I još jedna stvar. Neka mi neko pomogne u slijedećem, pravno gledano,pošto nisam najbolje upućena, šta se dešava sa stanovima i/ili poslovnim prostorima nad kojima se ne može utvrditi pravo vlasništa i niko ne živi/ne koristi iste? Ili šta je sa stanovima i poslovnim prostorima koje je općina ili neka druga državna služba zapečatila iz ovog ili onog razloga? Ko bi trebao plaćati održavanje za njih? I da li taj neko ispunjava svoje obaveze?
Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
- Garden of illusion
#1001 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
@Eluna hvala na odgovoru
mada nisam mislila direktno na prostorije koje koriste ministarstva i općine već na one što se u vlasničkom listu vode na npr.općinu Novi Grad,fizički se nalaze u zgradi koja je obavezna plaćati održavanje, a općina ih izdaje/prodaje? U periodu kad recimo nema nikog ko bi taj prostor iznajmio/kupio da li se plaća održavanje? Mislim da ima dosta takvih pos.prostora/stanova.
I još jedna stvar. Neka mi neko pomogne u slijedećem, pravno gledano,pošto nisam najbolje upućena, šta se dešava sa stanovima i/ili poslovnim prostorima nad kojima se ne može utvrditi pravo vlasništa i niko ne živi/ne koristi iste? Ili šta je sa stanovima i poslovnim prostorima koje je općina ili neka druga državna služba zapečatila iz ovog ili onog razloga? Ko bi trebao plaćati održavanje za njih? I da li taj neko ispunjava svoje obaveze?
- eluna
#1002 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
ako je opština vlasnik poslovnog prostora, račun za održavanje može glasiti na zakupodavca samo ako vlasnik dostavi u arhivu ugovor o zakupu (mi u firmi dobijamo račune od sarajevostana na ime preduzeća). kad je prostor prazan račun se izdaje na ime vlasnika - u konkretnom slučaju na opštinu.Garden of illusion wrote:@Eluna hvala na odgovorumada nisam mislila direktno na prostorije koje koriste ministarstva i općine već na one što se u vlasničkom listu vode na npr.općinu Novi Grad,fizički se nalaze u zgradi koja je obavezna plaćati održavanje, a općina ih izdaje/prodaje? U periodu kad recimo nema nikog ko bi taj prostor iznajmio/kupio da li se plaća održavanje? Mislim da ima dosta takvih pos.prostora/stanova.
ako sam nprl. ja vlasnik poslovnog prostora (PP), i inspekcija mi zapečati radnju, moja obaveza plaćanja ne prestaje. to što ne obavljam djelatnost za koju sam registrovana i ne ostvarujem profit - ne poništava moje obaveze. kako god moram da platim taksu za istaknutu firmu, el. en., grijanje itd., tako moram plaćati i održavanje
- Garden of illusion
#1003 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
E ovo mi je trebalo,i info da li općina (država) plaća održavanje kad nema nikog ko bi bio u tom prostoru/stanu? Naravno, ne mislim da bi mi ti @eluna trebala dati tu informacijueluna wrote:...kad je prostor prazan račun se izdaje na ime vlasnika - u konkretnom slučaju na opštinu.
eluna wrote:ako sam nprl. ja vlasnik poslovnog prostora (PP), i inspekcija mi zapečati radnju, moja obaveza plaćanja ne prestaje. to što ne obavljam djelatnost za koju sam registrovana i ne ostvarujem profit - ne poništava moje obaveze. kako god moram da platim taksu za istaknutu firmu, el. en., grijanje itd., tako moram plaćati i održavanje
Šta se dešava u slučaju kad umre etažni vlasnik posl.prostora/stana koji nema bližih i daljih nasljednika? Kome ide stan?
-
Bellica
#1004 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Ja zaista nemam pouzdanu informaciju, zato sam i pitala da li neko zna, mada bi mi pomogao i odgovor na pitanje koje je postavila Gardenica. Ja znam tacno da neki politicari zive u stambenim zgradama (raspitala sam se), ali ne znam da li placaju odrzavanje, evo ima kod mene jedan, placa uredno, ali on nema pojma sta su zajednicki dijelovi, kaze da radimo sta hocemo, ali u stan da mu ne diramo.
I BTW drago mi je da ste vas dvije Eluna i Gardenica uspostavila lijep oblik komunikacije, napokon ste se oko necega slozile, super, tema mi ide u pravom smjeru
nego jeste li vas dvije PEV u svojim ulazima uopste, to sam nekako propustila kroz sve ovo stranice koje smo ispisali?!
I BTW drago mi je da ste vas dvije Eluna i Gardenica uspostavila lijep oblik komunikacije, napokon ste se oko necega slozile, super, tema mi ide u pravom smjeru
- eluna
#1005 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
ja nisam PEV...Bellica wrote:Ja zaista nemam pouzdanu informaciju, zato sam i pitala da li neko zna, mada bi mi pomogao i odgovor na pitanje koje je postavila Gardenica. Ja znam tacno da neki politicari zive u stambenim zgradama (raspitala sam se), ali ne znam da li placaju odrzavanje, evo ima kod mene jedan, placa uredno, ali on nema pojma sta su zajednicki dijelovi, kaze da radimo sta hocemo, ali u stan da mu ne diramo.
I BTW drago mi je da ste vas dvije Eluna i Gardenica uspostavila lijep oblik komunikacije, napokon ste se oko necega slozile, super, tema mi ide u pravom smjerunego jeste li vas dvije PEV u svojim ulazima uopste, to sam nekako propustila kroz sve ovo stranice koje smo ispisali?!
- Garden of illusion
#1006 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
Bellica wrote:I BTW drago mi je da ste vas dvije Eluna i Gardenica uspostavila lijep oblik komunikacije, napokon ste se oko necega slozile, super, tema mi ide u pravom smjerunego jeste li vas dvije PEV u svojim ulazima uopste, to sam nekako propustila kroz sve ovo stranice koje smo ispisali?!
Btw,nisam ni ja PEV
-
epik
#1007 Pala cigla na ruku sa krova stambene zgrade
Zna li iko ko je odgovoran za opravljanje stambenih zgrada koje su ostecene u toku rata. Imao sam srecu da me je jedan komad cigle udario u ruku i pri tom mi nanio lakse ozljede ruke a unisten mi je sat i jakna. Ne znam koga da tuzim.
-
lajkujMe
#1008 Re: Pala cigla na ruku sa krova stambene zgrade
Vlasnika zgrade, a to su vjerovatno stanari, znaci tuzis sve stanare ili upravitelja.epik wrote:Zna li iko ko je odgovoran za opravljanje stambenih zgrada koje su ostecene u toku rata. Imao sam srecu da me je jedan komad cigle udario u ruku i pri tom mi nanio lakse ozljede ruke a unisten mi je sat i jakna. Ne znam koga da tuzim.
- SadaMeHuseine
#1009 Re: Pala cigla na ruku sa krova stambene zgrade
U slučaju BH realnosti, jedino koga možeš tužiti jeste proizvođač sata i jakne, za neodgovarajući kvalitet isporučene robe. Za ostalo ti ne garantujem....
- LieToMe
#1010 Re: Pala cigla na ruku sa krova stambene zgrade
Nisam sigurna da stanari imaju veze s tim. Sto bi bio kriv komsija s prizemlja sto je cigla pala sa 10tog sprata??? Neko mora biti odgovoran, kucni savjet, upravitelj, u najgoroj mogucoj varijanti opstina ili nesto na tom nivou. treba se malo ispitati i nije bas da se ne moze tuziti.
Ako komsija komsiju moze tuziti zbog glasne muzike i prosipanja mrvica (a znam slucajeva) onda vjerujem da i to ima dobrog osnova.
Sretno u svakom slucaju!
Ako komsija komsiju moze tuziti zbog glasne muzike i prosipanja mrvica (a znam slucajeva) onda vjerujem da i to ima dobrog osnova.
Sretno u svakom slucaju!
-
epik
#1011 Re: Pala cigla na ruku sa krova stambene zgrade
Sto se tice proizvodjaca sata mogu ga pocastiti jer mi je taj sat spasio ruku od vece ozljede. Zaista je tako.SadaMeHuseine wrote:U slučaju BH realnosti, jedino koga možeš tužiti jeste proizvođač sata i jakne, za neodgovarajući kvalitet isporučene robe. Za ostalo ti ne garantujem....
-
neki
#1012 Re: Pala cigla na ruku sa krova stambene zgrade
Tuzi upravitelja, on je odgovoran za stanje zgrade. Ako si zvao policiju, napravili uvidjaj, konstatovali ti povrede u hitnoj.. mislim da ne bi trebao imati problema sa dobijanjem tuzbe
- Tranquilizer
#1013 Re: Pala cigla na ruku sa krova stambene zgrade
Pa da smo u Americi i da tužiš, ovako 
-
epik
#1014 Re: Pala cigla na ruku sa krova stambene zgrade
To sa opstinom bi izgleda moglo da bude zanimljivo. Po prici stanara koji su mi prisli kada sam trazio nekog "kucepazitelja" opstina je navodno dobila donaciju za opravak te zgrade al da su pare otisle krivim putem.LieToMe wrote:Nisam sigurna da stanari imaju veze s tim. Sto bi bio kriv komsija s prizemlja sto je cigla pala sa 10tog sprata??? Neko mora biti odgovoran, kucni savjet, upravitelj, u najgoroj mogucoj varijanti opstina ili nesto na tom nivou. treba se malo ispitati i nije bas da se ne moze tuziti.
Sretno u svakom slucaju!
I kako necu imati osnova, pa mogao sam biti ako ne mrtav onda zasigurno ozbiljno povredjen u glavu.
-
epik
#1015 Re: Pala cigla na ruku sa krova stambene zgrade
Sve sam uradio i prijavio policiji i bili su na licu mjesta i izvadio povredi list na CUM-u. Necu ga jos tuziti dok ne ispitam ovo sa opstinom i donacijom.neki wrote:Tuzi upravitelja, on je odgovoran za stanje zgrade. Ako si zvao policiju, napravili uvidjaj, konstatovali ti povrede u hitnoj.. mislim da ne bi trebao imati problema sa dobijanjem tuzbe
-
epik
#1016 Re: Pala cigla na ruku sa krova stambene zgrade
Ma ne znam da li je i u Americi nesto puno bolje kad je u pitanju sitna buranija kao sto sam ja.Tranquilizer wrote:Pa da smo u Americi i da tužiš, ovako
- Garden of illusion
#1017 Re: Pala cigla na ruku sa krova stambene zgrade
Odgovorni su stanari odnosno upravitelj zgrade, saznaj ko je upravitelj i uputi im dopis ili bolje idi lično, ukoliko je zgrada osigurana trebao bi bez problema dobiti odštetu.Ukoliko nije mislim da jedino možeš dobiti odštetu ukoliko pokreneš privatnu tužbu protiv stanara i upravitelja.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#1018 Re: Pala cigla na ruku sa krova stambene zgrade
osiguranje zgrada, bar u mom kantonu, je obaveznoepik wrote:Sve sam uradio i prijavio policiji i bili su na licu mjesta i izvadio povredi list na CUM-u. Necu ga jos tuziti dok ne ispitam ovo sa opstinom i donacijom.neki wrote:Tuzi upravitelja, on je odgovoran za stanje zgrade. Ako si zvao policiju, napravili uvidjaj, konstatovali ti povrede u hitnoj.. mislim da ne bi trebao imati problema sa dobijanjem tuzbe
i osiguravajuca kuca je duzna platiti stetu
imala zgrada donaciju ili ne, to tebe ne treba zanimati
- plain vanilla
#1019 Re: Pala cigla na ruku sa krova stambene zgrade
i kod nas su naplacivali steteTranquilizer wrote:Pa da smo u Americi i da tužiš, ovako
od ostecenja na autu, pa do smrtnog slucaja koji se desio
-
epik
#1020 Re: Pala cigla na ruku sa krova stambene zgrade
Nasao sam Z A K O N O ODRŽAVANJU ZAJEDNIČKIH DIJELOVA ZGRADA I UPRAVLJANJU ZGRADAMA.
U njemu stoji: Radove i poslove koje su etažni vlasnici obavezni finansirati iz sredstava mjesečne naknade su: izmedju ostalog i uklanjanje svih visećih predmeta sa fasada i krovova koji ugrožavaju sigurnost prolaznika.
isto tako:
Općine na području Kantona Sarajevo su dužne u svom budžetu za svaku godinu planirati sredstva za obavljanje hitnih intervencija na zgradama iz člana 9. stav 5. u slučajevima u kojima mogu ugroziti živote građana. Nalog za ove radove može izdati općinska građevinska inspekcija.
Kanton Sarajevo je dužan u svom budžetu za svaku godinu planirati sredstva za saniranje ratnih šteta na zajedničkim dijelovima zgrada (liftovima, krovovima i instalacijama centralnog grijanja i dr.).
U njemu stoji: Radove i poslove koje su etažni vlasnici obavezni finansirati iz sredstava mjesečne naknade su: izmedju ostalog i uklanjanje svih visećih predmeta sa fasada i krovova koji ugrožavaju sigurnost prolaznika.
isto tako:
Općine na području Kantona Sarajevo su dužne u svom budžetu za svaku godinu planirati sredstva za obavljanje hitnih intervencija na zgradama iz člana 9. stav 5. u slučajevima u kojima mogu ugroziti živote građana. Nalog za ove radove može izdati općinska građevinska inspekcija.
Kanton Sarajevo je dužan u svom budžetu za svaku godinu planirati sredstva za saniranje ratnih šteta na zajedničkim dijelovima zgrada (liftovima, krovovima i instalacijama centralnog grijanja i dr.).
- plain vanilla
#1021 Re: Pala cigla na ruku sa krova stambene zgrade
imas na forumu temu o upraviteljstvu i tu par osoba koje se zaista razumije u te probleme..pa se obrati njima, sigurno ce ti znati objasnitiepik wrote:Nasao sam Z A K O N O ODRŽAVANJU ZAJEDNIČKIH DIJELOVA ZGRADA I UPRAVLJANJU ZGRADAMA.
isto tako:
-
zonbirile
#1022 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
he,he uzeti pare za nerad zgodno je, isplatiti odštetu,e to će već ići teško.Pa zar vrli zakonodavac nije predvidio i tu opciju,sem skupljanja novca i normalno uplate PDV-a.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1023 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???
''Vrli zakonodavac'', šta je to?
Svi mi u demokratiji imamo pravo priložiti svoje pismene i usmene primjedbe, prijedloge i slično tokom javne rasprave. Na svakoj web. stranici svakog Ministarstva, vlade, skupštine, ima dugmić koji se zove Javne rasprave, pa izvolton, gospon @zonbi, predlažite, učestvujte u demokratiji-vladanju naroda.

Svi mi u demokratiji imamo pravo priložiti svoje pismene i usmene primjedbe, prijedloge i slično tokom javne rasprave. Na svakoj web. stranici svakog Ministarstva, vlade, skupštine, ima dugmić koji se zove Javne rasprave, pa izvolton, gospon @zonbi, predlažite, učestvujte u demokratiji-vladanju naroda.
- eluna
#1024 Re: Pala cigla na ruku sa krova stambene zgrade
ne tužiš nikoga (barem ne još) ...... trebao si odmah zvati neko osiguranje da ti procjeni štetu na jakni, a ljekarske sve nalaze također daješ osiguranju na pregled ........ ili advokatu, ovaj pokreće zahtjev za naplatu štete od EV ulaza/zgrade ...... ako neće da isplate - onda tek tužišepik wrote:Zna li iko ko je odgovoran za opravljanje stambenih zgrada koje su ostecene u toku rata. Imao sam srecu da me je jedan komad cigle udario u ruku i pri tom mi nanio lakse ozljede ruke a unisten mi je sat i jakna. Ne znam koga da tuzim.
- eluna
#1025 Re: Pala cigla na ruku sa krova stambene zgrade
LITE ..... upravo su krivi SVI STANARI ULAZA jer ne održavaju stanje svoje imovine na način da ne predstavlja prijetnju po sigurnost građana ......LieToMe wrote:Nisam sigurna da stanari imaju veze s tim. Sto bi bio kriv komsija s prizemlja sto je cigla pala sa 10tog sprata??? Neko mora biti odgovoran, kucni savjet, upravitelj, u najgoroj mogucoj varijanti opstina ili nesto na tom nivou. treba se malo ispitati i nije bas da se ne moze tuziti.
Sretno u svakom slucaju!
ti i tvoje komšije ste SUVLASNICI vanjskog zida zgrade, krova, i svih drugih instalacija i dijelova na način kako to propisuje zakon, kao što ste suvlasnici i zemljišta pod zgradom ............ pročitaj svoj kupoprodajni ugovor za stan, pišu detalji o stanu, a negdje na kraju stoji "i pripdajućeg zemljišta...." ........ dakle, kriv je i komšija sa prizemlja i onaj sa 10 sprata podjednako, tj. mislim da je formalno-pravni termin "solidarna odgovornost"