ime bebe

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
madner

#1001 Re: ime bebe

Post by madner »

Zulfikar
ili
Handzar :D
drekalica28

#1002 Re: ime bebe

Post by drekalica28 »

nellington wrote:
drekalica28 wrote:Zamislite djetetu dati ime Kan. :oops:
Džingis, Oliver i moj mali Kan :D Zar nije kjut :D
mene asocira na onog tigra iz crtanog....šir kan. :oops:
Ambrozija

#1003 Re: ime bebe

Post by Ambrozija »

xDenisx wrote:Tvrtko je grdno ime :dance:
ne znam sto ste svi navalili da osudite imena tipa Lejla, Amela i sl. Pa taman da se svako drugo dijete tako zove ja bih to ime ipak prije izabrala nego da mi se dijete zove Farah (gdje lomim jezik i izgleda kao da pljujem), ili davala razna izmisljena tipa Altea svi se kao nesto trude da pokazu kako su "napredni"
:thumbup:

Farah mi i nije tako lose, ali Iman, Hanadi, Nives a posebno ova ultrakratka tipa Mia, Ena, Dea, Tea su mi skroz bezveze. Sara, Ajla i Hana su dosadna ali pristojna imena.

A najljepsa su ona koja su starinska i moderna u isto vrijeme, Emina, Aida, Alma, Jasmina, Selma, Lejla, Dina, Nermina, Amira...

Meni se moje ime ne pretjerano svidja, ali eto :)
Treci ili cetvrti put ovo pises :D Shvatili smo da mrzis nas Mie, Ene, Dee, Tee :roll:
HAVANA

#1004 Re: ime bebe

Post by HAVANA »

Ja bas volim i mia i ena i tea i dea.Jedno sam i dao. :D
Abu FEED el-Castro

#1005 Re: ime bebe

Post by Abu FEED el-Castro »

nineinchnails wrote:
male_okice wrote: stvar je sledeca NE POSOTJE MUSLIMANSKA IMENA nego postoje arapska turska perzijska itd. Muslimani su duzni dati svom imenu LIJEPO IME odnosno ime lijepog znacenja i to je to, nigdje ne pise da mora biti arapsko/tursko, eh sad sto su s nama vladale te drzave 500 godina i sto je vjerovatno vecina tadasnjih muslimana pocela davati arapska/turska imena jer su ona povezivana za Islamom i to ostalo tako kao dio tradicije je sasvim drugi par carapa
Tacno 100%, samo nikako da skontaju.
Tacno ali ne i dovoljno za reci. Ne mozes se izdvojiti okoline i zanemariti utjecaj tradicije. A tradicija, ako se ne kosi sa islamskim principima, onda je islamom prihvatljiva, cak moze se reci i pozeljna (usulsko pravilo veli el-adetu muhakkeme).
Jer, Radovan je veoma lijepo ime, Slobodan takodjer, i semanticki i foneticki. A Ratko nije daleko od Tvrtko.
Tokom vremena, na nasim prostorima, doslo je do raslojavanja u mnogim segmentima tradicije. Na malom prostoru dosta elemenata se mijesalo, prelamalo, suživilo, suratovalo. Sve je to ostavilo traga na mnogome cemu pa cak i na leksici no da ne kucamo sad i na ta vrata.
No hajde na momenat da budemo principijelni sa ovom polovicnom teorijom iznesenom iznad pa da se zapitamo a zasto to Bosnjaci, evo recimo neka fina porodica iz Srebrenice, moze i iz Sarajeva vala, ne bi nadila trojici sinova koje dobiju tri prelijepa imena: Slobodan, Radovan i Ratko? Jel se to kosi sa islamom? Hocetel da vam odgovorim ili vec znate odgovor da se, eto, ne kosi? A kosi li se sa tradicijom? I kosi li se sa nezacijeljenim ranama nas Bosnjaka nad kojima su Radovani, Slobodani i Ratnici pocinili genocid?
Ime kao ime, usput moze da pokupi dodatna znacenja, koja ne nosi u svojoj semantickoj osnovi, to moze biti u kracem ili u duzem periodu. U arapa je recimo sasvim normalno, i jedino moguce, da koriste iste termine cak i za Boga, ne samo za ljude, tako da i krscani i muslimani prizivaju - Allaha. Kod nas to, reci cu sada cak i sa zaljenjem, to je nemoguce. A puno bi bila laksa i komunikacija i interakcija kada bi recimo svi znali da dozivamo istog Boga.
Dakle vrlo je moguce da ime moze pokupiti dodatna znacenja, i moguce je da jedno "neutralno" ime odjednom, odnosno ne odjednom nego tokom odredjenog vremena, postane bosnjacko, drugo se vise posrbi ili prokroati. Uostalom ni drzimo samo mi Bosnjaci tu "privilegiju" svojih imena, to je rasprostranjeno u svijetu. I nase prve komsije, Srbi i Hrvati, iako i jedni i drugi krscani, imaju imena koja su se isprofilisala. Ivo je Ivo a Jovo je Jovo.
Naposljetku, da sad banalizujemo maksimalno, i krst u svojoj biti nije nista vise od dvije proste okomite linije no on nosi ogromnu simboliku u sebi. Ili mozda neko misli da je sasvim u redu da musliman na vrat okaci dvije okomite linije? :)
Abu FEED el-Castro

#1006 Re: ime bebe

Post by Abu FEED el-Castro »

Kontam sad, cini mi se da je negdje bila i tema o "bosnjackim imenima", pa ako me sjecanje ne vara i mislite da je tamo prilicnija diskusija o ovome, a vi onda prebacite ovih par postova da ne strse ovdje.
Ma.Le.Na

#1007 Re: ime bebe

Post by Ma.Le.Na »

od tih kratkih imena meni je ipak najdraze Ana..
Ema je nekad bilo drago..ali je suvise cesto
Not My Idea

#1008 Re: ime bebe

Post by Not My Idea »

leet wrote:
Not My Idea wrote:
Mr. Brightside wrote:NMI, pa koje je ime u pitanju? :zoka:
evo rekoshe mi da se jedan stadion tako zove :cry:
Old Trafford, Kosevo, San Siro ? :mrgreen:
Bilino :D
dječak sa šibicama

#1009 Re: ime bebe

Post by dječak sa šibicama »

Tufik

Moje ime je jako lijepo :oops: :D
xDenisx

#1010 Re: ime bebe

Post by xDenisx »

Ambrozija wrote:
xDenisx wrote:Tvrtko je grdno ime :dance:
ne znam sto ste svi navalili da osudite imena tipa Lejla, Amela i sl. Pa taman da se svako drugo dijete tako zove ja bih to ime ipak prije izabrala nego da mi se dijete zove Farah (gdje lomim jezik i izgleda kao da pljujem), ili davala razna izmisljena tipa Altea svi se kao nesto trude da pokazu kako su "napredni"
:thumbup:

Farah mi i nije tako lose, ali Iman, Hanadi, Nives a posebno ova ultrakratka tipa Mia, Ena, Dea, Tea su mi skroz bezveze. Sara, Ajla i Hana su dosadna ali pristojna imena.

A najljepsa su ona koja su starinska i moderna u isto vrijeme, Emina, Aida, Alma, Jasmina, Selma, Lejla, Dina, Nermina, Amira...

Meni se moje ime ne pretjerano svidja, ali eto :)
Treci ili cetvrti put ovo pises :D Shvatili smo da mrzis nas Mie, Ene, Dee, Tee :roll:
Pa izvini Teice, draga si mi kao forumasica, ali me zaista nervira ovaj trend :mrgreen:
theTruePath

#1011 Re: ime bebe

Post by theTruePath »

Ma slabo ko i daje ta imena,eto recimo svaka Mia,Ena,Dea koju znam je iz mjesanog braka,,i uglavnom su takva imena i popularna u takvim brakovima,jer su neutralna itd
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1012 Re: ime bebe

Post by plain vanilla »

samo znam da moje ime na turskom ima :skoljka: znacenje :lol: :lol:
male_okice

#1013 Re: ime bebe

Post by male_okice »

Abu FEED el-Castro wrote:
nineinchnails wrote:
male_okice wrote: stvar je sledeca NE POSOTJE MUSLIMANSKA IMENA nego postoje arapska turska perzijska itd. Muslimani su duzni dati svom imenu LIJEPO IME odnosno ime lijepog znacenja i to je to, nigdje ne pise da mora biti arapsko/tursko, eh sad sto su s nama vladale te drzave 500 godina i sto je vjerovatno vecina tadasnjih muslimana pocela davati arapska/turska imena jer su ona povezivana za Islamom i to ostalo tako kao dio tradicije je sasvim drugi par carapa
Tacno 100%, samo nikako da skontaju.
Tacno ali ne i dovoljno za reci. Ne mozes se izdvojiti okoline i zanemariti utjecaj tradicije. A tradicija, ako se ne kosi sa islamskim principima, onda je islamom prihvatljiva, cak moze se reci i pozeljna (usulsko pravilo veli el-adetu muhakkeme).
Jer, Radovan je veoma lijepo ime, Slobodan takodjer, i semanticki i foneticki. A Ratko nije daleko od Tvrtko.
Tokom vremena, na nasim prostorima, doslo je do raslojavanja u mnogim segmentima tradicije. Na malom prostoru dosta elemenata se mijesalo, prelamalo, suživilo, suratovalo. Sve je to ostavilo traga na mnogome cemu pa cak i na leksici no da ne kucamo sad i na ta vrata.
No hajde na momenat da budemo principijelni sa ovom polovicnom teorijom iznesenom iznad pa da se zapitamo a zasto to Bosnjaci, evo recimo neka fina porodica iz Srebrenice, moze i iz Sarajeva vala, ne bi nadila trojici sinova koje dobiju tri prelijepa imena: Slobodan, Radovan i Ratko? Jel se to kosi sa islamom? Hocetel da vam odgovorim ili vec znate odgovor da se, eto, ne kosi? A kosi li se sa tradicijom? I kosi li se sa nezacijeljenim ranama nas Bosnjaka nad kojima su Radovani, Slobodani i Ratnici pocinili genocid?
Ime kao ime, usput moze da pokupi dodatna znacenja, koja ne nosi u svojoj semantickoj osnovi, to moze biti u kracem ili u duzem periodu. U arapa je recimo sasvim normalno, i jedino moguce, da koriste iste termine cak i za Boga, ne samo za ljude, tako da i krscani i muslimani prizivaju - Allaha. Kod nas to, reci cu sada cak i sa zaljenjem, to je nemoguce. A puno bi bila laksa i komunikacija i interakcija kada bi recimo svi znali da dozivamo istog Boga.
Dakle vrlo je moguce da ime moze pokupiti dodatna znacenja, i moguce je da jedno "neutralno" ime odjednom, odnosno ne odjednom nego tokom odredjenog vremena, postane bosnjacko, drugo se vise posrbi ili prokroati. Uostalom ni drzimo samo mi Bosnjaci tu "privilegiju" svojih imena, to je rasprostranjeno u svijetu. I nase prve komsije, Srbi i Hrvati, iako i jedni i drugi krscani, imaju imena koja su se isprofilisala. Ivo je Ivo a Jovo je Jovo.
Naposljetku, da sad banalizujemo maksimalno, i krst u svojoj biti nije nista vise od dvije proste okomite linije no on nosi ogromnu simboliku u sebi. Ili mozda neko misli da je sasvim u redu da musliman na vrat okaci dvije okomite linije? :)
pa cuj logicno je da ja necu dati ime svome djetetu slobodan ili radovan ako ne zelim, ili ako to vuce negativne konotacije za mene, ali ako se meni svidja ime Ana a ja muslimanka zasto bi to onda bilo tabu ime za mene iako je lijepo a i ima lijepo znacnje: "dolazi od latinskog Anna od grčki Hanna < heb. Hanna -milost". O tome sam pricala, normalno je da odredjena imena mogu izazvati covjeku nelagodu gorcinu ili bol, ali ne treba se limitirati ako si musliman i samo davati arapska ili turska imena kao jedina "ispravna" kad ima i drugih.
niko_niko_kao_ja

#1014 Re: ime bebe

Post by niko_niko_kao_ja »

hejbet imena, a ja jos nisam skontala kako cu dijetetu dati ime. :cry:
male_okice

#1015 Re: ime bebe

Post by male_okice »

niko_niko_kao_ja wrote:hejbet imena, a ja jos nisam skontala kako cu dijetetu dati ime. :cry:

slatkis ako je djecak a slatkica ako je djevojcica :lol:
theTruePath

#1016 Re: ime bebe

Post by theTruePath »

niko_niko_kao_ja wrote:hejbet imena, a ja jos nisam skontala kako cu dijetetu dati ime. :cry:

Mukelefa
male_okice

#1017 Re: ime bebe

Post by male_okice »

theTruePath wrote:

Mukelefa
:lol: :lol: :lol:
HomeSweetHome

#1018 Re: ime bebe

Post by HomeSweetHome »

Eh, vi sad Bosanka dotjeraste do Bonsai-age :D

Nego, s mojom djecom u vrtic isla dva brata - jedan Dzingis, drugi Kan :)

btw, meni je Kan super ime :)
niko_niko_kao_ja

#1019 Re: ime bebe

Post by niko_niko_kao_ja »

male_okice wrote:

ma ja, lako se tebi zahebavat, a ja na mukama :lol:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1020 Re: ime bebe

Post by plain vanilla »

male_okice wrote:

mislis swatkis i swatkica :D
male_okice

#1021 Re: ime bebe

Post by male_okice »

plain vanilla wrote:
male_okice wrote:

mislis swatkis i swatkica :D
ispricavam se , my bad :D
Mr. Brightside

#1022 Re: ime bebe

Post by Mr. Brightside »

ma nek se zove Amar kao i sva ostala djeca :D
prilagodjena

#1023 Re: ime bebe

Post by prilagodjena »

moje ime je slavensko i baš mi nešto drago :-D ne trebam mu tražiti značenje :)
Not My Idea

#1024 Re: ime bebe

Post by Not My Idea »

a nije ni lose :thumbup:

:D
prilagodjena

#1025 Re: ime bebe

Post by prilagodjena »

Not My Idea wrote:a nije ni lose :thumbup:

:D
hvala draga,sad skontah da mi je i kod brata slavensko...biće da su moji bili u tom folu :wink:
Post Reply