Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Moderator: Benq
- Qler
#1001 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Pa mora biti marza bar 100% 
-
Mobilmanix
#1002 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
eyesburn wrote:samo što ja nigdje ne vidim da je cijena "tako niska" kao što ti kažeš. tu je negdje u 5 deka sa EU, samo što tamo za malo skuplje kupiš legalno i sa full garancijom proizvođača.
jer po tvojoj logici mob koji u EU košta legalno cirka 850, kod nas preko dilera 800, bi trebao da košta 950km da bi imao isto što i ovaj u EU sa 850? niđe veze
Po mojoj racunici imas nekih 6% carine imas transport , speditera , proviziju banke , 17% PDV pa racunajte i da 100% marze sam zaboravio
- Dupli_skalp
-
kojeime
#1004 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
A ste ce biti rezultat te akcije za kupce> Mislite da ce umjesto telefona koji je skinut sa mreze i koji sada kosta 800KM poceti se prodavati isti model ali legalan sim free za isti novac? Mislim da ako ovakva akcija bude natjerala prodavace da prodaju legalne sim free telefone da ce malo ko imati neki buduci S4 ili iPhone 6 ili slicno. Bice preskupi u nasim radnjama. Kao sto vec rekoste, zamislite nase trgovce da rade za marzu od 10-ak%. Nece moci, bez 70% nema sanse 
- oldschool
#1005 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Vidim da svi nude garanciju pola godine, postoji li ijedan trgovac da nudi godinu ili više garancije. Dosta ove robe koja se ovdje prodaje je ukradena.
- Dupli_skalp
#1006 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
rezultati se itekako osjete već par mjeseci... nikad lošija ponuda nije bila.
i sve je naopako, nek' država napravi poslovnu klimu velikim brendovima tipa nokia, samsung i ostali da legalno prodaju svoje uređaje bez operatera, pa nek' onda ganjaju švercere. a ne ovako nakaradno fol ganjaju dilere mobitela, a na svakog drugom koraku imaš cd/dvd shop sa 90% piratskim sadržajem i rade bez problema. i ovo je sve tjeranje vode na mlin operaterima i "odabranima" kojima kapa iz njihovih prihoda.
i sve je naopako, nek' država napravi poslovnu klimu velikim brendovima tipa nokia, samsung i ostali da legalno prodaju svoje uređaje bez operatera, pa nek' onda ganjaju švercere. a ne ovako nakaradno fol ganjaju dilere mobitela, a na svakog drugom koraku imaš cd/dvd shop sa 90% piratskim sadržajem i rade bez problema. i ovo je sve tjeranje vode na mlin operaterima i "odabranima" kojima kapa iz njihovih prihoda.
-
Mobilmanix
#1007 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
eyesburn wrote:rezultati se itekako osjete već par mjeseci... nikad lošija ponuda nije bila.
Ne moze samo Nokia prodavati svoje proizvode ili Samsung nebitno , postoji nesto sto se zove slobodna trgovina i svako moze prodavati bilo koju robu ako je ista legalno proizvedena, legalno nabavljena ocarinjena oporezovana i onda legalno prodata. Racunaj poskupljenje od 30% u sektoru prodaje mobilnih telefona u roku od maksimalno 3 mjeseca i bice onda garancija i 24 mjeseca ali nesto sto se danas kupuje za 800 uskoro ce biti 1000 najvjerovatnije.
- oldschool
#1008 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Je li ovo provjereno, da ne budu ljudi prepadnuti pa bezveze budu uzimali mobitele? Već sada se mogu uzeti telefoni vani, fabrički otključani, koji su jeftiniji ili isto koštaju nego kod našeg najjeftinijeg ponuđača, koji prodaje telefon skinut s mreže. Nije da njima nude tolike popuste, da cijena toliko ovisi o količini?Mobilmanix wrote:eyesburn wrote:rezultati se itekako osjete već par mjeseci... nikad lošija ponuda nije bila.
Ne moze samo Nokia prodavati svoje proizvode ili Samsung nebitno , postoji nesto sto se zove slobodna trgovina i svako moze prodavati bilo koju robu ako je ista legalno proizvedena, legalno nabavljena ocarinjena oporezovana i onda legalno prodata. Racunaj poskupljenje od 30% u sektoru prodaje mobilnih telefona u roku od maksimalno 3 mjeseca i bice onda garancija i 24 mjeseca ali nesto sto se danas kupuje za 800 uskoro ce biti 1000 najvjerovatnije.
Last edited by oldschool on 22/03/2012 16:04, edited 1 time in total.
-
Mobilmanix
#1009 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Sta znaci provjereno ... nije provjereno ali ocito je da u tom smjeru ide sudeci po vijestima ... cak sta vise neces moci ni dekodirati telefon da koristis sve kartice koliko ja vidim operateri su se nadigli da zastite svoje trziste.
- oldschool
#1010 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Neće samo telekom operateri prodavati mobitele, donesen je zakon da se može broj prenositi, tako da mi je to šuhveli. Oko dekodiranja ne znam, možda su i ti ljudi pod udarom inspekcija, spominje se povećanje PDV-a, ali mene zanima, kako može SGS II biti u Njemačkoj, Švedskoj ispod 800 maraka, fabrički otključan, a taj bi nakon legalizacije tržišta kod nas koštao izna 1000, tu ne vidim logiku, osim ako našu ne uzimaju marže od 50%.Mobilmanix wrote:Sta znaci provjereno ... nije provjereno ali ocito je da u tom smjeru ide sudeci po vijestima ... cak sta vise neces moci ni dekodirati telefon da koristis sve kartice koliko ja vidim operateri su se nadigli da zastite svoje trziste.
-
Mobilmanix
#1011 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
oldschool wrote:Neće samo telekom operateri prodavati mobitele, donesen je zakon da se može broj prenositi, tako da mi je to šuhveli. Oko dekodiranja ne znam, možda su i ti ljudi pod udarom inspekcija, spominje se povećanje PDV-a, ali mene zanima, kako može SGS II biti u Njemačkoj, Švedskoj ispod 800 maraka, fabrički otključan, a taj bi nakon legalizacije tržišta kod nas koštao izna 1000, tu ne vidim logiku, osim ako našu ne uzimaju marže od 50%.Mobilmanix wrote:Sta znaci provjereno ... nije provjereno ali ocito je da u tom smjeru ide sudeci po vijestima ... cak sta vise neces moci ni dekodirati telefon da koristis sve kartice koliko ja vidim operateri su se nadigli da zastite svoje trziste.
Marza na tako skupom telefonu nije veca od 10-15 % i drzava uzme sebi jedno 30% manipulativni troskovi nekih 10% i kad to dodas na nabavnu dobijes tih 900 - 1000 maraka, a logicno je da sto si blize izvoru da je cijena manja pa tako u njemackoj primjera radi imas ogromne distributere , a kod nas telefon dok dodje promijeni 5 ruku sto bi rekli u zargonu i dok se svako ugradi tebi je 1000. Kao i za Iphone, u americi je 300 400 dolara , a dok dodje kod nas bude 800
- oldschool
#1012 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Zar nema neki ovlašteni distributer za Jugoistočnu Evropu, pa da od njega kupujete robu, u Njemačkoj su svi troškovi veći, plate veće, porezi, dok kod nas je sve manje, a garantujem da su marže veće kod nas. U Americi je sve jeftinije.Mobilmanix wrote:oldschool wrote:Neće samo telekom operateri prodavati mobitele, donesen je zakon da se može broj prenositi, tako da mi je to šuhveli. Oko dekodiranja ne znam, možda su i ti ljudi pod udarom inspekcija, spominje se povećanje PDV-a, ali mene zanima, kako može SGS II biti u Njemačkoj, Švedskoj ispod 800 maraka, fabrički otključan, a taj bi nakon legalizacije tržišta kod nas koštao izna 1000, tu ne vidim logiku, osim ako našu ne uzimaju marže od 50%.Mobilmanix wrote:Sta znaci provjereno ... nije provjereno ali ocito je da u tom smjeru ide sudeci po vijestima ... cak sta vise neces moci ni dekodirati telefon da koristis sve kartice koliko ja vidim operateri su se nadigli da zastite svoje trziste.
Marza na tako skupom telefonu nije veca od 10-15 % i drzava uzme sebi jedno 30% manipulativni troskovi nekih 10% i kad to dodas na nabavnu dobijes tih 900 - 1000 maraka, a logicno je da sto si blize izvoru da je cijena manja pa tako u njemackoj primjera radi imas ogromne distributere , a kod nas telefon dok dodje promijeni 5 ruku sto bi rekli u zargonu i dok se svako ugradi tebi je 1000. Kao i za Iphone, u americi je 300 400 dolara , a dok dodje kod nas bude 800
-
Mobilmanix
#1013 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Ovlasteni zastupnik ili ima 3 modela na stanju ili ih ima 50 zastarjelih i preskupih za bilo koji standard. Galaxy S2 kupljen preko KimTec-a kosta neto oko 1100 KM u prodaji uz marzu od 10% , a o mobis electronicu da ne pricam i njihovim cijenama, a sto je najgore sve su to zastupnistva iz hrvatske koji nam prodaju nesto pod bubrege i naravno prioritet su im operateri , a sitnu buraniju koja kupuje za par hiljada bas i ne uzimaju u obzir.
- oldschool
#1014 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Kao i obično, svi izvana su predstavnici brandova, pa oni i diktiraju cijenu, na naš standard tražiti za SGS II 1100 KM je bolest, kad je u državama s znatno većim standardom mnogo jeftiniji. Zar se ljudi u ovoj državi ne mogu oko bilo čega dogovoriti, barem da zajedno nešto isposluju, dobiju neko predstavništvo, da nema sujete?Mobilmanix wrote:Ovlasteni zastupnik ili ima 3 modela na stanju ili ih ima 50 zastarjelih i preskupih za bilo koji standard. Galaxy S2 kupljen preko KimTec-a kosta neto oko 1100 KM u prodaji uz marzu od 10% , a o mobis electronicu da ne pricam i njihovim cijenama, a sto je najgore sve su to zastupnistva iz hrvatske koji nam prodaju nesto pod bubrege i naravno prioritet su im operateri , a sitnu buraniju koja kupuje za par hiljada bas i ne uzimaju u obzir.
-
Mobilmanix
#1015 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Slazem se ja s tobom bolest je , ali odakle nabaviti a da bude sve regularno to je nazalost trenutna situacija
-
kojeime
#1016 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Iz bilo koje prodavnice vani koja prodaje legalne SIM free telefone van granica svoje zemlje. Recimo kupujes telefon vrijednosti 1000KM. Na primjer iz zemlje u EU u kojoj je visina PDV-a 20%. Tebe taj telefon kosta u toj prodavnici 800KM (kada kupujes na taj nacin da prodavac izvozi iz EU, maloprodajna cijena sa umanji za vrijednost PDV-a zemlje u kojoj je prodavac). Transport kosta na primjer 50KM. To je ukupno 850KM. Carina je 5%, PDV 17%, carinski obracun 1%. Tebe telefon kosta 1045.5KM. Na to dodas jos oko 10ak KM koje uzmu u posti kao postarinu kada preuzimas telefon, tako da tebe telefon kosta 1055.5 KM, dakle 55,5KM skuplje nego sto je u prodavnici iz koje ga kupujes. Da li 55,5 KM dodatno na 1000 KM vrijedi sigurnosti da dobijas telefon onakav kakvog ga je fabrika napravila, da niko nije mijenjao softver, hardver i slicno, ne znam, mislim da vrijedi, ali neka svako za sebe odluci. Ako je porijeklo telefona EU onda ga dobijas za 5% manje jer se ne placa carina.Mobilmanix wrote:Slazem se ja s tobom bolest je , ali odakle nabaviti a da bude sve regularno to je nazalost trenutna situacija
Problem bi mogao biti servis. Znaci, ako ga kupis na primjer u Njemackoj i telefon ti se pokvari, ti imas garanciju, ali moras slati telefon u Njemacku na popravak. Bilo prodavnici iz koje si ga kupio, bilo direktno servisu. U tom slucaju, ti placas slanje u Njemacku, a prodavnica ili servis placa slanje popravljenog telefona nazad tebi. Ne placas ponovo carinu na telefon, ali nisam siguran da li se placa carina na uslugu servisa. Usluge se normalno takodje carine, i kada saljes telefon na servis i dobijas ga nazad iz servisa, da ne bi ponovo placao carinu na sam telefon, telefon se salje sa dokumentima iz kojih je vidljivo da se telefon salje na servis i da je vec carinjen. Pri slanju popunis takve dokumente, a moras cuvati carinsku deklaraciju koju dobijes kada platis carinu i PDV ovdje, tu pise da ti je telefon vec jednom carinjen i da je PDV placen. Ili da je osloobodjen od placanja carine i PDV-a, ako bude oslobodjen. U povratku sa servisa idu slicno dokumenti. Ne znam da li na tim dokumentima mora pisati bilo vrijednost posiljke (vrijednost telefona) ili cijena popravke.
U garantnom roku servis bi trebao biti besplatan, a kako ti ne mogu dva puta cariniti vec ocarinjen telefon, znaci da ne placas carinu i PDV nma vrcijenu servisa u tom slucaju jer je vrijednost usluge 0. Za servis van garantnog roka ne znam, mozda se placa carina i PDV na cijenu usluge servisa.
Nadam se da ce forumas Poznanik ovo objasniti, ovdje bi on to trebao znati najbolje.
-
Mobilmanix
#1017 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Sta nam naprica 
-
kojeime
#1018 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Kako da kupis SIM free telefon a da nije skidan s mreze jer takav ovdje ne mozes kupitiMobilmanix wrote:Sta nam naprica
- Dupli_skalp
#1019 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Mobilmanix wrote:eyesburn wrote:rezultati se itekako osjete već par mjeseci... nikad lošija ponuda nije bila.
Ne moze samo Nokia prodavati svoje proizvode ili Samsung nebitno...
(hint: boldano i podvučeno)
-
Mobilmanix
#1020 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
eyesburn wrote:Mobilmanix wrote:eyesburn wrote:rezultati se itekako osjete već par mjeseci... nikad lošija ponuda nije bila.
Ne moze samo Nokia prodavati svoje proizvode ili Samsung nebitno...![]()
(hint: boldano i podvučeno)
E ja se zaista izvinjavam
-
dudlov
#1021 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Načekat ćemo se mi još dok se ne otvori kakav mobile shop a gdje će se moći probati mobitel bez da ti švercer diše za uho.Neku noć sam kupio Samsung Galaxy SG II u BBI Centru.Za sada je ok, radi kako treba i strava je.Potencijalnim kupcima sretno pazarenje ispravnog mobila.
-
febo_acm
#1022 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
I ja sam uzeo u BBI mobitel prije 2 dana. Fontele.ba, dvije godine garancije. Zadovoljan samdudlov wrote:Načekat ćemo se mi još dok se ne otvori kakav mobile shop a gdje će se moći probati mobitel bez da ti švercer diše za uho.Neku noć sam kupio Samsung Galaxy SG II u BBI Centru.Za sada je ok, radi kako treba i strava je.Potencijalnim kupcima sretno pazarenje ispravnog mobila.
- sana5
#1023 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
a sta mislis odakle ti brendirani dolaze?neo7 wrote:ma to su kineski telefoni ba, to je sranje zesce jer sam imao jedan. Hajde daj mi da kupim nesto brendirano a da ne platim dva puta PDV plus milion taksi.
- Cossack
#1024 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Sto se tice firme Fontele.ba i ja imam skroz pozitivna iskustva. Kod njih sam prije pola godine kupio Nokiu E72 i za sada radi bez ikakvih problema.AMD wrote:I ja sam uzeo u BBI mobitel prije 2 dana. Fontele.ba, dvije godine garancije. Zadovoljan samdudlov wrote:Načekat ćemo se mi još dok se ne otvori kakav mobile shop a gdje će se moći probati mobitel bez da ti švercer diše za uho.Neku noć sam kupio Samsung Galaxy SG II u BBI Centru.Za sada je ok, radi kako treba i strava je.Potencijalnim kupcima sretno pazarenje ispravnog mobila.
- _tulumba_
#1025 Re: Gdje u Sarajevu kupiti mobitel?
Moze li me neko uputiti oko Nokie x7 ? Razmisljao sam kupiti taj tel. a prijatelj mi rece, da ta serija ima nekih problema, gresaka sta li vec? Ako neko ima link kakav o tome, ili licno iskustvo, molio bih da me uputi. Hvala