Istina o invalidima
- pegyy
#1001 Re: Istina o invalidima
evo malo da vidite kolike su iznose primanja imali pojedini http://www.jabuka.tv/?p=1081
- 8. sekretar SKOJ-a
#1002 Re: Istina o invalidima
Za svaki slučaj sam i ja ove tvoje navode dostavio na pravu e-mail adresu i nadam se da će ministar pročitati ove ispravke.Bubakar wrote:Imamo MI.. neboj se paša moj kada se nisi bojao razularene četničko ustaške nemani,šta se bojiš ovih minder poguzija...Sve su to moralni i karakterni miševi,inače da nisu takvi i da imaju časti i dostojanstva nebi ovo ni radili...Ko je to još NAROD pobjedio,nijedan od ovih što sam ih ja pobrojao nezna ni puške rasklopiti a kamoli da je pucao...A što se tiče administrativno pravnih kvazi regulativa to za noć ode u pepeo...Samo moramo biti odlučni podržati Helezova nastojanja(nije samo u pitanju individua i politčko opredjeljenje.).I tako nemamo više šta izgubiti osim ovo malo časti i obraza što nam je ostalo...KO ĆE DRUGI JA ĆU PRVI(odnosno već sam krenuo)i oni prozvani koji su pročitali vjerovatno znaju ko piše ali ko ih zašto j.e.P.S.Dužan sam jednu ispravku nije u pitanju Kulović već Bedrudin Trbović Nane...Što se tiče doktora u SBK-u i komisija,koje su ovako drakonski kategorisale manje više zdrave ljude, na prvom mjestu je dr Selman Nermin,pa Midhat Asotić pa Ivica iz Jajca (nijedan od njih nije bio za vrijeme rata u BiH)a predložili su ih Esad Crnica i Ekrem Julardžija umjesto dr Lepare,dr hadžića,dr Alibegovića,dr Purića.dr Fazlibegovića(sve odreda ratnih heroja u bijelom)PIŠITE IMENOM I PREZIMENOM a ja imam poduži spisak "lažnjaka 3 i 7 korpusa..kao što sam već naglasio osim RVI tu su i ratni komandanti,ordenaši,šehidske porodice..KOGA SE TO VIŠE BOJATI OSIM ALLAHApegyy wrote:drug svaka ti čast za ovaj text ali šta mi obični smrtnici imamo od toga jer nema te guzice koja će to poskidati,ja kod sebe imam par invalida koje znam da nisu puške uzeli i sve je to od 80 do 100% a ja koji sam sve izgubio i nemam oka i svašta nešto imam 60% i mi da se borimo protiv ovakvih daj bože jer sad nesmiješ nikoga ni prijaviti jer se sve zna jer su oni i to platili....
Ministre najsolidniji što ''fataš lažnjake, primaoce boračkih naknada'', kao što @Bubakar oštroumno primjeti, mi stvarno potrebiti invalidi NEMAMO ŠTA VIŠE IZGUBITI, osim eventualno, Bosne Jedne i Jedine.
Nije fer, ministre, da se ne objavljuju i imena ljekara saučesnika u lažiranju papira. Oni su, po meni teži slučajevi od samih simulanata jer su tu da svojim znanjem i povjerenjem koje imaju od strane vlasti, invalida,...društva,...Tu da spriječe sve ovo što se dešava, međutim, oni to gledaju sa druge tačke gledišta, pa se priupitaju, za koji qrtz su oni potrošili svoju mladost da bi se školovali najmanje 20 godina računajući i specijalizacije, dok iste mjesečne pare u visini njihove redovne plate neko zaradi na pijaci za jedan dan.
Mi invalidi i nismo invalidi! ŠTA ZNAČI RIJEČ INVALID = BEZVRIJEDAN?!
Mi smo ''lica/osobe sa onesposobljenjem'' i isti smo bilo da je onesposobljenje nastalo tokom rata ili nesreći nakon ''što je izbio mir'' (a da nismo bili pripadnici OSBiH).
Nije kriv onaj tzv. RVI što se desio rat, niti je kriv onaj što je naslijedio neizlječivu bolest psihozu F20. Mi se pozivamo na solidarnost društva u našem slučaju, to je naše PRAVO, A NE MILOSTINJA ZVANA, SADAKA. Mi posjedujemo i preostale radne sposobnosti.
RAČUNAJTE NA NAS!
NE TRETIRAJTE SOCIJALNU ZAŠTITU, NAŠE PRAVO, KAO SOCIJALNU POMOĆ=SADAKU!
Izjednačite nas po primanjima i visinama naknada, i plaćajte naknade ''iz jedne kese'', a vi pri Ministarstvu posebno nagradite one koji su dali dijelove tijela svoje ili svoje psihičko zdravlje, bližu rodbinu onih koji su živote svoje dali, tokom rata. E tu razliku između neratnih, civilnih, osoba sa onesposobljenjem i tzv. RVI prihvatamo finansiranu putem Ministarstva za pitanja boraca!
- pegyy
#1003 Re: Istina o invalidima
jel se zna nešto oko invalidnina za isplatu kako čujem da je isplata obustavljena radi revizije do daljnjeg
-
simple_girl1
#1004 Re: Istina o invalidima
Ma ne vjerujem da je obustavljeno, pisalo bi negdje valjda 
- pegyy
#1005 Re: Istina o invalidima
pa kad nije zašto ih nema niko ništa nezna obično budu oko 06 u mjesecusimple_girl1 wrote:Ma ne vjerujem da je obustavljeno, pisalo bi negdje valjda
-
simple_girl1
#1006 Re: Istina o invalidima
Ne znam zaistapegyy wrote:pa kad nije zašto ih nema niko ništa nezna obično budu oko 06 u mjesecusimple_girl1 wrote:Ma ne vjerujem da je obustavljeno, pisalo bi negdje valjda
Kod nas većinom budu oko 08. u mjesecu tako da vjerujem da će sutra svakako biti
Vidjet ćemo
-
*malena*
#1007 Re: Istina o invalidima
Pozz za sve bile su danas invalidnine,a nije istina da su obustavljene jer sada isplata nema nikakve veze sa revizijom jedino ako neko ne prođe e tako normalno da će mu obustaviti.pozz
-
motorola01
#1008 Re: Istina o invalidima
Pitanje za znalce
;Na racun su isplacene zaostale civilne invalidnine,ali sa nekim manjkom od 350-400KM.U centru za socijalni rad u kantonu kazu da je to zbog recesije,odnosno zbog konstantnog mjesecnog umanjenja isplacenih sredstava odnosno umanjenja postotka isplate zbog recesije..Da li je to istina i da li je to kod sviju???
Drugo puno bitnije je sljedece:KAd je vlada obustavila isplate po starom zakonu i uvela novi zakon za civilne invalide,pocinje isplata samo onih 109KM sa njihove strane(odnosno 94KM zbog umanjenja i recesije),tudja njega je presla na kantone.Nakon toga kantoni(ze-do kanton)nista ne isplacuju i nedavno vlada ze-do kantona donese odluku da ce poceti isplacivati sredstva za tudju njegu,ali od datuma 30.09.2011..U izjavi ne kazu da ce isplacivati ista retroaktivno i sad se stvorio tkz. luft od nekih 15-18 mjeseci od prestanka isplacivanja od strane federalne vlade do ove odluke vlade ze-do kantona?????
U centru za socijalni rad u Zenici kazu da se tudja njega za tih 15-18 mjeseci nece isplacivati i ispade pojeo vuk magarca
...Da li je ovo uredu i imali smisla pokrenuti neki pravni postupak protiv ovakve odluke vlade ze-do kantona?????
Po ovome ispade da sad recimo moze vlada federacije donijeti odluku da svim penzionerima obustavlja isplatu penzija narednih 6 mjeseci jer nema para,a kad bude para samo ce se nastaviti isplata za prethodni mjesec,a tih 6 mjeseci ko sisa.Nece se voditi ni kao dug niti ista,nego samo idemo dalje...
Sta uraditi po ovom pitanju??Ima li neko kakav prijedlog??
Hvala
Drugo puno bitnije je sljedece:KAd je vlada obustavila isplate po starom zakonu i uvela novi zakon za civilne invalide,pocinje isplata samo onih 109KM sa njihove strane(odnosno 94KM zbog umanjenja i recesije),tudja njega je presla na kantone.Nakon toga kantoni(ze-do kanton)nista ne isplacuju i nedavno vlada ze-do kantona donese odluku da ce poceti isplacivati sredstva za tudju njegu,ali od datuma 30.09.2011..U izjavi ne kazu da ce isplacivati ista retroaktivno i sad se stvorio tkz. luft od nekih 15-18 mjeseci od prestanka isplacivanja od strane federalne vlade do ove odluke vlade ze-do kantona?????
U centru za socijalni rad u Zenici kazu da se tudja njega za tih 15-18 mjeseci nece isplacivati i ispade pojeo vuk magarca
Po ovome ispade da sad recimo moze vlada federacije donijeti odluku da svim penzionerima obustavlja isplatu penzija narednih 6 mjeseci jer nema para,a kad bude para samo ce se nastaviti isplata za prethodni mjesec,a tih 6 mjeseci ko sisa.Nece se voditi ni kao dug niti ista,nego samo idemo dalje...
Hvala
- 8. sekretar SKOJ-a
#1009 Re: Istina o invalidima
Premijer Branković Nedžad je donio neki Zakon o uštedama kada je otpočela sveopšta svjetska finansijska kriza i recesija. Po tom Zakonu svim budžetlijama su se umanjivale isplate za 10%. Sad je taj Zakon zaboravljen, ali se samo invalidnine umanjuju za tih 10%.motorola01 wrote:Pitanje za znalce;Na racun su isplacene zaostale civilne invalidnine,ali sa nekim manjkom od 350-400KM.U centru za socijalni rad u kantonu kazu da je to zbog recesije,odnosno zbog konstantnog mjesecnog umanjenja isplacenih sredstava odnosno umanjenja postotka isplate zbog recesije..Da li je to istina i da li je to kod sviju???
U centru za socijalni rad u Zenici kazu da se tudja njega za tih 15-18 mjeseci nece isplacivati i ispade pojeo vuk magarca...Da li je ovo uredu i imali smisla pokrenuti neki pravni postupak protiv ovakve odluke vlade ze-do kantona?????
Hvala
Šuti, trpi i kada dođe novo glasanje, ti glasaj za Građansku Demokratsku Stranku Ibre Spahića, a ove velike stranke zainat zaboravi.
Eto to ti je moj savjet.
-
motorola01
#1010 Re: Istina o invalidima
Ok hvala,a sta sa ovim drugim jer izgleda ze-do kanton ne misli isplacivati tih 15-20 mjeseci zaostatka tudje njege,a trebao je po zakonu???
Ispada da to ne ide ni u kakav dug,nego jednostavno pojeo vuk magarca i idemo dalje
Ispada da to ne ide ni u kakav dug,nego jednostavno pojeo vuk magarca i idemo dalje
- poznanik
#1011 Re: Istina o invalidima
Poznajem čovjeka kojem je ručna bomba, prilikom nestručnog rukovanja, u proljeće 1992. u Okrugloj ulici na Hridu, osakatila šaku ruke. Unatoč činjenici da se tragedija dogodila daleko ispod ratne linije i izvan ratišta, ipak je proglašen ratnim vojnim invalidom i nalazi se na spisku za sve moguće beneficije i povlastice. Npr. korisnik je već preko 10 godina, dva poslovna prostora u N. Sarajevu, izdejstvovao mu ih bivši načelnik, takođe invalid, korisnik je extra poslovnog prostora kod Pozorišta, od ’97-98. na ratno-invalidskoj je penziji, itd.
Ujedno, bivši je lokalni sekretar SK, čije je revnosno služenje partijski procesuiralo nekoliko članova, a danas je dvostruki "hadžija" i veoma prisan prijatelj sa sivom eminencijom vlasti u Sarajevu - imamom jedne džamije u Starom Gradu, koji u večernjim i noćnim “sijelima” okuplja sva bitna i odgovorna imena iz političkog i javnog života. Na takvim “sijelima” dogovaraju se aktivnosti i prave rasporedi…
Svako Općinsko vijeće treba preispitati osnov i opravdanost dodjeljivanja poslovnih prostorija iz vlasništva Opština takvim invalidnim osobama, koji ih potom, bespravno, kasnije izdaju po mnogo višim cijenama….
Ujedno, bivši je lokalni sekretar SK, čije je revnosno služenje partijski procesuiralo nekoliko članova, a danas je dvostruki "hadžija" i veoma prisan prijatelj sa sivom eminencijom vlasti u Sarajevu - imamom jedne džamije u Starom Gradu, koji u večernjim i noćnim “sijelima” okuplja sva bitna i odgovorna imena iz političkog i javnog života. Na takvim “sijelima” dogovaraju se aktivnosti i prave rasporedi…
Svako Općinsko vijeće treba preispitati osnov i opravdanost dodjeljivanja poslovnih prostorija iz vlasništva Opština takvim invalidnim osobama, koji ih potom, bespravno, kasnije izdaju po mnogo višim cijenama….
- Gothic princess
#1012 Re: Istina o invalidima
Po Zakonu o pravima boraca... RVI je osoba, koja je kao pripadnik ARBiH zadobila povredu, ranjavanje ili oboljenje usljed kojeg je nastupilo oštećenje organizma za najmanje 20%. Dakle, nebitno je da li je do ranjavanja došlo na prvoj liniji ili ne. Bitno je da je tada bio pripadnik Armije.Unatoč činjenici da se tragedija dogodila daleko ispod ratne linije i izvan ratišta, ipak je proglašen ratnim vojnim invalidom i nalazi se na spisku za sve moguće beneficije i povlastice.
Po meni ovo nije u redu i RVI treba biti samo onaj ko je zadobio ranu i povredu na prvoj liniji. Tako je regulisana "namjenska proizvodnja". Dakle, RVI je samo onaj ko je bio zaposlen u recimo "Zraku" i ranjen je baš na svom radnom mjestu, a ne negdje drugo. A i to radno mjesto je moralo biti striktno vezano za proizvodnju.
Takođe, po pomenutom Zakonu, šehid je onaj ko je poginuo kao pripadnik Armije, nebitno je li to bilo na prvoj liniji ili negdje drugo.
- 8. sekretar SKOJ-a
#1013 Re: Istina o invalidima
U vezi sa isplatama u Ze-Do Kantonu ne znam ništa, ali znam ko ti može pomoći u Zenici:motorola01 wrote:Ok hvala,a sta sa ovim drugim jer izgleda ze-do kanton ne misli isplacivati tih 15-20 mjeseci zaostatka tudje njege,a trebao je po zakonu???
Ispada da to ne ide ni u kakav dug,nego jednostavno pojeo vuk magarca i idemo dalje![]()
http://osobesainvaliditetom.blogger.ba/
Mirsad Djulbić, čovjek u kolicima. Meni je nešto pomagao prije nekoliko godina. Upoznat je sa svim dešavanjima u Savezima invalida i osoba sa invaliditetom.
Da još jednom i na ovoj stranici ponovim poziv za one koji imaju neka saznanja o lažnim invalidima da podatke anonimno dostave putem e-mail poruka:
Ko god ima neka saznanja o lažnim RVI ili lažnim civilnim, neratnim invalidima, neka dojavi ministarstvima i to za RVI ministru Zukanu Helezu, a ove druge lažne da prijavi ministru Vjekoslavu Čamberu.
Sve anonimno i putem e-mail poruke. Osevapiće se ko god da prijavi makar jednog foliranta.:
http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/mi ... /index.php
-
udrch
#1014 Re: Istina o invalidima
Ti svega mi nisi dobar..Gothic princess wrote:Po Zakonu o pravima boraca... RVI je osoba, koja je kao pripadnik ARBiH zadobila povredu, ranjavanje ili oboljenje usljed kojeg je nastupilo oštećenje organizma za najmanje 20%. Dakle, nebitno je da li je do ranjavanja došlo na prvoj liniji ili ne. Bitno je da je tada bio pripadnik Armije.Unatoč činjenici da se tragedija dogodila daleko ispod ratne linije i izvan ratišta, ipak je proglašen ratnim vojnim invalidom i nalazi se na spisku za sve moguće beneficije i povlastice.
Po meni ovo nije u redu i RVI treba biti samo onaj ko je zadobio ranu i povredu na prvoj liniji. Tako je regulisana "namjenska proizvodnja". Dakle, RVI je samo onaj ko je bio zaposlen u recimo "Zraku" i ranjen je baš na svom radnom mjestu, a ne negdje drugo. A i to radno mjesto je moralo biti striktno vezano za proizvodnju.
Takođe, po pomenutom Zakonu, šehid je onaj ko je poginuo kao pripadnik Armije, nebitno je li to bilo na prvoj liniji ili negdje drugo.
Postoje ljudi koji uglavnoim nisu bili na prvoj liniji nikad..kao što znamo takvi su najzaslužniji što se ova zemlja odbranila..to su interventne jedinice koje su radile najzahtjevnije poslove u ratu..
I ti sad kažeš da jedan takav čovjek koji je dane provodio iza linija, u probojima, u ofanzivama, ako ga je slučajno granata ili metak našla kod kuće ili na putu kući, tajav nije RVI..pa šta je onda? - civilna žrtva rata?
Kako će biti civil prije nego je demobilisan..
Nemojte nipodaštavati nečiju žrtvu, sramota je to..nemoj te se povoditi za pojedincima koji izmišljaju razne priče i upakuju ih tako da su one već postale urbane legende..ja znam tog i tog i on je to i to, dogovorio sa tim i tim na sijelu..
Ako znaš brate zna se gdje treba takve stvari prijaviti, evo mail gore iznad..
Ili ako ne smiješ, napiši ime i prezime i podatke, pa će neko proslijediti gdje treba..
Ovo je vrijeme kad treba istjerati pravdu na čisto..teško da će kasnije biti prilike, zato djelujte konkretno..kriminala je ovdje bilo i vjerovatno još nije očišćen..ja se nadam da će pojedini doktori da završe u zatvoru..
Prije nego mi je zet otišao za USA sa porodicom, došao mu najbolji prijatelj sa kojim je proveo čitav rat u raznim interventnim jedinicama, a koji se poslije rata oženio i otišao u Švicarsku da živi, baci pred njega 2000,00 DM i kaže mu otiđi i završi to za penziju..imena mu doktora napisana na papir bila..kad mogu svi možeš i ti, svakako si više puta ranjavan..
Doktori i instituti za medicinsko vještačenje su mjesto gdje treba prvo završiti posao..
Neki su kupili penziju, a mnogi zaslužniji su zbog takvih nepravdi napustili ovu zemlju..
- Gothic princess
#1015 Re: Istina o invalidima
Ja i dalje ostajem pri tome da RVI može biti samo osoba, koja je ranjena na prvoj liniji, a ostali su civilne žrtve rata.
A što se tiče foliranata, ne brini za to, poslom sam vezana za njih i dobro ih odrađujem.
Slažem se za doktore i med. vještačenje.
A što se tiče foliranata, ne brini za to, poslom sam vezana za njih i dobro ih odrađujem.
-
riko-ga
#1016 Re: Istina o invalidima
Po meni bi trebalo RVI podjeliti u tri kategorije:Gothic princess wrote:Ja i dalje ostajem pri tome da RVI može biti samo osoba, koja je ranjena na prvoj liniji, a ostali su civilne žrtve rata.
A što se tiče foliranata, ne brini za to, poslom sam vezana za njih i dobro ih odrađujem.![]()
1. kategorija:RVI - ranjeni u akciji.
2.kategorija: RVI - ranjeni van akcije(na putu ka liniji ili u povratku sa linije).
3.kategoreija: RVI- ranjeni dok su bili slobodni.
Shodno tome bi i podjelio primanja.
1.kategorija - 100% sadasnji primanja.
2.kategorija - 80% ili 70% sadasnji primanja
3.kategorija - 60% ili 50% sadasnji primanja.
Mislim da bi ovo bilo najrealnije.
Naravno lazni RVI nebi spadali u ove kategorije.Isti bi bili izbrisani sa spiska i natjerani da vrate sav novac sto su primili kao lazni RVI.
- poznanik
#1017 Re: Istina o invalidima
Ja sam naveo primjer samoranjavanja i, nakon rata, ostvarenja statusa RVI osobe koja je nesmotreno izvukla osigurač bombe, i izazvala njenu detonaciju. Sve se odvijalo ispred kuće u kojoj taj čovjek, sada već starac, živi i danas, sve se odvijalo u maju '92. godine.udrch wrote:...Nemojte nipodaštavati nečiju žrtvu, sramota je to..nemoj te se povoditi za pojedincima koji izmišljaju razne priče i upakuju ih tako da su one već postale urbane legende..ja znam tog i tog i on je to i to, dogovorio sa tim i tim na sijelu..Ako znaš brate zna se gdje treba takve stvari prijaviti, evo mail gore iznad..Ili ako ne smiješ, napiši ime i prezime i podatke, pa će neko proslijediti gdje treba....Gothic princess wrote:Po Zakonu o pravima boraca... RVI je osoba, koja je kao pripadnik ARBiH zadobila povredu, ranjavanje ili oboljenje usljed kojeg je nastupilo oštećenje organizma za najmanje 20%. Dakle, nebitno je da li je do ranjavanja došlo na prvoj liniji ili ne. Bitno je da je tada bio pripadnik Armije.Unatoč činjenici da se tragedija dogodila daleko ispod ratne linije i izvan ratišta, ipak je proglašen ratnim vojnim invalidom i nalazi se na spisku za sve moguće beneficije i povlastice.
Aludiraš da "izmišljam", ali ja znam i razlog - braniš njegove pozicije, jer time braniš istovremeno i njegovu vjersku pripadnost i pripadnost grupi, kojoj možda i sam pripadaš, i koju ti odlično razumiješ. Budi uvjeren da nemam "oraha u džepovima" i da bih sigurno ovdje javno iznio njegovo ime, da me ne sprječava pravilo ovog foruma, a ne bih da bezze dobijem ban. Što se tiče prijavljivanja reviziji - ne brini...
Istovremeno, kroz Općinska vijeća bi trebalo sačiniti reviziju izdanih odobrenja za korištenje općinskih poslovnih prostorija. Mnogi invalidi koriste pogodnosti i imaju ugovoren zakup pod izuzetno povoljnim uslovima prostorija na najboljim lokacijama, ali iste ne koriste za odobrenu namjenu, već ih izdaju trećim osobama po mnogo višim cijenama. Na taj način oštećeni su općinski budžeti, a i čini se krivično djelo.
- Gothic princess
#1018 Re: Istina o invalidima
Kaka prestane svojstvo RVI-a, prestaju i sva dopunska prava, koja su proizašla iz tog svojstva, kao što su poslovni prostori, stanovi, zdravstvena zaštita i slično...Istovremeno, kroz Općinska vijeća bi trebalo sačiniti reviziju izdanih odobrenja za korištenje općinskih poslovnih prostorija
- poznanik
#1019 Re: Istina o invalidima
Da li "dopunska prava" podrazumijevaju davanje u zakup i po nekoliko poslovnih prostora na jedno invalidno ime? Revizija je ipak potrebnaGothic princess wrote:Kaka prestane svojstvo RVI-a, prestaju i sva dopunska prava, koja su proizašla iz tog svojstva, kao što su poslovni prostori, stanovi, zdravstvena zaštita i slično...Istovremeno, kroz Općinska vijeća bi trebalo sačiniti reviziju izdanih odobrenja za korištenje općinskih poslovnih prostorija
- Gothic princess
#1020 Re: Istina o invalidima
Prijavipoznanik wrote:Da li "dopunska prava" podrazumijevaju davanje u zakup i po nekoliko poslovnih prostora na jedno invalidno ime? Revizija je ipak potrebnaGothic princess wrote:Kaka prestane svojstvo RVI-a, prestaju i sva dopunska prava, koja su proizašla iz tog svojstva, kao što su poslovni prostori, stanovi, zdravstvena zaštita i slično...Istovremeno, kroz Općinska vijeća bi trebalo sačiniti reviziju izdanih odobrenja za korištenje općinskih poslovnih prostorija
-
udrch
#1021 Re: Istina o invalidima
Znam ljude koji su ranjeni više puta u akciji, a najteže ranjavanje su doživjeli na putu kući ili dok su odmarali..Gothic princess wrote:Ja i dalje ostajem pri tome da RVI može biti samo osoba, koja je ranjena na prvoj liniji, a ostali su civilne žrtve rata.
A što se tiče foliranata, ne brini za to, poslom sam vezana za njih i dobro ih odrađujem.![]()
- hamza_sa
#1022 Re: Istina o invalidima
Ja sam za vrijeme agresije ranjavan 5 puta. Nisam ranjen samo u desnu ruku. Svaki put u direktnoj borbi sa cetnicima.Gothic princess wrote:Ja i dalje ostajem pri tome da RVI može biti samo osoba, koja je ranjena na prvoj liniji, a ostali su civilne žrtve rata.
Proglasen sam za RVI.
Medjutim, prilikom revizija svaki put vecina rana (slike slijede) proglasena je laksom ozljedom. Evo dajem na uvid slike neke od tih rana.
Invalidnost sam dobio samo na osnovu ranjavanja u vrat, jer mi je metak ostao u kicmi (zadnja slika) i za nagrdjenost brade jer me je metak pogodio u bradu.
Posto si ti vezana za taj posao mozes li mi objasniti kako je moguce da rane prikazane na slikama, a da ne govorim o onoj gdje mi je rasprskavajuci metak pukao u stomaku kao i u nozi, budu proglasene od nadlezne komisije laksim ozljedama, a da neko ko je recimo bio obolio od tuberkuloze bude proglasen za RVI i to sa visokim procentom 80%?
Jos samo da dodam da na zadnjoj reviziji na kosu sam isao prosle godine nakon izlaska iz bolnice zbog problema sa metkom u vratu, nadlezni doktori iz te komisije kazu kako ne moze doci do pogorsanja stanja"
Hvala!
RANJAVANJE U NOGU - LAKSA OZLJEDA

RANJAVANJE U NOGU - LAKSA OZLJEDA

RANJAVANJE U STOMAK - LAKSA OZLJEDA

RANJAVANJE U PLUCA - LAKSA OZLJEDA

RANJAVANJE U VRAT - CJENJENA INVALIDNOST

- Gothic princess
#1023 Re: Istina o invalidima
@ Hamza_sa
postoji pravilnik o utvrđivanju procenta vojnog invaliditeta, po kojem su određeni procenti za sve povrede i sva oboljenja. procenat se utvrđuje na osnovu medicinske dokumentacije, ne na osnovu slika.
a što se tuberkoloze tiče, prijavi to.
postoji pravilnik o utvrđivanju procenta vojnog invaliditeta, po kojem su određeni procenti za sve povrede i sva oboljenja. procenat se utvrđuje na osnovu medicinske dokumentacije, ne na osnovu slika.
- hamza_sa
#1024 Re: Istina o invalidima
Znam ja da se procenat odredjuje na osnovu medicinske dokumentacije, koju hvala Bogu posjedujem u izvornom obliku. Slike sam postavio cisto da se vidi koliko je taj pravilnik neispravan.Gothic princess wrote:@ Hamza_sa
Cjenjen sam za invalidnost nagrdjenosti brade, a ove povrede prikazane na slikama, ponavljam racunajuci pucanje rasprskavajuceg metka u stomaku i nozi, kao i ranjavanje u pluca su cjenjene kao lakse ozljede.
Ovo sve govori o kontradiktornostima tog pravilnika.
Znam ja da nekim, vezanim za posao koji obavljas, i bez pravilnika ove povrede i jesu lakse jer ih vi nisu zaradili, pa i ne znaju kako je zivjeti sa njima.
I za kraj, nisi mi odgovorila na pitanje, kako je moguce da doktori na komisijama tvrde da ne moze doci do pogorsanja stanja, kada nalazi radjeni u bolnici ukazuju suprotno?
Hvala!
P.S.
Sto se tice tuberkuloze, nema potrebe da ja to prijavljujem kada je to bilo regulisano tim pravilnikom koji spominjes. Jer da nije, ne bi mnogi imali invalidnost po tom osnovu. Nisam im je ja davao.
- Gothic princess
#1025 Re: Istina o invalidima
naravno da može doći do pogoršanja stanja, u skladu sa članom 49 zakona . a ima i drugostepena komisija, kad se žališ. pa poslije možeš pokrenuti upravni spor kod kantonalnog suda. sud uglavnom vraća opštinama na ponovni postupak i pobija ljkearsku komisiju. ali dosta ljudi ne ide na upravni spor, jer na sudu predmeti znaju biti i po pet godina. ali se isplati.kako je moguce da doktori na komisijama tvrde da ne moze doci do pogorsanja stanja, kada nalazi radjeni u bolnici ukazuju suprotno?