Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
edvin

#1001 Re: Cijene stanova All about

Post by edvin »

HAVANA wrote:
edvin wrote:
HAVANA wrote:Nešto mi ne štima sa tim tvojim računicama.
60m2=100000eura :? mora li to tako posebno bit?
100000 eura na 20 godina =1862 km :shock:
Ja plaćam za 145000km kredita,1780km mjesečne rate na 10godina.
Ne znam sta ti ne stima? Ne mislis valjda da cu ti skupljati statistiku po ulicama i izracunavati precizno po objektu da bi ti shvatio. Ovo sto sam naveo prije je generalizovano a podaci o rati od 1862 KM za 20-godisnji kredit su sto posto tacni i preuzeti od Reiffeisena. Moze biti malih devijacija u zavisnosti koliko se kamate mijenjaju i kako te oni procijene kao kreditno sposobnog. Sad da li ce ti rata biti 1862, 1780 ili 1920 je potpuno nebitno, ja licno mislim i da je rata od 1780 koju ti navodis velika, pa covjece od cega onda zivis ako nisi jedan od onih deset posto u gradu koji imaju veoma nadprosjecna primanja. I ne znam sta ti je cudno da je 60 m2=100 000 EUR? To su ti cijene u Sarajevu na OK lokacijama, oko 1500 EUR m2 (pazi, navodim OK buduci da je na ekstra lokacijama cijena i po 2000 EUR). Naravno da nije isto u Visokom i ilijasu ali je tamo i populacija kreditno sposobnih dosta manja.

Prijatelju dragi meni sve štima i ne trebaš meni ništa objašnjavati ali sa ovakvim stvarima daješ nerealnu sliku ljudima koji planiraju nešto da kupe.Da, nebitno je to kako ti kažeš da li je rata 1780,1860...ali ja sam pisao o 10 godina a ti o 20g.
Kupuješ u skladu sa svojim mogučnostima a stan od 1500eura do 2000eura po m2 uz kredit na 20g i ratu od 1860km je moraš priznati totalna nebuloza.Za stan od 60m2 za 20g da vratiš banci 446400km :-) Ja se borim sa kreditima već 15 godina i sve u životu sam napravio sa kreditima.Počev od posla pa do nekretnina.
Druga stvar je što i da hoćeš u BiH većina ne može dobiti tako veliki kredit jer nisu kreditno sposobni.
Ja sam tek sad poslije toliko godina kreditno sposoban za veće kredite jer mi je žena sudužnik,ja imam firmu u kojoj ne prijavljujem minimalac kao većina pa se onda čude što im ne daju kredite,sve što imam mi je pod hipotekom...
Solidan stan momentalno možeš kupiti od 750eura do 1000eura po m2 i uz to ako je ikako moguće uzeti kredit na što kraći period(10g).To je već sasvim druga priča od ovoga što ti navodiš.Stan od 60m2 po tvojoj računici na 20 godina = ukupni vraćeni iznos 446400km :-) Rata 1860kmx20g
Stan od 60m2 po ovoj drugoj računici na 10 godina = ukupni vraćeni iznos 152 000 km Rata 1266kmx10g
Lafe, citaj ono sto sam napiso pa onda komentarisi. Provlacis nam tu tvoju firmu vec mjesecima po forumu, kako si ti ovo, kako si ti ono, te kako si kupio apartman na Bjelasnici, cak i ja koji nisam najredovitiji na forumu :-) sam to upratio. Popusti nas vise sa tom tvojom firmom, ako tebi, eto hvala bogu dobro ide, ima 90 % ljudi u gradu kojima mozda ne ide (btw meni pola familije u SA je u privatluku). I ako je tebi zivot sveo se na to da dizes kredite a da onda jedes krompirusu svaki drugi dan, to je opet tvoja stvar. Drugi put kad komentarises necije postove koncentrisi se na sustinu price i temu i na to se i orijentisi. Pristojan stan za 700 EUR - 1000 EUR kvadrat a da je u ok stanju mozes kupiti na Dobrinji ili u Hadzicima, nikako ne na dobroj lokaciji, ako nije neka linija preko poznanstva, zato ne udaraj neke balade. Kao sto ti neko vec napisa, malo se proracunaj pa postavljaj cifre iako ti mozda to sa glavnicom, anuitetima i ostalim matematickim pretpostavkama mozda nije bas najjaca strana, sta ces svi imamo svoja jaka i slabija podrucja. Podaci o glavnici i vracanju anuiteta su preuzeti sa Reiffeisenovog websitea (stambeni krediti), ako oni lazu onda lazem i ja, a sumnjam i ipak malo vjerujem vise njima.
edvin

#1002 Re: Cijene stanova All about

Post by edvin »

sabanss wrote:
edvin wrote: I ne znam sta ti je cudno da je 60 m2=100 000 EUR? To su ti cijene u Sarajevu na OK lokacijama, oko 1500 EUR m2 (pazi, navodim OK buduci da je na ekstra lokacijama cijena i po 2000 EUR). Naravno da nije isto u Visokom i ilijasu ali je tamo i populacija kreditno sposobnih dosta manja.
Gdje su po tebi OK lokacije? Cijene od 1500 - 2000 EUR za kvadrat su ti strogi centar grada, Kranjceviceva (nove zgrade) i sl. To su ti prije premium lokacije. Normalne lokacije tipa Socijalnog, Malte i takvih imas i u novogradnji po 1000 EUR, starije stanove zavisno od stanja mozes naci i po 750 - 800 EUR.
Premium lokacije:Katedrala, Carsija, Titova, Ferhadija, ...
OK lokacije: kosevsko, Medresa, Logavina, Ciglane, Marin dvor, Pofalici, Mejtas, Skenderija, Vratnik,...Cak ni na rubnim podrucjima ovih a da je stan u redu tesko ces naci ispod 2700 KM, ako nije devastacija u pitanju. 70m2 X 2700 KM = 189 000 KM iliti oko 96 000 EUR, jos da opremis malo, kupis namjestaj i eto ga stoja. A pazi, stan od 70 m2 za familiju sa dvoje male djece nije bas tako velik da mozes razbacit na male u njemu.
melody

#1003 Re: Cijene stanova All about

Post by melody »

edvin wrote:
sabanss wrote:
edvin wrote: I ne znam sta ti je cudno da je 60 m2=100 000 EUR? To su ti cijene u Sarajevu na OK lokacijama, oko 1500 EUR m2 (pazi, navodim OK buduci da je na ekstra lokacijama cijena i po 2000 EUR). Naravno da nije isto u Visokom i ilijasu ali je tamo i populacija kreditno sposobnih dosta manja.
Gdje su po tebi OK lokacije? Cijene od 1500 - 2000 EUR za kvadrat su ti strogi centar grada, Kranjceviceva (nove zgrade) i sl. To su ti prije premium lokacije. Normalne lokacije tipa Socijalnog, Malte i takvih imas i u novogradnji po 1000 EUR, starije stanove zavisno od stanja mozes naci i po 750 - 800 EUR.
OK lokacije: kosevsko, Medresa, Logavina, Ciglane, Marin dvor, Pofalici, Mejtas, Skenderija, Vratnik,...Cak ni na rubnim podrucjima ovih a da je stan u redu tesko ces naci ispod 2700 KM, ako nije devastacija u pitanju. 70m2 X 2700 KM = 189 000 KM iliti oko 96 000 EUR, jos da opremis malo, kupis namjestaj i eto ga stoja. A pazi, stan od 70 m2 za familiju sa dvoje male djece nije bas tako velik da mozes razbacit na male u njemu.
Joj ovo stvarno moram komentarisati! Čuj Ciglane, Marijin dvor i Skenderija OK lokacije...dragi moj to su super lokacije..ako kad budeš imao koji stančić od 100 m2 na Ciglanama ja ću se rado zamjeniti sa tobom za duplo veći na svim ostalim lokacijama...
BTW U Titovoj i Ferhadiji živjela bi samo kad bi mi đabe dali a i tada bi se trudila da prodam i kupim neki na ovim tvojim OK lokacijama ....
e svašta
Haris.ba

#1004 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

edvin wrote:
Uglavnom ko kupuje stanove na tim lokacijama i ne pita za cijenu na forumu.

Većina manjine koja može da kupuje stanove ipak spada u cijenu oko 2000 maraka po kvadratu. Tu nije pitanje "ok" lokacija po nečijim standardima. I uglavnom se krediti daju na tu cijenu. I uglavnom se ide maksimalno do 60 kvadrata. Kome odgovara lokacija traži polovne stanove po Dobrinji, Alipašinu, Malti...

Novih stanova imaš po 2000 u Buća potoku, Čvila 2800, 1700-2000- su na Stupu,na Ilidži 1700 -2300, Rosulje 2200(nisam siguran za ovo, zaboravio).
HAVANA

#1005 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

edvin wrote:Lafe, citaj ono sto sam napiso pa onda komentarisi. Provlacis nam tu tvoju firmu vec mjesecima po forumu, kako si ti ovo, kako si ti ono, te kako si kupio apartman na Bjelasnici, cak i ja koji nisam najredovitiji na forumu :-) sam to upratio. Popusti nas vise sa tom tvojom firmom, ako tebi, eto hvala bogu dobro ide, ima 90 % ljudi u gradu kojima mozda ne ide (btw meni pola familije u SA je u privatluku). I ako je tebi zivot sveo se na to da dizes kredite a da onda jedes krompirusu svaki drugi dan, to je opet tvoja stvar. Drugi put kad komentarises necije postove koncentrisi se na sustinu price i temu i na to se i orijentisi. Pristojan stan za 700 EUR - 1000 EUR kvadrat a da je u ok stanju mozes kupiti na Dobrinji ili u Hadzicima, nikako ne na dobroj lokaciji, ako nije neka linija preko poznanstva, zato ne udaraj neke balade. Kao sto ti neko vec napisa, malo se proracunaj pa postavljaj cifre iako ti mozda to sa glavnicom, anuitetima i ostalim matematickim pretpostavkama mozda nije bas najjaca strana, sta ces svi imamo svoja jaka i slabija podrucja. Podaci o glavnici i vracanju anuiteta su preuzeti sa Reiffeisenovog websitea (stambeni krediti), ako oni lazu onda lazem i ja, a sumnjam i ipak malo vjerujem vise njima.

Ja što me narezili :-) :lol:
Izvini molim te,neću se više javljati na temu a ako pratiš forum onda vjerovatno i znaš da sam pomogao kome sam god mogao.Odmogao nisam nikom.I ovo što pišem ne pišem ni sa kakve stranice banke već iz stvarnog života.
Ovde ima ljudi koji stvarno traže stan i zato i pišem ove stvari da bi im koliko toliko olakšao pri odluci.
Za razliku od tvojih naglabanja o elitnim lokacijama i cijenama,ratama...ja pišem nešto što je realno i moguće kupiti.
Konkretno stan na socijalnom od 60m2 za 97000km na 10 godina=rata 1266km,na 20 godina 900km Šta je bolje?
Cifre koje sam ja postavio pročitaj još jednom i razmisli.
Znam da ti je teško al potrudi se.
ahuseino

#1006 Re: Cijene stanova All about

Post by ahuseino »

melody wrote:

Joj ovo stvarno moram komentarisati! Čuj Ciglane, Marijin dvor i Skenderija OK lokacije...dragi moj to su super lokacije..ako kad budeš imao koji stančić od 100 m2 na Ciglanama ja ću se rado zamjeniti sa tobom za duplo veći na svim ostalim lokacijama...
BTW U Titovoj i Ferhadiji živjela bi samo kad bi mi đabe dali a i tada bi se trudila da prodam i kupim neki na ovim tvojim OK lokacijama ....
e svašta
Nikome nije mrsko malo profitirati :wink:
edvin

#1007 Re: Cijene stanova All about

Post by edvin »

HAVANA wrote:
edvin wrote:Lafe, citaj ono sto sam napiso pa onda komentarisi. Provlacis nam tu tvoju firmu vec mjesecima po forumu, kako si ti ovo, kako si ti ono, te kako si kupio apartman na Bjelasnici, cak i ja koji nisam najredovitiji na forumu :-) sam to upratio. Popusti nas vise sa tom tvojom firmom, ako tebi, eto hvala bogu dobro ide, ima 90 % ljudi u gradu kojima mozda ne ide (btw meni pola familije u SA je u privatluku). I ako je tebi zivot sveo se na to da dizes kredite a da onda jedes krompirusu svaki drugi dan, to je opet tvoja stvar. Drugi put kad komentarises necije postove koncentrisi se na sustinu price i temu i na to se i orijentisi. Pristojan stan za 700 EUR - 1000 EUR kvadrat a da je u ok stanju mozes kupiti na Dobrinji ili u Hadzicima, nikako ne na dobroj lokaciji, ako nije neka linija preko poznanstva, zato ne udaraj neke balade. Kao sto ti neko vec napisa, malo se proracunaj pa postavljaj cifre iako ti mozda to sa glavnicom, anuitetima i ostalim matematickim pretpostavkama mozda nije bas najjaca strana, sta ces svi imamo svoja jaka i slabija podrucja. Podaci o glavnici i vracanju anuiteta su preuzeti sa Reiffeisenovog websitea (stambeni krediti), ako oni lazu onda lazem i ja, a sumnjam i ipak malo vjerujem vise njima.

Ja što me narezili :-) :lol:
Izvini molim te,neću se više javljati na temu a ako pratiš forum onda vjerovatno i znaš da sam pomogao kome sam god mogao.Odmogao nisam nikom.I ovo što pišem ne pišem ni sa kakve stranice banke već iz stvarnog života.
Ovde ima ljudi koji stvarno traže stan i zato i pišem ove stvari da bi im koliko toliko olakšao pri odluci.
Za razliku od tvojih naglabanja o elitnim lokacijama i cijenama,ratama...ja pišem nešto što je realno i moguće kupiti.
Konkretno stan na socijalnom od 60m2 za 97000km na 10 godina=rata 1266km,na 20 godina 900km Šta je bolje?
Cifre koje sam ja postavio pročitaj još jednom i razmisli.
Znam da ti je teško al potrudi se.
Opet ne citas. Post koji sam postavio iz pocetka govori o tome kako da ljudi kupuju stanove i dizu kredite po 50-10 milja EUR i kako to placaju s obzirom na situaciju kakva jest kod nas. Evo, ti navodis npr. stan od 60 m2, je li to po tebi nesto povoljno za familiju s dvoje djece, na primjer? Imam hrpu jarana sto zive s djecom u malim stancicima i znam kako im je. Ja govorim o tome kako covjek da priusti sebi kvalitetan zivot a ako hoce to da sebi priusti onda mora iskesirati sigurno vise od navedenih 97 000 KMova za stan veci od 60 m2 i ako je na dobroj lokaciji, a da nije devastirani i da ne moras odmah po useljenju u stan uloziti hiljade EUR za osnovne popravke i instalacije. Ovo sa lokacijom je takodje individualna stvar. Za nekoga ko doseli u SA iz, npr. Doboja, je dobra lokacija Ilidza. Za nekog ko je rodom npr. iz Starog Grada ne postoji nista dalje od npr. Pofalica. Da, ali i ti ljudi ponekad kupuju u usranim lokacijama ali upravo iz ekonomskih razloga i provode ostatak zivota u gundjanju. Stanovi na dobrim lokacijama jesu po 1500-2000 EUR m2, to ti garantujem, i krediti se uzimaju itekako. To ti govorim iz pouzdanih izvora buduci da mi veoma neko veoma blizak u familiji radi u banci. Kako se odobravaju krediti onda? Obicno iza trazioca kradita stoji cijeli pluton familije kao ziranti, ljudi ne razmisljaju u sta se upustaju. I onda problemi. Svima je fino prva dva, tri mjeseca u tom stanu, hajd nekako se da i tih 1700-1800 KMova za ratu. Ali kasnije, kad prvobitni osjecaj srece prodje onda te tih 1700-1800 KM koje si se obavezo da placas iducih 20 g tako pocnu stipati. Znas li ti koliko doticna banka, gdje osoba o kojoj govorim radi , svaki mjesec dobije stanova na ovrhu? Ljudi koji su otisli u k...., jedno izgubi poso, ljudi se rastave, ide onda naplata na zirante, ziranti ne mogu da placaju, itd. Nije rijedak razlog rastave upravo zaglibljeniost u kredit do grla, ljudi onda ne mogu nista drugo sebi da priuste pa pocnu da reze jedno na drugo, kao sto neko je naveo, pocne cak i tebe poprijeko da gleda ako kupis nove gume za auto, itd...Opet kazem, ti si mozda jedan od onih 10 posto sto su se stvarno snasli, zivis castan zivot, zaradjujes i ako mozda imas 10 000 KMova mjeseco i uzmes kredit i ratu od 1800, hajde onda, nek ti je sa srecom, to mogu i da razumijem. Ali meni licno je pocelo, pravo da ti kazem, pravo na k.... da ide kuknjava ljudi svaki dan kao se nema, lose je, ovo, ono a vamo se dizu nepojmljivi krediti (to znaci znam sto posto), kupuju stanovi a za kafe se nema ili kad dodje konobar da naplati turu pocnu sarati s pogledom okolo. Zato sam i postavio svoj prvobitni post (ako zaista pazljivo procitas skontaces sta sam ustvari razmisljao). I ne mogu da kupim tvoju tezu da pokusavas da pomognes drugim ljudima time sto ce se uvaliti i otplacivati masu svaki mjesec za stan. Ako ce i placati, kao sto ti navodis 1200 KM svaki mjesec a imaju,npr, 2000 KM sto je kod nas realno upravo sad, gdje su onda +rezije, voda, struja, grijanje, komunalije. I sta ce im ostati za zivot, da ne pricamo jos ako imaju djecu. I ako imaju primannja 3000 KM opet je puno. Kupis, zavalis se i onda sjedi izmedju cetiri zida i rezi na druge. Hebo to, ha ja.
edvin

#1008 Re: Cijene stanova All about

Post by edvin »

:sax:
edvin

#1009 Re: Cijene stanova All about

Post by edvin »

Za Melody:

To da bi ti zivjela u Titovoj i Ferhadiji samo kad bi ti djabe dali, ma daj molim te...Kao sto napisah prije, za nekog ko je doselio u SA iz npr. Doboja je mozda i Ilidza OK lokacija, za nekog ko je iz starog grada ce Ferhadija vazda biti prije i Ciglana. Sve je individualno. Ja sto napisah i obrazlozih prije je da se krediti uzimaju a i odobravaju za kupnju stanova na gore navedenim lokacijama i to ne male sume. I onda sam postavio razmisljanje ko to sve kupuje kad se zna kako se zivi kod nas.
jazzer

#1010 Re: Cijene stanova All about

Post by jazzer »

@ edvin

Sta je fakat poenta ovih tvojih kilometskih postova? Tebi je licno pocela ici na neku stvar kupovina stanova na kredit, kako ih ljudi kupuju
a kukaju da nemaju para, nemaju za kafe, bla, bla... Pa covjece dragi naci neku zanimaciju u zivotu, nadji djevojku, sexajte se, heklaj,
pecaj ribu... pa ces vidjeti da ce za tebe nerviranje u ovom slucaju biti proslost. Sta tebe boli kur.c kako ko zivi i sa kakvim se problemima susrece?? To su njihovi zivoti, ako ti se neko od njih obrati za pomoc ti ili pomozi ili nemoj, ali ne vidim kakav je tvoj problem u svemu ovome?? Ako ti se neko od prijatelja slepa na kafu jer se, zaboga, uvalio u kredit ti mu je onda nemoj platiti i gotova stvar. Zivio ti meni sto godina i nervirao se za puno vaznije stvari u zivotu.
incognito071

#1011 Re: Cijene stanova All about

Post by incognito071 »

edvin wrote:
sabanss wrote:
:-) :-) :lol: :lol: :lol: :lol:

gdje si lokacijo, nisam te prepozno :lol: :lol:
ahuseino

#1012 Re: Cijene stanova All about

Post by ahuseino »

Imam stan u Ferhadiji (ali ga nebi dzaba davo @Ladyblue), pa me interesuje ima li ovdje na forumu ko da mi preporuci dobrog agenta da procjenim pa vjerovatno prodam...

Koliko je vrijedno (starogradnja) nekih 90 (i nesto) m^2, s tim da je jedna soba (oko 25 kvadrata), recimo 1/3 do 1/2 ispod kosog krova (nekih 10 - 15 kvadrata)? Dva WC-a, dvije zasebne sobe, dnevni boravak i kuhinja.

Nije u nesto extra stanju, ali nije ni rusevina.

Zahvaljujem
edvin

#1013 Re: Cijene stanova All about

Post by edvin »

jazzer wrote:@ edvin

Sta je fakat poenta ovih tvojih kilometskih postova? Tebi je licno pocela ici na neku stvar kupovina stanova na kredit, kako ih ljudi kupuju
a kukaju da nemaju para, nemaju za kafe, bla, bla... Pa covjece dragi naci neku zanimaciju u zivotu, nadji djevojku, sexajte se, heklaj,
pecaj ribu... pa ces vidjeti da ce za tebe nerviranje u ovom slucaju biti proslost. Sta tebe boli kur.c kako ko zivi i sa kakvim se problemima susrece?? To su njihovi zivoti, ako ti se neko od njih obrati za pomoc ti ili pomozi ili nemoj, ali ne vidim kakav je tvoj problem u svemu ovome?? Ako ti se neko od prijatelja slepa na kafu jer se, zaboga, uvalio u kredit ti mu je onda nemoj platiti i gotova stvar. Zivio ti meni sto godina i nervirao se za puno vaznije stvari u zivotu.
"Fakat" ces shvatiti poentu mojih postova ako procitas pazljivo moj prvi post. Zelim da zivim u normalnom okruzenju a ne u kukojebini svaki dan i malogradjanstini koju srecem svaki dan u svom gradu u kojem sam i odrasto. Pomazem onima kojma mogu i onima kojima nemaju i to cu i ubuduce ciniti samo sto cu biti restriktivniji. Ako ti nesto smeta u mojim postovima a vidim ne smetaju ti kilometarski postovi drugih onda odjebaus. Capish?
edvin

#1014 Re: Cijene stanova All about

Post by edvin »

I posto vidim da se ovdje jedna osoba krije iza razlicitih nickova (nemoj sad da ulazimo u raspravu kako to znam) tako da mi je nemoguce da repliciram onda budi musko/zensko pa stani iza toga sto napises i argumentuj a nemoj replikovati ko neki picic sa razlicitih "nickova" tako da bi raja stekla utisak da razliciti ljudi isto misle. Ja stojim iza svake napisane rijeci.
HAVANA

#1015 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

:? Ne odnosi se valjda ovo na mene?
Jazzer i havana su jedno :lol:
legendo_moja

#1016 Re: Cijene stanova All about

Post by legendo_moja »

edvin wrote:
HAVANA wrote:Nešto mi ne štima sa tim tvojim računicama.
60m2=100000eura :? mora li to tako posebno bit?
100000 eura na 20 godina =1862 km :shock:
Ja plaćam za 145000km kredita,1780km mjesečne rate na 10godina.
Ne znam sta ti ne stima? Ne mislis valjda da cu ti skupljati statistiku po ulicama i izracunavati precizno po objektu da bi ti shvatio. Ovo sto sam naveo prije je generalizovano a podaci o rati od 1862 KM za 20-godisnji kredit su sto posto tacni i preuzeti od Reiffeisena. Moze biti malih devijacija u zavisnosti koliko se kamate mijenjaju i kako te oni procijene kao kreditno sposobnog. Sad da li ce ti rata biti 1862, 1780 ili 1920 je potpuno nebitno, ja licno mislim i da je rata od 1780 koju ti navodis velika, pa covjece od cega onda zivis ako nisi jedan od onih deset posto u gradu koji imaju veoma nadprosjecna primanja. I ne znam sta ti je cudno da je 60 m2=100 000 EUR? To su ti cijene u Sarajevu na OK lokacijama, oko 1500 EUR m2 (pazi, navodim OK buduci da je na ekstra lokacijama cijena i po 2000 EUR). Naravno da nije isto u Visokom i ilijasu ali je tamo i populacija kreditno sposobnih dosta manja.
Ja sve gledam koji je datum na postu, reko' da nije 2007 ili 2008 godina.

Odakle ti vadiš informacije o cijenama stanova? Iz pretprošlogodišnjeg market.ba?
edvin

#1017 Re: Cijene stanova All about

Post by edvin »

HAVANA wrote::? Ne odnosi se valjda ovo na mene?
Naravno da ne, kako bi se ti inace posvetio tako naprednoj firmi u kojoj btw sve prikazujes na bijelo i zaradjujes basloslovne sume koje ti omogucuju kupovanje apartmana po Bjelasnici, stanove po Sarajevu i zavaljujes u kredite,, i o kojoj nam pises, kad bi se krio ovdje iza razlicitih "nickova". A ne bi imo ni vremena vjerovatno da obilazis banke :D
HAVANA

#1018 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

Kao prvo uopste ne zaradjujem basnoslovne sume,kao drugo i ja i zena radimo vec 15godina,kao treca zaboli te qrac za moje imovinsko stanje.To nije tema.Kao cetvrto Havanu zna licno pola foruma pod jednim nickom i pravim imenom a ako ti sta nije jasno imas cak i moju sliku na jednoj temi.Skini mi se s qrca.
edvin

#1019 Re: Cijene stanova All about

Post by edvin »

HAVANA wrote:Kao prvo uopste ne zaradjujem basnoslovne sume,kao drugo i ja i zena radimo vec 15godina,kao treca zaboli te qrac za moje imovinsko stanje.To nije tema.Kao cetvrto Havanu zna licno pola foruma pod jednim nickom i pravim imenom a ako ti sta nije jasno imas cak i moju sliku na jednoj temi.Skini mi se s qrca.
Ne znam sta ti bi, pa ti sam provlacis svoje imovinsko stanje kroz razne diskusije. Jesam li ja ikad spomeno sta imam i koliko imam? Ti bi da diskutujes i da nekome zabijas kajle kroz rijeci a da tebi dupe ostane prazno, e pa ne moze lafcino. Ali eto, popusticemo jedan drugog ako ti tako odgovara.
semmy

#1020 Re: Cijene stanova All about

Post by semmy »

@HAVANA ne se nervirati zbog edvina, vidis da mu je cilj kupiti stan negdje na ''elitnom'' mjestu da bi se mogao pohvaliti gdje ima stan...koliko se ja sjecam kad se tek pojavio na forumu njegova tema je bila da li u sarajevo iz svedske doci sa autom ( da bi familija znala da ima nesto tamo u dijaspori ) ili avionom pa rentati auto ( ali zaboga tada ce mu reci kako nista nema tamo u dijaspori i da je jad i bijeda )...

@edvin izvini boga ti a sta fali dobrinji i stanovim na dobrinji...mislim da su stanovi na dobrinji puno bolji nego negdje u gradu, recimo meni se stanovi na ciglanam uopce ne svidjaju, raspored je katastrofa a dijete moras na lancu izvesti ako hoce da se igra vani...
sabanss

#1021 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

edvin wrote:Za Melody:

To da bi ti zivjela u Titovoj i Ferhadiji samo kad bi ti djabe dali, ma daj molim te...Kao sto napisah prije, za nekog ko je doselio u SA iz npr. Doboja je mozda i Ilidza OK lokacija, za nekog ko je iz starog grada ce Ferhadija vazda biti prije i Ciglana.
Meni bi Ferhadija takodjer bila medju zadnjim izborom cak i kada bi se dzabe nudilo. Zamisli muku sa parkiranjem, odlaskom/dolaskom sa posla u spici, austrougarske standarde gradnje... Ciglane takodjer bezze... Ono sto bih recimo uzeo u obzir je Cobanija, Patriotske lige kada bih birao stan u centru. Inace lokacija zgrade Uniprometa koja ce se praviti je idealna, dostupni trzni centri bez auta, apoteka, hitna pomoc, administracija. Za nekog od 30-tak godina ovo je premium lokacija sa gledista prakticnosti.
jazzer

#1022 Re: Cijene stanova All about

Post by jazzer »

HAVANA wrote::? Ne odnosi se valjda ovo na mene?
Vozdra Jazzer...
Sta ima havana, jesi dobar...

upsss....... :lol: :lol:
HAVANA

#1023 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

:D :skoljka:
alica.k

#1024 Re: Cijene stanova All about

Post by alica.k »

semmy wrote:@edvin izvini boga ti a sta fali dobrinji i stanovim na dobrinji...mislim da su stanovi na dobrinji puno bolji nego negdje u gradu, recimo meni se stanovi na ciglanam uopce ne svidjaju, raspored je katastrofa a dijete moras na lancu izvesti ako hoce da se igra vani...
ma pusti ga majke ti, predstavlja se ko neki sarajlija, a svaki sarajlija zna da u strogom centru nije bas naj za zivot obzirom na buku, guzvu...kad ti tramvaj ispod prozora u 7 ujutro u subotu zadrnda...ljepota.

od centra meni bi jedino odgovarala breka ili jezero...na ciglanama su stanovi uzas.
melody

#1025 Re: Cijene stanova All about

Post by melody »

edvin wrote:Za Melody:

To da bi ti zivjela u Titovoj i Ferhadiji samo kad bi ti djabe dali, ma daj molim te...Kao sto napisah prije, za nekog ko je doselio u SA iz npr. Doboja je mozda i Ilidza OK lokacija, za nekog ko je iz starog grada ce Ferhadija vazda biti prije i Ciglana. Sve je individualno. Ja sto napisah i obrazlozih prije je da se krediti uzimaju a i odobravaju za kupnju stanova na gore navedenim lokacijama i to ne male sume. I onda sam postavio razmisljanje ko to sve kupuje kad se zna kako se zivi kod nas.
Gosp. edvine, ja nisam doselila iz Doboja. Rođena sam i oduvijek živjela u Centru i upravo zbog toga kažem da nikada sama sebi ne bi kupila stan u Ferhadiji i to ne zbog novca (kad bi mi ga neko dao, ne bi odbila, naravno).
Moj zaključak je upravo suprotan - onaj ko je iz Nemile/Nedrage njemu je premijum lokacija Ferhadija i Titova (da ne ulazim dalje u sastav stanovništva ove dvije ulice ili ne daj Bože komplekse koji se liječe kupovinom stana pored Katedrale). Stvarno mi nikad neće biti jasno kako svuda u svijetu bogati živi na periferiji a siromašni u gradu, jedino je kod nas stvar obrnuta. Razumnom čovjeku koji želi imati djecu ili ih već ima premijum znači mir i zelenilo, a ne beton i buka.
I jeste sve individualno, ali Ciglane, Grbavica i Skenderija (kao što rekoh) nisu OK već odlične lokacije, Ilidža je možda Ok, a Ilijaš, Podlugovi, Hrasnica i tako to već više nije OK već daj šta daš. Za kredite koji se po tvom mišljenju uzimaju uglavnom za te tvoje premijum lokacije takođe nisi u pravu. Ja sam svaki dan u doticaju sa tim i vjeruj mi da se krediti najviše uzimaju za prosječne cifre i stanove razumnih cijena u područjima onih tvojih OK lokacija odnosno 80.000,00 -150.000,00 KM. Jesam li sad bila jasnija.
Post Reply