Za predane Allahu dž.š.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
m_l

#1001 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by m_l »

fekir wrote:
sour cherry wrote:O bratstvu

Omer, r.a., je rekao: ″Ako vam Allah, dž.š., podari da zavolite brata muslimana, ustrajte u tome.″ Također se spominje da bi Omer, r.a., u noći spomenuo čovjeka, te bi odmah nakon klanjanog sabah namaza otišao kod njega i kada bi ga sreo zagrlio bi ga. Ibn-Mes’ud, r.a., kada bi izašao među svoje drugove rekao bi im: ″Vi mi otklanjate moju tugu.″

Za Ibn Abbasa, r.a., se prenosi da je rekao: ″Najdraži mi je onaj brat koji kada ga vidim zagrli me, a kada nisam kod njega nađe mi razlog za moje odsustvo.″

Jedna od stvari koje upućuju na bratsku ljubav Omera, r.a., prema Ebu Bekru jeste da ga je često ljubio u glavu.″

Neki su primijetili da Alija, r.a., jednu odjeću oblači češće od druge pa su ga upitali za to, a on je rekao: ″Ovo mi je dao moj prisni prijatelj Omer ibn Hattab.″

Nakon što je ubijen Zubejr, r.a., sreo je ashab Hakim ibn Hizam, r.a., njegovog sina Abdullaha i pitao ga: ″Koliko je moj brat ostao dužan?″ Abdullah je rekao: ″Dva miliona.″ Tada je Hakim rekao: ″Ja ću vratiti za njega milion.″

Jedne prilike prijatelj Hasana el-Basrija je ušao kod njega i našao ga da spava. Kod njegove glave bila je korpa s voćem, otvorio ju je i počeo je jesti. Hasan el-Basri je primijetio čovjeka kako jede te rekao: ″Allah ti se smilovao, tako mi Allaha ovo rade samo pravi prijatelji.″

Rekao je Ebu Huldeh: ″Došli smo ja i Abdullah ibn Avn kod Ibn Sirina, a on nas prihvati i reče: ‘Ne znam čime da vas počastim, obojica imate i hljeba i mesa’. Zatim je donio med sa saćom, počastio nas i rekao: ‘Primijetio sam da vi ovo nemate u vašim kućama.’”
:thumbup:
"Kada neko od vas zavoli svoga brata neka mu to i kaze." (Ebu Dawud i Tirmizi)

Vrijednost ljubavi u ime Allaha dž.š. potvrđuje nam i hadis Allahovog Poslanika s.a.v.s.:
"Od Allahovih dz.š. robova ima ljudi koji nisu ni poslanici, ni šehidi, a zavidjet će im poslanici i šehidi na Sudnjem danu zbog njihovog mjesta kod Allaha dž.š."
Upitaše ashabi: „Obavjesti nas, Allahov Poslaniče, ko su oni?“
Allahov Poslanik s.a.v.s. reče: „To su ljudi koji se vole u ime Allaha dž.š., nisu rodbina, niti imaju materijalne koristi od toga. Njihova lica će biti svjetlost, i oni će biti u svjetlosti. Neće se bojati onda kad ljudi budu strahovali, niti će tugovati kada drugi budu tugovali.“ Zatim je proučio ajet: "I neka se ničega ne boje i ni za čim neka ne tuguju Allahovi štićenici." (Kur`an, Junus, 62)
(hadis prenosi: Omer ibnu-l-Hattab r.a.)

Ebu Hurejere r.a. prenosi da je Allahov Poslanik a.s. rekao:
„Na Sudnjem danu će Allah reći:
- Gdje su oni što su se voljeli u Moje ime? Danas ću ih uvesti u Moj hlad, kada nema drugog hlada osim Moga!“
(Muslim)

Slast bratstva(sestrinstva) u ime Allaha dž.š. možemo shvatiti samo kada čujemo hadis-kudisijj, u kojem Uzvišeni Gospodar kaže:
„Zaslužili su Moju ljubav oni koji se vole u Moje ime.“
(Ahmed, Tirmizi)
68847

#1002 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by 68847 »

Originalno i interesantno. Respect.
sour cherry

#1003 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by sour cherry »

Vrijednost ljubavi u ime Allaha dž.š. potvrđuje nam i hadis Allahovog Poslanika s.a.v.s.:
"Od Allahovih dz.š. robova ima ljudi koji nisu ni poslanici, ni šehidi, a zavidjet će im poslanici i šehidi na Sudnjem danu zbog njihovog mjesta kod Allaha dž.š."
Allahov Poslanik s.a.v.s. reče: „To su ljudi koji se vole u ime Allaha dž.š., nisu rodbina, niti imaju materijalne koristi od toga. Njihova lica će biti svjetlost, i oni će biti u svjetlosti. Neće se bojati onda kad ljudi budu strahovali, niti će tugovati kada drugi budu tugovali.“ Zatim je proučio ajet: "I neka se ničega ne boje i ni za čim neka ne tuguju Allahovi štićenici." (Kur`an, Junus, 62)
:)
Slavljen neka je Allah,Vladar Plemeniti.
Mubarek petak,mubarek džuma :)
fekir

#1004 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fekir »

sour cherry wrote:
:)
Slavljen neka je Allah,Vladar Plemeniti.
Mubarek petak,mubarek džuma :)
Beauty01

#1005 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Beauty01 »

68847 wrote:
Originalno i interesantno. Respect.
Drago mi je da ti se sviđa :) I mene je oduševilo, malo je originalnosti danas :)
m_l

#1006 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by m_l »

Da se malo vratimo u proslost, jer ono sto je bilo vrijedno citanja valja se katkad prisjetiti. Uzivajte u cijelom blogu, a ja cu samo djelic c/p ovdje! :)

Autor:Fragrant memories

Trgovina nekretninama

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Hocu da te prijatelju uputim malo savremenim stremljenjima. Okrenucemo se vjestini trgovini nekretninama. Gledam nesto savremene ekonomske analize u drzavi u kojoj zivim, i nalazim slijedece: "Osim buma na tržištu kapitala, trgovina nekretninama postala je najunosnije zanimanje..." Uce nas ovako: Prvo sta uzimas u obzir kod nabavke nekretnine je lokacija. Polozaj, dovoljno tiho, dovoljno dostupno. Zatim gledas da vrijednost nekretnine u buducnosti ne opadne. Drugim rijecima, da vrijednost nekretnine vremenom ne propadne. Onda usaglasis sistem odplate, koliko mjesecno, koliko godisnje. Povoljno je, mozes kucu odplacivati cak i 30 godina. Sladunjavo, i ako je malo porazno sto treba provesti tridesetak godina u znoju, da bi na dunjaluku dobio busen koji mozes nazvati svojim. Polako nestaje odusevljenja sto vise razmisljam... Ako sa 20 godina pocnes zaradjivati za taj komad zemlje, sa 50 ces imati nesto svoje. I to ces moci zvati svojim jos koliko? Zaboravih da pitam online promotere ove trgovine, daju li garanciju za dug edzel? Sigurno ne, pomenuli bi je u listi sladunjavih povoljnosti. I opet se dozvah, prijatelju. Trideset godina znoja, za nesto sto, i ako ga danas nazovem svojim, sjutra nece moci stati na mom tijesnom tabutu. Okrenuh se ekonomiji vjere u kojoj sam rodjen. Naidjoh na sasvim povoljniju ponudu. Ona stoji u prezentaciji koju nudi Agencija za investiranje u Dzennet. U ponudi stoji da je Allahov Miljenik, s.a.w.s., dao ponudu. Nudi prostor povrsine jednog luka (oruzja) u Dzennetu. Garantuje da vise vrijedi od Dunjaluka i svega na njemu! Jedan kvadratni metar Dzenneta! Zasto vise vrijedi od svih dunjaluckih nekretnina? Nema nekretnine na dunjaluku za koju dobijate garanciju da je mozete imati na Ahiretu. Dzennetske nekretnine se otkupljuju ovako: Prva rata je sehadet, poslednja rata je sehadet. Prostor izmedju prve i poslednje rate ispunit ces ustrajnoscu na onom cime si zapoceo ovu trgovinu, i time ces je okoncati. Posrednik ove trgovine je rekao: "Reci - vjerujem u Allaha, zatim na tom ustraj." Sad prijatelju, kad tekbirom otvoris vrata namaza, pomisli, mozda bas OVIM namazom kupim komad Dzenneta. Da svakom sedzdom kupis po milimetar, vrijedjet ce ti vise od svega sto si do sada stekao, i sto ces za zivota steci!

Gospodaru moj, dao si toliko da se stidim traziti vise, zato Te molim, uputi me da u prolaznom sto si mi dao zasluzim vjecno sto si mi obecao!

Slobodan let duse, krilima trajnih djela

Covjek je volio nebo. Nedodirljive riznice milosti, izvoriste iskonskog straha od kazne sa visina....Covjek je volio da odlijepi stopala od zemlje i vine se nebu, u zagrljaj visinama koje su nekad/nekom riznica milosti, nekad/nekom izvoriste straha. Vjestacka krila mitoloskih letaca i moderna aero-nautika, nisu uspjeli ni priblizno ostvariti nenadmasan osjecaj letenja kojim je bio darivan poslanik - sin Davudov. Sulejmanu, a.s., je bio podcinjen vjetar, da njime prelazi prostranstva ogromna, bez letilice, bez opreme, bez cekanja...Vjerujem da se moderna aero-nautika nije ni primakla mu`dzizi sina Davudovog. A njemu je jos tada, bio ostvaren neprekinuti san covjecanstva da dobije krila i krene visinama. I nikom nije data takva blagodat kao njemu. I danas covjecanstvo moze uzdahnuti za njom... Ali, ima li potrebe da mi vjernici uzdisemo za tom blagodati, kad imamo blagodat od nje bolju? Sam Sulejman, a.s., uputio nas je na blagodat bolju od njegove mu`dzize. Blagodat bolju i vrijedniju.
Predanje veli: Dok je Sulejman, a.s., vjetrom putovao opazi ga seljak iz polja i uzdahnu: "Dato ti je ogromno dobro, sine Davudov". Cuvsi ga, Sulejman, a.s., mu uzvrati: "Jedan tesbih na sahifi djela vjernika, vrijedniji je od moci date Sulejmanu. Jer, Sulejmanova moc je prolazna, a tesbih ostaje trajan do Sudnjeg dana".

Subhanallah, elhamdulillah, Allahu ekber, kako rekose ucenjaci su baqijat es-salihat - trajna dobra djela. Zato je Sulejmanu, a.s., jedno subhanallah vjernika bilo vrijednije od moci mu date.
Subhanallah...

Gospodaru, neka ti je hvala na rijecima sto im je ljepota prostranija od sirine nebeske i duza od puteva vjetrova, i vrijednija od moci sina Davudova.
m_l

#1007 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by m_l »

Uzdah neznanca

Srcem sam te cuo, vladaru pravovjernih. Omere istinoljubivi, nije tvome ka istini osjetljivom uhu mogao promaci uzdah covjeka na trznici. Vjetar je sa usana neznanca otkinuo uzdah: اللهم اجعلني من عبادك القليل " - "ِAllahu moj, ucini me od tvojih robova malobrojnih"! Kako su ove rijeci dotakle sluh tvog srca Omere, upitao si neznanca: "Zasto cinis takvu dovu? Ko su Allahovi robovi malobrojni"? Neznanac je odgovorio ajetom: "وَقَلِيلٌ مِّنْ عِبَادِيَ الشَّكُورُ " - "A malo je zahvalnih medju robovima Mojim" (es-Sebe`e, 13). Omer je uzdahnuo: "Ti si uceniji od Omera..."
Nestalo je neznanca, nestalo je Omera, trznice na kojoj se uzdah cuo. Ali evo, nosen vjetrom shukra sto donosi neprimjetni treptaj ashka...uzdah odzvanja dubinama duse tvoje Tvorcu zahvalne...
Koliko je mnogo blagodati, a kako je malo zahvale. Neka ovaj povjetarac nas shukr (zahvalnost Allahu) pridruzi shukru neznanca i cestitog Omera, i ponese ga pod prijestolje Svevisnjeg, Jedinog, Hvale dostojnog!
sour cherry

#1008 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by sour cherry »

:thumbup: Da nas Allah s.w.t.učini zahvalnim na blagodatima Njegovim.Amin
sour cherry

#1009 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by sour cherry »

O iskušenjima

Kaže Uzvišeni: ''Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. A ti obraduj izdržljive.'' (El-Bekare, 155.)
Također, kaže Uzvišeni: “Mi vas stavljamo na kušnju i u zlu i u dobru i Nama ćete se vratiti.“ (El-Anbija, 35)
“Elif-lam-mim. Misle li ljudi da će biti ostavljeni na miru ako kažu: 'Mi vjerujemo!' i da u iskušenje neće biti dovedeni?” (El-Ankebut, 1-2)
A Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: ''Zaista je veličina nagrade srazmjerna veličini iskušenja. Zato, kada Uzvišeni Allah zavoli jedan narod, postavi ga na razne kušnje, pa ko bude zadovoljan time, Allah će biti zadovoljan njime, a ko se srdi zbog toga, njemu pripada Allahova srdžba.“ (Bilježi ga Tirmizi i ocjenjuje dobrim) Ljudi sa najvećim i najpotpunijim imanom su oni koji imaju najveća i najteža iskušenja. Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ''Poslanici su imali najteža iskušenja, zatim dobri i pobožni ljudi, a onda oni slični njima. Čovjek biva iskušavan shodno jačini svoje vjere, pa ako je čvrst u svojoj vjeri, teško će biti i njegovo iskušenje, a bude li njegova vjera slaba, bit će iskušan u onoj mjeri kolika je njegova vjera. Čovjeka će neprestano snalaziti iskušenja sve dok ne bude hodao po zemlji čist od grijeha.'' (Bilježi ga imam Ahmed i drugi)
nasa

#1010 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nasa »

m_l wrote:Mishary :thumbup:

Vrijednost sure El-Kehf

El-Hakim bilježi u svome 'Mustedreku' od Ebu Se'ida el-Hudrija, radijAllahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: ''Ko bude učio petkom poglavlje 'El-Kehf' dat će mu se svjetlo između dva petka.''

Imam Ahmed bilježi od Ebu ed-Derda'a, radijAllahu anhu, a on od Vjerovjesnika, sallAllahu alejhi we sellem, koji kaže:
''Ko nauči deset prvih ajeta iz poglavlja 'El-Kehf' bit će sačuvan od Dedžala.''
''Ko bude učio deset posljednjih ajeta iz poglavlja 'El-Kehf' bit će sačuvan od iskušenja Dedžala.''

Mishari je nevjerovatan zaista :thumbup:
fekir

#1011 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fekir »

Znaj da je dunjaluk kuća kušnji, ispita i nedaća. Stoga, prihvati život onakvim kakav jeste i od Allaha pomoć traži. (Aid el-Karni)
kerima1

#1012 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by kerima1 »

Ovo su neki od primjera nepravilnog pokrivanja, subhanallah, sestre moje počnite nositi propisan hidžab, Allah vam se smilovao. "Dvije vrste ljudi biće stanovnici Džehennema i ja ih poslije ovozemaljskog života, neću više vidjeti: "Silnici, u čijim su rukama bičevi debljine kravljih repova, kojima tuku svijet i žene koje nose prozirnu odjeću kao da su gole, koje okreću lica od Allahovih zapovjedi i skloni su zlim djelima, a glave su im kao grbe u deva. Takve žene neće uči u Džennet, niti će osjetiti njegov miris. A miris njegov se širi na sve strane veoma daleko. (Ahmed)
689908

#1013 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by 689908 »

sutra mi je najtezi dan u zivotu koju suru da proucim i zatrazim pomoc od Allaha dz.s
nasa

#1014 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nasa »

689908 wrote:sutra mi je najtezi dan u zivotu koju suru da proucim i zatrazim pomoc od Allaha dz.s
Koju god vazno je da je iz srca i osloni se na dragog Allaha,zelim ti sve najbolje.....
Almich

#1015 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Almich »

nasa wrote:
689908 wrote:sutra mi je najtezi dan u zivotu koju suru da proucim i zatrazim pomoc od Allaha dz.s
Koju god vazno je da je iz srca i osloni se na dragog Allaha,zelim ti sve najbolje.....
sretno
689908

#1016 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by 689908 »

krivo mi je sto se sjetim Allaha samo kad mi je tesko,bojim se da On mene ne zaboravi :(
sour cherry

#1017 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by sour cherry »

689908 wrote:krivo mi je sto se sjetim Allaha samo kad mi je tesko,bojim se da On mene ne zaboravi :(
Allah ne zaboravlja robove Svoje.Zahvaljuj mu i u blagostanju. :)
689908

#1018 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by 689908 »

sour cherry wrote:
689908 wrote:krivo mi je sto se sjetim Allaha samo kad mi je tesko,bojim se da On mene ne zaboravi :(
svee odlicno proslo,skoro nemoguce se desilo :thumbup:
fatamorgana

#1019 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by fatamorgana »

689908 wrote:
sour cherry wrote:
Ma ko nam se to pred'o, ;-)
nasa

#1020 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by nasa »

689908 wrote:
sour cherry wrote:
Bas mi je drago :thumbup: nemoj sad cekati novu nevolju da se molis vec ubaci i ranije koju :D
I ja sam cekala nesto vezano za zdravlje bliske osobe isto danas i sve je hvala dragom Allahu proslo dobro! :)
sour cherry

#1021 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by sour cherry »

689908 wrote:
sour cherry wrote:
Sva hvala Allahu Uzvišenom.
partybrakerica

#1023 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by partybrakerica »

subhanAllah,dobar prethodni post :thumbup:
partybrakerica

#1025 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by partybrakerica »

Pejgamber, sallallahu alejhi ve selleme, je rekao:

„O Alija! Budi ispravan, čak i ako ti na dunjaluku naškodi, na ahiretu će ti koristiti. Nemoj lagati, čak i ako će ti na dunjaluku koristiti, na ahiretu će ti štetiti.“
Post Reply