decko u usponu wrote:malo pitanjce ....
namjeravam da kupim engl. buldoga, uo sam da su praaaavo lijeni i da ne vole duze setnje ni trcanje ( valjda zbog malog srca, pa se brzo umore). ima li neko na forumu ovog psa i kakva su iskustva sa njim. da li je za stan, ili mu treba veci prostor, zivim u zgradi bez lifta pa bas i ne bi volio da ga nosim kuci svaki put kad ga izvedem da piski

drug ja se evo registrovah na forum zbog ovog tvog posta.. ja ti imam engleskog buldoga, danas mu je 9 mjeseci.. i moram ti reci da iako sa njim imam svako malo nekih belaja, sekunde se jedne nisam pokajao sto sam ga uzeo, cak naprotiv..
ali..
ne zelim da zvuci kao da pametujem.. zapravo bih zelio da ih u Sarajevu ima sto vise (inace, ja znam za sedam u gradu).. samo bih da ti navedem par stvari koje je jako dobro znati prije nego se odlucis za bully-ja, za njegovo , a i za tvoje dobro..
buldog ti je bas osjetljiva i zahtjevna pasmina, ali vrijedi svake muke koju imas sa njim (kao i svaki drugi pas, naravno).. ono sto me je navelo da odgovorim jeste cinjenica da zivis na 4 spratu bez lifta.. kao sto neko rece, prvih godinu dana ga moras nositi uz stepenice (pogotovo niz stepenice) zbog kukova.. zbog svoje gradje u ovom periodu su posebno osjetljivi i moze doci do ozbiljnih ostecenja ako ga pustis da se sam penje i silazi.. a moram ti naglasiti da on dok je jos jako mali hoce da to radi sam sto mu ne smijes dozvoliti.. moj Bruno ima 9 mjeseci i 22 kilograma.. sada, zamisli se da li zelis tri puta dnevno (minimum) da nosis 22kg gore-dole.. a naravno, dok je mali to moras dosta cesce da radis..
na trcanje i voznju biciklom sa bulldogom slobodno zaboravi, jer iako moze biti veoma aktivan, njegova konstitucija jednostavno to ne moze izdrzati.. zbog modifikacija koje je covjek napravio sa njim ima problema sa disanjem, moze imati probleme sa screm.. za odrasle bulldoge preporucuje se setnja od 20-ak minuta.. Bruno je jos uvijek mlad i razigran, tako da ovo kod nas traje mnogo duze i istrci se kao lud kada ga pustim.. ali i tu ti je problem, jer dok su mladi zele da trce, skacu i igraju se mnogo duze nego sto mu se to smije dozvoliti.. poseban problem sa bulldogom ti je ljeto.. zbog problema sa disanjem ne mogu se rashladiti kao sto to drugi psi rade.. jako lako se moze desiti da dobije toplotni udar (sto opet nazalost moze jako lako dovesti i do smrti).. u cijeloj europi, pa cak i u susjednoj hrvatskoj bulldog je jedna od pasmina koje su zakonom izuzete od nosenja brnjice upravo iz ovog razloga (brnjica dodatno otezava rashladjivanje)..
osjetljivi su i na milion drugih bolesti.. ja vec par mjecesi muku mucim sa koznim oboljenjem, koje samo sto krene na bolje, Bruno se razboli, padne mu imunitet i sve se vrati na staro.. briga o borama (kiflama) na njusci ti predje u naviku i cistis ih svaki puta kada se vratite iz setnje kada cistis i sape.. ali i to je nesto sto je pod obavezno..
sto nas dovodi do sljedece vazne stvari.. bulldog je izuzetno skup pas za imati.. pored pocetne cijene koja se kod nas i u hrvatskoj krece izmedju 1000 i 1500 EUR (u srbiji se moze naci i za 500 EUR), moras ga hraniti (pogotovo u periodu dok se jos razvija) sa iskljucivo najkvalitetnijom hranom.. da li treba reci da je ujedno to i najskuplja hrana.. 4kg gotovo 50KM.. posjete veterinaru su redovna stvar, minimum jednom mjesecno, sto uz pregled i terapiju fino i kosta..
ma masa je toga za reci.. ne zelim da te obeshrabrim, opet kazem, ja sam naprosto zaljubljen u ove ludjake i zaista bih zelio sto vise da ih vidim.. ali mislim da moras znati sta te ceka.. ako ti je potrebno vise informacija (naravno iz licnog iskustva, a ne strucnih koje mozes naci na netu ili kod veterinara), slobodno me kontaktiraj..
a svima ostalima se izvinjavam zbog malo podugackog posta..
pozdrav..