"infuzija"
vidi ... istina ... Allah kaze "UCI CITAJ i PISI" znaci OBRAZUJ SE informisi se ISTRAZUJ .... al sve u granicama normale ... Allah nije kazao da je DOZVOLJENO da se vrse genetske modifikacije itd itd znaci da spoznamo prije svega sami sebe i ono oko nas .... a ne da se IGRAMO BOGA .... drugo ... naravn oda treba citati i Toru i sve ostale objavre i knjige jer je izricito propisan oda trebas da se informises upoznavas i sam ces time saznati spoznati sebe ... sve oko sebe i znati STA TI JE CINITI jer nije beze na ovako visokom nivou LJUDSKI mozak intelektualno razvijen ...
Ok, neću dirati ništa ovdje, iako je jasno u Quranu kome treba da obrate muslimani ako imaju pitanja i zašto da se obrate tim ljudima.
"010.094
YUSUFALI: If thou wert in doubt as to what We have revealed unto thee, then ask those who have been reading the Book from before thee: the Truth hath indeed come to thee from thy Lord: so be in no wise of those in doubt.
PICKTHAL: And if thou (Muhammad) art in doubt concerning that which We reveal unto thee, then question those who read the Scripture (that was) before thee. Verily the Truth from thy Lord hath come unto thee. So be not thou of the waverers.
SHAKIR: But if you are in doubt as to what We have revealed to you, ask those who read the Book before you; certainly the truth has come to you from your Lord, therefore you should not be of the disputers. "
http://www.usc.edu/schools/college/crcc ... 0.qmt.html
Kuran - Korkut 10:94,95
"94. Ako sumnjaš u ono što ti objavljujemo, upitaj one koji čitaju Knjigu, prije tebe objavljenu. Tebi Istina od Gospodara tvoga dolazi, i nikako ne budi od onih koji su u sumnji.
95. I ne budi nikako od onih koji Allahove dokaze ne priznaju, da ne bi bio izgubljen.
pod 3 .. .DEFINITIVNO MUHAMMED NIKAD NIJE SUMNJAO U KUR'AN! i to nikad nije ni jedan MUSLIMAN REKAO ... to ko je rekao vjerovatno definitivno nije musliman .... muhammed je primio posljednju objavu od Allaha koja do sad nije promjenjena jer su se sve ostale religije ukorijenile na predhodnim objavama i prisvojile je sebi .... Kur'an je jedina knjiga koja nije iskrivljena a ISLAM NAJMLADJA MONOTEISTICKA RELIGIJA!.
Samo ću se malo osvrnuti na dio o neiskrivljenosti, i pitati, a kako da znamo da nije, jer su početne kopije spaljene, zar ne? Ko je odlučio da jedna nije a druga sura jeste za spaljivanje? I naravno pošto će se početi o hafizima, odakle su hafizi učili, od drugih hafiza slušajući ili iz pisane riječi?
(o ostalom govore prethodno postavljeni ajeti, ili na bosanskom stihovi - samo za Kontromanicha

)
Sto se Biblije i Tore tice ... bozija rijec se ne moze mijenjat i... faslifikovati sto je tacno ... Biblija i Tora su izmjenjene dosta jer da su valjane zasto bi Kur'an dosao ??
Da nisi malo kontradiktoran sam sebi?
Ako sam u pravu, drugim djelom drugim i trečim djelom rečenice impliciraš da su prethodno pomenute knjige objava od Boga, a onda nakon toga kažeš da su izmjenjene? Je li tako?
Samo da spomenem ponovo, kao i prije naonom linku što ti poslah, Quran jasno kaže da su to SVE Božije objave.Jasno i neporecivo. Kako je onda moguće, ako također tvrdi da se Božija riječ NE MOŽE izmjeniti, NITI OD KOGA!, da ta riječ bude izmjenjena? Ko nije u pravu? Vi ili Bog koji zabilježi svoje riječi u Quranu, ili Muhamed koji ih prenese?
i zasto Kur'an nije izmjenjen ?? Kur'an je dosao da LJUDE uputi na pravi put .... u Ku'anu ti ne pise nista CISTO NA BIJELO .... al iz kontkesta kad se sa okolinom uporedi sve ti samo kaze sta i kako .... Zidovi su od boga proklet narod .... jer rade pogane stvari sto bi se u islamu reklo i zasto su pobili bozije poslanike ... jer su prkosili Bogu ... ... .puno toga se sa Islamom podudara ... npr SVINJETINA ...
U Quranu ima jako puno jasnih izjava, izjava za koje nema potrebe da se elaboririraju. A iste se elaboriraju jer su jako teške za opravdati i onda se traže načini da se njihov efekat ublaži.
A ja koristih kontekstualno tumačenje (koje ti opisuješ ovdje) u onim postovima o nepromjenjlivoj Bibliji na osnovu Qurana, pa eto po nekima (konkretnije po tebi iceman

)ja imam problem sa logikom.
ali kod njih je normalno ozeniti sestru majku otac kcerku itd itd i radi tih stvari je Allah prokelo Zidove jer po islamu sa majcine strane ne smijes NIKAKO OZENITI pa cak ni NAJDALJU RODICU ILI RODJAKA a sa oceve strane OD 7 KOLJENA PA NA DALJE JE DOZVOLJENO .. radi degenerika i slicno ... ....
samo da dokumentujemo,
Levitikus 18o poglavlje je jasno ko' dan:
1 Jahve reče Mojsiju:
2 "Govori Izraelcima i reci im: 'Ja sam Jahve, Bog vaš.
3 Nemojte raditi kako se radi u zemlji egipatskoj, gdje ste boravili; niti radite kako se radi u zemlji kanaanskoj, kamo vas vodim; ne povodite se za njihovim običajima!
4 Vršite moje naredbe; vršite moje zapovijedi; prema njima hodite. Ja sam Jahve, Bog vaš.
5 Zato držite moje zakone i moje naredbe; tko ih vrši - u njima će naći život. Ja sam Jahve!
6 Neka se nitko od vas ne približuje svojoj krvnoj rodbini da otkriva njezinu golotinju. Ja sam Jahve!
7 Ne otkrivaj golotinje svoga oca ni golotinje svoje majke. Majka ti je, ne otkrivaj njezine golotinje!
8 Ne otkrivaj golotinje žene svoga oca! I to je golotinja tvoga oca!
9 Ne otkrivaj golotinje svoje sestre - kćeri svoga oca ili kćeri svoje majke - bila rođena u kući ili izvan nje!
10 Ne otkrivaj golotinje kćeri svoga sina niti golotinje kćeri svoje kćeri! Ta njihova je golotinja tvoja vlastita golotinja.
11 Ne otkrivaj golotinje kćeri žene svoga oca! Jer, rođena od tvog oca, ona ti je sestra.
12 Ne otkrivaj golotinje sestre svoga oca! Ona je krv tvoga oca.
13 Ne otkrivaj ni golotinje sestre svoje majke! Ta i ona je krv tvoje majke!
14 Ne otkrivaj golotinje svoga strica! To jest, nemoj se približavati njegovoj ženi. Ta ona je tvoja strina.
15 Ne otkrivaj golotinje svoje snahe! Ona je žena tvoga sina. Ne otkrivaj golotinje njezine.
16 Ne otkrivaj golotinje žene svoga brata! Ta to je golotinja tvoga brata.
17 Ne otkrivaj golotinje koje žene i njezine kćeri! Nemoj se ženiti kćerju njezina sina niti kćerju njezine kćeri te im golotinju otkrivati. Oni su krvna rodbina. To bi bila pokvarenost.
18 Ne uzimaj sebi koju ženu u isto vrijeme kad i njezinu sestru da je ljubomorom žalostiš otkrivajući golotinju ovoj preko nje za njezina života!
19 Ne približuj se ni jednoj ženi kad je u nečistoći svoga mjesečnog pranja da joj otkrivaš golotinju!
20 Ne lijegaj sa ženom bližnjega svoga; od nje bi postao nečist.
21 Ne smiješ dopuštati da koje tvoje dijete bude žrtvovano Moleku; ne smiješ tako obeščašćivati ime Boga svoga. Ja sam Jahve!
22 Ne lijegaj s muškarcem kako se liježe sa ženom! To bi bila grozota.
23 Da nisi legao ni s jednom životinjom - od nje bi postao nečist. Žena ne smije stati pred životinju da se s njom pari. To bi bila krajnja opačina.
24 Ničim se od toga nemojte onečišćavati! Ta svim su se tim onečišćavali narodi koje ja ispred vas tjeram.
25 I zemlja je postala nečista. Zato ću kazniti njezinu opačinu, i zemlja će ispljuvati svoje stanovnike.
26 Vi pak držite moje zakone i moje naredbe: ni jedne od tih opačina nemojte počinjati - ni vi ni stranac koji među vama boravi.
27 Sve je te zloće počinjao svijet koji je bio u toj zemlji prije vas te je zemlja postala nečista. "
Nema potrebe da dalje komentariše, ovaj dio. Tvoje predrasude i dezinfomacije su jasne.
A i sa pitanjem koje slijedi tipa " pa što su ovi onda radili ako im je zabranjeno.....?"
Koji su to radili? Kada i gdje? Priče i samo priče, i ja sam slušao svog starog kao priča slične gluposti nekada davno.
krscani ... oni nisu prihvatili nacela koja su propisana .. izmjenili su bibliju po svojim potrebama ... kazu ... VINO JE KRV ISUSOVA ... u islamu se IZRICITO ALKOHOL ZABRANJUJE ... npr .. svecenici ne smiju biti zenjeni a casne sestre udate imati sexualne odnose itd itd .... u islamu je IZRICITO PROPISAN ODA MORAS IMATI POTOMKE ... radi evolucije ... doso je kur'an koji je donio objavu koja ce biti i posljednja i koja je DAO UPUTSVA COVJECANSTVU DO SUDNJEG DANA sta smiju sta ne smiju ... a na nama je da se toga pridrzavamo ili necemo ....
Opet se vračam na tekst Qurana, kako je moguće da neko nešto izmjeni u Božijoj objavi? Jer je to NEMOGUĆE i to NIKOME, i to Quran tvrdi i naglašava.
i da istina je da je tora vezana za mojsija .. odnosno u islamu MUSA a.s. ( MOJSIJE ) za TEVRAT ( TORA )
ok, ali ne vezana, NJEMU je data, prema Quranu naravno.
A ovaj sto kaze da sam ja neki sovinista itd itd .... pa daj bolan KAKVA JE TO RELIGIJA GDJE SE SEXUALNO ZASKACU MALOLJETNICI A POGOTOVO MUSKA DJECA ( OD STRANE SVESCENIKA ) odnosno SEX SKANDALI u religiji koja u svom vrhu tj "MENADJMENTU" papa, svestenici casne sestre IZICITO ZABRANJUJE sexualne odnose ....??? sto bi rekli u narodu .... DALJE OD MOJIH VRATA =)
Argument ... velika 0. O pedofilima je je neko već napravio komentar, i ne želim da o takvim stvarima raspravljam pogotovu jer kod nas, u BiH ima primjera sa suprotne strane.
Dalje, jer nema sexa i braka nije prava vjera.
Da li je to jedino učenje, i da li se to učenje aplicira na sve osobe u sklopu te zajdnice?
Molim te ... provjeri svoje informacije.
"After the Great Schism
Within a century of the schism of 1054, the Churches of the East and West arrived at different disciplines as to abstaining from sexual contact during marriage. In the East, candidates for the Priesthood could be married with permission to have regular sexual relations with their wives, but were required to abstain before celebrating the Eucharist. An unmarried person, once ordained, could not marry. Additionally, the Christian East required that, before becoming a bishop, a priest separate from his wife (she was permitted to object), with her typically becoming a nun. In the East, more normally, bishops are chosen from those priests who are monks and are thus unmarried.
In the West, the law of celibacy was universally required by the 11th century. This law mandated that, in order to become a candidate for ordination, a man could not be married. The law remains in effect in the West,
although not for those who are Eastern Rite Catholic clergy, who remain under the ancient Eastern discipline of sexual abstinence before celebration of the Liturgy, as do Eastern Orthodox priests. The issue of mandatory celibacy continues to be debated, though successive popes have declared that the discipline will not change.[citation needed]
http://en.wikipedia.org/wiki/Priesthood ... _Church%29
a naravno SVAKOM SVOJE ... religija je privatna stvar a 6 milijardi ljudi je na svijetu i 6 milijardi misljenja

ok, čemu onda Da'wa? i teološko učenje da se svi rađaju kao muslimani, i da ih roditelji odvraćaju, ta da iste treba "vraćati nazad u vjeru"?
Čemu onda izričita naredba da se "nastoji svim silama da Islam zavlda i bude samo jedna svjetska religija"?
(ovo je iz opšteg znanja o Islamu)