Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#1001 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by ado-šampion »

Za starije ljude je uvijek isplativo, posebno ako zive na selu. Moj stari za zadnje 2 godine nije presao ni 2 k km. Za servis je za to vrijeme dato preko 400 KM (trebali novi amortizeri izmedju ostalog). Registracija 500 KM. Pa sta treba, da ide pjeske ili autobusom?!

Isplativost se moze gledati kad iole imas alternativu. U Sarajevu i BiH generalno alternativa je vrlo losa.

Doduse ljudi se snalaze. Moja bivsa kolegica ujutro plati taksi a poslijepodne se sverca tramvajem i hvali se tim. :-) Kaze ispadne povoljnije nego da placas kartu u dva smjera. :D :? I onda takvi su prvi da se zale kako nista ne valja. :roll:
amar1994

#1002 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by amar1994 »

corsa wrote:Moj stari ima Astru J 1.6 benzin 2010. sa 76-7 hiljada na satu. I njemu ce se vjerovatno nekad cuditi otkud tako mal kilometraza, a on penzionerski, uglavnom je ne vozi, jednom ili dva puta sedmicno vikendica i desetak puta godisnje vangradska voznja.
ista kilometraza , jos dizel 2012 godiste :-D :run:
corsa

#1003 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by corsa »

amar1994 wrote:
corsa wrote:Moj stari ima Astru J 1.6 benzin 2010. sa 76-7 hiljada na satu. I njemu ce se vjerovatno nekad cuditi otkud tako mal kilometraza, a on penzionerski, uglavnom je ne vozi, jednom ili dva puta sedmicno vikendica i desetak puta godisnje vangradska voznja.
Znaci vozi se vise, sto ti je dizel! :D
amar1994

#1004 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by amar1994 »

corsa wrote:
amar1994 wrote:
Znaci vozi se vise, sto ti je dizel! :D
:D
bila banka vlasnik prije , za 2 god 40 i kususr hiljada :lol: :lol: , ito zena neka vozila, jer sam se slomio dok sam sminku sa neba ocistio :D :run:
preludezalude

#1005 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by preludezalude »

johntra wrote:Što je neisplativo? pa više čovjek godišnje može potrošiti na gradski prevoz, i taksi po potrebi, nego na mali gradski automobil sa benzinskim motorom...kupon za GRAS godišnje dođe skuplje od registracije nekog manjeg benzinca...i nek goriva godišnje potrošiš još toliko, opet je automobil isplativiji...onda i ne zavisiš od bilo koga, hoće li trola ili neće trola...a da ne nabrajam sad ako neko krene van grada, plaćanje autobusa, voza ili slično...
Ja sam rekao da je neisplativo vise iz stanovista onih koji posmatraju za koliko ce prodati auto a nisu ga jos ni kupili. Naravno da ce vrijednost auta pasti godinama i da se na autu nece zaraditi, ali to je tako, takav nacin zivota i to se placa. Nikada nisam razmisljao koliko cu "izgubiti" na autu. Uvijek sam kupovao ono sta mi se svidja, sta mi treba, sta zelim... nebitno. Onaj koga brine ta stvar, najpametnije mu je da ne kupuje auto jer ce od brige dobiti cir na zelucu ili nedaj boze jos nesto gore pa ce ga tek onda doci skupo to auto.
530i

#1006 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by 530i »

Officer Crabtree wrote:Jel' 4.800KM za Clio 1.2 benzin 2002. (130.000km) i registracije koja ističe za 10 dana previše što mi traže?

Vjerovatno su mi pitanja u domenu glupih, al eto mislio sam do sada da je mobitel najteže kupiti. Hvala.

:sax:
Nema takvog auta ni na oglasima...tako skupog.
https://www.olx.ba/pretraga?id=18&kateg ... zin=Benzin

3000 keša za auto koje je solidno i nije grob je odlična cijena.
Optimist

#1007 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by Optimist »

Imao sam kompakta, benzinac, kupljen nov i za 7 godina presao 70k km.
Otac ima Octaviu 2008 godiste, prvi vlasnik, dizel, koja je do sada presla 140k km. I vjerovatno ce jos da je vozi par god.
Kad bude na prodaju, bit ce svakome sumnjivo, dosta godina a malo kilometara.
ado-šampion

#1008 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by ado-šampion »

Mah... bice sumnjivo onom kome za to auto fale 2-3 hiljade i konta da ce spustiti. 140 hiljada u autu 8 godina starom za bosanske uslove je sasvim realna kilometraza, cak je i prevelika. Ko zivi i radi u Sarajevu i zivi kako zivi vecina ljudi, poso, kuca, grad, jednom do dvaput godisnje ne more, gdje da predje te silne kilometre. I ko uopste ko sebi priusti takvo auto ima vremena da prelazi tolike kilometre a nije mu u opisu posla.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1009 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by konektovan »

ado-šampion wrote:Mah... bice sumnjivo onom kome za to auto fale 2-3 hiljade i konta da ce spustiti. 140 hiljada u autu 8 godina starom za bosanske uslove je sasvim realna kilometraza, cak je i prevelika. Ko zivi i radi u Sarajevu i zivi kako zivi vecina ljudi, poso, kuca, grad, jednom do dvaput godisnje ne more, gdje da predje te silne kilometre. I ko uopste ko sebi priusti takvo auto ima vremena da prelazi tolike kilometre a nije mu u opisu posla.
To nije mala kilometraza za 8 godina u Bih, to da ce se neko cuditi, how yes no..
preludezalude

#1010 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by preludezalude »

konektovan wrote:
ado-šampion wrote:Mah... bice sumnjivo onom kome za to auto fale 2-3 hiljade i konta da ce spustiti. 140 hiljada u autu 8 godina starom za bosanske uslove je sasvim realna kilometraza, cak je i prevelika. Ko zivi i radi u Sarajevu i zivi kako zivi vecina ljudi, poso, kuca, grad, jednom do dvaput godisnje ne more, gdje da predje te silne kilometre. I ko uopste ko sebi priusti takvo auto ima vremena da prelazi tolike kilometre a nije mu u opisu posla.
To nije mala kilometraza za 8 godina u Bih, to da ce se neko cuditi, how yes no..
I kad se bude prodavao uvijek ce biti levata koji ce reci kako na drugom mjestu ima kupiti isto godiste sa 134 000 kilometara, tek uvezen i za manje para. A vani dobre ceste i auto je bolje itd...
purgatorio

#1011 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by purgatorio »

Clio 1.2 16v 2002gp. Nema klimu, reg do 10 mjeseca, ne ide polica. Presao 260 000, veliki servis uradjen prije mjesec dana. Jel se isplati ovo platit 2900 km?
Rockefeller

#1012 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by Rockefeller »

golfiista wrote:Ja već petu godinu vozim clia 2 , 1,2 16v 55kW iz 2002.g.
Auto je zmaj. Prvo od onog što sve najviše interesuje - potrošnja. Auto se vozi samo po gradu i to 90% u jutarnjoj i poslijepodnevnoj špici. Potrošnja sa upaljenom klimom, od 6,9 do 7,5 litara. Ovo je po bordu, testirao sam ga i od čepa do čepa tri rezervoara na istoj pumpi i na istom pištolju, komp laže za 0,1 litra, što je sasvim prihvatljivo. Kada je kupljen, urađen je veliki i mali servis ( zubčasti remen, vodena pumpa, svi ostali remenovi, svjećice rashladna tekućina, ulje u kočnicama, motorno ulje i svi filteri-ulje, zrak i klima- ovaj motor nema benzinski filter. ) sve oko 400 KM sa rukama. U toku eksploatacije, još zamijenjeni aksijalni ležajevi, nosač mjenjača, kablovi od struje, sve sa rukama oko 200 KM. Očišćen senzor nekakvog ugla paljenja, zbog čega vergla duže i neće da upali ( ovo samo jednom - da ne bude zabune ). Prije nekoliko dana zamijenjen set kvačila - lamela- potisna i druk ležaj, VALEO original 110 KM+ruke 50, sveukupno 160 KM. Kupljen je sa 130k km, sada ima 175k km.
Auto je sa dinamiq opremom i ima bukvalno sve. KAda budem mijenjao, opet i samo isti motor i isto auto , samo u novijoj generaciji.

SUPER ZADOVOLJAN!
Nekad iduce godine na proljece cu kupovat auto. Iznedju Clia i Fieste cu se vjerovatno dvoumit. Svakako ce mi trebat auto za grada. Mislim da se u Njemackoj moze za 2500 eura naci dobar benzinac. Ne mislim uvoziti jer zivim vec :)

Hvala za info iz prve ruke.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1013 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by mk ultra »

Rockefeller wrote:
golfiista wrote:Ja već petu godinu vozim clia 2 , 1,2 16v 55kW iz 2002.g.
Auto je zmaj. Prvo od onog što sve najviše interesuje - potrošnja. Auto se vozi samo po gradu i to 90% u jutarnjoj i poslijepodnevnoj špici. Potrošnja sa upaljenom klimom, od 6,9 do 7,5 litara. Ovo je po bordu, testirao sam ga i od čepa do čepa tri rezervoara na istoj pumpi i na istom pištolju, komp laže za 0,1 litra, što je sasvim prihvatljivo. Kada je kupljen, urađen je veliki i mali servis ( zubčasti remen, vodena pumpa, svi ostali remenovi, svjećice rashladna tekućina, ulje u kočnicama, motorno ulje i svi filteri-ulje, zrak i klima- ovaj motor nema benzinski filter. ) sve oko 400 KM sa rukama. U toku eksploatacije, još zamijenjeni aksijalni ležajevi, nosač mjenjača, kablovi od struje, sve sa rukama oko 200 KM. Očišćen senzor nekakvog ugla paljenja, zbog čega vergla duže i neće da upali ( ovo samo jednom - da ne bude zabune ). Prije nekoliko dana zamijenjen set kvačila - lamela- potisna i druk ležaj, VALEO original 110 KM+ruke 50, sveukupno 160 KM. Kupljen je sa 130k km, sada ima 175k km.
Auto je sa dinamiq opremom i ima bukvalno sve. KAda budem mijenjao, opet i samo isti motor i isto auto , samo u novijoj generaciji.

SUPER ZADOVOLJAN!
Nekad iduce godine na proljece cu kupovat auto. Iznedju Clia i Fieste cu se vjerovatno dvoumit. Svakako ce mi trebat auto za grada. Mislim da se u Njemackoj moze za 2500 eura naci dobar benzinac. Ne mislim uvoziti jer zivim vec :)

Hvala za info iz prve ruke.
Kod mene u firmi dva mala benzinca, taj motor
Grada oko 7.5-8-10 zimi
Van grada oko 6

Nikad stvarno nikakvih vecih problema
Jest klinasti remen na jednon bio za kratko vrijeme potrosen, al i to je zamjenjeno

Ostalo, nikad nista
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#1014 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by Leon16v »

purgatorio wrote:Clio 1.2 16v 2002gp. Nema klimu, reg do 10 mjeseca, ne ide polica. Presao 260 000, veliki servis uradjen prije mjesec dana. Jel se isplati ovo platit 2900 km?
Mozes sigurno naci za 3500 KM sa manjom kilometrazom, nedavno je kolega za 3500 uzeo 1.6, 2003 godina, i neke baš jaka oprema, 3500 platio, jer valjda covjek uzeo neko novo auto, nema problema sa autom nikakvih.

Ako ti se ne zuri, sacekaj, malo bolje pogledaj, izletice neki sigurno fin.
Naslovnica

#1015 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by Naslovnica »

Ja auto bez klime ne bih više nikada, taman da mi ga za dž daju.
:)
HAVANA

#1016 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by HAVANA »

Cudice se,nek se cude.Drzi cijenu i cao.Nek stoji,za takva auta uvijek dodje musterija.Moze i godinu stajati ali ode.A ako se podcjenjivacki cudi,uvredljivo i kako vec papak zna...nista sladje nego reci mu dovidjenja,sad ne mozes nikako kupiti auto. :D
Officer Crabtree

#1017 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by Officer Crabtree »

530i wrote:
Officer Crabtree wrote:Jel' 4.800KM za Clio 1.2 benzin 2002. (130.000km) i registracije koja ističe za 10 dana previše što mi traže?

Vjerovatno su mi pitanja u domenu glupih, al eto mislio sam do sada da je mobitel najteže kupiti. Hvala.

:sax:
Nema takvog auta ni na oglasima...tako skupog.

3000 keša za auto koje je solidno i nije grob je odlična cijena.
hvala svima za odgovore, još je bila hitna prodaja, kako bi bilo da nije... :)
corsa

#1018 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by corsa »

HAVANA wrote:
Cudice se,nek se cude.Drzi cijenu i cao.Nek stoji,za takva auta uvijek dodje musterija.Moze i godinu stajati ali ode.A ako se podcjenjivacki cudi,uvredljivo i kako vec papak zna...nista sladje nego reci mu dovidjenja,sad ne mozes nikako kupiti auto. :D
:thumbup: Ma ja, ali nadam se da se ova nece uskoro prodavati.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1019 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by bitanga_sa_otesa »

HAVANA wrote:nista sladje nego reci mu dovidjenja,sad ne mozes nikako kupiti
to mi je najsladje da kazem kad se pocnu ciganisat za bilo sta sto prodajem :lol:
HAVANA

#1020 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by HAVANA »

bitanga_sa_otesa wrote:
HAVANA wrote:nista sladje nego reci mu dovidjenja,sad ne mozes nikako kupiti
to mi je najsladje da kazem kad se pocnu ciganisat za bilo sta sto prodajem :lol:
:lol: Ja ne bi trebao,trgovac sam...ali sa papkom ne mozes drugacije.Ne zna se papak cjènkat to je cudo jedno.Odma podcjenjivacki i uvredljiv nastup. :-)
Postujem kad konkretno da ponudu,malo,ne moze i cao.Al jok,kolo price. Bi mi onaj jedan...sve se kucka papak po dzepu i ocima isareti ,ko vidi ih,kes :lol: Cuvaj reko to dobro,ukrasce ti neko.Haj sad dje si i poso.Dovidjenja. :mastakazes:
Ali kaze ja imam keeessss! :lol: Ne treba,hvala,imam i para i auta... I dobro se sjecam toga,iza njega dodje frajer sa zenom.Pogleda,joj nemam sad bi ga kupio.Koja je zadnja?Kazem mu.Kaze nemam,uzeo bi ali nemam.I dam mu.Kaze onaj moj partner poslije,majke ti jesi ti normalan?Onaj ti maloprije davo 400 maraka vise?Eeee :D Ovaj fin.To ti je ko i ovi arapi.Gard seljacki i podcijenjivacki.Kaze daj stan na 15 dana.Reko ne moze,talijani imaju rezervisano 5 dana.Ostalo je slobodno.Nista on ne slusa,navalio ko sivonja a sve sa gardom.Na kraju kaze cerci ,a ona napola luda poslije 100 poruka...Otkazi talijanima,hocu ja,duplo cu platiti! :-) Napisi mu, nes sad nikako.! :evil: Svako voli pare,ali mozes kupiti robu,ne mozes me jebavati. :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1021 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by _BataZiv_0809 »

Havana je li me oci prevarise ili je Delta nasla kupca :wink:
golfiista

#1022 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by golfiista »

Havana ode li onaj iX 35? Ako stignem, dosao bih sutra da ga pogledam?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#1023 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by bitanga_sa_otesa »

HAVANA wrote: Svako voli pare,ali mozes kupiti robu,ne mozes me jebavati. :-)
upravo to ,nece niko ne shvati da ja npr prodajem sto mi je nesto viska,da ne bacim ,ne prodajem sto sam gladan,duzan nekome i sl.vjerovatno polaze od sebe pa tako razmisljaju :lol: :lol:
sta sam vrijednih stvari pobacao u smece,samo zbog tog pokusaja jebavanja i potcjenjivanja....al nije mi zao,ja sam te pare dao i nemam ih vise ,boli me q :run:
HAVANA

#1024 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by HAVANA »

golfiista wrote:Havana ode li onaj iX 35? Ako stignem, dosao bih sutra da ga pogledam?
Jos ne,nemam ja auta a sve neke glupe zamjene.Nisam uzeo sto sam mislio sebi,nije mi prosla ponuda a lanciu bi sebi al me nervira automatski mjenjac,spor nekakav...Nema ti mene do ponedeljka.Jedino pred kucu da mi dodjes.Al nemoj,nemam ja nista drugo registrovano da vozam. :D
HAVANA

#1025 Re: Koji jeftini gradski auto kupiti?

Post by HAVANA »

bitanga_sa_otesa wrote:
HAVANA wrote: Svako voli pare,ali mozes kupiti robu,ne mozes me jebavati. :-)
upravo to ,nece niko ne shvati da ja npr prodajem sto mi je nesto viska,da ne bacim ,ne prodajem sto sam gladan,duzan nekome i sl.vjerovatno polaze od sebe pa tako razmisljaju :lol: :lol:
sta sam vrijednih stvari pobacao u smece,samo zbog tog pokusaja jebavanja i potcjenjivanja....al nije mi zao,ja sam te pare dao i nemam ih vise ,boli me q :run:
Jedno je kad radis nesto i prodajes sto moras,a sasvim drugo kad radis nesto sto volis i nije ti moranje.Kad dodjes u tu fazu,sve je lakse...Teze te i cuka spuca,sa ljudima je najteze raditi... :roll: Ko zurio, vrat slomio...
Post Reply