Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
rumit

#1001 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

makaranka wrote:zanima me da li neko ima iskustva sa botia-ma ,imam dosta puzeva, i kad cistim cjeli tank,ja ih sve fino rukama povadim, odredila sam si jednu cetkicu (onu za zube,koja se moze savijat), pa s njom redovito cistim staklo,u kutovima pogotovo i filter da se rjesim jajasaca.ali tome nikad kraja.pa sam citala o botia-ma, sad kakvi su uvjeti za botie,oce li se slagat sa mojim gupyima,i tetrama, kolike narastu,da im moj akvarij nije premalen? na netu sam nasla neku botia lohachata za koju pise da neraste puno, pa bi tu pokusala nac.
Botie su ribice koje vole drustvo svoje vrste tako da ne treba uzimati samo jednu ribicu. Ova koju ti spominjes, Pakistanska (almorhae), naraste 10 cm (pa i malo vise) i zivahne su (makar dok su mladje). Ako bi uzela 2-3 bilo bi im tjesno. Postoji i mogucnost da bi ti jele tek rodjene ribice.
Imace ih ima u Sa (ili ih je makar donedavno bilo :)).
Bekir_SA

#1002 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Opet spavamo??? :zzzz:
rumit

#1003 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Bekir_SA wrote:Opet spavamo??? :zzzz:
Dubokim snom.
hali gali halid

#1004 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by hali gali halid »

edit
Last edited by hali gali halid on 28/06/2010 18:22, edited 1 time in total.
Macolaaa

#1005 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Macolaaa »

Posto nemam vise akvarij a ostalo mi je nesto opreme kao sto je filter pumpa Fluval 204 zatim imam onaj aparat za CO2, par komada vinove loze i termometar. Pa eto mozemo napraviti malu aukciju kome treba i koliko nudi za navedeno ;-)

Image

Image
NIN

#1006 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by NIN »

Mescini da ovdje ima dobrih akvarista pa da priupitam:

Radi se o tome da imam akvarij koji sam davno dobio na poklon, mislim da tome ima oko sest godina, i od kad je kod mene nisam ga imao priliku osposobiti i cijelo vrijeme je bio na sigurnom bez da je u njega sipana voda. Tek odnedavno sam dosao na ideju da ga napunim i osposobim posto sam dobio na prostoru u stanu.

Akvarij je rucno sastavljen/ljepljen od 6 mm debelog stakla (stranice i dno iste debljine) cije su dimenzije: 800 sirina, 300 dubina i 455 visina. Vjerujem da je bitno napomenuti i to da akvarij nema odjeljak za filter, il' kako se vec to kaze - dakle nema onaj dio koji je staklom odvojen od aktivnog dijela akvarija.

E sad, pitao bih da li je suvisno nositi ga akvaristi na sigurnosni pregled prije nego ga napunim jer u njega voda nije sipana duze od pola decenije kao i da li je akvarij siguran s obzirom na svoje dimenzije i debljinu stakla?

Bilo kakve sugestije su dobro dosle. :)

Hvala!
bushido

#1007 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by bushido »

@ NIN, pozdrav prijatelju, u pravu si kad kazes da ovdje ima dobrih akvarista ali posto se ne trzaju evo da ti ja dam moje skromno misljenje; sto se tice starosti akvarijuma,mislim da to ne predstavlja problem jer mnogi akvariumi stoje u radnjama po pet godina dok se ne prodaju ali to sto kazes da je "rucno sastavljen",ko i kako ga je sastavljao to moze biti problem.Mozda je najbolje da ga napunis na balkonu ili u dvoristu jednu sedmicu dana, pa ako izdrzi....jer ipak je u pitanju stotinjak litara vode. Medjutim,ako si odlucio da se bavis akvaristikom(ili da samo ukrasis stan ili je to radi tatine princeze :-D ),mislim da je bolje da kupis sve novo i to te nece kostati vise od jednog dobrog objektiva :D .
Pozdrav!
rumit

#1008 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

NIN wrote:Mescini da ovdje ima dobrih akvarista pa da priupitam:

Radi se o tome da imam akvarij koji sam davno dobio na poklon, mislim da tome ima oko sest godina, i od kad je kod mene nisam ga imao priliku osposobiti i cijelo vrijeme je bio na sigurnom bez da je u njega sipana voda. Tek odnedavno sam dosao na ideju da ga napunim i osposobim posto sam dobio na prostoru u stanu.

Akvarij je rucno sastavljen/ljepljen od 6 mm debelog stakla (stranice i dno iste debljine) cije su dimenzije: 800 sirina, 300 dubina i 455 visina. Vjerujem da je bitno napomenuti i to da akvarij nema odjeljak za filter, il' kako se vec to kaze - dakle nema onaj dio koji je staklom odvojen od aktivnog dijela akvarija.

E sad, pitao bih da li je suvisno nositi ga akvaristi na sigurnosni pregled prije nego ga napunim jer u njega voda nije sipana duze od pola decenije kao i da li je akvarij siguran s obzirom na svoje dimenzije i debljinu stakla?

Bilo kakve sugestije su dobro dosle. :)

Hvala!
Akvarijum ne moras nikome nositi na probu. Napunis ga vodom i pratis par dana da vidis hoce li prokapati gdje.
S obzirom na dimenzije akvarijuma, debljina stranica je na granici normale. Debljina dna je vec upitna.

Ako imas samo akvarijum (staklo) bez ikakve opereme, a zelis se pozabaviti akvaristikom „na duze staze“, poslusaj Bushidov savjet. Bolje u pocetku srediti sve kako treba nego kasnije razmisljati o mogucim nedostacima.
Nije lose pratiti ponudu polovnih akvarijuma (kompletno opremljenih) u oglasima. Bude finih ponuda i dosta je povoljnije nego opremati akvarijum stavku po stavku.

@Bushido, druze, kako tvoji diskusi?
bushido

#1009 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by bushido »

@rumit,pozdrav prijatelju,evo par komada(slika) na brzinu,dobri su samo mogu pojest' ne ureklo se :D

Image

Image

Image
NIN

#1010 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by NIN »

bushido wrote:@ NIN, pozdrav prijatelju, u pravu si kad kazes da ovdje ima dobrih akvarista ali posto se ne trzaju evo da ti ja dam moje skromno misljenje; sto se tice starosti akvarijuma,mislim da to ne predstavlja problem jer mnogi akvariumi stoje u radnjama po pet godina dok se ne prodaju ali to sto kazes da je "rucno sastavljen",ko i kako ga je sastavljao to moze biti problem.Mozda je najbolje da ga napunis na balkonu ili u dvoristu jednu sedmicu dana, pa ako izdrzi....jer ipak je u pitanju stotinjak litara vode. Medjutim,ako si odlucio da se bavis akvaristikom(ili da samo ukrasis stan ili je to radi tatine princeze :-D ),mislim da je bolje da kupis sve novo i to te nece kostati vise od jednog dobrog objektiva :D .
Pozdrav!
@bushido i @rumit, hvala na savjetima! :)

Ma ja bi to najvise radi djece. :)

Nego, izgleda da je ipak mozda bolje otici do ovih sto prodaju akvarije pa vidjeti posto bi bio gotov setup ili da pogledam po oglasima polovne. Malo me je @rumit zabrinuo za dno jer sam i ja malo cackao po netu i skontao da dno treba biti deblje od stranica, sto kod mog nije slucaj.

@bushido, dobre ti ove ribice! De mi reci jel' zajebancija oko odrzavanja i ciscenja?
rumit

#1011 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

NIN wrote: @bushido i @rumit, hvala na savjetima! :)

Ma ja bi to najvise radi djece. :)

Nego, izgleda da je ipak mozda bolje otici do ovih sto prodaju akvarije pa vidjeti posto bi bio gotov setup ili da pogledam po oglasima polovne. Malo me je @rumit zabrinuo za dno jer sam i ja malo cackao po netu i skontao da dno treba biti deblje od stranica, sto kod mog nije slucaj.

@bushido, dobre ti ove ribice! De mi reci jel' zajebancija oko odrzavanja i ciscenja?
Najpovoljnija je opcija preko oglasa (market, pik...). Moze se povoljno naci kompletan sa opremom, ribicama, travama...
Po radnjama su skupi.

Sva tezina je na dnu. Tako da 100l na 6mm nije kombinacija za miran san. Na dnu obicno i pukne.

Ove ribice od @bushida su samo za gledanje :) . One su ti prica za sebe.

@bushido, ove tvoje ribice smire covjeka cak i ovako, preko fotke. Preljepe su.
Gdje su ti biljke?
bushido

#1012 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by bushido »

@NIN, zapocetak ti ne preporucujem ove moje ribice,jer kako@rumit rece one su prica za sebe.Preporucio bi ti neki akvarium od 50 do 100 litara sa elektricnim vanjskim filterom jer su najlaksi za odrzavanje.Ja koristim EHEIM vec godinama i nemam nikakvih primjedbi,perem ga jednom mjesecno.Sto se tice biljki i ribica to ce djeca sama izabrati :-D .Dobro bi bilo da prije nego krenes u kupovinu prelistas malo literaturu o akvaristici ili bar proguglas a i na ovoj temi o akvaristici ima puno interesantnih stvari,sretno i pozdrav!

@rumit,evo ovi moji ti zahvaljuju na komplimentima,kako se samo sepure k'o da su svjesni svoje ljepote.A biljke,vjecna borba,alge me ubise,zamotale su biljke kompletno pa sam ih sve pobacao. pozdrav!
rumit

#1013 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

Evo, posto smo malo zakazali ovdje, da stavim koju fotku svog novog akvarijuma. Mozda ko i zadje.

Jos je u doradi (nikad kraja :) ), ali u principu to je to.
130x45x50
Svjetlo 4x36w + nocno.
Filteri: Tetra EX700 i vanjski prelivni 600l/h.
Biljke: Valisneria, Ludwigia r., Sagitaria s., Hygrophila (corymbosa i polisperma), L. sessifflora, Heteranthera z., Bolbitis, Pogostemon h., Rotala rotundifolia, par vrsta Cryptocoryna
Sa ribicama mi je ispalo malo neplanirano: trichogasteri, duge (boesmanove), razbore, sijamski algari, bicirrhisi, ancistrusi, corydorasi, khuli, kozice (amano i red cherry).

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Qler

#1014 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

rumit, ako Bog da kada budem nabavljao akvarij, ovaj cu uzeti kao inspiraciju :) ili cu tebe jednostavno zamoliti da mi sredis :)
JosePB

#1015 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by JosePB »

Ne mogu da vjerujem da sam tek sad otkrio da ovdje ima nesto o akvaristici...mozda zbog toga sto smo malo lijeni i ne napravimo neku kvalitetnu stranicu kao nase komsije ali otom potom...bitno da nas ima i da se druzimo i razmijenjujemo iskustva...trenutno sam u fazi ubacivanja CO2 u AQ pa ako neko ima prijedloga ili gotovu aparaturu za prodati ili mijenjati saljite...pozzzzzz
rumit

#1016 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by rumit »

@Qler, hvala ti .
Ima jos podosta posla. Zapeo sam kod CO2. Regulator me zeza. Tako da reduciram svjetlo, ne ubacujem gnojivo (malo Plantmina) i sve mi nekako stoji.
Kakva ti je situacija kod brata? Rastel kod njega sta?

@JosePB, dobro dosao.
Boca se moze polovna naci. Dovoljna je i ona od 1,5kg.
Regulator moze biti peglanje (kao kod mene). Ako imas mogucnost, naruciti preko interneta i miran. Obicni regulator (dvostepeni) je preskup, a polovan je "macak u vreci". Za cijenu novog obicnog mozes preko interneta naruciti akvaristicki regulator. Cak se za tu cijenu moze naci i regulator sa elektro-magnetnim ventilom (doduse porjeklo Kina, Indija itd, al eto...). Na obicne regulatore moras dodati i iglicasti ventil (i na dvostepene).
Uglavnom koliko para toliko muzike.

Napravljena je jedna stranica (akvaristi.org). Mozda i nije na nivou kao kod komsija, ali, vjeruj mi, ima svojih prednosti.

Sta ti imas od ribica? Imas li kakvih slika?
los merengues
Location: Na obroncima brda Radogost sjeverozapadno od sela Radonići

#1017 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by los merengues »

pozz sa sve riboljupce
Pomoc: imam mali akvarijum 40x20x20,filter,podlogu ,termometar xD,grijac pa bih htio cuti vase misljenje koliko ribica je preporuceno za ovaj kapacitet i koje vrste,zatim koje biljke preporucujete(neke koje stvarno mogu naci u Sarajevu) i poneki koristan savjet za ovo moju mini verziju,dosada sam pokusao sa gupi,skalar.. i sl mini zoo vrstama ali nakon par mjeseci harakiri :/ ,takodjer sam primjetio pojavu algi cega li vec na zidovima a onaj cistac :x cini mi se pravi vecu stetu nego korist( auu koji on nered ostavi iza sebe :=))))
eto tako neki koristan savjet o vrstama ,podlozi,biljkama,uradi sam svjetlu i tako to
pozzzzz :run:
Bekir_SA

#1018 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

rumit wrote:Evo, posto smo malo zakazali ovdje, da stavim koju fotku svog novog akvarijuma. Mozda ko i zadje.

Image
Pao sam na guzove :thumbup:
rumit wrote:@Qler, hvala ti .
Ima jos podosta posla. Zapeo sam kod CO2. Regulator me zeza. Tako da reduciram svjetlo, ne ubacujem gnojivo (malo Plantmina) i sve mi nekako stoji.
Kakva ti je situacija kod brata? Rastel kod njega sta?
javi mi se za regulator imam jedan probaj ga pa ćemo se dogovoriti ;) 061 484 164

Gdje je onaj "uradi sam" niđe ga :) imam neki plan, dobio sam malo prostora taman za jednog giganta 180x40x50 pa bi sa njim da to zavrsim, ako neko ima njegov broj neka ga obavjesti da ga trebam ili neka mi pošalje broj...
JosePB

#1019 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by JosePB »

:D
Last edited by JosePB on 14/07/2010 13:28, edited 1 time in total.
Qler

#1020 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

Kod brata sada akvarij cvjeta. Kupio sam kod Armana neki dodatak za biljke, u plavoj boci. Od tada ne mozemo savladati :) rastu "ko' iz vode" :D

Evo od prije oko mjesec i po slikano prije i poslije sisanja. Imali smo tonu nekih drugih obaveza pa nismo imali vremena da sredimo biljke. Sada su malo presadjene, slozene, jer su ovo same narasle i izrasle nove. Sada je malo ljepsa situacija.

Image

Image
JosePB

#1021 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by JosePB »

Gdje ste kupovali valsineriju i koliko je bila para? Svidja mi se ovaj AQ...je li ovo plexiglas?
JosePB

#1022 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by JosePB »

Ok, jos jednom pozdrav...sto se tice AQ imam 100 L i jedan manji od 30 L s tim da zivim u iznajmljenom stanu na neodredjeno ne mogu sebi priustiti nesto vece tako da me srce zaboli kad gledam AQ od 300L I vise sto mi je zelja...od ribica imam botie m. 4 kom. i one pakistanske sarene 3kom nikako ime da im upamtim (sivo-bijele) frenatusa 1, rasbore 6 kom, zebrice 6 kom, neonke 9kom, par ancistrusa, plecosomus 1 kom, koridorase 5 kom, nazalost jos jednu carsku tetru muzijaka (sve zenke koje sam donio umrle za oko 2 mjeseca sa istim simptomima ako neko ima nek se javi) jer mi je vrsta jako draga. Sto se tice CO2 najbolje bi bilo da ako se neko razumije u to i ako ima link sa ebuy-a da mi posalje sta se isplati kupiti i sta bi u stvari trebao kupiti jer se u to ne razumijem apsolutno...slike stavljam uskoro...do tada big pozzzzzzzz :D :-D :) :-) :lol: ;-)
astor

#1023 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by astor »

Vala bas. Neka ribica....

rumit wrote:Cestitke za temu.
Neka malo i ribica.

Jedno pitanje vezano za ciklide.
uradi sam wrote:...Zatim Red zebra 5 kom 1muz.4 zenke, Pseudotropheus estherae 3 zenke...
Ne razumijem se bas u ciklide, ali zar Pseudotropheus estherae (Metriaclima estherae) nije isto sto i Red Zebra.
Qler

#1024 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Qler »

JosePB wrote:Gdje ste kupovali valsineriju i koliko je bila para? Svidja mi se ovaj AQ...je li ovo plexiglas?

Ako mislis na ovaj akvarij sto sam ja postavio, nije plexiglas, ovo je neki cayman ili tako nekako akvarij, zaobljen :) dobro izgleda, a sto se tice biljki, nemamo pojma kako se zovu :) a nabavili smo ih od dajdze :D on ima akvarij tako ukrasni, pa smo klepili par "pelcera" :D Koliko god da smo stari, nista bez dajdze :)
JosePB

#1025 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by JosePB »

Jedan je dajdza :-D Haj da se nekad dogovorimo oko razijene pelcera...mozda nekad u buducnosti da organizujemo okupljanje kao mali sajam pa da se izmijenjamo stvari, biljaka i svega ostalog...
Post Reply