Diskusija samo može oživjeti, nikako pokvariti temu - ionako ne volim kad vidim 10 mojih postova zaredom o rahmetlijama i pokojnicima od tog dana.dr.Gonzo wrote:Naravno, to je najrelevantnije pitanje, jedino sto ti mozda kvari temunellington wrote:Ako želiš, možemo nastaviti diskusiju pitanjem: ko je krivTesko je prstom pokazati na krivce, jer je krivica obicno raspodjeljena na vise strana. Ukratko, ja mislim da sveopsta losa politicka situacija u zemlji stvara trulu atmosferu na univerzitetima, kojoj se studenti lako prilagodjavaju. To je u sustini zalosno, jer je kvalitetnije obrazovanje jedina stvar koja ovu zemlju dugorocno moze izvesti iz krize.
Konkretno u slučaju PMFa, reći ću ti sljedeće: problem je, kako si i sam primjetio, višestruk. U sadašnjem trenutku, PMF treba da dâ državi dovoljno nastavnika za izvođenje nastave u osnovnim i srednjim školama. Rad u prosvjeti nimalo nije atraktivan ni perspektivan, i to često odbija studente. Ono što dođe često kvalitetom svog predznanja i navikama rada i učenja ne zadovoljava kriterije, ali ide dalje i napreduje u studiju. Kakav je rezultat - vidjet će se. Ponavljam još jednom, na svu sreć - nisu svi takvi, ima sjajnih studenata na PMFu, ali veliki broj odličnih matematičara ili fizičara iz srednje škole brinući se za svoju egzistenciju ode na neki od tehničkih fakulteta, pa PMF ostaje kao drugi ili treći pick. Sad će neko reći, pa dobro, ne moraju svi sa PMFa završiti u srednjoškolskoj učionici, neki će postati matematičari - ali složit ćete se da je neuporedivo manje mjesta za zaposlenje u visokom nego u srednjem obrazovanju.
Pride još činjenica da mi nemamo naučno istraživačkog rada i strategije za razvoj istog, te što su kod nas instituti misaone imenice.