Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Danas je u Kozarcu kod Prijedora obavljena dzenaza za 70 civila ubijenih tokom srpsko crnogorske fasisticke agresije na BiH. Sve zrtve pronadjene su u masovnim grobnicama u okolini Prijedora. Na ovom podrucju tokom agresije ubijeno je preko 3.000 civila a traga se jos za preko 1.000 posmtrnih ostataka
Keraterm: Fatiha za ubijene žrtve ovog zloglasnog logora
Polaganjem cvijeća ispred Spomen-ploče i odavanjem pošte žrtvama, danas su porodice ubijenih i preživjeli logoraši u fabričkom krugu "Keraterm" obilježili 16 godina od stradanja Prijedorčana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zloglasnom ratnom logoru, u kojem je kroz stravičnu torturu prošlo oko 3.000 osoba, od kojih oko 300 njih nije preživjelo.
Sa skupa, kojeg su organizirali Udruženje logoraša "Prijedor 92", Udruženje logoraša Kozarac i Udruženje Prijedorčanki "Izvor", poručeno je da preživjeli logoraši i porodice ubijenih nisu zadovoljni procesuiranjem samo nekoliko osoba koje su bile postavljene za komandire ili čuvare logora i od bh. pravosuđa je zatraženo da se procesuiraju i članovi samozvanog kriznog štaba Prijedor, prema čijoj je odluci on uspostavljen, njegovi istražitelji i svi oni koji koji su bili uključeni u mučenje zatočenika.
I ove godine skrenuta je pažnja da se mnoga od tih lica nalaze na rukovodećim mjestima u preduzećima i institucijama na lokalnom i entitetskom nivou i da šetaju slobodno ulicama ovog grada.
Učesnici su istakli i nezadovoljstvo time što rukovodstvo "Vatrostalne", u čijem je sastavu "Keraterm", ne dozvoljavaju da logoraši obiđu prostorije u kojima je nad njima vršena tortura, što se i nakon 13 godina od završetka rata još uvijek traga za posmrtnim ostacima oko 150 ubijenih logoraša, kao i time što ovom komemorativnom skupu još nikad nije prisustvovao načelnik prijedorske Opštine Marko Pavić.
Prema odluci samozvanog Kriznog štaba Prijedor, logor "Keraterm" je uspostavljen 23. maja 1992. godine kao istražni centar, a rasformiran je 15. avgusta iste godine.
Logoraši i porodice ubijenih 24. juli obilježavaju u znak sjećanja na oko 150 lica koja su u noći između 23. i 24. jula 1992. godine likvidirani na svirep način, a 40 logoraša se te noći izgubio svaki trag.
U ovom logoru mučen je i ubijen Srbin Jovo Radočaj, koji se usprostavio progonu i ubistvima sugrađana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.
Za počinjene zločine u "Keratermu" osuđeni su komandant logora Duško Sikirica na 15 godina, vođa smjene Dušan Fuštar na nepravomoćnu kaznu od devet godina, te komandiri smjene Damir Došen na kaznu od pet godina i Dragan Kolundžija na tri godine zatvora.
SARAJEVO, Bosnia-Herzegovina (CNN) -- The outbreak of war seemed like a joke to Jasmina, then just 19 years old. She dreamed of being an economist and says she played with her toddler son and baby daughter as if they were toys.
But in April 1992, the Serb soldiers took over her city of Bijeljina, in northeast Bosnia near the border with Serbia, and began to kill, torture and terrorize the Muslims there in a brutal campaign of ethnic cleansing.
"Whole families were disappearing during the night. Sometimes we could see their bodies in the gardens, sometimes not even that," Jasmina said.
"The men from my family were beaten up the first day. ... My mother just disappeared. I never found out what happened."
Paramilitaries loyal to Arkan, the Serbian ultranationalist later indicted for crimes against humanity, came to the home Jasmina shared with her husband and extended family to search for valuables and weapons. When they found no guns they started beating her husband, said Jasmina who asked CNN not to use her last name to protect her children.
"Then they started torturing me. I lost consciousness. When I woke up, I was totally naked and covered in blood, and my sister-in-law was also naked and covered in blood. ... I knew I had been raped, and my sister-in-law, too." In a corner, she saw her mother-in-law, holding her children and crying.
"That same day we were locked in our house. That was the worst, the worst period of my whole life. That's when it started.
"Every day we were raped. Not only in the house -- they would also take us to the front line for the soldiers to torture us. Then again in the house, in front of the children," Jasmina said through a translator, remembering the 10 other women who were brutalized with her.
"I was in such a bad condition that sometimes I couldn't even recognize my own children. Even though I was in a very bad physical condition they had no mercy at all. They raped me every day. They took me to the soldiers and back to that house.
"The only conversation we had was when I was begging them to kill me. That's when they laughed. Their response was 'we don't need you dead.' "
Once at the front line, there were female soldiers who tortured her with a bottle and then slashed at her throat and wrist when it broke. Then the troops cut one of her breasts with a bayonet, said Jasmina, now looking older than her 35 years.
"It lasted for a year. Every day. ... Not all the women survived."
Tens of thousands of women were raped in Bosnia and the other parts of the former Yugoslavia between 1992 and 1994 during the rule of Radovan Karadzic, according to estimates by the Organization for Security and Cooperation in Europe.
Mahmut Hošić, Prijedorčanin, preživjeli logoraš Keraterma, fabrike smrti kod Prijedora u kojoj je od maja do početka avgusta 1992. godine bilo zatočeno više od 3.000 civila nesrpske nacionalnosti, jučer je glasno jecao.
Rafalna paljba
Žive slike premlaćivanja, mučenja, ubijanja... Mahmut dok živi neće zaboraviti. Jučer, na 16. godišnjicu masakra, 24. jula 1992. - kada je u prostoriji zvanoj trojka rafalnom paljbom u Keratermu ubijeno oko 200 nevinih Bošnjaka i Hrvata, vremena u kojem je svaki dan imao predznak smrti - prisjetio se i Zijad Dedić, mještanin Rizvanovića kod Prijedora, koji je u logor doveden već 9. juna.
- Sudbina je, valjda, htjela da preživim sve to zlo. I Keraterm i Korićanske stijene... Danima bih mogao pričati o onome što mi se dešavalo... Pištolj ubije, ali kada živog čovjeka dvojica uzmu, pa njime udaraju o kamion ili beton, onda je to stravično i gledati... - priča ovaj logoraš, koji je prekjučer na dženazi u Kozarcu pokopao i sina Mirsada.
Ni Mahmut, ni Zijad, ni ostali preživjeli logoraši, kao ni članovi porodica više od 300 ubijenih u Keratermu, jučer za vrijeme posjete kojom su obilježili 24. juli, dan kada je prije 16 godina počinjen masakr, nisu mogli ući u prostorije ratnog koncentracionog logora jer im to nije dozvolio vlasnik firme "Vatrostalna". Fatihom i polaganjem cvijeća na spomen-ploču ispred logora odali su počast nevino stradalima.
Domaći sudovi
Sabahudin Garibović, predsjednik Udruženja logoraša "Kozarac", prozvao je odgovorne za formiranje Keraterma, ali i nadležne organe pravosuđa da ih procesuiraju.
- Tribunal je trojicu optužio, a pitamo Tužilaštvo i Sud BiH zašto preostale puštaju da uživaju na slobodi. Tražimo da procesuiraju Dragana Savanovića, Slavka Budimira, Ranka Travara, Boška Mandića, Radu Javorića te oficire Vladimira Arsića i Radmila Zeljaju. Pozivamo Tužilaštvo i Sud BiH da pod hitno pred lice pravde izvedu logorske čuvare i mučitelje Dragomira Šaponju, Nedjeljka Timarca, Gorana Lajića i Dragana Kondića. Tribunal je već bio podigao optužnicu protiv njih, ali je te predmete prepustio domaćim sudovima. Pitam tužioce šta čekaju, da pomru zločinci ili mi - kazao je Garibović.
Traga se za još 150 osoba
Za posmrtnim ostacima više od 150 onih koji su ubijeni u koncentracionom logoru Keraterm, jednom od tri koja su 1992. bila formirana na području Prijedora, još se traga.
U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Briševu kod Prijedora danas je služena spomen misa povodom šesnaeste godišnjice stradanja 67 Hrvata iz ovog mjesta.
Generalni vikar banjalučke biskupije Anto Orlovac, koji je predvodio misu zadušnicu, rekao je da je cilj ovog okupljanja molitva za sve nevine žrtve i one koji su patili zbog gubitka najmilijih.
"Kao kršćani molimo se i za one koji su zlo činili da ih Bog potakne, jer oni na svojoj savjesti nose najtežu odgovornost", rekao je Orlovac.
On je najavio da će od ove godine na području banjalučke biskupije svaka posljednja nedjelja u julu biti slavljena kao spomen molitva za sve žrtve ratova 20. vijeka.
"Ovde u Briševu ostaće ovaj datum 25. juli, jer se na ovaj dan prije 16 godina dogodio nesrćeni pokolj", rekao je Orlovac.
On je dodao da su u toku radovi na obnovi župne crkve koja će biti trajni spomen na žrtve, mjesto molitve "da se zlo koje se dogodilo nikada više ne ponovi", ali i mjesto opkupljana mještana Briševa koji su danas rasijani po cijelom svijetu.
Prije posljednjeg rata u Briševu je živjelo oko 600 žitelja hrvatske nacionalnosti, a neznatan broj ih se vratio kućama.
Počinje obilježavanje stradanja 45 bošnjačkih civila u Vrbanji
Tradicionalnom manifestacijom koja se svake godine organizira krajem jula pod nazivom ''Šehidima dova - živima opomena'' u Bugojnu će ovih dana biti obilježeno petnaest godina od stradanja 45 bošnjačkih civila u MZ Vrbanja, ubijenih od Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV) 1993. godine.
Tim povodom u bugojanskim džamijama danas će, prije klanjanja džuma-namaza, biti proučen jasin pred duše svih šehida Vrbanje.
U 19.00 sati u Gradskoj galeriji bit će otvorena ''Izložba fotografija Bugojna i Vrbanje 1993. godine'', a u pogramu Večeri ilahija i kasida koja će biti upriličena u Vrbanji sa početkom u 21.00 sat nastupit će Vokalni ansambl ''Preporod'' Bugojno i Hor ''Ak Saray'' iz Kaknja.
Centralni događaj planiran je za nedjelju, 27. jula, kada će u pravcu Vrbanje krenuti organizirana povorka građana.
Kod spomenika sa ispisanim imenima ubijenih civila Vrbanje, u 12.00 sati bit će proučena Fatiha, nakon čega će se prisutnima obratiti načelnik Bugojna Hasan Ajkunić.
Tokom vjerskog programa u mjesnoj džamiji u Vrbanji prigodnu besjedu vjernicima će uputiti travnički muftija mr. Nusret ef. Abdibegović i predstavnik Rijaseta IZ BiH.
Na kraju manifestacije ''Šehidima dova-živima opomena'' bit će upriličena posjeta mezarjima.
Obilježena 15. godišnjica stradanja Bošnjaka u Prozoru
Danas je, u organizaciji Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Armije R BiH Prozora, obilježena 15. godišnjica stradanja Bošnjaka u ovom gradu.
Jula 1993. godine najviše prozorskih Bošnjaka je stradalo u logorima u Srednjoškolskom centru u Prozoru, UNISU i Vatrogasnom domu, u selu Rumboci i u logoru Dretelj kod Čapljine. Mnogi od njih su ubijeni u Herama, Kleku, Heljdovima, živim štitovima na Crnom vrhu, te ne deponiji Duška kosa. Najmlađa žrtva je sedmomjesečni dječak Haris Pilav iz sela Lapsunj, a najstarija Fata Malanović iz sela Heljdovi.
Suljo Kmetaš, predsjednik Udruženja logoraša općine Prozor-Rama jedan je od preživjelih logoraša koji je prošao kroz sve torture.
"Na dan kad sam zatvoren odveden sam da čistim jednu prostoriju koja je bila puna krvi, gdje su zlostavljani prozorski Bošnjaci. Tada je trebala doći delegacija Crvenog križa, pa smo mi morali ukloniti sve tragove nasilja. Tu večer sam pretučen i mjesec dana nisam mogao stati na noge. U srednjoškolskom centru ljudi su svaki dan ubijani, odvođeni i zlostavljani. Tako je bilo i 31. jula 1993. godine kada su odveli 54 Bošnjaka na živi štit na "Crnom vrhu", gdje je bio i moj brat, i od tada se za njega ništa ne zna." kazao je Kmetaš.
Za sudbinu brojnih Prozorčna koje su vojnici HVO-a i HV odvodili do danas se ništa ne zna, a porodice su više izgubile svaku nadu.
"Mi još tragamo za 57 nestalih, za koje sumnjamo da ćemo ih ikada naći. Razlog je to što do sada ni jedan ratni zločinac nije procesuiran, niti pred domaćim, niti pred kantonalnim sudom. Porodice su toliko ogorčene, jer svaki dan sretaju zločince koji slobodno šetaju Prozorom" kazala je Safija Hrinić, predsjednica Udruženja porodica nestalih u Prozoru.
U slučaju Prlić i ostali, koji se vodi pred sudom za zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Hagu dio optužnice se odnosi i za zločine počinjene na području općine Prozor-Rama, a nedavno je i Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu o dešavanjima u Prozoru.
U sklopu obilježavanja 15. godišnjice stradanja prozorskih Bošnjaka u 12 sati Prozorčani su obišli šehidsko mezarje Mahala, gdje je ukopan najveći broj stradalih, gdje je proučen Jasin i dova.
Na mezarju Mahala prisutnim se kratko obratio Safet ef. Pozder, glavni imam Medžlisa IZ Prozor koji je kazao da ovim okupljanjem treba poručiti tri stvari, da preživjeli uče iz događaja iz prošlosti, da Bošnjaci trebaju graditi suživot i toleranciju sa drugim narodima i da je najveća bolest jednog naroda zaborav.
Nakon obilaska mezarja u Nuhefendića džamiji u Prozoru klanjan je podne-namaz i proučen prigodan mevlud.
U MZ Vrbanja kod Bugojna danas će biti obilježena petnaesta godišnjica od stradanja 54 bošnjačka civila koje su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na svirep način ubili u periodu od 17. do 28. jula 1993. godine.
Njihova, većinom izmasakrirana tijela, pronađena su u pet masovnih grobnica u rijeci Vrbas i pored nje, te u nekoliko pojedinačnih grobnica na livadama i drugim lokacijama.
U znak sjećanja na nevino stradale Bošnjake Vrbanje kod spomen-obilježja u ovom naselju u 12 sati bit će proučena Fatiha. Prigodan vjerski program bit će upriličen u mjesnoj džamiji.
U organizaciji Udruženja logoraša Vrbanje bit će otkrivena spomen ploča koja će trajno svjedočiti o torturama kroz koje su prošli zarobljeni Bošnjaci, njih 45, u logoru „Akvarijum“, kafani „Ritmo“ i drugim mjestima gdje su zlostavljani na različite načine.
Najmlađi logoraš Vrbanje bio je dvogodišnji Dino Karabeg, koji je u grupi s nekoliko učenika i studenata bio zarobljen u jednom od vrbanjskih logora.
Tradicionalna manifestacija „Šehidima dova - živima opomena“, koju i ove godine organizira Medžlis Islamske zajednice Bugojno, završit će obilaskom mezarja.
U Blagaj-Japri i Gornjim Agićima, povratničkim naseljima kod Bosanskog Novog, jučer su se smjenjivale tuga i radost. Tuga na šehidskom mezarju u Blagaj-Japri na kojem su članovi porodica ubijenih, preživjeli logoraši i lokalni zvaničnici javnost podsjetili na 26. juli 1992. godine, kada je samo u jednom danu iz Bosanskog Novog protjerano više od deset hiljada Bošnjaka.
- Jedan broj nevinih civila završio je i u logorima, na fudbalskom stadionu i u Vatrogasnom domu u Bosanskom Novom. U ovom gradu ubijeno je više od tri stotine nevinih civila nesrpske nacionalnosti - kazao je Senad Bratić, potpredsjednik SO Bosanski Novi.
U znak sjećanja na 16. godišnjicu progona u ovom gradu, jučer je održana i javna tribina koja je okupila one koji su se vratili na svoja prijeratna ognjišta.
U Gornjim Agićima, naselju u koje se do danas vratilo stotinjak porodica, jučer je u prisustvu lokalnih imama, muftije bihaćkog Hasana ef. Makića te doktora Fuada Sedića otvorena novoizgrađena džamija na mjestu u ratu porušene. Za izgradnju su same džematlije obezbijedile oko 100.000 KM.
Mirzet Hopovac (29), mještanin Zecova kod Prijedora, u logor Keraterm otjeran je sa samo 13 godina života. U logoru je više od mjesec gledao ubijanja, zlostavljanja, mučenja. I danas, 16 godina nakon raspuštanja zloglasnog Keraterma, u kojem je u ljeto 1992. bilo zatočeno oko 3.000 bošnjačkih i hrvatskih civila, stravično ga muče slike koje su se urezale u dječije pamćenje i koje su i danas žive.
Mirzet Hopovac
- To je nekakav poseban strah. Toliki da još nijednom nisam smogao hrabrosti da odem pred kapiju zgrade u kojoj je bio logor - priča Mirzet Hopovac, koji danas s porodicom, suprugom i dvoje djece, živi u Francuskoj.
Do sada je priču o zatočeništvu u Keratermu, u kojem je samo u jednoj noći, sa 23. na 24. juli 1992., ubijeno oko 200 Bošnjaka i Hrvata, Mirzet skrivao u sebi.
On je tog 23. jula 1992. u blizini Zecova i Čarakova kod Prijedora pokupljen s grupom mještana u autobuse i odvezen u logor.
- U autobusu nam je naređeno da gledamo samo pravo, tako da ne znam kako je izgledao čovjek koji je u jednom trenutku ušao u autobus, prozvao neke ljude, među kojima su bili moj otac Husein, amidža Jasim, i rekao im da izađu. Od tada im se gubi svaki trag. Ni kosti im nisu nađene, a mene duša boli što oca posljednji put, dok su ga izvodili, nisam smio ni pogledati - priča s bolnim uzdahom Mirzet.
Majka Mirsada me tražila. Čula je da sam mrtav.
- Našla me u Trnopolju, gdje sam u međuvremenu prebačen i odakle su me konačno pustili kući - priča Mirzet.
Tullius Iustinius wrote:Evo cisto da pitam, da li je dozvoljeno postavljanje slika zrtava i drugih nacionalnosti ?
Provociranje dozvoljeno nije, postavljanje slika koje potkrepljuju cinjenice je dozvoljeno. Manipulisanje zrtvama se na forumu kaznjava Banom, na Onom svijetu ne znam, a pride navuce bijes sebi na kosti u stvarnom zivotu.
A ti slobodno otvori temu i postiraj slike.
Sud BiH izrekao kaznu zatvora od 284 godine za genocid u Srebrenici
Sud BiH izrekao je danas kaznu dugotrajnog zatvora za sedmoricu od ukupno 11 optuženih u krivičnom predmetu "Kravica“ i proglasio ih krivim za djelo genocid. Po 40 godina zatvora dobili su Miloš Stupar, Slobodan Jakovljević i Branislava Medan, 38 godina zatvora dobio je Petar Mitrović, dok su Milenko Trifunović, Brano Džinić i Aleksandar Radovanović dobili po 42 godine.
Sud BiH oslobodio je optužbe za genocid Velibora Maksimovića, Dragišu Živanovića, Milovana Matića, Miladina Stevanovića.
Ovoj četvorici ukida se mjera pritvora.
Optužnica je teretila 11 optuženih u predmetu "Kravica“ da su kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata između 10. i 19. jula 1995. godine počinili krivično djelo genocida, između ostalog i na način da su učestvovali u ubijanju više od hiljadu zarobljenih Bošnjaka, muškaraca iz Srebrenice zatvorenih u skladištu Zemljoradničke zadruge u Kravici.
Ovo krivično djelo, kako ih je teretila optužnica, učinjeno je u sklopu širokog i sistematičnog napada Vojske i MUP-a RS-a na bošnjačko stanovništvo u zaštićenoj zono UN-a Srebrenica, sa zajedničkim planom djelomičnog istrebljenja skupine bošnjačkog naroda.
U optužnici je navedeno da je Miloš Stupar djelovao u svojstvu komandanta Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, Milenko Trifunović u svojstvu komandira Trećeg voda „Skelani“ u sastavu Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, Brano Džinić u svojstvu specijalca policajca Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, a Milovan Matić kao pripadnik Vojske RS-a.
Ostali optuženi djelovali su u svojstvu specijalaca i policajaca navedenog trećeg voda Skelani.
(FENA)
Prijedor: nepriznati genocid ili „A svet je ćutao“
„Stvorili ste nam osećaj da smo ničiji...“
Sudbin Musić, Prijedor
Kozarac - mesto državno legalizovanih zločina ili tamo gde je zločin bio tako intiman čin
„Zovem se majka hrabrost“, „Ja sam Majka Mejra“ – kaže žena nižeg rasta sa naočalima sede kose. Napulju pljušti kiša. „Nebo se otvorilo“ – kaže jedna druga žena isto tako sede kose. „Moj sin jedinak je ubijen u Omarskoj, mučen je dva meseca pre nego što će ga ubiti“. Druga žena toplih očiju boje badema dodaje:“Moj sin jedinak je masakriran na Korićanskim stjenama“. Četvrta, baka kaže:“Ja svog sina još nisam pronašla“. „Ne gubi nadu“, odgovara Majka Mejra, „Majka hrabrost“, „Ja sam pronašla i pokopala svog mrtvog ubijenog sina i svoju mrtvu ubije kći“. Peta žena plave kose, širokog srca, priča; pet je ujutru, napolju pljušti kiša:“Ja sam sa ćerkicom od tri godine bila u Trnopolju, Keratermu i Omarskoj, preživela sam, ja sam zatvorila Omarsku“.
Kiša i dalje pada, nebo se nad nama spustilo... Idemo ulicom ka mezarju gde će se obaviti dženaza. Emsuda priča:“Ovom ulicom bager je dva sata sakupljao mrtve ljude. Cesta je bila sva u krvi. Ni jedan punoletan muškarac iz te ulice nije preživeo. Sve su ih pobili. Nismo mogči da verujemo da se pomirimo sa činjenicom da su nas zatvarali, mučili i ubijali naše komšije, naši najbliži dojučerašnji prijatelji. Mi smo vama zahvalne što ste sa nama podelile našu tugu.“
Zovem se Staša, zovem se Ljilja, zovem se Persa, zovem se Ružica, zovem se Gordana, zovem se Sabina, zovem se Miloš, zovem se imenovan/a zločinom počinjenim u naše ime. Zovem se Staša, zovem se Ljilja, zovem se Persa, zovem se Ružica, zovem se Gordana, zovem se Sabina, zovem se Miloš, zovem se dolazim vama na noge iz države organizovanog zločina. Zovem se Staša, zovem se Ljilja, zovem se Persa, zovem se Ružica, zovem se Gordana, zovem se Sabina, zovem se Miloš, i donosim venac belih ruža na kome piše „Sa saosećanjem i solidarnošću, Mreža Žena u crnom Srbije“.
Kiša i dalje pada, svuda voda, vlaga i blato. U kafkijanskom smo prostoru... Zovemo se Omarska, Keraterm, Trnopolje, masakr na Korićanskim stjenama (masakrirano 200 Bošnjaka muškaraca iz sela Tukovi, na planini Vlašić, kod Skender Vakufa). Nekad su bili masakri u Juzefovu, Lomaziju...U Keratermu je ubijeno 300 ljudi, u Omarskoj je ubijeno 180 ljudi. Koncentracioni logori na tlu Evrope u Bosni... Podsećaju na Dahau, Bergen Belsen, Mathauzen, Ravensbrik, Aušvic Birkenau iz Nacističke Nemačke. U njima je ubijeno oko četiri miliona Jevreja. Estetika je ista. Bodljikava žica je bila tu. I mučenja i ubistva i silovanja. I ljudi su isti. Nemci i Srbi. I Bošnjaci i Jevreji. I prvo rešenje je bio progon, drugo rešenje je bilo koncentracija/preseljenje ili „organizovano lutanje naroda“ (Hana Arent), konačno rešenje je bilo ubijanje u fabrikama smrti. Ubice su bile oslobođene bremena izbora. Obezličavali su proces ubijanja. Dehumanizovali su drugog i doprineli psihološkom distanciranju koje im je omogućilo da ubijaju. I Nemci i Srbi su postali počinioci. I Nemci i Srbi su sami odabrali da ubijaju. (Ervin Štaub). I Nemci i Srbi nisu bili samo dobrovoljni dželati nego su zapravo želeli da budu genocidni dželati Jevreja/Bošnjaka. Potpuna degradacija i poniženje žrtava olakšalo je njihovu dehumanizaciju. (Danijel Goldhagen) „Da li je ubijanje Jevreja/Bošnjaka bilo u suprotnosti sa njihovom savešću? (Hana Arent) Adolf Ajhman u holokaustu ili Milomir Stakić, Duško Sikirica, Duško Tadić, Damir Došen, Dragan Kolundžija, Darko Mrđa, Dragoljub Prcać, Mlađo Radić, Zoran Žigić, Predrag Banović, Željko Mejakić, Momčilo Gruban, Duško Knežević, Dušan Fuštar u bosanskom genocidu. Njihove zločine legalizovala je država. Adolf Ajhman je organizovao vozove koje su u gasne komore Treblinke, Sobibora, Majdaneka odnele u smrt živote šest miliona Jevreja, a bosanski Srbi 14.000 su Bošnjaka ubili. Opseg ubijanja zamagljivao je njihovo sećanje na pojedinačne masakre. Obični Nemci/obični Srbi su lako postajali genocidne ubice i to su radili iako nisu morali. Svaki počinilac je doprinosio programu istrebljenja. Nemci ili Srbi su mogli reći „ne“ masovnom ubijanju. I jedni i drugi su odabrali da kažu „da“. (Danijel Goldhagen)
Sedamdeset tabuta je tu, na jedanaestoj dženazi, u tu vlažnu zemlju pokopano: Hambarin (400 izbeglica), Rizvanovići (ubijeno 100 Bošnjaka), Prijedor (u samom gradu ubijeno 5.200 Bošnjaka i Hrvata), Kozarac (ubijeno 100 Bošnjaka)... Nekada su bili Odesa, rumunski pokolj (masakrirano 50.000 Jevreja), Babi Jar, kotlina u blizini Kijeva, ukrajinski pokolj (masakrirano 33.000 Jevreja), Festival žetve, Lublinska oblast (masakrirano 42.000 Jevreja)...
Prve su se u Kozarac vratile one žene koje nemaju nikog, koje su izgubile svoju decu, svoju braću, svoje muževe. Žene koje su sve izgubile su bile te koje su prve pružile ruku pomirenja. One žene koje iza sebe nemaju nikog i ništa osim svojih praznih tela, onih koja su ispražnjena od dece i koja još uvek za njima tragaju. Ne gube nadu, po masovnim grobnicama traže ostatke svojih najmilijih. Ženama u Bosni i Hercegovini je potrebno veliko srce da bi se stvorio mir.
I kiša je i dalje padala, svo vreme, po nama, po zemlji, po svežim humkama. Nebo je svedočilo:“Ne postoje crne rupe zaborava. Ništa ljudsko nije toliko savršeno, a na svetu jednostavno ima previše ljudi da bi zaborav bio moguć. Jedan čovek će uvek preživeti da priča“. (Hana Arent)
Za Sarajlije koje su rat preživjele u gradu dovoljno je reći – tunel. Za one koji su taj rat posmatrali sa strane, to će ostati misterija o hrabrosti i volji da se preživi tri godine opsade i održi život u gradu koji je ubijan zajedno sa svojim stanovnicima. Da nije napravljen pitanje je šta bi bilo sa gradom i koliko bi još ljudi umrlo pred očima UN-a koji je čuvao nepostojeći mir.
Piše: Asim Bešlija
1993. je godina. Sarajevo je okovano svim mogućim nedaćama a najveća je ona koju mu zadaje Sarajevsko-romanijski korpus Vojske Republike Srpske. Opsada. Nema struje, nema vode, nema hrane. Riječ 'nema' postala je opšte mjesto Sarajlijama. Osjećaj napuštenosti od svijeta, prepuštenosti idejama srpskog rukovodstva na Palama koje je civilnom stanovništvu 'razvlačilo pamet', kako je jednom kazao Mladić u naredbi za granatiranje. Dakle, Sarajevo je bilo prepušteno egzekutorima dok je UN sa svojim posmatračkim timovima posmatrao ubijanje i vodio evidenciju. I šta je očajnim ljudima preostajalo da urade u takvoj situaciji? Ili da se predaju, fizički, moralno i na sve druge načine ili da nadjačaju smrt snagom života. Izlaza uvijek ima a u sarajevskoj situaciji to je značilo ići ispod zemlje, mimo srpskih snaga i mimo UNPROFOR-a.
Do tada, Sarajlije su jedino mogle pretrčavati aerodromsku pistu zbog čega je, prema nekim procjenama, njih 250 izgubilo život pokošeno mitraljeskom paljbom srpske vojske.
Tunel ispod aerodroma
Tunel je napravljen 1993. godine, za četiri mjeseca i uz angažman 200 ljudi, povezujući Dobrinju iz kruga opsade sa Butmirom na slobodnom dijelu teritorije koji je kontrolirala ABiH. Nalazio se svega 50-ak metara od linija VRS a odmah ispod nogu vojnika UN-a koji su kontrolirali aerodrom. Negova ukupna dužina bila je 720 metara a visina 1,5 a na nekim mjestima i 1,8 metara. Iako je njegova dužina faktički uvijek ostala ista, mijenjala su u ovisnosti sa koje ste strane u njega ulazili. Kad se ulazilo iz Sarajeva putovanje je trajalo 20-ak minuta, dok je u povratku to znalo biti i 40 minuta jer su iscrpljeni i izgladnjeli stanovnici grada na sebi nosili vreće sa hranom, alkoholom, cigarama i oružjem. U kasnijoj fazi u tunel su postavljene i male šine kojima su gurana kolica za dostavu razne robe u grad. Šinama je prevožen i tadašnji predsjednik RBiH Alija Izetbegović kako bi mogao otputovati na različite svjetske destinacije.
Iako je odigrao jednu od ključnih uloga za grad Sarajevo, tunel je dugo vremena ostao tajna pa ni UN od Armije BiH nikada nije dobio informaciju o njegovom postojanju.
Prema nekim izvorima Vojska RS je 1994. godine saznala za tunel i tražila od UN-a njegovo zatrpavanje, ali je pokušala i da kopanjem drugog tunela preusmjeri rijeku Željeznicu i potopi ovu vitalnu komunikaciju za opstanak glavnog grada.
Po čemu će tunel ostati poznat mnogim tadašnjim stanovnicima Sarajeva je redovno udaranje glavom u drvene potporne grede, a postoji informacija i da je general Jovan Divjak tokom svog prvog prolaska toliko udario glavom da je imao 13 šavova.
Ko se sjeti tunela još?
Da danas nema porodice Kolar koja je te 1993. godine ustupila svoju kuću armiji kako bi se kroz nju prokopao tunel, ovaj sada već historijski objekat bio bi samo ruševina i slika u sjećanju ljudi koji su ga koristili. Kolarovi su nakon rata odlučili sačuvati 25 metara tunela koji vodi od njihove garaže prema aerodromu dok su u samoj kući sakupili zbirku uspomena na agresiju – metke, čahure, razno oružje, improvizirane peći, lunch pakete, opremu, odjeću i šta sve ne. Iako je tunel služio Kolarovima kao i svima ostalima, oni su ostali sami da se brinu o nečemu što je na svim svjetskim meridijanima već postalo kultna priča. Predsjednici, vojnici, sudije, glumci, pjevači iz svijeta redovno obilaze ovaj objekat. Bosanski političari te svi ostali redom rijetko ga obiđu i rijetko ga se sjete. Iako je objekat pod zaštitom Zavoda za kulturno-historijsko nasljeđe Kantona Sarajevo, jedini koji uistinu brinu o njemu jesu Kolarevi. Političari se obično okupe oko godišnjice tunela, daju obećanja i više ne dolaze. Niti pomažu. Iako navodno postoje planovi za njegovo priključivanje muzeju grada Sarajeva, do sada još ništa nije poduzeto prema cilju da se njegova cijela dužina osposobi i da se uredi profesionalna muzejska zbirka. Do tada sve ostaje na Kolarovima. Da nije bilo njih bila bi to samo još jedna priča o igranju sa historijskim sjećanjem. Jednako onako kao što se poigravalo sa životima opkoljenih Sarajlija kojima je upravo tunel davao nadu.
Danas je 15. godišnjica njegove izgradnje i opomena da ne smije postati još samo jedan dio nepoželjne i politički neprihvatljive prošlosti.
Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH donijelo je pravomoćnu presudu i Miroslava Marijanovića osudilo na dvije i po, a Antu Buhovca na dvije godine zatvora zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopćio je Vrhovni sud FBiH.
Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH u krivičnom predmetu protiv optuženih Miroslava Marijanovića i Ante Buhovca zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva odbilo je kao neosnovanu žalbu kantonalne tužiteljice u Mostaru i potvrdilo presudu Kantonalnog suda u Mostaru u njenom oslobađajućem dijelu, dok se žalbe optuženih djelimično uvažavaju i preinačuje presuda Kantonalnog suda u Mostaru u njenom osuđujućem dijelu.
Prema do sada prikupljenim podacima na podrucju opštine Zvornik na početku agresije ubijeno je oko 1.500 civila bosnjacke nacionalnosti a padom Srebrenice jos 400 civila sa ovog područja.
Na lokalitetu Crnog Vrha kod Zvornika pronadjena je najveća masovna grobnica u BiH iz koje je ukupno ekshumirano 922 skeleta.
Civilne zrtve sa područja opštine Zvornik sahranjuju se u Memorijalnom centru Memići / Kalesija.
01.06.2008 obavljena je dženaza za 28 žrtava . Najmlađa žrtva ovog zločina je Emir Selimović koji je imao 18 godina, a najstarija 86-godišnji Ramo Tuskunović..
Ukupan broj do sada sahranjenih žrtava u ovom memorijalnom centru kreće se oko 600.
U prisustvu više od 2.000 vjernika i građana juče je u centru Prijedora otvorena obnovljena čaršijska džamija i zgrada svojevrsnog islamskog centra u kojem će biti smještena biblioteka i čitaonica.
Ovaj vjerski objekat porušen je i spaljen u proteklom ratu 31. maja 1992. godine. U obnovu džamije uloženo je oko 800.000 maraka, a njena izgradnja trajala je četiri godine. Najviše sredstava pristiglo je od vjernika iz dijaspore, među kojima je oko 100.000 KM dao Suljo Halalkić koji danas živi i radi u Švedskoj.
Skup, koji je proglašen događajem od visokog bezbjednosnog rizika, protekao je mirno i bez incidenata, a obezbjeđivale su ga jake policijske snage.
"Svaki Prijedorčanin sada može dostojanstveno i puna srca stati pred ovaj božji hram koji je iznikao ovdje kao simbol vjere, ljubavi, tolerancije i poštovanja zajedničkog života", kazao je Abaz Ganić, predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju gradske džamije.
Reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić na ovom skupu je rekao da Prijedor danas ima jednu od najljepših džamija na Balkanu i u Evropi.
"Na prostoru bivše Jugoslavije prije rata je bilo oko 3.000 džamija, a u Bosni i Hercegovini je tokom rata porušeno oko 700. Samo je u posljednja tri mjeseca u našoj zemlji otvoreno 76 obnovljenih džamija i to je znak bošnjačke upornosti i želje Bošnjaka da se vrate i žive na ovim prostorima", kazao je reis Cerić.
Tarik Sadović, ministar bezbjednosti u Vijeću ministara BiH, istakao je juče u Prijedoru da je izgradnja novog vjerskog objekta u ovom gradu pobjeda Prijedora i Prijedorčana.
"Danas svi dobronamjerni ljudi i Srbi i Bošnjaci i Hrvati u ovom gradu treba da se raduju u lijepom gradu Prijedoru, u kojem moramo jedni drugima pružiti ruke pomirenja i to onima koji to zaslužuju. BiH ne smije biti tijesna ni za koga jer u njoj svi treba da budemo svoji i živimo na svome u miru i toleranciji i poštujemo različitosti među nama", kazao je Sadović.
On je posebno zahvalio pripadnicima SJB Prijedor koji su obezbjeđivali skup.
Juče je sa ovog skupa poslana poruka mira, međusobnog uvažavanja i međuetničke tolerancije, a Srbima je Ilindan čestitao predsjednik Medžlisa IZ Prijedor Sudbin Musić.
Obnova pravoslavnih vjerskih objekata na području Hercegovine
Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije pozdravio je odluku Gradskog vijeća Mostara da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi vrati šest objekata koji su bili u privremenom vlasništvu ovog grada.
"To ni izbliza nije ono što mi očekujemo, ali ono što nas mnogo raduje je ta dobra volja koje do sada nije bilo i koja nas je uvjerila da jer naša dobra volja proizvela njihovu", objasnio je vladika Grigorije.
On je naglasio da je jedna od osnovnih dimenzija ovog čina ta što će Srpska pravoslavna crkva moći da živi u Mostaru, a samim tim postoji perspektiva za srpski narod u ovom hercegovačkom gradu.
"To neće biti lako, ali imamo ozbiljne projekte u narednoj godini, kao što je otvaranje škole, zatim će nam Gradska skupština vratiti i zgradu Geodetskog zavoda koja je u blizini Vladičanskog dvora, koji ćemo, zajedno sa crkvom ponovo izgraditi", rekao je vladika Grigorije.
Vladika Grigorije je ponovio da su Srbi autohton i autentičan narod u Mostaru, sa svojom istorijom i kulturom, a sve to će, kako kaže, biti veliki doprinos životu ovog grada.
On je dodao da je najveća obnova, kako kaže, i života i žive crkve, što se Hercegovine tiče, upravo u dolini Neretve, od Metkovića i Opuzena, preko Čapljine i Prebilovaca do Mostara i Konjica.
Pored planova za obnovu mostarskog sabornog hrama, vladika je istakao da se u centru Čapljine obnavlja saborna crkva, zahvaljujući podršci Vlade RS, ali obnova teče i u dijelovima istočne Hercegovine, poput crkve u Bobanima nadomak Trebinja i izgradnje nove crkve u naselju Ivanica, opština Ravno.
Vladika je, međutim, izrazio žaljenje što je "naša zajednica još nesposobna, pa je vrlo česta stvar da jedan ili dva pojedinca mogu da terorišu čitavu zajednicu".
On je objasnio da zajednica treba da postane mjerilo stvari, a mi smo, kako kaže, pokazali nemoć da nešto učinimo, pa se ljudi još nerado zadržavaju u Trebinju.
Saborna crkva u Mostaru bila je jedna od najljepših i najvećih pravoslavnih crkava na Balkanu, a izgrađena je 1873. godine.
Snage HVO-a crkvu su porusile tokom rata u BiH
Novi update
04.08.2008.
Crkva zadovoljna vraćanjem objekata u Mostaru
Gradsko vijeće Mostara donijelo je odluku o davanju na korištenje šest objekata u vlasništvu Grada Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).
Riječ je o objektima koji su nakon Drugog svjetskog rata oduzeti SPC-u, a koje grad daje na korištenje ovoj vjerskoj zajednici do donošenja zakona o restituciji i denacionalizaciji.
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić izjavio je da se ovim činom vraća povjerenje srpskom narodu u Mostaru.
"Na ovaj način dovodimo vjerske zajednice u gradu u isti ili sličan položaj", naveo je Bešlić ističući da je vraćeno sve ono što je bilo moguće vratiti u skladu sa zakonom.
On je izrazio nadu da će nakon ovog poteza biti poništena tužba protiv grada Mostara koju je SPC podnijela zbog opstrukcija pri vraćanju nacionalizovane imovine.
"Mislim da tužbe neće biti jer smo mi na ovaj način regulisali sve što je bilo moguće", kazao je Bešlić dodajući da se radi o objektima koje niko ne koristi i koji nisu opterećeni nosiocima stanarskog prava ni potraživanjima trećih lica.
On je dodao da se jedan od objekata koji su vraćeni trenutno koristi kao kolektivni centar, te obećao da će SPC, nakon odluke federalnog Ministarstva za izbjegla i raseljena lica o raspuštanju tog centra, ući u te prostorije. Riječ je o zgradi nekadašnjeg Geodetskog zavoda u kompleksu Konak.
U SPC-u su zadovoljni odlukom, a paroh mostarski Radivoje Krulj kaže da posebno raduje činjenica da je odluka donesena jednoglasno.
On je dodao da je Gradsko vijeće usvojilo i amandman prema kome će crkvena opština Mostar ući u posjed još osam objekata kada se zato steknu uslovi.
"Od šest vraćenih objekata jedan je porušen, dva devastirana, a tri su u funkciji", rekao je Krulj.
On je dodao da grad Mostar SPC-u te objekte nije mogao vratiti u vlasništvo, već su im dati na korištenje.
"Ovo je dobar znak za Crkvu i srpski narod u Mostaru. Zadovoljni smo odlukom jer sa ovim kvalitetnije ulazimo u obnovu Sabornog hrama, ali i stvaramo uslove za povratak sjedišta Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske u Mostar", naveo je Krulj.
Prema njegovim riječima, SPC u zgradi Geodetskog zavoda namjerava da otvori pravoslavnu gimnaziju za svu djeca Mostara.
Odgovarajući na pitanje da li je SPC odustala od tužbe protiv grada Mostara, Krulj kaže da tužba još nije povučena, "ali da potezi gradskih vlasti, sami po sebi povlače tužbu".
(SRNA)
Last edited by fukara_tz on 04/08/2008 15:47, edited 1 time in total.