Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
vrtlar wrote:
To mozes vidjeti po zemlji koliko je suha.Kad bi rekao da zalijevas svakih 3 ili 4 dana bio bih veoma neozbiljan.Sve zavisi gdje rasad drzis, koliko je izlozen suncu, toploti.To se najbolje vidi po zemlji kad se osusi.Paradajz voli oko 60 do 70% vlaznosti.Da bi se uzgojio jedan kg paradajza potrebno je oko 60 litara vode.
Mu'min wrote:
nisam ponovno htio biti svakom komentaru poklopac al evo da ti i ja probam pomoći oko zalijevanja.
Ja lično (zbog malih površina) posudice sa sjemenima ne zalijevam već pršćem sa prsaklicom.
Manja je šansa da prećeraš jer moraš 4-5x puta dobro prsnuti da bude nješto a kad zaljevaš, samo 1 potez i ode u helać.
Pokušaj sa mojim savjetom.
Ja sam uzela flašu vodu od Studene, koja kad se nagne iskapava po kap-dvije vode.
Kontam...mala površina, malo zemlje, pa je tako po kap-dvije dovoljno.
Hvala oboma na na savjetu. Probat ću i ovo sa prskalicom.
safran wrote:I hitno mu nađi bolje osvjetljeno mjesto - "baca" ti ulijevo.
kako ulijevo?
Pa fino, na slici ulijevo - biće da mu je tamo izvor svjetla. Nađi neko mjesto koje je ravnomjerno osvjetljeno što duži dio dana. Sad ti je svjetlost glavni faktor. Ako ih ostaviš tu gdje su sad rasti će ubrzano u pravcu svjetlosti a mehaničko tkivo im se neće dobro razviti.
Kako ćeš znati da im je dobro - tako što rastu uspravno.
safran wrote:
Pa fino, na slici ulijevo - biće da mu je tamo izvor svjetla. Nađi neko mjesto koje je ravnomjerno osvjetljeno što duži dio dana. Sad ti je svjetlost glavni faktor. Ako ih ostaviš tu gdje su sad rasti će ubrzano u pravcu svjetlosti a mehaničko tkivo im se neće dobro razviti.
Kako ćeš znati da im je dobro - tako što rastu uspravno.
oni stoje na podu u dnevnoj ispred balkona.
ne bi trebalo da bude problem oko svijetla, ali eto ja ću za svaki slučaj ovu posudu gdje stoje okrenuti za 180 stepeni.
Za sve FSR evo jedan savjet kako rješiti bar djelomično ovaj "problem" od drekalice.
Ako stavite rasadau na prozorku policu postavite ALU FOLIJU iza tako ćete dobiti efekat ogledala.
I tako će sadnice manje vući na 1 stranu, pošto će se svjetlost odbijati od alufolije pa će izgledati kao da sija sunce sa obje strane.
Mu'min wrote:Za sve FSR evo jedan savjet kako rješiti bar djelomično ovaj "problem" od drekalice.
Ako stavite rasadau na prozorku policu postavite ALU FOLIJU iza tako ćete dobiti efekat ogledala.
I tako će sadnice manje vući na 1 stranu, pošto će se svjetlost odbijati od alufolije pa će izgledati kao da sija sunce sa obje strane.
Mahsuz selam i velik pozdrav za svu FSR raju.
Dobar savjet...da malo odmorim ruke...po čitav dan okrećem ovo što je niklo da ih malo sunce uhvati i da se ne krive. Stan mi je okrenut na "memli" stranu pa nigdje nema ravnomjerno sunca... a i ovo vrijeme sa susnježicom jutros...pa ono što sam posadila "tinja" nikako da "odfrkne". Ne mogu ni slikati dok ne nabavim aparat sa dobrim "zumom" da ovo sitno malo uveliča da mi se ne smije FSR.
Moje bosanske ćurte danas otišle u 7 mini jogurt lončića.
To je sve za ovu godinu što se tiče sijanja u posudice. Sve ostalo ako Bog da ide direkt u zemlju pa šta Bog da.
Oticon wrote:Šta je ovo...nigdje nikog čitavu sedmicu...to svi u bašči...samo se sadi... a ja moj rasad moram mikroskopom gledati da vidim neke promjene
Polako, nećeš okasniti. Zemlja je još prehladna, ništa ne smije u nju.
Čekaj prvi vikend u maju.