Hajmo malo o religijama..

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ateista

#1001 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

vodolija.a wrote:
Ateista wrote:
skolarac wrote:''Reci! Pokoravajte se Allahu i Poslaniku. A ako oni glave okrenu pa AIlah zaista ne voli nevjernike''
Meni ovo lici na citat iz kur'ana, jasan kao suza, a vidjao sam i puno gore i agresivnije.

Cogito ergo sum! 8) Tebe nema u sentenciji, nakon takvog tvog komentara je bilo šta reći, suvišno :x :x :x
Pink Floyd ti je krajnji limit prijatelju :roll: :roll: ,nemaš potrbe da se batrgaš po ovom pitanju :dance: :dance:

:run: :run: :run: :run: :run: :run:
Zasto, sta sam to pogresno rekao? Hoces da kazes da ovaj citat nije usmjeren protiv nevjernika? Moze li malo konkretnije objasnjenje toga sto si htio da kazes a ne samo suplja u stilu "nakon takvog tvog komentara je bilo šta reći, suvišno"?

Sta je problem sa Pink Floyd-om, je li imas nesto protiv necega sto ja cijenim? Zasto bi jedna knjiga morala biti vrijednija od genijalne muzike vrhunskih muzicara? Ti mozda vidis vrijednost u kur'anu i njegovim ajetima, ja vidim vrijednost u muzici Pink Floyda, na osnovu cega mozes tvrditi da je to tvoje i na koji nacin vrijednije?
idealnaM

#1002 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by idealnaM »

Oj mu poređenja...ma nevjerovatno...Koliko ti tvoji genijalni muzičari imaju fanova?Kolko dugo postojeKad su imali zadnju turneju..?Buahahah..uvedi nas malo u osnove...Znam da je ovo spamanje...ali ne mogu si pomoći..buahahahah :skoljka:
BlooQ.

#1003 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

idealnaM wrote:Oj mu poređenja...ma nevjerovatno...Koliko ti tvoji genijalni muzičari imaju fanova?Kolko dugo postojeKad su imali zadnju turneju..?Buahahah..uvedi nas malo u osnove...Znam da je ovo spamanje...ali ne mogu si pomoći..buahahahah :skoljka:

ak cemo brojiti fanove, bog ima vise fanova
ako cemo po duzini nastupanja opet bog pobjeduje
...useless

a da posmatras sa druge strane da je mozda bozja poruka i sadrzana u Wish you were here ili Hey you :D?
istocnjak

#1004 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by istocnjak »

arzuhal wrote:Pa to je patologija, Sokrate...:(
Ma ne Sokrat ... @madner je dao dobru definiciju ... ne treba uopce obracati paznju niti odgovarati na postove ...
BlooQ.

#1005 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

istocnjak wrote:
Ma ne Sokrat ... @madner je dao dobru definiciju ... ne treba uopce obracati paznju niti odgovarati na postove ...

a) tema je hajmo malo o religijama :D mi malo o religijama kao fenomenu ljudskoga roda
b) ovo je forum ergo posta se i obraca se paznja
c) ti mislis da se ne obraca paznja i odgovara na postove koji ti ne odgovaraju?
Optimus Prime

#1006 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Optimus Prime »

BlooQ. wrote:
istocnjak wrote:

a) tema je hajmo malo o religijama :D mi malo o religijama kao fenomenu ljudskoga roda
b) ovo je forum ergo posta se i obraca se paznja
c) ti mislis da se ne obraca paznja i odgovara na postove koji ti ne odgovaraju?
Stara taktika mu je bila bezuspjesna, pa sada malo experimentise.
BlooQ.

#1007 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

arzuhal wrote:@piupiu

Nisi me uvrijedila, niti si napisala nešto uvredljivo, nije to :)
Radi se o onoj ljudskoj interpretaciji. Recimo, najbolji odgovor bi ti mogao dati, ili bar dio mozaika, upravo taj sveštenik. Ja, recimo, nemam šta interpretirati nečiju interpretaciju i ulaziti u to šta to znači sub-human u konkretnom slučaju.
Mogu govoriti samo o islamu kojeg, eto, ponešto poznajem, ali se i to da podvest pod interpretaciju Božije Riječi od strane čovjeka i šta onda?

opasna situacija

mislim da svako ima pravo da intepretira Božiju Riječ za sebe jer je svima nama upućena, te ako postoji samo jedan centar koji smije da je intepretira, onda može da dođe do zloupotrebe i stvaranja tiranije religiozne tiranije

s druge strane, do dovodi do frakcija, jer ako ja interpretiram Božiju Riječ za sebe kako ja želim i kako se meni čini ispravnim i iskoristim to kao opravdanje za svoje postupke koji na neki način čine nažao drugoj osobi...i onda imamo endless interpretacija Riječi koji se naravno razlikuju jer ni jedan čovjek ne pristupa isto jednoj materiji
Ateista

#1008 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

idealnaM wrote:Oj mu poređenja...ma nevjerovatno...Koliko ti tvoji genijalni muzičari imaju fanova?Kolko dugo postojeKad su imali zadnju turneju..?Buahahah..uvedi nas malo u osnove...Znam da je ovo spamanje...ali ne mogu si pomoći..buahahahah :skoljka:
Potpuno nebitno. Poenta je da je sve subjektivno, tvoj stav prema kur'anu kao i moj stav prema Pink Floyd-u. Niko ti ne brani da vjerujes da je to istina, ali moras prihvatiti da je to zahvaljujuci tvom subjektivnom stavu prema kur'anu zbog onoga sto si ucila, jer su te vjerovatno roditelji ucili da bog postoji i slicno, kao sto je i moj odnos prema Pink Floyd-u subjektivan zato sto nisam odrastao na Ceci i breni vec na Bijelom Dugmetu i Indexima. :D
vodolija.a

#1009 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by vodolija.a »

Cogito ergo sum! 8) Tebe nema u sentenciji, nakon takvog tvog komentara je bilo šta reći, suvišno :x :x :x
Pink Floyd ti je krajnji limit prijatelju :roll: :roll: ,nemaš potrbe da se batrgaš po ovom pitanju :dance: :dance:

:run: :run: :run: :run: :run: :run:[/quote]
Zasto, sta sam to pogresno rekao? Hoces da kazes da ovaj citat nije usmjeren protiv nevjernika? Moze li malo konkretnije objasnjenje toga sto si htio da kazes a ne samo suplja u stilu "nakon takvog tvog komentara je bilo šta reći, suvišno"?

Sta je problem sa Pink Floyd-om, je li imas nesto protiv necega sto ja cijenim? Zasto bi jedna knjiga morala biti vrijednija od genijalne muzike vrhunskih muzicara? Ti mozda vidis vrijednost u kur'anu i njegovim ajetima, ja vidim vrijednost u muzici Pink Floyda, na osnovu cega mozes tvrditi da je to tvoje i na koji nacin vrijednije?[/quote]

Jasno da može i konkretnije, samo nekad previše pojašnjenja ne dodaje smislu ... pokušaću :cry:
Porediš ono što se ne da porediti (babe i žabe) :!: Dakle, nemam ništa protiv tvog respekta prema muzici PINK FLOYDA, a i moj respkt je po pitanju njihove muzike veliki. Stvari se ovako redaju, Allah je dao i te insane, spojio ih u sjajan tim i kroz njihov rad nas nagradio sjajnom muzikom :dance: :dance: :dance:
Ateista

#1010 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

vodolija.a wrote: Jasno da može i konkretnije, samo nekad previše pojašnjenja ne dodaje smislu ... pokušaću :cry:
Porediš ono što se ne da porediti (babe i žabe) :!: Dakle, nemam ništa protiv tvog respekta prema muzici PINK FLOYDA, a i moj respkt je po pitanju njihove muzike veliki. Stvari se ovako redaju, Allah je dao i te insane, spojio ih u sjajan tim i kroz njihov rad nas nagradio sjajnom muzikom :dance: :dance: :dance:
Naravno, jedan vjernik koji to slusa ce to tako postaviti, ali poenta je bila iduca: to je bio samo onako jedan primjer, a slicnih primjera je puno, cak puno vise izrazenih, ja njih slusam ali nisam fanatik, kakvih samo fanatika ima recimo koji su fanovi Michael Jackson-a, neki su se cak i ubili nakon sto je on umro i slicno, a to ne znaci da je on zbog toga bog.

E sad, ovo poredjenje je bilo usmjereno na komentare tipa "ko sam ja da komentarisem kur'an kad ga nisam procitao na izvornom jeziku", pa bih i ja recimo mogao napraviti paralelu za one koji ne smatraju da je Gilmour bog - "kako vi mozete komentarisati njegovu muziku kada ste mozda culi jednu pjesmu i kada niste muzicari pa ne mozete to cuti na nacin na koji ja to cujem", sto bi bila analogija tome da ja ne znam arapski pa da zbog toga ne mogu vidjeti ljepotu kur'ana.

Ja isto tako ne negiram to da neko vidi u kur'anu i njegovim surama ljepotu i savrsenstvo, ali bar treba biti posten pa priznati da je to sve subjektivno i da nista ne mora znaciti, koliko to neko vidi u kur'anu, drugi to vide u bibliji, treci u nekoj knjizi koja nema veze sa religijom, cetvrti u muzici...
Loulou

#1011 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Loulou »

Budući da je tema o religijama, sad čitam da je irski parlament donio Zakon o kleveti u kojem je predviđena i stavka blasfemije, odnosno bogohuljenja. Kazne predviđene za one koji "objave ili izreknu blasfemične tvrdnje" kretat će se do 25.000 eura.
http://www.vecernji.hr/vijesti/irska-za ... lanak-3686

Dobro smo prošli, dobro smo proooošli... (za sad) :mrgreen:
:run:
Ateista

#1012 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

Loulou wrote:Budući da je tema o religijama, sad čitam da je irski parlament donio Zakon o kleveti u kojem je predviđena i stavka blasfemije, odnosno bogohuljenja. Kazne predviđene za one koji "objave ili izreknu blasfemične tvrdnje" kretat će se do 25.000 eura.

@ Optimus, ovo je jedan od razloga zbog kojeg ja nisam tako optimistican kao ti, ali se nadam da je ovo samo rijetkost i da si ti u pravu.
BlooQ.

#1013 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

Loulou wrote:Budući da je tema o religijama, sad čitam da je irski parlament donio Zakon o kleveti u kojem je predviđena i stavka blasfemije, odnosno bogohuljenja. Kazne predviđene za one koji "objave ili izreknu blasfemične tvrdnje" kretat će se do 25.000 eura.

"Problematični zakon, koji je naljutio irske ateiste, definira blasfemičnim svaku tvrdnju ili materijal (knjige, filmovi) koji debelo vrijeđa nešto što neka religija drži svetim, te tako vrijeđa dovoljan broj ljudi koji su sljedbenici te religije. Također, zakon dopušta Garda Siochani (irska policija) da ulaze u domove ili prostore ako opravdano vjeruju da se tamo nalaze blasfemični materijali."

jadni jadni monty python :D
BlooQ.

#1014 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

znaci ni najmanji malecki malecki ironicni komentar nije dozvoljen?

sta je ovo 1984?

pokusaj kontrolisanja misli?
Ateista

#1015 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

BlooQ. wrote:znaci ni najmanji malecki malecki ironicni komentar nije dozvoljen?

sta je ovo 1984?

Polako se ide u tom smjeru, jos da nam ugrade cipove pod kozu, a i to nije vise tako daleko, samo je pitanje vremena kada ce to uvesti kao zakonski obavezno...

A na sta mislis iz 1984-te?
BlooQ.

#1016 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

Ateista wrote:
BlooQ. wrote:znaci ni najmanji malecki malecki ironicni komentar nije dozvoljen?

sta je ovo 1984?

Polako se ide u tom smjeru, jos da nam ugrade cipove pod kozu, a i to nije vise tako daleko, samo je pitanje vremena kada ce to uvesti kao zakonski obavezno...

ne navedoh mislila sam na Orwellovu 1984 i citav proces double thinkinga...i kontrolisanja vijesti, misli i proslosti i nase sadasnjosti
andrija2007

#1017 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by andrija2007 »

sta je ovo 1984?

Ma Orwell je cesto mala maca za represiju rijeci i misli, koju imamo za dorucak, rucak i veceru.
ružmarin-a

#1018 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by ružmarin-a »

ođe brate treba da se javi oni s političkih nauka koji su imali predmet o religijama, i ako su šta naučili da nam pišu :oops:
novi_lik

#1019 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by novi_lik »

Ateista wrote: ateista
Sto se tice samog Boga uzvisenog, ja smatram da je ono sto je zbunilo ljude poput tebe i dovelo vas do takvog misljenja kakvo imate o Bogu dz.s. je sljedece. Uglavnom svaka vjera Boga uzvisenog spiminju u kontekstu bića.I citajuci vjerske knjige i ono sto pise u njima, tebi se cini to sve jadnim, a to je cisto zbog ne shvatanja, prvo onih koji treba da prenose Bozju rijec uzvisenu, pa dalje onih koji je ni ne pokusavaju shvatiti, jer u nju ne vjeruju. Bog se ne moze jednostavno objasniti rjecju bice, jer mi smo bica, zivotinje su bica, biljke su bica, ali Bog dz.s. kaze da je on sve, u svemu, sve cuje i sve vidi (obrati pozornost na pojmove CUJE I VIDI, to je pisano na nacin da bi ljudi shvatili, ali ljudi odmah shvacaju kako Bog dz.s. ima oci i usi kojima gleda i slusa), sve zna, dakle ako je on sve, on je materija i antimaterija (najjednostavnije pojasnjeno) i jos sve sto mi ni ne znamo da postoji. Dakle sada gledano, ako se covjek sastoji od određenog broja materijala, i mi u svojoj glavi imamo mozak, kojim shvatamo svijet oko sebe, i taj se mozak sastoji od određenog broja materijala, ogranicenog broja materijala, i u takvom mozgu se krije inteligancija, ovakva kakva jeste, sta mislis kakva se onda inteliganicja nalazi u onome sto je sve, dakle beskonacan broj materijala i nematerijala, i onoga sto mi jos ne znamo da postaoji. Dakle greska je kad ljudi kazu da je Bog uzviseni ''Bice'', to je nedovoljna rijec, rijec koju je covjek izmislio, naprotiv on je vise od toga, one je UNIVERZALNA INTELIGANCIJA. I jos ono sto zbunjuje cesto je pojmovi kada se u Kur'anu spomene npr. Bozja ruka, ili kao sto sam nevo On sve vidi i sve cuje, i sam Allah dz.s. kaze da ne raspravljamo o tome jer nas moze odvesti u grijeh, zbog neshvatanja. On dz.s. kaze da mi ne mozemo shvatiti sta je On niti kako izgleda.
Evo jedan dokaz jos, to sto mi muslimani uvijek uz Bozje ima dodajemo rijec Dzllesanuhu (dz.s.), sto znaci uzviseni, jer je On nesto uzviseno i neopisivo. Kazi mi sad, da li bi mogao prihvatiti ovakvo objasnjenje?
Allahu moj oprosti mi ako sam zgrijesio u ovom sto sam napisao jer sam stvarno dosao do same granice dopustenog, onog na sta si nas Ti upozorio, da ne raspravljamo o Tebi, vec o Tvojim stvorenjima. AMIN.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1020 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by dr.gog »

Ateista wrote:

sta je ovo 1984?

Meni pade na pamet opis ambijenta stambene zgrade, haustora vječno zagušenog zadahom loše čorbe od kupusa, opis kako lice postaje grubo jer su žileti deficitarna roba, a sapun prejak.Zaglupljenost svih onih koji decenijama vjerno održavaju apsolutnost vlasti Brata.

Jedna je Orwellova aluzija bila konstruirana na slici staljinizma i pričama o sf-planovima SS-a za apsolutnu kontrolu untermenschen(podljudi) putem uniformnih zakona i uređaja.

Nakon nekoliko decenija Orwellova slika više nije parodična i bizarna slika mutiranog realsocijalizma.To je ono što danas nazivamo liberalna, evropska intelektualna i politička scena, okorjela u birokraciji, šovinizmu i licemjerju kojim natura demokraciju dok u vlastitim im zemljama divlja najcrnji šovinizam i diskriminacija.

Nakaza od institucionalizirane i mistifikovane Crkve u Evropljana,posebice u Njemačkoj i potpuno raspadnutoj, moralno i društveno ruiniranoj Italiji, pokušava igrati nadnacionalni faktor ,moralnu katedru Evrope.

Čitav cirkus od bezvrijednih i površnih teoloških rasprava u takozvanom ekumenskom pokretu.

Nacistički nastrojeni sektaši Katoličke crkve (sljedbenici nekad izopćenog biskupa Lefevebrea) negiraju holokaust uz istovremeno inzistiranje Pape na banalnostima tipa prevaziđene dogme o kontracepciji...Umjesto brige o desetinama hiljada ljudi u Njemačkoj koji ostaju bez posla i brojnim dezorijentiranim doseljenicima iz bivšeg SSSR-a njemački intelektualci se danima prenemažu, kršćanski brižno, treba li fanatičnim starokatolicima dopustiti zaređivanje svećenika.
Evangelistička crkva pak, muku muči da nagovori telecom -firme da unajme još koji crkveni toranj za bazne stanice.Crkve su prazne.Njemački mladi katolici najčešće nikad i ne kroče u crkvu nakon obreda Krizme-potvrde.Evangelisti i Katolici su postali zapravo jedna te ista, prazna i bezsadržajna institucija koja se bori da financijski preživi kako bi isfinansirali stotine bolnica i škola širom svijeta dok je narod iz kojeg potiče-sve više i više vjerski nezainteresovan.

U Italiji je pak licemjerje Crkve umjetnost svoje vrste-dok niže svećenstvo radi po 14 sati dnevno na zbrinjavanju bezbrojnih emigranata i gladnih,kardinali i Papa se bave svjetskom politikom i moraliziraju frazama svađajući se sa dva najveća idiota militantnog ateizma Dawkinsom i Brownom(mada potonjeg boli briga za naivne čitaoce njegova kvazivjerskog žutila i uspaljene kardinale).
Najkonzervativniji katolici Italije, južnjaci, mirno posmatraju robovlasništvo i fašističko ugnjetavanje imigranata koji im donose najveći prihod od poljoprivrede.Podržavaju najdebilnijeg Dodika u Evropi, Berlusconija, koji rasipa milijarde i usput prevrće našmrkane maloljetnice na privatnim partijima.

sad ga se tobože kardinali gnušaju..do iduće milionske donacije za gradnju ogromnih crkava..

No tim kvazikršćanskim dušama su sad najcrnja prijetnja muslimani, podjeljeni u brojne imigrantske zajednice u kojima na prste jedne ruke možete nabrojati one koji govore jezik i znaju pisati, ali nakon urednog podizanja socijalne pomoći od mrskih ćafira s vremena na vrijeme planiraju ponešto dići u zrak i prave izlete u džihad.Među njima je licemjerje također rašireno, posebno među militantnim šejhovima čije opskurne DVD-ove gutaju mladi i neobrazovani mladići iz siromašnih porodica.

Intelektualci razvlače žvake o zavjerama Crkve i koriste svaku priliku za samopromociju pljuvanjem po bilo čemu što ima riječ Isus ili Muhammed u tekstu, tipa prvoklasnih kretena iz Holandije i Danske koji nisu shvatili poentu Monty Pythona, pa vrijeđaju ljude zbog gole činjenice da ne misle kao oni i vjeruju u Boga, trpajući u koš bosansku nanu koja klanja sabah sa alžirskim i pakistanskim fakinima koji obećavaju hurije dženetske za uspješno dizanje nevjernika u zrak.

I cijelo vrijeme dok pratim i čitam te licemjerne javne polemike, samo mi je pojam taštine i pokondirenosti u glavi, jer ni jedni ni drugi ni treći više pojma nemaju o temeljnim vrijednostima vjeronauka i čovjekoljublja odn. sekularnog humanizma.
Udobno ušuškani, jedni gledaju Zeitgeist i čitaju Dawkinsa uz kokice i u čudu gledaju i komentarišu "Ma znao sam ja..vidiš ti kako je to smišljeno...ma treba to sve ukinut".
Drugi isto tako udobno ušuškani gutaju razne Jahje, Didate, ibn ove i one, velečasne pete i desete, cirkusante tipa Sudca Zlatka kojeg štuju naglo probuđeni pripadnici jet-seta, i sujevjerne bakice i neurotičari koji retka iz Biblije o tim prevarantima ne znaju.

Dosadnih prepirki između raznih lažnih kršćanskih konzervativaca i trulih umišljenih liberala u političkom svijetu je sve više i sve su ispraznije.Korumpirani i truli režimi Bliskog istoka, zadrigli i u zlatu i nafti opijeni feudalci Saudijske Arabije šire svoju verziju šerijtskog rata i poretka po zatucanim i zaostalim zemljama bivšeg SSSR-a, Bosni, i Africi pumpajući milione u razne terorističke opskurne grupe i spamajući svojom unificiranom literturom koja se pretežito bavi unižavanjem kršćanske teologije i civilizacije.

Sumanuti režim šitskih mula u Iranu je poput kancera na tkivu Perzije i svojom zatucanošću izolira i koči razvoj biološki najmlađe nacije svijeta sa ogromnim resursima.Običaji i bolesne tradicije paganskoog porijekla stvaraju o Islamu sliku koja je desničarskoj evropi i uspaljenim dokonim ateistima gorivo za njihove šuplje i beskorisne tirade mržnje prema svemu što ima predsznak islama.

Pa tako trezveni Engleski liberali reklamiraju ateizam na autobusima, a austrijske seljačine i malograđanski šljam izrađuje saobraćajne znakove sa precrtanim simbolom džamije, pozlaćeni križići sa Isusovim likom se ljuljaju na grudima porno zvijezda, a polumjesec i zvijezda krase nabildana prsa turskih i arapskih dilera heroina i makroa po Hamburgu.Omladina muslimanskih obitelji, pa i bošnjačkih izbjeglica naturaliziranih u Skandinaviji sve više naginje miksu vehabijskog islama i pervertirane Avazove SDA-Cerić političke priče.
Djeca iz bošnjačkih obitelji koje su preživjele genocid, a koje žive u Australiji i SAD po internetu koriste jezik najcrnje mržnje naspram pravoslavnih Srba jedva sastavljaući pravilnu rečenicu na bosanskom jeziku, te ratuju tastaturama sa nacističkom katoličkom mladeži i srpskom fašističkom dijasporom.
Jedino ih uspijeva zajedno okupiti jezovita ekipa web-sitea Stormfront i njihov ostarjeli demon administrator.

Nigdje tu ni vjere, ni Muhammedove a.s. poruke, ni Kristove Propovjedi na gori nema, niti onih ideala humanizma 20-og vijeka nema :(
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#1021 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by dr.gog »

Ah, da..

hepek071

neki_lik

banned by zoom66

trajno. :)
BlooQ.

#1022 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

dr.gog wrote:
Meni pade na pamet opis ambijenta stambene zgrade, haustora vječno zagušenog zadahom loše čorbe od kupusa, opis kako lice postaje grubo jer su žileti deficitarna roba, a sapun prejak.Zaglupljenost svih onih koji decenijama vjerno održavaju apsolutnost vlasti Brata.

Jedna je Orwellova aluzija bila konstruirana na slici staljinizma i pričama o sf-planovima SS-a za apsolutnu kontrolu untermenschen(podljudi) putem uniformnih zakona i uređaja.

Nakon nekoliko decenija Orwellova slika više nije parodična i bizarna slika mutiranog realsocijalizma.To je ono što danas nazivamo liberalna, evropska intelektualna i politička scena, okorjela u birokraciji, šovinizmu i licemjerju kojim natura demokraciju dok u vlastitim im zemljama divlja najcrnji šovinizam i diskriminacija.

Nakaza od institucionalizirane i mistifikovane Crkve u Evropljana,posebice u Njemačkoj i potpuno raspadnutoj, moralno i društveno ruiniranoj Italiji, pokušava igrati nadnacionalni faktor ,moralnu katedru Evrope.

Čitav cirkus od bezvrijednih i površnih teoloških rasprava u takozvanom ekumenskom pokretu.

Nacistički nastrojeni sektaši Katoličke crkve (sljedbenici nekad izopćenog biskupa Lefevebrea) negiraju holokaust uz istovremeno inzistiranje Pape na banalnostima tipa prevaziđene dogme o kontracepciji...Umjesto brige o desetinama hiljada ljudi u Njemačkoj koji ostaju bez posla i brojnim dezorijentiranim doseljenicima iz bivšeg SSSR-a njemački intelektualci se danima prenemažu, kršćanski brižno, treba li fanatičnim starokatolicima dopustiti zaređivanje svećenika.
Evangelistička crkva pak, muku muči da nagovori telecom -firme da unajme još koji crkveni toranj za bazne stanice.Crkve su prazne.Njemački mladi katolici najčešće nikad i ne kroče u crkvu nakon obreda Krizme-potvrde.Evangelisti i Katolici su postali zapravo jedna te ista, prazna i bezsadržajna institucija koja se bori da financijski preživi kako bi isfinansirali stotine bolnica i škola širom svijeta dok je narod iz kojeg potiče-sve više i više vjerski nezainteresovan.

U Italiji je pak licemjerje Crkve umjetnost svoje vrste-dok niže svećenstvo radi po 14 sati dnevno na zbrinjavanju bezbrojnih emigranata i gladnih,kardinali i Papa se bave svjetskom politikom i moraliziraju frazama svađajući se sa dva najveća idiota militantnog ateizma Dawkinsom i Brownom(mada potonjeg boli briga za naivne čitaoce njegova kvazivjerskog žutila i uspaljene kardinale).
Najkonzervativniji katolici Italije, južnjaci, mirno posmatraju robovlasništvo i fašističko ugnjetavanje imigranata koji im donose najveći prihod od poljoprivrede.Podržavaju najdebilnijeg Dodika u Evropi, Berlusconija, koji rasipa milijarde i usput prevrće našmrkane maloljetnice na privatnim partijima.

sad ga se tobože kardinali gnušaju..do iduće milionske donacije za gradnju ogromnih crkava..

No tim kvazikršćanskim dušama su sad najcrnja prijetnja muslimani, podjeljeni u brojne imigrantske zajednice u kojima na prste jedne ruke možete nabrojati one koji govore jezik i znaju pisati, ali nakon urednog podizanja socijalne pomoći od mrskih ćafira s vremena na vrijeme planiraju ponešto dići u zrak i prave izlete u džihad.Među njima je licemjerje također rašireno, posebno među militantnim šejhovima čije opskurne DVD-ove gutaju mladi i neobrazovani mladići iz siromašnih porodica.

Intelektualci razvlače žvake o zavjerama Crkve i koriste svaku priliku za samopromociju pljuvanjem po bilo čemu što ima riječ Isus ili Muhammed u tekstu, tipa prvoklasnih kretena iz Holandije i Danske koji nisu shvatili poentu Monty Pythona, pa vrijeđaju ljude zbog gole činjenice da ne misle kao oni i vjeruju u Boga, trpajući u koš bosansku nanu koja klanja sabah sa alžirskim i pakistanskim fakinima koji obećavaju hurije dženetske za uspješno dizanje nevjernika u zrak.

I cijelo vrijeme dok pratim i čitam te licemjerne javne polemike, samo mi je pojam taštine i pokondirenosti u glavi, jer ni jedni ni drugi ni treći više pojma nemaju o temeljnim vrijednostima vjeronauka i čovjekoljublja odn. sekularnog humanizma.
Udobno ušuškani, jedni gledaju Zeitgeist i čitaju Dawkinsa uz kokice i u čudu gledaju i komentarišu "Ma znao sam ja..vidiš ti kako je to smišljeno...ma treba to sve ukinut".
Drugi isto tako udobno ušuškani gutaju razne Jahje, Didate, ibn ove i one, velečasne pete i desete, cirkusante tipa Sudca Zlatka kojeg štuju naglo probuđeni pripadnici jet-seta, i sujevjerne bakice i neurotičari koji retka iz Biblije o tim prevarantima ne znaju.

Dosadnih prepirki između raznih lažnih kršćanskih konzervativaca i trulih umišljenih liberala u političkom svijetu je sve više i sve su ispraznije.Korumpirani i truli režimi Bliskog istoka, zadrigli i u zlatu i nafti opijeni feudalci Saudijske Arabije šire svoju verziju šerijtskog rata i poretka po zatucanim i zaostalim zemljama bivšeg SSSR-a, Bosni, i Africi pumpajući milione u razne terorističke opskurne grupe i spamajući svojom unificiranom literturom koja se pretežito bavi unižavanjem kršćanske teologije i civilizacije.

Sumanuti režim šitskih mula u Iranu je poput kancera na tkivu Perzije i svojom zatucanošću izolira i koči razvoj biološki najmlađe nacije svijeta sa ogromnim resursima.Običaji i bolesne tradicije paganskoog porijekla stvaraju o Islamu sliku koja je desničarskoj evropi i uspaljenim dokonim ateistima gorivo za njihove šuplje i beskorisne tirade mržnje prema svemu što ima predsznak islama.

Pa tako trezveni Engleski liberali reklamiraju ateizam na autobusima, a austrijske seljačine i malograđanski šljam izrađuje saobraćajne znakove sa precrtanim simbolom džamije, pozlaćeni križići sa Isusovim likom se ljuljaju na grudima porno zvijezda, a polumjesec i zvijezda krase nabildana prsa turskih i arapskih dilera heroina i makroa po Hamburgu.Omladina muslimanskih obitelji, pa i bošnjačkih izbjeglica naturaliziranih u Skandinaviji sve više naginje miksu vehabijskog islama i pervertirane Avazove SDA-Cerić političke priče.
Djeca iz bošnjačkih obitelji koje su preživjele genocid, a koje žive u Australiji i SAD po internetu koriste jezik najcrnje mržnje naspram pravoslavnih Srba jedva sastavljaući pravilnu rečenicu na bosanskom jeziku, te ratuju tastaturama sa nacističkom katoličkom mladeži i srpskom fašističkom dijasporom.
Jedino ih uspijeva zajedno okupiti jezovita ekipa web-sitea Stormfront i njihov ostarjeli demon administrator.

Nigdje tu ni vjere, ni Muhammedove a.s. poruke, ni Kristove Propovjedi na gori nema, niti onih ideala humanizma 20-og vijeka nema :(
zašto im ne okrenemo leđa, jer uviđamo prazninu njihovoga nauka, te se okrenemo jedni drugima sa pruženom rukom i jednostavno BE KIND jedni prema drugima bez obzira na razlike koje su između nas?
zasto se ne otrgnemo od kandzi nase proslosti, nasih roditelja, nasih ucitelja, nasih vjerskih i politickih voda?
jer je tesko
i lakse je ici niz struju
a ideala moj dr. gog odavno nema niti idealista
ostaju samo razocarani cinici
i svijet tone jer nam je postalo svejedno, principi univerzalni ljudski propadaju jer nam je svejedno, mašina je tu i melje nas, sa posla trčimo kući izmoreni, preskačemo prosjaka koji umire na cesti jer žurimo i ne primjećujemo, i ako pogledaš sebe i oko sebe i svijet, sve smo manje ljudi (i vjernici i ateisti i ovi i oni), a sve smo više prazne ljušture koje drugi pune po potrebi, a mi ne pružamo otpor

off topic

could i be your Winston Smith? :D would you be my Julia? and zoom could be the Thought police :D
Ateista

#1023 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by Ateista »

Interesantno, kada se govori negativno o religiji onda, uvijek se poziva na to da to nije poruka koju je slao Isus ili Muhammed, da je to iskrivljeno tumacenje religije i slicno. Sa tim se donekle i slazem, ne mogu reci da se slazem sa njima i da je to sve pozitivno, ali je ponasanje vjernika u vecini slucajeva jako daleko od onoga sto su oni propagirali.

Sa druge strane, kada se govori o Komunizmu, svi uzimaju za primjer Staljina i Kinu, uglavnom ne priznajuci pri tome isti argument koji vjernici koriste u odbranu, da je izvedba komunizma isto tako daleko od onoga sto je sama ideja komunizma.

Samo malo poredjenje.
donBeton

#1024 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by donBeton »

Ateista wrote:Interesantno, kada se govori negativno o religiji onda, uvijek se poziva na to da to nije poruka koju je slao Isus ili Muhammed, da je to iskrivljeno tumacenje religije i slicno. Sa tim se donekle i slazem, ne mogu reci da se slazem sa njima i da je to sve pozitivno, ali je ponasanje vjernika u vecini slucajeva jako daleko od onoga sto su oni propagirali.

Sa druge strane, kada se govori o Komunizmu, svi uzimaju za primjer Staljina i Kinu, uglavnom ne priznajuci pri tome isti argument koji vjernici koriste u odbranu, da je izvedba komunizma isto tako daleko od onoga sto je sama ideja komunizma.

Samo malo poredjenje.
Koga od državnika bi trebali uzimati za primjer ko je bio ispravan a da je bio komunista? Ja za predstavnike komunizma hoću i moram smatrati ljude koji su bili na čelima komunističkih partija. A ti, kad želiš govoriti o zločinima religije onda govori o zločinima koje su pravili čelnici i pripadnici vjerskih zajednica. Nema mi ništa gore nego kad kažu da je 91. rat počeo zbog religije...
Isto tako, u toj "negativnoj priči o religiji" većinom govoriš o vlastitom mišljenju kada posmatraš nekog vjernika ili nekog ko sebe naziva vjernikom, apsolutno nebitno, kao i o stvarima koje su nelogične, možda tebi i glupe, zatvarajuće, nepravedne, loše, ali koje u suštini nisu ni ilegalne niti se kose sa onim globalnim moralnim načelima. Ja kad govorim o komunizma ja također mogu reći svoje mišljenje i govoriti o nepravdama, nelogičnostima i poražavajućim stvarima kod Marksa, ali nemoj to miješati i porediti sa tim kada govorim o ubijanjima, mučenjima, izgladnjivanjem, ratnom zločinu... itd... Tada mi ti govori o zločinima počinjenim od vjerskih zajednica kroz historiju. Glupo je mjeriti koje je veće zlo, ali možemo se u postotcima i takmičiti, što mislim da nije primjereno jer je puno bolje govoriti o razlozima istih i pretpostavkama šta je opasnije po moderno društvo.
BlooQ.

#1025 Re: Hajmo malo o religijama..

Post by BlooQ. »

donBeton wrote:
Ateista wrote:Interesantno, kada se govori negativno o religiji onda, uvijek se poziva na to da to nije poruka koju je slao Isus ili Muhammed, da je to iskrivljeno tumacenje religije i slicno. Sa tim se donekle i slazem, ne mogu reci da se slazem sa njima i da je to sve pozitivno, ali je ponasanje vjernika u vecini slucajeva jako daleko od onoga sto su oni propagirali.

Samo malo poredjenje.
Koga od državnika bi trebali uzimati za primjer ko je bio ispravan a da je bio komunista? Ja za predstavnike komunizma hoću i moram smatrati ljude koji su bili na čelima komunističkih partija. A ti, kad želiš govoriti o zločinima religije onda govori o zločinima koje su pravili čelnici i pripadnici vjerskih zajednica. Nema mi ništa gore nego kad kažu da je 91. rat počeo zbog religije...
Isto tako, u toj "negativnoj priči o religiji" većinom govoriš o vlastitom mišljenju kada posmatraš nekog vjernika ili nekog ko sebe naziva vjernikom, apsolutno nebitno, kao i o stvarima koje su nelogične, možda tebi i glupe, zatvarajuće, nepravedne, loše, ali koje u suštini nisu ni ilegalne niti se kose sa onim globalnim moralnim načelima. Ja kad govorim o komunizma ja također mogu reći svoje mišljenje i govoriti o nepravdama, nelogičnostima i poražavajućim stvarima kod Marksa, ali nemoj to miješati i porediti sa tim kada govorim o ubijanjima, mučenjima, izgladnjivanjem, ratnom zločinu... itd... Tada mi ti govori o zločinima počinjenim od vjerskih zajednica kroz historiju. Glupo je mjeriti koje je veće zlo, ali možemo se u postotcima i takmičiti, što mislim da nije primjereno jer je puno bolje govoriti o razlozima istih i pretpostavkama šta je opasnije po moderno društvo.

Socijalizam
Prvi opisuje društveno-ekonomsko uređenje u kojemu je većina sredstava za proizvodnju u javnom, odnosno državnom vlasništvu, a većina ekonomske djelatnosti se odvija pod strogom kontrolom države u svrhu što ravnomjernije raspodjele društvenog bogatstva. U markstističkoj literaturi se socijalizam navodi kao prijelazni period od kapitalizma prema besklasnom društvu - komunizmu.
Komunizam
Komunizam su definirali Karl Marx i Friedrich Engels 1848. u knjižici sa naslovom "Manifest Komunističke partije" koja je bila prvo objavljena u Londonu. Komunistički manifest je definirao utopiju - komunizam gdje svi rade i uzimaju prema svojim potrebama, a u takvom društvu ne postoji privatno vlasništvo, kapitalizam a ni država. Mnoge ideje koje su Marx i Engels iznjeli nisu bile nove i one su se pojavile prije u dijelima Platona ("Država"), te u dijelu sir Thomasa Morea ("Utopija"), no oni su uskadili te ideje sa tadašnjim vremenom i shvaćanjima.
Marksizam historiju tumači kroz sukob povlaštenih i potlačenih društvenih klasa, te smatra da će svi društveni problemi biti riješeni stvaranjem besklasnog društva zvanog komunizam. Kao prijelazna faza između kapitalizma - koga marksisti smatraju posljednjim stadijem klasnog društva - i komunizma bi se trebao uspostaviti socijalizam u kome bi postepeno trebalo biti ukinuto privatno vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju.

Nema veze Marks sa Golim otokom ako si na to aludirao
Post Reply