U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Locked
Hrast

#1001 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Hrast »

pape wrote:
exliberal wrote:Znate kako kazu covjek kad ostari dodje pameti skonta gdje je pravio greske .....eto ja sad ulazim u te "starije" godine i jednu stvar nikako nemogu da skontam. Naime o cemu se radi...evo godinama slusam kako je vojska pokusala da zauzme predsjednitvo sa 2 - 3 pincgauera isa regularnom vojskom....koliko je to realno?....bez ljutnje ali slanje par regularnih vojnika da izvrse vojni puc....dajte ljudi nismo djeca...da je pokusan vojni puc doslo bi mnogo vise vojske, bili bi tu "strasni" niski specijalci makar ....ovdje su bili regruti, cak i bez osnovnih pancira koliko se sjecam...ko sto neko rece bili su neki makedonci u tim vozilima ....zatekli se tu ...
Citavo vrijeme slusam price kako su srbi a i djelimicno hrvati zaludjeni lazima i mitovima....ja mislim da je vrijeme da se i bosnajci pogledaju u ogledalo pa pitaju dali je sve sto su nam govorili istina, dali i mi postajemo kao nasi najveci neprijatelji ( srbi) mitomani ?
Ja samo znam da ce mnogi ratni politicari sad dobro da razmisle dali ce ici u hrvatsku na odmor a kamo gdje drugo
Haj` da te neko ko je usao u te starije godine, a sve te belaje u Sarajevu predever`o, malo uputi, ... :)

Nisu oni bili levati, pa da krenu sa dva picgauera i tenkom, sve je to bilo puno bolje organizovano, ali na nasu srecu, nisu vjerovali da ce naici na veci otpor. Imali su oni pripremljene transportere sa pjesadijom kod Skenderije, ... imali su ljude i transporter u domu JNA, ... imali su i nishke specijalce u kinu Djuro Djakovic, ... pa u prizemlju UPI nebodera. Kasarna pod Bistrikom je relativno blizu svih ovih njihovih rasporedjenih jedinica i sigurno je racunato s tim da ce u odredjenom trenutku biti operativni. Da ce biti uvezani i ostvariti zacrtane ciljeve, ... zaposjesti zgradu predsjednistva i u konacnici, time nas klepiti po ushima.
No, na srecu, bili su blokirani gdje god su taj dan nesto pokusali i, .... dobili po ushima.

Doci ovamo u nasu kucu iz Nisa i palit` nam klempe, .... qrca graha. Eto, ... :roll:

Progooglaj, ... postoji video zapis gdje smo im gurali auta kad su iseljavali iz "Marsalke", .... hej, .... gurali oficiru JNA stojadina koji mu se ugasio, .... u jeku sranja i belaja, a njegovi nece da mu stanu i pomognu.
Pa to se moze desiti samo u Sarajevu, ... nigdje vise na ovoj kugli, od sarafa do sarafa, ... :-)
Ovo zvuci toliko tipicno.
Hrast

#1002 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Hrast »

pici wrote:
U međuvremenu za napad na kolonu vozila JNA u Dobrovoljačkoj ulici Ganića je optužio Radovan Karadžić, kojem je u Haagu počelo suđenje za ratne zloćine i genocid

– Bivši član Predsedništva BiH Ejup Ganić naredio je napad na vojnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici, izjavio je danas na suđenju u Haškom tribunalu bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

„Ganić je bio taj koji je naredio napad i postao poznat po svojoj naredbi "čim Alija (Izetbegović) izađe iz auta, pobij sve'“, istakao je Karadžić, iznoseći obranu pred sudskim većem u Haagu i objašnjavajući okolnosti koje su prethodile ratu u BIH.
evo za dabiĆeve sljedbenike novi momenti "čim Alija (Izetbegović) izađe iz auta, pobij sve'“ i to je izazvalo rat :shock: :-)
Nije, nije, rat je izazvalo ubitstvo srpskog svata. :-)

Nego, pronadjoh ovaj tekst:

http://protest.ba/v2/patriotizam-je-dav ... en-o-klin/
Real Khan

#1003 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Real Khan »

Vragolan wrote:
Goran_35 wrote:Sta smo dozivili!!
Da radi zlocinacke chetnicke JNA i zlocinacke fasisticke politike slobodana milosevica i generala JNA sude nasim ljudima!??Zar je ljubav pema srpskom fasizmu tolika?Je li ikada ta euopa pomogla na bilo koji nacin opciju nomalne gadjanske multikulturalne drzave BIH?A ko fol se zaklinju u to?Od pocetka su bili na strani fasizma.Od momenta kada je lod carington nagovaao Aliju Izetbegovica da se "prereda jer ima posla sa 4.s silom u europi" ...
ne bi se slozio s tobom
za ovu situaciju krivi su prije svih nasi politicari, jucer zeljko fino rece oni tuze nase hajmo mi njihove, oni nama uhapse jednog mi odma njihvog itd itd itd, jer se sa srbijom drugacije ne moze,
dobro barasin rece sto je putovao kada je znao da srbi nesta "mute",
mozemo se mi tjesiti licemjerstvom evrpoe i kompletne MZ, ali to ne daje pravo nasim kvazi politicarima da ne rade nista, da sto su krali pare za sebe, mogli su koji milion upaltiti firmama koje bi lobirale za bih
sto su nasim kvazi polticarima puna usta patriotizma pred izbore, a neduzni su u zatvorima Iija, i mnogi ostali koji su imali svakakvih neugodnosti, sjecam se jednog lika iz tuzle, obican covjek, koji je bio uhapsen u hrvatskoj, na godisnjem odmoru, zbog potjernice iz srbije, gdje je tad bio bosnjacki establishment, gdje su bosnjacki politicari kada je obicni covjek u pitanju, gdje su bili bosnjacki politcari kada se pripremala tuzba za bivsu jugoslaviju, pa da su makar nasli dobre advokate, pa svi znamo da je rat poceo tek u ljeto 95 prije toga je bila agresija i odbrana golog zivota

ne bi me iznenadilo da ejup zavrsi u srbijanskom zatvoru, sto je velika vjerovatnoca, jer srbija je ipak ozbiljnija drzava sa ciljem i koja ima sposobne ljude na odgovarajucim funkcijama
Ovo što sam gore povećao i podebljao predstavlja sasvim legitiman način nastupanja prema jednoj, hmm, "prijateljskoj državi" sa kojom njegujemo "dobrosusjedske odnose"...dakle, u diplomaciji se to zove RECIPROCITET (potpuno isti način postupanja prema njihovim državljanima kako oni postupaju prema našim)...

Predlažem sljedeće hitne mjere: Ako naše vlasti ne mogu naći konsenzus za koherentno diplomatsko djelovanje (zbog trojanskih konja u strukturama vlasti i mehanizama blokade koji su im na raspolaganju), onda trebaju nevladine organizacije i udruženja žrtava rata angažovati advokate da pokrenu tužbe protiv svih ljudi za koje pouzdano znaju da su učestvovali u genocidu, ubistvima, silovanjima, pljačkama,...pa čak i protiv onih koji su šamar nekome opalili u ratu. Sve lijepo upakovati pa predati Tužilaštvu, usput organizovati demonstracije pred Tužilaštvom i tražiti hitno procesuiranje tih predmeta i raspisivanje međunarodnih potjernica protiv zločinaca. Zapamtite: političari se ne smiju miješati u rad pravosudnih organa (zbog poštivanja načela podjele vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku), ali GRAĐANI imaju puno pravo vršiti pritisak i zahtjevati od sudija i tužilaca da rade svoj posao i zarade svoje ogromne plate koje im daju građani. Dakle, svi pravnici bi trebali staviti svoje kapacitete na raspolaganje udruženjima žrtava rata i pro bono pomoći im oko pisanja tužbi. Ovo je vrijeme kada priča ne pije vode, jer nam trebaju konkretna DJELA. Bosna je opet napadnuta od velikosrpske mašinerije, samo što je ovaj put diplomatsko-pravnim sredstvima. Vrijeme je da im se ODGOVORI na ISTI NAČIN I ISTOM MJEROM!

Real Khan
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#1004 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by pape »

zonbirile wrote:
pape wrote: Haj` da te neko ko je usao u te starije godine, a sve te belaje u Sarajevu predever`o, malo uputi, ... :)

Nisu oni bili levati, pa da krenu sa dva pincgauera i tenkom, sve je to bilo puno bolje organizovano, ali na nasu srecu, nisu vjerovali da ce naici na veci otpor. Imali su oni pripremljene transportere sa pjesadijom kod Skenderije, ... imali su ljude i transporter u domu JNA, ... imali su i nishke specijalce u kinu Djuro Djakovic, ... pa u prizemlju UPI nebodera. Kasarna pod Bistrikom je relativno blizu svih ovih njihovih rasporedjenih jedinica i sigurno je racunato s tim da ce u odredjenom trenutku biti operativni. Da ce biti uvezani i ostvariti zacrtane ciljeve, ... zaposjesti zgradu predsjednistva i u konacnici, time nas klepiti po ushima.
No, na srecu, bili su blokirani gdje god su taj dan nesto pokusali i, .... dobili po ushima.

Doci ovamo u nasu kucu iz Nisa i palit` nam klempe, .... qrca graha. Eto, ... :roll:

Progooglaj, ... postoji video zapis gdje smo im gurali auta kad su iseljavali iz "Marsalke", .... hej, .... gurali oficiru JNA stojadina koji mu se ugasio, .... u jeku sranja i belaja, a njegovi nece da mu stanu i pomognu.
Pa to se moze desiti samo u Sarajevu, ... nigdje vise na ovoj kugli, od sarafa do sarafa, ... :-)
zonbirile wrote:ja ta kolona je išla 19 maja,pa što se ona ne napade,mislim da je bilo kontraproduktivno napadati u Dobrovoljačkoj,a predsjednik još u oklopnjaku,sem ako se nije igrala igra.I konačno,da li je bio,ili nije bio zločin u Dobrovoljačkoj?
Mrka, hladna kisna noc, ... cucis u vlaznoj i blatnjavoj zemunici i drhtis. Drhtis zbog hladnoce i zbog straha, ... jer, ... znas da su tu, ... par desetina metara od tebe. Znas da je u cijevi, preko koje pokusavas razaznati i oslusnuti bilo kakav pokret ili neobican shum, ... metak, a metak je kraj, ... za jednog od nas dvojice. Znas da ces morati pucati, ... moras prvi pucati jer, ... ako ne pucas prvi, sutra ce ti se bataljonski moralista zahvaliti iznad rake.
A dole, ... iza tvojih ledja je Grad, ... tvoj grad i, ... neke rucice male.

Pitas je li to igra?
Jeste, ... sve je to jedna velika igra, ... kao sah, ... najvise je piona, pa konja, laufera i topova. Kraljevi uvijek ostaju na ploci.
Pitas je li u Dobrovoljackoj bilo zlocina?
Ne znam, .... to treba pitati one koji su ostali na ploci.
nokia6170

#1005 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by nokia6170 »

Mala digresija, nadam se da mi necete zamjeriti sto cu da skrenem sa teme jugoslovena.

Da li zarobljavanje predsjednika medj. priznate drzave u ratu predstavlja ratni zlocin, odnosno krsenje bilo koje konvencije koja se primijenjuje na ratna stanja?
zonbirile

#1006 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by zonbirile »

pape wrote:
zonbirile wrote:
pape wrote: Haj` da te neko ko je usao u te starije godine, a sve te belaje u Sarajevu predever`o, malo uputi, ... :)

Nisu oni bili levati, pa da krenu sa dva pincgauera i tenkom, sve je to bilo puno bolje organizovano, ali na nasu srecu, nisu vjerovali da ce naici na veci otpor. Imali su oni pripremljene transportere sa pjesadijom kod Skenderije, ... imali su ljude i transporter u domu JNA, ... imali su i nishke specijalce u kinu Djuro Djakovic, ... pa u prizemlju UPI nebodera. Kasarna pod Bistrikom je relativno blizu svih ovih njihovih rasporedjenih jedinica i sigurno je racunato s tim da ce u odredjenom trenutku biti operativni. Da ce biti uvezani i ostvariti zacrtane ciljeve, ... zaposjesti zgradu predsjednistva i u konacnici, time nas klepiti po ushima.

zonbirile wrote:ja ta kolona je išla 19 maja,pa što se ona ne napade,mislim da je bilo kontraproduktivno napadati u Dobrovoljačkoj,a predsjednik još u oklopnjaku,sem ako se nije igrala igra.I konačno,da li je bio,ili nije bio zločin u Dobrovoljačkoj?
Mrka, hladna kisna noc, ... cucis u vlaznoj i blatnjavoj zemunici i drhtis. Drhtis zbog hladnoce i zbog straha, ... jer, ... znas da su tu, ... par desetina metara od tebe. Znas da je u cijevi, preko koje pokusavas razaznati i oslusnuti bilo kakav pokret ili neobican shum, ... metak, a metak je kraj, ... za jednog od nas dvojice. Znas da ces morati pucati, ... moras prvi pucati jer, ... ako ne pucas prvi, sutra ce ti se bataljonski moralista zahvaliti iznad rake.
A dole, ... iza tvojih ledja je Grad, ... tvoj grad i, ... neke rucice male.

Pitas je li to igra?
Jeste, ... sve je to jedna velika igra, ... kao sah, ... najvise je piona, pa konja, laufera i topova. Kraljevi uvijek ostaju na ploci.
Pitas je li u Dobrovoljackoj bilo zlocina?
Ne znam, .... to treba pitati one koji su ostali na ploci.
----------------------------------------------
očito aludiraš na mene,i moje spominjanje igre.Pa u Dobrovoljačkoj ne bi zemunice i ni cijevi,bi dogovor pod patronatom EU posmatrača i UN-a,sanitetsko vozilo i pokoji pukovnik,sanitetski-doktor.Mislim na ploči uglavnom.Smiješne su ti tvrdnje o izlascima 3 i 19 maja.
Vragolan

#1007 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Vragolan »

Real Khan wrote:
Vragolan wrote:
Goran_35 wrote:Sta smo dozivili!!
Da radi zlocinacke chetnicke JNA i zlocinacke fasisticke politike slobodana milosevica i generala JNA sude nasim ljudima!??Zar je ljubav pema srpskom fasizmu tolika?Je li ikada ta euopa pomogla na bilo koji nacin opciju nomalne gadjanske multikulturalne drzave BIH?A ko fol se zaklinju u to?Od pocetka su bili na strani fasizma.Od momenta kada je lod carington nagovaao Aliju Izetbegovica da se "prereda jer ima posla sa 4.s silom u europi" ...
ne bi se slozio s tobom
za ovu situaciju krivi su prije svih nasi politicari, jucer zeljko fino rece oni tuze nase hajmo mi njihove, oni nama uhapse jednog mi odma njihvog itd itd itd, jer se sa srbijom drugacije ne moze,
dobro barasin rece sto je putovao kada je znao da srbi nesta "mute",
mozemo se mi tjesiti licemjerstvom evrpoe i kompletne MZ, ali to ne daje pravo nasim kvazi politicarima da ne rade nista, da sto su krali pare za sebe, mogli su koji milion upaltiti firmama koje bi lobirale za bih
sto su nasim kvazi polticarima puna usta patriotizma pred izbore, a neduzni su u zatvorima Iija, i mnogi ostali koji su imali svakakvih neugodnosti, sjecam se jednog lika iz tuzle, obican covjek, koji je bio uhapsen u hrvatskoj, na godisnjem odmoru, zbog potjernice iz srbije, gdje je tad bio bosnjacki establishment, gdje su bosnjacki politicari kada je obicni covjek u pitanju, gdje su bili bosnjacki politcari kada se pripremala tuzba za bivsu jugoslaviju, pa da su makar nasli dobre advokate, pa svi znamo da je rat poceo tek u ljeto 95 prije toga je bila agresija i odbrana golog zivota

ne bi me iznenadilo da ejup zavrsi u srbijanskom zatvoru, sto je velika vjerovatnoca, jer srbija je ipak ozbiljnija drzava sa ciljem i koja ima sposobne ljude na odgovarajucim funkcijama
Ovo što sam gore povećao i podebljao predstavlja sasvim legitiman način nastupanja prema jednoj, hmm, "prijateljskoj državi" sa kojom njegujemo "dobrosusjedske odnose"...dakle, u diplomaciji se to zove RECIPROCITET (potpuno isti način postupanja prema njihovim državljanima kako oni postupaju prema našim)...

Predlažem sljedeće hitne mjere: Ako naše vlasti ne mogu naći konsenzus za koherentno diplomatsko djelovanje (zbog trojanskih konja u strukturama vlasti i mehanizama blokade koji su im na raspolaganju), onda trebaju nevladine organizacije i udruženja žrtava rata angažovati advokate da pokrenu tužbe protiv svih ljudi za koje pouzdano znaju da su učestvovali u genocidu, ubistvima, silovanjima, pljačkama,...pa čak i protiv onih koji su šamar nekome opalili u ratu. Sve lijepo upakovati pa predati Tužilaštvu, usput organizovati demonstracije pred Tužilaštvom i tražiti hitno procesuiranje tih predmeta i raspisivanje međunarodnih potjernica protiv zločinaca. Zapamtite: političari se ne smiju miješati u rad pravosudnih organa (zbog poštivanja načela podjele vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku), ali GRAĐANI imaju puno pravo vršiti pritisak i zahtjevati od sudija i tužilaca da rade svoj posao i zarade svoje ogromne plate koje im daju građani. Dakle, svi pravnici bi trebali staviti svoje kapacitete na raspolaganje udruženjima žrtava rata i pro bono pomoći im oko pisanja tužbi. Ovo je vrijeme kada priča ne pije vode, jer nam trebaju konkretna DJELA. Bosna je opet napadnuta od velikosrpske mašinerije, samo što je ovaj put diplomatsko-pravnim sredstvima. Vrijeme je da im se ODGOVORI na ISTI NAČIN I ISTOM MJEROM!

Real Khan
tako je, reciprocitet, misa mu hebem, nemoze mi naumpasti da ga hebes
hvala

kao sto si rekao, potpuno lgitiman nacin opcenja u medjunarodnim odnosima
Vragolan

#1008 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Vragolan »

nokia6170 wrote:Mala digresija, nadam se da mi necete zamjeriti sto cu da skrenem sa teme jugoslovena.

Da li zarobljavanje predsjednika medj. priznate drzave u ratu predstavlja ratni zlocin, odnosno krsenje bilo koje konvencije koja se primijenjuje na ratna stanja?

mislim da ne, osim ako je taj predsjednik uhapsen na neutralnom terenu (ili treca drzava) ili pod zastavom crvenog krsta ili ako se pri hapsenju krse zenevske i haske konvencije
hebi ga, u vecini drzava predsjednik je i vrhovni komandant oruzanih snaga te drzave
siva materija nije kao sto je nekada bila, trebao bi se zaroviti u zenevske i haske konvencije pa da budem 100% siguran
nokia6170

#1009 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by nokia6170 »

Vragolan wrote:
nokia6170 wrote:Mala digresija, nadam se da mi necete zamjeriti sto cu da skrenem sa teme jugoslovena.

mislim da ne, osim ako je taj predsjednik uhapsen na neutralnom terenu (ili treca drzava) ili pod zastavom crvenog krsta ili ako se pri hapsenju krse zenevske i haske konvencije
hebi ga, u vecini drzava predsjednik je i vrhovni komandant oruzanih snaga te drzave
siva materija nije kao sto je nekada bila, trebao bi se zaroviti u zenevske i haske konvencije pa da budem 100% siguran
Karadzicu je, izmedju ostalog, na teret stavljeno vezivanje UN vojnika za one bandere. Moze lise povuci paralela sa otmicom UN vojnika i otmicom predsjednika medj. priznate drzave od strane vojske druge drzave na tudjoj teritoriji?
Real Khan

#1010 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Real Khan »

uvjek dobar gost wrote:Da nije pravedno hapšenje... nije, ali da mediji i bošnjačka elita od profitera pravi mučenika.... vala mi se gadi više !
Upravo ovakva (pri)misao nas Bošnjake/Bosance razlikuje od Srba i Hrvata...jer čak i kada nas kolju doslovice i ovako "pravno", nama je ipak puno gori onaj "naš-što-ima-više-nego-ja" nego onaj četnik koji ti kolje oca, brata, siluje ti sestru ili majku, puca junački granatama po tek rođenim bebama u porodilištu, ... ma fuj kakvi smo, dobro ikako živimo na dunjaluku.

Niko ovdje ne pravi "mučenika" od Ejupa Ganića, od imena i prezimena (mene boli briga za njega kao običnog čovjeka), nego barem ja pokušavam objasniti koliko je ključno za sve nas u Bosni i Hercegovini odbraniti dignitet INSTITUCIJE u kojoj je dotični RADIO...a sva ova lažna optužnica se bazira na onome šta je radio u periodu 1992-1995...Niko njega nije optužio za džepnu krađu u tramvaju, pljačku vile, kupovinu diplome... nego bivšeg ČLANA PREDSJEDNIŠTVA REPUBLIKE BIH optužuju za RATNI ZLOČIN...a navodni ratni zločin se sadrži u tome da je djelovao protiv "golobrade i nevine vojske" i to na "nezakonit način protivno Ženevskoj konvenciji".
Eh, pa lijepi moj, ako nekim čudom dotična osoba bude isporučena Srbiji, nema teoretskih šansi da dobije fer i nepristrasno suđenje, što dovodi do zaključka da se ta ista osoba ne može pred srpskim sudom odbraniti od optužbi za ratni zločin...što dalje implicira da je kompletna odbrana BiH bila u stvari "ratni zločin" protiv "golobrade dece", "regruta", pički materinih, a ne odbrana od velikosrpske vojske do zuba naoružane, opremljene i kivne na Bošnjake i Hrvate (zajednički nazvanih "ustaše")...ali, neka je tebi važna vila, jer je ona izgleda ključna u svemu ovome. Šta da sad tebe neko privede u nekoj zemlji na pravdi boga i tvoja država kaže "ma ko ga jebe, on se švercovao u tramvaju par puta" a nije im bitna činjenica da si recimo optužen na pravdi boga za nešto što nisi počinio... Zar nije ovako nešto apsurd u datom kontekstu?
voajer

#1011 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by voajer »

Predsjednik je Vrhovni Komadant i zato legitiman cilj.
Medjutim:

1. Uzimanje civila kao taoca (Alijina kcerka) je krshenje Konvencije
2. Svaki interni dogovor sa snagama koje drze taoce (teroristima) je pravno neobavezujuci i sva vojna dejstva po takvim snagama su legitimna izuzev ako izlaze iz okvira konvencije ( zarobljeni i ranjeni na primjer).
Alfa_Ze

#1012 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Alfa_Ze »

Analiza ljubljanskog IFIMES-a

Srbija i RS udruženo protiv Bosne i Hercegovine

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane nakon hapšenja ratnog člana Predsjedništva BiH, Ejupa Ganića, prošle sedmice u Londonu, pripremio je posebnu analizu posvećenu tome kako će ovaj događaj utjecati na odnose u regiji. Izvještaj je simptomatično nazvan "Srbija i Republika Srpska protv Bosne i Hercegovine". Prenosimo njegove najinteresantnije dijelove.

Međunarodni institut IFIMES je istražio, da je inkriminirajući dosije protiv Ejupa Ganića sačinjen u vojno-istražnim, obavještajnim krugovima i u Generalštabu Vojske Jugoslavije u Beogradu, te da je 2002.godine prebačen u Republiku Srpsku sa zahtjevom da RS preda dosje protiv Ganića i drugih osumnjičenih za navodni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3.maja, 1992.godine na ocjenu i mišljenje ICTY, shodno Pravilima puta Rimskog sporazuma.

Krivična prijava protiv Ganića i drugih je podnesena, 17.5.1993 vojnom tužiocu pri Generalštabu VJ od strane potpukovnika Danka Simića, koji je ujedno bio sekretar tima za prikupljanje podataka o ratnom zločinu pri Generalštabu VJ, dok je istraga otvorena 21.7.1994.godine rješenjem donesenim od strane istražnog sudije Zdravka Petrovića, majora VJ.

Nakon što je vojni istražni Sud u Beogradu 31.1.2002.godine cjelokupni dosje uputio u vojno Tužilaštvo u kojem su se našle izjave raznih oficira bezbjednosti i generala JNA/VJ od Milutina Kukanjca do Aleksandra Vasiljevića, srbijanske vlasti donose odluku da iskoriste RS i da preko RS-a predaju dosje na mišljenje i ocjenu ICTY.

Dosije je po hitnom postupku u julu 2002.godine preko Sekretarijata za saradnju RS predat ICTY u Den Haagu. Predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Republike Srpske Milorad Dodik aktivno su se uključili u dešavanja u vezi "slučaj Ganić“.

ICTY je zaključio slučaj "Ganić i drugi"

ICTY je 17.6.2003. dopisom sa potpisom Carle del Ponte obavijestio srpskog oficira za vezu sa haaškim Tribunalom Trivuna Jovičića, da nema dovoljno dokaza prema međunarodnim standardima, da se Ejup Ganić može smatrati odgovornim za teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava zaključivši da je slučaj “Dobrovoljačka“ ustvari insinuacija Beograda i ako postoji eventualna odgovornost, onda je to odgovornost generala Milutina Kukanjca zbog tadašnjeg hapšenja predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Mišljenje ICTY je proslijeđeno u RS, a prema dostupnim informacijama preko RS i u Beograd. Raspisivanje međunarodnih potjernica od strane Srbije protiv Ganića i drugih je pitanje zloupotrebe primjene Evropske konvencije o ekstradiciji čiji potpisnici su i BiH i Srbija i Velika Britanije, te bilateralnog sporazuma između Srbije i Velike Britanije potpisanog 1901. godine. Žrtva zloupotrebe prava od režima u Beogradu je Ilija Jurišić, državljanin BiH, koji je uhapšen i osuđen u montiranom procesu na 12 godina zatvora u vezi slučaja "Tuzlanska kolona“ iz maja 1992.godine.

Postavlja se pitanje i odgovornosti Velike Britanije što nije uvažila stav i mišljenje Interpola, koji je početkom jula 2009.godine suspendirao srbijanske tzv. crvene potjernice i stavio pod reviziju bilateralni zahtjev Srbije za hapšenjem Ganića i drugih, ali i mišljenje ICTY-a, imajući u vidu osjetljivost cijelog slučaja.

Velika Britanija će iduće sedmice biti država koja će analizirati tajne istrage i dosjee bivše JNA/VJ, vojske koja je učestvovala u najvećim zločinima nakon II svjetskog rata i njene dosjee koji su podvalom preko RS podneseni ICTY na ocjenu.

Međunarodni institut IFIMES smatra, da nadležni organi Velike Britanije treba da poštuju stav ICTY i Interpola, da hitno suspendiraju srbijanske potjernice u slučaju "Dobrovoljačka“ i oslobode Ejupa Ganića.

U pozadini događanja Srbija svim silama pokušava lobirati, da se Ganić prebaci u Srbiju, pa čak da se britanski sud proglasi nadležnim, kao što se proglasio u slučaju Augusta Pinochea, kada je ispoštovao zahtjev Španije.

Tajanstvena uloga Geoffreya Nicea

U vezi sa lobiranjem postavlja se pitanje uloge Sir Geoffrey Nice, bivšeg tužioca ICTY, britanskog državljanina, u odnosu na mnoge procese u regionu. Njegova aktivnost neposredno se povezuje sa tajnim službama te sa savjetodavnom ulogom u Srbiji i njegovu vezu sa međunarodnim nevladinim sektorom u Srbiji.

Sir Nice je također pokušavao pronaći angažman na Sudu i Tužilaštvu BiH, što mu nije uspjelo. Značajno bi bilo provjeriti šta o slučaju Ganić zna ovaj britanski odvjetnik-savjetnik imajući u vidu da je vodio slučaj protiv Slobodana Miloševića, kada je zbog dužine slučaja Milošević, naposljetku umro u zatvorskoj ćeliji.

Međunarodni savjetnici Srbije intenzivno rade na tome da se spor pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu sa Hrvatskom završi dogovorom i tako izbjegne sudski proces, ali i istovremeno savjetuju da Srbija uloži reviziju na presudu ICJ u sporu BiH i Srbije, te da Srbija pokuša srušiti sudsku odgovornost po presudi iz 2007.godine zbog nespriječavanja i zbog nekažnjavanja genocida.

Također međunarodni savjetnici, a što je postala državna strategija Srbije, savjetovali su da Srbija ne izručuje Ratka Mladića, jer je procjena da nakon promjene optužnice na ICTY protiv Karadžića postoji realna opasnost da izručenjem Mladića Srbija bude dovedena u opasnost, jer presudama protiv dvojca Karadžić-Mladić, sa novim dokazima BiH ima realne izglede za reviziju tužbe protiv Srbije na Međunarodnom sudu pravde za koju je ostalo još sedam godina.

Zbog toga, prioritet srbijanske politike je postao ICTY i Tadić je podržao Dodika na predstojećem referendumu, jer je jedno od referendumskih pitanja, da li građani RS-a podržavaju saradnju sa ICTY. Cilj je operativno opstruirati i zaustaviti ICTY u konačnici rada i izazivati diplomatsko-obavještajnim djelovanjem napade na ICTY, pa čak uz pomoć Rusije i Kine pokušati konačno i zatvoriti ICTY.

Aktualna vlast u Srbiji kontinuirano realizira ankete u kojima se preko 70% građana Srbije protivi izručenju generala Mladića. Također su putem nevladinog sektora realizirali istraživanja po kojima navodno Hrvati, Bošnjaci i Albanci imaju isti procent nezadovoljstva radom ICTY kao što imaju Srbi.

Zvanična verzija srbijanske politike koju su ponudili glavnom haaškom Tužiocu Serge Bramertzu je, da se Ratko Mladić nalazi u Rusiji i da Rusija namjerno želi usporiti ulazak Srbije u EU, a u suštini postoji jedini i najjači dogovor, a to je dogovor Rusije i Srbije da što duže održi status države na čekanju, jer je poznato da je taj status "najprofitabilniji“za jednu državu.

BiH pod dominacijom Srbije

Kakva je pozicija Bosne i Hercegovine? BiH je diplomatski razdijeljena i obavještajno pod dominacijom srbijanske Bezbjednosno-informativne agencije , nasljednice nekadašnje Službe državne bezbjednosti , koju je vodio haaški optuženik Jovica Stanišić. Državni organi BiH su blokirani državnom politikom Srbije preko premijera Republike Srpske Milorada Dodika i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića.

Nezamislivo je, da jedna država kao BiH nema fond pomoću kojeg bi platila kauciju za bivšeg šefa države! BiH je u ovom trenutku nemoćna država i ukoliko se ne uspije izboriti da se zaustavi srbijanska pogromaška ofanziva prema međunarodnim institucijama kao sto su ICJ, ICTY, Interpol, ali i trenutna prema Velikoj Britaniji velike su mogućnosti, da će preko 10.000 patriotski orijentiranih Bosanaca i Hercegovaca biti taoci srbijanske politike, jer se upravo toliki broj Bosanaca i Hercegovaca nalazi na spisku srbijanskog režima.
(Sarajevo-x.com,8.mart 2010.)
Samo da zakacim ovaj tekst, jer moze posluziti kao podsjetnik i odrednica, ne samo u ‘’slucaju Ganic’’, nego i buducih bitnih odluka po drzavu Bosnu i Hercegovinu i njene gradjane.
meryma

#1013 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by meryma »

@ Real Khan:e svaka ti chast, neka si mu objasnio! :thumbup: :thumbup:
zonbirile

#1014 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by zonbirile »

nokia6170 wrote:
Vragolan wrote:

Karadzicu je, izmedju ostalog, na teret stavljeno vezivanje UN vojnika za one bandere. Moze lise povuci paralela sa otmicom UN vojnika i otmicom predsjednika medj. priznate drzave od strane vojske druge drzave na tudjoj teritoriji?
------------------------------------------------------
ne može.
voajer

#1015 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by voajer »

Ako je bilo maltretiranja ratnih zarobljenika za koje se moze dokazati da je Ganic za njih znao a da posje nije nikog kaznio, onda je odgovoran po komandnoj odgovornosti.
Sam napad na bilo koju naoruzanu kolonu u ratu je legitiman.
nokia6170

#1016 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by nokia6170 »

Real Khan wrote:
uvjek dobar gost wrote:Da nije pravedno hapšenje... nije, ali da mediji i bošnjačka elita od profitera pravi mučenika.... vala mi se gadi više !
Upravo ovakva (pri)misao nas Bošnjake/Bosance razlikuje od Srba i Hrvata...jer čak i kada nas kolju doslovice i ovako "pravno", nama je ipak puno gori onaj "naš-što-ima-više-nego-ja" nego onaj četnik koji ti kolje oca, brata, siluje ti sestru ili majku, puca junački granatama po tek rođenim bebama u porodilištu, ... ma fuj kakvi smo, dobro ikako živimo na dunjaluku.

Niko ovdje ne pravi "mučenika" od Ejupa Ganića, od imena i prezimena (mene boli briga za njega kao običnog čovjeka), nego barem ja pokušavam objasniti koliko je ključno za sve nas u Bosni i Hercegovini odbraniti dignitet INSTITUCIJE u kojoj je dotični RADIO...a sva ova lažna optužnica se bazira na onome šta je radio u periodu 1992-1995...Niko njega nije optužio za džepnu krađu u tramvaju, pljačku vile, kupovinu diplome... nego bivšeg ČLANA PREDSJEDNIŠTVA REPUBLIKE BIH optužuju za RATNI ZLOČIN...a navodni ratni zločin se sadrži u tome da je djelovao protiv "golobrade i nevine vojske" i to na "nezakonit način protivno Ženevskoj konvenciji".
Eh, pa lijepi moj, ako nekim čudom dotična osoba bude isporučena Srbiji, nema teoretskih šansi da dobije fer i nepristrasno suđenje, što dovodi do zaključka da se ta ista osoba ne može pred srpskim sudom odbraniti od optužbi za ratni zločin...što dalje implicira da je kompletna odbrana BiH bila u stvari "ratni zločin" protiv "golobrade dece", "regruta", pički materinih, a ne odbrana od velikosrpske vojske do zuba naoružane, opremljene i kivne na Bošnjake i Hrvate (zajednički nazvanih "ustaše")...ali, neka je tebi važna vila, jer je ona izgleda ključna u svemu ovome. Šta da sad tebe neko privede u nekoj zemlji na pravdi boga i tvoja država kaže "ma ko ga jebe, on se švercovao u tramvaju par puta" a nije im bitna činjenica da si recimo optužen na pravdi boga za nešto što nisi počinio... Zar nije ovako nešto apsurd u datom kontekstu?
Mislim da nema potrebe da generalizujemo ovu cijelu pricu sa cjelokupnim karakterom rata u Bosni i Hercegovini. Upravo je to i intencija Srbije i RS-a...da na ovom jednom primjeru i jednom konkretnom slucaju okvalifikuju cjelokupni karakter odbrane Bosne i Hercegovine kao zlocinacki poduhvat.

Mi (koji se ne odricemo drzave Bosne i Hercegovine) ne trebamo da podlegnemo toj kampanji. Izjednacavanje strana nije, niti ce ikada biti moguce.

Ako je i Ganic odgovoran u bilo kojem procentu za dogadjaj tog dana u Dobrovoljackoj, to ni u kojem slucaju ne znaci da taj jedan dogadjaj odredjuje karakter Republike Bosne i Hercegovine.

Za razliku od ovog slucaja Ganic i drugih pojedinacnih slucajeva...zlocini RS-a (kao sistema i pojedinaca koji su izvrsavali te iste zlocine u ime sistema) su u svojoj srzi bilo zlocinacki, planski i sistematski izvrsavani u kontinuitetu. Tu postoje presude haskog tribunala....a takvi zlocini nikada nece moci biti stavljeni R BiH na teret.
voajer

#1017 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by voajer »

Takodje bih dodao da se na ovim prostorima samo zaradi komandne odgovornosti u vezi sa ratnim vojnim zarobljenicima sudi uglavnom optuzenicima koji nisu pripadali vojskama Velikosrpskog Projekta- radi "ravnoteze" valjda.
To je u poredjenju sa ostalim pocinjenim nedjelima jedna od blazih povreda medjunarodnog prava i kazne su uglavnom veoma niske.
nokia6170

#1018 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by nokia6170 »

zonbirile wrote:

ne može.[/quote]

zbog postojanja/nepostojanja kojeg instituta?
Last edited by nokia6170 on 08/03/2010 13:48, edited 1 time in total.
Real Khan

#1019 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Real Khan »

KadSeMrtviProbudimo wrote:Da li je iko na ovom forumu da je spreman da 100% tvrdi da je Ganić nevin, da je krivo i neargumentirano optužen?

Šta ako sud u Sarajevu nedvojbeno utvrdi i presudi Ganiću krivnju za djela za koja ga tereti "ratna" optužnica?
Evo ja sam 200% spreman potvrditi da je Ganić u slučaju Dobrovaljačka potpuno nevin zato što ICTY kaže tako. Jednostavno nema dokaza = nema krivičnog djela. Da ima i jedan dokaz koji bi mogao biti validan, davno bi njega Hag vidio i sada bi sjedio sa Karadžićem, Šešeljem, Praljkom i ostalom bratijom.

Spreman sam dodatno potvrditi da nije uopće postojalo krivično djelo koje mu se stavlja na teret jer postoji OGROMNA razlika između "izlaska kolone NAORUŽANIH vojnika pod zaštitom TAOCA" i "izlaska razoružane kolone vojnika u skladu sa Ženevskom konvencijom koja tretira zarobljenike". Dok god držiš automatsku pušku u ruci, računa se da se nisi predao i da si naoružan. Biti naoružan znači nisi zarobljenik. Da bi te štitila Ženevska konvencija, moraš predati oružje. Kontaš? Da ne pričamo o tome šta bi npr. vojska Velike Britanije uradila sa bilo kojom vojnom formacijom (bilo legitimnom ili nelegitimnom) da kojim slučajem "privedu" ili "zadrže" (čitaj: uzmu za taoca) Premijera Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske... Ja ZNAM da bi takva vojna formacija bila pobijena kao mali mačići i to snajperima kalibra najmanje 12.7 mm. Šta misliš koliko bi takvu vojnu formaciju štitila Ženevska konvencija i da li bi iko ikada morao odgovarati za nekakav "ratni zločin"?
voajer

#1020 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by voajer »

Isto vazi i za "Tuzlansku Kolonu"
zonbirile

#1021 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by zonbirile »

nokia6170 wrote:
zonbirile wrote:

ne može.[/quote]

zbog postojanja/nepostojanja kojeg instituta?[/quote]
---------------------------------------------------------------------------------
ma ne bih ulazio u objašnjenje,jer se svemu pristupa emocionalno i na kraju sklizne u nacionalizam.Čini mi se da se odriče smisao rata,poznat u ljuskoj istoriji i prije pisanih dokumenata.Ne kontam definiciju,ali hajmo prenjeti primjer na bilo koji rat iz bliže i dalje prošlosti i pokušaj mi reći po kojoj to konvenciji/dogovoru vojska agresorska ne smije zarobiti vrhovnog komadanta,napadnute vojske na njenoj teritoriji.
Real Khan

#1022 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Real Khan »

voajer wrote:Isto vazi i za "Tuzlansku Kolonu"
Upravo tako, samo što te činjenice srpsko pravosuđe ne uzima u obzir pa je nastradao Ilija Jurišić. Zašto to srpsko pravosuđe radi na takav način? Jednostavno jer im se može i hoće. Ovo je čist argument da Ganić ne može očekivati fer suđenje a zapamtite da je fer suđenje temelj demokratske vlasti kao garanta ljudskih prava. Srbija je ovdje dobro podvalila vruć krompir Velikoj Britaniji... Vidjet ćemo dalje, ali potrebno je odmah primjeniti princip reciprociteta prema svim građanima Srbije, počevši od Dobrice Ćosića, Vojislava Koštunice (Voje kalašnjikova, barem njegova slika sa kalašnjikovom može poslužiti kao dokaz osnovanoj sumnji da je počinio ratne zločine na prostoru BiH i to bi bilo dovoljno za međunarodnu potjernicu)...i tako dok ne dođemo do svakog onoga koji je nosio pušku u ratu i opalio makar šamar nekome.
voajer

#1023 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by voajer »

O kojoj "nashoj krivnji" je u ovom konkretnom sluchaju rijech?
nokia6170

#1024 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by nokia6170 »

Real Khan wrote:
KadSeMrtviProbudimo wrote:Da li je iko na ovom forumu da je spreman da 100% tvrdi da je Ganić nevin, da je krivo i neargumentirano optužen?

Šta ako sud u Sarajevu nedvojbeno utvrdi i presudi Ganiću krivnju za djela za koja ga tereti "ratna" optužnica?
Evo ja sam 200% spreman potvrditi da je Ganić u slučaju Dobrovaljačka potpuno nevin zato što ICTY kaže tako. Jednostavno nema dokaza = nema krivičnog djela. Da ima i jedan dokaz koji bi mogao biti validan, davno bi njega Hag vidio i sada bi sjedio sa Karadžićem, Šešeljem, Praljkom i ostalom bratijom.

Spreman sam dodatno potvrditi da nije uopće postojalo krivično djelo koje mu se stavlja na teret jer postoji OGROMNA razlika između "izlaska kolone NAORUŽANIH vojnika pod zaštitom TAOCA" i "izlaska razoružane kolone vojnika u skladu sa Ženevskom konvencijom koja tretira zarobljenike". Dok god držiš automatsku pušku u ruci, računa se da se nisi predao i da si naoružan. Biti naoružan znači nisi zarobljenik. Da bi te štitila Ženevska konvencija, moraš predati oružje. Kontaš? Da ne pričamo o tome šta bi npr. vojska Velike Britanije uradila sa bilo kojom vojnom formacijom (bilo legitimnom ili nelegitimnom) da kojim slučajem "privedu" ili "zadrže" (čitaj: uzmu za taoca) Premijera Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske... Ja ZNAM da bi takva vojna formacija bila pobijena kao mali mačići i to snajperima kalibra najmanje 12.7 mm. Šta misliš koliko bi takvu vojnu formaciju štitila Ženevska konvencija i da li bi iko ikada morao odgovarati za nekakav "ratni zločin"?
Puno se tu pravnih situacija otvara, ali u konacnici cak i da cijela ta situacija podvede kao "krsenje obustave ratnih dejstava izmedju dvije vojske" od strane R BiH (sto nije nista toliko strasno u ratu), mirise mi da ce se taj dogadjaj podvesti pravno okvalifikovati kao "prekomjerna upotreba sile", sto jeste krsenje Haskih konvencija i obicaja rata.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1025 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by pici »

Real Khan wrote:
exliberal wrote:
Moguce...ja sam dosad samo slusao price o pincgauerima.....znasi i sam da je previse slucajnosti bilo u ratu zato i pitam....nisam bio blizu tako da neznam.
Ovih 5 podebljanih dijelova te potpuno diskvalificira kao relevantnog sagovornika o datom slučaju...

Za one manje upućene, kao što je @pape napomenuo, pored onih spec. jedinica u današnjem BKC (bivše kino Đuro Đaković) koje su se povukle iz Doma JNA, i onih u obližnjim kasarnama (Bistrik, KMT) zaboravlja se na Vojnu bolnicu (na Marijin Dvoru) u kojoj je također bilo dosta vojske. Jedna kolona Jugoslovenske Armije je pored Vojne bolnice krenula uzbrdo sa namjerom da zauzme vrh brda Gorica (pored naselja Ciglane) i lokalno stanovništvo ih je zaustavilo ispod mjesne zajednice i to vjerovali ili ne na pravi blef. Naime, ispred većinom nenaoružanih civila se pojavila grupica ljudi sa par puškica i pištolja, poneka ručna bomba, a iza njih raja ofarbala u sivo-maslinastu boju sulunar i kao povremeno izviruju, glumeći da drže "osu" ili "ručni bacač raketa" :D Vjerovali ili ne, ali ta gluma je upalila i kolona se vratila prema Vojnoj bolnici... Može li iko zamisliti kako bi bila otežana odbrana grada da su nam četnici zasjeli i na vrh Gorice? Odatle imaš odličan pogled na sve strane od Koševa do Novog Sarajeva, a Vraca koja su preko puta na nekih kilometar i po vazdušne linije već bila pod njihovom kontrolom...

Da je @exliberal bio u Sarajevu tih dana, uopće mu ne bi zvučala "priča o pincgauerima" kao nekakva "slučajnost" jer situacija nije bila nimalo bezazlena i tada je Sarajevo i Predsjedništvo visilo o koncu...samo su nas luda sreća i muda kao u vola spasili propasti. Također nas je spasila i jako loša procjena komande Jugoslovenske Armije koja je mislila da će jedinice na terenu doslovice razvaliti TO i policiju...ali, što reče @pape, "qurtza graha" :D

Da ujedno odgovorim i @kamenu spoticanja: ja se ne sjećam one "instrukcije" ili "naredbe" da se koriste zapaljiva sredstva (možda sam tada išao negdje pišati ili sl. :D ), ali mi nekako taj kristalno čisti zvuk odaje utisak da je govornik sjedio u napucanom studiju klase Studio Washington, pa se nigdje ne čuje šum... Koliko se ja sjećam, našu radio vezu je stalno "poklapala" njihova oprema i stalno su nam se u komunikaciju ubacivali četnici sa raznim dezinformacijama i navlakušama. Bilo je tu svega, klasična kombinacija psihološkog (specijalnog) rata sa konvencionalnim vojnim dejstvima. U svemu tome, dan kasnije u Dobrovoljačkoj ulici kolona iste te vojske koja je pokušala izvući guzove i to naoružana i potpuni laik za vojna pitanja bi bio svjestan da je to legitiman ratni cilj ili meta. Još kada se doda činjenica da je ista kolona držala taoca u liku Predsjednika Predsjedništva i par drugih civila, onda je situacija potpuno jasna.

Ono za "golobradu decu", "regrute", "junfere u pelenama sa cuclama u ustima" i sl. :-) ...već je neko objasnio od koliko godina starosti se služi vojska i čim obučeš uniformu a imaš iznad 18 godina nisi više "dete" nego VOJNIK. Čim doživiš "vatreno krštenje" postaješ BORAC, a ako preživiš rat - onda si RATNI VETERAN. Eh, ja sam 1995. godine sa svojih 25 godina starosti i 4 godine borbenih iskustava već bio RATNI VETERAN.
:thumbup: ....zna se da je tada kalinić (to je onaj koji bi da se vrne na ćelo SDS-a trenutno sretno nastanjen u beogradu) znao za vojnike u podrumima vojne bolnice naoružani do zuba i spremni da uspostave relaciju maršalka-vojna bolnica-predsjedništvo...samo stisla gujca bilo nas je podosta oko maršalke ;-)

"Oni koji budu planirali operaciju Sarajeva, oslobađanja Sarajeva ili uništenja žive neprijateljske sile u Sarajevu moraju da planiraju šta će sa zdravstvenim objektima. I odmah da vam kažem, ako će Vojna bolnica pasti u ruke neprijatelju, onda sam ja za to da se Koševska bolnica uništi i da neprijatelj nema gdje da se liječi."; (Dragan Kalinić, na Skupštini bosanskih Srba, 12. maja 1992.)
Locked