Kutak za ljubitelje matematike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
nellington

#1001 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

dr.Gonzo wrote:
nellington wrote:Ako želiš, možemo nastaviti diskusiju pitanjem: ko je kriv :)
Naravno, to je najrelevantnije pitanje, jedino sto ti mozda kvari temu :) Tesko je prstom pokazati na krivce, jer je krivica obicno raspodjeljena na vise strana. Ukratko, ja mislim da sveopsta losa politicka situacija u zemlji stvara trulu atmosferu na univerzitetima, kojoj se studenti lako prilagodjavaju. To je u sustini zalosno, jer je kvalitetnije obrazovanje jedina stvar koja ovu zemlju dugorocno moze izvesti iz krize.
Diskusija samo može oživjeti, nikako pokvariti temu - ionako ne volim kad vidim 10 mojih postova zaredom o rahmetlijama i pokojnicima od tog dana.

Konkretno u slučaju PMFa, reći ću ti sljedeće: problem je, kako si i sam primjetio, višestruk. U sadašnjem trenutku, PMF treba da dâ državi dovoljno nastavnika za izvođenje nastave u osnovnim i srednjim školama. Rad u prosvjeti nimalo nije atraktivan ni perspektivan, i to često odbija studente. Ono što dođe često kvalitetom svog predznanja i navikama rada i učenja ne zadovoljava kriterije, ali ide dalje i napreduje u studiju. Kakav je rezultat - vidjet će se. Ponavljam još jednom, na svu sreć - nisu svi takvi, ima sjajnih studenata na PMFu, ali veliki broj odličnih matematičara ili fizičara iz srednje škole brinući se za svoju egzistenciju ode na neki od tehničkih fakulteta, pa PMF ostaje kao drugi ili treći pick. Sad će neko reći, pa dobro, ne moraju svi sa PMFa završiti u srednjoškolskoj učionici, neki će postati matematičari - ali složit ćete se da je neuporedivo manje mjesta za zaposlenje u visokom nego u srednjem obrazovanju.
Pride još činjenica da mi nemamo naučno istraživačkog rada i strategije za razvoj istog, te što su kod nas instituti misaone imenice.
dr.Gonzo

#1002 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by dr.Gonzo »

Ja sam misljenja da je vecina studenata koji dolaze na fakultete dovoljno inteligentna i sposobna da savlada gradivo. Ti ljudi zaista mogu postati strucnjaci u oblastima kojima se zele baviti. Al gvodzdje se kuje dok je vruce. Kad jednom vide kako stvari na nasim fakultetima funkcionisu, tesko da se moze nazad. Po tom pitanju veliku odgovornost snosi nastavni kadar. Jako puno ih i dalje funkcionise u svijetu u kome su studenti tu radi njih, a ne obratno. Ne trude se da inspirisu studenta, da ga zainteresuju, da prenesu kvalitetne informacije, da ga nauce da razmiljslja logicki i nezavisno. Najlakse je svu odgovornost prenijeti na studenta.
Jos kompleksnije pitanje je zbog cega je situacija takva. Siromasna drzava, drustvo koje ne cijeni znanje, u kome strucnost nije garant uspjeha, u kome je korupcija vidljiva na svim nivoima. U krajnjoj liniji, ni profesorima se ne isplati ostajati na fakultetima ako su iole strucni. Zaista covjek mora voliti to sto radi da bi se posvetio radu na fakultetu, a takvih je malo.
Amila_88

#1003 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Amila_88 »

Diskusija samo može oživjeti, nikako pokvariti temu - ionako ne volim kad vidim 10 mojih postova zaredom o rahmetlijama i pokojnicima od tog dana.

Konkretno u slučaju PMFa, reći ću ti sljedeće: problem je, kako si i sam primjetio, višestruk. U sadašnjem trenutku, PMF treba da dâ državi dovoljno nastavnika za izvođenje nastave u osnovnim i srednjim školama. Rad u prosvjeti nimalo nije atraktivan ni perspektivan, i to često odbija studente. Ono što dođe često kvalitetom svog predznanja i navikama rada i učenja ne zadovoljava kriterije, ali ide dalje i napreduje u studiju. Kakav je rezultat - vidjet će se. Ponavljam još jednom, na svu sreć - nisu svi takvi, ima sjajnih studenata na PMFu, ali veliki broj odličnih matematičara ili fizičara iz srednje škole brinući se za svoju egzistenciju ode na neki od tehničkih fakulteta, pa PMF ostaje kao drugi ili treći pick. Sad će neko reći, pa dobro, ne moraju svi sa PMFa završiti u srednjoškolskoj učionici, neki će postati matematičari - ali složit ćete se da je neuporedivo manje mjesta za zaposlenje u visokom nego u srednjem obrazovanju.
Pride još činjenica da mi nemamo naučno istraživačkog rada i strategije za razvoj istog, te što su kod nas instituti misaone imenice.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
nellington

#1004 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan umro je Allen Shields. Oženio se Smilkom Zdravkovskom, Makedonkom. Bavio se teorijom mjera, kompleksnih funkcija, funkcionalnom analizom i teorijom operatora.
nellington

#1005 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rođen je Marie Jean Antoine Nicolas de Caritat Condorcet. Bavio se teorijom vjerovatnoće i filozofijom matematike.

Image

Na današnji dan rođen je Hans Freudenthal. Bavio se topologijom i algebrom, ali najpoznatiji po djelima iz historije i metodike matematike. Talentovan pisac.
nellington

#1006 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rođen je Adrien-Marie Legendre. Ako vam se možda ne sviđa karikatura prikazana iznad - žao mi je, ali to je jedini poznati 'portret' ovog matematičara. Poisson piše kako je Legendre uvijek želio da se u prepričavanju njegovog života priča samo o njegovom matematičkom radu - poštovat ćemo njegovu želju. Počeo je naučni rad sa proučavanjem balistike, zatim se bavio fizikom, nebeskom mehanikom i teorijom brojeva (Legendreov simbol, njegov dokaz kvadratnog reciprociteta, procjena distribucije prostih brojeva). Njegovi Eléments de géométrie su bili 100 godina najbolji udžbenik iz geometrije (da napiše ovu knjigu nagovorio ga je jučer pominjani Condorcet).
Bavio se i eliptičkim funkcijama - ali pošto nije imao uvida u radove Jacobija i Abela, često je ponavljao njihova otkrića.
30 godina je pokušavao dokazati Euklidov postulat o paralelnim pravim (naravno, bezuspješno).
Sunrise00

#1007 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Sunrise00 »

Amila_88 wrote:Možda nema mnogo veze sa temom, ali Leonhard Euler,Leonardo da Vinci i ja slavimo rođendan na isti dan :D :D :D :D
ja ne slvim rodjendan ni sa jednim poznatim matematicarem :( :D
nellington

#1008 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Sunrise00 wrote:
Amila_88 wrote:Možda nema mnogo veze sa temom, ali Leonhard Euler,Leonardo da Vinci i ja slavimo rođendan na isti dan :D :D :D :D
To nije ni loše - neko će tog dana govoriti, slavna matematičarka sunrise00 i ja slavimo rođendan isti dan :)
Sunrise00

#1009 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Sunrise00 »

nellington wrote:
Sunrise00 wrote:
To nije ni loše - neko će tog dana govoriti, slavna matematičarka sunrise00 i ja slavimo rođendan isti dan :)
nemojmo pretjerivati :lol: :lol:

p.s. Sa doktoratom na temu 'Sile i njihovi momenti' :D
nellington

#1010 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

To smo već savladali, sljedeća tema ti je "On analytic and algebraic topology of locally Euclidean parameterization of infinitely differentiable Riemannian manifold"

Sunrise00

#1011 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Sunrise00 »

:lol: Nemoj mi ovo raditi
nellington

#1012 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Sunrise00 wrote::lol: Nemoj mi ovo raditi
E baš hoću :) Jesi vidjela onog Legendrea? 200 godina u knjige stavljaju jednu njegovu sliku

Image

da bi tek 2009. otkrili da je to pogrešna slika, te da se radi o portretu političara Louisa Legendrea :lol:
Sunrise00

#1013 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Sunrise00 »

nellington wrote:
Sunrise00 wrote::lol: Nemoj mi ovo raditi
E baš hoću :) Jesi vidjela onog Legendrea? 200 godina u knjige stavljaju jednu njegovu sliku

Image

da bi tek 2009. otkrili da je to pogrešna slika, te da se radi o portretu političara Louisa Legendrea :lol:
Znaci, moram se pobrinuti da imaju neku moju lijepu sliku :D da ne bude slika neke sunrise01 :D
nellington

#1014 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Ma u vrijeme FB to nije nikakav problem - jadni Legendre nije imao profil ni na derneku :|
Sunrise00

#1015 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Sunrise00 »

nellington wrote:Ma u vrijeme FB to nije nikakav problem - jadni Legendre nije imao profil ni na derneku :|
onda je upitno je li on uopce postojao :(
nellington

#1016 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Sunrise00 wrote:
nellington wrote:Ma u vrijeme FB to nije nikakav problem - jadni Legendre nije imao profil ni na derneku :|
Vaistinu! Kad je Euler okačio slike sa "Gauss Baby Shower Party 1777" sve je tagovao, ali nije Legendrea :D
Sunrise00

#1017 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Sunrise00 »

nellington wrote:
Sunrise00 wrote:
Vaistinu! Kad je Euler okačio slike sa "Gauss Baby Shower Party 1777" sve je tagovao, ali nije Legendrea :D
jadni Legandre :(
nellington

#1018 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

:(
Amila_88

#1019 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Amila_88 »

nellington wrote::(
Suosjecam se sa njim :( :( By the way ja nemam profil na FB, da li to znaci da ce i moju sliku pogrijesiti kad budem jednog dana poznata fizicarka?? :( :(
nellington

#1020 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Amila_88 wrote:
nellington wrote::(
Suosjecam se sa njim :( :( By the way ja nemam profil na FB, da li to znaci da ce i moju sliku pogrijesiti kad budem jednog dana poznata fizicarka?? :( :(
Postoji opasnost - ali ne brini, garant će te naći na nečijem tuđem profilu :D
minjonja

#1021 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by minjonja »

nellington wrote:Image

Na današnji dan rođen je Adrien-Marie Legendre. Ako vam se možda ne sviđa karikatura prikazana iznad - žao mi je, ali to je jedini poznati 'portret' ovog matematičara. Poisson piše kako je Legendre uvijek želio da se u prepričavanju njegovog života priča samo o njegovom matematičkom radu - poštovat ćemo njegovu želju. Počeo je naučni rad sa proučavanjem balistike, zatim se bavio fizikom, nebeskom mehanikom i teorijom brojeva (Legendreov simbol, njegov dokaz kvadratnog reciprociteta, procjena distribucije prostih brojeva). Njegovi Eléments de géométrie su bili 100 godina najbolji udžbenik iz geometrije (da napiše ovu knjigu nagovorio ga je jučer pominjani Condorcet).
Bavio se i eliptičkim funkcijama - ali pošto nije imao uvida u radove Jacobija i Abela, često je ponavljao njihova otkrića.
30 godina je pokušavao dokazati Euklidov postulat o paralelnim pravim (naravno, bezuspješno).
nelly, sta je nebeska mehanika?
nellington

#1022 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

minjonja

#1023 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by minjonja »

nellington wrote:Ovo.
a sta sam ja pomislila :lol: :lol: :lol: gledam otkad to fizika izucava zakone ahireta :lol:
nellington

#1024 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rođen je James Alexander. Služio kao matematičar u američkoj vojsci u toku prvog svjetskog rata (kraj dočekao u činu kapetana). Oženjen Ruskinjom, ljevičar, često proganjan za vrijeme pedesetih kao komunista. Inače, naslijedio milione.

Proširio topologiju višestrukosti na poliedre (sa Veblenom). Proučavao i Cremonine transformacije. U teoriji čvorova često se koristi Alexanderov polinom. Teoriju kohomologije otkrio je u isto vrijeme kad i Kolmogorov.
nellington

#1025 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan umro je Paul (Pal) Erdős. Kad bih počeo pisati sve o njemu, predugo bi trajalo. Zato, večeras u kinu Nellington, film o Erdősu!

Post Reply