Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
repeater

Post by repeater »

jeza u ledja wrote:
lady midnight wrote:
jeza u ledja wrote: Mislim da nije poenta u tome koliko stranaka postoji, nego koliko stranaka imaju mogucnost da ucestvuju na izborima. Drukcija vremena nalazu drukcija rjesenja, i nekad je dobro imati samo dvije stranke (nikad samo jednu!), a nekad je dobro imati puno. Dobro je receno - u Americi je dvopartijski sistem, ali nigdje drugo nije 'broj'-partijski sistem, nego ko hoce i koliko hoce se takmici pa udri. U Americi je institucionalno rjesen sistem (kroz razna pravila na nizim nivoima) koji priznaje samo te dvije stranke. Mislim, postoje manje stranke (Libertarians, Greens, itd), ali one ni teoretski ne mogu napraviti neki uspjeh jer im jednostavno to sistem ne omogucava. I to je problem.
i pored svih mojih kritika na rachun americhkog politichkog sistema, ipak mi je drago shto dotichni ne omogucava libertarijancima da naprave neki uspjeh :D:D:D:D
A to pogotovo!! Ovdje kod nas ima ljudi takvih llibertarijanskih razmisljanja koliko hos. Ovdje ako si liberalan ono bas si liberalan - znaci drzava hands off u svakom pogledu. Toliko je nepovjerenje prema svemu sto ima prizvuk Vlasti, Policije, Drzave, a pogotovo Federacije. I onda se ja uvijek posvadjam s ekipom, jer sam u dusi socijalista. Daj da me drzava pazi ne mogu ja sam. :D
pitt, po toj logici libertarijancima se sama ideja drzavnih izbora ne uklpa u koncept. sto i sam znas da nije tacno, vecina njih zapravo i nema neku zajednicku politicku bazu. jez je u pravu, kao i obicno :) , posredi je problem sa sistemom koji uopste ne dolici jednoj demokratiji. krajnje je glupo da u supermarketu mozes birati izmedju 50 razlicitih cereals, a kad je poltika u pitanju :zzzz:
uostalom, kako se njemacka nosi sa svojim neo-nacistima koji sjede u najmanje dva pokrajinska parlamenta u i.njemackoj. i sad neka mi neko kaze da je citav sistem zbog toga u kurcu. :roll:
hik--meta

Post by hik--meta »

znaju da je mccain albanski igrac, hillary im nikako ne lezi zbog proljeca 1999, pa im ostaje samo barry HUSEIN Obama. :lol:
mogu se srbi nadati u promjenu politike prema njima, ali slabo im je to. niko ko se s rusima lize nije popularan, pa ni kod korjenitog policy changera.
Hantraga

Post by Hantraga »

jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Eh, dakle sutra su primaries u 4 drzave: Texas, Ohio, Rhode Island i Vermont. U ovisnosti od rezultata izbora neke sutra bi se moglo vec sve rijesiti. Naravno, kakav god da bude rezultat i dalje ce izbori biti daleko od toga budu gotovi, ali je vrlo moguce da ako Clintonova izgubi u Texasu i Ohiu da ce odustati od daljeg takmicenja. Da podsjetimo, njen muz je nedavno izjavio da ona mora uzeti i Texas i Ohio da bi imala neke sanse za dalje. Po zadnjim anketama Clinton i Obama su doslovce izjednaceni u Texasu, neke ankete daju njemu prednost od par procenata, neke njoj. U Ohiu u vecini anketa Clinton ima prednost od 5 do 10 procenata. Takodje, po svemu sudeci od ostale dvije male drzave jedna ide Obami (Vermont), a druga Clintonovoj (Rhode Island).
S obzirom da Texas nosi vise bodova od Ohia, Obami bi tu eventualna pobjeda od nekoliko procenata anulirala Clintoninu pobjedu iz Ohia od recimo nekoliko procenata vise. Ako u Tx bude izjednaceno, a posto ce RI i VT otprilike dati isti broj boba jednom i drugom, onda ce jedina razlika u ukupnom skoru doci iz Ohia, tj. kolika bude njena pobjeda tamo toliko ce ona biti blize Obami u ukupnom skoru (ona u Ohiu moze max osvojiti 30-ak delegata vise od Obame).

Ternutno Obama ima 1184 boba, a Clinton ima 1031, tj. 153 bobe manje.
repeater

Post by repeater »

jeza u ledja wrote:a druga Clintonovoj (Rhode Island).
note to d.
:P :P
repeater

Post by repeater »

jezu, jel' dernek ovdje veceras?? ti izvjestavas sa prvih linija. :-) :D
repeater

Post by repeater »

gol u 15oj minuti.
Obama vodi 1:0.
:-D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

repeater wrote:jezu, jel' dernek ovdje veceras?? ti izvjestavas sa prvih linija. :-) :D
evo kod mene u 'opstini' puno raje, sa sve onijem plakatima nakijem. :D

isao u grad gledati CL u baru, usput su me presreli n'aki klintonovci sa vrlo agresivnim in yor fejs nastupom, nadam se da ih je neko poslije istuko. :D

ma, za svoje selo znam (obamaland), ali brine me dole jug, san antonio i ta dole tuga ispod njih. houston i dallas, hmm, mislim da ce to biti obamino. istocni texas uzima clinton, kao i dole na granici. dok zapadni siguran sam uzima obama. ma bice to u par boba, ali ce barack uzeti. :)
repeater

Post by repeater »

ajd, da se hoce veceras znati .. da idemo derati slonove. :-) :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Trenutno u Texasu traju caucases, tj. sastancenje, na kojima ce se podjeliti oko 1/3 ukupnih delegata. Prajmariz su zavrseni i trenutno nakon 1% prebrojanih glasova vodi Obama!!!! :) (56%-43%). U Ohiu je pak slika potpuno drukcija. Nakon manje od 1% prebrojanih glasova vodi Clinton (60%-38%). Mali Vermont uzima Obama, nakon 37% proberojanih glasova vodi sa 59% naspram 39%, dok se za malecki Rhode Island nista jos ne zna.

Po meni Clinton ce uzeti Ohio i Rhode Island, a Obama uzima Texas i Vermont. Dje si bio, sta si radio - nista. :-)

PS: Ovdje kod mene tek sad guzva u lokalnom MUDu (meni ovdje par blokova od mene). Kolona raje se skupila, kazu da je ovo by far record turnout in Tx primary history.
pike

Post by pike »

Pa sta ce sad ako Clinton pobijedi Ohio (a izgleda da hoce) i Obama uzme Texas ko je onda nominee? Ovo se moralo danas rijesiti nevalja im da idu na konvenciju.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

pike wrote:Pa sta ce sad ako Clinton pobijedi Ohio (a izgleda da hoce) i Obama uzme Texas ko je onda nominee? Ovo se moralo danas rijesiti nevalja im da idu na konvenciju.
Pa zvanicno se nikako ne moze rijesiti prije konvencije, osim ako neko ne odustane, jer jednostavno niko ne moze vise dostici carobnu brojku od 2000 i nesto bez glasova superdelegata.

Sve ovisi od Hillary.
Njen muzic je izjavio da ona mora uzeti i OH i TX da bi imalo smisla da nastavi dalje, poslije su iz njene kampanje to porekli. Naravno, ako bi Obama uzeo i OH i TX bio bi ogroman pritisak na nju da odustane. Ovako.... :roll:

Trenutni rezultati:

Vermont
Obama 60%
Clinton 39%

Rhode Island
Obama 52%
Clinton 47%

Ohio
Clinton 58%
Obama 40%

Texas (primaries)
Obama 54%
Clinton 45%

Texas (caucases)
----
(glasacka mjesta su upravo zatvorena)
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Jbg, Clinton ipak uzima Rhode Island...al eto bilo je ocekivano.

Trenutno Texas 53%-46% za Obamu, Ohio 59%-39% za Clintonovu.

McCain je danas i zvanicno postao novi kandidat Republikanske stranke.
repeater

Post by repeater »

sta mislis, sa kim ce mccain utaliti ??
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

repeater wrote:sta mislis, sa kim ce mccain utaliti ??
veze nemam :?

Po nekim ranim procjenama danas od nekih 370 delegata Clintonova ce uzeti mozda nekih 20-ak boba vise. :shock: To bi smanjilo Obaminu prednost sa na nekih 100-injak boba ukupno.

Nista, ovo se nastavlja dalje do u nedogled. :sad:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Obamina prednost u Texasu se smanjila na 50%-48%. :(

Ali to je u prajmariz, u koukuses se ocekuje da ce 'odigrati' bolje.
pitt

Post by pitt »

seljaci iz ohaja opet zajebaju :D:D:D:D:D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

jeza u ledja wrote:Obamina prednost u Texasu se smanjila na 50%-48%. :(

Ali to je u prajmariz, u koukuses se ocekuje da ce 'odigrati' bolje.
Sad se smanjilo na 50%-49%:
Obama 675,798
Clinton 660,237

:shock:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Trenutno od milion i po prebrojanih glasova u Tx razlika izmedju Obame i Clinton je manja od 2,000 :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

edit: lagano ga presisala, sada je 50%-48% u Tx za Clinton.

U Ohiju je definitivno pobjedila.
repeater

Post by repeater »

jeza u ledja wrote:Trenutno od milion i po prebrojanih glasova u Tx razlika izmedju Obame i Clinton je manja od 2,000
da li znas, radi li se o urbanim centrima ili provinciji ??
sekiracija

Post by sekiracija »

Majke va se najebem!
Vazni su vamn Americki izbori,a to sto vam BALIJE prodaju Bosnu
to je moj problem,
JELI MAMETI???
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

repeater wrote:
jeza u ledja wrote:Trenutno od milion i po prebrojanih glasova u Tx razlika izmedju Obame i Clinton je manja od 2,000
da li znas, radi li se o urbanim centrima ili provinciji ??
Evo, za sad:

Harris County (Houston) (1%)
Obama 62%
Clinton 38%

Dallas County (35%)
Obama 63%
Clinton 37%

Bexar County (San Antonio) (30%)
Clinton 56%
Obama 43%

Travis County (Austin) (31%)
Obama 64%
Clinton 36%

Tarrant County (Fort Worth) (55%)
Obama 57%
Clinton 42%

Ostali gradovi, tj. sela velikom vecinom su otisli Clintonovoj.

Ali!!!! Postoji caka, a to je da distrikti koji imaju vise Demokratskih glasaca daju vise delegata. Tako npr. Travis County, iako je tek 5-6 po broju stanovnika u Tx daje najvise delegata (mensecini 8), dakle vise nego Harris, Dallas ili Bexar Counties. Tako da se vrlo lako moze desiti da Clinton dobije vise popularnih glasova, ali Obama dobije vise delegata.

Plus, sto I DALJE traju caucuses, u kojima se ocekuje da ce Obama odigrati malo bolje. Navodno postoje veliki problemi, jer je raja pohrlila veceras na caucases, koji su u pravom smislu rijeci sastanci u kojima je maltene fizicki osvajas glasove. Evo kod mene tek navece su raja poslije posla pohrlila na ove sastanke, i to cak kazu bitno je koja grupica se prva skupi u sali jer oni na neki nacin 'set the tone' cijelog caucusa. I sad posto je toliko raje, a Texasani nisu navikli na ovo u prajmariz, mnoga mjesta nisu opremljena kako treba i sad se cak desava da ne mogu svi uci. :? Uglavnom, rezultati iz Tx caucases sigurno nece biti poznati do sutra.
repeater

Post by repeater »

:-) :-)
hvala, jez.
nisu losi ovi brojevi .. he'll catch up, nadajmo se.
artzy

Post by artzy »

Sta je ovo? Hilari gubi a prica da ce se nac sa McCainom da ga razvali...? :lol:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

repeater wrote::-) :-)
hvala, jez.
nisu losi ovi brojevi .. he'll catch up, nadajmo se.
pa...ovvvajj...polako joj se povecava prednost, sad je na nekih 25 hiljada, sa oko 52% prebrojanih glasova.

nije sad to bitno hoce li biti koji procenat vise ili manje, ali je jako bitno ko ce u Tx simbolicno pobjediti, jer se cijela prica u zadnjih par sedmica svodila na to. kad se sjetim da je tokom cijele druge polovine februara clinton pricala da ceka Tx i Oh. pa vidjecemo koliko ce se pribliziti obami i hoce li uopste nakon danasnjeg glasanja.
Post Reply