Biblija i Kuran

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
infuzija

#1001 Re: Biblija i Kuran

Post by infuzija »

PRO testant wrote:http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p4329257
Ovdije negdje se zakuhalo malo pa nastavi dalje da čitaš i vidjeti češ moju argumentaciju.
Nadam se da češ me shvatiti kao ozbiljnu osobu a ne provokatora i agitatora.
PRO testant wrote:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 5#p4329257
Ovdije negdje se zakuhalo malo pa nastavi dalje da čitaš i vidjeti češ moju argumentaciju.
vidi ... istina ... Allah kaze "UCI CITAJ i PISI" znaci OBRAZUJ SE informisi se ISTRAZUJ .... al sve u granicama normale ... Allah nije kazao da je DOZVOLJENO da se vrse genetske modifikacije itd itd znaci da spoznamo prije svega sami sebe i ono oko nas .... a ne da se IGRAMO BOGA .... drugo ... naravn oda treba citati i Toru i sve ostale objavre i knjige jer je izricito propisan oda trebas da se informises upoznavas i sam ces time saznati spoznati sebe ... sve oko sebe i znati STA TI JE CINITI jer nije beze na ovako visokom nivou LJUDSKI mozak intelektualno razvijen ...

pod 3 .. .DEFINITIVNO MUHAMMED NIKAD NIJE SUMNJAO U KUR'AN! i to nikad nije ni jedan MUSLIMAN REKAO ... to ko je rekao vjerovatn odefinitivno nije musliman .... muhammed je primio posljednju objavu od Allaha koja do sad nije promjenjena jer su se sve ostale religije ukorijenile na predhodnim objavama i prisvojile je sebi .... Kur'an je jedina knjiga koja nije iskrivljena a ISLAM NAJMLADJA MONOTEISTICKA RELIGIJA!. Sto se Biblije i Tore tice ... bozija rijec se ne moze mijenjat i... faslifikovati sto je tacno ... Biblija i Tora su izmjenjene dosta jer da su valjane zasto bi Kur'an dosao ?? i zasto Kur'an nije izmjenjen ?? Kur'an je dosao da LJUDE uputi na pravi put .... u Ku'anu ti ne pise nista CISTO NA BIJELO .... al iz kontkesta kad se sa okolinom uporedi sve ti samo kaze sta i kako .... Zidovi su od boga proklet narod .... jer rade pogane stvari sto bi se u islam ureklo i zasto su pobili bozije poslanike ... jer su prkosili Bogu ... ... .pun otoga se sa Islamom podudara ... npr SVINJETINA ... ali kod njih je normalno ozeniti sestru majku otac kcerku itd itd i radi tih stvari je Allah prokelo Zidove jer po islamu sa majcine strane ne smijes NIKAKO OZENITI pa cak ni NAJDALJU RODICU ILI RODJAKA a sa oceve strane OD 7 KOLJENA PA NA DALJE JE DOZVOLJENO .. radi degenerika i slicno ... .... krscani ... oni nisu prihvatili nacela koja su propisana izmjenili su bibliju po svojim potrebama ... kazu ... VINO JE KRV ISUSOVA ... u islamu se IZRICITO ALKOHOL ZABRANJUJE ... npr .. svecenici ne smiju biti zenjeni a casne sestre udate imati sexualne odnose itd itd .... u islamu je IZRICITO PROPISAN ODA MORAS IMATI POTOMKE ... radi evolucije ... doso je kur'an koji je donio objavu koja ce biti i posljednja i koja je DAO UPUTSVA COVJECANSTVU DO SUDNJEG DANA sta smiju sta ne smiju ... a na nama je da se toga pridrzavamo ili necemo ....

i da istina je da je tora vezana za mojsija .. odnosno u islamu MUSA a.s. ( MOJSIJE ) za TEVRAT ( TORA )

A ovaj sto kaze da sam ja neki sovinista itd itd .... pa daj bolan KAKVA JE TO RELIGIJA GDJE SE SEXUALNO ZASKACU MALOLJETNICI A POGOTOVO MUSKA DJECA ( OD STRANE SVESCENIKA ) odnosno SEX SKANDALI u religiji koja u svom vrhu tj "MENADJMENTU" papa, svestenici casne sestre IZICITO ZABRANJUJE sexualne odnose ....??? sto bi rekli u narodu .... DALJE OD MOJIH VRATA =)

a naravno SVAKOM SVOJE ... religija je privatna stvar a 6 milijardi ljudi je na svijetu i 6 milijardi misljenja ;)
PRO testant

#1002 Re: Biblija i Kuran

Post by PRO testant »

infuzija wrote:
PRO testant wrote:
vidi ... istina ... Allah kaze "UCI CITAJ i PISI" znaci OBRAZUJ SE informisi se ISTRAZUJ .... al sve u granicama normale ... Allah nije kazao da je DOZVOLJENO da se vrse genetske modifikacije itd itd znaci da spoznamo prije svega sami sebe i ono oko nas .... a ne da se IGRAMO BOGA .... drugo ... naravn oda treba citati i Toru i sve ostale objavre i knjige jer je izricito propisan oda trebas da se informises upoznavas i sam ces time saznati spoznati sebe ... sve oko sebe i znati STA TI JE CINITI jer nije beze na ovako visokom nivou LJUDSKI mozak intelektualno razvijen ...

pod 3 .. .DEFINITIVNO MUHAMMED NIKAD NIJE SUMNJAO U KUR'AN! i to nikad nije ni jedan MUSLIMAN REKAO ... to ko je rekao vjerovatn odefinitivno nije musliman .... muhammed je primio posljednju objavu od Allaha koja do sad nije promjenjena jer su se sve ostale religije ukorijenile na predhodnim objavama i prisvojile je sebi .... Kur'an je jedina knjiga koja nije iskrivljena a ISLAM NAJMLADJA MONOTEISTICKA RELIGIJA!. Sto se Biblije i Tore tice ... bozija rijec se ne moze mijenjat i... faslifikovati sto je tacno ... Biblija i Tora su izmjenjene dosta jer da su valjane zasto bi Kur'an dosao ?? i zasto Kur'an nije izmjenjen ?? Kur'an je dosao da LJUDE uputi na pravi put .... u Ku'anu ti ne pise nista CISTO NA BIJELO .... al iz kontkesta kad se sa okolinom uporedi sve ti samo kaze sta i kako .... Zidovi su od boga proklet narod .... jer rade pogane stvari sto bi se u islam ureklo i zasto su pobili bozije poslanike ... jer su prkosili Bogu ... ... .pun otoga se sa Islamom podudara ... npr SVINJETINA ... ali kod njih je normalno ozeniti sestru majku otac kcerku itd itd i radi tih stvari je Allah prokelo Zidove jer po islamu sa majcine strane ne smijes NIKAKO OZENITI pa cak ni NAJDALJU RODICU ILI RODJAKA a sa oceve strane OD 7 KOLJENA PA NA DALJE JE DOZVOLJENO .. radi degenerika i slicno ... .... krscani ... oni nisu prihvatili nacela koja su propisana izmjenili su bibliju po svojim potrebama ... kazu ... VINO JE KRV ISUSOVA ... u islamu se IZRICITO ALKOHOL ZABRANJUJE ... npr .. svecenici ne smiju biti zenjeni a casne sestre udate imati sexualne odnose itd itd .... u islamu je IZRICITO PROPISAN ODA MORAS IMATI POTOMKE ... radi evolucije ... doso je kur'an koji je donio objavu koja ce biti i posljednja i koja je DAO UPUTSVA COVJECANSTVU DO SUDNJEG DANA sta smiju sta ne smiju ... a na nama je da se toga pridrzavamo ili necemo ....

i da istina je da je tora vezana za mojsija .. odnosno u islamu MUSA a.s. ( MOJSIJE ) za TEVRAT ( TORA )

A ovaj sto kaze da sam ja neki sovinista itd itd .... pa daj bolan KAKVA JE TO RELIGIJA GDJE SE SEXUALNO ZASKACU MALOLJETNICI A POGOTOVO MUSKA DJECA ( OD STRANE SVESCENIKA ) odnosno SEX SKANDALI u religiji koja u svom vrhu tj "MENADJMENTU" papa, svestenici casne sestre IZICITO ZABRANJUJE sexualne odnose ....??? sto bi rekli u narodu .... DALJE OD MOJIH VRATA =)

a naravno SVAKOM SVOJE ... religija je privatna stvar a 6 milijardi ljudi je na svijetu i 6 milijardi misljenja ;)
OK.
Odgovorim ti kasnije. Jer več vidim nekoliko pogrešnih pretpostavki koje se prikazuju kao "de facto" činjenice.
infuzija

#1003 Re: Biblija i Kuran

Post by infuzija »

PRO testant wrote:
OK.
Odgovorim ti kasnije. Jer več vidim nekoliko pogrešnih pretpostavki koje se prikazuju kao "de facto" činjenice.
Normala brate :D
citroen

#1004 Re: Biblija i Kuran

Post by citroen »

infuzija wrote:
PRO testant wrote:

Ima i nasih efendija koji zaskacu maloljetnice :D
infuzija

#1005 Re: Biblija i Kuran

Post by infuzija »

citroen wrote: Ima i nasih efendija koji zaskacu maloljetnice :D
brate al to je zenski rod hahahahaha :P
PRO testant

#1006 Re: Biblija i Kuran

Post by PRO testant »

infuzija wrote:
Je li ti to zaista misliš da je ok zaskakati maloljetnice ili sam ja pogrešno shvatio?
infuzija

#1007 Re: Biblija i Kuran

Post by infuzija »

PRO testant wrote:
infuzija wrote:
Je li ti to zaista misliš da je ok zaskakati maloljetnice ili sam ja pogrešno shvatio?

ak nisi skonto da je zezancija zabrini se :D :-)
PRO testant

#1008 Re: Biblija i Kuran

Post by PRO testant »

Mislim da sam pravilno postavio i tonirao pitanje i ne vidim zašto da bi trebao da se zabrinem?
Osim toga zar to i nije bila svrha pitanja da se nešto bolje pojasni, jer je izjava bila malo dvosmislena.
infuzija

#1009 Re: Biblija i Kuran

Post by infuzija »

PRO testant wrote:Mislim da sam pravilno postavio i tonirao pitanje i ne vidim zašto da bi trebao da se zabrinem?
Osim toga zar to i nije bila svrha pitanja da se nešto bolje pojasni, jer je izjava bila malo dvosmislena.
ono u pravom smislu citaj ... ZAJEBANCIJA a ono u durgom smislu sto ti nema potrebe da se uznemiravas jeste da je u islamu ak se ne varam od 13 godine dozvoljen brak sa djevojcicom a muskarac mora imati minimalno 15 .... nisam bas siguran ...

znaci sve u svemu zezancija pogresno si shvatio ispod 18 ne diram :D
KotromanichII

#1010 Re: Biblija i Kuran

Post by KotromanichII »

evo izvedeno iz biblije, sta pise u bibliji na engleskom, objasnjavanju El , Elhom je isto kao Alah
Image

izvadjeno iz
http://www.youtube.com/watch?v=ZfQpP1vH ... r_embedded

cijeli list iz biblije
Image
PRO testant

#1011 Re: Biblija i Kuran

Post by PRO testant »

"infuzija"
Ok, neću dirati ništa ovdje, iako je jasno u Quranu kome treba da obrate muslimani ako imaju pitanja i zašto da se obrate tim ljudima.
"010.094
YUSUFALI: If thou wert in doubt as to what We have revealed unto thee, then ask those who have been reading the Book from before thee: the Truth hath indeed come to thee from thy Lord: so be in no wise of those in doubt.
PICKTHAL: And if thou (Muhammad) art in doubt concerning that which We reveal unto thee, then question those who read the Scripture (that was) before thee. Verily the Truth from thy Lord hath come unto thee. So be not thou of the waverers.
SHAKIR: But if you are in doubt as to what We have revealed to you, ask those who read the Book before you; certainly the truth has come to you from your Lord, therefore you should not be of the disputers. "
http://www.usc.edu/schools/college/crcc ... 0.qmt.html
Kuran - Korkut 10:94,95
"94. Ako sumnjaš u ono što ti objavljujemo, upitaj one koji čitaju Knjigu, prije tebe objavljenu. Tebi Istina od Gospodara tvoga dolazi, i nikako ne budi od onih koji su u sumnji.
95. I ne budi nikako od onih koji Allahove dokaze ne priznaju, da ne bi bio izgubljen.
pod 3 .. .DEFINITIVNO MUHAMMED NIKAD NIJE SUMNJAO U KUR'AN! i to nikad nije ni jedan MUSLIMAN REKAO ... to ko je rekao vjerovatno definitivno nije musliman .... muhammed je primio posljednju objavu od Allaha koja do sad nije promjenjena jer su se sve ostale religije ukorijenile na predhodnim objavama i prisvojile je sebi .... Kur'an je jedina knjiga koja nije iskrivljena a ISLAM NAJMLADJA MONOTEISTICKA RELIGIJA!.
Samo ću se malo osvrnuti na dio o neiskrivljenosti, i pitati, a kako da znamo da nije, jer su početne kopije spaljene, zar ne? Ko je odlučio da jedna nije a druga sura jeste za spaljivanje? I naravno pošto će se početi o hafizima, odakle su hafizi učili, od drugih hafiza slušajući ili iz pisane riječi?
(o ostalom govore prethodno postavljeni ajeti, ili na bosanskom stihovi - samo za Kontromanicha :D )
Sto se Biblije i Tore tice ... bozija rijec se ne moze mijenjat i... faslifikovati sto je tacno ... Biblija i Tora su izmjenjene dosta jer da su valjane zasto bi Kur'an dosao ??
Da nisi malo kontradiktoran sam sebi?
Ako sam u pravu, drugim djelom drugim i trečim djelom rečenice impliciraš da su prethodno pomenute knjige objava od Boga, a onda nakon toga kažeš da su izmjenjene? Je li tako?
Samo da spomenem ponovo, kao i prije naonom linku što ti poslah, Quran jasno kaže da su to SVE Božije objave.Jasno i neporecivo. Kako je onda moguće, ako također tvrdi da se Božija riječ NE MOŽE izmjeniti, NITI OD KOGA!, da ta riječ bude izmjenjena? Ko nije u pravu? Vi ili Bog koji zabilježi svoje riječi u Quranu, ili Muhamed koji ih prenese?
i zasto Kur'an nije izmjenjen ?? Kur'an je dosao da LJUDE uputi na pravi put .... u Ku'anu ti ne pise nista CISTO NA BIJELO .... al iz kontkesta kad se sa okolinom uporedi sve ti samo kaze sta i kako .... Zidovi su od boga proklet narod .... jer rade pogane stvari sto bi se u islamu reklo i zasto su pobili bozije poslanike ... jer su prkosili Bogu ... ... .puno toga se sa Islamom podudara ... npr SVINJETINA ...
U Quranu ima jako puno jasnih izjava, izjava za koje nema potrebe da se elaboririraju. A iste se elaboriraju jer su jako teške za opravdati i onda se traže načini da se njihov efekat ublaži.
A ja koristih kontekstualno tumačenje (koje ti opisuješ ovdje) u onim postovima o nepromjenjlivoj Bibliji na osnovu Qurana, pa eto po nekima (konkretnije po tebi iceman :D )ja imam problem sa logikom.
ali kod njih je normalno ozeniti sestru majku otac kcerku itd itd i radi tih stvari je Allah prokelo Zidove jer po islamu sa majcine strane ne smijes NIKAKO OZENITI pa cak ni NAJDALJU RODICU ILI RODJAKA a sa oceve strane OD 7 KOLJENA PA NA DALJE JE DOZVOLJENO .. radi degenerika i slicno ... ....
samo da dokumentujemo,
Levitikus 18o poglavlje je jasno ko' dan:
1 Jahve reče Mojsiju:
2 "Govori Izraelcima i reci im: 'Ja sam Jahve, Bog vaš.
3 Nemojte raditi kako se radi u zemlji egipatskoj, gdje ste boravili; niti radite kako se radi u zemlji kanaanskoj, kamo vas vodim; ne povodite se za njihovim običajima!
4 Vršite moje naredbe; vršite moje zapovijedi; prema njima hodite. Ja sam Jahve, Bog vaš.
5 Zato držite moje zakone i moje naredbe; tko ih vrši - u njima će naći život. Ja sam Jahve!
6 Neka se nitko od vas ne približuje svojoj krvnoj rodbini da otkriva njezinu golotinju. Ja sam Jahve!
7 Ne otkrivaj golotinje svoga oca ni golotinje svoje majke. Majka ti je, ne otkrivaj njezine golotinje!
8 Ne otkrivaj golotinje žene svoga oca! I to je golotinja tvoga oca!
9 Ne otkrivaj golotinje svoje sestre - kćeri svoga oca ili kćeri svoje majke - bila rođena u kući ili izvan nje!
10 Ne otkrivaj golotinje kćeri svoga sina niti golotinje kćeri svoje kćeri! Ta njihova je golotinja tvoja vlastita golotinja.
11 Ne otkrivaj golotinje kćeri žene svoga oca! Jer, rođena od tvog oca, ona ti je sestra.
12 Ne otkrivaj golotinje sestre svoga oca! Ona je krv tvoga oca.
13 Ne otkrivaj ni golotinje sestre svoje majke! Ta i ona je krv tvoje majke!
14 Ne otkrivaj golotinje svoga strica! To jest, nemoj se približavati njegovoj ženi. Ta ona je tvoja strina.
15 Ne otkrivaj golotinje svoje snahe! Ona je žena tvoga sina. Ne otkrivaj golotinje njezine.
16 Ne otkrivaj golotinje žene svoga brata! Ta to je golotinja tvoga brata.
17 Ne otkrivaj golotinje koje žene i njezine kćeri! Nemoj se ženiti kćerju njezina sina niti kćerju njezine kćeri te im golotinju otkrivati. Oni su krvna rodbina. To bi bila pokvarenost.
18 Ne uzimaj sebi koju ženu u isto vrijeme kad i njezinu sestru da je ljubomorom žalostiš otkrivajući golotinju ovoj preko nje za njezina života!
19 Ne približuj se ni jednoj ženi kad je u nečistoći svoga mjesečnog pranja da joj otkrivaš golotinju!
20 Ne lijegaj sa ženom bližnjega svoga; od nje bi postao nečist.
21 Ne smiješ dopuštati da koje tvoje dijete bude žrtvovano Moleku; ne smiješ tako obeščašćivati ime Boga svoga. Ja sam Jahve!
22 Ne lijegaj s muškarcem kako se liježe sa ženom! To bi bila grozota.
23 Da nisi legao ni s jednom životinjom - od nje bi postao nečist. Žena ne smije stati pred životinju da se s njom pari. To bi bila krajnja opačina.
24 Ničim se od toga nemojte onečišćavati! Ta svim su se tim onečišćavali narodi koje ja ispred vas tjeram.
25 I zemlja je postala nečista. Zato ću kazniti njezinu opačinu, i zemlja će ispljuvati svoje stanovnike.
26 Vi pak držite moje zakone i moje naredbe: ni jedne od tih opačina nemojte počinjati - ni vi ni stranac koji među vama boravi.
27 Sve je te zloće počinjao svijet koji je bio u toj zemlji prije vas te je zemlja postala nečista. "

Nema potrebe da dalje komentariše, ovaj dio. Tvoje predrasude i dezinfomacije su jasne.
A i sa pitanjem koje slijedi tipa " pa što su ovi onda radili ako im je zabranjeno.....?"
Koji su to radili? Kada i gdje? Priče i samo priče, i ja sam slušao svog starog kao priča slične gluposti nekada davno.
krscani ... oni nisu prihvatili nacela koja su propisana .. izmjenili su bibliju po svojim potrebama ... kazu ... VINO JE KRV ISUSOVA ... u islamu se IZRICITO ALKOHOL ZABRANJUJE ... npr .. svecenici ne smiju biti zenjeni a casne sestre udate imati sexualne odnose itd itd .... u islamu je IZRICITO PROPISAN ODA MORAS IMATI POTOMKE ... radi evolucije ... doso je kur'an koji je donio objavu koja ce biti i posljednja i koja je DAO UPUTSVA COVJECANSTVU DO SUDNJEG DANA sta smiju sta ne smiju ... a na nama je da se toga pridrzavamo ili necemo ....
Opet se vračam na tekst Qurana, kako je moguće da neko nešto izmjeni u Božijoj objavi? Jer je to NEMOGUĆE i to NIKOME, i to Quran tvrdi i naglašava.
ok, ali ne vezana, NJEMU je data, prema Quranu naravno.
Argument ... velika 0. O pedofilima je je neko već napravio komentar, i ne želim da o takvim stvarima raspravljam pogotovu jer kod nas, u BiH ima primjera sa suprotne strane.
Dalje, jer nema sexa i braka nije prava vjera. :shock:
Da li je to jedino učenje, i da li se to učenje aplicira na sve osobe u sklopu te zajdnice?
Molim te ... provjeri svoje informacije.
"After the Great Schism

Within a century of the schism of 1054, the Churches of the East and West arrived at different disciplines as to abstaining from sexual contact during marriage. In the East, candidates for the Priesthood could be married with permission to have regular sexual relations with their wives, but were required to abstain before celebrating the Eucharist. An unmarried person, once ordained, could not marry. Additionally, the Christian East required that, before becoming a bishop, a priest separate from his wife (she was permitted to object), with her typically becoming a nun. In the East, more normally, bishops are chosen from those priests who are monks and are thus unmarried.

In the West, the law of celibacy was universally required by the 11th century. This law mandated that, in order to become a candidate for ordination, a man could not be married. The law remains in effect in the West, although not for those who are Eastern Rite Catholic clergy, who remain under the ancient Eastern discipline of sexual abstinence before celebration of the Liturgy, as do Eastern Orthodox priests. The issue of mandatory celibacy continues to be debated, though successive popes have declared that the discipline will not change.[citation needed]
http://en.wikipedia.org/wiki/Priesthood ... _Church%29
ok, čemu onda Da'wa? i teološko učenje da se svi rađaju kao muslimani, i da ih roditelji odvraćaju, ta da iste treba "vraćati nazad u vjeru"?
Čemu onda izričita naredba da se "nastoji svim silama da Islam zavlda i bude samo jedna svjetska religija"?
(ovo je iz opšteg znanja o Islamu)
PRO testant

#1012 Re: Biblija i Kuran

Post by PRO testant »

KotromanichII wrote:evo izvedeno iz biblije, sta pise u bibliji na engleskom, objasnjavanju El , Elhom je isto kao Alah

izvadjeno iz

cijeli list iz biblije
E jarane de ba malo ohladi.
Provaljen si sa tim argumentom ba,Image
PRO testant

#1013 Re: Biblija i Kuran

Post by PRO testant »

Odoh ja Image svoj NCIS :D
Vidimo se kasnije. Image
KotromanichII

#1014 Re: Biblija i Kuran

Post by KotromanichII »

Provaljen si sa tim argumentom ba
nista ja nisam provaljen, nego ti bezobrazno pokusavas da osoporis me sa argumentima koji su samo za smuckat i prosuti

cinjenice su cinjenice, a to Boga zovi kako hoce poslije
Dacha od Bosne

#1015 Re: Biblija i Kuran

Post by Dacha od Bosne »

Slijepcu jedan, da je i milion % tačno to što kažeš, to nema veze sa tvojom tvrdnjom da je Isus bio musliman (islamista) kako ti želiš da prikažeš.Isus=musliman (islamista) - pa to samo budala može da izvali. Pametan bi se toga postidio.
KotromanichII

#1016 Re: Biblija i Kuran

Post by KotromanichII »

Slijepcu jedan, da je i milion % tačno to što kažeš, to nema veze sa tvojom tvrdnjom da je Isus bio musliman (islamista) kako ti želiš da prikažeš.Isus=musliman (islamista) - pa to samo budala može da izvali. Pametan bi se toga postidio.
to nema veze sa tvojom tvrdnjom da je Isus bio musliman (islamista) kako ti želiš da prikažeš.Isus=musliman (islamista
nemas ti blage veze, ama neznas mnogo stosta o isusu a umislio si se da znas, prvo si tvrdio da nije nazivao Boga Allah pa kad sam dokazao onda si se usutio ko mis, a kad sporedis bibliju sta je sve isus radio, i sporedi muslimane, i vidjet ces da je to u principu isto, musliman znaci = biti pokoran BOgu, a jeli isus bio pokoran Bogu, musliman nije nacija, nego musliman se moze biti a mozes i prestati biti musliman. Jer od jednog Boga Allaha je sve objave dolazile, i zato je to sve isto, a to sto ga nego zove Bog, neko God, neko Dios , neko jahve. ali sve je to jedno te isto Bice.

pa to samo budala može da izvali. Pametan bi se toga postidio
da znas koliko neznas usutio bi se i nebi ni jedne prozborio :thumbup:

ja tebi fino dokaze iz krscanskih izvora, cak iz aramejskog lexikona , i ne samo to nego i iz engleske biblije gdje se objasnjava da je El=Elohim=Alah isto, i da cak arapski krscani u svojoj bibliji koriste Allah, pa znas li ti da su krscani prije Muhamemd u arabiji nazivali Boga Allah, prije rodjenja muhammeda.

jeli isus klanjao kao muslimani danas, licem na pod, jeste
jeli isus prao se prije molitve kao muslimani jeste
jeli se sunetio kao muslimani, jeste
jeli imao bradu kao muslimani , jeste
jeli izbjegavao alkohol kao muslimani jeste
jeli izbjegaoavo svinjetinu kao muslimani, jeste
jeli vjerovao u jednog Boga kao muslimani danas, jeste
cak se i zene moraju pokrivati po bibliji, kao sto muslimanke dans rade
Kako je isus nazivao Boga,nazivao ga Alah na aramejski kao sto ga mi na arapski nazivamo Allah
Sad kad bi ga vidio siguran sam da nebi vidio nikakve razlike izmedju njega i nekog muslimana u vjerskim ritualima
Mrs.Zurbrigen

#1017 Re: Biblija i Kuran

Post by Mrs.Zurbrigen »

nekako mi se cini da su izvori i citati, i prije svega ovi youtube-snimci strasno objektivni...

mislim da bi krscani onda trebali konzultirati terry jonesa i richarda williamsa da im pojasne druge religije... :lol:
statix

#1018 Re: Biblija i Kuran

Post by statix »

musliman znaci = biti pokoran BOgu
Prema kojim nacelima i pravilima? Naravno, kuranskim. Zato ne lupetaj i ne ubijedjuj vise ljude kako se svi radjaju kao muslimani.
KotromanichII

#1019 Re: Biblija i Kuran

Post by KotromanichII »

Zato ne lupetaj i ne ubijedjuj vise ljude kako se svi radjaju kao muslimani.
to nije moje samo ucenje nego i naucnik koji je istrazivao to je potvrdio to evo dokaza
Akademicar potvrdio hadis poslanika Muhammeda

Poslanik (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) je rekao:

Sva djeca se rađaju sa urođenom fitrom. Zatim ga njegovi roditelji učine židovom, kršćaninom ili vatropoklonikom.”

Fitra znaci kad ti je urodjeno da vjerujes u boga, bez da ti iko prica o tome

http://www.telegraph.co.uk/news/newstop ... laims.html

Children are "born believers" in God and do not simply acquire religious beliefs through indoctrination, according to an academic.

Dr Justin Barrett, a senior researcher at the University of Oxford's Centre for Anthropology and Mind, claims that young people have a predisposition to believe in a supreme being because they assume that everything in the world was created with a purpose.
He says that young children have faith even when they have not been taught about it by family or at school, and argues that even those raised alone on a desert island would come to believe in God.

"The preponderance of scientific evidence for the past 10 years or so has shown that a lot more seems to be built into the natural development of children's minds than we once thought, including a predisposition to see the natural world as designed and purposeful and that some kind of intelligent being is behind that purpose," he told BBC Radio 4's Today programme.
"If we threw a handful on an island and they raised themselves I think they would believe in God."
In a lecture to be given at the University of Cambridge's Faraday Institute on Tuesday, Dr Barrett will cite psychological experiments carried out on children that he says show they instinctively believe that almost everything has been designed with a specific purpose.
In one study, six and seven-year-olds who were asked why the first bird existed replied "to make nice music" and "because it makes the world look nice".
Another experiment on 12-month-old babies suggested that they were surprised by a film in which a rolling ball apparently created a neat stack of blocks from a disordered heap.
Dr Barrett said there is evidence that even by the age of four, children understand that although some objects are made by humans, the natural world is different.
He added that this means children are more likely to believe in creationism rather than evolution, despite what they may be told by parents or teachers.
Dr Barrett claimed anthropologists have found that in some cultures children believe in God even when religious teachings are withheld from them.
vidis da nelupetam ja bez razloga :thumbup:
statix

#1020 Re: Biblija i Kuran

Post by statix »

Dr Justin Barrett, a senior researcher at the University of Oxford's Centre for Anthropology and Mind, claims that young people have a predisposition to believe in a supreme being because they assume that everything in the world was created with a purpose.
He says that young children have faith even when they have not been taught about it by family or at school, and argues that even those raised alone on a desert island would come to believe in God.
Vidis tu nema nista misticno. Razmisljas uzrocno-posljedicno, pa tako vrlo lako nadolazis ne ideju Boga kao uzroka svega onoga cemu ne razumijes uzrok.

Medjutim, ako su to muslimani, onda muslimani koji zive prema nacelima Kurana trebaju imati poseban naziv, kao i katolici, pravoslavci i svi ostali koji vjeruju u jednog Boga, jer ti si puno vise od muslimana u tom pogledu. Ti si recimo kuranski musliman, ili nesto tako. :thumbup:
Mrs.Zurbrigen

#1021 Re: Biblija i Kuran

Post by Mrs.Zurbrigen »

KotromanichII wrote:
Zato ne lupetaj i ne ubijedjuj vise ljude kako se svi radjaju kao muslimani.
to nije moje samo ucenje nego i naucnik koji je istrazivao to je potvrdio to evo dokaza
Akademicar potvrdio hadis poslanika Muhammeda

Poslanik (sallâ Allâhu ´alayhi wa sallam) je rekao:

Sva djeca se rađaju sa urođenom fitrom. Zatim ga njegovi roditelji učine židovom, kršćaninom ili vatropoklonikom.”

Fitra znaci kad ti je urodjeno da vjerujes u boga, bez da ti iko prica o tome

http://www.telegraph.co.uk/news/newstop ... laims.html

Children are "born believers" in God and do not simply acquire religious beliefs through indoctrination, according to an academic.

"The preponderance of scientific evidence for the past 10 years or so has shown that a lot more seems to be built into the natural development of children's minds than we once thought, including a predisposition to see the natural world as designed and purposeful and that some kind of intelligent being is behind that purpose," he told BBC Radio 4's Today programme.
"If we threw a handful on an island and they raised themselves I think they would believe in God."
In a lecture to be given at the University of Cambridge's Faraday Institute on Tuesday, Dr Barrett will cite psychological experiments carried out on children that he says show they instinctively believe that almost everything has been designed with a specific purpose.
In one study, six and seven-year-olds who were asked why the first bird existed replied "to make nice music" and "because it makes the world look nice".
Another experiment on 12-month-old babies suggested that they were surprised by a film in which a rolling ball apparently created a neat stack of blocks from a disordered heap.
Dr Barrett said there is evidence that even by the age of four, children understand that although some objects are made by humans, the natural world is different.
He added that this means children are more likely to believe in creationism rather than evolution, despite what they may be told by parents or teachers.
Dr Barrett claimed anthropologists have found that in some cultures children believe in God even when religious teachings are withheld from them.
vidis da nelupetam ja bez razloga :thumbup:

jeste, taj doktor barret je eksplicitno dosao do zakljucka da se sva djeca radjaju kao muslimani... :-)

omfg, cuj sta ti jos mozes naucno objasniti? :lol: sto posto sve sto ti se manta po glavi, jelde?
KotromanichII

#1022 Re: Biblija i Kuran

Post by KotromanichII »

:D
Medjutim, ako su to muslimani, onda muslimani koji zive prema nacelima Kurana trebaju imati poseban naziv, kao i katolici, pravoslavci i svi ostali koji vjeruju u jednog Boga, jer ti si puno vise od muslimana u tom pogledu. Ti si recimo kuranski musliman, ili nesto tako
Pravi naziv za krscane, Allah kaze Nesara u kuranu , Nazarenci , valjda sto poticu iz Nazareta.

وَلَن تَرْضَىٰ عَنكَ الْيَهُودُ وَلَا النَّصَارَىٰ حَتَّىٰ تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ
u kuranu Nesara

"Ni jevreji, ni kršćani neće biti tobom zadovoljni sve dok ne prihvatiš vjeru njihovu." (kuran)
kao i katolici, pravoslavci i svi ostali koji vjeruju u jednog Boga, jer ti si puno vise od muslimana u tom pogledu. Ti si recimo kuranski musliman,
cudno zvuci to kuranski musliman, ali haj :D
PRO testant

#1023 Re: Biblija i Kuran

Post by PRO testant »

Ja te zamolih da postiraš koju je školu dedat završio?
Jer koristiš se njegovim idejama i knjigama, ili stvarima koju su drugi preko njega razradili(stranica: answering - christianity), i šta bi? Koja Škola? Koja diploma?

Osim toga, nisi postavio reference za bibliske tekstove, a sada ne postavljaš ni za Quranske.
Postavi, da možemo provjeravati tvoje navode, koliko imaju temelja u kontekstu teksta kojim se baviš.
Osim ako ne želiš da još više betoniraš naše mišljenje o sebi kao o šarlatanu.

Također ti postavih da je tip koji je pokrenuo answering-christianity (kako njegov sam kolega koji sada vodi stranicu potvrđuje) i mnoge druge stranice kao muslimanski apolgeta, je sada kršćanin, i to potvrđeno od istog kolege koji vodi pomenutu stranicu. I ti opet ništa? Nikakva reakcija.

Ponovo te molim, da me ne tjeraš da te blamiram, a vidim da su i drugi počeli da rade isto.
Ako hoćeš, voditi će mo dijalog, ali sa normalnim i jasnim argumentima. Ne ovim glupiranjem.
Ako nečeš, ja ću se zaista uhvatiti onog svog obećanja. Iako to ne želim, ne tjeraj me da to radim.
Molim te. Nemoj više.

Pozdrav
Mrs.Zurbrigen

#1024 Re: Biblija i Kuran

Post by Mrs.Zurbrigen »

PRO testant wrote:Ja te zamolih da postiraš koju je školu dedat završio?
Jer koristiš se njegovim idejama i knjigama, ili stvarima koju su drugi preko njega razradili(stranica: answering - christianity), i šta bi? Koja Škola? Koja diploma?

Osim toga, nisi postavio reference za bibliske tekstove, a sada ne postavljaš ni za Quranske.
Postavi, da možemo provjeravati tvoje navode, koliko imaju temelja u kontekstu teksta kojim se baviš.
Osim ako ne želiš da još više betoniraš naše mišljenje o sebi kao o šarlatanu.

Također ti postavih da je tip koji je pokrenuo answering-christianity (kako njegov sam kolega koji sada vodi stranicu potvrđuje) i mnoge druge stranice kao muslimanski apolgeta, je sada kršćanin, i to potvrđeno od istog kolege koji vodi pomenutu stranicu. I ti opet ništa? Nikakva reakcija.

Ponovo te molim, da me ne tjeraš da te blamiram, a vidim da su i drugi počeli da rade isto.
Ako hoćeš, voditi će mo dijalog, ali sa normalnim i jasnim argumentima. Ne ovim glupiranjem.
Ako nečeš, ja ću se zaista uhvatiti onog svog obećanja. Iako to ne želim, ne tjeraj me da to radim.
Molim te. Nemoj više.

Pozdrav
jao, kakav si ti nevjerni toma. pa zar ne kontas da su svi ljudi od rodjenja muslimani? :D covjece, sta se tu ima diskutirati? nauka dokazuje, sto posto. :D
KotromanichII

#1025 Re: Biblija i Kuran

Post by KotromanichII »

Ja te zamolih da postiraš koju je školu dedat završio?
nije me briga dok ja mogu potvrditi to te navode samim tim sto otvorim biblijoj i vidim da je to tako

nemam potrebe tebi refrence jer neznas arapski, to sam kopirao iz kurana na arapskom , posto znam citati arapski, pa sam preveo
Osim ako ne želiš da još više betoniraš naše mišljenje o sebi kao o šarlatanu
.

لنَّصَارَ kopiraj ovu rijec u google translate i vidi kako se krscani nazivaju u kuranu,
evo ti vidis sta pise
http://translate.google.se/#ar|en|%D8%A ... 8%B1%D9%8E

prvi put cujem :D gdje dokaz
Locked