Ko je smjestio Deda Mrazu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Zelimo li Deda Mraza u zivotima nase djece i djece drugih?

Da, definitivno, idemo zajedno po poklone ( ho!ho!ho! )
196
71%
Ne, niposto, smrt crvenom potkupljivcu i njegovim jatacima!
14
5%
Ne u zivotu mog djeteta, ali ne zabranjujem drugima
45
16%
Svejedno mi je
20
7%

Total votes: 275

chuchumbamayumbe

#1001 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by chuchumbamayumbe »

Djed Mraz je samo kolateralna žrtva
Piše: Emir Imamović Pirke

--------------------------------------------------------------------------------

Pokojni predsjednik Alija Izetbegović još je prije više od deset godina prigovorio Televiziji BiH da nameće ‘nekakve deda mrazove i druge strane simbole’.

SARAJEVO - Dva dana nakon dočeka nove, konačno mirne 1996. godine, Alija Izetbegović, nacionalni lider i državni predsjednik, poslao je pismo uredništvu Televizije BiH, zgrožen snimcima proslave na kojima se “mali broj bezdušnih i drskih pojedinaca usudio, dok su još svježe humke i rane, kreveljiti kao da se ništa nije dogodilo”.

Sarajevo: Gdje je nestao Djed Mraz?

Objasnivši kako narod nije malouman, Izetbegović je zamolio, a zapravo naredio, da televizija prestane nametati “nekakve ‘deda mrazove’ i druge strane simbole”. Tako je, dakle, govorio Alija, a tako danas djeluje Arzija.

Neupitna moć omogućava onima koji je imaju da naredbe daju rijetko, gotovo nikad. Oni, a Izetbegović je bio takav, savjetuju i preporučuju, objašnjavaju i obavezno pokažu razumijevanje. Tako je Izetbegović onima koji u simpatičnom starcu s bijelom bradom ne vide ništa drugo do dječju radost rekao je da Djeda, ako baš žele, zadrže u svojim kućama. Danas, u Sarajevu, na kraju 2008., Mraz je na najboljem putu da tako i završi. Zahvaljujući predanosti direktorice Mahmutović.

Ona je vjerni vojnik prekomponiranja onoga dijela Bosne i Hercegovine na kojem većinu čine Bošnjaci. Šest mjeseci, od proljeća do zime ove godine, odolijevala je kritičkim glasovima i medijskim kampanjama i u djelo provela ono što je zamislila. U gradske, dakle svačije vrtiće, kao direktorica javne ustanove “Djeca Sarajeva” (financirane iz budžeta svih građana BiH, a ne samo onih muslimanske vjeroispovijesti), u sekularnoj prijestolnici sekularne države, uvela je vjeronauk. Jedan jedini - islamski! I kreirala atmosferu u kojoj naredbe više nikome ne trebaju: jednostavno, zna se što je govorio predsjednik i što direktorica misli o “deda mrazovima i drugim stranim simbolima.

Skoro da je dirljivo danas čitati izjave očeva i majki - sve do jedne anonimne, da im djecu “u vrtiću ne bi gledalo preko oka” - u kojima redaju razloge protivljenju uvođenja vjeronauka: te samo petina djece sluša priče o bogoštovlju, a to se, ipak, plaća iz gradskog, dok se, Poruka s vrha

Kako se neki mogu kreveljiti na nečem kao što je proslava Nove godine?
recimo, engleski jezik financira iz kućnih budžeta; te nije u redu da se djeca razdvajaju, te mali su i ne razumiju...

Manje boli biti naivan nego realan, pa priznati kako uvođenje vjeronauka nije hir jedne direktorice, nego naprosto dio strategije prekomponiranja onog dijela BiH koji se nekada smatrao slobodnim teritorijem. Deklarativno, bošnjačka se politika zalagala za sve ono protiv čega su bili srpski i hrvatski nacionalisti: za, znate već, cjelovitu, jedinstvenu, multi...državu ravnopravnih naroda i građana. Niz odluka i političkih poteza suprotstavljenih takvom cilju smatran je ili nedostatkom strategije ili diletantizmom novovremene elite ili tko zna čime.

Nije, naravno, vrtić dokaz naglog zaokreta ka reislamizaciji trećine BiH. Ono je tek jedan od koraka, možda i posljednji, u realiziranju onoga što je prije petnaestak godina, iza zatvorenih vrata Bošnjačkog sabora, rečeno i prihvaćeno: Bosna i Hercegovina - znate već: multi...i ostalo - niti je moguća niti ima puno onih kojima treba! Djeca su tu samo kolateralne žrtve. I to što ih tek petina ide na vjeronauk i što privatni vrtići cvjetaju nije nikakva utjeha. Jer jednom će poći u školu... I pristati biti dio većine ili ostati u manjini, kao recimo sin Feđe Isovića, scenarista sitcoma “Lud, zbunjen, normalan”.

- Ja imam sina koji ne ide na vjeronauk i jedan je od rijetkih takvih u razredu. I dok se ja budem pitao, moj Adem će sjediti u hodniku i čekati da prođe sat vjeronauka, sve dok u hodniku sjede i njegovi prijatelji Luka i Marko. Također, dok mali Ahmed u Trebinju na hodniku čeka da prođe neki drugi vjeronauk, dotle će i moj Adem sjediti u Sarajevu na hodniku. Jedan prijatelj mi je rekao da dijete na vjeronauku ne može ništa loše naučiti. Ja, Feđa Isović:

Moj Adem ne ide na vjeronauk jer je loše da uči da se on i Luka razlikuju
međutim, tvrdim da ne može naučiti ništa toliko dobro na vjeronauku što će poništiti lošu lekciju razdvajanja od Luke i Marka.

Pitanje je je li cilj “naučiti nešto dobro” ili se naučiti na vrijeme biti razdvojen od Luke i Marka? Niste, valjda, toliko naivni da ne znate odgovor?!

Arzija Mahmutović je svjesna kako u Sarajevu - za razliku od drugih dijelova BiH koji odavno funkcioniraju po principu čija regija njegova i religija - još postoje medijski i intelektualni krugovi spremni na otpor, pored ostaloga, i sistemskoj doislamizaciji javnog života, pa tako u rijetkim intervjuima pažljivo plasira teze o Djedu Mrazu kao stranom muslimanskoj tradiciji, dodajući kako joj je “čak i simpatičan Sveti Nikola ili Djed Božićnjak”. Makar nitko nikada u Bosni tako nije zvao i doživljavao glumce odjevene u crvene kostime, lica prekrivenih lažnom bijelom bradom.

Teško je u BiH naći bošnjačku obitelj da u fotoalbumu nema barem jednu snimku s okićenim borom, Djeda Mrazom i djetetom koje u ručicama drži šarenu vrećicu punu slatkiša. Desetljećima se svaka godina u prosincu završavala isto: posjetama Djeda Mraza vrtićima ili tvornicama što su svoje kapije otvarale za radničku djecu, pazeći na kalendar.

Djed Mraz je, naime, bio utjelovljenje novogodišnjeg duha slavlja, a njegove su posjete režirane tako da se datumski ne poklapaju niti s jednim od dva Božića (katoličkim ili pravoslavnim). Izetbegovićev strani simbol i Mahmutovićkin simpatični starac bio je zapravo vješto adaptirani proizvod kapitalističkog zapada za socijalističko i nacionalno komplicirano društvo. Što, naravno, djecu nije nimalo zanimalo, ali ih je uveseljavalo.

Puno je načina tumačenja progona Djeda Mraza iz sarajevskog života ili objašnjavanja onoga što on simbolizira - od priča o tome da, recimo, Sveti Nikola, Djed Božićnjak i Djed Mraz nisu isto, makar se jednako odijevaju, do toga da su ovi blagdani samo pokriće za konzumerističku histeriju koja će, zbog nedostatka Mraza, donijeti manji profit - i svi su pogrešni.

Djed Mraz je kolateralna žrtva sistemske, davno započete promjene bošnjačkog društva iz sekularnog u teokratsko, u kojem će otvorenije nego dosada lideri religijskih zajednica (zapravo, zajednice, islamske) djelovati politički i ustav tumačiti u skladu s vjerskim pravilima, a tradiciju će retuširati do one mjere u kojoj prošlost neće biti ono što je doista bilo, nego što bi osobe poput Azrije Mahmutović - predane djelatnice nekada Izetbegovićeve, a sada Cerićeve “islamske revolucije” - željele da je bilo.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#1002 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

minci wrote: Jedno cu jos napisati vama koji tvrdite da Deda Mraz(ekavski) nije moj izgovor u naslovu teme pise tako) nije religiozni niit ima veze sa bilo kojom religijom nego da nasmije djecu preda im pokloncice, zasto je onda ova tema uopste postavljena na podforumu Religija i u njoj se stalno omalovazava islam i vjernici islama. Iako nisam ucestvovala u ovakvim temama postovi mnogih koje mogu citirati ali ne necu to uraditi govore o tome kakve ste osobe i kakav je vas sarkazam, vama vase meni moje ali upitat cu vas ovo: Kako bi ste reagovali na ovoj temi "Ko je smjestio Deda Mrazu da ste dozivjeli da gledate kako vam Bozic Bata siluje cerku, govoreci joj: Dodji da ti deda bata :evil: da igracku? :? :( a koju igracku svi cete lahko zakljuciti ne smtaram da ste toliko glupi. Eto pa uzivajte dalje u svom sarkazmu koji bio u redu da nije istine u njemu kako razmisljate o islamu i vjernicima islama a ja nikad ne omalovazavam one koji su bili na strani dobrih ljudi i pravde! Samo se nastavite podsmijavati!
minci, ovaj post ce ti ostat za vijeke vijekova ovdje, pa neces moci okolo pricati kako su te cetnicke horde banirale sa saxa, vec si se samobanirala nedostatkom razuma u odredjenom trenutku.
Nasla se ti uvrijedjena ili ne, ovaj ti je post za anala!!!!
Abacija

#1003 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Abacija »

minci wrote:
hrasno38 wrote:
minci wrote:Ma sta cete meni ko pricati o deda mrazu koji donosi djeci Sarajeva radost sa pokolonima a do prije par godina ta djeca te djevojcice ubijane i silovane od tih istih i nakon tog prokletog rata nastavljaju na gnusne nacine da ponizavaju muslimane. http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=100
Na moj poslednji post regaujete kao da nikad niste bili protiv muslimana i gdje to ja zivim i kako sam radikalna a kako nazvati ove gnusobe koje ste radili? Mi vas nismo u zadnjih 100 godina i vase domove napadali i palili ali moramo zivjeti sa vama i dalje ali nikad vise necemo dozvoliti ovakvo nesto da se ponovi dosta je bilo 3x u zadnjih 100 godina!
Ja ne znam kako ti ali ako uzmem knjigu da citam onda prvo procitam naslov te knjige, pa onda predgovor da bi makar otprilike znao o cemu knjiga pise. Tako si trebala i ti da prvo procitas naslov ove teme pa da onda dobro razmislis ima li ovakav komentar veze sa pamecu. Drugo sto si trebala uraditi je malo prospartati po forumu i skontati da ovo nije ni srpski, ni hrvatski a boga mi ni muslimanski forum nego mjesto gdje se okupljaju ljudi vecinom gradjanske i nacionalno neopterecene orjentacije bez toga da nekome smeta da li su oni S-B-H. kao trece vjeruj mi da ovdje ima isto tako masa ljudi koji su proveli te strasne 4 godine rata u Bosni i Hercegovini i dan danas su tu tako da im niko ne treba soliti pamet sta je ovdje bilo.
Dakle tema je Deda Mraz (Djed Bozicnjak, Santa Claus itd). Prvo sto bi trebala da naucis je to da Deda Mraz nije ni srpski, ni hrvatski, ni muslimanski, ni engleski ni...itd itd nego iskljucivo neko tko treba da donese radost djeci koja sigurno ne znaju sta je to S-B-H nego znaju sta je igracka, cokolada, slatkisi itd itd. Na zalost takvi spisatelji kao sto si ti upravo ponizavaju muslimane tj. u nasem slucaju Bosnjake praveci od njih radikale sto bar ono sto sam ja u zivotu vidio nema apsolutno veze sa istinom.
Interesantno je to da ne spominjes kako je u ratu vladajuca SDA zajedno sa IZ-om htjela protjerati i Deda Mraza, i svinjske prozivode iz mesara i masu drugih stvari koji se kose sa Islamom ne razmisljajuci pri tome koliko recimo u gradu Sarajeva je ostalo casnih ljudi druge vjere i na linijama oko grada a i u samom gradu. To bi se isto tako moglo nazvati ponizavanjem o kome naravno sugovornici kao sto si ti nece nikada progovoriti.
Tvoja neukost i ne prepoznavanje stvari te je dovelo do toga da ti se ovdje vecina forumasa podsmjeva jer nazvati ovaj forum cetnickim (u prenesenom znacenju) je isto kao da si rekla da je glavni grad Austrije Islamabad. Posto se neukost lijeci citanjem ti kreni redom od prve do zadnje teme pa ti na kraju se ipak neke stvari razbistre, bar se nadam.
Jedno cu jos napisati vama koji tvrdite da Deda Mraz(ekavski) nije moj izgovor u naslovu teme pise tako) nije religiozni niit ima veze sa bilo kojom religijom nego da nasmije djecu preda im pokloncice, zasto je onda ova tema uopste postavljena na podforumu Religija i u njoj se stalno omalovazava islam i vjernici islama. Iako nisam ucestvovala u ovakvim temama postovi mnogih koje mogu citirati ali ne necu to uraditi govore o tome kakve ste osobe i kakav je vas sarkazam, vama vase meni moje ali upitat cu vas ovo: Kako bi ste reagovali na ovoj temi "Ko je smjestio Deda Mrazu da ste dozivjeli da gledate kako vam Bozic Bata siluje cerku, govoreci joj: Dodji da ti deda bata :evil: da igracku? :? :( a koju igracku svi cete lahko zakljuciti ne smtaram da ste toliko glupi. Eto pa uzivajte dalje u svom sarkazmu koji bio u redu da nije istine u njemu kako razmisljate o islamu i vjernicima islama a ja nikad ne omalovazavam one koji su bili na strani dobrih ljudi i pravde! Samo se nastavite podsmijavati!
A sta kazes na ideju da Djeda Mraza zamijenimo sa Vuckom pa da umjesto novogodisnjih dijeli olimpijske paketice?
mIRCerka

#1004 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

mIRCerka wrote:
minci wrote: Jedno cu jos napisati vama koji tvrdite da Deda Mraz(ekavski) nije moj izgovor u naslovu teme pise tako) nije religiozni niit ima veze sa bilo kojom religijom nego da nasmije djecu preda im pokloncice, zasto je onda ova tema uopste postavljena na podforumu Religija i u njoj se stalno omalovazava islam i vjernici islama. Iako nisam ucestvovala u ovakvim temama postovi mnogih koje mogu citirati ali ne necu to uraditi govore o tome kakve ste osobe i kakav je vas sarkazam, vama vase meni moje ali upitat cu vas ovo: Kako bi ste reagovali na ovoj temi "Ko je smjestio Deda Mrazu da ste dozivjeli da gledate kako vam Bozic Bata siluje cerku, govoreci joj: Dodji da ti deda bata :evil: da igracku? :? :( a koju igracku svi cete lahko zakljuciti ne smtaram da ste toliko glupi. Eto pa uzivajte dalje u svom sarkazmu koji bio u redu da nije istine u njemu kako razmisljate o islamu i vjernicima islama a ja nikad ne omalovazavam one koji su bili na strani dobrih ljudi i pravde! Samo se nastavite podsmijavati!
minci, ovaj post ce ti ostat za vijeke vijekova ovdje, pa neces moci okolo pricati kako su te cetnicke horde banirale sa saxa, vec si se samobanirala nedostatkom razuma u odredjenom trenutku.
Nasla se ti uvrijedjena ili ne, ovaj ti je post za anala!!!!
Banned user for reason “vistestruko prekrsena pravila foruma, od vrijedjanja sugovornika, do potpunog ignorisanja opomene moderatora i administratora...”
» minci

Sad da pitam, ima li jos interesanata koji bi da skrecu sa teme iako ja na svakoj stranici upozoravam???
seln

#1005 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by seln »

minci wrote:
Jedno cu jos napisati vama koji tvrdite da Deda Mraz(ekavski) nije moj izgovor u naslovu teme pise tako) nije religiozni niit ima veze sa bilo kojom religijom nego da nasmije djecu preda im pokloncice, zasto je onda ova tema uopste postavljena na podforumu Religija i u njoj se stalno omalovazava islam i vjernici islama. Iako nisam ucestvovala u ovakvim temama postovi mnogih koje mogu citirati ali ne necu to uraditi govore o tome kakve ste osobe i kakav je vas sarkazam, vama vase meni moje ali upitat cu vas ovo: Kako bi ste reagovali na ovoj temi "Ko je smjestio Deda Mrazu da ste dozivjeli da gledate kako vam Bozic Bata siluje cerku, govoreci joj: Dodji da ti deda bata :evil: da igracku? :? :( a koju igracku svi cete lahko zakljuciti ne smtaram da ste toliko glupi. Eto pa uzivajte dalje u svom sarkazmu koji bio u redu da nije istine u njemu kako razmisljate o islamu i vjernicima islama a ja nikad ne omalovazavam one koji su bili na strani dobrih ljudi i pravde! Samo se nastavite podsmijavati!
Ozbiljan savjet: idi, lijeci se. :shock:
Ovakve seksualne fantazije ne moze imati zdrava zena. mazohizam, pedofilija, silovanje, fetisizam....seksualna neuroza ko Semmering.

Ali, natrag na temu, da i ja ne popijem ban... :D
Dole djed mraz!
Gore prskalice i rakete!
Koja atmosfera....
NIN

#1006 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by NIN »

Drustvo nam je u totalnom k...u!

Kakav kic od morala to je cudo jedno. :lol:
JThomas

#1007 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by JThomas »

šta ćeš, isto kao i odijevanje, i moral mora da sija, šljašti, bode u oči...
arzuhal

#1008 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by arzuhal »

Ko je smjestio? Arzija.
Ko je za. Ima hin.
Protiv? Ima i njiha.
Išo sam jučer maksuz u La Benevolencije 4. Jedva ih nađoh. Ništa mi nisu znali kazat o Djeda Mrazu.
Haj nek moderator zaključi ovo jer prelazi sve granice i idemo u La Benevolenciju 4. da galamimo il bilo šta napravimo.
Ovo je ve la havle...
popajic

#1009 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by popajic »

A sve je pocelo sa:
Ravnateljica Javne ustanove "Djeca Sarajeva", koju čine 24 vrtića, Arzija Mahmutović je nakon uvođenja vjeronauka za muslimansku djecu iz vrtića protjerala i Djeda Mraza (Djeda Božićnjaka) koji ove godine neće darovati sarajevske mališane,
mi utrosismo 40-ak stranica da pokazemo i dokazemo stupidnost ove odluke,a rezultat je ipak : Deda Mraz( Minci rece da je ovo ekavstina :-) ) JE vec protjeran iz JAVNE ustanove.I to djecije.
Pa je proglasen za cetnika,ustasu,sad eto i silovatelja :-) :x
Ima tema: Sarajevo je...mogu slobodno dodati,jos samo u malim tragovima multi-kulti.
Sto agresor nije odradio,odradjuje sada ekipa a la @Minci. Aferim !!!
ponosna_manjina

#1010 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by ponosna_manjina »

minci wrote:Kako bi ste reagovali na ovoj temi "Ko je smjestio Deda Mrazu da ste dozivjeli da gledate kako vam Bozic Bata siluje cerku, govoreci joj: Dodji da ti deda bata :evil: da igracku? :? :( a koju igracku svi cete lahko zakljuciti ne smtaram da ste toliko glupi.
Ukoliko si zrtva seksualnog zlostavljanja u ratu ja ti se sa svoje strane najdublje izvinjavam radi vlastitog stava, ne zato sto mislim da si u pravu, vec zato sto smatram da prema zrtvama treba biti blag, pun razumijevanja i presutiti im i onda kada mislimo da grijese. Ali ako se koristis silovanim zenama kao "argumentima" da bi potkrijepila ovaj svoj virtualni jihad protiv deda mraza, a da licno nisi iskusila te strahote (a mislim da nisi, mada moguce da grijesim, jer ne vjerujem da bi ti licno dostojanstvo dozvolilo da takvu bol razvlacis sa nepoznatim ljudima po forumu), onda neka te bude sram i stid... u tom slucaju nikakav te Bog ne moze spasiti najgore kazne, one koju vec prozivljavas...
chuchumbamayumbe

#1011 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

popajic wrote:A sve je pocelo sa:
Ravnateljica Javne ustanove "Djeca Sarajeva", koju čine 24 vrtića, Arzija Mahmutović je nakon uvođenja vjeronauka za muslimansku djecu iz vrtića protjerala i Djeda Mraza (Djeda Božićnjaka) koji ove godine neće darovati sarajevske mališane,
mi utrosismo 40-ak stranica da pokazemo i dokazemo stupidnost ove odluke,a rezultat je ipak : Deda Mraz( Minci rece da je ovo ekavstina :-) ) JE vec protjeran iz JAVNE ustanove.I to djecije.
Pa je proglasen za cetnika,ustasu,sad eto i silovatelja :-) :x
Ima tema: Sarajevo je...mogu slobodno dodati,jos samo u malim tragovima multi-kulti.
Sto agresor nije odradio,odradjuje sada ekipa a la @Minci. Aferim !!!
Jovo Divjak jos uvijek govori ekavicom (i neka govori).
Znaci li to da je nepozeljan u Sarajevu?
Licno smatram da mnogima jeste.
Fair Life

#1012 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Fair Life »

pure_love wrote:
Fair Life wrote:ImageImage
sta s tom slikom zelis pokazati? :?
Slab si ti forumas.
Ja postavio tekst a ti pitanje o slici?

PS. Slikom se ne treba nista 'pokazivati'. Ona govori sama...
Zox

#1013 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Zox »

ponosna_manjina wrote:
minci wrote:Kako bi ste reagovali na ovoj temi "Ko je smjestio Deda Mrazu da ste dozivjeli da gledate kako vam Bozic Bata siluje cerku, govoreci joj: Dodji da ti deda bata :evil: da igracku? :? :( a koju igracku svi cete lahko zakljuciti ne smtaram da ste toliko glupi.
Ukoliko si zrtva seksualnog zlostavljanja u ratu ja ti se sa svoje strane najdublje izvinjavam radi vlastitog stava, ne zato sto mislim da si u pravu, vec zato sto smatram da prema zrtvama treba biti blag, pun razumijevanja i presutiti im i onda kada mislimo da grijese. Ali ako se koristis silovanim zenama kao "argumentima" da bi potkrijepila ovaj svoj virtualni jihad protiv deda mraza, a da licno nisi iskusila te strahote (a mislim da nisi, mada moguce da grijesim, jer ne vjerujem da bi ti licno dostojanstvo dozvolilo da takvu bol razvlacis sa nepoznatim ljudima po forumu), onda neka te bude sram i stid... u tom slucaju nikakav te Bog ne moze spasiti najgore kazne, one koju vec prozivljavas...
Ovo ne ide nikuda, ne moze minci tek tako baciti kamen pa sakriti ruku.

Minci, je li tebi Bozic Bata silovao kcerku?
Ja licno nisam cuo niti za jednog zlocinca, sa bilo koje strane, koji je bio obucen kao "Bozic Bata" kako ti kazes. A proveo sam dvije godine prikupljajuci materijal o zlocinima i imao sam pristup najvecoj arhivi na ovim prostorima.
Pitam se koliko jos ovakvih ludjaka luta svijetom zadojeno ko zna cime i kako.
♥ Julianna ♥

#1014 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by ♥ Julianna ♥ »

Zar je i Deda Mraz još živ??? Protjeraj iz glava i slikovnica!!! :lol: :lol:
Fair Life

#1015 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Fair Life »

Fair Life wrote:
pure_love wrote:
Fair Life wrote:ImageImage
sta s tom slikom zelis pokazati? :?
Slab si ti forumas.
Ja postavio tekst a ti pitanje o slici?
PS. Slikom se ne treba nista 'pokazivati'. Ona govori sama...
Ipak da ti pokusam odgovoriti...

Kliknes na sliku i dobijes tekst, izmedju ostalog...

Za onog ko konta i ima hrabrosti da prizna sebi i drugima slika bi trebala biti veoma bliska tekstu ispod...

USTAV SEKULARNE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Ajet 1.
Bosna i Hercegovina je sekularna država pripadnika
Svih.

Ajet 1a.
U sekularnoj Republici Bosni i Hercegovini nema nevjerice.

Ajet 2.
Svi građani Republike Bosne i Hercegovine, kako oni islamske
vjeroispovjesti tako i oni drugi, ravnopravni su pred šerijatom.

Ajet 2a.
Posebno su ravnopravni suniti i šijiti.

Ajet 3.
Medju svim građanima sekularne Republike Bosne i Hercegovine
treba da vlada vjerska tolerancija, a nad svima njima Alija Izetbegović
ili netko drugi koga pošalje Prorok.

Ajet 4.
U sekularnoj Republici Bosni i Hercegovini vlast je odozgo.

Ajet 5.
Svi građani sekularne Republike Bosne i Hercegovine imaju
neotuđivo pravo na minaret nad glavom.

Ajet 6.
Svaki građanin sekularne Republike Bosne i Hercegovine ima
neotuđivo pravo na četiri vjenčanja i dženazu.

Ajet 7.
Svaka građanka sekularne Republike Bosne i Hercegovine ima
neotuđivo pravo da vidi a da ne bude viđena.

Ajet 8.
U vrijeme ramazanskog posta svaki građanin sekularne
Republike Bosne i Hercegovine ima pravo da hrani i bude
hranjen od zalaska sunca pa sve do njegovog ponovnog izlaska.

Ajet 9.
U sekularnoj Republici Bosni i Hercegovini sudstvo je nezavisno.
Kadija ti sudi nezavisno od toga što te kadija tuži.

Ajet 10.
U sekularnoj Republici Bosni i Hercegovini dozvoljena je sloboda
štampe zdesna nalijevo.

Ajet 11.
Službeni grb sekularne Republike Bosne i Hercegovine sastoji se
od šest ljiljana a službeno glasilo od jednog.

Ajet 12.
Službena zastava sekularne Republike Bosne i Hercegovine je
zelena, a službeni BMW metalik.

Ajet 12a.
Službeno vozilo u sekularnoj Republici Bosni i Hercegovini je ćilim.

Ajet 13.
Službeni jezik sekularne Republike Bosne i Hercegovine je diplomatski.

Ajet 14.
U sekularnoj Republici Bosni i Hercegovini u službenoj su upotrebi
arapski brojevi, pa prema tome i slova.

Ajet 15.
Službeno pismo sekularne Republike Bosne i Hercegovine je pismo
Alije Izetbegovića Konferenciji islamskih zemalja.

Ajet 16.
Službeni putnik sekularne Republike Bosne i Hercegovine je Evlija Čelebi.

Ajet 17.
Službeni put sekularne Republike Bosne i Hercegovine je put bez povratka.

(Feral Tribune" - 15.siječnja/januara 1996.)
Last edited by Fair Life on 05/12/2008 01:44, edited 1 time in total.
chuchumbamayumbe

#1016 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Uzgred, sta ce nam OVAKAV DJEDA MRAZ!?!?!? :D :D :D

istocnjak

#1017 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

Hajde sada na stranu zezanciju ali zar nije baš malo nastran (Queer) muškarac obučen u crveno? :D

Image

http://antwerp.wordpress.com/2007/12/22 ... ristmas-2/
Last edited by istocnjak on 04/12/2008 19:57, edited 1 time in total.
zonbirile

#1018 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

istočnjak

nastrano toliko,koliko je bilo upozorenje engleskom ekspedicionom korpusu u sjevernoj Africi wwII ,da se ne ibrete zagljenim muškarcima.Pitaj naše radnike u Libiji,Iraku ,što se boje zatvora-i to je za ljude .ha ha
istocnjak

#1019 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

zonbirile wrote:istočnjak

nastrano toliko,koliko je bilo upozorenje engleskom ekspedicionom korpusu u sjevernoj Africi wwII ,da se ne ibrete zagljenim muškarcima.Pitaj naše radnike u Libiji,Iraku ,što se boje zatvora-i to je za ljude .ha ha
Baš nisu "IN". :D
istocnjak

#1020 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

mIRCerka wrote:Banned user for reason “vistestruko prekrsena pravila foruma, od vrijedjanja sugovornika, do potpunog ignorisanja opomene moderatora i administratora...”
» minci

Sad da pitam, ima li jos interesanata koji bi da skrecu sa teme iako ja na svakoj stranici upozoravam???
Pa i drugi vrijeđaju?
mIRCerka

#1021 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

istocnjak wrote:
mIRCerka wrote:Banned user for reason “vistestruko prekrsena pravila foruma, od vrijedjanja sugovornika, do potpunog ignorisanja opomene moderatora i administratora...”
» minci

Pa i drugi vrijeđaju?
drugi nisu dobili toliko upozorenja kao minci, sto javno sto na pp.
bajdvej, upalite FTV, direktorica je gost :D
travar

#1022 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by travar »

mIRCerka wrote:
istocnjak wrote:
» minci

Pa i drugi vrijeđaju?
drugi nisu dobili toliko upozorenja kao minci, sto javno sto na pp.
bajdvej, upalite FTV, direktorica je gost :D
*cough*niđeveze*cough*
Compact

#1023 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Compact »

Naprijd Azira, svi smo uz tebe! :dance:
mIRCerka

#1024 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

travar wrote: *cough*niđeveze*cough*
Rad administratora i moderatora:

* administrator/moderator ima pravo pobrisati svaki sadržaj objavljen na forumu, bez najave i objašnjenja;
* svakom korisniku može biti zabranjen pristup forumu, bez najave i objašnjenja;
* svaki korisnik foruma će biti banovan ukoliko krši bilo koje od pravila i uslova korištenja foruma;
* administratori/moderatori nisu dužni objašnjavati zašto je neka tema obrisana ili cenzurisana od strane moderatora ili administratora;
* administrator/moderator foruma ima pravo ali ne i obavezu brisanja poruka koji su izvan pravila i uslova korištenja na forumu;
* administrator/moderator foruma zbog obimnosti posla nije u mogućnosti niti je dužan obrisati sve poruke koje krše pravila i
EOD
mIRCerka

#1025 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

eki jedno se ispisalo radi deda mraza :D
Locked