nosara wrote:
Pitanje je gdje su srbi...?
Kolega rece da su ih turci natrpali u Beges... Evlija tvrdi drukcije...
Pa koliko je 98000 - 77000?
21 000 onih koji prema Celebiji nisu muslimani u Beogradu. Eto ti gdje su Srbi. Ugari su vjerovatno velikom vecinom utekli ispred Osmanlija, ako ih je i nekoliko zivjelo prije toga u beogradskoj utvrdi.
Sto znaci Celebija ne tvrdi drugcije, nego upravo potvrdjuje moju tezu.
Beograd je bio sjeverna isturena osmanska postava i posto su je Turci zeljeli utvrditi, odlucili su od nje napraviti grad. Prije toga je Beograd bio potpuno ugarski i historijski i svakako.
I sta rade Osmanlije, dovode sa juga ogroman broj vojnika i njihove posluge koja na ovaj ili onaj nacin servisira tu veliku osmansku vojsku. Ta posluga su zapravo i Srbi. I onda Osmanlije da bi servisirale toliku vojsku i poslugu pored utvrde prave grad, grade se dzamije, ortodoksne crkve i sve to. Vojska se mijenja, jedni dolaze, drugi odlaze, ali posluga uvijek ostaje ista ili je se doseljava jos vise, vecinom Srba.
I onda kad je propalo osmansko carstvo, vojska bjezi iz Beograda, a ostaje posluga koji su vecinom pogadjas, Srbi. Ostaju dzamije, crkve, objekti, gdje onda posluga masovno rusi dzamije i protjerava ostalu servis raju te osmanske sjeverne ispostave Beograd, kao sto su mozda kadije, trgovci itd itd koji nisu bili Srbi.
Srbi postaju vecina u Beogradu, Ugari ne mogu vise ni prismrditi Beogradu, a kamoli postati vecina. Da li bi Beograd bio danas takav i vecinski srpski da nije bilo Osmanlija? Apsolutno ne. Bio bi ugarski kao sto je i Pesta, nista manje.
Pa sam dokaz ti je taj da Beograd tad nije bio vazan je taj da je pripadao Smederevskom Sandzaku. Znaci ne Sandzaku Srbija, kao sto je postojao Sandzak Bosna, ne ni Sandzak Beograd, nego Sandzak Smederevo. To sve govori. Tek kasnije Beograd postaje najvazniji u Sandzaku Smederevo.
Ne znam sta Srbi imaju protiv Osmanlija, ali danas ne bi cak ni pasaluka bilo da nije bilo Osmanlija.