Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

Emich

#1001 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

kraljeva kcer wrote:@Emich - Dr. Anja Tomic preselila je ordinaciju na pocetak vilsonovog setalista. kolposkopija i papa test su 100 maraka zajedno. ne preporucujem tu doktoricu. nije mi se dopalo sto ne nosi mantil dok radi, prica joj je "mahalska", povrsna je. za rezultat papa testa obecala mi je javiti. koliko znam, to traje 7 dana. 10 dan navece zovem ja nju da bi mi odgovorila da je ona "sad u ordinaciji, a rezultat mog testa joj je kod kuce" i da ce me nazvati za 3 sata. meni je to van pameti. terapiju mi je dala u cekaonici, bila je drska, ne znam zasto. kad zoves, nema tajnicu preko koje mozes zakazati termin nego moras zvati nju - a ona se ili ne javi ili je zauzeta sa drugim pacijentima jer danju radi na klinici a navece privatno. moj opci dojam je da zeli samo novac i da joj nikad nije dosta.
preporucujem Dr.Amiru Frljak kod koje sam presla - zena je pravi profesionalac sa 32 godine iskustva. Sve potrebne usluge dobiju se za manje novce. Primjer - anji sam prvi put dala 180 km, za to sam dobila drskost i pogresnu terapiju dok sam kod Dr.Frljak za 20 km dobila pregled, detaljno objasnjenje koje je trajalo pola sata i ispravnu terapiju.
hvala na informaciji jos cu vidjeti sa svojim ginekologom kojem citologu da odem na kolposkopiju bila sam kod spahovica i ispostavo se pogresan nalaz kolposkopije......pa zato njemu necu ici...da inace je kod njega fuul pregled 100 km bila sam dva puta.....inace trebala bih u maju na kontrolu....
Emich

#1002 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

amyca wrote:
Emich wrote:
amyca wrote:Obavezno uradi ponovo nalaze. Meni je na prvim nadjena eserihija a na drugom streptokoka. Muz nije imao nikakve simptome i oboje smo uzimali terapiju. Takodjer, muza natjeraj za njegovo dobro da ide dr. Nekad samolijecenje moze samo pogorsati stvar...
a hvala ti uradit cu obavezno
a u kojim razmacima si radila briseve.......i koje si ti simptome imala......a muskarci ko muskarci oni i doktor :x :x ali bome ce morati ako bude moraoooo
Ja sam prve briseve radila u aprilu 2010, pa sam se lijecila, i onda u oktobru ponovila nalaze i imala streptokoku. Tada smo oboje uzimali terapiju. Poslije toga nisam radila kontrolni bris. Od proslog mjeseca sam kod dr. Godinjaka, posto radimo na bebi... Nije mi ponavljao nalaze, i samo me pitao jesam li koristila terapije. Nemam tegoba kao sto je peckanje i sl... Ja srecom nisam imala problema da ga posaljem ljekaru... Ako tebi ne budu valjali nalazi, obavezno oboje uzimajte terapiju...
a da uzimali smo metronidazol kada je bila u pitanju trihomonas vaginalis.....i vaginalete i tablete i muz tablete
inace zelim ti srecu s bebicom.....super je dr.Godinjak spasio mi je zivot prije godinu dana......da nije njega biloooo vjerovatno nebih sada tipkala ovdje...
sretnooooo
amyca

#1003 Re: Ginekologija i vagine....

Post by amyca »

Hvala. I tebi sretno! :thumbup:
kraljeva kcer

#1004 Re: Ginekologija i vagine....

Post by kraljeva kcer »

@Emich - da li te je ljekar uputio na kolposkopiju ili si sama to odlucila i zasto?
meni je anja radila i taj pregled i nasla ranicu koju sam lijecila. kada sam presla kod dr.frljak, rekla mi je da je ranica vidljiva golim okom i da nije bilo potrebe da se kolposkopira da bi se to ustanovilo i da se kolposkopija ne radi bas tako cesto vec u posebno iniciranim slucajevima.
vesna555

#1005 Re: Ginekologija i vagine....

Post by vesna555 »

amyca wrote: vesna555, ako imas zdravstveno osiguranje, otidji ambulantnom ginekologu i trazi uputnicu za hormone. Ja se za uputnice nikada ne narucujem. Odes i kazes sestri da trebas kod dr po uputnicu za hormone. Ja idem kod dr. Naime Lokmic u Dom zdravlja Saraj polje. Ona radi pon-sri-pet drugu smjenu, a uto-cet prvi. Ovo joj je novi raspored. Nalaze radis na DIP-u. Cijena mislim 2 KM po hormonu ako imas osiguranje. Mislim da ti je ovo bolja opcija. Ne narucujes se na DIP-u, vec ujutro poranis, stanes u red i budes gotova do 9, pola 10.
Ja sam do prosle godine uvijek isla privatnicima i davala lovu za nalaze. Vise ne idem. Pa zbog cega se od moje plate izdvajaju tolike pare za zdravstvo. ;-)
Vjerovatno nisi vidjela moj post, napisala sam da nemaju reagensa na klinici i ne rade te testove trenutno :).
I mene frustirira sto moram placati i privatnika i doprinose za zdravstveno. Jos kad odes kod ljekara, prema tebi se ponašaju kao da si krava, a ne žena. Bezobrazni su i nestručni samo tako. Ne znam više šta da radim i kome da idem!
amyca

#1006 Re: Ginekologija i vagine....

Post by amyca »

Izvini. Nisam vidjela tvoj raniji post. Nisam znala da nema reagenasa za hormone. Kada sam ja isla u oktobru nije bilo nikakvih problema. Znam da je vadjenje hormona privatno pravo skupo. Ne znam sta bih ti rekla... Mozda ce uskoro biti reagenasa na DIP-u. Jesi li probala nazvati i raspitati se? Uglavnom su imali reagense za te nalaze ranije. Znam da nije bilo reagenasa za alergo testove, klamidiju... Al za hormone su imali uvijek u zadnjih nekoliko godina... Sigurno je opet politika umijesala svoje prste... :x
Raspitacu se ja preko nekih poznanika, pa ti javim za te reagense...
Bihnela

#1007 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Bihnela »

Bihnela wrote:Evo jedno obavjestenje listam D. Avaz i vidim da Moja Klinika organizuje edukatvino predavanje za sve zainteresovane na temu

HPV virus u oboljenjima grlica materice-prevenicja, testiranje i vakcinacija rediofrekventna hirurgija u uklanjanju kondiloma i konizacija grilca materice predavaci mr.sc.Rijad Konjhodžić i dr. Igor Jeremić...
predavanje ce se održati u 20 sati 17.02.2011. u sali Avaz Twist Towera u Sarajevu..ulaz besplatan..broj mjesta ogranicen radi kapaciteta sale potrebno izvršiti rezervaciju mjesta tel 033-942-640...

Steta sto nije bilo vise zainteresovanih za ovo predavanje..zelim da vam kazem da ste propustile jako korisno i informativno predavanje predavaci si bili fenomenalni...doktori koji su mladi, obrazovani, koji prate svjetske trednove, nove metode lijecenja i koriste se njima, uocavaju problem i odmah ga rjesavaju, ne zavlace pacijente i hvataju se u kostac sa najvecim profesionalim izazovima...u savkom slucaju jako poucno... cisto za vasu informaciju vise dajem vam ovaj link http://www.drigorjeremic.com/rtginekologija.php
Last edited by Bihnela on 18/02/2011 08:59, edited 1 time in total.
Emich

#1008 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

kraljeva kcer wrote:@Emich - da li te je ljekar uputio na kolposkopiju ili si sama to odlucila i zasto?
meni je anja radila i taj pregled i nasla ranicu koju sam lijecila. kada sam presla kod dr.frljak, rekla mi je da je ranica vidljiva golim okom i da nije bilo potrebe da se kolposkopira da bi se to ustanovilo i da se kolposkopija ne radi bas tako cesto vec u posebno iniciranim slucajevima.
poslije drugog poroda imala sam jako tesko krvarenje maternice.....zaustavljali su mi krv svim i svacim, 7 braonila u rukama, 10 doza krvi......100 metara gaze u maternicu...i opet nista, na kraju trebali vaditi maternicu ali je prof.Godinjak jos jednom pokusao zustaviti krvarenje, gurajuci neke instrumente sta ja znam sta.....
i nakon toga dobijem ranicu koja je preko cijelog grlica, ginekolog me posalje kod spahovica na kolposkopiju, i bila sam kod njega dva puta, a prof.Jadranka kod koje sam i isla i idem mi je rekla kontrola svakih 4 do 6 mjeseci.....imam tako odvratni iscjedak koji je u plodnim danima kao mensez..stalne upale...doduse do sada je papa bio ok, kao i hpv koji sam radila jer mi je spahovic ustanovio kondilome kojih kasnije nije ni bilo......i spahovic mi je rekao stalna kontrola i bit ce sve ok...koja podrazumjeva kolposkopiju i papa.....
kraljeva kcer

#1009 Re: Ginekologija i vagine....

Post by kraljeva kcer »

ups. mnogo mi je zao to sve cuti. :-( i zelim ti srecu. i da ne patis vise.
jesi li razmisljala da mozda ipak izvadis matericu i tako se zauvijek rijesis nevolja?
Emich

#1010 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

moj drugi porod je porsao ok...iz dva napona sam rodila sina....kasnije nakon 15 minuta nastupi jako krvarenje kao iz slaufa nisam mogla da vjerujem....pritsak 50 70, pulsa nema, aparati intenzivna vamo tamo...jos kad mi je izvadio tu gazu vrisnula sam...pa zamisli 100 metara, poslije poroda 2 mjeseca sam bukvalno mokrila jer se maternica nije vratila u normalu, za sada je sve ok, samo sto mi je ostao grlic u ranama, menstruacije su mi normalne, samo da nekad nedodje abortusa toga me najvise strah......ali izvadila bih maternicu odmah, mada doktori kazu mlada si nije ok da nedobivas, nebi me cudilo da je uskorije vrijeme ne izvadim, jer mi je mama imala karcinom maternice i sve izvadila, a sestra HPV i radila konizaciju.....
kraljeva kcer

#1011 Re: Ginekologija i vagine....

Post by kraljeva kcer »

o tome moras sama odluciti i sigurno je veoma tesko. nasljedni faktor te stavlja u rizicnu kategoriju, ali ako si pod kontrolom ljekara onda se nemas cega plasiti. nedavno je jedna mlada zena ukopana u svojoj 29 godini jer je odbila da joj izvade matericu, nadajuci se da ce imati potomstvo. razmisli. ipak je tvoj zivot najvazniji. iskreno suosjecam s tobom iako spadam u grupu zena koje nemaju problema te prirode. da mi se desi takvo nesto, vadila bih matericu. sretno. i javi sta bude. lijep pozdrav.
Emich

#1012 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Emich »

Da i ja sam zato da izvadim maternicu i isrkeno voljela bih da su mi je izvadili, ali posto sam jako puno iskrvarila a i stomak mi je sav izrezan od ranjavanja inace sam ranjena u ratu imam gelere u bubregu i jetri......bojali su se da li bih uopce tu noc prezivjela vadjenje maternice.....inace imala sam 6 operativnih zahvata.......
ali evo sada cujem da vade i vaginalno maternicu pa nemam razloga za brigu...najradije bih je izvadila ili ako ne podvezala jajnike jer se nesmijem usuditi vise niti roditi a kamoli imati abortus
jako sam precizna u tim kontrolama tako da idem na vrijeme ginekologu.....a tu noc kada mi je rekao prof.Godinjak vadimo maternicu pristala sam odmah jer sam krvarila cijelu skoro noc.....ali sam se bojala dali cu prezivjeti i zahvaljujuci njemu zaustavljeno je krvarenje.....
treba se kontrolisati pogotovo mi zene, jer su nasi organi jako komplikovani ici na vrijeme i nebojati se nicega......
Neila

#1013 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Neila »

Bihnela wrote:
Bihnela wrote:Evo jedno obavjestenje listam D. Avaz i vidim da Moja Klinika organizuje edukatvino predavanje za sve zainteresovane na temu

HPV virus u oboljenjima grlica materice-prevenicja, testiranje i vakcinacija rediofrekventna hirurgija u uklanjanju kondiloma i konizacija grilca materice predavaci mr.sc.Rijad Konjhodžić i dr. Igor Jeremić...
predavanje ce se održati u 20 sati 17.02.2011. u sali Avaz Twist Towera u Sarajevu..ulaz besplatan..broj mjesta ogranicen radi kapaciteta sale potrebno izvršiti rezervaciju mjesta tel 033-942-640...

Steta sto nije bilo vise zainteresovanih za ovo predavanje..zelim da vam kazem da ste propustile jako korisno i informativno predavanje predavaci si bili fenomenalni...doktori koji su mladi, obrazovani, koji prate svjetske trednove, nove metode lijecenja i koriste se njima, uocavaju problem i odmah ga rjesavaju, ne zavlace pacijente i hvataju se u kostac sa najvecim profesionalim izazovima...u savkom slucaju jako poucno... cisto za vasu informaciju vise dajem vam ovaj link http://www.drigorjeremic.com/rtginekologija.php
kako mi je krivo sto ovo nisam prije vidjela :(
minjonja

#1014 Re: Ginekologija i vagine....

Post by minjonja »

Neila wrote:
Bihnela wrote:

kako mi je krivo sto ovo nisam prije vidjela :(
evo i ja tek sad vidim :(
Bihnela

#1015 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Bihnela »

Morate redovno da citate...ali evo nadam se da cete ovo vidjeti na vrijeme...cula sam da ce 17.03. biti novo predavanje-samo nisam snigurna da li ce tema opet biti iz ginekologije...kad saznam javim vam...
LaCici

#1016 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Je li neko koristio ove vaginalne irigatore, koliko to pomaze protiv bijelog pranja i candide? Koliko cesto koristiti da se ne pretjera? Ja sam po preporuci farmaceuta uzela neki Multi-gyn, pa eto ako je neko imao iskustvo s tim proizvodom, neka kaze koju. :)
madnessa

#1017 Re: Ginekologija i vagine....

Post by madnessa »

Koristila sam Multi-Gyn tablete koje istopim u irigatoru. Te tablete samo pojacavaju koncetraciju probiotika (zdravih bakterija) u vagini, koje se bore protiv losih bakterija. Nisu namjenjene za lijecenje upala i infekcija. Isti efekat imaju i Lactogyn tablete. Dakle, pomazu u borbi protiv infekcija, ali ih ne lijece. Jako je dobro paziti na ocuvanje dobre flore i faune u vagini pri koristenju antibiotika, stresu, loseg stanja organizma, kako ne bi doslo do infekcije ili kako se ne bi postojeca pogorsala.
Licno mi pomazu pri pojacanom bijelom pranju, ali u pocetnoj fazi, kad tek primijetim. Dobro dodje malo se osvjeziti. :D

Taj isti irigator koristim i za ispiranje cajevima (hrastova kora, kantarion, zalfija...) koji su u narodu poznati za ublazavanje bijelog pranja. Ipak, pojacano bijelo pranje je znak neravnoteze flore vagine i moze znaciti upalu, te bih da sam na tvom (@LaCici) mjestu obavezno posjetila ginekologa. Nije se sa tim zezati. Vagina je poprilicno zatvorena i iz nje "gamad" tesko izlazi vani, pa je prosirenje upale skoro pa zagarantovano.

Pazi i da sterilises irigator prije i poslije upotrebe. Ne treba dozvoliti da irigatorom uneses nezeljene "podstanare" u vaginu. Ja to radim toplom vodom i sredstvom za dezinfekciju.
LaCici

#1018 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Ma idem stalno kod ginekologa. I zadnji put kad sam bila rekao mi je da sam izljecena, da bi mi se nakon 7 dana opet vratilo isto. Nemam ja neku jaku infekciju, nego samo blago pojacano bijelo pranje. Koristim betadin vag u toku menstruacije kako mi je dr preporucio i sad bih trebala i taj irigator cisto radi odrzavanja i da eliminisem to bijelo pranje jer me uzasno nervira :x Mislim da mi je to vise od antibiotika, jer sam ih u posljednje vrijeme dosta koristila.
Bihnela

#1019 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Bihnela »

jeste li probale biljne vaginalete od bosnalijeka...imaju kantaraion vagitorije i vagitorije sa 5 ljekovitih biljaka...super su za eliminaciju bijelog pranja...ima u svakoj apoteci pakovanje oko 4 KM
LaCici

#1020 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Koristila i to ali mi rijesi situaciju samo privremeno i opet se pojavi :sad:
amyca

#1021 Re: Ginekologija i vagine....

Post by amyca »

Bihnela wrote:jeste li probale biljne vaginalete od bosnalijeka...imaju kantaraion vagitorije i vagitorije sa 5 ljekovitih biljaka...super su za eliminaciju bijelog pranja...ima u svakoj apoteci pakovanje oko 4 KM
Ispravka. Bosnalijek sigurno nema nikakve vaginalete. Imali Metrozol, ali nema ga vec 2-3 godine.
xmaya

#1022 Re: Ginekologija i vagine....

Post by xmaya »

a čime rješavate svrbež :-( izludi me...ima li kakva kremica koja baš pomaže?? isprobala rojazol, canesten, kantarionovo ulje, ali skoro nikakve promjene...
LaCici

#1023 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Plymicol je dobra krema protiv gljivica i svrbeza.
xmaya

#1024 Re: Ginekologija i vagine....

Post by xmaya »

Plymicol je drugo ime za Canesten, bar su meni tako rekli, ima li šta malo jače, usput bijelog pranja skoro da i nema, ne razumijem od čega toliko svrbi
LaCici

#1025 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Hmmm moguce je da je isto, ne znam :roll:
Kod ginekologa pa neka ti da kremu u skladu sa situacijom. Tesko je nagadjati zbog cega imas svrab ali ne i bijelo pranje. Meni je obicno peckanje i svrbez povezano sa pojacanim bijelim pranjem. Mozda ti deterdzent za ves nadrazuje.
Post Reply