Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
pakica_

#1001 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

pa dobro, zengi, ja sam samo predlozila neke od ovih dehidrata, dok je stenac jos mali, nek' jede kvalitetno.. naravno, ako naja ima cajta da mu sprema "ljudsku" hranu, super :D
moja zivinka nije razmazena, tako da ce u slast mlatnut i konzervu i dehidrat a Boga mi i rizu s mesom.. juce je jedino odbio dorucak sto nije nijednom za svo vrijeme koje je kod mene, pa sam se bila zadeverala, medjutim, valjda nije bio gladan jer je kasnije uredno mahn'o porciju koja mu sljeduje navece (hranim ga 2x dnevno)
i da, sa 2 mjeseca se moze vec pocet ucit sta smije, sta ne smije, al' za neke sjedi, lezi, daj shapu i ostale p**darije, malo ipak sacekaj :D
i po meni najvaznija komanda koju pas treba savladati je STOP (stani, stoj, hej, ne mrdaj, friz, hoj, stej, halt, hamercajt, kako 'ocete) jer mu zivot moze ovisiti o toj komandi ukoliko bi odlucio zaganjat macku preko ulice i slicno tome.. moje skromno misljenje :D
deda_jr

#1002 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by deda_jr »

decko u usponu wrote:malo pitanjce ....
namjeravam da kupim engl. buldoga, uo sam da su praaaavo lijeni i da ne vole duze setnje ni trcanje ( valjda zbog malog srca, pa se brzo umore). ima li neko na forumu ovog psa i kakva su iskustva sa njim. da li je za stan, ili mu treba veci prostor, zivim u zgradi bez lifta pa bas i ne bi volio da ga nosim kuci svaki put kad ga izvedem da piski :)
drug ja se evo registrovah na forum zbog ovog tvog posta.. ja ti imam engleskog buldoga, danas mu je 9 mjeseci.. i moram ti reci da iako sa njim imam svako malo nekih belaja, sekunde se jedne nisam pokajao sto sam ga uzeo, cak naprotiv..
ali.. :D
ne zelim da zvuci kao da pametujem.. zapravo bih zelio da ih u Sarajevu ima sto vise (inace, ja znam za sedam u gradu).. samo bih da ti navedem par stvari koje je jako dobro znati prije nego se odlucis za bully-ja, za njegovo , a i za tvoje dobro..
buldog ti je bas osjetljiva i zahtjevna pasmina, ali vrijedi svake muke koju imas sa njim (kao i svaki drugi pas, naravno).. ono sto me je navelo da odgovorim jeste cinjenica da zivis na 4 spratu bez lifta.. kao sto neko rece, prvih godinu dana ga moras nositi uz stepenice (pogotovo niz stepenice) zbog kukova.. zbog svoje gradje u ovom periodu su posebno osjetljivi i moze doci do ozbiljnih ostecenja ako ga pustis da se sam penje i silazi.. a moram ti naglasiti da on dok je jos jako mali hoce da to radi sam sto mu ne smijes dozvoliti.. moj Bruno ima 9 mjeseci i 22 kilograma.. sada, zamisli se da li zelis tri puta dnevno (minimum) da nosis 22kg gore-dole.. a naravno, dok je mali to moras dosta cesce da radis..
na trcanje i voznju biciklom sa bulldogom slobodno zaboravi, jer iako moze biti veoma aktivan, njegova konstitucija jednostavno to ne moze izdrzati.. zbog modifikacija koje je covjek napravio sa njim ima problema sa disanjem, moze imati probleme sa screm.. za odrasle bulldoge preporucuje se setnja od 20-ak minuta.. Bruno je jos uvijek mlad i razigran, tako da ovo kod nas traje mnogo duze i istrci se kao lud kada ga pustim.. ali i tu ti je problem, jer dok su mladi zele da trce, skacu i igraju se mnogo duze nego sto mu se to smije dozvoliti.. poseban problem sa bulldogom ti je ljeto.. zbog problema sa disanjem ne mogu se rashladiti kao sto to drugi psi rade.. jako lako se moze desiti da dobije toplotni udar (sto opet nazalost moze jako lako dovesti i do smrti).. u cijeloj europi, pa cak i u susjednoj hrvatskoj bulldog je jedna od pasmina koje su zakonom izuzete od nosenja brnjice upravo iz ovog razloga (brnjica dodatno otezava rashladjivanje)..
osjetljivi su i na milion drugih bolesti.. ja vec par mjecesi muku mucim sa koznim oboljenjem, koje samo sto krene na bolje, Bruno se razboli, padne mu imunitet i sve se vrati na staro.. briga o borama (kiflama) na njusci ti predje u naviku i cistis ih svaki puta kada se vratite iz setnje kada cistis i sape.. ali i to je nesto sto je pod obavezno..
sto nas dovodi do sljedece vazne stvari.. bulldog je izuzetno skup pas za imati.. pored pocetne cijene koja se kod nas i u hrvatskoj krece izmedju 1000 i 1500 EUR (u srbiji se moze naci i za 500 EUR), moras ga hraniti (pogotovo u periodu dok se jos razvija) sa iskljucivo najkvalitetnijom hranom.. da li treba reci da je ujedno to i najskuplja hrana.. 4kg gotovo 50KM.. posjete veterinaru su redovna stvar, minimum jednom mjesecno, sto uz pregled i terapiju fino i kosta..
ma masa je toga za reci.. ne zelim da te obeshrabrim, opet kazem, ja sam naprosto zaljubljen u ove ludjake i zaista bih zelio sto vise da ih vidim.. ali mislim da moras znati sta te ceka.. ako ti je potrebno vise informacija (naravno iz licnog iskustva, a ne strucnih koje mozes naci na netu ili kod veterinara), slobodno me kontaktiraj..
a svima ostalima se izvinjavam zbog malo podugackog posta..

pozdrav..
pakica_

#1003 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

@deda_jr, ne znam za ostale, ja sam sa uzitkom citala tvoj post, jer nisam imala pojma da su one male lijene loptice tako zahtjevna vrsta, te da ustvari nisu lijeni, nego da ustvari ne mogu/ne smiju bit hajper :D kad su mi govorili da cu s doberom imat problema jer im konstantno treba psihicki i fizicki izazov, prepala sam se, al' sad vidim da sam ja s doberom super prosla hehehe
slobodno ti nama šarni jos stosta kad budes imao vremena, jer mi je super uciti o nekim drugim vrstama peseka o kojima pojma nemam :D (tako sam prokopala vrstu za koju nisam znala da postoji- bully kutta :D da mi je to cudo vidjet uzivo :D hehe)

@evribadi :D imam sad jedno pitanjce :D bastonja mi se malo poceo perutat, a prijateljica s veterine kaze da nema potrebe da ga bockaju i sl. jer misli da nije alergija jer jede relativno kvalitetnu hranu (happy dog profi line high energy 8-) ), nego samo reakcija na plinsko grijanje u kuci, pa da mu je zato koza suha i peruta se.. i kaze da je po njenom misljenju najbolje da mu dodam maslinovo ulje svako malo u zdjelu :D e sad.. moje pitanjce je (posto je ona zurila pa je nisam stigla ispeglat po PSu) koliko cesto da mu to dodajem.. svaki dan, ili..? i nakon koliko bi se mogli vidjeti rezultati, da se ne uspanicim ako se ne vidi nakon, lupam 10 dana :D
pa da znam ako ne bude promjene u tom vremenskom periodu, da ga ipak odvedem vetu da vidimo da nije alergija.. odvela bih ja njega i sad, al' eto ona mi rece da nema potrebe, pa da probam s maslinovim :D
Pasiflora

#1004 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

pakica_ wrote:@evribadi :D imam sad jedno pitanjce :D bastonja mi se malo poceo perutat, a prijateljica s veterine kaze da nema potrebe da ga bockaju i sl. jer misli da nije alergija jer jede relativno kvalitetnu hranu (happy dog profi line high energy 8-) ), nego samo reakcija na plinsko grijanje u kuci, pa da mu je zato koza suha i peruta se.. i kaze da je po njenom misljenju najbolje da mu dodam maslinovo ulje svako malo u zdjelu :D e sad.. moje pitanjce je (posto je ona zurila pa je nisam stigla ispeglat po PSu) koliko cesto da mu to dodajem.. svaki dan, ili..? i nakon koliko bi se mogli vidjeti rezultati, da se ne uspanicim ako se ne vidi nakon, lupam 10 dana :D
pa da znam ako ne bude promjene u tom vremenskom periodu, da ga ipak odvedem vetu da vidimo da nije alergija.. odvela bih ja njega i sad, al' eto ona mi rece da nema potrebe, pa da probam s maslinovim :D
Pa sto se cudis da ti je tako hyper kad ga hranis sa high energy food? Salim se, dobar je to odabir hrane za takvog psa :)
Ne panici zbog perutanja. Ako mu kuhas nesto (bilo sto) 2 ili 3 puta sedmicno mu ubaci 1-2 supene kasike u tu hranu. Nemoj pretjerati jer ces ga morati cesce izvoditi (stomak 8-) )
Ako mu ne kuhas, mozes pomijesati malo mladog sira i 1 zumanjak te preliti sa 1 -2 kasike maslinovog. Dobro za dlaku i stomak.
pakica_

#1005 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

sitno wrote:
pakica_ wrote:@evribadi :D imam sad jedno pitanjce :D bastonja mi se malo poceo perutat, a prijateljica s veterine kaze da nema potrebe da ga bockaju i sl. jer misli da nije alergija jer jede relativno kvalitetnu hranu (happy dog profi line high energy 8-) ), nego samo reakcija na plinsko grijanje u kuci, pa da mu je zato koza suha i peruta se.. i kaze da je po njenom misljenju najbolje da mu dodam maslinovo ulje svako malo u zdjelu :D e sad.. moje pitanjce je (posto je ona zurila pa je nisam stigla ispeglat po PSu) koliko cesto da mu to dodajem.. svaki dan, ili..? i nakon koliko bi se mogli vidjeti rezultati, da se ne uspanicim ako se ne vidi nakon, lupam 10 dana :D
Pa sto se cudis da ti je tako hyper kad ga hranis sa high energy food? Salim se, dobar je to odabir hrane za takvog psa :)
Ne panici zbog perutanja. Ako mu kuhas nesto (bilo sto) 2 ili 3 puta sedmicno mu ubaci 1-2 supene kasike u tu hranu. Nemoj pretjerati jer ces ga morati cesce izvoditi (stomak 8-) )
Ako mu ne kuhas, mozes pomijesati malo mladog sira i 1 zumanjak te preliti sa 1 -2 kasike maslinovog. Dobro za dlaku i stomak.
pa jede ili to kino, ili pro plan za fit peseke s janjetinom hehe :D a tu i tamo mu nesto skuham, kad nam neko da kosti, ako su velike, dam mu ih zive pa ih glodje satima, a ako su manje, iskuham ih s komadom mesa koji mami drpim iz zamirzivaca, i na toj vodi mu skuham rizu ili makarone, dodam mrkvu i iscerupam to meso, a kosti uredno fijuknem u kantu, da mu se ne zabiju dje, jer ovaj konj ne zvace, on samo guta, ili ih dam rodici koja ima macke, pa posto su one ipak urednije kad je hrana u pitanju, mlatnu one to haha
a probat cu mu i to s mladim sirom, jajetom i maslinovim, pa eto, javim rezultate hehe :D (ne bil' mu se i gasovi smirili, posto ima neki fetis da ih ispusti direkt meni pod nos, ili ako ne lezim na krevetu s njim, onda jastuk zaplati hahaha)
Pasiflora

#1006 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

pakica_ wrote:a probat cu mu i to s mladim sirom, jajetom i maslinovim, pa eto, javim rezultate hehe :D (ne bil' mu se i gasovi smirili, posto ima neki fetis da ih ispusti direkt meni pod nos, ili ako ne lezim na krevetu s njim, onda jastuk zaplati hahaha)
Od zumanjka mu se nece smiriti, cak naprotiv :lol:
pakica_

#1007 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

onda mu ne gine sam zejtin haha :D
zengi

#1008 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

@ Deda_jr,
Hvala na ovako informativnom postu u vezi buldoga. Znao sam da je problematican, al nisam znao da je ovoliko problematican.
@Decko u usponu, znaci ni govora o nabavci buldoga da nebi postao Decko u padu. Vidis li sta covjek kaze, malo malo pa veterinar, malo malo pa joja za ovo joja za ono... al haj sve to da ti nije zao gledati kako se muci sa disanjem, sa bolestima, sa borama, itd. itd.
Poslusaj me i nadji sebi nesto fino na ulici. Nemoj da biras psa po tome kako on izgleda niti radi imidža nego po njegovim psiho-fizickim karakteristikama.
Vjeruj mi, neces se pokajati.
naja22

#1009 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by naja22 »

Nisam dobio psa u nedjelju kada sam trebao, radi prijevoza :( Valjda cu moci nesto skontati ili cu nazalost morati drugog psa traziti..
zengi

#1010 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by zengi »

naja22 wrote:Nisam dobio psa u nedjelju kada sam trebao, radi prijevoza :( Valjda cu moci nesto skontati ili cu nazalost morati drugog psa traziti..
Sta bi, u cemu je problem i gdje ti je taj pas?
Sta rece, mjesanac haskija i cega jos?
naja22

#1011 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by naja22 »

zengi wrote:
naja22 wrote:Nisam dobio psa u nedjelju kada sam trebao, radi prijevoza :( Valjda cu moci nesto skontati ili cu nazalost morati drugog psa traziti..
Sta bi, u cemu je problem i gdje ti je taj pas?
Sta rece, mjesanac haskija i cega jos?
Majka cistokrvni haski, a otac valjda mjesanac haskia ili nesto drugo..
Uglavnom ja sam iz Sarajeva, a taj se pas nalazi u Vitezu..
Cholina_Lokica

#1012 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Image
Vidi ove sto je slatka naja :mrgreen:
Pasiflora

#1013 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Pasiflora »

@Lokice, odakle ih vise vadis? Slatkis mali :-D
Cholina_Lokica

#1014 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

sitno wrote:@Lokice, odakle ih vise vadis? Slatkis mali :-D
Obicno iz kakvih rusevina, rupa i slicnih zajebancija :mrgreen: Ova je preslatka
Karen

#1015 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Karen »

Moje bebe otvorile okice, izbacile gliste i polako se podižu na noge :) Moram ih sutra slikati. Svima koji su odgojili leglo naklon do poda - ovo je nevjerovatan posao.
amater1981

#1016 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by amater1981 »

Karen wrote:Moje bebe otvorile okice, izbacile gliste i polako se podižu na noge :) Moram ih sutra slikati. Svima koji su odgojili leglo naklon do poda - ovo je nevjerovatan posao.
Samo da dodam zamisli u toku godine po 5-6 legala to je negdje od 25-30 štenaca u toku godine plus odrasli psi i tako 11 god zato sada imam ribice i jednog kučnog ljubimca :lol: :lol: :lol:
amater1981

#1017 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by amater1981 »

pakica_ wrote:@deda_jr, ne znam za ostale, ja sam sa uzitkom citala tvoj post, jer nisam imala pojma da su one male lijene loptice tako zahtjevna vrsta, te da ustvari nisu lijeni, nego da ustvari ne mogu/ne smiju bit hajper :D kad su mi govorili da cu s doberom imat problema jer im konstantno treba psihicki i fizicki izazov, prepala sam se, al' sad vidim da sam ja s doberom super prosla hehehe
slobodno ti nama šarni jos stosta kad budes imao vremena, jer mi je super uciti o nekim drugim vrstama peseka o kojima pojma nemam :D (tako sam prokopala vrstu za koju nisam znala da postoji- bully kutta :D da mi je to cudo vidjet uzivo :D hehe)

@evribadi :D imam sad jedno pitanjce :D bastonja mi se malo poceo perutat, a prijateljica s veterine kaze da nema potrebe da ga bockaju i sl. jer misli da nije alergija jer jede relativno kvalitetnu hranu (happy dog profi line high energy 8-) ), nego samo reakcija na plinsko grijanje u kuci, pa da mu je zato koza suha i peruta se.. i kaze da je po njenom misljenju najbolje da mu dodam maslinovo ulje svako malo u zdjelu :D e sad.. moje pitanjce je (posto je ona zurila pa je nisam stigla ispeglat po PSu) koliko cesto da mu to dodajem.. svaki dan, ili..? i nakon koliko bi se mogli vidjeti rezultati, da se ne uspanicim ako se ne vidi nakon, lupam 10 dana :D
Ovo ti govorim iz lićnog iskustva uopšte ti ne treba tako visoko proteinaska hrana za psa kada je u stanu najbolji omjer proteina i masti za srednje aktivnog psa je 23-18 meni se je znalo dešavati da mi psima na enerdi hrani poćnu kao bubuljice po koži iskakati ako se ne troši. Zato adult hranu i slobodno svaki dan kašikicu kafenu maslinovog ulja ne može da mu škodi.
pakica_

#1018 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

amater1981 wrote: Ovo ti govorim iz lićnog iskustva uopšte ti ne treba tako visoko proteinaska hrana za psa kada je u stanu najbolji omjer proteina i masti za srednje aktivnog psa je 23-18 meni se je znalo dešavati da mi psima na enerdi hrani poćnu kao bubuljice po koži iskakati ako se ne troši. Zato adult hranu i slobodno svaki dan kašikicu kafenu maslinovog ulja ne može da mu škodi.
al' on puno trci i puno hodamo :D
jel' to ima veze :D mislim, nije samo pusten iz kuce kad hoce piskit i kakit, pa ope' u sobu :D il' trosenje te high energy hrane podrazumijeva neku bas bas aman mahnitu aktivnost koju moj peso ne radi :D
i jbga sad, kupih opet vrecu ove, pa kad potrosi, kupit cemo drugu :D
zuka_

#1019 Drzanje psa ( zakon)

Post by zuka_ »

E ovako par dana imam problema s dolaskom policije u vezi psa.Pas mi bude pusten 24 sata u ogradenom dvoristu,i neko prijavljuje kako pas prepada i sl i tako policija dolazi i svaki put kazu samo moraju doci red-a radi.Dok mi je danas dosla inspekcija iz Opcinske sluzbe za budzet poduzetnistvo i nadzor,koja je napravila zapisnik i rekla mi da ne smije biti pas pusten bez obzira sto je ogradeno,pa me interesuje jel neko imao iskustva i sl.,ili ako zna neki zakon u vezi toga. Kaze da ako sledeci put slijedi prijava samo mi nije jasno zbog cega :?:
amater1981

#1020 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by amater1981 »

pakica_ wrote:
amater1981 wrote: Ovo ti govorim iz lićnog iskustva uopšte ti ne treba tako visoko proteinaska hrana za psa kada je u stanu najbolji omjer proteina i masti za srednje aktivnog psa je 23-18 meni se je znalo dešavati da mi psima na enerdi hrani poćnu kao bubuljice po koži iskakati ako se ne troši. Zato adult hranu i slobodno svaki dan kašikicu kafenu maslinovog ulja ne može da mu škodi.
al' on puno trci i puno hodamo :D
jel' to ima veze :D mislim, nije samo pusten iz kuce kad hoce piskit i kakit, pa ope' u sobu :D il' trosenje te high energy hrane podrazumijeva neku bas bas aman mahnitu aktivnost koju moj peso ne radi :D
i jbga sad, kupih opet vrecu ove, pa kad potrosi, kupit cemo drugu :D
Ok. ti misliš da tvoj pas puno trći i hoda pa sa ćime hrane pse za vuću sanki ili lovaćke pse koji danas pretrće oko 50kilometara kroz šumu??? ma ok je hrana ali mislim da nema torebe sa njom da ga hraniš samo ga pumpaš dabe pa jadan samo ćeka da to izbaci iz sebe.
Karen

#1021 Re: Drzanje psa ( zakon)

Post by Karen »

zuka_ wrote:E ovako par dana imam problema s dolaskom policije u vezi psa.Pas mi bude pusten 24 sata u ogradenom dvoristu,i neko prijavljuje kako pas prepada i sl i tako policija dolazi i svaki put kazu samo moraju doci red-a radi.Dok mi je danas dosla inspekcija iz Opcinske sluzbe za budzet poduzetnistvo i nadzor,koja je napravila zapisnik i rekla mi da ne smije biti pas pusten bez obzira sto je ogradeno,pa me interesuje jel neko imao iskustva i sl.,ili ako zna neki zakon u vezi toga. Kaze da ako sledeci put slijedi prijava samo mi nije jasno zbog cega :?:
Prvo otkrij tko te prijavljuje pa mu udri protutužbu. Sigurno svi imaju smeća pred svojim vratima, kako se to već kaže.
Ne vidim u čemu je problem ako je pas u svom ograđenom dvorištu bez da može izaći na ulicu. Stavi natpis opasan pas na kapiju ili nešto slično. Ili napravi ogroman boks.
pakica_

#1022 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by pakica_ »

amater1981 wrote: Ok. ti misliš da tvoj pas puno trći i hoda pa sa ćime hrane pse za vuću sanki ili lovaćke pse koji danas pretrće oko 50kilometara kroz šumu??? ma ok je hrana ali mislim da nema torebe sa njom da ga hraniš samo ga pumpaš dabe pa jadan samo ćeka da to izbaci iz sebe.
pa to pitam :D ako to nije dovoljno sto ga redovno vodim na istrcavanje, cim potrosimo ovu vrecu, prelazim onda na "obicnu" hranu za odrasle pese :D
nisam mislila bit bezobrazna, i sorry ako je tako ispalo :oops:

@zuka_ koliko JA znam, dakle, nemoj mi vjerovat, tvoja zakonska obaveza je da na kapiji imas tablu na kojoj pise cuvaj se psa, pas unutra, opasan pas, imam cuku, ker u avliji, sta god, tako da, cuko i ako pojede nekog, ti si pred zakonom cist, jer upozorenje stoji, a tvoja je avlija, tako da te boli cosak.. nema pravo niko hodat po tvojoj avliji i imas pravo da imas cuvara, da bi tako u kucu usao samo onaj koga ti pustis.. bitno je samo da ti je ograda dovoljno visoka da pas ne moze preskociti, i ti sto se prepadaju te mogu povuc za.. ah.. da ne kazem sta.. imam i ja u mahali faca koje me prepadnu kad ujutro krenem po hljeb, pa im ne zovem muriju..
i od te opstinske sluzbe trazi napismeno sta se smije, sta se ne smije.. ima nas jos koji imamo cuke u kuci i van kuce i pooooojma nemamo oko zakona sa zivotinjama jer ga nigdje nema.. barem ja nisam nasla.. ni sto se tice drzanja psa u avliji, ni sto se tice brnjice ni nikojeg djavola..
sambadi

#1023 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by sambadi »

pozz, ja imam par jednostavnih :)

zanima me kako ide proces registracije novog psa? npr. ako se odluci udomiti neki pas lutalica, kuce malo? prvo ide vakcinacija i to? da li se odma kod veterinara vrsi registracija itd? da li se ona plocica tipa "opasan pas" moze staviti na avliju tek nakon registracije, ili moze i prije, i kako to ide? je li tu jos neka procedura potrebna? i kolko to sve kosta, na samom kraju..?

drugo, imate li neke preporuke za veterinare u sarajevu, cula sam za nekog na stupu al nisam sigurna gdje se tacno nalazi?
hvala vam unaprijed na odg :-D :-D
Karen

#1024 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Karen »

Iako živim u gradu, idem vetu koji radi u Hadžićima.
Psa uzmeš, odvedeš na cijepljenje, tableticu protiv glista, čipiraš po želji, i tada ti veterinar izdaje knjižicu-putovnicu kao dokaz o vlasništvu. Cjepivo je oko 25 km i knjižica mislim 5. Tabletica par maraka. Jedino ne znam za čip.
amater1981

#1025 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by amater1981 »

pakica_ wrote:
amater1981 wrote: Ok. ti misliš da tvoj pas puno trći i hoda pa sa ćime hrane pse za vuću sanki ili lovaćke pse koji danas pretrće oko 50kilometara kroz šumu??? ma ok je hrana ali mislim da nema torebe sa njom da ga hraniš samo ga pumpaš dabe pa jadan samo ćeka da to izbaci iz sebe.
pa to pitam :D ako to nije dovoljno sto ga redovno vodim na istrcavanje, cim potrosimo ovu vrecu, prelazim onda na "obicnu" hranu za odrasle pese :D

@zuka_ koliko JA znam, dakle, nemoj mi vjerovat, tvoja zakonska obaveza je da na kapiji imas tablu na kojoj pise cuvaj se psa, pas unutra, opasan pas, imam cuku, ker u avliji, sta god, tako da, cuko i ako pojede nekog, ti si pred zakonom cist, jer upozorenje stoji, a tvoja je avlija, tako da te boli cosak.. nema pravo niko hodat po tvojoj avliji i imas pravo da imas cuvara, da bi tako u kucu usao samo onaj koga ti pustis.. bitno je samo da ti je ograda dovoljno visoka da pas ne moze preskociti, i ti sto se prepadaju te mogu povuc za.. ah.. da ne kazem sta.. imam i ja u mahali faca koje me prepadnu kad ujutro krenem po hljeb, pa im ne zovem muriju..

i od te opstinske sluzbe trazi napismeno sta se smije, sta se ne smije.. ima nas jos koji imamo cuke u kuci i van kuce i pooooojma nemamo oko zakona sa zivotinjama jer ga nigdje nema.. barem ja nisam nasla.. ni sto se tice drzanja psa u avliji, ni sto se tice brnjice ni nikojeg djavola..
Ma nisi uopšte bila bezobrazna moj cilj je bio da ti pojasnim šta znaći visoka aktivnost psa, samo uživaj sa svojim psom :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Post Reply