Bosanska piramida Sunca vol.2

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Mahalac

Post by Mahalac »

@Propast1

:roll: gdje li je tebe nagazio :roll:
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

COOOLLLL

IZJAVA DANA!!!!

Zeljko Joksimovich o plasmanu Hari mata harija na Eurosongu:::

"IDUCE GODINE, EVROVIZIJA CE SE ODRZATI U BIH, NA PLATOU VISOCKE PIRAMIDE!!!! ""
:D

evo izjava semira juce :

http://www.rtv-visoko.ba/audio/semir2704.mp3 radi ljudi punom parom,
dok anti piramidasi laju , ali karavne idu dalje ne obaziruci se na pseci lavez

Image

Image

Image

Image

Image
Goran_35

Post by Goran_35 »

Sensei wrote:
novel wrote::faraon: :faraon1: @la mela, jes' vidio nove "smajlice" :faraon1: , talibani preuzeli sar-x, da sam ko ti ne bi vise ni navracao ovdje :faraon:

mIRCerka hvala, hvala, hvala..... :wink:
Image
Image
Image
Image
Image
Image

zanimljivi smajliji Image
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Moji neki poznanici, inace studenti istorije, koji su afirmativno govorili o cijelom projektu, odose u srijedu na Visocicu i vratise se razocarani i kao skeptici. Kazu da je to gore sve amaterski i traljavo organizovano, moracu i ja otici da vidim kakvo je stanje pa da forimiram "konacan" stav.
Sensei

Post by Sensei »

:lol:
Image
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

pape wrote:
seljak_cojek wrote: I za egipatske piramide bi se moglo postaviti nekoliko pitanja.
Ako su i poznavali astronomiju, a imajući u vidu preciznost sa kojom su orjentisane trbalo bi da su imali i neke uređaje za mjerenje koji bi im omogućili takvu preciznost. (Samo radi poređenja Japanci su prilikom izgradnje mosta preko prolaza Akaši postigli da im stubovi mosta visoki oko 80 m odstupaju samo za 5 cm, a negdje sam pročitao da su ostupanja platoa na kome su građene piramide manja od dva cm). Čini mi se (ovo nisam 100% siguran) da ni tamo nisu nađeni ostaci alatki. Kolika su naselja morala biti za toliki broj robova koji su kako se tvrdi gradili egipatske piramide (tragovi tih naselja se nešto ne spomiju).
Kasno je, ne mogu sada postirati, ali ostaci tih naselja su jasni u okolini piramida u Gizi, ... spremista za zito, .... pekare i jos mnogo interesantnih objekata.
@seljak_cojek, ... evo linka, ... interesantno!
[url]hrrp://www.fas.harvard.edu/~semitic/hsm/GizaBuiltEgypt.htm[/url]
Goran_35

Post by Goran_35 »

Meni je stvarno neshvatljivo,da nasi "strucnjaci" nazivaju Semira "ublehashom" , "amaterom","meshetarom" a da niko jos nije(kad je vec on toliki "amater")Image pokusao oboriti njegove dosadasnje dokaze,osim pogrdnim rijecima,"koje bas dolikuju" naucnim radnicima?
Gdje ste naucnici?Nikakav protiv-argument,nista?A duzni su prema javnosti i narodu od cijeg poreza dobijaju plate! Vasi argumenti su "pijacharski",retorika - "pijacarska"-vrijedjanje je svojstveno,zna se kome!

Sve dok se to ne desi,ja jedino mogu vjerovati Semiru Image jer on nudi i argumente i dokaze koji su sasvim logicni!

Dok ne cujem neki protivargument,javno i na naucnim osnovama,do tada su oni za mene luzeri!Kada uspiju da obore sve ovo sto je Semir uradio do sada,ali ne na nacin kako to cine sa par rijeci u rijecniku (ublehas i amater) i pozivajuci se na nauku od prije 50 godina,onda cu ja prvi da se zamislim i zapitam da li je Semir u pravu!

Do tada SemirImage je jedino u pravu a luzeri bolje da sute,jer se samo sve vise provaljuju...
Last edited by Goran_35 on 28/04/2006 14:20, edited 1 time in total.
Kick off

Post by Kick off »

Sinapsa wrote: Bosanski naucnici zive u teskim vremenima...Cinjenica da jedan Zemaljski muzej nema grijanja i da rijetko isplacena, prosjecna plata tamo zaposlenih, visokoobrazovanih namjestenika, iznosi 420 km, je za ne povjerovati!
Za to su ovi dupelizci i populisti od politicara odgovorni, tj. vecina onih koji se bacaju ispred fotoaparata nebil´se slikali sa Semirom...Semir za to nije nimalo odgovoran niti se njega to u ovom momentu treba ticati.
Semir, gledano iz njegove perspektive, pokusava vjerovatno isto tako da izvuce nekakvu korist iz tih svojih novih politickih veza...sto je sasvim normalna stvar. On, iza kulisa, ne samo da zeli da osigura nastavak otkopavanja nego i potporu u ovoj nedavno iskrslom pravnom sukobu (u bespravnoj drzavi) sa bh. naucnicima....

Sto se tice bh-naucnika....
Sasvim je normalno, i za ocekivati da jednom naucniku smeta Semirov pristup problemu....Semirov pristup je oprecan nekakvom normalnom, naucnom redoslijedu...on mozda ima svoje razloge za to, ali taj redoslijed je iz naucne perspektive naopak...Osim toga on je mogao na osnovu svih indicija (od kojih su neke interesantne a neke manje... po meni su vrijedne daljnjih istrazivanja...sto se naknadno ispostavilo ispravnim) napraviti samo hipotezu, medjutim za njega je to vec bila 100% piramida...nije 50, 70, ni 90% nego 100%.... :? mogu da shvatim da on sebi, na osnovu kakvog-takvog iskustva, Visocicu moze bolje i lakse da predstavi kao piramidu, ali ne razumijem tu 1000% sigurnost.... I tu je poenta!!!
On kada je izasao sa tvrdnjama, jedino sto bi bilo ispravno od strane Imamovica i Vejzagicke je da pobijaju, ne ideju, nego neosnovanu 100%-nu sigurnost da se radi o piramidama. Medjutim oni su isto tvrdili, pozivajuci se na svoje znanje i zvanicno stajaliste nauke, da to 100% nije piramida! Mozda i nije, ali zar je stajaliste nauke nepromjenjivo ili se prilagodjava neprekidno novim spoznajama, otkricima(?)...u nekim granama nauke brze u nekim sporije...
Jedino sto su oni, po meni, mogli na osnovu svoga znanja reci je da je postojanje piramide u Evropi, BiH, vrlo, vrlo, vrlo malo vjerovatno!!! Ali, nisu smjeli iskljuciti tu mogucnost 100% jer su, kao prvo, postojale interesantne pretpostavke, indicije koje bi jednog naucnika trebale u pozitivnom smislu zairitirati...i kao drugo, jer je u ovom slucaju 100%-no iskljucivanje te mogucnosti nenaucno....barem ja ne bih nesto iskljucio samo zato sto je nerealno....

Dalje, oni ne trebaju pokusavati opstruirati radove, jer je to u ovom trenutku neprikladno....s jedne strane radi naucne znatizelje, s druge radi znatizelje/ocekivanja/euforije naroda (koja ne bi, siguran sam, ni u ovom gradu u kojem zivim, ovoj urbanoj sredini, pod identicnim okolnostima, bila manja od one euforije Visocana)....oni su trebali insistirati na involviranju u radove (sto im je bilo od Semira ponudjeno) i strucnom nadzoru radova sa visim, od ministarstva jasno definisanim, ovlastenjima..!!!

Medjutim, sve se nakaradno i odvratno odvijalo :( .

Da se ipak radi i o ljudskoj sujeti a ne samo o neslaganju sa Semirovim tvrdnjama govori mi moja empatija, intuicija.
Kada bih ja bio na Imamovicevom mjestu smetalo bi mi sto neko tako bombasticne, nerealne tvrdnje iznosi i pri tome na osnovu svojih indicija prica o piramidama.....
smetalo bi mi jer je pristup nenaucan...
jer je tvrdnja radi naucnog stajalista nerealna.....
jer se toj bombasticnoj teoriji posvecuje toliko paznje...
jer od strane politike dolazi tolika potpora ovom projektu, a ja moram da molim za mizernu platu.....Dovde je sve uredu i ljudski..

Dalje...smetala bi mi ta hipoteza jer znam, da kad se vide indicije, ta ideja ipak nije totaaalno suluda vec da postoji neka mala sansica da se tu nesto nadje, i ta spoznaja, da je MOZDA nesto otkriveno ispod mog nosa, lopatice, ociju, je razarajuca...
Da sam siguran u svoje tvrdnje, samo bih se smjeskao i cekao na propast projekta....ali posto ne cekam smireno nego tvrdim nesto drugo, galamim, vrijedjam...to prisilno govori o mom emocionalnom stanju!!! I to je ljudski ali nije u redu, nije na mjestu

Da sam ja na mjestu bh-naucnika, slijedece stvari (ne)bih uradio:
ne bih Semira javno vrijedjao...
ne bih, kao naucnik, izgubio svoju znatizelju...
ne bih se ponasao nenaucno (tipa - ne znam sta je to...ali to sto ti tvrdis nije sigurno?)
ne bih pokusavao opstruirati radove...
pokusao bih da akceptiram da je potencionalno "otkrice" napravio amater (nije ni prvi ni poslednji)...
pokusao bih od ministarstva iznuditi visa ovlastenja za grupu naucnika, koji ce i zakonski sacuvati moj dignitet, autoritet, i onemoguciti Semiru da se prema grupi naucnika proizvoljno ponasa (sto ne znaci da bi to on uradio, ali eto crno na bijelo je bolje)....i na toj osnovi pridruzio bih se ovom projektu...pa da vidimo sta je to....i tako sa tvorcem hipoteze ujedinjen, potpuno profesionalno bih obavio svoj posao i pokupio dio slave u slucaju uspjeha....a u slucaju neuspjeha, sve bi to manje bilo tragicno jer ne bi bilo zestokih oponenata i opozicije...a osim toga, nije sramota postaviti hipotezu i provjeriti njenu tacnost....naucna metodologija!

Mnoge stvari, krivice koje se Semiru pripisuju, pripisuju se pogresnoj osobi. On nije obavezan nuditi odgovore na sve nebuloze i perverznu politicku situaciju u drzavi i nefunkcionalnost iste. On zeli da dokaze da u BiH postoje piramide....nekima je to lijepa pomisao a neki su skepticni a neki neprijateljski nastrojeni....to je sve...
Svaka cast na ovom postu :dance: nema se sta ni dodat ni oduzet.. :thumbup:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Goran_35 wrote:Meni je stvarno neshvatljivo,da nasi "strucnjaci" nazivaju Semira "ublehashom" , "amaterom","meshetarom" a da niko jos nije(kad je vec on toliki "amater")Image pokusao oboriti njegove dosadasnje dokaze,osim pogrdnim rijecima,"koje bas dolikuju" naucnim radnicima?
Gdje ste naucnici?Nikakav protiv-argument,nista?A duzni su prema javnosti i narodu od cijeg poreza dobijaju plate! Vasi argumenti su "pijacharski",retorika - "pijacarska"-vrijedjanje je svojstveno,zna se kome!

Sve dok se to ne desi,ja jedino mogu vjerovati Semiru Image jer on nudi i argumente i dokaze koji su sasvim logicni!

Dok ne cujem neki protivargument,javno i na naucnim osnovama,do tada su oni za mene luzeri!Kada uspiju da obore sve ovo sto je Semir uradio do sada,ali ne na nacin kako to cine sa par rijeci u rijecniku (ublehas i amater) i pozivajuci se na nauku od prije 50 godina,onda cu ja prvi da se zamislim i zapitam da li je Semir u pravu!

Do tada SemirImage je jedino u pravu a luzeri bolje da sute,jer se samo sve vise provaljuju...
Mi imamo pravo Gorane da lajemo i da se zafrkavamo sa Semirom na nacin na koji mi hocemo..
Mi smo samo obicni mali ljudi i nismo nikakvi naucnici koji treba da biraju nacin izrazavanja kad se osvrcu na Semov rad.
Medjutim Sem... E to je druga prica.

To sto mi njega zovemo ublehasem je samo i SAMO zbog toga sto se ON predstavlja ko naucnik a u stvari se samo koristi (vrlo uspjesno) metodom kakvog dobrog komercijaliste.
Njegove tvrdnje da se radi o piramidi a da prakticno nije bio ni prisao brdu, pisanje cak i knjige o istoj, gora je ubleha od bilo kakve koju smo mi, obicni smrtnici izvalili.
I dakako, s naukom ima veze kao i ja sa lanjskim snijegom!
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

I molim te objasni mi - kakve to veze ima? Da nisi slucajno, a ne vjerujem da jesi, jer - pametan si momak , postavio neku tezu "Hrvati i Srbi su protiv nase piramide"? Ili sta je u pitanju? Mislis da ima neki etno-gen koji utjece na vjerovanje u Osmanagica i skepticizam?

El-bosniaco, ne objasni ti meni
pa imam iskustva ovo nekoliko dana, i vecinom srbi i hrvati protive se odkopavanju

pogledaj te ovo, sve samar za samarom za sve anti piramidase, nije stvarno lahko biti anti piramidas ovih dana,jer svaki dan dodje po nekoliko lijepi vijesti, kako izdrzite ljudi kako vam srce ne pukne ,covejce :-)

http://www.visoko.co.ba/index.php?subac ... m=&ucat=10&

Njemamcki investitori hoce da ulazu zbog piramide

http://www.visoko.co.ba/index.php?subac ... m=&ucat=10&
austrijanci prave zanimljiv dokumentarac o piramidama
Piramidos

Post by Piramidos »

Goran_35 wrote:Meni je stvarno neshvatljivo,da nasi "strucnjaci" nazivaju Semira "ublehashom" , "amaterom","meshetarom" a da niko jos nije(kad je vec on toliki "amater")Image pokusao oboriti njegove dosadasnje dokaze,osim pogrdnim rijecima,"koje bas dolikuju" naucnim radnicima?

imal onih stecaka
p.s. moderator mozes li ubaciti smail u obliku stecka za raju nako
Guento

Post by Guento »

@Sinapsa, ti bas hoces da nam ucinis ovu temu neinteresantnom :P Pusti logiku ba i zdrav razum i svadjaj se kao i svi (ne)normalni ljudi :D :D :D
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

Image

sve samar za samarom, nije lahko biti anti piramidas :lol:
terapija

Post by terapija »

El-bosniaco wrote:Image

sve samar za samarom, nije lahko biti anti piramidas :lol:
Nasamara li se ti El Bosniaco? :)

Ko zadnji samara, najsladje samara :P
terapija

Post by terapija »

...ja vjerujem ono sto zelim da vjerujem...
...ja cujem ono sto zelim da cujem...
...ja vidim ono sto zelim da vidim...
...ja ...
masovna histerija, hipnoza, kolektivna svijest, cudne su to stvari

hrasno, vise si mi se svidjao prije par dana dok si jos pokusavao da pomiris strane i forsiras normalnu diskusiju...
Nema potrebe braniti Semira, on ionako ne riskira puno...
wels

Post by wels »

forUMASH wrote:
wels wrote: A shto ga nebi platili antipiramidashi ?

Oni se,cini mi se vishe upinju da dokazu nepostojanje piramide.
.....Shabane dragi, sve naucnik do naucnika...... :D ......pa valjda se dokazuje da necega ima .....

...citajuci strucnu literaturu, do sada sam naisao na samo jedan naucni proces koji je pokusao dokazati da necega nema....u pitanju je bila situacija na Harvardu kada je vodja projekta zbog loseg rucka ispustao tihomire cijelo popodne i pokusavao dokazati ostatku tima da tihomiri nepostoje....... :D :D :D

Da ti Shaban odgovori UMASHU

Zar je u nauci pri otkricu nekog novog pronalaska dozvoljeno ne dokazati da isti moze ili ne moze izazvat stetne propratne pojave.
Medicina,lijekovi bla bla .... bezbroj je primjera.

A cesto dokazivanjem da necega nema, trasira se sigurniji put,odnosno dobijaju se pokazatelji koji su simptomi primarnog zadatka tj.dokazivanja teze.
terapija

Post by terapija »

wels wrote:
forUMASH wrote:
wels wrote: A shto ga nebi platili antipiramidashi ?

Oni se,cini mi se vishe upinju da dokazu nepostojanje piramide.
.....Shabane dragi, sve naucnik do naucnika...... :D ......pa valjda se dokazuje da necega ima .....

...citajuci strucnu literaturu, do sada sam naisao na samo jedan naucni proces koji je pokusao dokazati da necega nema....u pitanju je bila situacija na Harvardu kada je vodja projekta zbog loseg rucka ispustao tihomire cijelo popodne i pokusavao dokazati ostatku tima da tihomiri nepostoje....... :D :D :D

Da ti Shaban odgovori UMASHU

Zar je u nauci pri otkricu nekog novog pronalaska dozvoljeno ne dokazati da isti moze ili ne moze izazvat stetne propratne pojave.
Medicina,lijekovi bla bla .... bezbroj je primjera.

A cesto dokazivanjem da necega nema, trasira se sigurniji put,odnosno dobijaju se pokazatelji koji su simptomi primarnog zadatka tj.dokazivanja teze.
Onda trebamo znaci redom dokazivati da Bjelasnica jeste planina, a nije piramida; Bosna jeste rijeka a nije stargate itd.
A kako bi bilo da prvo dokazes kako nisi gloop??
wels

Post by wels »

Izgleda da tebi treba dokazivat da je Bjelasnica planina.

I bez pjene,matere ti.
terapija

Post by terapija »

wels wrote:Izgleda da tebi treba dokazivat da je Bjelasnica planina.

I bez pjene,matere ti.
Sorry nemoj zamjeriti ovako se malo ispusem pred vikend :)
artzy

Post by artzy »

Piramidos wrote:Piramida kraha

Semir Osmanagić je iščašeni amater!

Dok podmladak SDA volonterski čeprka na ..........
.....iskopavanjima, a za.......

.....koliko je Osmanagić zaista Indiana Jones, kako ga časte ovdašnji mediji. (A.B. i F.B)

preuzeto sa

http://www.bhdani.com

Jedan od rijetkih napisa u Danima koje mozes staviti u kategoriju prdeza ispusten od "iscasenog amatera novinara".
Goran_35

Post by Goran_35 »

Vodenjak wrote:

Mi imamo pravo Gorane da lajemo i da se zafrkavamo sa Semirom na nacin na koji mi hocemo..
Mi smo samo obicni mali ljudi i nismo nikakvi naucnici koji treba da biraju nacin izrazavanja kad se osvrcu na Semov rad.
Medjutim Sem... E to je druga prica.

To sto mi njega zovemo ublehasem je samo i SAMO zbog toga sto se ON predstavlja ko naucnik a u stvari se samo koristi (vrlo uspjesno) metodom kakvog dobrog komercijaliste.
Njegove tvrdnje da se radi o piramidi a da prakticno nije bio ni prisao brdu, pisanje cak i knjige o istoj, gora je ubleha od bilo kakve koju smo mi, obicni smrtnici izvalili.
I dakako, s naukom ima veze kao i ja sa lanjskim snijegom!
Svakako,svako ima pravo da kaze sto hoce,a pozeljno je da je to u granicama dobrog ukusa.Medjutim ovaj post se ne odnosi na tebe,Image niti na ostale "antipiramidashe" vec bas na nase strucnjake koji sigurno citaju ovaj forum,a primjetio sam da neki cak i nekakve "peticije" organizuju!

Zato ja kazem,umjesto peticije,dajte debatu,oborite semirove dokaze,inace ce ispasti da su "ublehashi" upravo oni koji tako nazivaju Semira!A meni se cini,da gospoda za to nemaju argumenata?
Image
wels

Post by wels »

Poshto,kao sto vidim nekima nije jasno kako se dolazi do naucnih otkrica samo cu kratko:

DA BI SE DOSLO DO NEKOG OTKRICA,BILO KOJEG,POTREBNO JE ISTRAZIT PREDMET INTERESOVANJA I AKO SE KROZ ISTRAZNI PROCES POJAVE NAZNAKE ZA POSTOJANJE ISTOG, NAUCNIK PRELAZI NA TAKOZVANI RADNI DIO.
TJ PRISTUPA KONKRETNOJ,DA KAZEM AKCIJI KOJA POCESTO ZAHTJEVA OGROMAN RAD I TRUD.
STO CE REC DA NIJE DOVOLJNA SAMO ANALIZA I ZAKLJUCAK NA OSNOVU POSTOJECIH SAZNANJA.
U SLUCAJU PIRAMIDE NEOPHODAN JE NAPOR KOJI IZISKUJE OGROMNU FIZICKU ENERGIJU DA BI SE DOSLO DO REZULTATA KOJI JE PREDMET ISTRAZIVANJA.
DRUGACIJE NIKAKO.

ARHEOLOGIJA JE SPECIFICNA NAUKA KOJA ZAHTJEVA FIZICKU ENERGIJU U SVOJIM NAUCNIM ISTRAZIVANJIMA.
vedderedi

Post by vedderedi »

Engleski Independent donosi veliki clanak o piramidi u danasnjem izdanju.

http://news.independent.co.uk/europe/article360649.ece
wels

Post by wels »

terapija wrote:
wels wrote:Izgleda da tebi treba dokazivat da je Bjelasnica planina.

I bez pjene,matere ti.
Sorry nemoj zamjeriti ovako se malo ispusem pred vikend :)
Ne zamjeram,zamalo ja ne zapjenih. :-)
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

terapija wrote:

...ja vjerujem ono sto zelim da vjerujem...
...ja cujem ono sto zelim da cujem...
...ja vidim ono sto zelim da vidim...
...ja ...
masovna histerija, hipnoza, kolektivna svijest, cudne su to stvari

hrasno, vise si mi se svidjao prije par dana dok si jos pokusavao da pomiris strane i forsiras normalnu diskusiju...
Nema potrebe braniti Semira, on ionako ne riskira puno...
Gdje mene sad nadje zivota ti? Progovorio nisam danas.
Locked