pitt, po toj logici libertarijancima se sama ideja drzavnih izbora ne uklpa u koncept. sto i sam znas da nije tacno, vecina njih zapravo i nema neku zajednicku politicku bazu. jez je u pravu, kao i obicnojeza u ledja wrote:A to pogotovo!! Ovdje kod nas ima ljudi takvih llibertarijanskih razmisljanja koliko hos. Ovdje ako si liberalan ono bas si liberalan - znaci drzava hands off u svakom pogledu. Toliko je nepovjerenje prema svemu sto ima prizvuk Vlasti, Policije, Drzave, a pogotovo Federacije. I onda se ja uvijek posvadjam s ekipom, jer sam u dusi socijalista. Daj da me drzava pazi ne mogu ja sam.lady midnight wrote:i pored svih mojih kritika na rachun americhkog politichkog sistema, ipak mi je drago shto dotichni ne omogucava libertarijancima da naprave neki uspjehjeza u ledja wrote: Mislim da nije poenta u tome koliko stranaka postoji, nego koliko stranaka imaju mogucnost da ucestvuju na izborima. Drukcija vremena nalazu drukcija rjesenja, i nekad je dobro imati samo dvije stranke (nikad samo jednu!), a nekad je dobro imati puno. Dobro je receno - u Americi je dvopartijski sistem, ali nigdje drugo nije 'broj'-partijski sistem, nego ko hoce i koliko hoce se takmici pa udri. U Americi je institucionalno rjesen sistem (kroz razna pravila na nizim nivoima) koji priznaje samo te dvije stranke. Mislim, postoje manje stranke (Libertarians, Greens, itd), ali one ni teoretski ne mogu napraviti neki uspjeh jer im jednostavno to sistem ne omogucava. I to je problem.:D:D:D
uostalom, kako se njemacka nosi sa svojim neo-nacistima koji sjede u najmanje dva pokrajinska parlamenta u i.njemackoj. i sad neka mi neko kaze da je citav sistem zbog toga u kurcu.