mozda je on jedan od njih.
-
mahalas505
#1019 Re: Pitamo Mehanicare ?
Zar je tesko otici na stranicu http://www.renault.ba/koncesionari/ i da u Sarajeva imaju tri prodajno/servisna zastupnistva?Dzontra_Volta wrote:Otkud to da je on i sada ovlašteni prodavač i serviser Renault vozila? Na web stranici mu zadnji update za Renault i Dacia vozila iz 2013. godine, kad je otprilike i izgubio licencu. A i prodavač sam mi je rekao da ne može dobiti duplikat servisne knjižice jer Bunjo nije više ovlašteni zastupnik. Sad sam zbunjen.johntra wrote:mislim da je Bunjo, u navedenom periodu, kad je rađena ta opravka, bio ovlašteni Renault serviser...isto kao što je i sada ovlašteni prodavač i serviser...
-
Dzontra_Volta
#1020 Re: Pitamo Mehanicare ?
I ja sam to vidio, pa sam se raspitao i dobio odgovor da može prodavati vozila još neko vrijeme, do 2016. ili tako nešto, ali ne može servisirati.
- isie
#1021 Re: Pitamo Mehanicare ?
ne znam gdje da napišem
, ko vozi ford-a , gdje kupiti filter za gorivo ?
- hopi
#1022 Re: Pitamo Mehanicare ?
u bilo kojoj najbližoj radnji? kupujem za dva forda i uvijek nađem ili majstor naruči filtere i ulje.
ili je neki spešl fordilak
ili je neki spešl fordilak
-
goran16v
#1023 Re: Pitamo Mehanicare ?
Trgomat - Ilidza, Motorex, Kare/ex Anet, Skoro...isie wrote:ne znam gdje da napišem, ko vozi ford-a , gdje kupiti filter za gorivo ?
-
Zastavnik_dzemo
#1024 Re: Pitamo Mehanicare ?
Renault clio I ... povremeno gubi snagu u drugoj ili trecoj brzini .... ponekad u cetvrtoj posebno kad vozim uzbrdo ..... manifestuje se tako sto nekad imam osjecaj kad prebacujem npr iz prveu drugu da jedva prihvati drugu brzinu .... kao da zastopa sekundu .... nekad takodzer regularno vozim drugom ili trecom, i odjednom gubi snagu i pocinje se tresti. Rjesavam tako sto prebacim u brzinu manje.
Mislio sam da je do goriva ali vec mi se mjesec dana ovo desava. Sta bi moglo biti?
Mislio sam da je do goriva ali vec mi se mjesec dana ovo desava. Sta bi moglo biti?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#1025 Re: Pitamo Mehanicare ?
pumpa goriva ili filter goriva