fekir wrote:sour cherry wrote:O bratstvu
Omer, r.a., je rekao: ″Ako vam Allah, dž.š., podari da zavolite brata muslimana, ustrajte u tome.″ Također se spominje da bi Omer, r.a., u noći spomenuo čovjeka, te bi odmah nakon klanjanog sabah namaza otišao kod njega i kada bi ga sreo zagrlio bi ga. Ibn-Mes’ud, r.a., kada bi izašao među svoje drugove rekao bi im: ″Vi mi otklanjate moju tugu.″
Za Ibn Abbasa, r.a., se prenosi da je rekao: ″Najdraži mi je onaj brat koji kada ga vidim zagrli me, a kada nisam kod njega nađe mi razlog za moje odsustvo.″
Jedna od stvari koje upućuju na bratsku ljubav Omera, r.a., prema Ebu Bekru jeste da ga je često ljubio u glavu.″
Neki su primijetili da Alija, r.a., jednu odjeću oblači češće od druge pa su ga upitali za to, a on je rekao: ″Ovo mi je dao moj prisni prijatelj Omer ibn Hattab.″
Nakon što je ubijen Zubejr, r.a., sreo je ashab Hakim ibn Hizam, r.a., njegovog sina Abdullaha i pitao ga: ″Koliko je moj brat ostao dužan?″ Abdullah je rekao: ″Dva miliona.″ Tada je Hakim rekao: ″Ja ću vratiti za njega milion.″
Jedne prilike prijatelj Hasana el-Basrija je ušao kod njega i našao ga da spava. Kod njegove glave bila je korpa s voćem, otvorio ju je i počeo je jesti. Hasan el-Basri je primijetio čovjeka kako jede te rekao: ″Allah ti se smilovao, tako mi Allaha ovo rade samo pravi prijatelji.″
Rekao je Ebu Huldeh: ″Došli smo ja i Abdullah ibn Avn kod Ibn Sirina, a on nas prihvati i reče: ‘Ne znam čime da vas počastim, obojica imate i hljeba i mesa’. Zatim je donio med sa saćom, počastio nas i rekao: ‘Primijetio sam da vi ovo nemate u vašim kućama.’”![]()
"Kada neko od vas zavoli svoga brata neka mu to i kaze." (Ebu Dawud i Tirmizi)
Vrijednost ljubavi u ime Allaha dž.š. potvrđuje nam i hadis Allahovog Poslanika s.a.v.s.:
"Od Allahovih dz.š. robova ima ljudi koji nisu ni poslanici, ni šehidi, a zavidjet će im poslanici i šehidi na Sudnjem danu zbog njihovog mjesta kod Allaha dž.š."
Upitaše ashabi: „Obavjesti nas, Allahov Poslaniče, ko su oni?“
Allahov Poslanik s.a.v.s. reče: „To su ljudi koji se vole u ime Allaha dž.š., nisu rodbina, niti imaju materijalne koristi od toga. Njihova lica će biti svjetlost, i oni će biti u svjetlosti. Neće se bojati onda kad ljudi budu strahovali, niti će tugovati kada drugi budu tugovali.“ Zatim je proučio ajet: "I neka se ničega ne boje i ni za čim neka ne tuguju Allahovi štićenici." (Kur`an, Junus, 62)
(hadis prenosi: Omer ibnu-l-Hattab r.a.)
Ebu Hurejere r.a. prenosi da je Allahov Poslanik a.s. rekao:
„Na Sudnjem danu će Allah reći:
- Gdje su oni što su se voljeli u Moje ime? Danas ću ih uvesti u Moj hlad, kada nema drugog hlada osim Moga!“
(Muslim)
Slast bratstva(sestrinstva) u ime Allaha dž.š. možemo shvatiti samo kada čujemo hadis-kudisijj, u kojem Uzvišeni Gospodar kaže:
„Zaslužili su Moju ljubav oni koji se vole u Moje ime.“
(Ahmed, Tirmizi)