Drugo pitanje - kada sam se ja prijavljivala nije bilo obrazaca, a mislim da ne postoje ni sada za pripravnicki. Ono sto oni podrazumijevaju pod prijavom jeste da napises PRIJAVA i onda ispod ...Prijavljujem se za mjesto pripravnika sa zavrsenim ....... a na osnovu javnog konkursa objavljenog ...... itd i na kraju tvoj potpis. Uz to stavis pismo motivacije i CV. I naravno ostalu dokumentaciju. Tako sam bar ja uradila.
drzavni ispit
-
MrsJ
#1001 Re: drzavni ispit
Kada sam se ja prijavljivala kod njih za istu poziciju na pismenom testu su mi bila pitanja opceg znanja, znaci ono osnovno iz javnog ispita, tipa ko rukovodi ministarstvom, koliko ministarstvo odbrane ima zamjenika, od kojih domova se sastoji parlamentarna skupstina i bila su pitanja iz zakona o radnom odnosu - o pripravnickom stazu. Mislim da je bilo 15 pitanja, bilo je to prije 4 godine tako da se ne sjecam bas najbolje. Na usmenom te pitaju pitanja iz struke npr ako konkurises na mjesto sa ekonomijom onda te pitaju o zakonima iz domena finansija. Meni je bilo jedno od pitanja o trezoru, drugih se ne sjecam. Uglavnom, citaj zakone iz svoje struke. Nadam se da imas stelu, jer nema sanse da upadnes bez. I prije objavljivanja konkursa se zna ko ce biti primljen.
Drugo pitanje - kada sam se ja prijavljivala nije bilo obrazaca, a mislim da ne postoje ni sada za pripravnicki. Ono sto oni podrazumijevaju pod prijavom jeste da napises PRIJAVA i onda ispod ...Prijavljujem se za mjesto pripravnika sa zavrsenim ....... a na osnovu javnog konkursa objavljenog ...... itd i na kraju tvoj potpis. Uz to stavis pismo motivacije i CV. I naravno ostalu dokumentaciju. Tako sam bar ja uradila.
-
sarajevo999999
#1002 Re: drzavni ispit
Samo pitanje: kad se prijavljuje za konkurs pri Agenciji za državnu službu FBiH da bi dalje pristupili IOZ/stručnom ispitu pored navedenih dokumenata u konkursu da li treba i dokaze oopštim uslovima: ljekarsko, uvjerenje o državljanstvu, uvjerenje o nekažnjavanju tj. da li je dovoljno samo diploma, uvjerenje o radnom stažu te dokaz o poznavanju rada na računaru?
- Ime Korisničko
#1003 Re: drzavni ispit
Nisu ti porebni ljekarsko, o nekaznjavanju, ni uvj. o drzavljanstvu. Potrebno je samo sta je navedeno u konkursu (ono nabrojano, u crticama navedeno). Uvjerenje o drzavljanstvu traze na adsbih, ne na fbih
-
sarajevo999999
#1004 Re: drzavni ispit
E hvala drug!Ime Korisničko wrote:Nisu ti porebni ljekarsko, o nekaznjavanju, ni uvj. o drzavljanstvu. Potrebno je samo sta je navedeno u konkursu (ono nabrojano, u crticama navedeno). Uvjerenje o drzavljanstvu traze na adsbih, ne na fbih
-
mala Lana
#1005 Re: drzavni ispit
Namjeravam da polažem Stručni upravni ispit u Ministarstvu pravde, pa imam nekoliko pitanja.
Da li je priručnik za polaganje stručnog upravnog ispita iz 2011. godine dovoljan, ili je potrebna i dodatna literatura. Gdje polagati, u Ministarstvu pravde BiH ili u Federalnom Ministarstvu pravde?
Da li je priručnik za polaganje stručnog upravnog ispita iz 2011. godine dovoljan, ili je potrebna i dodatna literatura. Gdje polagati, u Ministarstvu pravde BiH ili u Federalnom Ministarstvu pravde?
- sanjam-te
#1006 Re: drzavni ispit
A zašto ideš tamo da polažeš kad možeš to isto položiti kroz konkursnu proceduru besplatno??
-
mala Lana
#1007 Re: drzavni ispit
Zato što sam našla konkurs, na koji bih se mogla prijaviti, u kojem stoji da kandidati koji nemaju položen stručni upravni ispit, prije polaganja stručnog ispita, moraju polagati javni ispit. Dalje stoji da javni ispit na kome je kandidat zadovoljio važi samo za konkretan javni konkurs, o čemu se ne izdaje uvjerenje te da položen javni ispit vazi samo za konkretno radno mjesto. Znam da je ranije taj ispit vazio i za sve naredne konkurse, da li se nešto promijenilo? 
- sanjam-te
#1008 Re: drzavni ispit
Ukoliko je konkurs na državnom nivou onda položen IOZ važi samo za taj konkurs, što nije slučaj za konkurse na federalnom nivou gdje dobiješ uvjerenje koje ti važi za sve naredne konkurse na federalnom I DRŽAVNOM nivou. U svakom slučaju moja preporuka bi ti bila da dzaba ne plaćaš nego idi preko konkursa....ako si se prijavila na konkurs samo da bi položila ispit onda čekaj neki na federalnom nivou, ako imaš šanse za taj posao na državnom nivou svejedno ti više neće trebati taj papir.
-
mala Lana
#1009 Re: drzavni ispit
Aha, u tome je razlika. Onda ću čekati konkurs, pa polagati besplatno na Federalnom nivou. Da li se dugo čeka od zatvaranja konkursa do polaganja ispita? Hvala puno! 
-
mala Lana
#1010 Re: drzavni ispit
Jedino što će mi predstavljati problem što ja imam radno iskustvo, a ne radni staž, a na konkursima se uglavnom traži radni staž. Volontirala sam u 2011. godini, prije donošenja Zakona o volontiranju...
- sanjam-te
#1011 Re: drzavni ispit
Za IOZ ti je potrebna 1 godina radnog iskustva.... ja sam čekala možda 2 mjeseca,ali to sve zavisi od konkursa do konkursa, od toga koliko se ljudi prijavilo i vjerovatno same efikasnosti organa... sjećam se da je UINO objavila konkurs u augustu,a ispit bio u februaru...
- valter.ba
#1012 Re: drzavni ispit
Ima li neki dobri samaricanin ili samaricanka da mi HITNO posalje skriptu za polaganje ispita za SSS na drzavnom nivou?
Hvala unaprijed
Hvala unaprijed
- valter.ba
#1014 Re: drzavni ispit
Koliko sam shvatio frend mora poloziti javni ispit ili kako se vec zove. Naime radi kao sluzbenik u drzavnoj instituciji sa srednjom strucnom spremom. Ako neko ima pls. hitno je! HvalaChuckie wrote:Kakav ispit za SSS?
-
Chuckie
#1015 Re: drzavni ispit
Sa srednjom stručnom spremom ne može biti službenik. Samo namještenik. Mislim da namještenici ne polažu javni ispit.
- valter.ba
#1016 Re: drzavni ispit
Stvarno ne znam jer nisam u toj branshi a nije ni bitno, treba to poloziti a to je bitno. Da ne shupljiramo sada ko moze biti sta pitanje je SKRIPTA! Nije valjda toliko detaljno za SSS kao za VSS ali mora se poloziti.
- valter.ba
#1017 Re: drzavni ispit
Ne mogu da vjerujem da ovo niko nema a 50.000 ljudi na budzetu 
- MrM
#1018 Re: drzavni ispit
Valter
Ako ti frend radi sa SSS onda je namjestenik, pa pretpostavljam da mu onda treba polaganje Strucnog upravnog ispita za namjestenike. Sad ne znam jel na svim nivoima vlasti isto jer mi smo polagali na Federalnom nivou. Taj materijal ( ne znam dal imaju skripte), al prirucnik ima po kopirnicima - malo treba obici pa se raspitati. Konkretno kod nas su nabavljali iz kopirnice na Nedzaricima kod studentskih domova je bila neka (proslo je nekliko godina od tada ne znam jel ta kopirnica jos radi).
A ako mu se ne da uciti iz prirucnika (citaj hitno mu je....
) ima pitanja sa stranice ispit opsteg znanja
http://drzavni-ispit.foto55.com/
samo nek ignorise oblast Europske unije i opleti - ostalo je isto....
Ako ti frend radi sa SSS onda je namjestenik, pa pretpostavljam da mu onda treba polaganje Strucnog upravnog ispita za namjestenike. Sad ne znam jel na svim nivoima vlasti isto jer mi smo polagali na Federalnom nivou. Taj materijal ( ne znam dal imaju skripte), al prirucnik ima po kopirnicima - malo treba obici pa se raspitati. Konkretno kod nas su nabavljali iz kopirnice na Nedzaricima kod studentskih domova je bila neka (proslo je nekliko godina od tada ne znam jel ta kopirnica jos radi).
A ako mu se ne da uciti iz prirucnika (citaj hitno mu je....
http://drzavni-ispit.foto55.com/
samo nek ignorise oblast Europske unije i opleti - ostalo je isto....
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#1019 Re: drzavni ispit
valter.ba wrote:Ne mogu da vjerujem da ovo niko nema a 50.000 ljudi na budzetu
-
MrsJ
#1020 Re: drzavni ispit
Evo najnovija informacija za javni ispit. Dobih jutros poziv za polaganje javnog ispita ali od sada javni vazi samo za taj konkurs za koji se prijavljujete. Ako hocete uvjerenje koje vazi zauvijek mora se polagati strucni upravni koji kosta 400 KM. Ovo je dio e-maila koji sam dobila:
U skladu sa Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o načinu polaganja javnog i stručnog ispita (“Službeni glasnik BiH”, broj: 103/12), položen javni ispit važiće samo za konkretan javni konkurs (neće imati trajnu kategoriju, što je do sada isti izjednačavalo sa stručnim upravnim ispitom). O polaganju istog Agencija po službenoj dužnosti neće izdavati uvjerenje. Nadalje, broj testnih pitanja je smanjen i sadrži ukupno 21 pitanje, te će kandidat zadovoljiti na javnom ispitu ako tačno odgovori na najmanje 11 pitanja, u skladu sa čl. 7. i 8. Odluke o načinu polaganja javnog i stručnog ispita. Vrijeme za rješavanje testa iznosi 30 minuta.
U skladu sa Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o načinu polaganja javnog i stručnog ispita (“Službeni glasnik BiH”, broj: 103/12), položen javni ispit važiće samo za konkretan javni konkurs (neće imati trajnu kategoriju, što je do sada isti izjednačavalo sa stručnim upravnim ispitom). O polaganju istog Agencija po službenoj dužnosti neće izdavati uvjerenje. Nadalje, broj testnih pitanja je smanjen i sadrži ukupno 21 pitanje, te će kandidat zadovoljiti na javnom ispitu ako tačno odgovori na najmanje 11 pitanja, u skladu sa čl. 7. i 8. Odluke o načinu polaganja javnog i stručnog ispita. Vrijeme za rješavanje testa iznosi 30 minuta.
-
Chuckie
#1021 Re: drzavni ispit
Ili jednostavno položi Ispit općeg znanja na federalnom nivou, važi za svagda.MrsJ wrote:Evo najnovija informacija za javni ispit. Dobih jutros poziv za polaganje javnog ispita ali od sada javni vazi samo za taj konkurs za koji se prijavljujete. Ako hocete uvjerenje koje vazi zauvijek mora se polagati strucni upravni koji kosta 400 KM. Ovo je dio e-maila koji sam dobila:
-
MrsJ
#1022 Re: drzavni ispit
Taj znaci vazi za drzavni nivo? Mislila sam da je samo slucaj obrnuto, da drzavni vazi za federalni ali ne i obrnuto. Ok, hvala ti. Osim ako i oni ne izmijene.
-
sarajevoraja
#1023 Re: drzavni ispit
da li je neko polagao u Ministarstvu pravde za VSS i da li imaju neka pitanja koja najčešće komisija postavlja. Pa može li se nekako doći do njih ili se treba prisustvovati polaganju pa ih prikupljati
- MASTER_NO1
#1024 Re: drzavni ispit
sanjam-te wrote:A zašto ideš tamo da polažeš kad možeš to isto položiti kroz konkursnu proceduru besplatno??
Nije to baš tako
Govorim ti jer sam ja polozio po novom Zakonu javni ispit.
Ti ako položiš "ispit opšteg znanja"što se ovdje naziva javni ispit na Federalnom nivou dobiješ papir koji možeš priložiti na konkursu na državnom nivou i bićeš oslobođen polaganja istog. Nakon toga ideš na Stručni ispit predvidjen za radno mjesto pa ako prodjete ides na usmeni.
Ukoliko polozite strucni ispit od 450 km u ministarstvu pravde BiH od 450 km on je priznat na svim nivoima vlasti i idete direktno na usmeni ispit. Dakle preskacete oba.
Obzirom da je na državnom nivou ukinut javni ispit. (jos nisam dosao do te stepenice ali su mi iz ministarstva rekli tako)
Morate napraviti razliku izmedju ispita opteg znanja i strucnog ispita
-
MrsJ
#1025 Re: drzavni ispit
Na drzavnom nivou nije ukinut javni ispit nego ga moras polagati za svaki konkurs posebno. Znaci, nema vise ako ga jednom polozis da ti vazi zauvijek.